Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Hey Google! Vind de Beste Android-Telefoon

Je bent op zoek naar een nieuwe telefoon, eentje met Android om precies te zijn. Google Assistent is je maatje, en je houdt van de eindeloze variatie tussen alle merken die Android-telefoons produceren. De uiteindelijke vraag die je je nu moet stellen: "Wat is de beste Android-telefoon voor mij?"

In dit artikel vertel ik je waar je op moet letten in deze zoektocht. 🔎 Niet iedere Android-telefoon is hetzelfde en smaken verschillen – maar dat maakt de Android-markt juist zo geschikt voor deze zoektocht. Dus lees dit artikel aandachtig door, dan eindig je met de geschikte Android-smartphone voor jou! Misschien staat hij wel hieronder, in de top 5 van dit moment.

Waarom een Android-telefoon aanschaffen?

De eeuwige vraag: "Moet ik nu een Android-telefoon nemen of een Apple?" Voor de mensen die denken dat je voor hetzelfde geld de beste iPhone krijgt, heb ik slecht nieuws: er zijn veel meer Android-modellen te krijgen voor hetzelfde geld, en ook in veel meer prijsklassen.

Een groot voordeel van Android is dan ook dat voor ieder budget een telefoon te vinden is. Dat is ook niet gek, gezien het overgrote deel van verkrijgbare telefoons draaien op Android. Een ander voordeel dat dit met zich meebrengt, is dat telefoons met Android qua technologische vernieuwingen vaak voorop lopen vergeleken met de iPhones.

De vele verschillende aanbieders van Android-telefoons geven ieder hun eigen draai aan het besturingssysteem. Wil je als gebruiker toch net dat efficiëntere toetsenbord, die andere skin of andere slimme assistent? De open aard van Android maakt dat mogelijk.

Het hele systeem naar je eigen voorkeur inrichten? Android geeft je die vrijheid! Zelfs de beste seniorentelefoon heeft Android!

Overigens biedt een smartphone met Android toegankelijkheid. Sluit je telefoon aan op je laptop of pc met een usb-kabeltje en je ziet de mappenstructuur van je telefoon voor je. Sleep zonder enige moeite dat ene documentje en die afbeelding naar de juiste map, en klaar!

Maar wat is nu de beste Android-telefoon die verkrijgbaar is? Hieronder vind je de top 3 van dit moment. Ben je toch nieuwsgierig en wil je weten hoe je er zelf achter komt welke het beste bij jou past? Lees dan snel verder, want ik heb voor je uitgezocht hoe je dat voor jezelf bepaalt.

Samsung UMS9230 zwart

Samsung UMS9230 zwart
Operatingsysteem: Android 11
Ondersteuning met updates: Minimaal 24 maanden na introductiedatum
Accu/batterij capaciteit in mAh: 5000 mAh
Type scherm: LCD
Opslagcapaciteit: 64 GB
Type extern geheugenslot: Micro SD
RAM geheugen: 4 GB
Camera opties: Flitser , Optische zoom
Bekijk op Bol.comPijltje

Motorola Moto e20 grijs

Motorola Moto e20 grijs
Operatingsysteem: Android 11
Ondersteuning met updates: Minimaal 24 maanden na introductiedatum
Accu/batterij capaciteit in mAh: 4000 mAh
Type scherm: LCD
Opslagcapaciteit: 32 GB
Type extern geheugenslot: Micro SD
RAM geheugen: 2 GB
Camera opties: Nachtmodus , Portretmodus , Artificial Intelligence (AI) , Flitser
Bekijk op Bol.comPijltje

Samsung Galaxy A32 4G awesome black

Samsung Galaxy A32 4G awesome black
Operatingsysteem: Android 11
Ondersteuning met updates: Minimaal 48 maanden na introductiedatum
Accu/batterij capaciteit in mAh: 5000 mAh
Type scherm: Super Amoled
Opslagcapaciteit: 128 GB
Type extern geheugenslot: Micro SD
RAM geheugen: 4 GB
Camera opties: Flitser , Macro lens , Ultra Wide Angle
Bekijk op Bol.comPijltje

Koopgids: hoe kies ik de beste Android-telefoon?

Ik heb voor je uitgezocht wat je moet weten, zelfs al wil je de beste Android-telefoon vinden die je als persoonlijk assistent bij je gaat dragen. Let goed op en schrijf mee, dan heb je binnen een mum van tijd de smartphone die je zoekt!

Budget, want iedereen houdt van doekoe 💸

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: "Wat is mijn budget?" Want ik ga je een klein geheimpje verklappen: een goede smartphone kost geld. En wil je de allerbeste Android-telefoon van dit moment, dan moet je de knip helemaal opentrekken.

De beste is vaak ook de nieuwste, want die heeft de laatste technologische snufjes en het nieuwste besturingssysteem. Daar betaal je dan ook voor als je zo'n model kiest.

Dat wil niet zeggen dat een high-end telefoon er helemaal niet in zit. Er is nog altijd de wondere wereld van de refurbished smartphone. Refurbished telefoons zijn iets oudere modellen – maar niet per definitie oude modellen – die zijn gerepareerd en klaar zijn voor gebruik, voor een wat zachter prijsje.

Wat je de beste Android-telefoon vindt is uiteraard niet automatisch de nieuwste. Als je het toestel voornamelijk gebruikt voor het beantwoorden van e-mails en appjes, en bij uitzondering de camera gebruikt of op YouTube-video's kijkt, dan is het zonde een grote smak geld aan de innovatiefste details uit te geven. In zo'n geval is een midrange-smartphone misschien een betere optie.

Bedenk waar je de telefoon voor gaat gebruiken en wat je hieraan uit wilt geven. Dat is de eerste en belangrijkste stap in het vinden van een nieuwe smartphone.

Mind over matter: de chipset 🧠

Het brein van elke smartphone is de CPU (central processing unit), bij telefoons ook wel 'chipset' of 'processor' genoemd. Deze chipset stuurt alles op de telefoon aan. Hoe beter hij is, hoe sneller de telefoon gegevens verwerkt en hoe vloeiender je zelf werkt op het toestel. Vooral wanneer je zwaardere apps als games of je 4K-camera gebruikt is dit erg merkbaar.

Een goede Samsung-telefoon heeft doorgaans een sterke chipset, zeker de nieuwste modellen in de Galaxy S-lijn. Dit zijn niet per se chips van Samsung zelf, maar ook van chipmakers van buitenaf zoals Qualcomm.

Grote chipfabrikanten als Qualcomm, Samsung en Apple, maar ook MediaTek en Google strijden met elkaar om wie de beste processoren maakt. Hierdoor verandert het chiplandschap continu en is het stuivertje wisselen in de ranking van beste smartphone-processoren.

Oh, oh, OS

Het volgende punt waar je op moet letten is het besturingssysteem, oftewel het operating system (OS). Waar de CPU het brein is, is dit het hart van de telefoon. Het besturingssysteem is een combinatie van programma's die de link vormt tussen de hardware en de gebruiker. Android is bijvoorbeeld een besturingssysteem, maar hier zijn verschillende smaken in te vinden.

Dit overkoepelende systeem zorgt dat enkele basisfuncties continu draaien, en daarop lopen weer alle apps die je gebruikt. Programmeurs van apps nemen dit dan niet mee in de programmering van hun eigen applicaties, want dat hoeft niet meer. Dat maakt hun werk een stuk makkelijker, wat weer tot een enorme variatie aan beschikbare apps leidt.

"Maar Robbert, dit artikel gaat toch over Android-telefoons? Dan heb ik toch al gekozen voor een besturingssysteem?" Klopt. Maar elk jaar ontwikkelt Google, de maker van Android, een nieuwe versie.

Elke nieuwe versie is veiliger en efficiënter dan zijn voorganger, waardoor het makkelijker, maar ook veiliger, zwaardere apps draait. Hackers zitten zeker niet stil, dus zoiets is niet onbelangrijk.

Op dit moment zijn dit de meest recente versies van Android:

  • Android 11 (2020)
  • Android 12 (2021), in 2022 kwam hier een tweede versie van uit genaamd 12L
  • Android 13 (2022)

Let bij aankoop daarom goed op welke versie van Android op de telefoon staat. Nog belangrijker is hoeveel updates het besturingssysteem en voor hoelang het toestel nog beveiligingsupdates gaat ontvangen. Dit is vaak afhankelijk van het bouwjaar van de telefoon, dus nieuwere modellen zijn wat dat betreft toekomstbestendiger.

Geramd zitten: het werkgeheugen

Als je een indicatie wilt krijgen van de snelheid van een telefoon wanneer deze meerdere apps heeft openstaan, dan moet je kijken naar het werkgeheugen. Dit staat ook wel bekend als RAM (random access memory).

Dit is een tijdelijke opslag waar de informatie van actieve apps tijdelijk in staat. De CPU staat direct in verbinding met het werkgeheugen en heeft daardoor de benodigde informatie meteen voor het grijpen.

De combinatie van een goede processor en veel werkgeheugen zorgt voor een bliksemsnelle telefoon.⚡ Vooral bij gelijktijdig gebruik van zwaardere apps, zoals een browser met allerlei tabbladen open en een fotobewerkingsprogramma, heb je deze ruimte nodig. Kort gezegd: meer gigabytes (GB) aan RAM is beter, maar dat kost ook meer geld.

RAM is overigens niet hetzelfde als normale opslag! Want zodra het werkgeheugen uit gaat, vergeet het alles wat het had opgeslagen. Je wilt dat niet hebben bij het opslaan van je vakantiefoto's. 🖼

Een persoon die een winkelstraat filmt met zijn of haar smartphone.

Over opslag gesproken...

Je wilt dat je nieuwe Android-telefoon ook veel zaken wél lang onthoudt. Denk hierbij aan telefoonnummers, foto's, applicaties, maar ook het besturingssysteem. Dat is waar de opslag goed voor is. Dit staat niet bekend als RAM, maar als intern geheugen.

Hiervoor gebruiken mensen vaak nog het woord 'harde schijf', maar dat is niet helemaal juist. Een harde schijf is wel een type opslag – ook wel hard disk drive (HDD) – genoemd, waarbij een laser gegevens afleest van een draaiende, metalen schijf.

Een technologie die het steeds meer overneemt van de HDD, en ook in alle smartphones zit, is de solid state drive (SSD). In smartphones gaat het specifiek om solid state flash drives.

Deze opslag is een stuk sneller, omdat niet eerst een draaiende schijf op gang moet komen. Dat maakt solid state (flash) drives ook een stuk duurzamer: slijtage of schade na een stoot komt niet voor bij deze opslagmethode.

De ingebouwde opslag van een telefoon noemen we interne opslag. De hoeveelheid ruimte hierop staat aangegeven in gigabytes (GB). Hoeveel GB je nodig hebt, is volledig afhankelijk van waar je de telefoon voor wilt gebruiken.

Als je maar een paar games erop wilt installeren, dan heb je al voldoende aan 64 GB. Maar maak je veel foto's en video's die je liever lokaal opslaat dan in de cloud, dan zou ik eerder voor een telefoon met 265 GB of 512 GB aan interne opslag kiezen.

Ook hier geldt dat meer GB meer geld kost, maar houd er wel rekening mee dat een volle opslag de telefoon behoorlijk trager maakt. 🐌 Genoeg opslag is de investering dan ook absoluut waard.

Bij sommige smartphones is het interne geheugen uitbreidbaar met externe opslag. Dit gebeurt met een microSD-kaart. Een smartphone die extern geheugen ondersteunt, heeft een sleuf waar deze kaart dan in past. Als je er een goede SD-kaart in stopt, heb je in één klap een stuk meer opslag beschikbaar!

Dikke, vette batterijen

Een smartphone zonder batterij is als een Formule 1 auto zonder brandstof, dan doet hij het niet. Zelfs de beste smartphone is niets zonder een degelijke accu. Hierbij is de capaciteit een belangrijke indicator van de prestaties van de batterij. Dit drukken we uit in mAh (milliampère/hour ), oftewel milliampère/uur.

Deze meeteenheid geeft aan hoeveel uur de batterij meegaat met een stroomverbruik van 1 milliampère. Hoe meer stroom de telefoon vraagt, hoe eerder de batterij leeg is. De resolutie en helderheid van het scherm, telefoongebruik en de zwaarte van de apps die je gebruikt beïnvloeden het stroomverbruik. Door deze wisselende factoren staat het verbruik vaak niet aangegeven.

Rekenvoorbeeld – Stel je hebt een smartphone met een batterijcapaciteit van 5000 mAh, maar hij verbruikt 1000 mA per uur, dan is de batterij na 5 uur leeg. Een grotere capaciteit is daarmee niet altijd nodig. Een telefoon met minder batterijcapaciteit en een lager stroomverbruik houdt het mogelijk langer vol dan de smartphone uit het voorbeeld.

Accu's klaar? Laden maar!

Als die batterij eenmaal leeg is, dan krijg je hem weer vol met een oplader. Bij alle moderne Android-telefoons gaat dat met een adapter en een usb-kabel met usb-c-aansluiting. Echter, deze wordt tegenwoordig niet meer met alle smartphones meegeleverd. Als je niet eentje in huis hebt moet je die los erbij kopen. Houd hier rekening mee!

Koos draadloos

Er zijn verschillende protocollen voor d in omloop, maar de technologie is vrijwel universeel. Dat betekent dat je niet per se een draadloze lader van Samsung nodig hebt voor een Samsung-telefoon.

Let wel op dat de lader die je gebruikt Qi-gecertificeerd is. Dit houdt in dat het product getest en veilig is voor gebruik. Een lader zonder zo'n certificaat levert mogelijk schade op aan je batterij. 💀

Opslaadsnelheden: I feel the need. The need for speed

De snelheid waarmee de batterij oplaadt verschilt van telefoon tot telefoon. De laadsnelheid is afhankelijk van de capaciteit van de lader en de batterij. Als we water even als metafoor voor elektriciteit nemen, dan is de accu een emmer, de oplader is een waterkraan en het stopcontact is de waterleiding.

Een stromende waterkraan in een keuken.

Hoe sneller het water door de kraan stroomt, hoe eerder de emmer vol is. Bij een grote emmer duurt dit langer dan bij een kleine emmer, maar door een grotere kraan stroomt nu eenmaal meer water. Dus hoe groter de kraan en hoe groter de druk op de waterleiding, hoe sneller de emmer zich vult. Dit vormt het vermogen van de kraan.

Vermogen druk je uit in watt (W) en bereken je met de som: spanning (volt) × stroomsterkte (ampère (A)). De laadsnelheid van een oplader is daarmee afhankelijk van hoeveel ampère door de kraan – oftewel de adapter en kabel – passen en hoeveel druk de kraan aan kan, oftewel welk voltage de oplader geeft.

Normale laders geven gemiddeld gezien 0,7 A en 5 V, dat is een vermogen van 3,5 W. Een snellader levert gemiddeld 16W, maar je ziet ze al snel met een vermogen van 25 W, 30 W en soms zelfs 60 W! Daarmee is je telefoon binnen de kortste keren opgeladen.🔋

Een snelle oplader is geen garantie tot snelladen, want de accu moet hier ook toe in staat zijn, maar dat is bij de meeste recente Android-toestellen het geval.

Doorgaans gaat werkt een oplader met kabel sneller dan een draadloze lader. Maar draadloze snelladers zijn ook zeker verkrijgbaar en doen nauwelijks meer onder voor hun bedrade collega's.

Laadtip!  – De accu slijt het meest tijdens het opladen en leeglopen. Tot 100% opladen is tien keer schadelijker dan opladen tot 70%. Kort opladen en het batterijniveau tussen 20 en 80 procent houden, beperkt de schade aan de accu van je smartphone.

Een kwestie van geven en nemen

Als je op pad bent zonder oplader en je accu is bijna leeg wordt het wel spannend. Maar vrees niet! Reverse charging is er ook nog! Verbind je telefoon via een OTG-kabel met een andere smartphone die dit ondersteunt en je vriend deelt de energie van zijn smartphone met de jouwe.

'OTG' staat voor 'On-The-Go', een speciale usb-verbinding met meer toepassingen dan een reguliere usb-kabel. Met een OTG-kabel heeft een toestel bijvoorbeeld direct toegang tot bestanden op een digitale camera of een usb-stick.

Met draadloos laden is dit nog makkelijker. Activeer reverse charging in de instellingen, houd de telefoons met de rug tegen elkaar en laden maar. Hiervoor moeten wel beide smartphones de draadloze technologie ondersteunen. Bedraad of niet bedraad: omgekeerde oplaadtechnologie is vereist op de smartphone die de energie levert; voor de ontvangende partij is dat niet nodig.

Android-telefoons vergelijken

OperatingsysteemOndersteuning met updatesAccu/batterij capaciteit in mAhOpslagcapaciteitType extern geheugenslotRAM geheugen
1Samsung UMS9230 zwartAndroid 11Minimaal 24 maanden na introductiedatum5000 mAh64 GBMicro SD4 GB
2Motorola Moto e20 grijsAndroid 11Minimaal 24 maanden na introductiedatum4000 mAh32 GBMicro SD2 GB
3Samsung Galaxy A32 4G awesome blackAndroid 11Minimaal 48 maanden na introductiedatum5000 mAh128 GBMicro SD4 GB
4Samsung Galaxy A23 128GB ZwartAndroid 11Minimaal 48 maanden na introductiedatum5000 mAh128 GBMicro SD4 GB
5OPPO CPH2269 zwartAndroid 11Minimaal 24 maanden na introductiedatum5000 mAh64 GBMicro SD4 MB

Samsung UMS9230 zwart

Operatingsysteem: Android 11

Ondersteuning met updates: Minimaal 24 maanden na introductiedatum

Accu/batterij capaciteit in mAh: 5000 mAh

Opslagcapaciteit: 64 GB

Type extern geheugenslot: Micro SD

RAM geheugen: 4 GB

Motorola Moto e20 grijs

Operatingsysteem: Android 11

Ondersteuning met updates: Minimaal 24 maanden na introductiedatum

Accu/batterij capaciteit in mAh: 4000 mAh

Opslagcapaciteit: 32 GB

Type extern geheugenslot: Micro SD

RAM geheugen: 2 GB

Samsung Galaxy A32 4G awesome black

Operatingsysteem: Android 11

Ondersteuning met updates: Minimaal 48 maanden na introductiedatum

Accu/batterij capaciteit in mAh: 5000 mAh

Opslagcapaciteit: 128 GB

Type extern geheugenslot: Micro SD

RAM geheugen: 4 GB

Samsung Galaxy A23 128GB Zwart

Operatingsysteem: Android 11

Ondersteuning met updates: Minimaal 48 maanden na introductiedatum

Accu/batterij capaciteit in mAh: 5000 mAh

Opslagcapaciteit: 128 GB

Type extern geheugenslot: Micro SD

RAM geheugen: 4 GB

OPPO CPH2269 zwart

Operatingsysteem: Android 11

Ondersteuning met updates: Minimaal 24 maanden na introductiedatum

Accu/batterij capaciteit in mAh: 5000 mAh

Opslagcapaciteit: 64 GB

Type extern geheugenslot: Micro SD

RAM geheugen: 4 MB

Een gave weergave

Het bedienen van apps gaat lastig als je niets ziet. Daarom hebben de smartphones een beeldscherm. De onderlinge verschillen tussen de schermen van alle telefoons vind je in het soort scherm, de beeldresolutie en het formaat van het scherm.

Lcd of amoled?

Elke pixel in de laag kristallen heeft drie subpixels (een rode, groene en een blauwe) die voor het blote oog niet zichtbaar zijn. Aansturing bepaald hoeveel licht de subpixels doorlaten en welke kleur de pixel krijgt.

De twee meest gebruikte technieken van smartphoneschermen zijn lcd (liquid crystal display) en amoled (active matrix organic light emitting diode).

Bij een scherm met lcd-technologie schijnt een licht van achter het scherm door een laag vloeibare kristallen. De vloeibare kristallen worden via elektriciteit (of een gebrek eraan) aan of uitgeschakeld, wat leidt tot de creatie van pixels die verschillende kleuren weergeven.

Lcd biedt een hogere schermhelderheid en een natuurgetrouwe kleurenweergave. Als gevolg van de continue belichting is de zwartweergave wel wat valer en zorgt het voor een hoger energieverbruik t.o.v. een amoled-scherm. Tot slot hebben tft-lcd (een veelvoorkomend type lcd-scherm) een kleine kijkhoek. Het scherm is niet even goed zichtbaar vanuit elke hoek.

Amoled gebruikt daarentegen geen achtergrondverlichting om vloeibare kristallen aan en uit te schakelen. De pixels bevatten ieder hun eigen superkleine led-lampjes. Omdat deze pixels hun eigen licht produceren, is er geen algemene achtergrondverlichting (backlight) nodig. Hierdoor is een amoled-scherm dunner dan een lcd-scherm en ook nog eens energiezuiniger.

Doordat de ledlampjes echt uitgaan als ze niet actief zijn, is zwart ook écht zwart. Verder is het kleurcontrast groter en zijn de kleuren meer verzadigd in vergelijking met een lcd-scherm. Samen met een grotere kijkhoek biedt een amoled-scherm een hoop voordelen.

Alleen qua schermhelderheid doet dit type onder voor een scherm met lcd-techniek – en de prijs ligt gemiddeld een stuk hoger.

Schermformaat en resolutie

Door de vele verschillende maten smartphone, waar ik zo op terugkom, zijn er ook veel verschillende beeldschermformaten. Tegenwoordig beslaat het scherm bijna het hele formaat van de telefoon, en laat het op die manier zoveel mogelijk informatie aan je zien. Sommige schermen lopen zelfs de hoek om van de telefoon en anderen zijn weer uitvouwbaar.

Op een groter scherm zie je meer dan op een klein scherm, ook de kleine details. Maar een telefoon met een groot scherm vraagt vaak meer energie van de accu dan een klein scherm, en past minder goed in je broekzak. Hoe groot het scherm ook is: je wilt goed en scherp zien wat het display weergeeft. Dit is waar beeldresolutie om de hoek komt kijken.

Beeldresolutie is het aantal pixels (px) die het scherm in totaal bevat. Vaak wordt dit als een simpele formule weergeven: hoogte × breedte, in pixels.

Een pixel is een enkel beeldpunt en hoe meer er daarvan zijn, hoe scherper je de details ziet op het scherm. Omdat elk telefoonscherm van formaat verschilt, is pixeldichtheid echter essentieel. Zoals de term verraadt, geeft dit weer hoe dicht de pixels op elkaar staan. Dit drukken we uit in dots per inch (DPI).

Voor een scherp beeld is high definition (HD) de standaard. Ter referentie: als je een HD-weergave wilt hebben bij een scherm van 5 inch, mag de resolutie niet minder zijn dan 720 × 1280 px met een pixeldichtheid van minimaal 240 DPI. Hieronder wordt het beeld blokkerig en onduidelijk.

Bij sommige telefoons zie je staan dat het een 4K-scherm heeft. Dat wil zeggen dat de beeldresolutie heel hoog is. Je hebt hier alleen hier vrij weinig aan. Door de beperkte schermgrootte is het verschil tussen 4K en Full HD is nauwelijks merkbaar.

Een ogenblikje – In ideale omstandigheden neemt het menselijk oog een pixeldichtheid van maximaal 350 DPI waar. Een hogere pixeldichtheid dan dat maakt voor de beeldscherpte geen verschil meer. Bij een 4K-scherm is door de hoge resolutie en het kleine scherm, de pixeldichtheid dus ontzettend hoog.

Grammen en millimeters

Android-telefoons heb je in alle soorten en maten. Zo heb je smartphones die qua formaat bijna een tablet zijn – de zogenoemde phablet. En aan de andere kant vind je opvouwbare telefoons die amper ruimte in beslag nemen.

De trends bij smartphones wisselen een beetje. Het ene jaar zijn de vlaggenschipmodellen weer wat groter, dan weer wat kleiner. Uiteindelijk gaat het erom dat het toestel prettig in de hand ligt. Daarvoor kijken we naar de afmetingen van de telefoon. 📏

Iedereen verschilt van elkaar, dus de ene hand is de andere niet, maar met één hand je smartphone bedienen is over het algemeen lastiger bij een groter formaat telefoon – zeker als het gewicht aan de hoge kant is. Verder passen grotere telefoons ook minder goed in je broekzak. Maar als je de smartphone liever in een tas meeneemt, is dat geen probleem.

Dingen die invloed hebben op formaat en gewicht zijn dingen als het scherm, de hoeveelheid opslag, het aantal camera's en het type camera's. Amoled-schermen zijn bijvoorbeeld dunner dan lcd-schermen. Meer (werk)geheugen neemt meer ruimte in evenals het aantal camera's. Bij camera's bepaalt vooral de grootte van de lenzen en de beeldsensoren hoeveel ruimte ze innemen.

Het perfecte plaatje

Een onderdeel wat voor veel mensen belangrijk is bij de selectie van een nieuwe smartphone: de camera's. Tegenwoordig is het veelal de norm dat een telefoon meerdere camera's heeft met verschillende lenzen, bijvoorbeeld een telelens die ver inzoomt en een macrolens die goed is voor foto's van heel dichtbij.

Een smartphone met meerdere verschillende camera's.

Bedenk vooral goed wat je het liefst vastlegt. Wil je natuur fotograferen of ligt je voorkeur bij portretten? Ga je veel filmen en wil je dat in 4K-resolutie doen? Of ga je vloggen en wil je de combinatie van een goede selfiestick en een scherpe frontcamera? Dit bepaalt welke lenzen en welke software-eigenschappen je nieuwe smartphone moet hebben.

Fotokwaliteit wordt door vele dingen bepaald, maar een van de belangrijkste factoren is de beeldsensor. Door de beperkte ruimte op een telefoon zijn deze sensoren flink kleiner dan die van een systeemcamera.

Een grotere sensor pikt meer licht op. Met een kleine sensor mis je kwaliteit bij slecht licht en maak je minder gemakkelijk een foto met scherptediepte (een onscherpe voor- en/of achtergrond).

Smartphonefabrikanten lossen dit op met lenzen met een groot diafragma (opening van de lens), waardoor de lens zoveel mogelijk licht binnenlaat.

In veel gevallen nog invloedrijker, is echter de hulp van software! Denk hierbij aan een nachtmodus, die foto's in het donker softwarematig verbeterd of een portretmodus, die met kunstmatige intelligentie scherptediepte toevoegt aan een foto.

Zeker als je de foto bekijkt op een telefoon is het verschil tussen een systeemcamera en een camera-smartphone bijna onmerkbaar. Je ziet het pas als je gaat inzoomen op de foto. 📸

Als je veel filmt of fotografeert, is een ruime opslag mooi meegenomen. Helemaal top als dit uitbreidbaar is met een SD-kaart. Stel je voor dat je net een mooie foto van een regenboog wilt maken, maar dan blijkt ineens dat je geen ruimte meer hebt. Dat wil je toch niet?!

Bescherming tegen de elementen

Tot slot, stof- en waterdichtheid. Ben je veel buiten op pad of werk je bijvoorbeeld in een stoffige omgeving? Dan is dit wellicht een belangrijk punt voor jou. IP-certificering geeft aan hoezeer de smartphone tegen stof en water bestand is, uitgedrukt als 'IP' gevolgd door twee cijfers.

Het eerste cijfer staat voor stofdichtheid; het tweede voor waterdichtheid. Hogere cijfers staan voor een hogere weerstand. Stofdichtheid krijgt daarbij een waarde van 0 tot 6 en vochtdichtheid een waarde van 0 tot 8. Als het product er niet op getest is, dan staat er een 'X'.

Dus een toestel met een certificering van IP68 biedt 100% bescherming tegen voorwerpen van buitenaf én water. Een toestel met een IP-certificering van IPX3 is niet getest op stofdichtheid, maar is bestand tegen een regenbui.

De 5 beste Android-telefoons op een rij

1. Samsung UMS9230 zwart

1. Samsung UMS9230 zwart
Operatingsysteem: Android 11
Ondersteuning met updates: Minimaal 24 maanden na introductiedatum
Accu/batterij capaciteit in mAh: 5000 mAh
Draadloos opladen: Nee
Type scherm: LCD
Beeldschermresolutie: 1600 x 720
Schermgrootte: 6.5 inch
Vouwbaar scherm: Nee
Opslagcapaciteit: 64 GB
Type extern geheugenslot: Micro SD
RAM geheugen: 4 GB
Gewicht: 355 g
Aantal camera's achterzijde: 3
Camera opties: Flitser , Optische zoom
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)
Verpakkingsinhoud smartphones: Simkaartpin

2. Motorola Moto e20 grijs

2. Motorola Moto e20 grijs
Operatingsysteem: Android 11
Ondersteuning met updates: Minimaal 24 maanden na introductiedatum
Accu/batterij capaciteit in mAh: 4000 mAh
Draadloos opladen: Nee
Type scherm: LCD
Beeldschermresolutie: 1600 x 720
Schermgrootte: 6.5 inch
Vouwbaar scherm: Nee
Opslagcapaciteit: 32 GB
Type extern geheugenslot: Micro SD
RAM geheugen: 2 GB
Gewicht: 356 g
Aantal camera's achterzijde: 2
Camera opties: Nachtmodus , Portretmodus , Artificial Intelligence (AI) , Flitser
IP-certificering: IP52 (stofbescherming en drupdicht Type 2)
Verpakkingsinhoud smartphones: Smartphone , Simkaartpin , Adapter , Handleiding , Oplaadkabel

3. Samsung Galaxy A32 4G awesome black

3. Samsung Galaxy A32 4G awesome black
Operatingsysteem: Android 11
Ondersteuning met updates: Minimaal 48 maanden na introductiedatum
Accu/batterij capaciteit in mAh: 5000 mAh
Draadloos opladen: Nee
Type scherm: Super Amoled
Beeldschermresolutie: 1080 x 2400
Schermgrootte: 6.5 inch
Vouwbaar scherm: Nee
Opslagcapaciteit: 128 GB
Type extern geheugenslot: Micro SD
RAM geheugen: 4 GB
Gewicht: 335 g
Aantal camera's achterzijde: 4
Camera opties: Flitser , Macro lens , Ultra Wide Angle
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)
Verpakkingsinhoud smartphones: Handleiding , Oplaadkabel , Simkaartpin , Smartphone

4. Samsung Galaxy A23 128GB Zwart

4. Samsung Galaxy A23 128GB Zwart
Operatingsysteem: Android 11
Ondersteuning met updates: Minimaal 48 maanden na introductiedatum
Accu/batterij capaciteit in mAh: 5000 mAh
Draadloos opladen: Nee
Type scherm: LCD
Beeldschermresolutie: 1080 x 2400
Schermgrootte: 6.6 inch
Vouwbaar scherm: Nee
Opslagcapaciteit: 128 GB
Type extern geheugenslot: Micro SD
RAM geheugen: 4 GB
Gewicht: 282 g
Aantal camera's achterzijde: 4
Camera opties: Flitser , Optische zoom , Portretmodus
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)
Verpakkingsinhoud smartphones: Adapter , Handleiding , Oplaadkabel

5. OPPO CPH2269 zwart

5. OPPO CPH2269 zwart
Operatingsysteem: Android 11
Ondersteuning met updates: Minimaal 24 maanden na introductiedatum
Accu/batterij capaciteit in mAh: 5000 mAh
Draadloos opladen: Nee
Type scherm: LCD
Beeldschermresolutie: 1600 x 720
Schermgrootte: 6.52 inch
Vouwbaar scherm: Nee
Opslagcapaciteit: 64 GB
Type extern geheugenslot: Micro SD
RAM geheugen: 4 MB
Gewicht: 454 g
Aantal camera's achterzijde: 3
Camera opties: Flitser , Macro lens , Nachtmodus , Portretmodus
IP-certificering: IP4X (Beschermd tegen spitse voorwerpen, vochtdichtheid nvt)
Verpakkingsinhoud smartphones: Adapter , Handleiding , Hoesje , Oordopjes , Oplaadkabel , Screenprotector , Simkaartpin , Smartphone

Veelgestelde vragen over Android-telefoons

Dat was een flinke bak informatie waarmee je hopelijk de beste Android-telefoon voor jou vindt. Toch is het niet ondenkbaar dat je nog wat vragen hebt en die beantwoord ik hieronder. Heb ik je vraag over het hoofd gezien, laat het dan hieronder aan ons weten!

Welke voordelen heeft een Android-telefoon?

Omdat Android in de basis open source-software is, pas je het besturingssysteem gemakkelijk naar eigen voorkeuren aan. Hierdoor is het ook gebruiksvriendelijk voor app-ontwikkelaars, waardoor het app-aanbod enorm is. Bovendien is er een groter aanbod van Android-telefoons dan van iPhones, en welk voor elk budget en elke toepassingswijze.

Open source-software houdt in dat de codering van het programma of systeem voor iedereen openlijk verkrijgbaar is. Externe softwareontwikkelaars hebben hierdoor alle vrijheid de software te bewerken en creëren zo hun eigen recepten voor gebruiksvriendelijkheid. Dit stimuleert verdere ontwikkeling van de algehele software, waardoor nieuwe functionaliteiten ontstaan.

Wat is het verschil tussen oled en amoled?

'Oled' staat voor organic light emitting diode. De pixels die bestaan uit kleine, gekleurde led-lampen worden individueel aangestuurd, wat zorgt voor hoge kleurcontrast en diepe zwartwaarden.

Amoled werkt in principe hetzelfde, maar heeft thin film transistors. Die geleiden stroom sneller en zorgen voor scherper en intenser beeld dan oled-schermen. Bovendien is deze technologie direct in het scherm verwerkt, zonder dat hier een extra laag voor nodig is. Dat maakt een amoled-scherm dunner dan een normaal oled-scherm. Het is wel duurder en verbruikt meer energie.

Is werkgeheugen anders dan intern geheugen?

Jazeker! Intern geheugen zorgt voor de opslag van foto's, video's, telefoonnummers en alle andere gegevens. Die onthoudt de informatie, zelfs als het apparaat uit staat. Werkgeheugen, of RAM, bevat tijdelijk de informatie van actieve applicaties. De directe verbinding met de CPU maakt het draaien van programma's zo efficiënter, waardoor het toestel sneller en vloeiender werkt.

Wat is reverse charging?

Met deze technologie laad je met je smartphone een ander toestel op. Niet iedere smartphone kan energie leveren, maar elke smartphone kan energie ontvangen. Verbind een speciale on-the-go-kabel (OTG) tussen de energiegever en de ontvanger en je laadt onderweg je telefoon op.

Sommige telefoons kunnen dit zelfs draadloos, maar daarvoor moeten beide apparaten draadloze laadtechnologie hebben.

Een high-end telefoon is te duur voor mij, wat nu?

Een groot voordeel van Android is dat veel telefoons dit besturingssysteem gebruiken. Hierdoor is er een groot aanbod aan telefoons, ook voor lagere prijzen. Een midrange- of een budgetsmartphone met Android ligt binnen handbereik. Wil je toch in het bezit zijn van een vlaggenschipmodel, dan heb je altijd nog refurbished (gereviseerde) smartphones tot je beschikking.

Conclusie

Wat de beste Android-telefoon voor jou is, hangt af van een hoop zaken. Aan je budget hoeft het niet te liggen, want vele fabrikanten voorzien hun smartphones van het Android besturingssysteem. Hierdoor is het aanbod groot en vind je voor lagere prijzen ook goede telefoons met dit OS. Let hierbij wel op hoe lang deze telefoon voorzien wordt van software- en beveiligingsupdates.

De processor, het werkgeheugen en het interne geheugen hebben allemaal invloed op de snelheid van de telefoon. Toestellen met hogere prestaties verbruiken meer energie, dus een goede accu is ook essentieel.

Je wilt alles haarscherp zien, en een (minstens) HD-scherm helpt je daarbij. Bedenk wel of je een helder lcd- of een kleurrijk amoled-scherm hiervoor inzet en hoe groot het scherm moet zijn. Dit heeft invloed op de grootte en het gewicht van de telefoon.

Wil je fotograferen of filmen? Dat kan! Sommige smartphones maken foto's die op social media nauwelijks zijn te onderscheiden van die van systeemcamera's. Maar let op, hoe meer camera's, hoe duurder, groter en zwaarder je smartphone wordt.

Let wel op het formaat van de beeldsensors, de soorten lenzen en de software-functies van de camera's. Dat komt de kwaliteit van je foto's en video's ten goede. De software helpt je bijvoorbeeld met het maken van mooie portretfoto's en levendige nachtfoto's met een portretmodus en een nachtmodus.

Tot slot wil ik je ontzettend bedanken voor het lezen van dit artikel! Heb je vragen of eventuele opmerkingen? Schroom dan niet en vul het feedbackformulier hieronder in.

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Mijn naam is Robbert van Tol, 30 jaar en afkomstig uit Wognum (NH). Content Creator en Video Editor voor White Citadel. Daarnaast student Media Design bij de LOI, allround creatieveling met een voorliefde voor fotografie, videografie en monteren. Mijn grootste passie is echter het luisteren, maar vooral het maken van muziek.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2023 Technerds.nl All rights reserved
cross