Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Verbeter je Kijkervaring met de Beste 50 inch TV

5 min leestijd

Een 85 inch tv of 65 inch tv vind je te groot, een 40 inch tv vind je te klein. Het wordt een 50 inch tv! Bij het kiezen van de beste 50 inch tv komt meer kijken dan je denkt. In dit artikel neem ik je mee in de wereld van grote schermen, haarscherpe beelden en slimme functies, zodat jij de beste keuze maakt. Samen ontdekken we wat voor jou de ideale 50 inch tv is.

Wat zijn de beste 50 inch tv's van 2024?

Dit zijn de 5 beste 50 inch tv's volgens onderzoek van onze redactie en expertreviews:

Waarom Technerds vertrouwen? Ons team besteedt uren aan het onderzoek, schrijven, actualiseren en bewerken van onze artikelen. Klik hier voor meer informatie over onze redactionele richtlijnen.

Beste 50 inch tv's van 2024

1. Samsung 55QN90C

1. Samsung 55QN90C

Belangrijke specificaties:

Maximale resolutie stand: Ultra HD/4K
Type LED-LCD: Neo QLED
Type High Dynamic Range: HLG
Aantal luidsprekers speaker: 2
VESA maat: VESA 200mm x 200mm

De Samsung 55QN90C Neo QLED TV is een opvallende 50-inch TV die top prestaties levert voor verschillende doeleinden. Volgens Tom's Guide wordt het hoog gewaardeerd vanwege zijn "uitstekende kijkhoeken, helderheid en vier HDMI 2.1 poorten," waardoor het een uitstekende keuze is voor een breed scala aan kijkervaringen. Bovendien is het bijzonder geschikt voor gaming dankzij de "lage input lag, snelle responstijd en een indrukwekkende selectie van gaming functies," zoals benadrukt in de review van RTINGS. Dit maakt het een overtuigende optie voor degenen die op zoek zijn naar een TV die uitblinkt in zowel het kijken van films als gamen, vooral in donkere kamers vanwege zijn hoge contrastverhouding en uitstekende helderheid.

De Samsung 55QN90C onderscheidt zich door zijn Neo QLED-technologie, die Quantum Dot-kleuren en Mini LED-technologie combineert om een breder kleurengamma en geavanceerde lokale dimming met 448 aparte LED-zones te bieden, zoals vermeld in de review van What Hi-Fi. Dit plaatst het boven zijn concurrenten en positioneert het als een premium optie ondanks zijn 50-inch formaat, waardoor het concurreert met grotere OLED-TV's qua kosten. Het valt ook op door zijn strakke ontwerp, met een dunne behuizing en een ingebouwd Object Tracking Sound-systeem, wat bijdraagt aan zijn premium uitstraling.

Bovendien maakt de Neural Quantum Processor 4K van de TV, uitgerust met machine learning en AI, upscaling van sub-4K content naar native 4K-kwaliteit mogelijk, zoals benadrukt in het artikel van Trusted Reviews. Dit onderstreept zijn technologische kracht en vermogen om de kijkervaring te verbeteren, vooral bij het consumeren van niet-4K content.

Hoewel de Samsung 55QN90C een indrukwekkend scala aan functies en prestaties biedt, bevindt het zich qua prijs hoger in de categorie van 50-inch TV's, zoals opgemerkt door What Hi-Fi. Echter, zijn premium ontwerp, geavanceerde technologie en superieure beeldkwaliteit rechtvaardigen de kosten, waardoor het een ideale keuze is voor degenen die kwaliteit boven kwantiteit stellen en willen investeren in een topklasse kijkervaring.

In vergelijking met zijn tegenhangers zoals de LG C3 OLED en Sony A90K OLED TV, onderscheidt de Samsung 55QN90C zich door zijn uitstekende kijkhoeken, hoge helderheid en gaming functies, waardoor het een veelzijdige keuze is voor verschillende gebruiksscenario's. Het mist echter Dolby Vision HDR, zoals vermeld in Trusted Reviews, wat een beperking kan zijn voor degenen die specifiek op zoek zijn naar deze functie.

Samenvattend is de Samsung 55QN90C Neo QLED TV een topklasse 50-inch TV die uitblinkt in het leveren van uitzonderlijke beeldkwaliteit, gaming prestaties en een premium kijkervaring. Hoewel het gepaard gaat met een hogere prijs, maken zijn geavanceerde technologie, superieur ontwerp en brede scala aan functies het een topkandidaat in de categorie van 50-inch TV's, vooral voor degenen die waarde hechten aan hoogwaardige beelden en gaming mogelijkheden.

2. Amazon Fire TV Omni QLED

De Amazon Fire TV Omni QLED 50 inch is een overtuigende toevoeging aan het 50-inch TV-landschap, met een competitieve mix van QLED-technologie, solide beeldkwaliteit en krachtige gameprestaties. Deze TV valt op door zijn strakke ontwerp, budgetvriendelijke prijs en het Fire TV-platform, ondanks enkele kleine nadelen. Zoals TechRadar opmerkt, is het "een concurrerend geprijsde TV met QLED-technologie, die goede beeldkwaliteit, degelijk geluid en sterke gameprestaties biedt." De waarde van de TV overtreft ruimschoots zijn prijspunt en bevestigt daarmee zijn positie als een sterke speler in zijn categorie.

De Fire TV Omni QLED 50 inch beschikt over QLED-technologie, wat resulteert in levendige en levensechte kleuren, evenals verbeterde helderheid en contrast. Zijn gameprestaties zijn opmerkelijk, waardoor het een veelzijdige optie is voor entertainment. Zoals TechRadar opmerkt, heeft de TV "diepe en ver uit elkaar geplaatste voeten," wat van invloed kan zijn op de plaatsing in sommige opstellingen. Bovendien zijn er meldingen van enige haperingen tijdens navigatie terwijl de TV op het Fire TV-platform draait. Niettemin is de algehele consensus dat de positieve aspecten van de TV opwegen tegen deze kleine ongemakken.

In vergelijking met andere 50-inch TV's op de markt, concurreert de Amazon Fire TV Omni QLED 50 inch goed op het gebied van beeldkwaliteit, gameprestaties en prijsstelling. De inclusie van QLED-technologie onderscheidt het van OLED-concurrenten en biedt een andere kijkervaring. Terwijl de LG C3 OLED en Samsung QN90C QLED TV worden geprezen om hun beeldkwaliteit en gamingfuncties, onderscheidt de Fire TV Omni QLED 50 inch zich als een sterke budgetvriendelijke optie met lovenswaardige prestaties. Zoals Tom's Guide opmerkt, presteert de Sony Bravia X80K beter dan verwacht voor een instapmodel TV, maar de Fire TV Omni QLED 50 inch biedt een concurrerende combinatie van functies en prijsstelling.

De Amazon Fire TV Omni QLED 50 inch blinkt uit als een budgetvriendelijke optie die geen concessies doet op het gebied van beeldkwaliteit en gameprestaties. Zijn QLED-technologie, solide smart TV-ervaring en aantrekkelijke prijsstelling maken het een overtuigende keuze voor wie op zoek is naar een veelzijdige en betaalbare 50-inch TV. Hoewel het enkele kleine nadelen kan hebben, zoals de plaatsing van de voeten en af en toe haperende navigatie, maken de algehele waarde en prestaties ervan het tot een sterke concurrent in de categorie van 50-inch TV's.

Voordelen Amazon Fire TV Omni QLED
 • QLED-technologie voor levendige kleuren en verbeterde helderheid en contrast
 • Solide gamingprestaties voor veelzijdig entertainment
 • Sleek ontwerp en budgetvriendelijke prijs
Nadelen Amazon Fire TV Omni QLED
 • Diepe en ver uit elkaar geplaatste voeten kunnen de plaatsing in sommige opstellingen beïnvloeden
 • Occasioneel stotteren tijdens navigatie op het Fire TV-platform

3. TCL 5-Series Roku TV (S535)

3. TCL 5-Series Roku TV (S535)

Belangrijke specificaties:

Maximale resolutie stand: Ultra HD/4K
Type LED-LCD: QLED
Type High Dynamic Range: HDR10, HDR10+, HLG
HDMI: 2
USB aansluiting: 1
Aantal luidsprekers speaker: 2
VESA maat: VESA 300mm x 300mm
Ondersteuning met updates: Minimaal 48 maanden na introductiedatum

Als ik kijk naar de TCL 5-Series Roku TV (S535), ben ik meteen onder de indruk van de prachtige balans tussen prestaties en betaalbaarheid. Met zijn fantastische contrastverhouding en lage inputvertraging is deze 50-inch TV ideaal voor films en gamen. Een recensie merkt op dat "het uitblinkt in het tonen van diepe zwarttinten met minimale gloed." De QLED-panelen en geavanceerde achtergrondverlichting, gecombineerd met de betaalbare prijs, maken het een aantrekkelijke keuze in het middensegment van TV's. Daarnaast beschikt het over verschillende aansluitingen, waaronder meerdere HDMI 2.1-poorten en draadloze connectiviteitsopties, wat de veelzijdigheid voor verschillende opstellingen vergroot. Het is echter vermeldenswaardig dat het misschien niet ideaal is voor goed verlichte kamers of grote groepskijkervaringen vanwege de beperkte helderheid en smalle kijkhoeken.

In vergelijking met zijn voorgangers biedt de TCL 5-Series Roku TV (S535) verbeteringen die het onderscheiden. Met name het 2020-model valt op door zijn sterke waardevoorstel in de categorie QLED TV's. De beeldinstellingen, hoewel als eenvoudig beschreven, doen geen afbreuk aan de algehele sterke prestaties. De gamingmogelijkheden van de TV zijn opmerkelijk, met een lage inputvertraging, snelle responstijd en ondersteuning voor variabele verversingssnelheid, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor gamers.

In vergelijking met de modellen van 2021 en 2022 staat de S535 zijn mannetje met zijn uitzonderlijke contrast, zwarte uniformiteit en degelijke lokale dimming, wat het ideaal maakt voor het kijken van films in donkere kamers. Het heeft echter beperkingen op het gebied van piekhelderheid voor HDR-content en moeite met kijkhoeken en het upscalen van 480p-content. Het 2021 S546-model daarentegen spreekt ook gamers aan met zijn lage inputvertraging, snelle responstijd en ondersteuning voor variabele verversingssnelheid. Desalniettemin schiet het tekort op het gebied van helderheid voor HDR-content.

In de wereld van middensegment TV's valt de TCL 5-Series Roku TV (S535) op door zijn gamekracht en filmkijkcapaciteiten, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor mensen die op zoek zijn naar een betaalbare TV die niet inboet aan prestaties. Zoals een recensie terecht opmerkt, "De TV levert over het algemeen sterke prestaties." Hoewel het zijn beperkingen kan hebben in bepaalde situaties, maken zijn sterke punten in contrast, gamingprestaties en betaalbaarheid het tot een opvallende concurrent in zijn segment.

4. Hisense U6H

4. Hisense U6H

Belangrijke specificaties:

Maximale resolutie stand: Ultra HD/4K
Type High Dynamic Range: Dolby Vision, HDR10, HDR10+, HLG
HDMI: 3
Aantal luidsprekers speaker: 2
VESA maat: VESA 400mm x 300mm

Ik ben blij om de Hisense U6H 50-inch TV aan te bevelen als een overtuigende optie in de 50-inch TV-categorie, met verrassende kracht en beeldpotentieel tegen een budgetvriendelijke prijs. Deze TV blinkt uit in verschillende situaties en is een veelzijdige keuze voor gebruikers. Volgens Tom's Guide maakt de Hisense U6H indruk met zijn prijsstelling, die begint bij $399,99 voor het 50-inch model. Het ontwerp omvat een plastic rand, een dikke profiel, en ingebouwd kabelbeheer op de standaard, waardoor een nette en georganiseerde opstelling ontstaat.

De prestaties van de TV zijn opmerkelijk, met name wat betreft helderheid, wat de kijkervaring verbetert, vooral voor content zoals "Spider-Man: No Way Home" en "Disney's Encanto." Het heeft echter moeite met het bereiken van diepere zwarttinten, wat de algehele beeldkwaliteit beïnvloedt. Ondanks dit levert de Hisense U6H levendige kleuren, wat een visuele impact toevoegt aan verschillende content.

De Hisense U6H TV is geschikt voor verschillende doeleinden, zoals benadrukt door RTINGS. Het blinkt uit in het kijken van films in donkere kamers, dankzij zijn hoge native contrastverhouding en fatsoenlijke lokale dimming. Bovendien presteert het goed voor tv-shows en sportevenementen in goed verlichte kamers, met goede piekhelderheid en reflectiebehandeling. De TV is ook geschikt voor gamers, met ondersteuning voor VRR en lage invoervertraging, waardoor het geschikt is voor gaming, hoewel het HDMI 2.1-bandbreedte mist. Deze beperking moet worden overwogen door gebruikers die gaming en de mogelijkheden voor snelle bewegende content prioriteren.

Wat betreft HDR-content, toont de Hisense U6H indrukwekkend een breed scala aan kleuren en presteert goed in donkere scènes. Het heeft echter merkbare bewegingsonscherpte en enkele uniformiteitsproblemen met heldere kleuren. Ondanks deze nadelen biedt de Hisense U6H een overtuigende optie voor verschillende gebruiksscenario's, waardoor het een veelzijdige keuze is voor een breed scala aan consumenten.

In vergelijking met zijn tegenhangers concurreert de Hisense U6H met andere budgetopties zoals de TCL 5-Series Google TV, met verrassende kracht en beeldpotentieel, zoals opgemerkt door Tom's Guide. Hoewel het bepaalde geavanceerde functies zoals HDMI 2.1-ondersteuning mist, compenseert het met goede helderheid en een intuïtieve Google TV-interface, waardoor het een levensvatbare keuze is voor degenen die een budgetvriendelijke optie zoeken zonder in te leveren op prestaties.

Al met al is de Hisense U6H 50-inch TV een opmerkelijke concurrent in zijn categorie, met levendige kleuren, goede helderheid en indrukwekkende veelzijdigheid in verschillende gebruiksscenario's. De beperkingen in het bereiken van diepere zwarttinten en het ontbreken van HDMI 2.1-ondersteuning voor gaming en snelle bewegende content moeten echter in overweging worden genomen. Als je op zoek bent naar een budgetvriendelijke TV met verrassende kracht en beeldpotentieel, is de Hisense U6H het overwegen waard.

Voordelen Hisense U6H
 • Levendige kleuren
Nadelen Hisense U6H
 • Moeite met het bereiken van diepere zwarttinten
 • Gebrek aan HDMI 2.1 bandbreedte voor gaming en snel bewegende content

5. Sony Bravia X80K 4K TV

5. Sony Bravia X80K 4K TV

Belangrijke specificaties:

Samsung tv op een houten tv kast met wat planten eromheen

Hoe kies je een goede 50 inch tv?

Op zoek naar de ideale 50 inch tv of 55 inch tv voor jouw huiskamer? In deze koopgids help ik je de perfecte keuze te maken.

Beeldkwaliteit in 50 inch tv's

Het type scherm van een televisie is een cruciale factor voor de beeldkwaliteit en kijkervaring. Oled-schermen worden geroemd om hun diepe zwartwaarden en hoge contrast, dankzij de individuele verlichting van elke pixel.

Qled, een ontwikkeling van Samsung tv's, maakt gebruik van een quantum-dot-laag voor levendigere en helderdere beelden dan standaard led-tv's. Led-tv's zijn energiezuiniger en betaalbaarder, maar hebben niet hetzelfde contrast als oled en qled.

Eenvoudige led-tv's, zonder quantum-dot-technologie, bieden een basisbeeldkwaliteit met minder levendige kleuren en natuurgetrouw contrast. Deze zijn echter wel het meest voordelig geprijsd. Oled-tv's hebben uitstekende kijkhoeken, terwijl lcd/led-tv's kwaliteit kunnen verliezen bij zijdelings kijken.

Hier is een eenvoudige tabel die de verschillen tussen LED en OLED televisies weergeeft:

AspectLEDOLED
BeeldkwaliteitGoede kwaliteit, minder contrast dan OLEDSuperieur contrast, diepe zwarttinten
KleurBasis kleurweergaveUitstekende kleurnauwkeurigheid
LevensduurLanger, duurzamerKorter door gebruik van organische materialen
KijkhoekKan verminderen bij zijdelings kijkenBreed, consistent vanuit bijna elke hoek

Het belang van de kijkhoek

De kijkhoek is essentieel voor een optimale tv-ervaring, zeker als je vaak met meerdere mensen kijkt. Een brede kijkhoek zorgt ervoor dat kleuren en helderheid consistent blijven, zelfs bij zijwaarts kijken. OLED-tv's zijn hierin superieur met kijkhoeken tot wel 178 graden, waarbij de beeldkwaliteit consistent blijft.

Bij LCD/LED-tv's kan echter de beeldkwaliteit verminderen als je niet direct voor het scherm zit. Dit is een belangrijk punt om rekening mee te houden bij het delen van kijkervaringen met anderen.

Schermresolutie en 50 inch tv's

Bij het selecteren van een 50 inch televisie speelt resolutie een sleutelrol in de beeldkwaliteit. Een 4K-resolutie, die 3840 × 2160 pixels telt, biedt een beeldkwaliteit die vier maal scherper is dan Full HD, wat leidt tot helderdere en meer gedetailleerde visuals.

Daarentegen biedt een 8K-resolutie, met zijn 7680 × 4320 pixels, een nog hogere scherpte. Dit is vooral voordelig voor grote tv's en zorgt voor een toekomstbestendige investering. Bij grote schermen, zoals die van 65 inch, zijn deze hoge resoluties cruciaal voor het bereiken van een meer gedetailleerde en levensechte beeldervaring.

Het belang van HDR in 50 inch tv's

High Dynamic Range (HDR) verhoogt de beeldkwaliteit van tv's door een uitgebreid contrast en kleurenspectrum. Dit leidt tot helderdere witte tinten, diepere zwarten en intensere kleuren.

Er zijn verschillende HDR-formaten, zoals HDR10, HDR10+, Dolby Vision, en HLG. HDR10 en HLG passen uniforme instellingen toe op alle frames en scènes, terwijl HDR10+ en Dolby Vision zich dynamisch aanpassen per frame, afgestemd op de belichting en kleuren van de originele opname.

Vooral in grote schermen maakt HDR een aanzienlijk verschil, en draagt het bij aan een realistischere en meeslependere kijkervaring.

Connectiviteit: USB, Bluetooth en wifi bij 50 inch tv's

Voor een moderne televisie is connectiviteit van groot belang. Essentieel zijn HDMI-poorten voor het koppelen van apparaten, zoals gameconsoles, blu-ray spelers en soundbars, waarbij een minimum van drie poorten aanbevolen is.

USB-poorten zijn ook praktisch voor het afspelen van bestanden van externe schijven. Daarnaast zijn WiFi en Bluetooth tegenwoordig standaard voor het draadloos verbinden met internet en accessoires, zoals draadloze hoofdtelefoons.

Besturingssystemen en gebruiksgemak

Het besturingssysteem van een tv is cruciaal voor de gebruikerservaring. Samsung's Tizen, LG's webOS, Android TV (gebruikt door Sony, Philips, TCL) en Amazon's Fire TV (gebruikt door Toshiba en Insignia) zijn enkele populaire opties.

Hieronder staan ze voor je op een rij:

 • Tizen (Samsung):
  • Gebruiksvriendelijk
  • Goede integratie met Samsung-apparaten
  • Uitgebreide selectie van apps
 • webOS (LG):
  • Intuïtieve gebruikersinterface
  • Magic Remote voor eenvoudig navigeren
  • Brede ondersteuning van apps
 • Android TV (Sony, Philips, TCL):
  • Toegang tot Google Play Store
  • Sterke integratie met Google-services
  • Ondersteuning voor spraakbesturing via Google Assistant
 • Fire TV (Toshiba, Insignia):
  • Naadloze integratie met Amazon-services
  • Spraakbesturing met Alexa
  • Gepersonaliseerde aanbevelingen

Vernieuwingsfrequentie: belangrijk in jouw 50 inch tv

Vernieuwingsfrequentie, uitgedrukt in hertz (Hz), bepaalt hoe vloeiend de beweging op je scherm is. Een standaard 50 inch tv heeft vaak een frequentie van 60 Hz, prima voor reguliere tv-programma's. Voor game tv's is echter een hogere frequentie, zoals 120 Hz, aan te raden voor een soepelere beeldovergang.

Een interessant feit over de plaatsing van je tv is dat de ideale hoogte waarop je tv hangt ongeveer 1 meter boven de grond is. Dit zorgt ervoor dat het middelpunt van je tv-scherm gelijk is aan je ooghoogte als je zit, wat bijdraagt aan een comfortabele kijkervaring. Het is handig om hiermee rekening te houden bij het inrichten van je kijkruimte!

Welke merken maken goede 50 inch tv's?

Ik heb veel 50 inch tv's mogen testen, en weet inmiddels dat niet iedere fabrikant gelijk geschapen is. Ik heb aardig wat eerstehandservaring en raad je vol vertrouwen de onderstaande merken aan. Kiezen tussen de beschikbare opties is niet altijd even simpel, maar met deze merken heb ik altijd prettige ervaringen gehad!

LG

LG tv's staan bekend om zijn innovatieve OLED-technologie, zelfs in de 50-inch categorie. Deze tv's bieden uitstekende zwartwaarden en rijke, nauwkeurige kleuren. LG's smart TV-platform, webOS, is gebruiksvriendelijk en biedt toegang tot een breed scala aan apps en diensten.1Providercheck (n.d.).'Wat is WebOS bij LG?

Sony

Sony's 50-inch tv's staan bekend om hun uitstekende beeldverwerking en natuurgetrouwe kleurweergave. Ze maken gebruik van geavanceerde technologieën zoals de X1-processor en bieden vaak ook goede geluidskwaliteit, wat bijdraagt aan een meeslepende kijkervaring.

Wat is volgens de Consumentenbond de beste 50 inch tv?

De beste 50 inch tv volgens de Consumentenbond is de LG 50UR80006LJ. Dit model blinkt uit door zijn indrukwekkende beeldkwaliteit, gebruiksvriendelijke interface en energie-efficiëntie. Met zijn heldere en scherpe 4K-resolutie zorgt het voor een meeslepende kijkervaring.

Daarnaast biedt het diverse slimme functies die het gebruiksgemak verhogen. Dit maakt de LG 50UR80006LJ een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een hoogwaardige 50 inch tv.

Veelgestelde vragen over 50 inch tv's van onze lezers

Hier behandel ik al jullie vragen over 50 inch tv's. Maar …

We hebben nog geen vragen ontvangen

Wil je daar verandering in brengen? Laat ons hieronder in het formulier weten welke twijfels je nog hebt, zodat we deze tijdens een toekomstige update van deze koopgids kunnen oppakken.

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Jonathan is een computerexpert met een passie voor computers. Hij heeft dan ook informatica gestuurd aan de UvA, en werkt inmiddels al tien jaar in de IT-sector. Hij schrijft over de nieuwste technologieën, reviewt hardware en software, en beantwoordt dringende vragen over computerproblemen. En als hij daar niet mee bezig is, vind je hem met een VR-headset op in zijn favoriete game. 👓
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross