Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Je Pc Kan de Gedeelde Printer Niet Vinden? Zo Los Je het Op

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

7 min leestijd

Een tijdje terug was ik bij mijn ouders thuis en ik bedacht me dat ik nog wat moest printen. Dus vroeg aan mijn vader of ze nog dezelfde netwerkprinter hadden, want ik wist dat die nog op mijn laptop geïnstalleerd stond en die verbonden was. "Ja hoor!", kreeg ik te horen, dus ik probeerde het, en toen was het einde pret: "kan de gedeelde printer niet vinden," kreeg ik voor mijn kiezen.

Na wat onderzoek ben ik interessante dingen tegengekomen over mogelijke oorzaken en oplossingen. Die deel ik in dit artikel met je. Het is op het moment zelf heel irritant, maar als je weet hoe je het oplost, is het allemaal zo erg nog niet. Laten we er snel in duiken.

Belangrijkste punten:

  • Meerdere gebruikers gebruiken een netwerkprinter – ook wel een gedeelde printer genoemd – en deze verschilt van een lokale printer die alleen vanaf een specifieke computer print.
  • Er zijn verschillende technische redenen waarom een apparaat de gedeelde printer niet kan vinden, waaronder verkeerde netwerkconfiguratie, incorrecte printerinstellingen en verbindingsproblemen.
  • Deze problemen los je op door controle van de basisinstellingen, geavanceerde oplossingen aanpassen, zoals het instellen van een vast IP-adres voor de printer of een helpdesk bellen.

Wat is een netwerkprinter?

Een netwerkprinter (ook wel een gedeelde printer) is een openbare printer die op een netwerk is aangesloten. Hierdoor is de printer voor iedereen op dat netwerk beschikbaar voor printen. Zo heeft de receptie, maar ook de afdeling verkoop toegang tot de laserprinter op kantoor.

Dat is gelijk het grote verschil met een gewone printer. Een specifieke computer sluit rechtstreeks aan op een gewone printer, ook wel een lokale printer genoemd. Alleen die computer stuurt de printer aan.

Een gedeelde printer is dus bruikbaar voor meerdere gebruikers in hetzelfde netwerk, al is dit een inkjetprinter, een laserprinter of een all-in-one printer. De keuze tussen een netwerkprinter en een lokale printer hangt dus af van je specifieke behoeften.

Een kantoormedewerker die zijn prints aan het bekijken is naast de gedeelde printer

Waarom je apparaat de gedeelde printer niet kan vinden

Er zijn verschillende technische redenen waarom je apparaat de gedeelde printer niet kan vinden. Misschien ligt het aan je computer of aan de printer, of misschien zelfs allebei. Hieronder vind je een opsomming van veelvoorkomende boosdoeners.

  • Verkeerde netwerkconfiguratie. Je computer kan de gedeelde printer niet vinden als hij niet correct is geconfigureerd voor de detectie van netwerkprinters.
  • Printerinstellingen. De printer moet je ook goed instellen, anders vinden je computer en je printer elkaar niet.
  • Verbinding met het netwerk. Als je de printer en de computer niet op hetzelfde netwerk aansluit, zien ze elkaar niet en praten ze langs elkaar heen.
  • Verbindingsproblemen. Als de printer geen verbinding kan maken met het netwerk, ziet je computer de printer ook niet.

Het oplossen van deze problemen varieert van eenvoudige stappen tot meer complexe processen. Je staat er vast om te springen, dus die ga ik nu met je doornemen.

Problemen oplossen om je printer vindbaar te maken

Hieronder vind je enkele oplossingen voor de mogelijke fouten als je je gedeelde printer niet kunt vinden.

Printerinstellingen op je pc nalopen

Verkeerde instellingen zijn vaak de boosdoener. De instellingen nalopen is een simpele eerste stap bij een printer die niet wordt herkend door het systeem. Begin bij de basis en controleer of de printer aan staat en verbonden is met hetzelfde netwerk als je computer. Het klinkt een beetje duf, maar je ziet gauw dingen over het hoofd.

Is dit goed, loop dan de instellingen voor het delen van de printer na op je computer die in directe verbinding met de printer staat (ook wel primaire printer).

Op Windows controleer je dit als volgt:

  1. Ga naar Instellingen > Bluetooth en apparaten > Printers en scanners.
  2. Selecteer de printer.
  3. Klik op 'Beheren' en zorg op het tabblad 'Delen' dat de optie 'Deze printer delen' is ingeschakeld.1PC Tips (2023). 'Printer delen in Windows 11 werkt niet'

Op macOS vind je deze instellingen als volgt.

  1. Ga in Apple-menu > Systeemvoorkeuren > Printers en scanners.
  2. Selecteer daar de printer.
  3. Klik op 'Opties en toebehoren' en activeer 'Deel deze printer in het netwerk' op het tabblad 'Delen'.2Apple (n.d.). 'Afdrukproblemen oplossen op de Mac'

Geavanceerde instellingen

Het is mogelijk dat de fout ligt bij de instellingen van de andere computers in het netwerk, die niet direct verbonden zijn aan de printer.

In Windows vind je de relevante instellingen via Instellingen > Netwerk en internet > Netwerkstatus > Netwerk- en delingsopties. Hier moeten bij bij 'Geavanceerde instellingen voor delen' de opties voor 'Netwerkdetectie inschakelen' en 'Bestands- en printerdeling inschakelen' zijn geselecteerd.

Op Mac vind je deze opties in Systeemvoorkeuren > Algemeen > Delen. Hier moet 'Printerdeling' aan staan.

Het is ook belangrijk dat de naam van de primaire pc of Mac klopt in de computers die gebruik gaan maken van de gedeelde printer. Loop dit ook na voor de zekerheid. Ga op een Windows-pc hiervoor naar Instellingen > Systeem > Info en kijk onder 'Apparaatspecificaties' naar 'Apparaatnaam'. Op Mac staat dit onder Over deze Mac > Overzicht > Computernaam.

Een oudere man die op zijn computer probeert de printerproblemen op te lossen

De printer opnieuw installeren

Heb je al deze instellingen nagelopen, maar maakt het geen verschil terwijl alles klopt? De printer verwijderen en opnieuw installeren op de secundaire pc is dan een volgende stap.

Ga op Windows naar Instellingen > Bluetooth en apparaten > Printers en scanners, selecteer de printer, klik op 'Verwijderen' en klik daarna op 'Een printer of scanner toevoegen'. Selecteer in de lijst met beschikbare printers "\\[naam van de primaire pc]\\[naam van gedeelde printer]" en volg de instructies van het installatieprogramma.

Op Mac ga je naar Apple-menu > Systeemvoorkeuren > Printers en scanners. Selecteer de printer en druk op het minteken (-) onderaan de lijst en daarna op het plusteken (+). Zoek ook hier naar de printer met de benaming zoals ik die hierboven noemde en installeer de printer.

Stuurprogramma's

Heb je dit allemaal geprobeerd en heeft nog niets gewerkt? Dan zijn er nog een paar mogelijke oplossingen. Zorg dat het stuurprogramma voor je printer up-to-date is, zodat er geen compatibiliteitsproblemen zijn met je pc of Mac.

Gebruik hiervoor op Windows bijvoorbeeld Windows Update na. Dit vind je onder Instellingen > Update en beveiliging > Windows Update. Klik op 'Naar updates zoeken'. Als het programma een nieuwe versie van het stuurprogramma vindt, installeert hij deze automatisch voor je. Deze optie vind je overigens ook in 'Apparaatbeheer', wanneer je met de rechtermuisknop op de printer klikt.

Ben je er niet zeker van dat de computer het correct voor je oplost? Doe het dan handmatig en ga op internet naar de website van de fabrikant van je printer en zoek naar iets als support. Zoek naar je printermodel en download het nieuwste stuurprogramma. Volg de installatie-instructies, en voilà!

Dit laatste geldt ook voor Apple-computers, maar voor automatische updates moet je op je Mac ergens anders zoeken. Klik op het Apple-menu en selecteer 'Systeemvoorkeuren'. Klik op 'Software-update' en als er updates beschikbaar zijn klik je 'Update nu'.

Laatste redmiddelen: Hulp vragen-app, of Afdruksysteem opnieuw instellen

Als dit ook niet werkt, heb je nog een laatste strohalm. Probeer op pc de probleemoplosser voor geautomatiseerde printers in de Hulp vragen-app. Deze app voert automatisch diagnostische controles uit en voert de juiste stappen uit die veelvoorkomende printerproblemen oplossen. Deze app vind je wanneer je 'Hulp vragen' intypt in de zoekfunctie op je taakbalk.

Bij Apple is de laatste optie een stuk drastischer: het afdruksysteem opnieuw instellen. Let op dat je hiermee de lijst met alle geïnstalleerde printers, afdrukgegevens en instellingen van de printer verwijdert. Dit is dus een laatste stap als echt niets werkt!

Ga op je Mac naar Apple-menu > Systeeminstelligen en klik op 'Printers en scanners'. Houd de Control-toets ingedrukt en klik op de printer in de lijst aan de rechterkant en kies 'Stel afdruksysteem opnieuw in'. Wanneer het proces afgerond is en de lijst met printers weer leeg is, voeg je de printers die je wilt gebruiken opnieuw toe.

Een printerreparateur aan het werk

Toch nog problemen? Tijd voor professionele hulp

Wanneer je alles tevergeefs hebt geprobeerd, is het tijd dat je de hulp van een expert inschakelt. Vraag hiervoor bij vrienden en collega's rond voor aanbevelingen of kijk online voor beoordelingen.

Een goede technicus of hulpdienst helpt je het probleem begrijpen, biedt een oplossing en laat je zien hoe je in de toekomst problemen voorkomt. Let wel op dat zo'n dienst niet meer kost dan de aanschaf van een nieuwe printer, want dat is zonde van je geld.

Onderhoud: stuurprogramma's en verschillende verbindingen

Printerproblemen begint met kennis van je netwerk en apparaten. Lees je goed in, zodat je in het vervolg de oorzaken van problemen makkelijker spot en oplost. Wijzig niet zomaar de printerinstellingen zonder de juiste kennis; dit leidt tot meer problemen.

Zorg daarnaast voor de nieuwste stuurprogramma's op je computer voor maximale compatibiliteit. Ook is het handig als je weet hoe je een wifi-printer aansluit op je computer. Wanneer je dit correct uitvoert, vermijd je vele toekomstige problemen.

Conclusie

Dat is hem dan. Een volledig overzicht van waarom je apparaat je gedeelde printer niet kan vinden en hoe je het probleem oplost. Door de technische problemen navigeren is in het begin misschien wat uitdagend, maar met geduld en de juiste instructies is geen enkel probleem onoverkomelijk.

Hulp is nooit ver weg is als je die nodig hebt. Raak niet in paniek, de volgende keer dat je een gedeelde printer niet kunt vinden. Pak deze handleiding er weer bij en ga er stap voor stap doorheen. Check zeker de rest van onze artikelen over printers voor meer handige tips!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Robbert, uit Wognum (NH). is één van onze Content Creators. Samen met zijn voorliefde voor fotografie, videografie en monteren, is zijn grootste passie toch echt het luisteren, maar vooral het maken van muziek. Hij verzorgt al zes jaar de lead vocals bij tributeband Touch of Toto en maakt sinds vorig jaar ook deel uit van de formatie van feestband Cherry & The Sugarstuds. En alsof dat niet genoeg is is hij bezig met de studie Media Design bij de LOI. Dankzij die studie heeft hij kennis over de wereld van creatieve hard- en software en onderzoeksmethoden. Al doende groeit hij daar verder in tijdens het schrijven van artikelen voor Technerds.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross