Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Raak je Trouwe Viervoeter Nooit Kwijt met de Beste Gps-Tracker voor de Hond

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

Je hond is net zo belangrijk als ieder ander gezinslid. Je doet daarom je uiterste best om te zorgen dat hij of zij niet kan ontsnappen... Toch kan het iedereen overkomen, hoe goed je je best ook doet. Wist je dat er ieder jaar ongeveer 80.000 huisdieren in Nederland vermist raken? Wees goed voorbereid en ga daarom voor de beste gps-tracker voor je hond! 🐶

Waarom een gps-tracker voor je hond aanschaffen?

Je hond heeft al een chip, maar daarmee is het niet mogelijk om je hond in real-time te lokaliseren. Daarvoor heb je de beste gps-tracker voor honden nodig. Een goede gps-tracker zorgt dat je weet waar je trouwe viervoeter uithangt.

Zelf heb ik een hond die ontzettend bang is. Zodra er een auto of fietser voorbij komt, raakt hij volledig in paniek. Op dat moment probeert hij te ontsnappen. Omdat ik hem niet kwijt wil raken bij een ontsnappingspoging, besloot ik het internet op te gaan. Sinds de aanschaf van een goede gps-tracker zijn de dagelijkse wandelingen minder stressvol.

Heb je behalve een hond ook een kat? Kijk dan ook naar de beste gps-tracker voor katten. En wat dacht je ervan om de kleinste gezinsleden te beschermen met een gps-horloge voor kinderen? Je laat je kinderen dan met een gerust hart buiten spelen. 🤸‍♂️

Empty products count or some error API!

Koopgids: hoe kies ik de beste gps-tracker voor mijn hond?

Besloten om een gps-tracker voor je hond in huis te halen? Goed idee! Hieronder staan de belangrijkste eigenschappen op een rijtje, want je wilt natuurlijk een betrouwbaar en nauwkeurig exemplaar.

Ten eerste, denk na over het doel van de tracker. Ontsnapt je viervoeter regelmatig en wil je hem of haar volgen? Of loopt de hond de hele dag los en vraag je je af waar hij of zij uithangt? Of heeft de hond overgewicht en wil je graag inzicht krijgen in het bewegingspatroon? Lees verder en ontdek welke gps-tracker het beste bij jullie past.

Verschillende soorten gps-trackers

Het aanbod in trackers voor honden is groot en niet ieder exemplaar maakt gebruik van dezelfde techniek. Hieronder zet ik de opties op een rijtje. 🔽

Gps

Heb je een hond die graag er vandoor gaat terwijl dit niet de bedoeling is? Je wilt in dat geval de gps-locatie van je hond weten. Dit geeft de exacte locatie van de hond aan. De nauwkeurigheid van deze locatie verschilt per merk, maar over het algemeen is het behoorlijk accuraat. Er is ook geen afstandslimiet bij dit type tracker.

Een tracker die werkt met gps is ideaal voor mensen in de stad. Zorg voor een goed mobiel netwerk (4G of 5G), want de tracker zendt dit via deze weg naar de app.

Er zijn trackers waarbij je zelf een simkaart in de tracker plaatst voor het netwerk. De meeste exemplaren bevatten echter een ingebouwde simkaart en vragen daarom om een abonnement. Voor een bepaald bedrag per maand (of jaar) volg jij je hond via een app op je telefoon! 📱

Let op, want sommige apps werken alleen samen met iOS of Android. Zoek naar een app die samenwerkt met de smartphone die je hebt.

Houd er ook rekening mee dat er enkele minuten vertraging kan zitten in het doorgeven van de locatie van je huisdier. Dit is vervelend, want de hond heeft meer tijd om weg te komen. Echter, is het weten van een recente locatie altijd beter dan geen locatie!

De beste exemplaren geven zelfs aan wat de hond op dat moment doet of welke richting de hond uitgaat. Je weet bijvoorbeeld wanneer hij rent of zit.

Radio

Dit systeem is ondertussen al iets verouderd, maar kan nog steeds een oplossing zijn voor mensen in een gebied zonder cellulair netwerk. Dit type tracker geeft informatie binnen een afstand van 1 tot 5 km. Bij slecht weer kan dit zelfs minder zijn, omdat wind en regen het signaal verstoren.

De informatie die je ontvangt is beperkt, want je krijgt geen exacte locatie. Je krijgt gegevens over de richting en de afstand. Deze tracker is onder andere handig voor honden die zoek- en reddingsacties uitvoeren of wanneer je in een afgelegen gebied woont.

Tags

Je hond volgen via Bluetooth is de laatste mogelijkheid. Deze producten hebben een lange batterijduur en zijn betaalbaar. Helaas zijn ze gemaakt voor het volgen van voorwerpen, zoals sleutels. De kans is groot dat je hond de tag beschadigt, waardoor deze niet meer goed genoeg werkt.

Het grootste minpunt van dit type tracker is het bereik. Bluetooth heeft een maximaal bereik van 100 meter. Loopt je hond verder weg, dan is het onmogelijk om hem of haar te volgen.

Gps-trackers voor honden vergelijken

Maat en ontwerp

Je maakt de tracker vast aan de halsband van de hond en zo'n tracker mag niet onhandig of oncomfortabel zijn. Denk aan de bewegingsvrijheid van de hond. Kijk daarom naar het gewicht en formaat van de tracker. Een model van 35 gram is geschikt voor een hond vanaf 4 kg.

Daarnaast moet de bevestiging stevig genoeg zijn. Het is niet de bedoeling dat de tracker losraakt wanneer de hond buiten rent en speelt. Het merendeel van de trackers bevestig je zelf aan de halsband van de hond. Enkele exemplaren hebben een eigen halsband.

Waterdichtheid

Niet alle gps-trackers kunnen even goed tegen water. Er is een verschil tussen waterdicht en waterbestendig. Ga je in de zomer graag het water in met je hond, dan heb je een volledig waterdicht exemplaar nodig. Een waterbestendige tracker is bestand tegen regen en spatwater, maar het is niet de bedoeling om de tracker langdurig onder te dompelen.

De waterdichtheid wordt aangegeven via de IP-classificering. Dit herken je als IPXX. Ga voor minimaal IP68, want alleen dan overleeft de tracker iedere avontuurlijke hond. Het eerste getal is de hoogst haalbare score op het gebied van stofdichtheid. Het tweede getal is de hoogste score wat betreft waterdichtheid.

Zelfs tussen waterdichte trackers zit een verschil in hoe lang en hoe diep de onderdompeling mag zijn. Lees goed de gebruiksaanwijzing door en zoek de specifieke specificaties van de waterdichtheid op.

Persoon bekijkt gps-informatie op smartphone

Batterij

De levensduur van de batterij mag je zeker niet overslaan. Dit is van belang omdat dit je de tijd geeft om de hond op te sporen. Als de batterij leeg is, dan is het onmogelijk om je viervoeter te traceren.

Hierbij is het zo dat een tracker met gps sneller leegloopt dan een exemplaar die werkt via radiotelemetrie. Een exemplaar met gps verzendt constant een signaal en dit kost behoorlijk wat energie. Zorg er daarom voor dat je de batterij op tijd vervangt of oplaadt!

De batterijduur varieert van enkele dagen tot enkele maanden. De exemplaren die een paar maanden meegaan geven je de meeste tijd om de hond terug te vinden en vragen om het minste onderhoud.

Extra functies

De beste trackers hebben bepaalde eigenschappen die voor sommige hondeneigenaars zeer waardevol kunnen zijn. Heb je een hond die graag ontsnapt of heeft hij of zij overgewicht? Lees dan vooral verder...🐕‍🦺

Bijhouden van activiteiten

Bepaalde trackers geven de optie om de activiteit van je hond bij te houden. Ideaal bij een blessure of overgewicht. Je past eenvoudig de voedselinname aan op de hoeveelheid beweging van de hond. Ook weet je wanneer je meer met de hond moet wandelen of spelen.

Ben je vaak van huis? Dan krijg je inzicht in het gedrag van je hond wanneer je er niet bij bent. Slaapt hij of zij de hele dag of zie je plots veel rusteloosheid en beweging? Je hond heeft dan misschien wel last van verlatingsangst!

Temperatuur meten

Hitte is gevaarlijk voor een hond en daarom bevatten enkele trackers de mogelijkheid om de temperatuur van je hond in de gaten te houden. Deze functie is helaas nog niet 100% nauwkeurig. Het is daarom goed mogelijk dat je te maken krijgt met een paar valse meldingen.

Geo-zones

Heb je een avontuurlijke hond, die graag alleen op pad gaat? Ben je bang dat hij of zij uit de tuin ontsnapt? Dan is een tracker met instelbare geo-zones onmisbaar. Hierbij stel je een 'veilige zone' in. Dit betekent dat je een virtuele grens instelt rondom je huis of tuin. Verlaat het dier de zone, dan krijg je hiervan een melding op je telefoon.

De beste exemplaren maken het zelfs mogelijk om meerdere zones in te stellen. Dit is handig wanneer iemand anders een dagje op je huisdier past en de hond op een andere plek is dan thuis.

De 5 beste gps-trackers voor honden onder elkaar

Veelgestelde vragen over gps-trackers voor honden

Hieronder vind je de meestgestelde vragen over gps-trackers voor honden. Heb je echter nog een brandende vraag die hieronder niet staat beantwoord, laat het ons dan gerust weten.

Kun je meerdere honden tracken met één tracker?

Nee, dit is niet mogelijk. Iedere hond heeft een eigen tracker nodig. Wil je meerdere honden tracken, kies dan trackers van hetzelfde merk en die werken via een app. Op die manier voeg je gemakkelijk meerdere gps-trackers toe aan de app. Zo heb je alle locaties van je trouwe viervoeters in een overzichtelijke lijst!

Wat kost een gps-tracker voor de hond?

Voor een goed exemplaar ben je tussen de € 30 en € 100 kwijt. Het spreekt voor zich dat trackers met geavanceerde functies, waaronder geo-zones of het bijhouden van activiteit, duurder zijn dan modellen zonder deze functies.

Is een gps-tracker nodig bij een gechipte hond?

De chip van je hond helpt om je viervoeter te identificeren wanneer hij of zij kwijtraakt en gevonden wordt door iemand anders. Het geeft je geen locatie, waardoor je zelf de hond kan opsporen. Een gps-tracker voor je hond laat daarentegen in realtime zien waar je hond uithangt!

Conclusie

Heb je de beste gps-tracker voor de hond nog niet in huis? Dan raad ik zeker aan om hier verandering in te brengen. Met de hoeveelheid vermiste huisdieren per jaar, ben je liever goed voorbereid. 1NDG (n.d.). 'Huisdier vermist'

Denk vooral goed na over de functies die je nodig hebt. Ga je voor instelbare veilige zones of wil je meldingen ontvangen op je telefoon? De keuze is aan jou! Bedankt voor het lezen. Ik hoop dat je alle antwoorden gevonden hebt. Is dit niet het geval of heb je tips voor dit artikel? Laat dan gerust hieronder een reactie achter.

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2023 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross