Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Droogt Printertoner Uit? Alles Wat Je Moet Weten

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

7 min leestijd

Als een printer besluit niet goed te werken, is dat altijd op het slechtst mogelijke moment. Ik herinner me het nog goed. Mijn printer staakte altijd precies als ik een essay in moest leveren. Alsof dat ding mijn zenuwen voelde en besloot: laten we het nog een tandje erger maken. 😰 Maar wat is nu echt de oorzaak van printerproblemen? We bespreken er één: droogt printertoner uit?

Ja, printertoner droogt soms uit. Het gebeurt alleen niet zo snel. In dit artikel ga ik dieper in op het uitdrogen van toner, hoe je dit kunt herkennen en vooral hoe je het kunt voorkomen.
Voor de snelle lezers, een samenvatting van de belangrijkste punten:

  • Toner droogt wel eens uit, maar minder snel dan de inkt die in inkjetprinters zit. Daarom zijn laserprinters – die gebruiken namelijk toners – vaak duurzamer en makkelijker te onderhouden.
  • Bewaar tonercartridges op een koele, droge plaats met een luchtvochtigheid tussen 30% en 60% om uitdroging te voorkomen.
  • Je voorkomt uitdroging ook door de printer regelmatig te gebruiken en te onderhouden. Reinig bijvoorbeeld de printkoppen en tonercartridges.

Het verschil tussen inkjet- en laserprinters

Twee verschillende printtechnieken gebruiken twee verschillende soorten pigment om iets op papier te krijgen!

Toner vs. inkt

Laserprinters gebruiken toner. Het is een fijn poeder, wat in een cartridge zit. Dat poeder wordt door de printer met een laserstraal op het papier gespoten, en gefixeerd met hitte. Hierdoor ontstaat een duurzame, scherpe afdruk.🖨️

Gegenereerde foto van een laserprinter die een document print.

Verder heb je nog inkjetprinters. Die gebruiken vloeibare inkt. De inkt wordt op het papier gespoten via kleine spuitmondjes, die op de printkop zitten. Die inkt droogt op het papier, waardoor een afbeelding of tekst ontstaat.1Alison Job, Inks & Coatings (2012). Pigment or dye, how fast do they dry?

Verschillen in printtechniek

Wat is beter, laser of inkjet? Dat verschilt per situatie. Print je veel foto's? Dan is de beste inkjetprinter perfect voor jou. Ze overleggen een groot kleurenbereik weer en leggen subtiele kleurovergangen goed vast.

Voor scherpe tekstafdrukken wil je een laserprinter. Deze drukt zwarte letters namelijk heel duidelijk af. Ook is een laserprinter sneller, omdat het proces van toner op het papier spuiten en verhitten sneller gaat dan inkt sproeien.

De voordelen van het gebruik van toners in plaats van inktpatronenbeste

Het gebruik van toners heeft verschillende voordelen. Zoals hierboven besproken, hangt het wel af van jouw specifieke situatie hoe deze precies uitpakken. Waar ga je de printer voor gebruiken? Hieronder lees je welke voordelen tonercartridges hebben.

1. Langere houdbaarheid en minder kans op uitdroging

Toner is langer houdbaar dan inkt, omdat het een poeder is in plaats van een vloeistof. Vloeibare inkt droogt op en veroorzaakt zo verstoppingen. Toner is daar veel minder gevoelig voor. ✨ En mocht het toch een keer gebeuren? Dan heb je dit artikel om je te helpen.

2. Betere afdrukkwaliteit en duurzaamheid

De kwaliteit van toner is bij veel documenten beter dan dat van inktpatronen. De prints zijn ook duurzamer. Omdat toner een fijner poeder is, hecht het beter aan het papier. Zo zijn de afdrukken scherper en hebben ze meer diepte. Ook zijn afdrukken met toner beter bestand tegen water en vlekken.

3. Kostenbesparing op lange termijn

Je kunt er niet omheen: tonercartridges zijn duur. Maar omdat ze meer pagina's kunnen afdrukken dan inkt, hoef je ze minder vaak te vervangen. Zo zijn ze op de lange termijn vaak goedkoper. Ook hebben printers die toner gebruiken veel minder vaak last van uitgedroogde inkt en verstopte inktkoppen dan inkjetprinters. Dit scheelt in onderhoudskosten.

Daarom hangt wat de beste printer voor jou is, af van wat je nodig hebt. Als je veel foto's afdrukt, is een inkjetprinter in veel gevallen de beste keuze. Als je vooral documenten afdrukt en veel print, is een laserprinter kostenefficiënter.

Wil je toch graag een inkjetprinter, maar wil je minder kwijt zijn aan het vervangen van de inkt? Verdiep je dan eens in een inkttank-printer. Deze gebruiken een ingebouwd, hervulbaar inktsysteem. Je kunt de inkt dan zelf bijvullen, in plaats van dure inktcartridges te kopen. Ik heb er zelf een en ben er erg blij mee!

Als je je afvraagt waarom printerinkt zo duur is, ben je niet de enige. De productie van inkt is kostbaar. Ook wordt er vaak een hoge winstmarge gehanteerd. Bereken dus hoeveel je print en welk type printer daarbij past. Extra functionaliteit nodig? Overweeg een printer met ADF, of kijk eens naar een all-in-one printer.

Factoren die bijdragen aan het uitdrogen van toner

Toner droogt niet heel snel uit, maar het kan gebeuren. Denk je dat het jou overkomen is? Het kan verschillende redenen hebben. Laten we die eens nader bekijken. Daarna gaan we in op de oplossingen en hoe je het kunt voorkomen.

Gegenereerde foto van opgeslagen toner in dozen.

1. Bewaaromstandigheden en temperatuur

Location, location, location! Ook voor printers maakt de plek uit. Als je hem ergens neerzet waar het te warm is, droogt de toner uit. Of de tonercartridge nog in de verpakking zit, of al in de printer, zorg dat hij op een enigszins koele plek staat, niet warmer dan kamertemperatuur.

2. Het effect van luchtvochtigheid

Ook luchtvochtigheid is belangrijk. Dit betekent hoeveel waterdamp in de lucht zit. Die kan de prestaties van apparaten, zoals printers, beïnvloeden. Bij een te lage luchtvochtigheid droogt de toner uit, maar bij een te hoge luchtvochtigheid gaat de toner klonteren. De ideale luchtvochtigheid voor het bewaren van toners ligt dan ook tussen de 30% en 60%.️

Nederlandse huishoudens zullen over het algemeen niet heel snel een te hoge of lage luchtvochtigheid hebben voor printers. In de winter kan de luchtvochtigheid wel nogal hoog zijn. Ben je bang dat die te hoog is, dan kun je dat oplossen door meer te ventileren of een ontvochtiger te gebruiken. 2Stefan ten Teije, Algemeen Dagblad (2020). Hoe krijg ik de luchtvochtigheid in mijn huis omlaag?

3. Frequentie van gebruik en onderhoud

Als je de printer lang niet gebruikt, droogt de toner uit. Ook moet je de printer regelmatig onderhouden, om de levensduur van de toner te verlengen. Ga na of je de printer regelmatig schoonmaakt.

Hoe herken je uitgedroogde toner?

Merk je dat je printer niet meer zo soepel werkt als voorheen? Dan zou je toner wel eens uitgedroogd kunnen zijn. Natuurlijk probeer je eerst andere oplossingen, zoals het verwijderen van de printer van je pc-instellingen, en hem daarna weer toevoegen. Of probeer de firmware te updaten. Denk je dat het de toner is? Dat kan. Hoe herken je dit?

Problemen bij het afdrukken

Uitgedroogde toner zorgt voor verschillende afdrukproblemen, zoals ongelijkmatige afdrukken, vlekken, strepen of zelfs volledig blanco pagina's. Waarom print mijn printer zo langzaam als de toner uitgedroogd is? Omdat de toner niet goed meer hecht op het papier. De printer moet dan meer moeite doen om een goede afdruk te maken.

Opgedroogde toner in de cartridge

Als je de tonercartridge uit je printer haalt, zie je gelijk of de toner is uitgedroogd. Het fijne tonerpoeder dat bestaat uit gekleurde deeltjes die de inkt vormen voor afdrukken, zijn dan korrelig en brokkelig.

Voorkomen van uitdroging bij toner

Voorkomen is beter dan genezen, toch? Daarom wat tips om uitdroging van toner te voorkomen. We bespreken hier dat je de printer regelmatig moet gebruiken, hoe je tonercartridges kunt bewaren, en het belang van een regelmatige reiniging.

1. Printer regelmatig gebruiken

Dit is een van de van de beste manieren om uitdroging van toner te voorkomen. Door je printer regelmatig te gebruiken, blijft de toner in beweging. Zo krijgt hij geen kans om op te drogen. Dus print af en toe die kleurplaat voor je nichtje, of hang een Technerds-artikel boven je bed!

Printerr op de voorgrond die een document aan het printen is, op de achtergrond een druk kantoor.

2. Bewaar toners in de juiste omstandigheden

Bewaar tonercartridges bij voorkeur op een koele, droge plek, uit direct zonlicht en ver weg van warmtebronnen. Twijfel je wat jouw toner aankan? Bekijk dan wat te fabrikant aanbeveelt in de handleiding. De meeste huizen in Nederland zullen niet snel te warm zijn voor je toner, maar het kan geen kwaad om het na te gaan.

3. Maak de printkoppen en tonercartridges regelmatig schoon

Je printkop is het onderdeel dat verantwoordelijk is voor het overbrengen van de afbeelding of tekst die je wilt printen, naar het papier. Het doet dit met een laser. Als je die schoonmaakt, gaat die overdracht een stuk soepeler.

De tonercartridge is het woord voor de plastic bak waar het tonerpoeder in zit. Door de printkoppen en tonercartridges regelmatig schoon te maken, voorkom je uitdroging. Je verwijdert dan eventuele opgedroogde toner en zorgt dat de toner soepel blijft stromen.

Wat te doen als je toner al is uitgedroogd?

Is je toner al uitgedroogd? Geen paniek! Hier zijn enkele tips om het probleem aan te pakken:

1. Reinigingscartridge gebruiken

Een reinigingscartridge is een speciale cartridge die is ontworpen om printkoppen en tonercartridges schoon te maken. Dat lost eventuele verstoppingen op. Plaats de reinigingscartridge in de printer en volg de instructies van de fabrikant om het reinigingsproces uit te voeren.

2. Handmatig schoonmaken van de printkop

Als een reinigingscartridge niet helpt, maak dan de printkop handmatig schoon. Schakel de printer eerst uit en haal de stekker uit het stopcontact. Verwijder dan de tonercartridge en maak de printkop voorzichtig schoon met een zachte, droge doek of een wattenstaafje. Wees voorzichtig om de printkop niet te beschadigen.

3. Overweeg vervanging van de tonercartridge

Is de toner compleet uitgedroogd en helpt schoonmaken niet? Dan is het tijd om de tonercartridge te vervangen. Let erop dat de nieuwe cartridge in jouw specifieke printer past. Volg de instructies van de fabrikant voor een correcte installatie!

Conclusie

De kans dat toner uitdroogt, is vrij klein, zeker in vergelijking met inktpatronen. Maar gebeurt het toch, dan ben je blij dat je weet hoe je dit kunt aanpakken en voorkomen. De belangrijkste stappen om uitdroging van toner te voorkomen, zijn:

  • het regelmatig gebruiken van de printer,
  • het opslaan van toners onder de juiste omstandigheden,
  • het regelmatig reinigen van de printkoppen en tonercartridges.

Mocht je toch met uitgedroogde toner te maken krijgen, dan zijn er gelukkig oplossingen zoals:

  • het gebruik van een reinigingscartridge,
  • het handmatig schoonmaken van de printkop en tonercartridge,
  • het vervangen van de tonercartridge.

Veel succes en vergeet niet onze andere artikelen te lezen voor meer handige tips en trucs! Laat vooral ook feedback achter om ons te laten weten of je dit artikel je geholpen heeft. We horen graag van je. ☺️

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Pepita is vooral blij als ze over computers mag schrijven. Ze leert graag over nieuwe technologieën en hoe je het meeste uit zowel software als hardware haalt. Verder is ze altijd dol geweest op taal en schrijven - dus die passies passen perfect bij haar rol als contentschrijver voor Technerds! In haar vrije tijd houdt ze van bordspellen, gamen, deductiespellen en alles waar je een puzzel voor moet oplossen. Maar een wandeling, picknick en een goed boek, daar maak je haar ook heel blij mee.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross