Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Je IP-adres zoeken je Netwerk in Luttele Minuten

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

6 min leestijd

Ben je op zoek naar de beste manier om het IP-adres te zoeken in je netwerk? Het weten van een IP-adres is extreem handig bij bijvoorbeeld het oplossen van netwerkproblemen. In dit artikel zie je hoe makkelijk je IP-adres zoeken in een netwerk is, ongeacht welk apparaat je hiervoor gebruikt!

Wat is een IP-adres? – Een IP-adres (internet protocol address) is een uniek identificatienummer dat wordt toegekend aan elk apparaat dat is aangesloten op het internet. Dit adres dient om verschillende apparaten op het internet met elkaar te laten communiceren en om te voorkomen dat gegevens bij het verkeerde apparaat belanden.

Waarom het belangrijk is om je IP-adres te weten

Het is handig om je IP-adres te weten om verschillende redenen. Ten eerste helpt het bij het oplossen van technische problemen met je internetverbinding. Als je bijvoorbeeld problemen hebt met het verbinden met het internet, is het handig als je je IP-adres kunt verstrekken aan je internetprovider om ze te helpen het probleem te identificeren en op te lossen.

Daarnaast blokkeren sommige websites specifieke IP-adressen (geoblocking). Als je bijvoorbeeld geen toegang hebt tot een bepaalde website, is het nuttig zijn je IP-adres te weten om te bepalen of het probleem ligt aan je IP-adres, of aan iets anders.

Ook heb je je IP-adres nodig om bijvoorbeeld het wachtwoord van je wifi-netwerk te wijzigen. Je krijgt geen toegang tot je router zonder je IP-adres – zelfs de beste router is niet zó gebruiksvriendelijk. 😅

Het IP-adres van de apparaten vinden die verbonden zijn met jouw router kan gemakkelijk via het thuisnetwerk op jouw laptop of computer. Hieronder nemen we een kijkje naar hoe je dit het beste kan doen op Windows en op macOS.

Het verschil tussen openbare en privé-IP-adressen

Een openbaar IP-adres is een uniek adres dat is toegewezen aan een apparaat dat is verbonden met het internet. Dit adres dient als een soort naamplaatje van het apparaat binnen de grote, wijde internetwereld. Openbare IP-adressen zijn zichtbaar voor andere internetgebruikers en zijn daarmee publiek toegankelijk.

Een privé-IP-adres is een uniek adres dat enkel binnen een privénetwerk – zoals een thuisnetwerk of een bedrijfsnetwerk – te zien is. Dit adres is niet te zien voor kwaadwillenden op het internet.

Dat wilt zeggen: niet zonder remote access (toegang tot je pc via een virtuele verbinding) tot je pc. Men kan dit type IP-adres daarom niet gebruiken om verbinding te maken met het apparaat vanaf het internet, omdat het niet zichtbaar is voor andere internetgebruikers.

Hoe dan ook: apparaten verbonden met een router of ander netwerkapparaat, krijgen door laatstgenoemde een privé-IP-adres toegewezen. Dit dient ook als een soort naamplaatje, maar dan enkel binnen dit thuisnetwerk.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe een je een IP-adres kan zoeken binnen het netwerk waarmee je verbonden bent. Aangezien dit IP-adres alleen zichtbaar is wanneer het apparaat is verbonden met het netwerk, gaat dit artikel dus over het zoeken van een privé-IP-adres.

IP-adres vinden op Windows

Als je een laptop, pc of tablet hebt dat op Windows loopt, is dit de makkelijkste manier om het IP-adres van dit apparaat binnen het netwerk te zoeken.

Klik op het Windows-logo in de linkeronderhoek van je scherm. Je kunt ook op de zoekbalk ernaast tikken, als je deze zichtbaar hebt gemaakt in je taakbalk.

Stap 2: Typ 'cmd'

Typ 'cmd' – zonder de aanhalingstekens – in het zoekvak en druk op Enter. Dit opent het Command Prompt-scherm.

Stap 3: Typ 'ipconfig'

Typ 'ipconfig' – wederom zonder de aanhalingstekens – in het Command Prompt-scherm, en druk op Enter.

Command Prompt op Windows

Stap 4: Vind je IP-adres

Zoek naar de regel die begint met 'IPv4-adres'. Dit is het IP-adres van je computer.

Windows cmd met netwerkinfo (onzichtbaar gemaakt)
Meerdere IP-adressen vinden – Houd er rekening mee dat je wellicht meerdere IP-adressen ziet, afhankelijk van hoe je computer is verbonden met het netwerk. Als je bijvoorbeeld verbonden bent via wifi én ethernet, zie je twee IP-adressen.

IP-adres vinden op macOS

Als je op een Mac werkt, kun je het volgende doen om je IP-adres te zoeken in je netwerk:

Klik op het Apple-logo in de linkerbovenhoek van je scherm.

Stap 2: Klik op 'Systeemvoorkeuren'

Klik vervolgens in het menu op 'Systeemvoorkeuren' (macOS Monterey en vroeger) of 'Systeeminstellingen' (macOS Ventura).

Stap 3: Klik op 'Netwerk'

Klik vervolgens op 'Netwerk' als je met macOS Monterey of vroeger werkt, of binnen macOS Ventura met een bekabelde verbinding. Werk je in macOS Ventura met wifi, dan kun je direct op 'Wi-Fi' tikken in het linkermenu.

Netwerkinstellingen in macOS

Stap 4: Selecteer de verbinding

Selecteer de verbinding waarmee je verbonden bent – bijvoorbeeld wifi of ethernet – in de lijst die verschijnt.

Stap 5: Vind het IP-adres

Afhankelijk van de macOS-versie die je gebruikt, staat je IP-adres op een van de volgende plekken:

  • Optie #1 – macOS Monterey of eerdere versies. Mocht je apparaat draaien op macOS Monterey of een eerdere macOS-versie, dan vind je het IP-adres in het menu van het Netwerk. Het IP-adres staat vervolgens in de volgende zin vermeld: "Wi-Fi is verbonden met [naam netwerk] en heeft het IP-adres 192.168.X.XXX".
  • Optie #2 – macOS Ventura. Sinds oktober 2022 is macOS Ventura beschikbaar. Op deze macOS-versie staat het IP-adres op een iets andere locatie. Binnen het Netwerkmenu zie je rechtsboven naast het netwerk waar het apparaat mee verbonden is, 'Details' staan. Door hierop te klikken kom je in een menu waar het IP-adres staat.
Wifi-netwerkinfo weergegeven (uitgeveegd) in macOS
macOS Monterey
macOS-Ventura-wifi-menu
macOS Ventura

IP-adres vinden op Android

Om je IP-adres te achterhalen op je Android-telefoon, volg je weer andere stappen. Let wel: in deze stappen gebruik ik een Samsung-telefoon. Niet iedere Android-telefoon heeft precies dezelfde lay-out binnen zijn instellingen, dus het is mogelijk dat instellingen niet precies op dezelfde plek staan als beschreven in deze stappen, of dat ze een andere naam hebben.

Stap 1: Ga naar je instellingen

Je vindt de instellingen van de telefoon door een vinger van boven naar beneden te slepen op het scherm, en rechtsboven op het kleine tandwieltje te klikken. ⚙️ Ook vind je de instellingen gevonden door op de snelkoppeling 'Instellingen' of 'Settings' te klikken.

Stap 2: Klik op 'Verbindingen'

Klik vervolgens in het menu op 'Verbindingen' om naar de instellingen voor wifi te gaan.

Stap 3: Klik op 'Wi-Fi'

Binnen 'Verbindingen' klik je vervolgens op 'Wi-Fi'. Je komt nu in het menu waar alle netwerken in bereik te zien zijn.

Stap 4: Klik op het kleine tandwieltje

Klik vervolgens in het menu met de verschillende netwerken op het kleine tandwieltje dat verschijnt achter het wifi-netwerk waarmee de telefoon verbonden is.

Stap 5: Klik op 'Meer weergeven'

Binnen het menu van het wifi netwerk klik je vervolgens aan de onderkant van het scherm op Meer weergeven. Er worden nu meer gegevens over het wifi netwerk weergegeven.

Stap 6: Vind het IP-adres

Door binnen dit menu naar beneden te scrollen kan het IP-adres aan de onderkant van het scherm gevonden worden onder het kopje IP-adres.

Screenshot van een netwerkmenu in Samsung-telefoon

IP-adres vinden op iPhone

Om je IP-adres te achterhalen op je iPhone, volg je de onderstaande stappen.

Stap 1: Ga naar je instellingen

Ga naar de instellingen van de iPhone door op het kleine tandwieltje te klikken in je Control Center, of tussen de apps in de telefoon.

Stap 2: Klik op 'Wi-Fi'

Binnen 'Instellingen' klik je vervolgens op 'Wi-Fi'. Je komt nu in het menu terecht waar alle bereikbare netwerken te zien zijn.

Stap 3: Klik op het wifi-netwerk

Klik vervolgens in het menu met de verschillende netwerken op het netwerk waarmee de telefoon verbonden is. Deze staat bovenaan de lijst.

Screenshot van iPhone-menu van wifi-netwerk

Stap 4: Vind het IP-adres

Het menu weergeeft nu alle beschikbare informatie over het de wifi-verbinding.

Hieronder valt ook je privé-IP-adres. Deze vind je onderaan de pagina, achter 'IP-adres'.

Let op: dit is niet hetzelfde als je wifi-adres, welke je ongeveer in het midden van de pagina vindt. Haal die twee dus niet door elkaar.

Conclusie

Zoals je ziet, hoeft het vinden van je IP-adres helemaal niet lastig te zijn. Met deze simpele stappen kom je via je pc, laptop, tablet en smartphone gemakkelijk achter je IP-adres binnen je netwerk.

Dat is wel zo handig wanneer je bijvoorbeeld problemen wilt oplossen met je netwerk of het wachtwoord van je wifi-netwerk wilt wijzigen!

Hopelijk heb je nu antwoord duidelijk antwoord op je vraag: "Hoe kan ik mijn IP-adres zoeken in mijn thuisnetwerk?" Laat het ons vooral even hieronder weten! Voor nu: bedankt voor je tijd, en succes met de zoektocht naar je IP-adres!

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Jonathan is een computerexpert met een passie voor computers. Hij heeft dan ook informatica gestuurd aan de UvA, en werkt inmiddels al tien jaar in de IT-sector. Hij schrijft over de nieuwste technologieën, reviewt hardware en software, en beantwoordt dringende vragen over computerproblemen. En als hij daar niet mee bezig is, vind je hem met een VR-headset op in zijn favoriete game. 👓
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross