Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Hoe moet Ik een Wifi-printer Aansluiten op een Computer?

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

6 min leestijd

Je vorige printer heeft het begeven en je hebt je door een familielid een wifi-printer aan laten smeren. Nu zit je ermee opgescheept en je bent niet bepaald de handigste. Heb jij even mazzel dat je dit artikel over hoe je een wifi-printer moet aansluiten op je computer hebt gevonden!

Het is allemaal niet zo moeilijk als je denkt. Bovendien: als het eenmaal is gelukt, leef je in een wereld vrij van kabels. Draadloos documenten afdrukken vanaf bijna elke plek in je huis of kantoor wordt een fluitje van een cent.

Belangrijke punten:

 • Een wifi-printer maakt draadloos verbinding met je computer, waardoor je vanaf bijna elke plek in je huis of kantoor print.
 • Als je een wifi-printer wilt verbinden met je computer zijn je SSID (de naam van je wifi-netwerk) en je netwerksleutel (het wachtwoord van je wifi-netwerk) essentieel.
 • Je wifi-printer aansluiten op je computer is een stapsgewijs proces dat begint met het IP-adres van je printer vinden, de printer aan je netwerk toevoegen en de printer installeren op je computer.

De basics

In de wereld van printen is er een nieuwe ster: de wifi-printer. Maar wat is een wifi-printer precies? En waarom zouden we voor een wifi-printer kiezen in plaats van voor een bekabelde printer? Laten we dat eens onder de loep nemen. 🔍

Een wifi-printer in een thuiskantoor

Wat is een wifi-printer?

Een wifi-printer is een printer die je draadloos aansluit op je computer of andere apparaten. Het maakt gebruik van je wifi-netwerk: je stuurt via het netwerk printopdrachten naar de printer, die de opdracht vervolgens uitvoert. Dit betekent dat je niet langer vastzit aan kabels en dat je met gemak vanaf bijna elke plek in je huis of kantoor print.

De wifi-printer sluit je hiervoor aan op hetzelfde netwerk als je smartphone, tablet, laptop en/of pc, zodat ze met elkaar in verbinding staan. Je hebt hierin in wezen twee opties:

 1. Je verbindt je apparaat (smartphone, tablet, laptop, desktop-pc, enzovoort) draadloos met het netwerk en dus je router, en stuurt je printcommando's ook via diezelfde draadloze verbinding.
 2. Je verbindt je apparaat met het netwerk via een netwerkkabel, en stuurt alsnog printcommando's naar de printer via de router.

De router verstuurt vervolgens via het draadloze netwerk de printopdracht door naar de printer. Dus je print wanneer en waar je maar wilt, zolang je router naar behoren werkt. Handig toch?

Het maakt niet uit of het om een inkjetprinter bij je in huis gaat of de laserprinter op kantoor. Het enige wat je nodig hebt bij een wifi-printer is stroom, een werkend wifi-netwerk en drivers die up-to-date zijn. Dat, en printbenodigdheden als papier en inkt, maar dat is nogal wiedes.

Een stabiele internetverbinding is essentieel voor een soepele en snelle printervaring. Een wifi-printer zonder internet is hetzelfde als een 'gewone' printer.

Je wifi-printer voorbereiden

Voordat je begint met het verbinden van je wifi-printer met je computer, zijn er een paar dingen die je moet voorbereiden. Je SSID (de naam van je wifi-netwerk) en je netwerksleutel (het wachtwoord van je wifi-netwerk) kennen bijvoorbeeld.

De SS-wat? 'SSID' staat voor 'service set identifier'. In gewonemensentaal is dat de naam van je wifi-netwerk. Je netwerksleutel is het wachtwoord van je netwerk. Deze gegevens heb je nodig voor de verbinding van je printer met de wifi.

Waar vind je deze gegevens? Simpel: kijk op de onderkant of achterkant van je router. Daar vind je een sticker met alle benodigde informatie. Is de sticker vervaagd of helemaal kwijt? Raadpleeg dan de (online) handleiding van je internetprovider. Hierin staat meestal aangegeven waar je de benodigde informatie vindt.

Een vrouw die op de bank de handleiding van de router doorneemt

Stap voor stap: wifi-printer aansluiten

Je wifi-printer aansluiten op je netwerk is een fluitje van een cent. Als je deze stappen volgt, heb je binnen een mum van tijd je eerste geprinte document in je handen. Let's go!

1. Vindt het IP-adres van je printer

Het IP-adres van je printer is als het woonadres van je printer in de digitale wereld van het internet. Het is een unieke code waarmee je computer je printer vindt op je wifi-netwerk. Meestal vind je dit adres in het menu van je printer onder 'netwerkinstellingen' of iets dergelijks. Schrijf het IP-adres op en houd het bij de hand.

2. Voeg de wifi-printer toe aan je netwerk

Voeg nu je wifi-printer toe aan je netwerk. Ga op je printer naar 'netwerkinstellingen' en voer daar je SSID en netwerksleutel in. Als het goed is, maakt je printer nu verbinding met je wifi-netwerk.

3. De printer configureren op je computer

Configureer vervolgens de printer op je computer. In sommige gevallen kan dit ook op je smartphone of tablet, maar in de meeste gevallen moet je dit op een pc of laptop doen.

Bij Windows-apparaten gaat dit als volgt:

 1. Navigeer naar het configuratiescherm.
 2. Selecteer 'Apparaten en printers' > 'Printer toevoegen'.
 3. Volg de instructies op het scherm en voer indien gevraagd het IP-adres van je printer in.

Heb je een macOS-apparaat? Dan voer je deze stappen uit als je Ventura (OS 13) of nieuwer hebt:

 1. Navigeer naar het Apple-menu linksbovenin.
 2. Kies 'Systeeminstellingen' > 'Printers en scanners'. Wellicht moet je wat omlaag scrollen om deze optie te zien.
 3. Selecteer je printer aan de rechterkant van het menu. Staat je printer niet in de lijst, tik dan op 'Voeg printer, scanner of fax toe' en volg de stappen.

Bij macOS Monterey (12) of ouder, volg je deze stappen:

 1. Kies het Apple-menu.
 2. Tik op 'Systeemvoorkeuren' > 'Printers en scanners'.
 3. Selecteer je printer in de lijst. Als je wifi-printer niet in de lijst staat, klik dan op het plustekentje, selecteer je printer in de lijst die verschijnt en druk op 'Voeg toe'.
AirPrint? – Als je een printer hebt met AirPrint en een stel Apple-apparaten hebt, kun je het jezelf nog makkelijker maken en simpelweg AirPrint gebruiken!

4. Draadloos printen via je computer

Als alles goed gegaan is, is de printer nu geïnstalleerd en ligt de wereld van draadloos printen nu aan je voeten. Open het document dat je wilt printen, selecteer 'Print' en kies je wifi-printer uit de lijst met beschikbare printers!

Wat als je wifi-printer niet verbindt met je computer?

Het gebeurt nog wel eens dat je wifi-printer niet direct verbindt met je computer en je melding krijgt die zegt: "kan printer niet toevoegen". Geen zorgen, er zijn verschillende oplossingen voor dit probleem.

Troubleshooten

Een veelvoorkomende oorzaak is dat je je IP-adres of netwerksleutel onjuist hebt ingevoerd. Kijk op de printer en in je computer of de ingevoerde data klopt. Check voor de zekerheid nog een keer de sticker op de router om te zien of je de informatie juist hebt overgenomen.

Misschien zit ergens een typfout en heb je ergens een hoofdletter 'i' die eigenlijk een kleine letter 'l' is ingevuld, of een 'o' die eigenlijk een '0' is. Het is mij al zo vaak overkomen dat ik dit tegenwoordig wel drie keer naloop. 😅

Een andere oplossing die vaak werkt, is zowel je wifi-printer als je computer herstarten. Dit helpt vaak met eventuele tijdelijke softwareproblemen die de verbinding blokkeren. Het is hiervoor wel belangrijk dat je even wacht nadat je apparaten volledig uitstaan; minstens tien seconden.

Hierdoor hebben de condensatoren de tijd volledig te ontladen. Als je het apparaat weer te snel aanzet, is het mogelijk dat er nog wat restlading in de condensatoren zit, waardoor eventuele rekenfouten in de computer blijven bestaan.1Savtec (n.d.). 'Waarom het opnieuw opstarten van uw router zo veel problemen verhelpt (en waarom u 10 seconden moet wachten)?'

Een zzp'er die op zijn Macbook draadloos een printopdracht verstuurd naar de wifi-printer

Conclusie

Zo, je hebt nu alles wat je nodig hebt voor een leven met draadloos printen. Met deze handleiding ben je in een mum van tijd klaar en heb je de eerste draadloze afdruk vanaf je telefoon, tablet, laptop of computer in je handen.

Je hebt geleerd hoe je je SSID en netwerksleutel vindt, hoe je je wifi-printer met je computer verbindt en hoe je eventuele problemen oplost. Dus ga ervoor. Begin met printen, en check vooral onze andere gidsen voor meer geweldige tips en trucs. Veel printplezier!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Robbert, uit Wognum (NH). is één van onze Content Creators. Samen met zijn voorliefde voor fotografie, videografie en monteren, is zijn grootste passie toch echt het luisteren, maar vooral het maken van muziek. Hij verzorgt al zes jaar de lead vocals bij tributeband Touch of Toto en maakt sinds vorig jaar ook deel uit van de formatie van feestband Cherry & The Sugarstuds. En alsof dat niet genoeg is is hij bezig met de studie Media Design bij de LOI. Dankzij die studie heeft hij kennis over de wereld van creatieve hard- en software en onderzoeksmethoden. Al doende groeit hij daar verder in tijdens het schrijven van artikelen voor Technerds.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross