Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Waarom Kan mijn Printer Geen Verbinding Maken?

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

7 min leestijd

Zuchtend kijk je naar je printer die weer geen verbinding maakt. Het was toch zo'n fantastische printer toen je hem kocht, maar de laatste tijd veroorzaakt het meer frustratie dan wat anders. En het document dat je wilt printen is dringend! Je voelt je gefrustreerd en begint je af te vragen of technologie je in de steek heeft gelaten. Waarom kan die printer geen verbinding maken?

Wees gerust. In dit artikel ga ik je helpen om je het op te lossen. Ga er goed voor zitten, en laten we samen deze uitdaging aangaan. 😊

Belangrijke punten:

 • Een printer die geen verbinding maakt, kan verschillende problemen ervaren – zoals een slechte of ontbrekende verbinding, hardwarefouten of verouderde software.
 • Begin met eenvoudige oplossingen, zoals het controleren van de verbinding, het updaten van de printerdrivers en het opnieuw opstarten van de pc en printer.
 • Als basisoplossingen niet werken, zijn er technische oplossingen zoals het controleren van printer- en netwerkinstellingen, het gebruik van de Device Manager en het controleren van updates.

Printer kan geen verbinding maken

Wanneer je printer geen verbinding maakt, dan betekent dit dat de printer niet kan communiceren met je computer of het netwerk waarop deze is aangesloten.

Je kunt je voorstellen dat deze problemen verschillende oorzaken hebben! Denk hierbij aan problemen met de verbinding (of deze nu via kabels of draadloos tot stand komt), hardwarefouten of softwareproblemen.

Een goed basisbegrip van de werking van je printer is daarom cruciaal om het probleem te kunnen oplossen.

Veelvoorkomende oorzaken van dit probleem

Er zijn veel oorzaken voor dit probleem. Het kan zijn dat het wifi-signaal zwak is of wifi-verbinding van de printer steeds wordt verbroken in het geval van een wifi-printer, of dat je printerdrivers verouderd zijn. Het kan ook zijn dat er een probleem is met de printer zelf, zoals een hardwarefout, of dat een kabel niet goed op zijn plek zit of zelfs beschadigd is.

Probleemoplossing starten

Hoe begin je met het oplossen van dit probleem? Hieronder geef ik enkele handige tips die het proberen waard zijn.

Lukt het nog steeds niet om de printer toe te voegen aan je netwerk? Geen zorgen, kijk eens naar deze gids over hoe je een printer kunt toevoegen voor meer hulp. 👍

Computer en printer opnieuw opstarten: de eerste stap

Opnieuw opstarten klinkt misschien te simpel, maar geloof me: deze oplossing zien we vaker over het hoofd dan we denken. Technologie is soms kieskeurig; een snelle herstart los onverwachte fouten vaak op.

Om dit te doen, schakel je eerst de computer uit. Doe vervolgens hetzelfde met de printer, en wacht minstens drie minuten. Zet vervolgens eerst de computer aan, start hem volledig op en zet daarna pas de printer aan. Deze eenvoudige actie kan verrassend effectief zijn!

Printerstatus controleren: is hij online?

Een andere belangrijke stap is het controleren van de printerstatus bij wifi-printers – ervan uitgaande dat je deze printer via wifi of een ethernetkabel met je netwerk hebt verbonden, en via deze verbinding printcommando's stuurt.

Is je printer online? Zo niet, dan is dat waarschijnlijk de reden zijn waarom hij geen verbinding maakt.

Je controleert de status van je printer via het configuratiescherm van Windows op deze manier:

 1. Ga naar 'Apparaten en printers'.
 2. Zoek je printer in de lijst en controleer de status.

Is de status 'offline', probeer dan de printer weer online te krijgen. Het handigste is om hiervoor de handleiding van je printer er even bij te pakken, en deze opnieuw toe te voegen aan je netwerk.

In macOS controleer je de status van je wifi-printer als volgt:

 1. Open linksbovenin het Apple-menu > 'Systeemvoorkeuren'.
 2. Ga naar het paneel 'Printers en scanners'.
 3. Selecteer de printer in de linkerkolom.
 4. Klik op 'Opties en toebehoren...' in de rechterkolom
 5. Klik op het tabblad 'Status toebehoren'.

Ook hier geldt: als hij niet online is of een specifieke foutmelding geeft met bijbehorende stappen om te ondernemen, is het tijd om de handleiding van je printer erbij te pakken om hem opnieuw toe te voegen aan je netwerk!

Staat de printer op een goede plek?

Het kan zijn dat de printer op een plek staat waar het bereik van de wifi slecht is. Probeer in dat geval het wifi-bereik te vergroten met bijvoorbeeld een wifi-versterker of access point, of plaats de printer dichter bij de router.

Printer in een kantoor op een bureau

Technische oplossingen

Als de bovenstaande stappen het probleem niet hebben opgelost, is het tijd om wat dieper te graven. Laten we enkele technische oplossingen bekijken die je kunnen helpen.

Printer- en netwerkinstellingen controleren

Je printer- en netwerkinstellingen controleren is cruciaal voor het oplossen van dit probleem. Ga naar de instellingen van je printer en controleer of alle netwerkgegevens correct zijn ingevuld. Zorg dat je printer ook verbonden is met het juiste netwerk, en niet bijvoorbeeld met een gastnetwerk of mobiele hotspot.

Zo maakte mijn printer laatst verbinding met mijn mobiele hotspot, in plaats van het wifi-netwerk. Ik heb één keer via mijn hotspot geprint, omdat het internet eruit lag, en dat was maanden geleden. Nooit gedacht dat de printer daarna nog spontaan zou terugkeren naar die verbinding!

De Device Manager gebruiken

De 'Device Manager' is specifiek voor Windows, en is een enorm handig hulpmiddel. Je krijgt een overzicht van alle hardware die op je computer is aangesloten, inclusief je printer.

 1. Open de Device Manager door hier bijvoorbeeld in de zoekbalk onder in je scherm op te zoeken
 2. Zoek je printer in de lijst en kijk of er foutenmeldingen zijn.
 3. Volg de aangeboden instructies om het probleem op te lossen als er een fout wordt gemeld.

Updates en foutoplossing: een stap verder

Als je nog steeds problemen ondervindt, is het tijd om nog een stap verder te gaan. Updates en foutoplossing zijn in dat geval wellicht de sleutel tot het oplossen van je probleem.

Je computer updaten

Een vaak over het hoofd gezien aspect bij printerproblemen zijn de updates. 🤔 Je printer kan geen verbinding maken, mogelijk vanwege verouderde software. Hoe pak je dit aan? Simpel!

Voor Windows gaat dit als volgt in zijn werk:

 1. Ga naar de 'Instellingen' van je computer
 2. Klik op 'Bijwerken en beveiliging'
 3. Tik op 'Windows Update'. Hier zie je updates beschikbaar zijn. Zo ja, installeer deze.

Bij macOS doe je het volgende:

 1. Kies in het Apple-menu in de linkerbovenhoek.
 2. Afhankelijk van je besturingssysteem:
  • Ventura en nieuwer: tik op 'Systeeminstellingen' > 'Algemeen' in de navigatiekolom en klik vervolgens aan de rechterkant op 'Software-update'.
  • Ouder dan Ventura: Ga naar 'Systeemvoorkeuren' > 'Software-update'.

Staat hier een update klaar voor je besturingssysteem? Installeer deze dan, en ga na of dit het probleem verhelpt.

Printerfouten oplossen: zoek foutmeldingen in je printerbeheer

Foutmeldingen zijn een goudmijn aan informatie! Je printer kan geen verbinding maken, maar de foutmelding vertelt je waarom. De locatie van deze foutmeldingen? Je printerbeheer.

Voor Windows 10:

 1. Ga naar 'Apparaten en printers' in je 'Configuratiescherm'.
 2. Klik met de rechtermuisknop op je printer en kies 'Wat er afgedrukt wordt'.

In Windows 11 gaat het iets anders:

 1. Open je 'Configuratiescherm' en tik wederom op 'Apparaten en printers'.
 2. Dit brengt je naar een scherm genaamd 'Bluetooth en apparaten'.
 3. Tik op 'Printers en scanners'.
 4. Selecteer de printer uit je lijst. Dit opent weer een nieuw scherm.
 5. Tik op 'Probleemoplosser uitvoeren'.

Hierna krijg je eventuele foutmeldingen te zien. Aan de hand daarvan zoek je gericht naar oplossingen. Doorgaans geeft Windows ook al mogelijke oplossingen zodra je op zo'n foutmelding klikt.

Voor macOS Ventura en nieuwer:

 1. Open je Apple-menu > 'Systeeminstellingen'.
 2. Tik op 'Printers en scanners' in de navigatiekolom.

In macOS-versies die ouder dan Ventura zijn, ga je zo te werk:

 1. Open je Apple-menu > 'Systeemvoorkeuren'.
 2. Tik op 'Printers en scanners' in de navigatiekolom.

Hier vind je een lijst met gekoppelde printers. Tik op de printer die niet wilt verbinden om een uitgebreidere beschrijving te zien, inclusief eventuele foutmeldingen en suggesties van macOS zelf om dit op te lossen.

Als niets werkt

Soms lijkt niets te werken. Je printer kan geen verbinding maken en je hebt alles geprobeerd. Wat nu? Geen paniek. Er zijn nog opties!

Controleer of de kabels van je printer goed zijn aangesloten

Lekker voor de hand liggend, maar zeer zeker nuttig: controleer of alle kabels goed op je printer zijn aangesloten. Als je printer daarnaast met een kabel is verbonden aan je pc of laptop, controleer dan ook of diezelfde kabel ook daar volledig is ingeplugd!

Contact opnemen met de klantenservice: wanneer en hoe?

Wanneer de technische oplossingen niets uithalen, is het tijd om de professionals in te schakelen. De klantenservice van je printermerk is de eerste halte. Zoek hun contactgegevens op; deze vind je doorgaans op de website van het merk.

Wees bij het contact zo duidelijk mogelijk: welke printer heb je, wat heb je al geprobeerd, welke foutmeldingen krijg je? Hoe meer info, hoe beter ze je kunnen helpen.

Overweeg een nieuwe printer: dingen om in gedachten te houden

Als alles faalt, zit er wellicht niets anders op dan een nieuwe printer te kopen. Maar waar moet je op letten? Denk na over wat je nodig hebt. Print je veel? Dan is een all-in-one printer misschien iets voor je. Print je vooral foto's? Overweeg dan de beste inkjetprinter. De kapotte printer laat je in dat geval recyclen.1 Consumentenbond (2023). 'Printer afdanken? Dit kun je doen'

Conclusie

Een printer die geen verbinding maakt is een bron van frustratie. Maar ik hoop dat je door de stappen en suggesties in dit artikel dichter bij een oplossing bent gekomen. Is de frustratie nog steeds te groot, overweeg dan een nieuwe printer. Ongeacht het probleem, weet dat er altijd een oplossing is.

Blijf proberen, blijf leren en geef niet op! Je document zal uiteindelijk zijn weg naar het papier vinden. En vergeet niet: een printer die geen verbinding kan maken, is geen ramp. Met wat geduld en deze tips kom je er wel. Succes! 💪

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Jonathan is een computerexpert met een passie voor computers. Hij heeft dan ook informatica gestuurd aan de UvA, en werkt inmiddels al tien jaar in de IT-sector. Hij schrijft over de nieuwste technologieën, reviewt hardware en software, en beantwoordt dringende vragen over computerproblemen. En als hij daar niet mee bezig is, vind je hem met een VR-headset op in zijn favoriete game. 👓
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross