Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Overal Je Favoriete Muziek met de Beste Bluetooth-Speaker 🎵

Overal draadloos genieten van je favoriete muziek – met de beste Bluetooth-speaker kan het! Met deze draagbare speakers stream je via Bluetooth verbinding muziek van een smartphone of tablet naar de speaker.

Met het grote aanbod vind je niet altijd even makkelijk het beste apparaat. Daarom leg ik in deze koopgids de belangrijkste zaken over deze speakers uit. Alo benieuwd naar onze huidige favorieten? Hieronder staan ze alvast.

Waarom een Bluetooth-speaker aanschaffen?

Speakers helpen om meer van muziek te genieten. Met deze apparaten krijg je krachtiger, harder, en mooier geluid dan met de ingebouwde speakers van een telefoon, tablet of laptop. Je streamt je favoriete muziek, radiozender of podcast vanaf deze apparaten naar de speaker – zonder kabel.

De speaker en het bronapparaat hoeven daarvoor niet naast elkaar te liggen. Sommige apparaten werken zelfs nog op een afstand van 10 meter!

Dankzij deze draadloze verbinding laat een Bluetooth-speaker je overal genieten van je podcast- of muziekbibliotheek. Aangezien deze draadloze speakers in het algemeen draagbaar zijn, zijn ze niet gebonden aan één plek. Ze werken doorgaans op een accu, waardoor je ze ook meeneemt op je road trip.

Door deze draagbaarheid boeten deze speakers iets in aan geluidskwaliteit. Voor thuisgebruik zijn actieve speakers, of goede wifi speakers, beter geschikt. Deze bieden een betere geluidskwaliteit, maar deze gebruik je niet zo makkelijk buitenshuis.

Google Nest Nest Mini grijs

Google Nest Nest Mini grijs
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)
Afmetingen (b x h x d): 9,8 x 9,8 x 4,2 cm
Product gewicht: 181 g
Maximale frequentie: 20 Hz
Bekijk op Bol.comPijltje

JBL Link Portable Zwart

JBL Link Portable Zwart
IP-certificering: IPX7 (Stofdichtheid nvt, dompeldicht)
Afmetingen (b x h x d): 8,8 x 8,8 x 17 cm
Product gewicht: 735 g
Minimale frequentie: 65 Hz
Maximale frequentie: 20000 Hz
Bekijk op CoolbluePijltjeBekijk op Bol.comPijltje

Google Nest Nest Audio houtskool

Google Nest Nest Audio houtskool
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)
Afmetingen (b x h x d): 12,4 x 7,8 x 17,5 cm
Product gewicht: 1.2 kg
Minimale frequentie: 50 Hz
Maximale frequentie: 60 Hz
Bekijk op Bol.comPijltje

Koopgids: hoe kies ik de beste Bluetooth-speaker?

Tussen alle Bluetooth-speakers op de markt bestaat een hoop variatie. De keuze voor één apparaat is daarom niet altijd even makkelijk. Hieronder ga ik kort in op alle belangrijke punten van deze speakers. Zo kom je er zelf achter waar je prioriteiten liggen.

Geluidsweergave

Het belangrijkste aandachtspunt van een speaker is zijn geluidskwaliteit. Een bepalende factor hierin is de geluidsweergave: de manier waarop een speaker geluid afspeelt. Dit kan op verschillende manieren: stereo, mono of surroundsound. Deze weergaves bepalen waar de geluiden die je hoort vandaan komen.

De geluidsweergave hangt samen met de hoeveelheid ingebouwde speakers. Meerdere ingebouwde speakers leveren meestal een betere geluidsbeleving op, maar ook een hogere prijs. Bluetooth-speakers met meerdere ingebouwde speakers zijn in het algemeen ook groter.

Een mono-speaker gebruikt een enkele ingebouwde speaker. De Bluetooth-speaker deelt daardoor het geluid niet onder in verschillende richtingen; alles komt van één kant. Dit levert niet de beste geluidsbeleving op, maar in het algemeen wel een lagere prijs.

Bij stereo-geluid maakt de speaker een onderscheid tussen geluiden van links en rechts. Dit doet het apparaat door twee ingebouwde speakers. Stereo levert een nauwkeurigere en intensere muziekervaring op dan mono-geluid.

Surroundsound is de geluidsweergave waar een goede home-cinema-set naar streeft. Deze geluidsweergave gebruikt meer dan twee luidsprekers. Zo maken deze speakers onderscheid tussen geluid van midden, links en rechts. Dit geeft diepte in het geluid, voor een intense geluidservaring.

In daadwerkelijke home-cinema-set krijg je ook speakers die geluid achter je afspelen, waardoor je daadwerkelijke surroundsound krijgt. Dat gebeurt bij een enkele Bluetooth-speaker niet, maar het onderscheid tussen links, midden en rechts maakt al een groot verschil in het luistergenot.

Een Bluetooth-speaker die gedragen wordt

Design

Bluetooth-speakers heb je in alle vormen, maten en kleuren. Zo vind je altijd een apparaat dat perfect bij je stijl past. Het beste formaat speaker hangt volledig af van de gebruikssituatie. Het design van de speaker zegt niet alleen iets over het uiterlijk, het bepaalt ook de geluidskwaliteit en hoe makkelijk je de speaker meeneemt.

Kleine speakers staan minder in de weg en zijn handiger voor onderweg. Grote speakers staan sneller in de weg, en draag je niet makkelijk met je mee. Daarvoor in ruil leveren grote speakers een betere geluidskwaliteit.

Denk daarom goed na over het formaat dat geschikt is voor je gebruikssituatie. Krijgt de speaker een eigen vaste plek thuis? Kies dan een grotere speaker, voor een betere geluidskwaliteit. Denk bijvoorbeeld aan een boekenplank-speaker, die met zijn grote formaat geweldig geluid biedt.

Let ook op het gewicht van de speaker. Voor makkelijk rond dragen van het apparaat is een lichter model handiger. Een Bluetooth-speaker die voornamelijk thuis op een vaste plek blijft staan is het gewicht minder belangrijk.

Frequentie

Het frequentiebereik geeft aan welke tonen de speaker af kan spelen. We meten dit bereik in Hertz (Hz). Elke speaker heeft een minimale en een maximale frequentie. Het frequentiebereik is het gebied dat tussen dit minimum en maximum in ligt.

De hoogste toon die een speaker produceert meten we met de maximale frequentie. De minimale frequentie van een speaker is de laagste toon die deze produceert. Dit minimum is belangrijk voor het afspelen van bastonen.

Hoge tonen zijn nauwelijks een probleem voor speakers. Het minimum is een belangrijker aandachtspunt – niet alle speakers spelen bastonen even goed af.

Het menselijke oor heeft een eigen frequentiebereik van 20 Hz tot 20.000 Hz. De hoge tonen zijn voor bijna geen enkele speaker een probleem. De lage frequentie van 20 Hz vind je zelden in Bluetooth-speakers. Zware bastonen, die je hoort bij de beste subwoofers, krijg je met deze speakers niet.

Een Bluetooth speaker die met een telefoon samenwerkt

Accuduur

Niet alle Bluetooth-speakers hebben een ingebouwde accu; sommige moet je aansluiten op een stopcontact. Het gros van de modellen werkt echter wél op accu.

Apparaten met een accu verschillen onderling flink van elkaar. Een aantal apparaten werken alleen een paar uur zonder stroom, andere houden het bijna een hele dag vol. Een goede batterijduur is onmisbaar voor iedereen die de speaker buitenhuis gebruikt.

Voor een indicatie van hoelang de batterij van een speaker meegaat, geven fabrikanten een accuduur van hun speakers aan. Deze voorspelde accuduur komt nooit precies overeen met elke gebruikssituatie. Dit is gebaseerd op tests waarbij geluid op half volume werd afgespeeld; bij ander gebruik gaat de speaker langer of korter mee.

Met een langere batterij gaat de speaker langer mee tussen oplaadbeurten, wat vooral handig is als je de speaker meeneemt en niet thuis gebruikt. Voor thuisgebruik is een lange accuduur wat minder belangrijk – hier is het tussentijds opladen van de speaker makkelijk genoeg.

Water- en stofdichtheid

Voor thuisgebruik is de IP-certificering minder belangrijk, maar gaat de speaker buitenshuis mee, dan moet je hier wél over nadenken. Bij gebruik van de speaker in een park, of op het strand, komt het apparaat sneller in aanraking met stof en water.

Deze codering noteren we in het algemeen met de letters 'IP' en twee cijfers. Het eerste cijfer gaat over de stofdichtheid, het tweede over waterdichtheid. Wanneer een product voor een of beide van deze typen dichtheid niet is getest, staat er een 'X' voor in de plaats.

Stofbestendigheid loopt op tot 6 (volledig beschermd tegen stof), terwijl waterdichtheid tot 9 (vochtdicht) oploopt.

Des te hoger de cijfers zijn, des te beter het apparaat beschermt is. Bij gebruik buitenshuis is een hoge IP-certificering belangrijk. Dan is de speaker goed beschermt tegen vuil, spatwater en mogelijke regenbuien.

Bluetooth-speakers vergelijken

IP-certificeringAfmetingen (b x h x d)Maximale frequentieMinimale frequentie
1Google Nest Nest Mini grijsIP00 (Geen bescherming)9,8 x 9,8 x 4,2 cm20 Hz
2JBL Link Portable ZwartIPX7 (Stofdichtheid nvt, dompeldicht)8,8 x 8,8 x 17 cm20000 Hz65 Hz
3Google Nest Nest Audio houtskoolIP00 (Geen bescherming)12,4 x 7,8 x 17,5 cm60 Hz50 Hz
4Google Nest Nest Hub 2e charcoal | houtskool | grijs | antracietIP00 (Geen bescherming)17,7 x 7 x 12 cm60 Hz50 Hz
5Google Nest Nest Hub 2e chalk | krijt | grijs | witIP00 (Geen bescherming)17,7 x 7 x 12 cm60 Hz50 Hz

Google Nest Nest Mini grijs

IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)

Afmetingen (b x h x d): 9,8 x 9,8 x 4,2 cm

Maximale frequentie: 20 Hz

JBL Link Portable Zwart

IP-certificering: IPX7 (Stofdichtheid nvt, dompeldicht)

Afmetingen (b x h x d): 8,8 x 8,8 x 17 cm

Maximale frequentie: 20000 Hz

Minimale frequentie: 65 Hz

Google Nest Nest Audio houtskool

IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)

Afmetingen (b x h x d): 12,4 x 7,8 x 17,5 cm

Maximale frequentie: 60 Hz

Minimale frequentie: 50 Hz

Google Nest Nest Hub 2e charcoal | houtskool | grijs | antraciet

IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)

Afmetingen (b x h x d): 17,7 x 7 x 12 cm

Maximale frequentie: 60 Hz

Minimale frequentie: 50 Hz

Google Nest Nest Hub 2e chalk | krijt | grijs | wit

IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)

Afmetingen (b x h x d): 17,7 x 7 x 12 cm

Maximale frequentie: 60 Hz

Minimale frequentie: 50 Hz

Koppelen van speakers

Door gebruik van meerdere speakers tegelijkertijd stel je zelf een geluidsinstallatie in elkaar. Meerdere speakers met elkaar verbinden kan alleen met koppelbare speakers.

Hiermee creëer je bijvoorbeeld een eigen surroundsoundsysteem, of je bouwt een geluidsinstallatie waar het ene apparaat de zwakke punten van een andere opvangt voor een betere geluidskwaliteit.

Aansluitingen

Bluetooth-speakers verbinden automatisch met andere apparaten via Bluetooth-signaal. Ze zijn daarom in staat om zonder kabel of andere aansluitingen te werken. Enkele apparaten beschikken naast Bluetooth over extra verbindingsopties, wat ze nog veelzijdiger maakt.

Via een aux-aansluiting verbind je de speaker met apparaten die geen Bluetooth gebruiken. Denk hierbij aan een smartphone, tv of cd-, of platenspeler. Verbinden met een computer of laptop, voor gebruik als pc-speakers, kan ook met deze kabel. Een aux-verbinding maakt de speaker veelzijdiger in gebruik.

Via een MicroSD-, of usb-aansluiting speel je muziek rechtstreeks van een geheugenkaart of harde schijf af. Met deze aansluiting gebruik je de speaker ook zonder mobiel of tablet – handig voor het besparen van de batterij op andere apparaten. Via een usb-aansluiting gebruik je sommige speakers zelfs als powerbank!

Een Bosch Bluetooth-Speaker die buiten staat

Telefoneren met de speaker

Een Bluetooth-speaker ontleent zich voor meer dan alleen het afspelen van muziek. Een aantal apparaten zijn spelen naast muziek en filmpjes ook het geluid van telefoon gesprekken af.

Niet elke speaker werkt zelfstandig voor een belletje. Niet alle apparaten beschikken over een microfoon. Bij apparaten zonder microfoon bel je via je smartphone. Een losse microfoon kopen om mee te telefoneren is ook een optie als je voor superieure geluidskwaliteit gaat.

Wie graag telefoneert met de speaker, zoekt het beste naar een apparaat met ingebouwde microfoon. Met deze speakers luister je naar de leukste muziek en bel je handsfree. Handig voor iedereen die graag muziek luistert tijdens autoritten, en vaker telefoontjes verwacht.

Hoewel het handsfree bellen handig is, maakt dit een Bluetooth-speaker niet meteen het beste apparaat voor in de auto. De beste autospeakers en subwoofer voor auto's leveren betere kwaliteit tijdens een ritje.

Gebruiksgemak

Met sommige uncties blinken sommige Bluetooth-speakers boven andere uit op het gebied van gebruiksgemak. Deze apparaten bedien je een stuk makkelijker dan andere.

Bepaalde speakers stel je alleen in met knoppen. Andere modellen werken met een afstandsbediening. Deze apparaten bedien je makkelijk vanaf de bank. Sommige speakers bestuur je ook gemakkelijk via een app, net zoals bij beste smart speaker.

De besturingsopties verschillen per apparaat. Sommige speakers bestuur je volledig via app of afstandsbediening – je zet de speaker aan en uit, wisselt van muziek en stelt de volume in zonder op te staan. Andere apparaten zijn meer beperkt. Bij deze bedien je alleen de muziek, of stel je het volume in.

Radio via de speaker

Bluetooth-speakers met een ingebouwde FM- of DAB+-antenne ontvangen ook een radio-signaal. Hiermee werkt de speaker ook als draagbare radio. Luister je graag naar de radio, maar heeft je speaker geen interne antenne? Koop dan een externe FM-antenne om toch het signaal te ontvangen. Dit helpt ook bij een zwak signaal!

Wie graag naar internationale zenders luistert en zoekt naar de beste audiokwaliteit, gaat voor de beste DAB+-antenne. Dit is de opvolger van het FM-signaal. DAB+ is een digitaal signaal, waardoor het altijd zuiver is.

Als alternatief kun je ook direct vanaf het bronapparaat (bijvoorbeeld je smartphone) je favoriete radiokanaal streamen.

De 5 beste Bluetooth-speakers op een rij

1. Google Nest Nest Mini grijs

1. Google Nest Nest Mini grijs
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)
Afmetingen (b x h x d): 9,8 x 9,8 x 4,2 cm
Product gewicht: 181 g
Maximale frequentie: 20 Hz

2. JBL Link Portable Zwart

2. JBL Link Portable Zwart
IP-certificering: IPX7 (Stofdichtheid nvt, dompeldicht)
Afmetingen (b x h x d): 8,8 x 8,8 x 17 cm
Product gewicht: 735 g
Minimale frequentie: 65 Hz
Maximale frequentie: 20000 Hz

3. Google Nest Nest Audio houtskool

3. Google Nest Nest Audio houtskool
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)
Afmetingen (b x h x d): 12,4 x 7,8 x 17,5 cm
Product gewicht: 1.2 kg
Minimale frequentie: 50 Hz
Maximale frequentie: 60 Hz

4. Google Nest Nest Hub 2e charcoal | houtskool | grijs | antraciet

4. Google Nest Nest Hub 2e charcoal | houtskool | grijs | antraciet
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)
Afmetingen (b x h x d): 17,7 x 7 x 12 cm
Product gewicht: 558 g

5. Google Nest Nest Hub 2e chalk | krijt | grijs | wit

5. Google Nest Nest Hub 2e chalk | krijt | grijs | wit
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)
Afmetingen (b x h x d): 17,7 x 7 x 12 cm
Product gewicht: 558 g

Veelgestelde vragen over Bluetooth-speakers

Hieronder lees je enkele samenvattende antwoorden op de belangrijkste vragen die mensen hebben over Bluetooth-speakers. Staat jouw vraag er niet tussen? Dan horen we dat graag via het feedbackformulier onderaan de pagina!

Wat is een Bluetooth-speaker?

Een Bluetooth-speaker is een speaker die zich via Bluetooth verbindt met een bronapparaat, zoals een smartphone, tablet of computer. Hiermee stream je draadloos muziek van het apparaat naar de speaker. Deze draadloze speakers zijn in het algemeen ook draagbaar – je gebruikt ze waar je maar wilt.

Hoe verbind je met een Bluetooth-speaker?

Om een Bluetooth-speaker met een ander apparaat te verbinden moeten beide apparaten een Bluetooth-signaal uitzenden. Schakel de Bluetooth-speaker in en zet zijn Bluetooth-functie aan, als dit niet automatisch gebeurt.

Zet nu op een smartphone of computer de Bluetooth-verbinding aan. De naam van de speaker verschijnt hier in een lijst met beschikbare Bluetooth-apparaten. Tik op de speaker om de twee apparaten met elkaar te verbinden.

Hoe sluit je een Bluetooth-speaker aan op een laptop?

Niet alle laptops hebben een ingebouwde Bluetooth-adapter. Een Bluetooth-verbinding aangaan op een laptop die geen ingebouwde adapter heeft, vergt een externe Bluetooth-adapter. Dit is een kleine adapter, die via een usb-poort van de laptop een Bluetooth-signaal uitzend. Met deze adapters gebruik je de Bluetooth-speaker ook voor muziek uit je laptop.

Conclusie

Met deze koopgids vind je met gemak de beste Bluetooth-speaker voor jou! Let voor je een speaker koopt goed op het design, en de accuduur voor gebruik onderweg. Houd voor de beste geluidskwaliteit rekening met de geluidsweergave en het frequentiebereik van de speaker.

Heb jij nog tips of vragen? Laat het me hieronder weten! Bedankt voor het lezen, en veel plezier met je nieuwe Bluetooth-speaker!

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Victoria is 27 jaar en woont met haar vogel in de buurt van Rotterdam. Na een studie animatie op de kunstacademie, en een paar jaar werk, zocht ze een nieuwe uitdaging. Naast schrijven volgt ze een premaster jeugdliteratuur, en vult ze haar vrije tijd met tekenen en gamen.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2023 Technerds.nl All rights reserved
cross