Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Help, mijn Televisie Doet het Niet! Wat nu?

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

4 min leestijd

Paniek! 😱 Je televisie doet het niet. Geen stress. Dit probleem, waar velen zich in kunnen vinden, komt vaker voor dan je denkt. Gelukkig zit je hier goed. We zullen je begeleiden door de wirwar van kabels en technische termen naar de oplossing toe.

In dit artikel nemen we alle mogelijke scenario's door. Van simpele snelle oplossingen tot het inroepen van professionele hulp. Pak een bakje koffie en duik in de oorzaken en oplossingen!

Belangrijke punten

  • Controleer eerst de stroomvoorziening en kabelverbindingen als je televisie niet werkt.
  • Een soft reset lost het probleem vaak op als de basiscontroles niet werken.
  • Als je de problemen niet zelf kunt oplossen, overweeg dan om een professional in te schakelen of een nieuwe televisie aan te schaffen.
Een oled-televisie in een moderne woonkamer

Eerste hulp bij een televisie die het niet doet

Laten we beginnen met het meest voor de hand liggende: de stroomvoorziening en kabelverbindingen.

Het lijkt misschien simpel, maar je wilt niet weten hoe vaak het probleem daar al bij ligt. Controleer of de stekker goed in het stopcontact zit. Kijk daarna of alle kabels goed aangesloten zijn. Elke kabel moet stevig in de juiste poort zitten.

Heb je alles gecontroleerd en doet de televisie het nog steeds niet? Dan is het tijd voor een zogenaamde soft reset. Hoe je dat doet? Simpel!

  1. Schakel je televisie uit.
  2. Haal de stekker uit het stopcontact.
  3. Wacht 30 seconden.
  4. Steek de stekker weer in het stopcontact.
  5. Zet daarna de televisie weer aan.

Als deze oplossing niet werkt, is het een goed idee om je televisie te updaten. Dit lost vaak lastige problemen op. In mijn geval waren de apps op mijn tv niet meer compatibel met mijn tv-software. Het updaten van de televisie loste de problemen gelukkig op.

Wanneer het probleem niet zelf op te lossen is

Er zijn momenten dat je de televisie niet aan de praat krijgt. 😕 Het scherm blijft zwart, hoe vaak je de aan-uitknop ook indrukt. Of misschien is er wel beeld, maar hapert het geluid.

Een bekend probleem is dat je televisie vastloopt. Dit kan verschillende oorzaken hebben en is vaak niet zelf op te lossen. In zulke gevallen is het tijd om een professional in te schakelen.

Een betrouwbare professional vinden is soms best een uitdaging. Zoek naar een technicus met goede recensies en vraag om een offerte. Vergelijk de kosten van de reparatie met de prijs van een nieuwe televisie.

Soms is het echter voordeliger om een nieuwe televisie aan te schaffen dan een oude te repareren. Overweeg ook de leeftijd van de televisie; een ouder model zal waarschijnlijk vaker problemen hebben.

Hoe onderhoud je je televisie?

Het is een bekend gezegde: voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor je televisie! Regelmatig onderhoud van bijvoorbeeld een 49 inch tv voorkomt al veel problemen. En dan hebben we het niet alleen over het afstoffen.😉

Onderhoud gaat verder dan alleen schoonmaken. Denk aan het correct instellen van de televisie, het up-to-date houden van de software en het zorgvuldig omgaan met de afstandsbediening.

En vergeet niet om de televisie niet te lang aan te laten staan. Dat veroorzaakt in de ernstigere gevallen oververhitting, wat op de lange termijn problemen oplevert. Je hebt er jarenlang plezier van, mits je hem goed onderhoudt!

Een koppel die vakantiefoto's gaan bekijken op hun tv door hun smartphone te casten

De meest voorkomende problemen bij een televisie die het niet doet

Hieronder vind je een tabel met de meest voorkomende problemen en hun mogelijke oorzaken en oplossingen. Zelfs de beste oled-tv is niet immuun voor deze problemen.

ProbleemMogelijke oorzaakOplossing
Geen geluidVolume staat uit of is te laagVerhoog het volume
Geen beeldVerkeerde ingangsbron geselecteerdSelecteer de juiste ingangsbron
Zwart schermTv is in slaapstandDruk op de aan/uit-knop

Nu we de problemen kennen, kunnen we ze één voor één aanpakken! 💪

Wat te doen als niets lijkt te werken?

Je zit op de bank, klaar om je favoriete show te kijken op de beste qled-tv of een nieuwe 43 inch tv, en je televisie doet het niet. Je hebt alles geprobeerd, en we hebben de storing op de tv nog steeds niet opgelost. Wat nu? Hier zijn je volgende stappen.

  1. Controleer je garantie. Als je televisie nog onder de garantie valt, neem dan contact op met de fabrikant. Ze moeten in staat zijn om het probleem op te lossen of je televisie te vervangen.
  2. Ken je rechten. Als consument heb je bepaalde rechten. Als je televisie defect is door een fabricagefout, moet de fabrikant dit repareren of vervangen.1ConsuWijzer (n.d.). 'Hoelang heb ik garantie en welke rechten heb ik dan?'

Weet dat je niet alleen bent in deze situaties. Er zijn professionals die je kunnen helpen. Als het dan toch tijd is om een nieuwe televisie te kopen, maak dan een geïnformeerde keuze.

Persoon kijkt droevig vanaf de bank

Conclusie

En daar zijn we al! In dit artikel heb je alles geleerd over de mogelijke problemen en oplossingen bij een televisie die het niet doet. Je hebt tips gekregen om problemen te voorkomen, en je weet nu wat je moet doen als niets meer werkt.

Zelfs de beste oled- of qled-tv vertoont wel eens kuren. Maar onthoud: het is geen schande om professionele hulp in te schakelen. Soms is dat de beste oplossing. Ik hoop dat dit artikel je hielp de juiste oplossing voor jouw probleem te vinden. Nog steeds problemen of vragen? Laat een reactie achter en we helpen je graag verder!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Julian heeft reeds een master klinische neuropsychologie afgerond. Behalve het duiken in andermans hoofd, doet hij dat ook graag in het schrijven en tech. Inmiddels kan hij deze passies bundelen en schrijft hij al lange tijd voor Wifiwijs en Technerds.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross