Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Ontdek Wat een Filament-lamp Precies is

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

4 min leestijd

Iedereen heeft ze wel eens gezien, die gloeiende draden in een gloeilamp die voor het licht zorgen. Maar wist je dat we dit een 'filament' noemen? Wist je ook dat er nu ook lampen zijn die deze technologie combineren met led? Om erachter te komen hoe dit precies in zijn werk gaat, beantwoord ik hier de vraag: wat is een filament-lamp precies?

Belangrijkste punten samengevat:

  • Een filament-lamp, ook bekend als gloeilamp, werkt door een draad te verwarmen tot het gloeit, wat licht produceert.
  • Filament-lampen zijn energiezuinig, duurzaam en bieden een warme, sfeervolle verlichting, waardoor ze een stijlvolle toevoeging aan je interieur zijn.
  • Er zijn verschillende soorten filament-lampen, zoals kaarslampen, kogellampen en kopspiegellampen, elk met hun eigen unieke kenmerken en toepassingen.

Wat is een filament-lamp

Een filament-lamp produceert licht door een gloeiende draad, of filament. Daarom staat dit type lamp ook wel bekend als de 'gloeilamp'. Fabrikanten maken de gloeidraad van een hittebestendig materiaal, zoals wolfraam.

Een glazen bol, ook wel de lampvoet genoemd, omgeeft de gloeidraad en is gevuld met een gas om te voorkomen dat de gloeidraad verbrandt. Wanneer er elektriciteit door de gloeidraad loopt, wordt deze zo heet dat hij licht begint uit te stralen. Dit is de basis van hoe een filament-lamp werkt.

Filament-lampen zijn er in allerlei vormen en maten. Zo zie je tegenwoordig met name moderne led-filament-lampen, want sinds 2012 mogen gloeilampen niet meer verkocht worden in de winkel.1MilieuCentraal (n.d.). 'Gloeilamp en halogeenlamp bijna uitgedoofd'

Het is belangrijk om te weten dat niet al het licht hetzelfde is. Zo moet de verlichting in je badkamer aan bepaalde veiligheidseisen voldoen. Een vochtwerende kap is bijvoorbeeld een eis voor verlichting in de badkamer. Wil je meer weten over welke verlichting je in de badkamer mag gebruiken? Check dan de link!

Meer weten over verlichting in huis? Lees bijvoorbeeld ons artikel over hoe je een Hue-lamp kunt resetten.

De evolutie van gloeilampen naar led-filament-lampen

De laatste jaren hebben led-filament-lampen een enorme opmars gemaakt. De behoefte aan efficiëntere en duurzamere verlichting dreef voornamelijk deze evolutie. Led-filament-lampen combineren daarbij het beste van beide werelden: ze hebben de warme uitstraling van traditionele gloeilampen, maar zijn veel energiezuiniger en gaan langer mee.

Op zoek naar een alternatief voor Philips Hue, eventueel met het uiterlijk van een gloeilamp? Dan zijn led-filament-lampen zeker het overwegen waard!

Filamenten in led-technologie: een revolutie in verlichting

Led-technologie gebruikt filamenten op een heel andere manier dan traditionele gloeilampen. Een led-filament bestaat uit een reeks kleine leds die op een dunne draad zijn gemonteerd, ter vervanging van een enkele gloeidraad die in zijn geheel licht wordt.

Ze bieden ook nieuwe mogelijkheden op het gebied van design en esthetiek.

een staande lamp in woonkamer met een filament lamp

Kenmerken en voordelen van filament-lampen

Filament-lampen hebben unieke kenmerken die ze onderscheiden van andere soorten verlichting. Eén van de meest opvallende kenmerken is de zichtbare gloeidraad in de lamp die doet denken aan de traditionele gloeilamp.

Een van de grootste voordelen hiervan is dat filament-lampen een warme en gezellige sfeer bieden. Ze hebben een hoogwaardige kleurweergave en zijn perfect voor decoratieve toepassingen.

Waarom kiezen voor een filament-lamp?

Waarom zou je kiezen voor een filament-lamp? Simpel. Ze zijn niet alleen functioneel, maar ook een stijlvolle toevoeging aan je interieur.

De gloeidraden in de lamp zorgen voor een unieke en sfeervolle verlichting. Zelf heb ik enkele led-filament-lampen in mijn woonkamer en het zijn zeer zeker een stel eyecatchers die de aandacht van bezoek direct trekken.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de praktische voordelen. Sommige exemplaren zijn ook dimbaar, wat betekent dat je de helderheid aanpast aan je stemming of het tijdstip van de dag.

Als je meer wilt weten over de kleur van led-lampen, kijk dan eens op deze pagina. Daar vind je meer informatie over welke kleur led-lamp het beste bij je interieur past.

Verschillende soorten filament-lampen

Er zijn verschillende soorten filament-lampen, elk met hun eigen unieke kenmerken.

  • Kaarslampen hebben een slanke vorm die perfect is voor kroonluchters en andere decoratieve armaturen.
  • Kogellampen hebben een ronde vorm die een gelijkmatige verdeling van het licht mogelijk maakt.
  • Kopspiegellampen hebben een reflecterende laag aan de bovenkant die het licht naar beneden richt.

Of je nu op zoek bent naar de perfecte lamp voor je kroonluchter of een lamp die een warme, gezellige gloed geeft, er is altijd een filament-lamp die bij je past.

Het belang van de juiste lampvoet

De keuze voor de juiste lampvoet is essentieel bij het kiezen van een filament-lamp. De lampvoet moet passen bij de fitting van je lamp. Er zijn verschillende soorten lampvoeten, zoals E27 en E14, die je herkent aan de diameter van de fitting.

Geen zorgen: je hoeft geen fittings met je blote oog te hoeven herkennen. De naam van de fitting van de lamp staat op de doos vermeld, en doorgaans ook nog bij de voet van de lamp zelf.

Conclusie

Het komt niet vaak voor dat we stilstaan bij de technologie achter de lampen in ons huis. Maar bij het leren over filament-lampen ontdekken we hoe een oude techniek samengaat met moderne ledtechnologie om ons efficiënte, duurzame en prachtige verlichting te geven.

Of je nu op zoek bent naar het perfecte licht voor je kroonluchter, een stijlvolle toevoeging aan je woonkamer of een lamp die lang meegaat en energie bespaart, een led-filament-lamp kan een fantastische keuze zijn.

Heb jij nog filament-lampen thuis? Of ben je overgestapt op led-filament-lampen? Laat het ons vooral weten!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Rowena is 30 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zichzelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie, webdesign en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van haar hond en gamet ze graag op haar Xbox.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross