Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

De Beste NAS Kiezen: de Ultieme Gids voor al je Opslagbehoeften

Op zoek naar de beste NAS? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Bij het vinden van de beste NAS is het belangrijk om te kijken naar de prestaties, betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. Hoe je die beoordeelt, én de vijf beste keuzes van dit moment, vind je in dit artikel!

Of je nu op zoek bent naar een NAS voor thuisgebruik of voor je bedrijf, onze lijst bevat de beste opties die momenteel op de markt zijn. Lees verder voor meer informatie over de beste NAS-systemen die wij hebben gevonden.

Waarom een NAS aanschaffen?

De beste NAS biedt vele voordelen. Zo sla je eenvoudig bestanden op en deel je ze even moeiteloos, en heb je vanaf elke locatie toegang tot je bestanden. Zelfs media streamen naar verschillende verbonden apparaten, zoals smart tv's en beamers met wifi-verbindingen, behoort tot de opties.

Daarnaast biedt de een NAS-server een veilige en betrouwbare opslagoplossing voor al je gegevens. Het dient als je eigen, persoonlijke cloud – zonder dat een bedrijf de uiteindelijke controle over je bestanden en gegevens heeft.

Met onze top 3 keuzes ben je verzekerd van de beste prestaties, gebruiksvriendelijkheid en betrouwbaarheid. Lees verder voor meer informatie over hoe je uit de huidige favorieten kiest. ⤵️

Synology DS220+ zwart

Synology DS220+ zwart
Gebruiker segment: Thuiskantoor , Kantoor , Zakelijk gebruik
Gebruiksklaar of uitbreidbaar: Uitbreidbaar
Met HDD: Met verwisselbare HDD
Opslagcapaciteit: Geen opslagcapaciteit
Maximale interne opslag: 32 GB
Type harde schijf: 3.5 inch harde schijf
Aantal harde schijf sloten: 2
Bekijk op CoolbluePijltjeBekijk op Bol.comPijltje

Western Digital My Cloud Home wit

Western Digital My Cloud Home wit
Gebruiker segment: Thuiskantoor
Gebruiksklaar of uitbreidbaar: Gebruiksklaar
Met HDD: Met vaste HDD
Opslagcapaciteit: 2 TB
Maximale interne opslag: 2000 GB
Type harde schijf: 3.5 inch harde schijf
Aantal harde schijf sloten: 1
Bekijk op Bol.comPijltje

Synology DS120j grijs

Synology DS120j grijs
Gebruiker segment: Thuisgebruik , Thuiskantoor
Gebruiksklaar of uitbreidbaar: Uitbreidbaar
Met HDD: Zonder HDD
Opslagcapaciteit: Geen opslagcapaciteit
Maximale interne opslag: 16 GB
Type harde schijf: 3.5 inch harde schijf
Aantal harde schijf sloten: 1
Bekijk op Bol.comPijltjeBekijk op CoolbluePijltje

Koopgids: hoe kies ik de beste NAS?

Bij het kopen van een NAS zijn er verschillende specificaties en eigenschappen om rekening mee te houden. Hieronder vind je de belangrijkste punten om op te letten:

Opslagcapaciteit

Het is belangrijk om bij het kopen van een NAS rekening te houden met de opslagcapaciteit die je nodig hebt. De hoeveelheid opslagruimte is bepalend voor welke bestanden je kunt opslaan en hoeveel je er kunt bewaren.

De opslag geven we aan in terabyte (TB). 1 TB staat gelijk aan 1000 GB (gigabyte). Hoe meer TB aan opslag, hoe meer bestanden je op je beoogde NAS kwijt kunt. Doorgaans betaal je hier ook meer voor dan voor modellen met minder opslag!

Voor thuisgebruikers is een NAS met een opslagcapaciteit van enkele terabytes meestal voldoende, terwijl bedrijven vaak behoefte hebben aan tientallen terabytes of zelfs petabytes aan opslagruimte.

Een petabyte (PB) is een eenheid van digitale informatie die gelijk is aan 1.000.000.000.000.000 bytes, ofwel 1.000 terabytes (TB).

Ter referentie: één PB is gelijk aan bijna 200.000 dvd's. Het is dus een enorme hoeveelheid gegevensopslag die vaak wordt gebruikt in datacenters en voor wetenschappelijke onderzoeken.

Uitbreidbaarheid

Houd daarbij ook rekening met eventuele toekomstige uitbreidingen. Heb je nu voldoende aan een NAS met 4 terabyte aan opslagcapaciteit, maar wil je de mogelijkheid om in de toekomst meer bestanden op te slaan? Dan is het verstandig om te kijken naar een NAS die je later eenvoudig kunt uitbreiden met meer harde schijven.

NAS-systemen hebben doorgaans een maximum aan interne opslagcapaciteit die ze ondersteunen, evenals een maximum aantal opslagschijven dat ze kunnen bevatten.

Dit komt doordat NAS-systemen gebruikmaken van een besturingssysteem dat is geoptimaliseerd voor de opslag en distributie van gegevens over het netwerk. Daarom vereisen ze specifieke hardware – en daaronder vallen ook een minimum- en maximumaantal schijven – om goed te functioneren.

De maximale interne opslagcapaciteit van een NAS-systeem wordt bepaald door het moederbord, de processor en de hoeveelheid RAM-geheugen die het systeem heeft. Het maximum aantal harde schijven dat een NAS-systeem kan bevatten, is afhankelijk van de grootte van de behuizing en het aantal drive bays of schijfsleuven dat beschikbaar is voor installatie.

Sommige NAS-systemen bieden echter de mogelijkheid om de interne opslagcapaciteit uit te breiden door het toevoegen van externe opslagapparaten via USB-poorten of andere externe interfaces. Dit betekent dat er, in sommige gevallen, geen strikte limiet is aan de hoeveelheid opslagcapaciteit die een NAS-systeem kan bevatten.

Zo bestaan er interne schijfupgrades, waar interne bays vam de NAS-systemen geopend kunnen worden om extra harde schijven toe te voegen of te vervangen met grotere capaciteiten.

Ook is het in sommige gevallen mogelijk om externe schijven aan te sluiten. Sommige NAS-systemen ondersteunen de aansluiting van externe schijven via USB-poorten of andere interfaces om extra opslagcapaciteit toe te voegen.

Een andere optie is het gebruiken van uitbreidingunits. Sommige NAS-systemen ondersteunen de aansluiting van specifieke uitbreidingsunits die extra harde schijven bevatten en op het systeem kunnen worden aangesloten om extra opslagcapaciteit te bieden.

Niet alle NAS-systemen bieden uitbreidingsmogelijkheden en de beschikbare opties kunnen variëren afhankelijk van het specifieke model.

Het is daarom belangrijk om vooraf goed te bedenken wat je precies wilt opslaan, hoeveel ruimte daarvoor nodig is en of er uitbreidingsmogelijkheden beschikbaar zijn. Door hierop te letten bij het kopen van een NAS, voorkom je dat je later tegen beperkingen aanloopt en heb je altijd voldoende opslagruimte voor al je bestanden.

Aantal bays

De bays zijn de sleuven waarin de opslag wordt geplaatst. Een NAS met meerdere bays biedt de mogelijkheid om meer harde schijven toe te voegen en zo de totale opslagcapaciteit van de NAS te vergroten.

Voor thuisgebruikers is een NAS met één bay vaak al voldoende. Dit biedt de mogelijkheid om een enkele schijf te plaatsen en bestanden op te slaan en te delen met verbonden apparaten. Met de beste NAS-harde schijf kom je voor thuisgebruik al een heel eind. 🏠

Echter, als je een NAS wilt gebruiken voor bijvoorbeeld back-ups, als goede mediaspeler en andere toepassingen, dan is het handig om een NAS met meerdere bays te kiezen.

Een NAS met meerdere bays biedt niet alleen meer ruimte voor extra opslag, maar ook de mogelijkheid om data te beschermen tegen uitval van een harde schijf. Door gebruik te maken van RAID-technologie kun je data beschermen door deze te dupliceren of te verdelen over meerdere harde schijven.

RAID (redundant array of independent disks) is een technologie die men gebruikt om de betrouwbaarheid en prestaties van opslagsystemen te verbeteren. Met RAID-technologie kan een NAS-systeem gegevens beschermen tegen gegevensverlies door hardwarefouten, zoals het uitvallen van harde schijven.

Houd daarbij rekening met de benodigde opslagcapaciteit en de wens om data te beschermen. Door een NAS met meerdere bays te kiezen, ben je verzekerd van meer opslagruimte en de mogelijkheid om je data veilig op te slaan via RAID-technologie.

Raspberry Pi DIY NAS

Thuisgebruik of kantoorgebruik

Het verschil tussen thuisgebruik en kantoorgebruik bij een NAS zit voornamelijk in de functies en de prestaties. Een NAS voor thuisgebruik is over het algemeen gericht op het opslaan, delen en streamen van mediabestanden, terwijl een NAS voor kantoorgebruik meestal beschikt over geavanceerde functies zoals meerdere gebruikersaccounts, gegevensback-up, RAID-ondersteuning en meer opslagcapaciteit.

Bovendien zijn de prestaties van een NAS voor kantoorgebruik meestal beter dan die voor thuisgebruik, zodat het meerdere gebruikers kan ondersteunen en kan voldoen aan de hogere eisen van een zakelijke omgeving.

Back-ups maken

Een van de meer geavanceerde functies van een NAS-systeem is de mogelijkheid om back-ups te maken. Met de juiste configuratie maakt een NAS-systeem automatisch back-ups van belangrijke bestanden en mappen op meerdere apparaten, zoals desktopcomputers, laptops en smartphones.

Dit helpt gegevensverlies te voorkomen als gevolg van hardwarefouten of andere problemen. Een NAS-systeem kan ook dienen als centrale opslag voor back-ups van verschillende apparaten, waardoor het gemakkelijk wordt om deze gegevens te herstellen in geval van een storing of een andere noodsituatie.

Gebruikersaccounts aanmaken

Een andere belangrijke functie van een NAS-systeem is de mogelijkheid om gebruikersaccounts aan te maken en te beheren. Dit stelt gebruikers in staat om toegang te krijgen tot de bestanden en mappen die zijn opgeslagen op het NAS-systeem, terwijl ze tegelijkertijd worden beschermd tegen onbevoegde toegang tot gevoelige informatie.

Met de juiste instellingen kan een NAS-systeem verschillende toegangsrechten toewijzen aan verschillende gebruikers, zoals alleen-lezen toegang of schrijftoegang tot bepaalde bestanden of mappen.

Media streamen

Een andere populaire functie van een NAS-systeem is de mogelijkheid om media te streamen naar verschillende apparaten. Dit wordt mogelijk gemaakt door de ondersteuning van verschillende streamingmethodes, zoals Plex, Chromecast, AirPlay en DLNA.

Met deze functies stream je films, tv-shows, muziek en andere media streamen naar smart tv's, smartphones, tablets en andere apparaten, zolang deze zijn verbonden met hetzelfde netwerk als het NAS-systeem. 🎬 Deze functies maken het gemakkelijk om media te delen en af te spelen vanaf verschillende apparaten, zonder dat er extra software of hardware nodig is.

Toegang op afstand

Daarnaast is het voor kantoorgebruik ideaal als een NAS-systeem kan worden geconfigureerd om toegang op afstand mogelijk te maken. Dit betekent dat gebruikers toegang hebben tot de bestanden en mappen opgeslagen op het NAS-systeem, zelfs als ze niet op dezelfde locatie zijn als het systeem.

Met deze functie kunnen gebruikers bijvoorbeeld bestanden openen en bewerken terwijl ze onderweg zijn, of toegang krijgen tot belangrijke documenten vanuit een externe locatie.

Synchroniseren met cloud-opslagdiensten

Veel NAS-systemen bieden ook de mogelijkheid om te synchroniseren met cloud-opslagdiensten zoals Google Drive, Dropbox en OneDrive. Dit betekent dat gebruikers hun bestanden en mappen automatisch kunnen synchroniseren tussen hun NAS-systeem en hun cloud-opslagaccount, waardoor ze een extra laag van back-upbescherming krijgen.

Deze functie is ideaal als je een NAS-systeem op afstand gebruikt en lastiger toegang hebt tot de bestanden. Met een back-upbescherming zorg je dat belangrijke bestanden altijd veilig zijn, ondanks dat het NAS-systeem op een externe locatie staat.

RAID-ondersteuning

RAID staat – zoals gezegd – voor redundant array of independent disks. Deze technologie verspreidt gegevens over meerdere harde schijven om de prestaties en betrouwbaarheid van gegevensbescherming te verbeteren. 🔏

Er zijn verschillende RAID-niveaus, elk met hun eigen voordelen en nadelen. Hieronder vind je een overzicht van enkele veelvoorkomende RAID-niveaus die worden ondersteund door NAS-systemen:

  • RAID 0 verdeelt gegevens over meerdere harde schijven om de prestaties te verbeteren. Dit niveau biedt geen fouttolerantie en als één schijf faalt, gaan alle gegevens verloren.
  • RAID 1 spiegelt gegevens over meerdere schijven om de betrouwbaarheid te vergroten. De NAS slaat elk stuk gegevens dubbel op, zodat als één schijf faalt, de gegevens nog steeds beschikbaar zijn op de andere schijf.
  • RAID 5 verdeelt gegevens en herstelinformatie (parity information) over meerdere schijven om zowel prestaties als fouttolerantie te bieden. Als één schijf faalt, kunnen de gegevens worden hersteld met die parity information die op de andere schijven is opgeslagen.
  • RAID 6 is vergelijkbaar met RAID 5, maar met extra parity information die de gegevens beter beschermt tegen het falen van twee schijven.
  • RAID 10 (of RAID 1+0) combineert de eigenschappen van RAID 0 en RAID 1. Gegevens worden verdeeld over meerdere schijven zoals bij RAID 0, maar elke schijf wordt ook gespiegeld zoals bij RAID 1. Dit biedt zowel prestaties als betrouwbaarheid.

De keuze voor de juiste RAID-ondersteuning is afhankelijk van de gewenste bescherming en prestaties. Als je bijvoorbeeld een NAS gebruikt voor het streamen van media, dan is RAID 0 mogelijk de beste optie omdat prestaties belangrijker zijn dan gegevensbescherming.

Als je belangrijke zakelijke gegevens opslaat, is RAID 6 mogelijk de beste optie omdat het een hoger niveau van gegevensbescherming biedt.

FTP-ondersteuning

Een NAS-systeem met FTP-ondersteuning biedt een eenvoudige manier om bestanden te uploaden en te downloaden vanaf elke locatie met een internetverbinding. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor het delen van bestanden met externe medewerkers of klanten.

FTP maakt het ook mogelijk om toegangsrechten in te stellen voor specifieke gebruikers en mappen, waardoor de veiligheid van de bestanden wordt gewaarborgd.

Surveillancestations

Een surveillancestation is een belangrijke functie van een NAS-systeem voor het bewaken van beveiligingscamera's. Het is belangrijk om een surveillancestation te hebben bij een NAS-systeem om de volgende redenen:

Met een surveillancestation beheer en controleer jij of je bedrijf de bewaking via beveiligingscamera's op een centrale plek. Dit betekent dat alle camerabeelden en -gegevens op één plaats zijn opgeslagen, wat het gemakkelijker maakt om toegang te krijgen hiertoe en ze te beheren.

Een surveillancestation verbetert ook de beveiliging van een pand of bedrijf. Met een surveillancestation kunnen beelden en video's van beveiligingscamera's op elk moment worden bekeken om verdachte activiteiten te detecteren en te volgen. Dit kan helpen bij het opsporen van inbraak, diefstal en andere criminele activiteiten.

Het inzetten van een surveillancestation bij een NAS-systeem is superhandig om de beveiliging en het beheer van beveiligingscamera's te verbeteren. Het biedt snellere toegang, betere beveiliging en meer controle over de beelden en video's die door de camera's worden vastgelegd, waardoor het een waardevolle toevoeging is voor zowel bedrijven als particulieren.

NAS vergelijken

Gebruiker segmentGebruiksklaar of uitbreidbaarMet HDDOpslagcapaciteitMaximale interne opslag
1Synology DS220+ zwartThuiskantoor , Kantoor , Zakelijk gebruikUitbreidbaarMet verwisselbare HDDGeen opslagcapaciteit32 GB
2Western Digital My Cloud Home witThuiskantoorGebruiksklaarMet vaste HDD2 TB2000 GB
3Synology DS120j grijsThuisgebruik , ThuiskantoorUitbreidbaarZonder HDDGeen opslagcapaciteit16 GB
4Synology DS218play zwartThuisgebruik , ThuiskantoorUitbreidbaarZonder HDD0 GB32000 GB
5Synology DiskStation DS218 - NAS zwartThuisgebruik , ThuiskantoorUitbreidbaarMet verwisselbare HDDGeen opslagcapaciteit24 GB

Synology DS220+ zwart

Gebruiker segment: Thuiskantoor , Kantoor , Zakelijk gebruik

Gebruiksklaar of uitbreidbaar: Uitbreidbaar

Met HDD: Met verwisselbare HDD

Opslagcapaciteit: Geen opslagcapaciteit

Maximale interne opslag: 32 GB

Western Digital My Cloud Home wit

Gebruiker segment: Thuiskantoor

Gebruiksklaar of uitbreidbaar: Gebruiksklaar

Met HDD: Met vaste HDD

Opslagcapaciteit: 2 TB

Maximale interne opslag: 2000 GB

Synology DS120j grijs

Gebruiker segment: Thuisgebruik , Thuiskantoor

Gebruiksklaar of uitbreidbaar: Uitbreidbaar

Met HDD: Zonder HDD

Opslagcapaciteit: Geen opslagcapaciteit

Maximale interne opslag: 16 GB

Synology DS218play zwart

Gebruiker segment: Thuisgebruik , Thuiskantoor

Gebruiksklaar of uitbreidbaar: Uitbreidbaar

Met HDD: Zonder HDD

Opslagcapaciteit: 0 GB

Maximale interne opslag: 32000 GB

Synology DiskStation DS218 - NAS zwart

Gebruiker segment: Thuisgebruik , Thuiskantoor

Gebruiksklaar of uitbreidbaar: Uitbreidbaar

Met HDD: Met verwisselbare HDD

Opslagcapaciteit: Geen opslagcapaciteit

Maximale interne opslag: 24 GB

Opslagtypes

Het opslagtype is een belangrijke specificatie om op te letten bij het kopen van een NAS. Er zijn verschillende opslagtypes beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen.

Een veelvoorkomend opslagtype is de traditionele harde schijf (HDD). Dit is een draaiende schijf met een lees- en schrijfarm die data op de schijf zet. HDD's zijn relatief goedkoop en bieden veel opslagruimte per euro.

Het nadeel van HDD's is echter dat ze gevoelig zijn voor beschadigingen en slijtage door al hun bewegende onderdelen en dat ze langzamer zijn dan andere opslagtypes.

Een ander opslagtype is de solid state drive (SSD). SSD's zijn sneller dan HDD's en minder gevoelig voor beschadigingen, omdat deze geen bewegende onderdelen hebben. Het nadeel van SSD's is daarmee meteen dat ze duurder zijn en in verhouding minder opslagruimte per euro bieden.

Een derde optie is de hybride-oplossing, wat een combinatie van HDD's en SSD's omvat. Dit biedt de voordelen van zowel HDD's als SSD's, maar kan duurder zijn.

Wat past het beste bij jou?

Het is belangrijk om te bedenken wat je precies gaat opslaan op de NAS bij het kiezen van het opslagtype. Als je voor de ultieme prijs-kwaliteitverhouding wilt gaan, bedenk je dan twee dingen:

  1. Als je grote bestanden, zoals video's, wilt opslaan, dan is veel opslagruimte belangrijk. Een in verhouding tragere HDD met veel opslagruimte is dan de beste optie.
  2. Als je veel kleine bestanden wilt opslaan, dan is snelheid belangrijker. In dat geval ga je het liefst voor een snelle SSD met wat minder opslag.

Heb je een aardige zakcent om uit te geven? 🪙 Dan kun je ook meteen voor een SSD gaan met veel opslagruimte.

Het is daarom belangrijk om te kijken naar het opslagtype en de grootte van de schijven bij het kopen van een NAS. Kies voor het opslagtype dat het beste past bij jouw opslagbehoeften en houd rekening met de snelheid en kosten van de verschillende opslagopties. Zo ben je verzekerd van een NAS met het juiste opslagtype voor jouw behoeften.

Opslagformaten

NAS-systemen zijn beschikbaar in verschillende fysieke formaten en kunnen worden geconfigureerd met verschillende opslagschijven. De fysieke formaten van de opslagschijven die kunnen worden gebruikt, hebben een invloed op de uiteindelijke footprint – ruimte-inname – van het NAS-systeem.

De meest voorkomende fysieke formaten van opslagschijven zijn 2,5 inch en 3,5 inch. 2,5-inch-schijven zijn kleiner en hebben over het algemeen een lagere opslagcapaciteit dan 3,5-inch-schijven, waardoor ze ideaal zijn voor kleinere NAS-systemen.

3,5-inch-schijven zijn groter en hebben over het algemeen een hogere opslagcapaciteit dan 2,5-inch schijven, waardoor ze ideaal zijn voor grotere NAS-systemen.

De compatibiliteit met het grootst mogelijke formaat opslagschijf heeft invloed op de uiteindelijke footprint van het NAS-systeem. Als het NAS-systeem is geconfigureerd met meerdere 3,5-inch-schijven, is deze waarschijnlijk groter zijn dan een systeem met meerdere 2,5-inch-schijven.

Wanneer de fysieke grootte van het NAS-systeem een rol speelt voor je uiteindelijke keuze, is het beter om een NAS-systeem met 2,5-inch-schijven te overwegen!

NAS server naast laptop

Intern geheugen of werkgeheugen

Het intern geheugen, werkgeheugen of RAM, is verantwoordelijk voor het tijdelijk opslaan van gegevens en instructies die de processor van het NAS-systeem gebruikt. Het bevordert de prestaties van het systeem door het versnellen van gegevensverwerking en het verminderen van de hoeveelheid tijd die nodig is om gegevens van de harde schijf op te halen.

Het werkgeheugen van een NAS-systeem is vooral belangrijk bij taken die veel geheugen vereisen, zoals het streamen van media, het uitvoeren van virtual machines en het werken met grote bestanden. Door het hebben van voldoende RAM-geheugen voert het NAS-systeem deze taken sneller en efficiënter uit.

Als het NAS-systeem te weinig RAM heeft, kan dit leiden tot langzame prestaties en vertragingen bij het uitvoeren van taken. Het kan zelfs uitmonden in verlies van gegevens, systeemfouten en een vermindering van de algehele systeemprestaties. 😥

Aan de andere kant kan het kiezen van te veel RAM ook een nadelig effect hebben. Dit niet zozeer op de prestaties van de NAS zelf, maar meer omdat de NAS het extra geheugen niet benut, terwijl je wel een meerprijs betaalt voor extra RAM.

Daarom is het belangrijk om het RAM-geheugen van een NAS-systeem af te stemmen op de behoeften van de gebruiker en de taken die het systeem zal uitvoeren. 2 GB is doorgaans genoeg voor een NAS-systeem dat in huis staat en enkele back-ups bevat, maar voor professionele doeleinden heb je al snel meer nodig.

Processor

De processor is een belangrijk onderdeel van een NAS-systeem, omdat het de centrale verwerkingseenheid (CPU) is die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van berekeningen en het coördineren van alle systeemactiviteiten.

Een krachtige processor verbetert de algehele prestaties van een NAS-systeem, omdat het taken sneller kan verwerken en meer taken tegelijk kan uitvoeren. Hierdoor gaat het NAS-systeem beter om met taken die veel rekenkracht vereisen, zoals het omzetten van mediabestanden en het uitvoeren van ingewikkelde berekeningen.

De prestaties van een processor lees je af aan verschillende specificaties, zoals de kloksnelheid (GHz), het aantal kernen en threads, en de cache grootte. Over het algemeen geldt: hoe hoger de kloksnelheid, hoe meer kernen en threads een processor heeft en hoe groter de cache is, hoe beter de prestaties van het NAS-systeem zullen zijn.

Netwerkverbindingen

Bij het kopen van een NAS is het belangrijk om te letten op de netwerkverbindingen. De netwerkverbindingen bepalen hoe snel je bestanden kunt delen en hoe snel je toegang hebt tot de data die op de NAS staat.

Een snelle netwerkverbinding is vooral belangrijk als je grote bestanden wilt overzetten of als je media wilt streamen. Een snelle verbinding zorgt er namelijk voor dat de data snel en soepel wordt overgedragen en voorkomt haperingen of onderbrekingen.

Een goede NAS heeft daarom minimaal één gigabitethernet-poort, waarmee je snelheden tot wel 1 Gbps (gigabit per seconde) kunt halen. Gegevens met die snelheid kunnen worden verzonden en ontvangen tussen de NAS en een apparaat dat is verbonden met die poort.

Hoe sneller die netwerkverbinding is, hoe beter de prestaties van de NAS zullen zijn, vooral als je grote bestanden over het netwerk verplaatst.

Sommige NAS-apparaten bieden zelfs meerdere gigabitethernet-poorten, waarmee je de snelheid kunt verdubbelen door link aggregation op te zetten.

Naast ethernet-poorten bieden sommige NAS-apparaten ook de mogelijkheid om verbinding te maken via wifi of Bluetooth. Deze opties zijn handig als je de NAS draadloos wilt gebruiken, maar bedenk wel dat dit vaak minder snel is dan een bedrade verbinding.

Het is daarom belangrijk om te kijken naar de netwerkverbindingen bij het kopen van een NAS. Door te kiezen voor een NAS met snelle ethernetpoorten en eventueel wifi of Bluetooth-opties, ben je verzekerd van een snelle en betrouwbare verbinding voor het delen en opslaan van al je bestanden.

Aansluitingen

NAS-systemen hebben vaak verschillende andere aansluitingen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende aansluitingen en hun functies:

  • Usb-poorten. Veel NAS-systemen hebben usb 2.0- of usb 3.0-poorten voor het aansluiten van externe harde schijven, printers of andere USB-apparaten.
  • HDMI-poorten. Sommige NAS-systemen hebben HDMI-poorten om verbinding te maken met een monitor of tv, zodat je de inhoud van de NAS rechtstreeks op het scherm kunt bekijken.
  • Audio-uitgangen. Sommige NAS-systemen hebben audio-uitgangen om muziek en andere audio-inhoud rechtstreeks vanaf de NAS af te spelen.
  • PCIe-sloten. Deze aansluitingen bieden de mogelijkheid om de NAS uit te breiden met extra functies, zoals een SSD-cache of een 10 GbE-netwerkkaart.
  • eSATA-poorten. Deze aansluitingen worden gebruikt om externe harde schijven of andere opslagapparaten aan te sluiten op de NAS.
  • SD-kaartsleuven. Sommige NAS-systemen hebben SD-kaartsleuven om foto's en andere bestanden rechtstreeks vanaf een geheugenkaart te importeren.

De 5 beste NAS op een rij

1. Synology DS220+ zwart

1. Synology DS220+ zwart
Gebruiker segment: Thuiskantoor , Kantoor , Zakelijk gebruik
Gebruiksklaar of uitbreidbaar: Uitbreidbaar
Met HDD: Met verwisselbare HDD
Opslagcapaciteit: Geen opslagcapaciteit
Maximale interne opslag: 32 GB
Type harde schijf: 3.5 inch harde schijf
Aantal harde schijf sloten: 2

2. Western Digital My Cloud Home wit

2. Western Digital My Cloud Home wit
Gebruiker segment: Thuiskantoor
Gebruiksklaar of uitbreidbaar: Gebruiksklaar
Met HDD: Met vaste HDD
Opslagcapaciteit: 2 TB
Maximale interne opslag: 2000 GB
Type harde schijf: 3.5 inch harde schijf
Aantal harde schijf sloten: 1

3. Synology DS120j grijs

3. Synology DS120j grijs
Gebruiker segment: Thuisgebruik , Thuiskantoor
Gebruiksklaar of uitbreidbaar: Uitbreidbaar
Met HDD: Zonder HDD
Opslagcapaciteit: Geen opslagcapaciteit
Maximale interne opslag: 16 GB
Type harde schijf: 3.5 inch harde schijf
Aantal harde schijf sloten: 1

4. Synology DS218play zwart

4. Synology DS218play zwart
Gebruiker segment: Thuisgebruik , Thuiskantoor
Gebruiksklaar of uitbreidbaar: Uitbreidbaar
Met HDD: Zonder HDD
Opslagcapaciteit: 0 GB
Maximale interne opslag: 32000 GB
Type harde schijf: 2.5 inch harde schijf , 3.5 inch harde schijf
Aantal harde schijf sloten: 2

5. Synology DiskStation DS218 - NAS zwart

5. Synology DiskStation DS218 - NAS zwart
Gebruiker segment: Thuisgebruik , Thuiskantoor
Gebruiksklaar of uitbreidbaar: Uitbreidbaar
Met HDD: Met verwisselbare HDD
Opslagcapaciteit: Geen opslagcapaciteit
Maximale interne opslag: 24 GB
Type harde schijf: 3.5 inch harde schijf , 2.5 inch harde schijf
Aantal harde schijf sloten: 2

Veelgestelde vragen over NAS

Onderstaand hebben we de antwoorden op de meestgestelde vragen over de beste NAS voor je op een rijtje gezet. Staat jouw vraag er niet tussen of heb je behoefte aan meer informatie? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Het redactieteam staat klaar om je vragen te beantwoorden en je verder te helpen bij het kiezen van de beste NAS voor jouw behoeften!

Waar staat 'NAS' voor?

'NAS' staat voor 'network attached storage'. Dit is een apparaat dat via een netwerkverbinding toegankelijke opslagruimte biedt voor meerdere gebruikers en/of apparaten. Het dient vaak als een centrale opslagplek voor bestanden en back-ups, en een mediaspeler.

Welke poorten moet je open zetten voor een NAS?

Welke poorten je moet openzetten voor een NAS hangt af van het type NAS en welke functionaliteiten je wilt gebruiken. Hieronder staan enkele poorten die vaak open moeten staan om bepaalde functies van een NAS te gebruiken:

  • Poort 80 en 443 voor webinterface en toegang tot HTTPS
  • Poort 21, 22 en 990 voor FTP en SFTP
  • Poort 137, 138, 139 en 445 voor SMB/CIFS (bestandsdeling voor Windows-computers)
  • Poort 548 voor AFP (bestandsdeling voor Apple-computers)
  • Poort 1194 voor OpenVPN

Welke aansluitingen heeft een NAS?

Dit verschilt per NAS. De meeste NAS-apparaten hebben in ieder geval een LAN-aansluiting om verbinding te maken met het internet. Andere veelvoorkomende aansluitingen zijn usb, HDMI en eSATA.

NAS Server Synology

Conclusie

En daar heb je het! Alles wat je moet weten over het kopen van de beste NAS voor jouw behoeften. We hebben de belangrijkste specificaties besproken waar je op moet letten en de meest gestelde vragen beantwoord. Hopelijk heeft deze gids je geholpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw opslagbehoeften.

Als een laatste samenvatting dan: onthoud dat het belangrijk is om te letten op de opslagcapaciteit, het type opslag, de processor, aansluitingen en de connectiviteit bij het kiezen van een NAS. Elk van deze specificaties speelt een belangrijke rol bij het leveren van de best mogelijke prestaties voor jouw behoeften.

Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen! Vergeet ook vooral niet om ons feedbackformulier in te vullen, zodat we onze gids kunnen blijven verbeteren en aanpassen aan jullie behoeften. Bedankt voor het lezen en veel succes met het vinden van de perfecte NAS!

Was dit artikel behulpzaam?

Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2023 Technerds.nl All rights reserved
cross