
Op zoek naar de beste NAS? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Bij het vinden van de beste NAS is het belangrijk om te kijken naar de prestaties, betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. Hoe je die beoordeelt, én de vijf beste keuzes van dit moment, vind je in dit artikel!
Inhoudsopgave
- Waarom een NAS aanschaffen?
- Centrale opslag en organisatie
- Gedeelde toegang
- Gemakkelijke back-ups
- Mediaserver-functionaliteit
- Externe toegang
- Gegevensbeveiliging
- Energiezuinig en stil
- Uitbreidbaarheid
- Open Media Vault
- EasyNAS
- RockStor
Of je nu op zoek bent naar een NAS voor thuisgebruik of voor je bedrijf, onze lijst bevat de beste opties die momenteel op de markt zijn. Lees verder voor meer informatie over de beste NAS-systemen die wij hebben gevonden.
Error: Product group not found.
Waarom een NAS aanschaffen?
Een NAS is een computer die speciaal ontworpen is om bestanden op te slaan. Het is een betrouwbare, flexibele en handige oplossing voor het beheren van je gegevens, het delen van bestanden en het waarborgen van de veiligheid van je waardevolle informatie. We bespreken enkele voordelen:
Centrale opslag en organisatie
Een NAS biedt een centrale plek om al je bestanden en gegevens op te slaan. In plaats van bestanden verspreid te hebben over verschillende apparaten, bewaar je ze ze allemaal op één plek. Dit maakt het eenvoudig te organiseren.
Gedeelde toegang
Met een NAS kunnen meerdere gebruikers in je huis of kantoor toegang krijgen tot dezelfde bestanden en mappen. 👨👩👧👦 Dit is een veilige en betrouwbare manier om gegevens te delen en samen te werken zonder dat je de bestanden via e-mail of de cloud hoeft te verzenden. Het is dan je eigen, persoonlijke cloud – zonder dat een bedrijf controle over je bestanden en gegevens heeft.
Gemakkelijke back-ups
Via een NAS stel je gemakkelijk in dat je belangrijkste gegevens automatisch worden geback-upt. Zo worden je waardevolle bestanden veilig bewaard als er een computerstoring of andere onverwachte gebeurtenis plaatsvindt.
Mediaserver-functionaliteit
Veel NAS-servers werken ook als mediaservers, zodat je gemakkelijk films, tv-shows, muziek en foto's kunt streamen naar verschillende apparaten in je huis, zoals smart-tv's, smartphones, tablets en beamers met wifi-verbindingen. Je sluit dan een goede mediaspeler aan op je NAS.
Externe toegang
Voor een NAS is het mogelijk om externe toegang in te stellen, zodat je vanaf elke locatie toegang hebt tot je bestanden, zolang je een internetverbinding hebt – handig als je onderweg bent en snel een belangrijk bestand moet raadplegen!
Gegevensbeveiliging
Veel NAS-apparaten bieden geavanceerde beveiligingsfuncties, zoals RAID-opstellingen en automatische gegevensversleuteling. Zo worden je gegevens tegen dataverlies en ongeoorloofde toegang beschermd.
Energiezuinig en stil
NAS-servers zijn over het algemeen energiezuiniger dan een traditionele pc die de hele dag moet draaien voor gedeelde opslag en diensten. Bovendien zijn ze vaak ontworpen om stil te werken, wat ze geschikt maakt voor gebruik in huis.
Uitbreidbaarheid
Een NAS is vaak schaalbaar en uitbreidbaar, wat betekent dat je de opslagcapaciteit kunt vergroten door simpelweg extra harde schijven toe te voegen of te upgraden naar grotere schijven. Handig als je steeds meer bestanden kwijt moet.
Met onze top 3 keuzes ben je verzekerd van de beste prestaties, gebruiksvriendelijkheid en betrouwbaarheid. Lees verder voor meer informatie over hoe je uit de huidige favorieten kiest. ⤵️
Koopgids: hoe kies ik de beste NAS?
Overweeg je een NAS aan te schaffen, maar weet je niet waar je op moet letten? Geen zorgen, ik help je. Bij het kopen van een NAS zijn er verschillende specificaties en eigenschappen om rekening mee te houden. Hieronder vind je de belangrijkste punten om op te letten:
Opslagcapaciteit
Hoeveel bestanden wil je op je server bewaren? Dit bepaalt je opslagcapaciteit. Verzamel je foto's of video's? Een camera die afbeeldingen van hoge resolutie vastlegt, produceert bestanden van enkele megabytes of zelfs gigabytes per stuk.
Video's van hoge kwaliteit, bijvoorbeeld van een 4K-videocamera, verbruiken ook veel opslagruimte. Ook omvangrijke documenten, bijvoorbeeld in grafisch ontwerp of wetenschappelijk onderzoek, nemen veel ruimte in beslag. Ga dus na hoeveel opslag je nodig hebt.
De opslag geven we aan in terabyte (TB). 1 TB staat gelijk aan 1000 GB (gigabyte). Hoe meer TB aan opslag, hoe meer bestanden je op je NAS kwijt kunt. Voor thuisgebruikers is een NAS met een opslagcapaciteit van enkele terabytes meestal voldoende, terwijl bedrijven vaak behoefte hebben aan tientallen terabytes of zelfs petabytes aan opslagruimte.
Een petabyte (PB) is een eenheid van digitale informatie die gelijk is aan 1.000.000.000.000.000 bytes, ofwel 1000 terabytes (TB). Ter referentie: één PB is gelijk aan bijna 200.000 dvd's. Het is dus een enorme hoeveelheid gegevensopslag die vaak wordt gebruikt in datacenters en voor wetenschappelijke onderzoeken.
Uitbreidbaarheid
Je kunt bij NAS-servers kiezen tussen gebruiksklare en uitbreidbare oplossingen. Een gebruiksklare oplossing heeft een vaste opslagcapaciteit. Wil je de mogelijkheid om in de toekomst meer bestanden op te slaan? Dan is het verstandig om te kijken naar een uitbreidbare NAS die je later eenvoudig kunt uitbreiden met meer harde schijven.
NAS-systemen hebben doorgaans een maximum aan interne opslagcapaciteit die ze ondersteunen. Dit is vaak softwarematig bepaald, door het besturingsysteem. Ook is er een maximum aantal opslagschijven die ze kunnen bevatten. Het maximum aantal harde schijven is afhankelijk van het aantal drive bays of schijfsleuven dat beschikbaar is voor installatie.
Er bestaan interne schijfupgrades, waar interne bays van de NAS-systemen geopend kunnen worden om extra harde schijven toe te voegen of te vervangen met grotere capaciteiten. Dit kan vaak bij zakelijke serverkasten, niet bij kleine servers voor thuisgebruik.
Een andere optie is het gebruiken van externe uitbreidingunits. Sommige NAS-systemen ondersteunen de aansluiting van specifieke uitbreidingsunits die extra harde schijven bevatten en op het systeem kunnen worden aangesloten om extra opslagcapaciteit te bieden.
Niet alle NAS-systemen bieden uitbreidingsmogelijkheden en de beschikbare opties kunnen variëren afhankelijk van het specifieke model. Bedenk dus wat je precies wilt opslaan, hoeveel ruimte daarvoor nodig is en of er uitbreidingsmogelijkheden beschikbaar zijn. Zo voorkom je dat je later tegen beperkingen aanloopt en heb je altijd voldoende opslagruimte voor al je bestanden.
Aantal bays
De bays zijn de sleuven waarin de harde schijven worden geplaatst. Een NAS met meerdere bays biedt de mogelijkheid om meer harde schijven toe te voegen en zo de totale opslagcapaciteit van de NAS te vergroten.
Gebruik je de NAS enkel als back-up, en niet om vanaf te werken? Dan is een NAS met één bay vaak al voldoende, omdat je bestanden ook veilig op je pc staan. Je gebruikt dan een enkele schijf om bestanden op te slaan en te delen met verbonden apparaten. Met de beste NAS-harde-schijf kom je voor thuisgebruik al een heel eind. 🏠
Voordelen van meerdere harde schijven
Bij een toenemend aantal harde schijven stijgt de opslagcapaciteit. Door meer opslagruimte toe te voegen kun je er meer bestanden op kwijt. Zo worden grotere hoeveelheden data opgeslagen. Ook neemt de redundantie toe.
Redundantie (in de context van dataopslag) betekent dat je extra exemplaren of kopieën van gegevens maakt. Stel je voor: één van de harde schijven in je NAS-server loopt schade op of faalt volledig. Zonder redundantie betekent dat verlies van alle op die schijf opgeslagen gegevens.
Maar dankzij het principe van redundantie blijft de data veilig. Dit komt doordat dezelfde informatie op meerdere schijven wordt opgeslagen. Als één schijf uitvalt, neemt een andere schijf het over, waardoor er geen gegevens verloren gaan. Na het vervangen van de defecte schijf, herbouwt het systeem de redundantie door de data weer over de schijven te verdelen.
Redundantie wordt over het algemeen toegepast door het RAID-systeem te gebruiken. In het volgende kopje gaan we dieper in op RAID, maar voor nu is het belangrijk om te weten dat de extra harde schijven helpen om die redundantie te bereiken.
Een NAS-server met meerdere schijfsleuven verhoogt dus de opslagcapaciteit, verbetert de gegevensveiligheid en versnelt de data-overdracht. Tegelijkertijd biedt de mogelijkheid om in de toekomst uit te breiden.
RAID
RAID, een afkorting van redundant array of independent disks, is een manier om gegevens te beschermen op een NAS-server. Het combineert dan fysieke harde schijven tot één logisch systeem. Hoe RAID dit doet, hangt af van het gekozen RAID-niveau. Daarover geef ik hieronder meer uitleg.
Om RAID te begrijpen, stel je je voor dat je een boek schrijft. Als je slechts één exemplaar van dat boek hebt en het raakt kwijt of beschadigd, dan ben je alles kwijt. Dat geldt ook voor een NAS-systeem met een enkele harde schijf. Maar als je meerdere kopieën van het boek maakt, heb je een back-up als een exemplaar verloren gaat.
Stel je nu voor dat meerdere schrijvers aan verschillende delen van hetzelfde boek werken. Ze kunnen tegelijkertijd werken, wat het schrijfproces versnelt. Het betekent bovendien dat bij beschadiging van één schijf, je meteen al je gegevens kwijt bent. Dit is hoe RAID de prestaties kan verbeteren door het lezen en schrijven van gegevens te versnellen.
Er zijn verschillende RAID-niveaus, elk met hun eigen voordelen en nadelen. Hieronder vind je een overzicht van enkele veelvoorkomende RAID-niveaus die worden ondersteund door NAS-systemen:
- RAID 0 verdeelt gegevens over meerdere harde schijven om de prestaties te verbeteren. Dit niveau biedt geen fouttolerantie en als één schijf faalt, gaan alle gegevens verloren.
- RAID 1 spiegelt gegevens over meerdere schijven om de betrouwbaarheid te vergroten. De NAS slaat elk stuk gegevens dubbel op, zodat als één schijf faalt, de gegevens nog steeds beschikbaar zijn op de andere schijf.
- RAID 5 verdeelt gegevens en herstelinformatie (parity information) over meerdere schijven om zowel prestaties als fouttolerantie te bieden. Als één schijf faalt, kunnen de gegevens worden hersteld met die parity information die op de andere schijven is opgeslagen.1Koen Crijns, Hardware Info (2013). 'Achtergrond: hoe werken RAID 0, RAID 1, RAID 10 en RAID 5?'
- RAID 6 is vergelijkbaar met RAID 5, maar met extra parity information die de gegevens beter beschermt tegen het falen van twee schijven.
- RAID 10 (of RAID 1+0) combineert de eigenschappen van RAID 0 en RAID 1. Gegevens worden verdeeld over meerdere schijven zoals bij RAID 0, maar elke schijf wordt ook gespiegeld zoals bij RAID 1. Dit biedt zowel prestaties als betrouwbaarheid.
De keuze voor de juiste RAID-ondersteuning is afhankelijk van de gewenste bescherming en prestaties. Als je bijvoorbeeld een NAS gebruikt voor het streamen van media, dan is RAID 0 mogelijk de beste optie omdat prestaties belangrijker zijn dan gegevensbescherming.
Als je belangrijke zakelijke gegevens opslaat, is RAID 6 mogelijk de beste optie omdat het een hoger niveau van gegevensbescherming biedt.

Componenten
Voor je NAS-server heb je verschillende componenten nodig. Het is tenslotte gewoon een computer. Om je te helpen bepalen waar je op kunt letten, ga ik het over deze drie belangrijke onderdelen hebben:
- De processor
- Het werkgeheugen, of RAM
- De opslag, of harde schijf
Opslagtype
Het opslagtype is een belangrijke specificatie om op te letten bij het kopen van een NAS. Er zijn verschillende opslagtypes beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen.
Een veelvoorkomend opslagtype is de traditionele harde schijf (HDD). Dit is een draaiende schijf met een lees- en schrijfarm die data op de schijf zet. HDD's zijn relatief goedkoop en bieden veel opslagruimte per euro.
Het nadeel van HDD's is echter dat ze gevoelig zijn voor beschadigingen en slijtage door al hun bewegende onderdelen en dat ze langzamer zijn dan andere opslagtypes.
Een ander opslagtype is de solid state drive (SSD). SSD's zijn sneller dan HDD's en minder gevoelig voor beschadigingen, omdat deze geen bewegende onderdelen hebben. Het nadeel van SSD's is daarmee meteen dat ze duurder zijn en in verhouding minder opslagruimte per euro bieden.
Een derde optie is de hybride-oplossing, wat een combinatie van HDD's en SSD's omvat. Dit biedt de voordelen van zowel HDD's als SSD's, maar kan duurder zijn.
HDD of SSD, wat past het beste bij jou?
Het is belangrijk om te bedenken wat je precies gaat opslaan op de NAS bij het kiezen van het opslagtype. Als je voor de ultieme prijs-kwaliteitverhouding wilt gaan, bedenk je dan twee dingen:
- Als je grote bestanden, zoals video's, wilt opslaan, dan is veel opslagruimte vooral belangrijk. Een in verhouding tragere HDD met veel opslagruimte is dan de beste optie.
- Als je veel kleine bestanden wilt opslaan en het liefst zo snel mogelijk, dan is snelheid belangrijker. In dat geval ga je het liefst voor een snelle SSD met wat minder opslag.
Heb je een aardige zakcent om uit te geven? 🪙 Dan kun je ook meteen voor een SSD gaan met veel opslagruimte.
Het is daarom belangrijk om te kijken naar het opslagtype en de grootte van de schijven bij het kopen van een NAS. Kies voor het opslagtype dat het beste past bij jouw opslagbehoeften en houd rekening met de snelheid en kosten van de verschillende opslagopties. Zo ben je verzekerd van een NAS met het juiste opslagtype voor jouw behoeften.
Opslagformaten
NAS-systemen zijn beschikbaar in verschillende fysieke formaten en kunnen worden geconfigureerd met verschillende opslagschijven. De fysieke formaten van de opslagschijven die kunnen worden gebruikt, hebben een invloed op de uiteindelijke footprint – ruimte-inname – van het NAS-systeem.
De meest voorkomende fysieke formaten van opslagschijven zijn 2,5 inch en 3,5 inch. 2,5-inch-schijven zijn kleiner en hebben over het algemeen een lagere opslagcapaciteit dan 3,5-inch-schijven, waardoor ze ideaal zijn voor kleinere NAS-systemen.
3,5-inch-schijven zijn groter en hebben over het algemeen een hogere opslagcapaciteit dan 2,5-inch-schijven, waardoor ze ideaal zijn voor grotere NAS-systemen.
De compatibiliteit met het grootst mogelijke formaat opslagschijf heeft invloed op de uiteindelijke footprint van het NAS-systeem. Als het NAS-systeem is geconfigureerd met meerdere 3,5-inch-schijven, is deze waarschijnlijk groter zijn dan een systeem met meerdere 2,5-inch-schijven.
Wanneer de fysieke grootte van het NAS-systeem een rol speelt voor je uiteindelijke keuze, is het beter om een NAS-systeem met 2,5-inch-schijven te overwegen!

Intern geheugen of werkgeheugen
Het intern geheugen, werkgeheugen of RAM, is verantwoordelijk voor het tijdelijk opslaan van gegevens en instructies die de processor van het NAS-systeem gebruikt. Het bevordert de prestaties van het systeem door het versnellen van gegevensverwerking en het verminderen van de hoeveelheid tijd die nodig is om gegevens van de harde schijf op te halen.
Het werkgeheugen van een NAS-systeem is vooral belangrijk bij taken die veel geheugen vereisen, zoals het streamen van media, het uitvoeren van virtual machines en het werken met grote bestanden. Door het hebben van voldoende RAM-geheugen voert het NAS-systeem deze taken sneller en efficiënter uit.
Als het NAS-systeem te weinig RAM heeft, kan dit leiden tot langzame prestaties en vertragingen bij het uitvoeren van taken. Het kan zelfs uitmonden in verlies van gegevens, systeemfouten en een vermindering van de algehele systeemprestaties. 😥
Aan de andere kant kan het kiezen van te veel RAM ook een nadelig effect hebben. Dit niet zozeer op de prestaties van de NAS zelf, maar meer, omdat de NAS het extra geheugen niet benut, terwijl je wel een meerprijs betaalt voor extra RAM.
Daarom is het belangrijk om het RAM-geheugen van een NAS-systeem af te stemmen op de behoeften van de gebruiker en de taken die het systeem zal uitvoeren. 2 GB is doorgaans genoeg voor een NAS-systeem dat in huis staat en enkele back-ups bevat, maar voor professionele doeleinden heb je al snel meer nodig.
Processor
De processor is een belangrijk onderdeel van een NAS-systeem, omdat het de centrale verwerkingseenheid (CPU) is die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van berekeningen en het coördineren van alle systeemactiviteiten.
Een krachtige processor verbetert de algehele prestaties van een NAS-systeem, omdat het taken sneller kan verwerken en meer taken tegelijk kan uitvoeren. Hierdoor gaat het NAS-systeem beter om met taken die veel rekenkracht vereisen, zoals het omzetten van mediabestanden en het uitvoeren van ingewikkelde berekeningen.
De prestaties van een processor lees je af aan verschillende specificaties, zoals de kloksnelheid (GHz), het aantal kernen en threads, en de cache grootte. Over het algemeen geldt: hoe hoger de kloksnelheid, hoe meer kernen en threads een processor heeft en hoe groter de cache is, hoe beter de prestaties van het NAS-systeem zullen zijn.
Aansluitingen en verbindingen
NAS-systemen hebben vaak verschillende andere aansluitingen. Die kun je gebruiken om de opslag uit te breiden of andere functionaliteiten toe te voegen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende aansluitingen en hun functies:
- Usb-poorten. Je gebruikt aansluitingen zoals usb 2.0 en usb 3.1 Gen 1 Type A voor het aansluiten van externe opslagapparaten, printers of UPS's (uninterruptible power supply). Usb 3.1-poorten bieden hogere overdrachtssnelheden dan usb 2.0-poorten en zorgen voor een snellere gegevensoverdracht.
- HDMI-poorten. Sommige NAS-systemen hebben HDMI-poorten om verbinding te maken met een monitor of tv, zodat je de inhoud van de NAS rechtstreeks op het scherm kunt bekijken.
- Audio-uitgangen. Sommige NAS-systemen hebben audio-uitgangen om muziek en andere audio-inhoud rechtstreeks vanaf de NAS af te spelen.
- PCIe-sloten. Deze aansluitingen bieden de mogelijkheid om de NAS uit te breiden met extra functies, zoals een SSD-cache of een 10 GbE-netwerkkaart.
- eSATA-poorten. Deze aansluitingen worden gebruikt om externe harde schijven of andere opslagapparaten aan te sluiten op de NAS.
- SD-kaartsleuven. Sommige NAS-systemen hebben SD-kaartsleuven om foto's en andere bestanden rechtstreeks vanaf een geheugenkaart te importeren.
Netwerkverbindingen
Een NAS-server communiceert met het netwerk via ethernetpoorten. De netwerkverbindingen bepalen hoe snel je bestanden kunt delen en hoe snel je toegang hebt tot de data die op de NAS staat.
Een snelle netwerkverbinding is belangrijk als je grote bestanden wilt overzetten, media wilt streamen of video's edit vanaf je NAS. Een snelle verbinding zorgt dat de data snel en soepel wordt overgedragen en voorkomt haperingen of onderbrekingen.
Een goede NAS heeft daarom minimaal één gigabit-ethernetpoort, waarmee je snelheden tot wel 1 Gbps (gigabit per seconde) kunt halen. Gegevens met die snelheid kunnen worden verzonden en ontvangen tussen de NAS en een apparaat dat is verbonden met die poort.
Hoe sneller die netwerkverbinding is, hoe beter de prestaties van de NAS zullen zijn, vooral als je grote bestanden over het netwerk verplaatst. Sommige NAS-apparaten bieden zelfs meerdere gigabitethernet-poorten, waarmee je de snelheid kunt verdubbelen door link aggregation op te zetten. Je gebruikt dan meerdere kabels om één verbinding op te zetten.2Jonas DeMuro, PCGAMER (2017). 'What is “link aggregation” and how does it benefit your network?'
Naast ethernetpoorten bieden sommige NAS-apparaten ook de mogelijkheid om verbinding te maken via wifi of Bluetooth. Deze opties zijn handig als je de NAS draadloos wilt gebruiken, maar bedenk wel dat dit vaak minder snel is dan een bedrade verbinding. Bluetooth gebruik je niet om vanaf te werken, maar systemen als Synology gebruiken het om bijvoorbeeld audio te streamen.
Het is daarom belangrijk om te kijken naar de netwerkverbindingen bij het kopen van een NAS. Door te kiezen voor een NAS met snelle ethernetpoorten en eventueel wifi of Bluetooth-opties, ben je verzekerd van een snelle en betrouwbare verbinding voor het delen en opslaan van al je bestanden.
Prestaties en doorvoersnelheid
Prestaties in de context van een NAS-server verwijzen naar hoe efficiënt en effectief het apparaat zijn taken uitvoert. Factoren als de processor, RAM, netwerkinterface en de harde schijven zelf beïnvloeden de prestaties van een NAS-server. Hogere prestaties vertalen zich in snellere toegang tot bestanden, vlottere streaming van media en effectievere gegevensback-ups.
Doorvoersnelheid, ook wel bekend als datadoorvoer, is de hoeveelheid data die binnen een bepaalde tijd van de ene plek naar de andere kan worden verplaatst. Dit is van bijzonder belang bij het overdragen van grote bestanden of bij het uitvoeren van gegevensintensieve taken, zoals video-editing.
Prestaties en doorvoersnelheid bepalen
Om de prestaties en doorvoersnelheid te bepalen, wordt vaak gebruikgemaakt van benchmarking-tools. Deze meten de snelheid van gegevensoverdracht, de tijd die het kost om bestanden te openen of op te slaan en de reactiesnelheid bij het uitvoeren van meerdere taken tegelijk.
Prestatie-intensieve activiteiten
Prestatie-intensieve activiteiten omvatten activiteiten, zoals 4K videostreaming, real-time synchronisatie van grote bestandsvolumes, complexe databasetoepassingen, en video- of foto-editing, direct vanaf de NAS. Voor deze activiteiten is een NAS met hoge prestaties en doorvoersnelheid een noodzaak.
Gegevensbeveiliging
Met je NAS kun je je gegevens op meerdere manieren beveiligen. Omdat je er veel bestanden op bewaart, is dit belangrijk, dus verdiep je in de mogelijkheden van je NAS. We bespreken drie belangrijke manieren om je gegevens te beveiligen:
- Back-ups
- Snapshots
- Encryptie
Back-ups maken
Een NAS biedt verschillende back-upmogelijkheden. Je maakt back-ups van je NAS naar een externe harde schijf, een andere NAS, of naar cloudopslag. Zorg voor regelmatige back-ups om je bestanden veilig te houden. Je kunt je NAS zo configureren dat hij automatisch belangrijke bestanden back-upt.
Dit helpt gegevensverlies te voorkomen als gevolg van hardwarefouten of andere problemen. Een NAS-systeem kan ook dienen als centrale opslag voor back-ups van verschillende apparaten, waardoor het gemakkelijk wordt om deze gegevens te herstellen in geval van een storing of een andere noodsituatie.
Encryptie
Encryptie beveiligt de opgeslagen gegevens op je NAS. Door gegevens te versleutelen, blijven ze onleesbaar zonder de juiste sleutel. 🔐 Dit voegt een extra beveiligingslaag toe om je gevoelige gegevens te beschermen.
Snapshots
Snapshots zijn momentopnames van het systeem. Ze vangen de staat van bestanden op een specifiek tijdstip. Hiermee kun je gegevens herstellen naar dat specifieke punt. Ze zijn snel te maken en nemen weinig opslagruimte in beslag.
Snapshots worden bewaard op het systeem zelf, waardoor het niet evenveel bescherming geeft als een back-up die op een andere locatie wordt bewaard. Bij een grote systeemfout of schade zal het vaak niet helpen, maar het is heel nuttig voor het snel herstellen van gegevens bij kleine fouten of problemen.
Besturingssysteem en apps
Wil je jouw NAS helemaal naar je eigen smaak inrichten, of vind je het prettig als de programma's er al opstaan als je hem koopt? Deze afweging moet iedereen zelf maken, maar we bespreken de veelvoorkomende programma's. Ook heb ik het over de voor- en nadelen van voorgeïnstalleerde software.
Voorgeïnstalleerde besturingssystemen
Veel NAS-servers komen met een vooraf geïnstalleerd besturingssysteem. Als je het lastig vind zelf een server in te richten, hoef je je daar dan niet druk om te maken. Twee prominente voorbeelden zijn:
- DiskStation Manager (DSM). Dit besturingssysteem, ontwikkeld door Synology, is gebruikersvriendelijk en biedt talrijke apps voor gegevensback-up, bestandsdeling, multimedia en nog veel meer.
- QTS. Dit is het besturingssysteem dat ontworpen is door QNAP. Het biedt een intuïtieve grafische interface en een breed scala aan apps voor zakelijke en recreatieve doeleinden.
De voor- en nadelen van voorgeïnstalleerde software
De een is blij dat hij niets hoeft te installeren, de ander mist controle. Waar je behoefte aan hebt, is voor iedereen verschillend. We bespreken de overwegingen en de voor- en nadelen van voorgeïnstalleerde software.
Voordelen:
- Gemak. Je hoeft geen tijd te besteden aan het installeren van een besturingssysteem of apps. Je hebt direct toegang tot functies, zoals mediaservers en synchronisatie met cloudservices.
- Efficiëntie. Voorgeïnstalleerde systemen zijn vaak geoptimaliseerd voor het apparaat, wat een soepele en efficiënte werking bevordert.
- Productiviteit. Met een reeks beschikbare productiviteitsapps kun je je NAS omvormen tot een krachtige werktool.
Nadelen:
- Beperkingen. De keuze van het besturingssysteem en de apps ligt bij de fabrikant. Je hebt wellicht minder vrijheid om het systeem aan te passen aan je unieke behoeften.
- Potentiële kosten. Servers met voorgeïnstalleerde software kunnen duurder zijn dan hun lege tegenhangers.
Servers zonder voorgeïnstalleerde programma's
Als je server zonder software geleverd werd, moet je er zelf een besturingssysteem en programma's op zetten. Een veelgebruikte software is TrueNAS CORE, een open-source besturingssysteem dat je zelf op je NAS installeert. Het is ontworpen voor mensen die volledige controle willen hebben over hun NAS en bereid zijn om wat meer tijd en moeite te investeren in de setup.
Bedenk wel: een NAS zonder voorgeïnstalleerde software vereist meer technische kennis voor het instellen en het beheer. Het is een goede keuze als je specifieke behoeften hebt die niet door de voorgeïnstalleerde software worden gedekt, of als je volledige controle wilt over je NAS.
Apps
Behalve besturingssystemen, kun je natuurlijk ook apps gebruiken op je server. Soms komen deze voorgeïnstalleerd, maar je kunt ze er ook zelf opzetten. Deze apps bieden een breed scala aan functionaliteiten:
- Mediaservers. Apps als Plex en Emby maken van je NAS een volwaardige mediaserver. Je streamt films, muziek en foto's direct naar je apparaten. 🎬🎵
- Cloud Synchronisatie. Apps als Nextcloud, Dropbox en Google Drive synchroniseren je bestanden tussen de NAS en de cloud, voor eenvoudige toegang vanaf elk apparaat.
- Productiviteitsapps. Denk aan apps als Office 365, OnlyOffice en Google Docs. Deze productiviteitsapps bieden toegang tot documenten, spreadsheets, notities en meer. Zo kun je overal aan het werk.
- Bestandsoverdracht. Een client voor FTP (file transfer protocol) of SFTP (SSH file transfer protocol) zorgt dat je sneller bestanden kunt overzetten dan via apps als Dropbox of Google Drive. Als je encryptie belangrijk vind, kun je beter voor SFTP kiezen. FileZilla, Cyberduck of WinSCP zijn allemaal populaire FTP-clients.
Gebruikersaccounts aanmaken
Sommige software op NAS-systemen bieden de mogelijkheid om gebruikersaccounts aan te maken en te beheren. Dit stelt gebruikers in staat om toegang te krijgen tot de bestanden en mappen die zijn opgeslagen op het NAS-systeem, terwijl ze tegelijkertijd worden beschermd tegen onbevoegde toegang tot gevoelige informatie.
Met de juiste instellingen kan een NAS-systeem verschillende toegangsrechten toewijzen aan verschillende gebruikers, zoals alleen-lezen toegang of schrijftoegang tot bepaalde bestanden of mappen.
Toegang op afstand
Daarnaast is het voor kantoorgebruik ideaal als een NAS-systeem kan worden geconfigureerd om toegang op afstand mogelijk te maken. Dit betekent dat gebruikers toegang hebben tot de bestanden en mappen opgeslagen op het NAS-systeem, zelfs als ze niet op dezelfde locatie zijn als het systeem.
Met deze functie kunnen gebruikers bijvoorbeeld bestanden openen en bewerken terwijl ze onderweg zijn, of toegang krijgen tot belangrijke documenten vanuit een externe locatie.
Bepaal dus welke software je op je server wilt draaien, en hoeveel controle je daar zelf over wilt hebben. Ga ook na hoeveel tijd je erin kunt stoppen om te leren hoe je alles installeert of hoeveel technische kennis je daar al van hebt.
NAS vergelijken
Open Media Vault | EasyNAS | RockStor | Kodi | Universal Media Server | |
---|---|---|---|---|---|
Gebruiker segment | |||||
Gebruiksklaar of uitbreidbaar | |||||
Met HDD | |||||
Opslagcapaciteit | |||||
Maximale interne opslag |
Thuisgebruik of kantoorgebruik
Het verschil tussen thuisgebruik en kantoorgebruik bij een NAS zit voornamelijk in de functies en de prestaties. Een NAS voor thuisgebruik is over het algemeen gericht op het opslaan, delen en streamen van mediabestanden, terwijl een NAS voor kantoorgebruik meestal beschikt over geavanceerde functies, zoals meerdere gebruikersaccounts, gegevensback-up, RAID-ondersteuning en meer opslagcapaciteit.
Bovendien zijn de prestaties van een NAS voor kantoorgebruik meestal beter dan die voor thuisgebruik, zodat het meerdere gebruikers kan ondersteunen en kan voldoen aan de hogere eisen van een zakelijke omgeving.
Je NAS als surveillancestation
Heb je al eens nagedacht over het koppelen van je beveiligingsapparaten, zoals je alarmsysteem voor thuis, aan je NAS-server? Zo creëer je een surveillancestation. Een surveillancestation is een belangrijke functie van een NAS-systeem voor het bewaken van beveiligingscamera's. Dit zijn de voordelen:
Beheer en opslagruimte
Neem de beste draadloze deurbel of de beste IP-camera. Deze apparaten maken voortdurend opnames, maar waar sla je al die beelden op? Hoe houd je het overzicht? Je wilt de beelden natuurlijk inzichtelijk hebben.
Een NAS komt hier perfect van pas. Deze functioneert als een centrale opslagplaats voor alle beveiligingsbeelden, maar helpt je tegelijkertijd bij het beheren en terugvinden van de opnames. Zo spoor je eenvoudig beelden op van een specifieke datum.
Beveiliging
Je NAS biedt meer dan alleen opslag. Een surveillancestation verbetert ook de beveiliging van een pand of bedrijf. Het is ook een commandocentrum voor je beste beveiligingscamera. Zo stel je bijvoorbeeld in dat de NAS automatisch opnames maakt zodra de camera beweging detecteert. Op die manier ontgaat je geen enkele verdachte activiteit.
Eenvoudige verbinding
Maar hoe maak je verbinding tussen de beste deurbel met camera of IP-camera en een NAS? Dat is eenvoudiger dan je denkt, vooral als je apparaten het ONVIF-protocol ondersteunen. Dit universele protocol zorgt dat verschillende beveiligingsapparaten met elkaar communiceren.
Het inzetten van een surveillancestation bij een NAS-systeem is superhandig om de beveiliging en het beheer van beveiligingscamera's te verbeteren. Het biedt snelle toegang, uitstekende beveiliging en controle over de beelden en video's die de camera's vastgeleggen, waardoor het een waardevolle toevoeging is voor zowel bedrijven als particulieren.
De 5 beste NAS op een rij
1. Beste NAS-server: Open Media Vault
Belangrijke specificaties:
De Open Media Vault (OMV) NAS-server is een zeer gewaardeerde oplossing voor thuisgebruikers en kleine bedrijven. Het staat bekend om zijn gebruiksvriendelijke interface en uitgebreide functionaliteiten. OMV is gebaseerd op Debian Linux en biedt diensten zoals SSH, FTP, SMB/CIFS en RSync. Het ondersteunt meerdere bestandssystemen en biedt functies zoals volumebeheer, S.M.A.R.T-monitoring, wake on LAN en e-mailmeldingen. Een recensent prijst OMV om zijn uitbreidbaarheid via plugins en zegt: "de echte kracht van OMV ligt in zijn plugins, zowel officiële als van derden, die de bruikbaarheid ervan aanzienlijk verbeteren."
Vergeleken met andere NAS-server distributies springt OMV eruit vanwege zijn intuïtieve interface en uitgebreide documentatie. Het ondersteunt meerdere RAID-niveaus en verschillende bestandssystemen, waardoor het aanpasbaar is aan verschillende opslagbehoeften. Gebruikersbeheer is eenvoudig, waardoor het gemakkelijk is om individuele of batchgebruikers aan te maken en te beheren. De NAS kan worden benaderd via populaire protocollen en kan zichtbaar worden gemaakt op het netwerk. Bovendien bieden de officiële plugins van OMV, zoals gedeelde mapcreatie en schijfbewaking, essentiële functionaliteiten. Gebruikers kunnen ook extra plugins van de community installeren, zoals Docker en Portainer, voor aanvullende mogelijkheden.
In de markt van NAS-server distributies concurreert OMV met EasyNAS en RockStor. EasyNAS is ontworpen voor beginnende NAS-gebruikers en vereenvoudigt het installatieproces, maar het mist enkele configuratieopties in vergelijking met andere distributies. RockStor biedt een intuïtieve interface, meerdere protocollen voor toegang tot gegevens en de mogelijkheid om RAID-configuraties te wijzigen en aan te passen, maar sommige onderdelen vereisen een jaarlijkse abonnementskosten. In tegenstelling tot deze distributies blinkt OMV uit in gebruiksvriendelijkheid, uitgebreide functionaliteiten en plugin-ecosysteem.
Hoewel OMV positieve beoordelingen ontvangt voor zijn functionaliteiten, gebruiksgemak, prestaties en documentatie, is het belangrijk op te merken dat regelmatige updates essentieel zijn om de nieuwste versie van het besturingssysteem te garanderen. De nieuwste update, versie 6.0.44, bevat wijzigingen in de taalbestanden. Gebruikers kunnen controleren op en beschikbare updates installeren via de OMV-interface. Toegang tot het OMV-bètakanaal wordt echter niet aanbevolen voor live NAS-gebruik.
Kortom, de Open Media Vault (OMV) NAS-server is een uitstekende keuze voor thuisgebruikers en kleine bedrijven vanwege zijn gebruiksvriendelijke interface, uitgebreide functionaliteiten en plugin-ecosysteem. De intuïtieve lay-out, ondersteuning voor meerdere bestandssystemen en uitgebreide documentatie maken het een aantrekkelijke optie voor NAS-implementatie. Hoewel het concurrentie heeft van andere distributies, liggen de sterke punten van OMV in zijn gebruiksvriendelijkheid en veelzijdigheid. Regelmatige updates worden aanbevolen voor optimale prestaties, maar over het algemeen biedt OMV een robuuste en betrouwbare NAS-oplossing.
Voordelen Open Media Vault
- Gebruiksvriendelijke interface
- Uitgebreide functieset
- Plugin-ecosysteem
Nadelen Open Media Vault
- Regelmatige updates vereist
- Niet aanbevolen voor live NAS-gebruik
2. Ideaal voor NAS-beginners: EasyNAS
Belangrijke specificaties:
De EasyNAS NAS-server is een ideale keuze voor beginnende NAS-gebruikers en biedt een eenvoudige installatie en een gebruiksvriendelijke ervaring. Hoewel het geen grafische gebruikersinterface (GUI) heeft, is het nog steeds een solide optie voor mensen die willen beginnen met netwerkopslag.
In vergelijking met andere besturingssystemen voor NAS-servers valt EasyNAS op door zijn eenvoud. Volgens Slant biedt het "eenvoudige installatie", maar het is mogelijk niet geschikt voor gebruikers die de voorkeur geven aan een GUI. Het is belangrijk op te merken dat EasyNAS niet de uitgebreide aanbevelingen heeft die sommige andere besturingssystemen wel hebben.
Wat betreft NAS-apparaten in het algemeen concurreert de EasyNAS NAS-server met topkeuzes zoals de Synology DiskStation DS220+ en de QNAP TS-251D-4G-US. De Synology DiskStation DS220+ wordt geprezen om zijn uitstekende prestaties en betaalbare prijs, terwijl de QNAP TS-251D-4G-US goede prestaties en gebruiksvriendelijke software biedt. Deze apparaten worden aanbevolen voor de meeste thuisgebruikers, maar als je meer opslagruimte en serverfunctionaliteit nodig hebt, is de QNAP TS-451D2-4G een geweldige optie.
Bij het overwegen van een NAS-apparaat is het belangrijk om factoren zoals het aantal drivebays, de poortselectie, de ondersteunde bestandssystemen en de compatibiliteit met schijven te evalueren. Tom's Hardware benadrukt het belang van deze factoren bij het kiezen van een NAS-apparaat. Hoewel EasyNAS geen grafische UI heeft, biedt het nog steeds eenvoudige installatie en kan het een geschikte keuze zijn voor mensen die eenvoud belangrijker vinden dan een UI.
Kortom, de EasyNAS NAS-server is een solide keuze voor beginnende NAS-gebruikers. De eenvoudige installatie en gebruiksvriendelijke ervaring maken het een geschikte optie voor mensen die willen beginnen met netwerkopslag. Hoewel het geen grafische UI heeft, biedt het eenvoud en gebruiksgemak. Voor gebruikers die de voorkeur geven aan een UI zijn er echter andere opties op de markt, zoals de Synology DiskStation DS220+ en de QNAP TS-251D-4G-US. Over het algemeen biedt de EasyNAS NAS-server een betrouwbare oplossing voor degenen die de wereld van NAS betreden.
Voordelen EasyNAS
- Makkelijke installatie
- Gebruiksvriendelijke ervaring
- Eenvoud en gemak in gebruik
Nadelen EasyNAS
- Ontbreekt een grafische gebruikersinterface (GUI)
- Mogelijk niet geschikt voor gebruikers die een GUI verkiezen
- Ontbreekt uitgebreide gebruikersaanbevelingen in vergelijking met andere besturingssystemen
3. De beste op CentOS gebaseerde Linux NAS-server distro: RockStor
Belangrijke specificaties:
RockStor is dé Linux NAS server distro gebaseerd op CentOS die zich onderscheidt in de drukke markt van NAS-oplossingen. Het biedt een scala aan oplossingen, afhankelijk van de behoeften van de gebruiker, waardoor het een veelzijdige optie is voor zowel individuen als organisaties. Een opvallende functie van RockStor is de aanpasbare Btrfs-opslag, waarmee gebruikers eenvoudig hun eigen opslagplatform kunnen bouwen.
Volgens PCMag is RockStor een van de beste NAS-oplossingen die beschikbaar zijn. Het biedt een intuïtieve interface en ondersteunt meerdere protocollen, waaronder Samba/CIFS, AFP, NFS en SFTP. Het stelt gebruikers ook in staat om beschikbare ruimte in verschillende RAID-configuraties te ordenen, waardoor ze controle hebben over de gegevensopslag. Het is echter vermeldenswaard dat sommige componenten van RockStor betaald zijn en dat het Stable Updates-kanaal een jaarlijkse abonnementsbijdrage vereist.
Vergeleken met andere NAS server distro's heeft RockStor zijn unieke verkooppunten. TechRadar benadrukt dat RockStor zich richt op het Btrfs-bestandssysteem, waardoor een efficiënte en betrouwbare opslagoplossing wordt geboden. Het ondersteunt populaire netwerkprotocollen en biedt een intuïtieve interface, waardoor het gebruiksvriendelijk is voor mensen met beperkte Linux-kennis. Het mist echter de configureerbaarheid en flexibiliteit van andere opties zoals Open Media Vault.
De belangrijkste gebruikersscenario's van RockStor zijn traditionele NAS serveropstellingen, SMB private cloud servers en persoonlijke cloud servers. Het maakt gecentraliseerde toegang tot opslag mogelijk via het netwerk, integratie met openbare cloudopslag en fungeert als een lokale alternatief voor openbare cloudopslag. De mogelijkheid om de capaciteit effectief te schalen, privacy en prestaties te beheren en overal toegang te hebben tot gegevens, maakt RockStor een veelzijdige keuze voor verschillende opslagbehoeften.
Hoewel RockStor positieve beoordelingen heeft ontvangen, is het belangrijk om rekening te houden met de beperkingen. Het artikel van ServerWatch vermeldt dat Btrfs, het bestandssysteem dat door RockStor wordt gebruikt, niet wordt aanbevolen voor productiegebruik. Bovendien ontbreekt het RockStor aan commerciële ondersteuning, wat een zorg kan zijn voor sommige gebruikers die de voorkeur geven aan toegewijde ondersteuningsopties.
In vergelijking met andere NAS-oplossingen concurreert RockStor met distro's zoals Open Media Vault en EasyNAS. Open Media Vault is ideaal voor thuisgebruikers en kleine bedrijven, met eenvoudig beheer, ondersteuning voor meerdere bestandssystemen en een goed gedocumenteerde interface. EasyNAS vereenvoudigt de installatie en het beheer van een NAS-server, maar mist de configureerbaarheid en flexibiliteit van andere opties.
Kortom, RockStor is dé top CentOS-gebaseerde Linux NAS server distro die uitblinkt in zijn aanpasbare Btrfs-opslag en veelzijdige oplossingen. Het biedt een intuïtieve interface, ondersteunt meerdere protocollen en biedt controle over gegevensopslag. Hoewel het beperkingen heeft, blinkt RockStor uit in het bieden van een gebruiksvriendelijke NAS-oplossing met de nadruk op efficiënt opslagbeheer.
Voordelen RockStor
- Je kunt de Btrfs-opslag aanpassen om een gepersonaliseerd opslagplatform te bouwen.
- Intuïtieve interface en ondersteuning voor meerdere protocollen.
- Veelzijdige gebruiksscenario's voor traditionele NAS-opstellingen, SMB-private cloud-servers en persoonlijke cloud-servers.
Nadelen RockStor
- Sommige componenten van RockStor zijn betaald en het Stable Updates-kanaal vereist een jaarlijkse abonnementskosten.
- Het Btrfs-bestandssysteem dat door RockStor wordt gebruikt, wordt niet aanbevolen voor productiegebruik.
- Er is geen commerciële ondersteuning, wat een zorg kan zijn voor sommige gebruikers.
4. Optimale NAS voor media streamen: Kodi
Belangrijke specificaties:
De Kodi NAS-server is een zeer veelzijdig en krachtig apparaat waarmee gebruikers kunnen genieten van hun mediacollectie vanuit het comfort van hun eigen huis. Ondanks de populariteit van streamingdiensten geven veel gebruikers nog steeds de voorkeur aan directe toegang tot hun eigen mediabestanden, en Kodi biedt hiervoor een uitstekende oplossing.
Een van de belangrijkste kenmerken van de Kodi NAS-server is het vermogen om media-inhoud te streamen. Volgens PCMag is het de "Optimale NAS voor media streaming." Het stelt gebruikers in staat om Kodi eenvoudig te installeren op hun QNAP NAS en te genieten van hun mediacollectie. Het installatieproces wordt goed gedocumenteerd in een handleiding die wordt geleverd door NAS Compares, die gebruikers door de noodzakelijke stappen leidt om Kodi te installeren en configureren op hun QNAP NAS. Dit zorgt ervoor dat gebruikers een naadloze en probleemloze ervaring kunnen hebben bij het instellen van het apparaat.
De Kodi NAS-server onderscheidt zich van zijn concurrenten door zijn gebruiksvriendelijke interface en prestaties. De Synology DiskStation DS220+ en QNAP TS-251D-4G-US worden aanbevolen door The New York Times Wirecutter als de beste NAS-apparaten voor de meeste thuisgebruikers. Deze apparaten bieden goede prestaties en een breed scala aan functies. Voor gebruikers die meer opslagruimte en geavanceerde serverfunctionaliteit nodig hebben, is de QNAP TS-451D2-4G een aanbevolen upgrade-optie. De Synology DiskStation DS420+ is ook geschikt voor gebruikers die op zoek zijn naar extra gegevensbescherming en opslagcapaciteit.
Wat betreft technische details, biedt TechJunkie een stapsgewijze handleiding over hoe u Kodi kunt gebruiken met een Synology NAS. De handleiding begeleidt gebruikers bij het activeren van NFS op de NAS, het maken van een NFS-regel en het toevoegen van een videobron in Kodi. Dit zorgt ervoor dat gebruikers hun Synology NAS eenvoudig kunnen verbinden met Kodi en toegang hebben tot hun mediabestanden zonder gedoe.
Al met al is de Kodi NAS-server een zeer aanbevolen keuze voor gebruikers die directe toegang willen hebben tot hun mediacollectie. Het biedt naadloze mogelijkheden voor het streamen van media en een gebruiksvriendelijke interface. Hoewel er andere NAS-apparaten op de markt zijn met vergelijkbare functies, onderscheidt de Kodi NAS-server zich door zijn optimale prestaties voor het streamen van media. Het is echter vermeldenswaard dat het installatieproces voor Kodi op een QNAP NAS mogelijk enkele extra stappen vereist vanwege auteursrechtkwesties.
Tot slot is de Kodi NAS-server een topkeuze voor gebruikers die willen genieten van hun eigen mediacollectie vanuit het comfort van hun huis. Met zijn naadloze mogelijkheden voor het streamen van media en gebruiksvriendelijke interface biedt het een geweldige oplossing voor het openen en genieten van mediabestanden. Hoewel het installatieproces voor Kodi op een QNAP NAS mogelijk enkele extra stappen vereist, is het eindresultaat zeker de moeite waard voor gebruikers die optimale prestaties voor het streamen van media willen.
Voordelen Kodi
- Naadloze mediastreamingmogelijkheden
- Gebruiksvriendelijke interface
- Goede prestaties voor mediastreaming
Nadelen Kodi
- Extra stappen vereist voor de installatie van Kodi op QNAP NAS
- Auteursrechtelijke problemen kunnen invloed hebben op het installatieproces
5. Universal Media Server
Belangrijke specificaties:
De Universal Media Server is een NAS-server waarmee je gemakkelijk toegang hebt tot je mediabestanden vanaf meerdere apparaten in je thuisnetwerk. Het is een veelzijdige en gebruiksvriendelijke oplossing voor het creëren van een mediaserver thuis. Hoewel er geen specifieke beoordelingen beschikbaar waren voor de Universal Media Server, kunnen we inzichten halen uit beoordelingen van andere NAS-apparaten die worden gebruikt voor het opslaan van media thuis.
Als het gaat om het kiezen van een NAS-apparaat voor het afspelen van media, wordt de QNAP TS-251A aanbevolen. Het is gespecialiseerd in het afspelen van media en biedt functies zoals HDMI-uitgang en 4K-hardware-decodering. Dit maakt het een uitstekende keuze voor gebruikers die hoogwaardige media-inhoud naar hun tv's willen streamen. Een andere zeer gewaardeerde optie is de Synology DiskStation DS920+, die uitstekende prestaties en betrouwbaarheid biedt.
Om een NAS-server in te stellen voor het streamen van media, moet je een harde schijf installeren met een grote capaciteit en energiezuinigheid. De Seagate IronWolf 10TB-schijf is hiervoor een goede optie. Zodra de hardware is ingesteld, kun je mediaserver-apps zoals Plex en Kodi installeren om je mediabestanden te organiseren en af te spelen via tv-vriendelijke interfaces. De Plex Media Server is vooral populair vanwege het gebruiksgemak en de compatibiliteit met een breed scala aan apparaten. Het is echter vermeldenswaard dat Plex geen hardwaretranscodering ondersteunt, dus als je van plan bent om media-bestanden te transcoderen, moet je mogelijk een tweede apparaat zoals een Nvidia Shield gebruiken als mediaserver.
Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van een NAS-server als thuismediaserver is het gemak van toegang tot en het streamen van je mediabestanden vanaf meerdere apparaten in het netwerk. Of het nu gaat om het streamen van films naar je tv, muziek naar je luidsprekers of foto's naar je digitale fotolijst, een NAS-server stelt je in staat om je mediaverzameling te centraliseren en er vanaf elke plek in je huis toegang toe te hebben.
Wat betreft concurrentie zijn er verschillende hoog gewaardeerde NAS-apparaten voor het opslaan van media thuis. De Synology DiskStation DS220+ wordt aanbevolen als de beste algehele NAS voor thuisgebruik, met zijn krachtige Intel CPU, uitbreidbaar RAM en uitstekend besturingssysteem. Ook de ASUSTOR NIMBUSTOR 4 (AS5304T) en de QNAP TVS-672XT zijn opmerkelijke opties, met name voor het opzetten van een Plex Media Server.
Al met al biedt de Universal Media Server, als een NAS-server, een handige en veelzijdige oplossing voor het creëren van een thuismediaserver. Hoewel er geen specifieke beoordelingen beschikbaar waren voor dit product, geven de inzichten van andere NAS-apparaten die worden gebruikt voor het opslaan van media thuis aan dat een NAS-server je media-streamingervaring aanzienlijk kan verbeteren. Het stelt je in staat om je mediabestanden te centraliseren en er toegang toe te hebben vanaf meerdere apparaten, waardoor een naadloze en gebruiksvriendelijke media-afspeelervaring wordt geboden.
Voordelen Universal Media Server
- Handige en veelzijdige oplossing voor het maken van een thuismediaserver
- Maakt centralisatie en toegang van mediabestanden vanaf meerdere apparaten mogelijk
- Biedt een naadloze en gebruiksvriendelijke mediaweergave-ervaring
Veelgestelde vragen over NAS
Onderstaand hebben we de antwoorden op de meestgestelde vragen over de beste NAS voor je op een rijtje gezet. Staat je vraag er niet tussen of heb je behoefte aan meer informatie? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.
Het redactieteam staat klaar om je vragen te beantwoorden en je verder te helpen bij het kiezen van de beste NAS voor jouw behoeften!
Waar staat 'NAS' voor?
'NAS' staat voor 'network attached storage'. Dit is een apparaat dat via een netwerkverbinding toegankelijke opslagruimte biedt voor meerdere gebruikers en/of apparaten. Het dient vaak als een centrale opslagplek voor bestanden en back-ups, en een mediaspeler.
Welke poorten moet je open zetten voor een NAS?
Welke poorten je moet openzetten voor een NAS hangt af van het type NAS en welke functionaliteiten je wilt gebruiken. Hieronder staan enkele poorten die vaak open moeten staan om bepaalde functies van een NAS te gebruiken:
- Poort 80 en 443 voor webinterface en toegang tot HTTPS
- Poort 21, 22 en 990 voor FTP en SFTP
- Poort 137, 138, 139 en 445 voor SMB/CIFS (bestandsdeling voor Windows-computers)
- Poort 548 voor AFP (bestandsdeling voor Apple-computers)
- Poort 1194 voor OpenVPN
Welke aansluitingen heeft een NAS?
Dit verschilt per NAS. De meeste NAS-apparaten hebben in ieder geval een LAN-aansluiting om verbinding te maken met het internet. Andere veelvoorkomende aansluitingen zijn usb, HDMI en eSATA.

Conclusie
En daar heb je het! Alles wat je moet weten over het kopen van de beste NAS voor jouw behoeften. We hebben de belangrijkste specificaties besproken waar je op moet letten en de meest gestelde vragen beantwoord. Hopelijk heeft deze gids je geholpen bij het maken van de juiste keuze!
Als een laatste samenvatting dan: onthoud dat het belangrijk is om te letten op de opslagcapaciteit, het type opslag, de processor, aansluitingen en de connectiviteit bij het kiezen van een NAS. Elk van deze specificaties speelt een belangrijke rol bij het leveren van de best mogelijke prestaties.
Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen! Vergeet ook vooral niet om ons feedbackformulier in te vullen, zodat we onze gids kunnen blijven verbeteren en aanpassen aan jullie behoeften. Bedankt voor het lezen en veel succes met het vinden van de perfecte NAS!
Was dit artikel behulpzaam?
Bronnen
- 1
- 2
