Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Verhoogt een Gaming-monitor Echt de Fps in Games?

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

8 min leestijd

Raak je ook zo gefrustreerd door schokkerige beelden tijdens je gamesessies? Je bent niet alleen! Ik, jij en velen met ons vragen zich af of een gaming-monitor helpt bij het verhogen van de fps (frames per seconde) en zo een soepelere game-ervaring geeft.

In dit artikel kijk ik naar de rol van gaming-monitoren in het verhogen van fps en bespreek ik factoren die je moet overwegen bij het kiezen van de perfecte monitor voor optimale prestaties. Maak je klaar om je gaming set-up naar een hoger niveau te tillen!

Belangrijkste punten samengevat:

  • Een gaming-monitor verhoogt de fps niet direct, maar helpt wel met het weergeven van meer frames en het verbeteren van de game-ervaring.
  • De refresh rate, resolutie, het paneeltype en de compatibiliteit met je videokaart zijn belangrijke factoren bij het kiezen van de beste gaming-monitor voor optimale fps.
  • Technologieën zoals G-Sync en FreeSync verbeteren de game-ervaring door het optimaliseren van de communicatie tussen je GPU en je monitor.

Wat is fps en waarom is het belangrijk voor gamers?

Als gamer heb je vast wel eens gehoord van fps, oftewel frames per second.️ Dit is het aantal beelden dat je computer per seconde op je scherm toont. Hoe hoger de fps, hoe vloeiender en realistischer de gameplay. Vooral bij snelle actiescènes en competitieve games is een hoge fps cruciaal voor een soepele ervaring.

Competitieve gamers weten dat elke milliseconde telt. Een hogere fps zorgt voor een kortere reactietijd, wat het verschil kan maken tussen winnen en verliezen 1Janzen, B.F., Teather, R.J. (2014). 'Is 60 FPS Better than 30? The Impact of Frame Rate and Latency on Moving Target Selection'. Daarom is het belangrijk dat je weet wat fps is en hoe je het optimaliseert.

Factoren die de fps beïnvloeden: CPU, GPU en resolutie

De fps wordt voornamelijk bepaald door de kracht van je computerhardware, zoals de CPU en GPU. De central processing unit is het "brein" van je computer en regelt de logica en berekeningen. De graphic processing unit is verantwoordelijk voor het renderen van beelden en animaties.

De resolutie van je scherm heeft ook invloed op de fps. Een hogere resolutie betekent dat je computer meer pixels moet verwerken. Als je computer niet sterk genoeg is voor de gewenste beeldresolutie leidt dat tot een lagere fps. Daarom is het belangrijk dat je een balans vindt tussen de prestaties van je hardware en de monitor die je gebruikt.

De rol van gaming-monitoren in het verhogen van fps

Gaming-monitoren zijn speciaal ontworpen voor het leveren van een betere spelervaring aan gamers. Ze verschillen van standaard monitoren doordat ze vaak een hogere refresh rate en snellere responstijd hebben.

Hoewel een gaming-monitor je fps niet direct verhoogt, helpt wel met het weergeven van meer frames en verbetert het de game-ervaring. Er zit wat dat betreft een wereld van verschil tussen je standaard kantoormonitor en de beste gaming-monitor.

Refresh rate: wat het is en hoe het de game-ervaring verbetert

De refresh rate is het aantal keer dat je monitor per seconde ververst. Een hogere refresh rate zorgt dat het scherm meer frames per seconde toont. Dit resulteert in een vloeiendere game-ervaring. Dit is vooral merkbaar bij snelle bewegingen en actiescènes.

De beste monitor voor gaming heeft een hoge refresh rate. Dit tilt je game-ervaring naar een aanzienlijk hoger niveau. Maar let op: je computer moet wel krachtig genoeg zijn om de extra frames te verwerken. Zo niet, dan loop je het risico op stuttering en screen tearing. Hierbij hapert het beeld of zie je een scheur door het beeld lopen.

En wat is responstijd dan?

Responstijd bij beeldschermen is de tijd die het scherm nodig heeft om van kleur te veranderen. Dit wordt meestal gemeten van een volledig zwart naar wit en terug naar zwart scherm. Responstijd wordt uitgedrukt in milliseconden (ms). Een lagere responstijd staat gelijk aan een sneller reagerend scherm waardoor er minder bewegingsonscherpte of ghosting optreedt. 

De gemiddelde responstijd van een lcd-scherm bedraagt 10 ms. Andere schermen als oled IPS-monitoren hebben een responstijd van slechts 1 ms. Responstijd is vooral belangrijk voor gamers, video-editors en visueel designers die een vloeiend en scherp beeld willen.

Hoe resolutie en schermgrootte invloed hebben op de fps

Een hogere resolutie betekent meer details en scherpere beelden, maar het heeft ook invloed op je fps. Het vergt namelijk meer rekenkracht, omdat je computer al die extra pixels moet verwerken.

Een close-up van een gaming monitor met een hoge resolutie beeld.

De relatie tussen schermgrootte en resolutie is ook belangrijk bij gaming-monitoren. Een groter scherm met een hogere resolutie biedt misschien een meeslepende ervaring, maar het vraagt ook meer van je pc.

G-Sync en FreeSync: technologieën die de game-ervaring verbeteren

Een gaming-monitor alleen verhoogt de fps niet. Er zijn wel bepaalde technologieën die daarbij helpen. G-Sync en FreeSync zijn hier mooie voorbeelden van.️

Dat zijn technologieën die de communicatie tussen je GPU en je monitor verbeteren. Ze zorgen dat de monitor zich aanpast aan de fps die je GPU produceert. Hierdoor krijg je vloeiendere beelden zonder tearing of stuttering. Klinkt goed, toch?

Het is belangrijk dat je weet dat G-Sync en FreeSync niet met alle videokaarten compatibel zijn. G-Sync werkt voornamelijk met NVIDIA-videokaarten, terwijl FreeSync met AMD-videokaarten werkt. Het is natuurlijk zonde als FreeSync of G-Sync niet werkt. Zorg er dus voor dat je monitor en videokaart compatibel zijn met elkaar!

Kiezen van de perfecte gaming-monitor voor optimale fps

Voor het kiezen van de beste gaming-monitor voor optimale fps, zijn er enkele factoren waarmee je rekening moet houden. Laten we eens kijken wat die factoren zijn en hoe je de juiste monitor kiest.

1. Bepaal de gewenste resolutie en grootte van het scherm

Allereerst is het belangrijk dat je beslist welke resolutie en schermgrootte je wilt hebben. Hogere resoluties (zoals 4K) zorgen voor een scherper beeld, maar vragen ook meer van je GPU. Overweeg een 1440p-monitor voor de beste balans tussen beeldkwaliteit en fps.

Qua schermgrootte is het belangrijk dat je kiest voor een formaat dat past op je bureau en bij je persoonlijke voorkeur. Grotere schermen zijn misschien wel meeslepender, maar hebben soms ook invloed op de fps als je GPU moeite heeft om de extra pixels aan te sturen.

2. Let op de refresh rate en ondersteuning voor G-Sync of FreeSync

Een hogere verversingssnelheid kan de game-ervaring aanzienlijk verbeteren, vooral als je competitieve games speelt waarbij reactiesnelheid bepalend is. Kies dus een gaming-monitor met een refresh rate die past bij je behoeften en je GPU.

Daarnaast is het slim als je gaat voor een monitor die G-Sync of FreeSync ondersteunt, afhankelijk van je videokaart. Let er goed op of je pc een van deze technologieën ondersteunt. Ze zorgen voor een vloeiendere game-ervaring en voorkomen tearing en stuttering.

Iemand die aan het gamen is op een gaming monitor.

3. Bepaal het type paneel: IPS, TN of oled

Er zijn ook nog eens verschillende soorten panelen die je zoal tegenkomt wanneer je kijkt naar gaming-monitoren: IPS, TN en oled. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen, afhankelijk van wat je zoekt in een monitor.

IPS-panelen (in-plane switching) staan bekend om hun uitstekende kleurweergave en brede kijkhoeken. Hierdoor zijn ze ideaal voor grafisch intensieve games en content creatie. Echter, de reactietijd van IPS-monitoren is doorgaans iets langzamer dan die van TN-panelen, wat soms enige bewegingsonscherpte met zich meebrengt.

TN-panelen (twisted nematic) zijn de meest voorkomende en budgetvriendelijke optie. Ze hebben snelle reactietijden en hoge refresh rates. Dat maakt ze uitermate geschikt voor competitieve gamers die elke milliseconde willen benutten. Het nadeel is dat de kleurweergave en kijkhoeken vaak minder goed zijn dan bij IPS-monitoren.

Oled-panelen (organic light emitting diode) bieden de beste beeldkwaliteit van allemaal, met diepe zwarttinten, levendige kleuren en een bijna onmiddellijke reactietijd. Echter, oled-monitoren zijn relatief zeldzaam en duur, en zijn soms nog gevoelig voor inbranden.

Voor de beste balans tussen kleurweergave, reactietijd en prijs, is een IPS-paneel vaak de populairste keuze voor gamers. Echter, als je voornamelijk competitieve games speelt en op zoek bent naar de snelst mogelijke reactietijd, is een TN-paneel mogelijk een betere optie. Als geld geen probleem is en je de allerbeste beeldkwaliteit wilt, kies dan een oled-monitor.

Veelgestelde vragen over gaming-monitoren en fps

Hier zijn enkele veelgestelde vragen over gaming-monitoren en fps. Hopelijk neemt dit eventuele twijfels weg!

Is een hogere refresh rate altijd beter voor de fps?

Een hogere refresh rate zorgt in veel gevallen voor een vloeiendere game-ervaring, maar het is niet altijd beter voor de fps. De refresh rate van een monitor bepaalt hoe vaak het scherm wordt ververst per seconde. Een hogere refresh rate betekent dat je meer frames per seconde ziet, maar alleen als je pc in staat is om die extra frames te genereren.

Als je pc niet krachtig genoeg is om meer dan 60 fps te genereren, zal een monitor met een refresh rate van 144 Hz of hoger niet automatisch je fps verhogen. In dit geval is het belangrijk dat je eerst pc voorziet van een upgrade, zodat je daarna profiteert van de hogere refresh rate.

Heeft een ultrawide monitor invloed op de fps?

Een ultrawide monitor heeft soms invloed op de fps, omdat het een grotere resolutie heeft dan een standaard 16:9 monitor. Dit betekent dat je pc harder moet werken om meer pixels te genereren, wat mogelijk een lagere fps oplevert.

Echter, als je pc krachtig genoeg is om de hogere resolutie aan te kunnen, dan geeft een ultrawide monitor een geweldige game-ervaring met een breder gezichtsveld (FOV). Dit is vooral nuttig in games waarin je omgeving en situational awareness belangrijk zijn, zoals racegames en first-person shooters.️

Wat is het verschil tussen frames per second en refresh rate?

Frames per second (fps) is het aantal beelden dat je pc genereert per seconde. Het wordt voornamelijk bepaald door de prestaties van je CPU en GPU. De refresh rate daarentegen is het aantal keren dat je monitor het beeld ververst per seconde, gemeten in hertz (Hz).

Deze twee concepten zijn nauw met elkaar verbonden, omdat de refresh rate van je monitor bepaalt hoeveel frames je daadwerkelijk ziet. Als je pc bijvoorbeeld 100 fps produceert, maar je monitor een refresh rate heeft van 60 Hz, zie je slechts 60 van die 100 frames per seconde.

Wil je optimaal profiteren van een hoge fps, dan heb je dus een monitor nodig met een refresh rate die overeenkomt met de fps die je pc genereert.

Conclusie: verhoogt een gaming-monitor de fps?

Een gaming-monitor op zichzelf zal de fps niet direct verhogen, omdat de fps voornamelijk afhankelijk is van de prestaties van je CPU en GPU. Echter, een gaming-monitor met een hoge refresh rate helpt je om meer van de frames te zien die je pc produceert. Dat resulteert in een vloeiendere game-ervaring.

Bij het kiezen van de beste gaming-monitor voor optimale fps en game-ervaring is het belangrijk dat je let op de resolutie, refresh rate, paneeltype en compatibiliteit met je videokaart. Hopelijk heeft dit artikel je geholpen en je een beter inzicht gegeven in de relatie tussen gaming-monitoren en fps. Zo vind je de perfecte monitor voor jouw gaming behoeften! Veel gameplezier!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Robbert, uit Wognum (NH). is één van onze Content Creators. Samen met zijn voorliefde voor fotografie, videografie en monteren, is zijn grootste passie toch echt het luisteren, maar vooral het maken van muziek. Hij verzorgt al zes jaar de lead vocals bij tributeband Touch of Toto en maakt sinds vorig jaar ook deel uit van de formatie van feestband Cherry & The Sugarstuds. En alsof dat niet genoeg is is hij bezig met de studie Media Design bij de LOI. Dankzij die studie heeft hij kennis over de wereld van creatieve hard- en software en onderzoeksmethoden. Al doende groeit hij daar verder in tijdens het schrijven van artikelen voor Technerds.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross