Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Waarom kan mijn Tv Geen Zenders Vinden? Probleemoplossing en Tips

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

7 min leestijd

Daar zit je dan, klaar voor een gezellig avondje tv, en wat gebeurt? Je tv kan geen zenders vinden. Niet echt het scenario waarop je had gehoopt, toch? 😤 Enter: dit artikel! Hierin lopen we samen de bekendste oorzaken en oplossingen voor dit probleem door.

Kijken we naar het verkeerde type zenders? Of hebben we te maken met signaalproblemen? Misschien zijn er wel problemen met de tv-antenne of set-topbox. Lees verder en ontdek hoe je dit frustrerende probleem oplost.

Belangrijke punten:

  • De redenen voor het niet vinden van zenders kunnen variëren van het zoeken naar het verkeerde type zenders, tot problemen met de tv-antenne of set-topbox, en signaalproblemen.
  • Het controleren van het type signaal van je tv, het uitvoeren van een automatische zenderzoekactie en het controleren van de signaalsterkte en ontvangst zijn de eerste stappen om het probleem op te lossen.
  • Preventieve maatregelen zoals het regelmatig bijwerken van je zenderlijst, zorgen voor een goede ontvangst van het tv-signaal en het kiezen van het juiste type tv-signaal kunnen helpen toekomstige problemen te voorkomen.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van dit probleem?

Je zit lekker op de bank, klaar voor een avondje tv-kijken, maar dan... geen zenders. Daar gaat je dagelijkse B&B Vol Liefde-sessie.

De redenen kunnen variëren van het zoeken naar het verkeerde type zenders, tot problemen met de tv-antenne of set-topbox – en laten we signaalproblemen niet vergeten. Soms heeft het probleem zelfs te maken met iets simpels, en meteen de reden zijn waarom je tv uitvalt als dat ook nog van toepassing is. Laten we deze oorzaken eens nader bekijken.

De tv zoekt naar de verkeerde type zenders

Het kan zijn dat je tv zoekt naar het verkeerde type zenders. Dit komt doordat tv's verschillende soorten signalen kunnen ontvangen en je provider doorgaans niet alle soorten signalen uitzendt. De meest voorkomende signalen zijn:

  • analoog;
  • digitaal;
  • kabel (DVB-C; kabel);
  • satelliet (DVB-S; satelliet);
  • aards (DVB-T; terrestriaal).

Als je tv naar het verkeerde signaal zoekt, vindt hij geen zenders. Het is dus belangrijk om te weten welk signaal je tv en/of de set-topbox van je provider kan ontvangen. Ofwel: pak de handleiding erbij en lees je hierover in!

Signaalproblemen: te zwak of te veel ruis

Een zwak signaal of te veel ruis kan ook de oorzaak zijn. Een slechte ontvangst kan zorgen dat je tv de zenders niet kan vinden. Dit kan komen door een slechte kwaliteit van de coaxkabel, een te lange kabel of een kabel die dicht bij elektronische apparaten ligt. Deze factoren kunnen ruis veroorzaken, waardoor het signaal zwakker wordt.

Zelf maakte ik mee dat mijn coaxkabel de boosdoener was. Gierig dat ik was, kocht ik het allergoedkoopste exemplaar. Helaas zijn goedkopere kabels vaak gevoelig voor storingen en kwalitatief niet de sterkste. Een paar centen meer uitgeven bespaart je een hoop gedoe! 🪙

Problemen met de tv-antenne of set-topbox

Problemen met de tv-antenne of set-topbox kunnen ook bijdragen aan het probleem. Een defecte antenne of set-topbox kan het signaal verstoren, waardoor je tv geen zenders kan vinden. Het is dus belangrijk om te controleren of deze apparatuur goed werkt. Laten we de stappen hiervoor onder de loep nemen!

Man richt afstandsbediening op tv

Eerste stappen om het probleem op te lossen

De eerste stappen zijn het controleren van het type signaal van je tv, het uitvoeren van een automatische zenderzoekactie en het controleren van de signaalsterkte en ontvangst. Als je al een smart-tv hebt die voorheen programma's ontving, maar nu niet meer, dan is het misschien handig je smart-tv te resetten en te kijken of dat het probleem oplost.

Let op: de volgende stappen zijn algemeen en variëren afhankelijk van het merk en model van je tv. Raadpleeg de handleiding van je tv voor specifieke instructies.

1. Controleer het type signaal van je tv

Laten we eerst eens kijken naar het type signaal dat je tv ontvangt. Dit is belangrijk, aangezien dit deels bepaalt welke zenders je kunt vinden.

Er zijn twee hoofdtypen signalen vandaag de dag: analoog en digitaal. Analoge signalen zijn de ouderwetse manier van tv-kijken en zijn tegenwoordig minder gebruikelijk. Digitale signalen zijn de nieuwe standaard en bieden een betere beeldkwaliteit. Hiervoor heb je een ingebouwde DVB-C-tuner en een CI+-aansluiting nodig, of een set-topbox die hiermee werkt.

Hoe controleer je het type signaal? Simpel. Ga naar het instellingenmenu van je tv en zoek naar iets wat lijkt op 'Signaaltype' of 'Ingangsbron'. Hier kun je zien welk type signaal je tv gebruikt. Als je tv op het verkeerde type signaal staat, kun je dit hier ook wijzigen. Welke signaaltypes wel en niet samengaan met jouw tv, vind je terug in de handleiding.

2. Voer een automatische zenderzoekactie uit

Als je het type signaal hebt gecontroleerd en gecorrigeerd, is de volgende stap het uitvoeren van een automatische zenderzoekactie.

Dit is een eenvoudig proces dat je tv helpt om alle beschikbare zenders te vinden. Ga opnieuw naar het instellingenmenu van je tv en zoek naar een optie die zoiets als 'Automatisch zoeken' of 'Zenderzoekactie' noemt. Selecteer deze optie en laat je tv zijn magie doen! 🎩

Als het goed is, toont je tv na deze stap een lijst met beschikbare zenders. Als je tv nog steeds geen zenders vindt kan er een probleem zijn met de signaalsterkte of ontvangst.

3. Controleer de signaalsterkte en ontvangst

Een zwak signaal of slechte ontvangst kan de oorzaak zijn van het probleem. Je kunt de signaalsterkte en ontvangst van je tv controleren in het instellingenmenu.

Zoek naar een optie die lijkt op 'Signaalsterkte' of 'Signaalkwaliteit'. Een lage signaalsterkte of slechte kwaliteit duidt erop dat je tv moeite heeft om zenders te vinden.

Als je signaalsterkte laag is of je ontvangst slecht, helpt het vaak als je je tv-antenne verplaatst of een signaalversterker tussen de tv en de antenne zet. Heb je een smart-tv die via het internet zijn zenders binnenhaalt, of een set-topbox die dit doet?

Controleer dan of je ethernetkabel goed is ingeplugd als je een bekabelde verbinding gebruikt, of, als je een wifi-verbinding gebruikt, of je de tv eventueel dichter bij de router kunt zetten. Je router een keertje opnieuw opstarten kan vaak ook geen kwaad!

Wat als de eerste stappen het probleem niet oplossen?

Als de bovenstaande stappen je probleem niet hebben opgelost, geen paniek! Er zijn nog meer dingen die je kunt proberen.

1. Zoek naar specifieke kanalen

Soms helpt het om handmatig naar specifieke kanalen te zoeken, vooral als je weet welke zenders je zou moeten ontvangen, maar ze niet kunt vinden met een automatische zoekactie. In het instellingenmenu van je tv kun je waarschijnlijk een optie vinden die lijkt op 'Handmatig zoeken' of 'Specifiek kanaal zoeken'.

Als je net bijvoorbeeld de beste gaming-tv, de beste oled-tv of een nieuwe 43 inch tv in huis hebt gehaald of van plan bent dat te doen, wees je er dan van bewust de specificaties van de tv ook een rol spelen bij het wel of niet vinden van bepaalde zenders.

Het is altijd een goed idee om de specificaties van je tv te controleren en te zorgen dat deze compatibel is met de zenders die je wilt ontvangen.

Tv staat uit op een modern houten tv-meubel met vijgenboom en andere planten ernaast

2. Reset je tv naar fabrieksinstellingen

Soms kunnen problemen met het vinden van zenders worden opgelost door je tv terug te zetten naar de fabrieksinstellingen.1Norman Gutierrérez, PreyProject (2023). 'What does factory reset do: a complete guide'

Dit proces varieert per tv-model, maar je vindt deze optie meestal in het instellingenmenu van je tv. Let wel: bij het resetten worden alle persoonlijke instellingen gewist. Tegelijkertijd deblokkeert het meteen allerlei vastgelopen systemen en corrigeert het meestal fouten die het probleem veroorzaken. 😌

3. Neem contact op met je tv-provider

Als niets lijkt te werken, kan het handig zijn om contact op te nemen met je tv-provider. Zij kunnen je helpen bij het identificeren van mogelijke problemen met de signaalontvangst of andere technische problemen.

Vaak hebben ze ook toegang tot tools en informatie die je zelf niet hebt. Hoewel dit proces wat tijd kan kosten, leidt het doorgaans ook tot een oplossing die je zelf niet had kunnen vinden!

Tips om toekomstige problemen te voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, zeker als het gaat om het vinden van zenders op je tv. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen toekomstige problemen te vermijden.

Regelmatig je zenderlijst bijwerken

Het is belangrijk om je zenderlijst regelmatig bij te werken. Omroepen kunnen hun uitzendfrequenties wijzigen of nieuwe zenders kunnen worden toegevoegd. Door regelmatig je zenderlijst bij te werken, zorg je dat je altijd de nieuwste zenders kunt vinden.

Zorg voor een goede ontvangst van het tv-signaal

Een goede signaalontvangst is essentieel voor het vinden van zenders. Zorg dat je antenne of kabel goed is aangesloten en dat er geen obstakels zijn die het signaal kunnen verstoren. Als je problemen blijft ondervinden, kan het zijn dat je televisie het niet doet.

Kies het juiste type tv-signaal

Het is ook belangrijk om het juiste type tv-signaal te kiezen. Afhankelijk van je locatie en tv-provider, is dit DVB-T, DVB-C of DVB-S, analoog of digitaal. Door het juiste signaaltype te kiezen, zorg je dat je tv de juiste zenders kan vinden.

Conclusie

Gelukt! Je weet nu hoe je het probleem 'tv kan geen zenders vinden' aanpakt. Je hebt mogelijke oorzaken ontdekt, hebt inzicht gekregen in oplossingen en weet nu hoe je dit soort problemen in de toekomst kunt voorkomen.

Maar onthoud, soms ligt het probleem buiten je bereik en is het verstandig contact op te nemen met je tv-provider. Heb je alle stappen geprobeerd en niets lijkt te werken? Overweeg dan een bezoek van een professional. En wie weet, misschien is het tijd voor een nieuwe tv! Voor nu: geniet van je tv-avondje. Je hebt het verdiend!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Julian heeft reeds een master klinische neuropsychologie afgerond. Behalve het duiken in andermans hoofd, doet hij dat ook graag in het schrijven en tech. Inmiddels kan hij deze passies bundelen en schrijft hij al lange tijd voor Wifiwijs en Technerds.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross