Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Is een Gebogen Monitor Echt Zo Goed voor Gaming?

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

5 min leestijd

"Is een gebogen monitor goed voor gaming?" Velen van ons hebben deze vraag gesteld bij het zoeken naar de ultieme gaming-set-up. Laten we eerlijk zijn: we willen allemaal de beste apparatuur om onze game-ervaring naar een hoger niveau te tillen, toch?

In dit artikel werp ik een diepgaande blik op de voor- en nadelen van gebogen monitoren in vergelijking met traditionele flatscreens. Zo ontdek je of een gebogen scherm écht de investering waard is. Klaar voor de ontdekkingstocht? Laten we beginnen!

Belangrijkste punten samengevat:

De voordelen van een gebogen monitor voor gamers

Laten we beginnen met het meest opvallende voordeel van een gebogen monitor: de meeslepende game-ervaring. Door de kromming van het scherm omringt het beeld je gezichtsveld meer dan een traditionele flatscreenmonitor. Hierdoor voel je je meer ondergedompeld in de gamewereld en beleef je een intensere ervaring.

De natuurlijke kijkervaring is een ander pluspunt van gebogen monitoren. De buiging van het scherm komt overeen met de natuurlijke buiging van het menselijk oog. Wat betekent dat? Dat je ogen minder hard hoeven te 'werken' om het hele beeld te zien. Dit vermindert de belasting op het oog. Wel zo prettig voor die lange gamesessies!

Nu heb ik er zelf geen thuis staan, maar ik heb enkele keren zo'n gebogen monitor mogen uitproberen en testen. Voor mij leverde het vooral tijdens videobewerking een interessante ervaring – en zelfs bij het bekijken van films op fullscreen.

Geloof me: je wordt in vergelijking met een flatscreen in één klap omringd door beeld. Vraag jezelf af: lijkt dit je iets, of is het misschien te overweldigend?

Een gebogen monitor waarop een videogame te zien is.

Gebogen monitoren hebben ook betere kijkhoeken en kleurweergave.2Dave Haynes, Samsung Business Insights (2022). 'How a curved monitor brings ergonomic benefits - and productivity' Door de kromming van het scherm blijven de kleuren en het contrast consistent. Het beeld vervormt niet in je periferie als je recht voor het scherm zit.

Last but not least: gebogen monitoren verhogen in sommige gevallen je concentratie tijdens het gamen. Hoe? Doordat je gezichtsveld meer gevuld is met het spel, word je minder afgeleid door externe factoren. Dit helpt je om je volledig op je game te focussen en je tegenstanders te verslaan!

Al met al bieden gebogen monitoren een aantal voordelen die je game-ervaring naar een hoger niveau tillen. Toch zijn er ook enkele nadelen die je in overweging moet nemen, voordat je de overstap maakt.

De nadelen van gebogen monitoren voor gaming

Hoewel gebogen monitoren veel voordelen bieden voor gamers, zijn er ook enkele nadelen. Eén nadeel is het prijskaartje in vergelijking met flatscreenmonitoren. Het is niet ongewoon dat je wat dieper in de buidel moet tasten voor een gebogen scherm. Maar ja, kwaliteit heeft nu eenmaal zijn prijs.

Een ander mogelijk probleem is beeldvervorming. Het lijkt alsof ik mezelf nu tegenspreek, maar laat het me uitleggen: doordat het scherm gebogen is, lijken objecten en kleuren aan de randen soms enigszins vervormd als je niet recht voor de monitor zit. Hoewel dit meestal niet zo storend is, kan het voor sommige gamers toch even wennen zijn.

De grootte en vorm van de monitor nemen ook extra ruimte in beslag. Een gebogen scherm is in verhouding vaak breder dan een flatscreenmonitor. Dit vereist misschien meer ruimte op je bureau. Ook het plaatsen van meerdere gebogen monitoren naast elkaar is door de brede vormfactor in veel gevallen een uitdaging.️

Tot slot zijn gebogen monitoren mogelijk niet ideaal voor competitieve gamers. In snelle games waarbij elke milliseconde telt, is een gebogen monitor soms juist een nadeel. De extra breedte maakt het lastiger om snel te reageren op gebeurtenissen aan de randen van het scherm, vooral bij ergere beeldvervorming.

Heb je daarnaast de pech dat je monitor een lage verversingssnelheid heeft, dan valt een subtiele beweging je misschien net wat te laat op.

Let wel: je zou misschien denken dat je monitor je FPS kan beperken als deze een lage verversingssnelheid heeft, maar dat is niet zo – FPS heeft met je videokaart te maken, niet met je monitor. In je monitor gaat het om de verversingssnelheid, en die wil je vooral als competitieve gamer zo hoog mogelijk hebben.

Hoe kies je de beste gebogen gaming monitor?

De juiste gebogen gaming-monitor kiezen is best een uitdaging. Waar moet je op letten in de zoektocht naar het winnende model? 🧐

Ten eerste is de schermgrootte en kromming belangrijk. Grotere schermen en sterkere krommingen maken de game-ervaring intenser, maar zorg dat het scherm niet te groot of te krom is voor de afstand waarop je zit.

De reactietijd en verversingssnelheid zijn ook cruciaal voor de game-ervaring. Een lagere reactietijd en hogere verversingssnelheid zorgen voor soepeler ogende actie op je scherm.

Het paneeltype (IPS, VA, TN) en de resolutie zijn eveneens belangrijk. IPS-panelen bieden betere kleurweergave en kijkhoeken, terwijl TN-panelen snellere reactietijden hebben. VA-panelen zitten hier tussenin.

Qua resolutie is een hogere resolutie van de beste 4K-monitoren natuurlijk mooier, maar let op de prestaties van je pc en natuurlijk het prijskaartje. 4K-monitoren zijn duurder en vragen veel meer van je videokaart dan een 1440p- of een 1080p-monitor.

Tot slot: check de beschikbare aansluitmogelijkheden en extra functies. Zorg dat je monitor de juiste aansluitingen heeft voor je pc en andere apparaten. Ook functies als een draaibaar beeldscherm kunnen handig zijn voor bijvoorbeeld multitaskers!

HDMI-poorten achterop een gebogen monitor.

Vergeet niet om de beste gaming-monitoren te bekijken als je in de markt bent voor een nieuwe gaming-monitor. In ons artikel leer je meteen in detail hoe je eentje kiest die het beste bij je past!

Gebogen monitor vs. flatscreenmonitor: de conclusie

Nu je de voor- en nadelen van zowel gebogen als flatscreenmonitoren voor gaming kent, is het tijd om een conclusie te trekken. Beide typen monitoren hebben hun eigen unieke kenmerken en voordelen, en de keuze hangt grotendeels af van je persoonlijke voorkeur en speelstijl.

Bedenk of je meer waarde hecht aan een meeslepende game-ervaring of aan nauwkeurigere kleurweergave en kijkhoeken, en kijk vooral ook wat in je budget past.

Uiteindelijk is er geen eenduidig antwoord op de vraag welk type monitor het beste is voor gaming. Het hangt allemaal af van wat je belangrijk vindt en hoeveel je bereid bent te investeren in je set-up. Als je echter op zoek bent naar een meeslepende ervaring en je ogen minder wilt belasten tijdens lange gamesessies, is een gebogen monitor zeker een goede keuze.

Veel succes met het kiezen van de perfecte gaming monitor – als dat je uiteindelijke doel is – en alvast veel gameplezier!️

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Robbert, uit Wognum (NH). is één van onze Content Creators. Samen met zijn voorliefde voor fotografie, videografie en monteren, is zijn grootste passie toch echt het luisteren, maar vooral het maken van muziek. Hij verzorgt al zes jaar de lead vocals bij tributeband Touch of Toto en maakt sinds vorig jaar ook deel uit van de formatie van feestband Cherry & The Sugarstuds. En alsof dat niet genoeg is is hij bezig met de studie Media Design bij de LOI. Dankzij die studie heeft hij kennis over de wereld van creatieve hard- en software en onderzoeksmethoden. Al doende groeit hij daar verder in tijdens het schrijven van artikelen voor Technerds.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross