Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Van Racen tot Flight Simulators met de Beste Joystick

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

4 min leestijd

Het kiezen van de beste joystick is net als het vinden van de perfecte medespeler: essentieel voor jouw overwinning. Herinner je die keer dat je bijna het level haalde, maar je controller je in de steek liet? Voorkom herhaling door te letten op precisie, reactietijd, en ergonomie. Ik help je door de jungle van specificaties, zodat jij de joystick vindt die als gegoten in je hand ligt!

Wat zijn de beste joysticks van 2024?

Dit zijn de 5 beste joysticks volgens onderzoek van onze redactie en expertreviews:

Waarom Technerds vertrouwen? Ons team besteedt uren aan het onderzoek, schrijven, actualiseren en bewerken van onze artikelen. Klik hier voor meer informatie over onze redactionele richtlijnen.

Beste joysticks van 2024

1. Beste joystick: Turtle Beach VelocityOne Flight

1. Beste joystick: Turtle Beach VelocityOne Flight

Belangrijke specificaties:

Game platform: Windows, Xbox Series S, Xbox Series X
Aantal knoppen: 10
Draadloos: Nee
Geschikt voor Game: Flight Simulator
Knoppen programma: Ja
Rechts- of linkshandig: Rechtshandig
Verlichting: Nee
Type aansluiting: USB 3.0, USB 2.0, USB 3.1

Ik ben super enthousiast over de Turtle Beach VelocityOne Flight joystick! Met een mix van een flight stick en HOTAS biedt deze joystick een flink aantal knoppen, hat switches, OLED-display en een trackpad. Volgens GamesRadar zorgt de joystick voor nauwkeurige inputs vanwege de aanzienlijke weerstand, en de algehele bouwkwaliteit en materialen zijn van hoge standaard. Maar let op, de lichtheid van de basis kan leiden tot stabiliteitsproblemen tijdens agressieve inputs, en het kan even wennen zijn vanwege de weerstand. Ondanks deze overwegingen biedt de VelocityOne een geweldige balans tussen prijs en functies voor flight sim-liefhebbers.

De joystick is in de eerste plaats ontworpen voor Xbox, maar werkt beter op pc. Extra accessoires zoals roeren en een cockpitstandaard zijn compatibel en apart verkrijgbaar. Zoals opgemerkt door Windows Central, is de fysieke installatie minimaal, met de flightstick die vooraf is geassembleerd en inclusief een 3m USB-kabel en M5-schroeven voor montage. De toevoeging van Bluetooth-ondersteuning voor draadloze verbinding met de bijbehorende app voor aanpassingen en personalisatie van RGB-verlichting verbetert de veelzijdigheid. Er waren echter aanvankelijke firmwareproblemen, en de Xbox-compatibiliteit voelt als een bijzaak. Aan de positieve kant werden de soepele analoge hendels en Bluetooth-ondersteuning voor het aanpassen van RGB-verlichting geprezen.

De Turtle Beach VelocityOne Flightstick Universal Simulation Controller heeft een gemiddelde beoordeling van 4,4 van de 5 sterren op basis van 62 klantbeoordelingen op Best Buy, waarbij 40 van de 62 klanten het een 5-sterrenbeoordeling gaven. Klanten hebben de kwaliteit, waarde en gebruiksgemak benadrukt. Dit onderstreept zijn aantrekkingskracht voor een brede gebruikersgroep, in lijn met zijn positionering als een veelzijdige en toegankelijke optie voor zowel Xbox- als pc-gebruikers, evenals zijn potentieel als het "Beste budgetproduct voor flight sim-liefhebbers".

In vergelijking met andere joysticks op de markt valt de Turtle Beach VelocityOne Flight joystick op door zijn balans tussen prijs en functies, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor flight sim-liefhebbers die nauwkeurige inputs en een verscheidenheid aan controls zoeken. Sommige concurrenten bieden echter mogelijk een naadlozere compatibiliteit met specifieke gamingplatforms. Ondanks dit maken de hoge bouwkwaliteit en waar voor je geld van de VelocityOne het een overtuigende optie voor degenen die een veelzijdige en functierijke joystick voor vluchtsimulatie zoeken.

Tot slot biedt de Turtle Beach VelocityOne Flight joystick een geweldige balans tussen prijs en functies, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor zowel Xbox- als pc-gebruikers. Zijn nauwkeurige inputs, hoge bouwkwaliteit en scala aan controls maken het een uitstekende keuze voor vluchtsim-liefhebbers, ondanks enkele aanloop- en compatibiliteitsoverwegingen.

Voordelen Turtle Beach VelocityOne Flight
 • Nauwkeurige invoer en weerstand voor nauwkeurige controle
 • Hoge bouwkwaliteit en materialen
 • Geweldige balans tussen prijs en functies
Nadelen Turtle Beach VelocityOne Flight
 • Lichtheid van de basis kan leiden tot stabiliteitsproblemen tijdens agressieve invoer
 • Kan wat wennen vergen vanwege de weerstand
 • Initiële firmware-problemen en Xbox-compatibiliteit voelt als een bijzaak

2. Thrustmaster Warthog HOTAS Joystick

2. Thrustmaster Warthog HOTAS Joystick

Belangrijke specificaties:

3. Uitstekende waarde met dubbele werking: Thrustmaster Guillemot T.flight Stick X

3. Uitstekende waarde met dubbele werking: Thrustmaster Guillemot T.flight Stick X

Belangrijke specificaties:

Game platform: Windows, PlayStation 3
Aantal knoppen: 12
Geschikt voor Game: Flight Simulator
Knoppen programma: Ja
Rechts- of linkshandig: Rechtshandig en linkshandig

Ik ben blij je voor te stellen aan de Thrustmaster Guillemot T.Flight Stick X Joystick, die een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding biedt met zijn dubbele actiemogelijkheden. Dit maakt het een topkeuze voor prijsbewuste gamers die op zoek zijn naar een meeslepende vluchtsimulatie-ervaring. Met een prijs van $49,99 is deze alles-in-één joystick een kosteneffectieve oplossing die geen concessies doet aan prestaties. Het is compatibel met PC en PS3, heeft een ergonomisch ontwerp met 3 assen en een geïntegreerde gashendel voor stabiliteit en comfort. De plug-and-play functionaliteit zorgt voor naadloze integratie in diverse vluchtsimulaties, waaronder luchtgevechten, burger- of commerciële vluchten en ruimteavonturen.

De 12 actieknoppen en 4 assen van de joystick zijn volledig programmeerbaar, waardoor gebruikers aangepaste bedieningselementen kunnen instellen naar hun voorkeuren. Daarnaast biedt de draairichting intuïtieve bediening, wat de meeslepende ervaring verder verbetert. Zoals TechRadar benadrukt, "De Thrustmaster T.Flight Stick X wordt geprezen vanwege zijn betaalbaarheid en eenvoud, waardoor het een geweldige optie is voor prijsbewuste gamers." De intuïtieve vormgeving en geschiktheid voor vluchtsimulaties maken het een ideale keuze voor casual gamers.

Hoewel de T.Flight Stick X uitblinkt in betaalbaarheid en eenvoud, is het belangrijk om enkele beperkingen te benadrukken. Recensies van Windows Central en GamesRadar wijzen op nadelen zoals een dode zone in de joystick, flexibiliteit in de gashendel en lichte constructie. Desondanks biedt de joystick, zoals opgemerkt door Windows Central, solide prestaties in spellen zoals Elite Dangerous en Star Citizen. De plastic constructie en configureerbare knoppen op zowel de gashendel als de joystick verbeteren de functionaliteit, zoals benadrukt door Thrustmaster.

In vergelijking met zijn tegenhangers, zoals de T.Flight HOTAS X en de T.Flight HOTAS 4, valt de T.Flight Stick X op als een meer budgetvriendelijke optie met de nadruk op eenvoud en waarde. De T.Flight HOTAS X, hoewel het een volledige vliegervaring biedt, is mogelijk niet geschikt voor linkshandige gebruikers en heeft merkbare dode zones, zoals benadrukt door GamesRadar. Aan de andere kant is de T.Flight HOTAS 4, vooral geschikt voor PS4-compatibiliteit, misschien een beter alternatief voor gebruikers die een meer geavanceerde en verfijnde ervaring zoeken.

Tot slot is de Thrustmaster Guillemot T.Flight Stick X Joystick een uitstekende keuze voor prijsbewuste gamers die op zoek zijn naar een betaalbare en intuïtieve joystick met dubbele actiemogelijkheden. De naadloze integratie, ergonomisch ontwerp en aanpasbare bedieningselementen maken het een opvallende optie voor casual vluchtsimulatie-enthousiastelingen. Hoewel het enkele beperkingen heeft in constructie en dode zones, positioneert zijn uitstekende waarde en prestaties in vluchtsimulaties het als een overtuigende keuze op de joystick-markt.

Voordelen Thrustmaster Guillemot T.flight Stick X
 • Uitstekende waarde met dubbele functionaliteit
Nadelen Thrustmaster Guillemot T.flight Stick X
 • Dode zone in de joystick
 • Flexibiliteit in de gashendel
 • Lichtgewicht constructie

4. Authentiek stuurknuppelontwerp: Thrustmaster TCA Sidestick X Airbus

4. Authentiek stuurknuppelontwerp: Thrustmaster TCA Sidestick X Airbus

Belangrijke specificaties:

Game platform: Windows
Aantal knoppen: 17
Draadloos: Nee
Geschikt voor Game: Flight Simulator, Ace Combat 7 – Skies Unknown, Airport London Heathrow, Airport Lugano
Knoppen programma: Ja
Rechts- of linkshandig: Rechtshandig en linkshandig
Verlichting: Nee
Type aansluiting: USB 2.0

Met de Thrustmaster TCA Sidestick Airbus Edition neem jij de controle over jouw vliegtuig in een flight simulator. Met de stick bedien je de koers van het vliegtuig met precisie en maak je de kleinste aanpassingen met sturen. Door de knoppen op de Sidestick bedien je ook extra functies zoals de gashendel of het in-/uitklappen van het landingsgestel. Zo ben jij de digitale piloot die iedere vlucht tot een succesvolle landing brengt. Gebruik deze Thrustmaster ook in combinatie met virtual reality, voor een 360 graden ervaring.

5. Thrustmaster T16000M HOTAS – Joystick

5. Thrustmaster T16000M HOTAS – Joystick

Belangrijke specificaties:

Een jongen speelt een flight sim met een uitgebreide joystick set-up

Veelgestelde vragen over joysticks

Hier beantwoord ik alle vragen en opmerkingen over joysticks. Heb je zelf nog vragen over joysticks? Laat het ons weten in het feedbackformulier onderaan dit artikel! Leg je pc-controller en het beste racestuur voor je pc nog even aan de kant, want voor je het weet heb je de beste joystick in huis.

Wat is volgens de Consumentenbond de beste joystick?

De Consumentenbond heeft nog geen tests uitgevoerd met joysticks en daar de resultaten van gedeeld. Als daar verandering in komt, dan delen we dat hier met je.

Wat is volgens Tweakers de beste joystick?

Wat de Consumentenbond de beste joystick vindt, is nog onbekend. Komt daar verandering in, dan lees je dat hier!

Wat is volgens PC Gamer de beste joystick?

De beste joystick volgens PC Gamer is de Thrustmaster HOTAS Warthog. Deze joystick, bekend om zijn ongeëvenaarde precisie en duurzaamheid, biedt een realistische vliegervaring met een drukgevoeligheid van 16-bit op de assen van de stick.

De HOTAS Warthog, volledig gemaakt van metaal, staat garant voor een levensduur die jouw gamingervaring jarenlang verrijkt. Met zijn uitgebreide programmeerbare knoppen en schakelaars, biedt het de ultieme controle voor elke vluchtsimulatie-enthousiast.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van de beste joystick?

De belangrijkste kenmerken van de beste joystick omvatten precisie, ergonomie, duurzaamheid, en aanpasbaarheid. Deze elementen zorgen samen voor een optimale game-ervaring.

 • Precisie is cruciaal voor nauwkeurige bewegingen en acties in games. Zoek naar joysticks met hoge resolutie sensoren en fijne afstelmogelijkheden.
 • Ergonomie zorgt dat je comfortabel gamet, ook tijdens lange sessies. Een goed ontworpen grip en verstelbare componenten zijn met het oog hierop erg belangrijk. 💫
 • Duurzaamheid betekent dat je joystick de intensiteit van gaming weerstaat. Materialen van hoge kwaliteit en solide constructies zijn essentieel.
 • Aanpasbaarheid laat je de joystick afstellen op jouw persoonlijke voorkeuren. Programmeerbare knoppen en verwisselbare onderdelen bieden flexibiliteit.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een joystick voor vluchtsimulaties?

Bij het kiezen van een joystick voor vluchtsimulaties zijn er verschillende belangrijke aspecten waar je op moet letten om de meest realistische en bevredigende ervaring te garanderen. Buiten de bovengenoemde aspecten die je over het algemeen in gedachten moet houden, zijn de volgende aanvullende zaken van belang bij flight simulators!

 • Programmeerbare knoppen en schakelaars – daar had ik het al over gehad, maar binnen de context van vluchtsimulator-games bieden deze je in het specifiek de mogelijkheid om je besturing volledig aan te passen aan je voorkeuren en de eisen van verschillende vliegtuigen.
 • Z-as-rotatie voor roercontrole is een functie die je extra besturingsmogelijkheden geeft door het simuleren van het roer met de joystick zelf.
 • Compatibiliteit met je gaming-systeem en software. Controleer of de joystick werkt met die goede gaming-pc die je op je bureau hebt staan, of met je console, en de vluchtsimulatiegames die je wilt spelen.
 • Feedback en weerstand helpen bij het simuleren van de fysieke sensaties van echt vliegen, zoals het voelen van de luchtweerstand.

Rond je set-up af met de beste racestoel en de beste VR-bril voor totale immersie!

Wat zijn de voordelen van een joystick met programmeerbare knoppen?

Een joystick met programmeerbare knoppen biedt het grote voordeel van personalisatie en efficiëntie tijdens het gamen. Je wijst bijvoorbeeld elke knop een specifieke functie of actie toe, wat betekent dat je de besturing volledig kunt aanpassen aan je eigen speelstijl en voorkeuren.

Dit maakt het mogelijk om snel toegang te krijgen tot belangrijke commando's zonder je handen van de joystick te hoeven halen, wat je reactiesnelheid verhoogt en je een tactisch voordeel geeft in het spel.

Bovendien stel je hiermee ook voor verschillende games of simulaties verschillende profielen in, waardoor je gemakkelijk wisselt tussen configuraties zonder elke keer opnieuw knoppen te moeten programmeren. Neem het van mij aan: dat is niet bepaald een pretje. 🤪

Hoe beïnvloedt de precisie van een joystick mijn game-ervaring?

De precisie van een joystick is superbelangrijk voor je game-ervaring, omdat het direct jouw vermogen beïnvloedt om nauwkeurige bewegingen en acties uit te voeren. Deze precisie wordt vaak gemeten in graden van resolutie, uitgedrukt in het aantal punten per inch (DPI) of via de bitwaarde van de sensor, zoals 16-bit versus 32-bit.

Een hogere DPI of een grotere bitwaarde betekent dat de joystick kleinere bewegingen detecteert en vertaalt naar acties in het spel. Dit maakt een wereld van verschil in spellen waar precisie, zoals bij vluchtsimulaties of strategische gevechten, van essentieel belang is.

Wat is het verschil tussen een joystick en een HOTAS-systeem?

Het verschil tussen een joystick en een HOTAS (Hands On Throttle-And-Stick) systeem zit in de opzet en functionaliteit. Een joystick is een enkelvoudig apparaat dat voornamelijk wordt gebruikt voor de besturing van bewegingen in games, terwijl een HOTAS-systeem een geavanceerdere setup biedt met een aparte throttle (gaspedaal) voor nauwkeurige snelheidscontrole, naast de joystick voor beweging.

KenmerkJoystickHOTAS-systeem
OpzetEnkel apparaatTweedelig systeem: joystick én throttle
DoelAlgemene gamebesturingGespecialiseerd voor vluchtsimulaties
FunctionaliteitBasisbewegingen (links, rechts, omhoog, omlaag)Uitgebreide controle: beweging + snelheid
VoordelenCompact en eenvoudig te gebruiken; gemiddeld minder duurBiedt een realistische vliegervaring; meer programmeerbare knoppen en assen
NadelenBeperkte functionaliteit voor simulatiesNeemt meer ruimte in beslag; is gemiddeld duurder

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Jonathan is een computerexpert met een passie voor computers. Hij heeft dan ook informatica gestuurd aan de UvA, en werkt inmiddels al tien jaar in de IT-sector. Hij schrijft over de nieuwste technologieën, reviewt hardware en software, en beantwoordt dringende vragen over computerproblemen. En als hij daar niet mee bezig is, vind je hem met een VR-headset op in zijn favoriete game. 👓
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross