Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Licht Gewicht, Zware Impact: de Beste Lichte Laptop

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

7 min leestijd

Heb je ooit geprobeerd een marathon te lopen met een zware rugzak? Zo voelt het om een zware laptop mee te slepen. Gelukkig ben je hier om te ontdekken hoe je de beste lichte laptop kiest, zodat je digitale last net zo licht wordt als een veertje. Laten we samen de wereld van lichte laptops verkennen en de perfecte vinden die bij jouw levensstijl past.

Wat zijn de beste lichte laptops van 2024?

Dit zijn de 5 beste lichte laptops volgens onderzoek van onze redactie en expertreviews:

Waarom Technerds vertrouwen? Ons team besteedt uren aan het onderzoek, schrijven, actualiseren en bewerken van onze artikelen. Klik hier voor meer informatie over onze redactionele richtlijnen.

Beste lichte laptops van 2024

1. Beste lichte laptop: ASUS ROG Zephyrus G14 (2022)

De ASUS ROG Zephyrus G14 (2022) dunne gaminglaptop is een veelzijdige krachtpatser die geschikt is voor een breed scala aan toepassingen, zoals schoolwerk, gaming, multimediaconsumptie, werkstation en zakelijk gebruik. Met een AMD CPU en GPU levert het voldoende verwerkingskracht voor veeleisende taken zoals videobewerking en 3D-animatie, zoals opgemerkt door Tom's Hardware: "De Asus ROG Zephyrus G14 wordt geprezen als een van de beste op AMD gebaseerde laptops." Het 14-inch WQXGA-scherm met een verversingssnelheid van 120Hz, een responstijd van 3ms en ondersteuning voor Dolby Vision HDR biedt een levendige en meeslepende kijkervaring, waardoor het geschikt is voor contentcreatie, zoals benadrukt door Tom's Guide. Het toetsenbord en touchpad zijn comfortabel en responsief, wat zorgt voor een naadloze gebruikerservaring bij verschillende toepassingen en activiteiten.

De ASUS ROG Zephyrus G14 (2022) dunne gaminglaptop wordt geprezen om zijn compacte, aantrekkelijke ontwerp, met een optioneel AniMe Matrix mini-LED display aan de achterkant van het deksel, wat zorgt voor een unieke en opvallende functie. De draagbaarheid van de laptop wordt benadrukt door het relatief lichte gewicht van 3,5 pond en afmetingen van 12,8 x 8,7 x 0,7 inch, waardoor het een overtuigende keuze is voor gamingliefhebbers, zoals benadrukt door Tom's Hardware. Bovendien levert het apparaat krachtige gameprestaties, met de RTX 2060 Max-Q die in staat is om games op hoge instellingen te spelen en ray tracing te ondersteunen in sommige games, zoals opgemerkt door Tom's Hardware: "De gameprestaties worden geprezen."

Echter, de laptop heeft de neiging om warm en luid te worden bij zware belasting en er is enige thermische throttling op de GPU, zoals vermeld door RTINGS. Bovendien worden het ontbreken van Thunderbolt 3 en de dikke onderste rand van het scherm genoemd als nadelen, zoals opgemerkt door Tom's Hardware. Ondanks deze beperkingen maakt de indrukwekkende batterijduur van de laptop, die meer dan 10 uur meegaat voor lichte productiviteit, zoals opgemerkt door RTINGS, het een geschikte keuze voor gebruikers onderweg.

In vergelijking met zijn concurrenten valt de ASUS ROG Zephyrus G14 (2022) dunne gaminglaptop op door zijn sterke prestaties, uithoudingsvermogen en opvallende ontwerp, waardoor het een allesomvattend pakket biedt voor gebruikers die op zoek zijn naar een draagbare krachtpatser voor gaming en productiviteit. Zijn onderscheidende kenmerken, waaronder zijn AMD CPU en GPU, levendige display en compacte ontwerp, onderscheiden het van concurrenten op de markt. In situaties waar draagbaarheid, sterke gameprestaties en meeslepende contentcreatie van groot belang zijn, neemt de ASUS ROG Zephyrus G14 (2022) dunne gaminglaptop de leiding.

Samengevat maakt de ASUS ROG Zephyrus G14 (2022) dunne gaminglaptop indruk met zijn veelzijdige mogelijkheden, sterke prestaties en opvallende ontwerp. Hoewel het te maken kan krijgen met thermische problemen bij zware belasting en bepaalde connectiviteitsfuncties mist, maken zijn draagbaarheid, levendige display en krachtige gameprestaties het een overtuigende keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een evenwichtige oplossing voor gaming en productiviteit.

Voordelen ASUS ROG Zephyrus G14 (2022)
 • Veelzijdige krachtpatser voor school, gaming, multimediaconsumptie, werkstation en zakelijke doeleinden.
 • Sterke gameprestaties met RTX 2060 Max-Q die in staat is om games op hoge instellingen te spelen en ray tracing te ondersteunen.
 • Indrukwekkende batterijduur, die meer dan 10 uur meegaat voor lichte productiviteit.
Nadelen ASUS ROG Zephyrus G14 (2022)
 • Neigt warm te worden en luid te zijn bij zware belasting, met thermische throttling op de GPU.
 • Het ontbreken van Thunderbolt 3 en een dikke onderste rand op het display.
 • Kan thermische problemen ervaren bij zware belasting en mist bepaalde connectiviteitsfuncties.

2. Beste lichte laptop: ASUS ROG Zephyrus G14 (2022)

2. Beste lichte laptop: ASUS ROG Zephyrus G14 (2022)

Belangrijke specificaties:

3. Prominent displayformaat: Dell XPS 17 Thin Gaming

Met de Dell XPS 17 Thin Gaming laptop heb ik een krachtige bondgenoot in handen voor zowel mijn werk als mijn gaming behoeften. Dankzij de Intel Core i7-12700H processor, Nvidia GeForce RTX 3060 (in het 9720 model) en een royale 32GB DDR5-4800MHz RAM, levert deze laptop exceptionele prestaties. Het 17-inch 3,840 x 2,400 display met 500 nits helderheid en 100% AdobeRGB dekking zorgt voor een visueel feest, perfect voor content creatie en meeslepend gamen.

Volgens Tom's Hardware overtreft de Dell XPS 17 (9720) "zijn voorganger en concurreert met de 16-inch M1 Max-aangedreven MacBook Pro" op het gebied van productiviteitstaken en gaming. De Nvidia GeForce RTX 3050 GPU in het 2022 model maakt het ook een veelzijdige keuze voor casual gaming en GPU-versnelde taken. TechRadar merkt op dat de laptop indruk maakt met zijn audiokwaliteit en batterijduur van meer dan 10 uur tijdens lichte werkbelasting, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor gebruikers die productief willen zijn zonder netstroom.

Toch heeft de laptop ook zijn beperkingen. Het ontwerp, hoewel goed gebouwd, wordt bekritiseerd vanwege het gebrek aan USB-A poorten en een beperkte poortselectie, zoals benadrukt door Tom's Hardware. Daarnaast presteert de laptop minder in bepaalde tests, zoals de Handbrake test, waarbij het 6 minuten en 40 seconden duurde om te transcoderen, zoals vermeld in dezelfde review.

In vergelijking met zijn voorganger en concurrenten springt de Dell XPS 17 Thin Gaming eruit vanwege zijn krachtige prestaties, hoge-resolutie display en geschiktheid voor content creatie en gaming. Zijn gestroomlijnde ontwerp en sterke prestaties maken het een uitstekende keuze voor studenten, content creators en zakelijke gebruikers, zoals opgemerkt door TechRadar. Echter, de beperkte poortselectie en prestaties in bepaalde tests kunnen gebruikers afschrikken die deze aspecten prioriteren.

Al met al is de Dell XPS 17 Thin Gaming een eersteklas optie voor wie een premium laptopervaring zoekt, met uitstekende prestaties en displaykwaliteit. Zijn veelzijdigheid maakt het geschikt voor een breed scala aan gebruikers, van studenten tot content creators. Hoewel het misschien niet de meest uitgebreide poortselectie heeft en mogelijk achterloopt in bepaalde tests, maken zijn algehele sterke punten het een aantrekkelijke keuze in het concurrerende landschap van premium laptops.

Voordelen Dell XPS 17 Thin Gaming
 • Krachtige prestaties voor productiviteit en gaming behoeften
 • Hoge-resolutie display met 500 nits helderheid en 100% AdobeRGB dekking
 • Veelzijdige keuze voor kracht en draagbaarheid
Nadelen Dell XPS 17 Thin Gaming
 • Gebrek aan USB-A poorten en beperkte poortselectie
 • Prestaties vallen tegen in bepaalde tests, zoals de Handbrake test

4. Razer Blade 15 Thin Gaming

4. Razer Blade 15 Thin Gaming

Belangrijke specificaties:

Schermgrootte: 15.6 Inch
Beeldschermresolutie: 1920 x 1080
Processor implementatie: i7-9750H
Intern geheugen: 16 GB
Opslagcapaciteit: 512 GB
Opslag media: SSD
Type videokaart: Intel® UHD Graphics 630
Operatingsysteem: Windows 10 Home

De Razer Blade 15 Thin Gaming Laptop zet zijn erfenis voort met een strak ontwerp en krachtige prestaties in het 2022-model. Het zwarte aluminium chassis behoudt zijn aantrekkingskracht, terwijl de aangepaste bodem de koeling verbetert zonder gewicht toe te voegen of de afmetingen te veranderen. Het 15,6-inch scherm met slanke randen en een 16:9 beeldverhouding zorgt voor een meeslepende visuele ervaring. De laptop biedt voldoende aansluitmogelijkheden, hoewel de eigen stroomaansluiting en omvangrijke stroomadapter mogelijke nadelen zijn. Uitgerust met een Intel Core i7-12800H, Nvidia GeForce RTX 3070 Ti, 16GB DDR5-4800 geheugen en een 1TB M.2 PCIe NVMe SSD, levert de Razer Blade 15 hoge gameprestaties. De helderheid van het scherm is echter een verbeterpunt.

In vergelijking met zijn tegenhangers onderscheidt de Razer Blade 15 zich door zijn krachtige componenten en strakke, reisvriendelijke ontwerp. Hoewel het hoge oppervlaktetemperaturen vertoont en de luidsprekers mogelijk niet overeenkomen met zijn prijsklasse, maakt de laptop indruk met zijn snelle display en compacte behuizing. Zoals opgemerkt door Tom's Hardware, "De bodem van de laptop is aangepast om de koeling te verbeteren zonder het gewicht of de afmetingen te veranderen," waarbij de nadruk wordt gelegd op de toewijding aan efficiënt thermisch beheer.

In de wereld van dunne en lichte gaminglaptops concurreert de Razer Blade 15 met opties zoals de Lenovo Legion Slim 5, Razer Blade 14 en Asus ROG Zephyrus G14. Terwijl de Lenovo Legion Slim 5 indrukwekkende prestaties en een hoogwaardig OLED-paneel biedt, valt de Razer Blade 14 op door fantastische gameprestaties, een solide IPS-scherm en een geweldige batterijduur. De Asus ROG Zephyrus G14 daarentegen blinkt uit in een lichtgewicht ontwerp, indrukwekkende gameprestaties en een lange batterijduur. Elke optie richt zich op gamers die draagbaarheid zoeken zonder in te leveren op gamecapaciteiten.

De Razer Blade 15 Thin Gaming Laptop is een uitstekende keuze voor gamers en creatieve professionals die prestaties en draagbaarheid vooropstellen. Zijn krachtige componenten, compacte ontwerp en snelle display maken het een overtuigende optie in de categorie dunne gaminglaptop. Hoewel het te maken heeft met uitdagingen zoals hoge oppervlaktetemperaturen en luidsprekerkwaliteit, onderscheiden zijn sterke punten in gameprestaties en strak design het. Zoals Digital Trends opmerkt, "De Razer Blade 15 (2022) behoudt zijn strakke en ingetogen ontwerp," waarmee het zijn positie als premium gaming- en professionele laptop versterkt.

Voordelen Razer Blade 15 Thin Gaming
 • Krachtige componenten
 • Sleek en reisvriendelijk ontwerp
 • Ruime connectiviteitsopties
Nadelen Razer Blade 15 Thin Gaming
 • Hoge oppervlaktetemperaturen
 • Luidsprekerkwaliteit komt mogelijk niet overeen met de prijsklasse
 • Eigen stroomaansluiting en omvangrijke stroomadapter

5. Lenovo Legion 5 Gaming Laptop

De Lenovo Legion 5 Gen 6 15 (2021) is een veelzijdige laptop die geschikt is voor diverse doeleinden, maar het heeft ook zijn nadelen. De krachtige hardware maakt het een uitstekende keuze voor gaming, multimedia, werkstations en zakelijk gebruik. Echter, het wordt bekritiseerd vanwege zijn omvang, korte batterijduur, weergaveproblemen en luid ventilatorgeluid. Volgens beoordelingen maakt de Legion 5 indruk met zijn hoge CPU- en GPU-prestaties en snelle 165 Hz-display, waardoor het een solide optie is voor gaming. Notebookcheck prijst de laptop vanwege zijn betaalbaarheid en krachtige componenten, waaronder de GeForce RTX 3060 en AMD Ryzen 5000-processor, maar benadrukt nadelen zoals voortdurend luidruchtige ventilatoren en problemen met schakelbare graphics en Wi-Fi-prestaties.

De Legion 5 Pro 16 biedt een helder en levendig 165Hz-display met krachtige componenten zoals de Ryzen 7-processor en RTX 3070 grafische kaart. Het heeft een kenmerkende Lenovo-stijl, een verscheidenheid aan connectiviteitsopties en eenvoudige onderhoudstoegang. Het RGB-verlichte toetsenbord biedt comfortabele toetsreactie en aanpassingsopties, en de prestaties van de AMD- en Nvidia-componenten zijn goed uitgebalanceerd, met goede koeling en batterijduur in de hybride modus. Echter, het heeft nadelen zoals slechte kleurweergave in de RGB-verlichting, een trage SSD en onhandig geplaatste USB-aansluitingen.

In vergelijking met zijn tegenhangers biedt de Legion 5 Gen 6 15 (2021) solide prestaties en veelzijdige gebruiksscenario's. Echter, zijn nadelen, zoals korte batterijduur, luid ventilatorgeluid en weergaveproblemen, maken het tot een minder overtuigende optie voor gebruikers die prioriteit geven aan draagbaarheid en stille werking. Aan de andere kant maken zijn krachtige CPU en GPU het een opmerkelijke keuze voor gaming en veeleisende taken, vooral voor degenen die een budgetvriendelijke optie zoeken zonder in te leveren op prestaties.

Concluderend biedt de Lenovo Legion 5 Gen 6 15 (2021) robuuste prestaties in diverse gebruiksscenario's, waardoor het een veelzijdige keuze is voor gebruikers met veeleisende computerbehoeften. Hoewel het uitblinkt in het leveren van krachtige hardware tegen een betaalbare prijs, zijn de beperkingen op het gebied van draagbaarheid, batterijduur en beeldkwaliteit belangrijke overwegingen voor potentiële kopers. Desalniettemin versterkt zijn vermogen om gaming- en werkstationstaken aan te kunnen zonder de bank te breken zijn positie als een sterke concurrent op de gaming laptopmarkt.

Voordelen Lenovo Legion 5 Gaming Laptop
 • Krachtige CPU- en GPU-prestaties
 • Snelle 165Hz-display voor gaming en multimediataken
 • Betaalbare prijs voor de hardwarecomponenten
Nadelen Lenovo Legion 5 Gaming Laptop
 • Omvangrijkheid en gebrek aan draagbaarheid
 • Korte batterijlevensduur en luidruchtige ventilatorgeluiden
 • Problemen met beeldkwaliteit en schakelbare grafische kaarten
Iemand bewerkt een foto in een videobewerkingsprogramma op een MacBook Pro

Hoe kies je een goede [product]?

De beste lichte laptop komt voor in allerlei vormen. Bekijk hier bijvoorbeeld de beste ultrabook – maar overweeg ook of je naast een lichte laptop ook meteen op zoek bent naar de beste laptop voor fotobewerking, een laptop voor videobewerking of de beste laptop met touchscreen.

Kiezen van de beste lichte laptop: gewicht en formaat

Lichte laptops kenmerken zich door hun gewicht en afmetingen. De meeste lichte laptops wegen maximaal 1,5 kg, waardoor je ze gemakkelijk overal mee naartoe neemt. Qua afmetingen vind je ze vaak in de categorie van 13 tot 14 inch, hoewel er ook modellen zijn die iets groter of kleiner zijn, zoals de beste 15 inch laptop.

Een ultralichte laptop is niet alleen licht van gewicht, maar ook dun. De dikte ligt vaak onder de 2 cm, wat bijdraagt aan het draagbare karakter. Echter, de grootte op zichzelf maakt een laptop niet per se licht. Het gaat om de combinatie van een laag gewicht en compacte afmetingen, zonder in te leveren op prestaties en functionaliteit.

Selecteren van een besturingssysteem voor je lichte laptop

In de wereld van lichte laptops kom je verschillende besturingssystemen tegen, elk met hun unieke eigenschappen en voordelen. De keuze van het besturingssysteem is cruciaal, want het bepaalt hoe je interacteert met je laptop en welke software je kunt gebruiken.

De meest voorkomende systemen zijn Windows, macOS en Chrome OS. Laten we deze eens nader bekijken in een vergelijkingstabel, zodat je een geïnformeerde keuze kunt maken.

BesturingssysteemVoordelenNadelen
WindowsZeer veelzijdig, compatibel met een breed scala aan software en hardware. Uitstekend voor zowel persoonlijk als professioneel gebruik.Kan zwaarder zijn op het systeem, wat soms leidt tot langzamere prestaties op minder krachtige laptops.
macOSGebruiksvriendelijk met een strakke, intuïtieve interface. Uitstekende integratie met andere Apple-producten.Beperkt tot Apple's MacBook-lijn, wat minder keuzevrijheid in hardware betekent. Gemiddeld duurder dan Windows en ChromeOS.
ChromeOSLicht en snel, ideaal voor basisgebruik, zoals internetten en documenten bewerken. Sterke integratie met Google-diensten. Vaak te zien onder goede goedkope laptops.Minder geschikt voor zware applicaties. Beperkte offline-functionaliteit.

Schermkenmerken van de beste lichte laptop: formaat en resolutie

In lichte laptops vind je, zoals gezegd, vaak schermgroottes variërend van 13 tot 14 inch, hoewel er ook modellen zijn van 11 of 15 inch. Deze maten zijn ideaal voor mobiliteit zonder in te leveren op zichtbaarheid en gebruiksgemak.

Wat betreft schermresoluties:

 • Full HD (1920 × 1080 pixels) kom je vaak tegen in lichte laptops. Dit biedt een goede balans tussen scherpte en prestaties.
 • Hogere resoluties, zoals 4K (3840 × 2160 pixels), zijn ook beschikbaar, maar deze zijn meer belastend voor de batterij en de hardware (met name de grafische kaart). Bovendien is het nog maar de vraag of je het verschil echt ziet op zulke kleine schermen.
 • Een gouden tussenweg vind je bij QHD (2560 × 1440 pixels). Deze resolutie overlegt gedetailleerder beeld dan FHD, zonder de grafische kaart zoveel te belasten als 4K doet.

De relatie tussen schermgrootte en resolutie is ook belangrijk. Op een groter scherm kan een lage resolutie leiden tot minder scherpe beelden, omdat de pixels groter en meer zichtbaar zijn. Bij kleinere schermen is dit effect minder merkbaar. Een hogere resolutie op een klein scherm zorgt voor scherpere beelden, maar kan ook meer van je batterij en grafische capaciteiten vragen.

Processorkeuze voor optimale prestaties in lichte laptops

In lichte laptops kom je voornamelijk processors tegen van drie grote merken: Intel, AMD en Apple. Elke fabrikant heeft zijn eigen sterke punten en beperkingen. Laten we deze eens bekijken in een overzichtelijke tabel.

MerkVoordelenNadelen
IntelBreed scala aan opties, van budget tot high-end. Goede balans tussen prestaties en energieverbruik.Kan duurder zijn dan AMD. Sommige lagere modellen presteren minder goed in multitasking.
AMDVaak betere prijs-prestatieverhouding. Sterk in grafische prestaties en multitasking.Verbruikt soms meer energie, wat invloed kan hebben op de batterijduur.
AppleGeoptimaliseerd voor macOS, zeer energie-efficiënt. Uitstekende prestaties in zowel CPU- als GPU-taken.Alleen beschikbaar in Apple's eigen laptops. Minder compatibiliteit met Windows-gebaseerde software.

In lichte laptops vind je vaak de Intel Core-serie, zoals de i3, i5 en i7, die een goede balans bieden tussen prestaties en energieverbruik. AMD's Ryzen-lijn, waaronder de Ryzen 3, 5 en 7, staat bekend om zijn sterke grafische prestaties en efficiëntie in multitasking.

Apple's M-serie, waaronder de M1 en M2, is specifiek ontworpen voor integratie met macOS, wat resulteert in indrukwekkende prestaties en energie-efficiëntie. Ook hoe Apple de temperatuur van hun CPU's beheert is uitstekend – maar voor de zekerheid is een laptopkoeler toch geen slecht idee!

Iemand draagt een dunne MacBook in zijn hand terwijl hij over straat loopt

CPU-snelheid: Kernen en kloksnelheid

De verwerkingssnelheid van een laptopprocessor, gemeten in gigahertz (GHz), is cruciaal voor de snelheid waarmee je laptop taken uitvoert. Een hoger aantal GHz duidt op een snellere processor. Voor standaardgebruik volstaat een processor met ongeveer 2,5 GHz.1Intogadgets (2023). 'Even wat uitleg: Wat is GHz (Gigahertz) precies?'

Voor intensievere activiteiten, zoals gamen of het bewerken van video's, is een processor met ten minste 3,5 GHz aan te bevelen. Bedenk wel dat een hogere GHz-waarde doorgaans meer energie vereist, wat de batterijduur kan beïnvloeden.

Een ander essentieel aspect zijn de cores (kernen), die je kunt zien als afzonderlijke werkeenheden. Een groter aantal cores vergroot het vermogen om simultaan meerdere taken uit te voeren. Een quad-core processor is een solide keuze voor algemeen gebruik, terwijl voor zwaardere taken als videobewerking een hexa-core of zelfs octa-core aan te raden is.

RAM-vereisten voor jouw ideale lichte laptop

RAM, ofwel werkgeheugen, speelt een cruciale rol in de prestaties van lichte laptops. Het bepaalt hoeveel taken je laptop tegelijkertijd kan verwerken. Hier is een overzicht van hoeveel RAM je nodig hebt voor verschillende activiteiten:

 • Basisgebruik (zoals surfen op het internet, tekstverwerking): 4 GB is voldoende.
 • Gemiddeld gebruik (zoals streamen van media, werken met Office-programma's): 8 GB biedt een soepele ervaring.
 • Geavanceerd gebruik (zoals foto- en videobewerking, lichte games): 16 GB is aan te raden voor meer veeleisende taken.
 • Zware taken (zoals professionele videobewerking, geavanceerde games): 32 GB of meer voor de beste prestaties.

Bij lichte laptops is het belangrijk om te weten dat het RAM vaak vastgesoldeerd zit op het moederbord. Dit betekent dat je het niet kunt vervangen of upgraden na aankoop.

Bij sommige modellen is er wel een optie voor uitbreidbaar of verwisselbaar RAM, maar dit is minder gebruikelijk. Het is dus belangrijk om bij aankoop al te kiezen voor een laptop met voldoende RAM voor jouw behoeften.

Opslagopties voor lichte laptops: SSD versus HDD

In lichte laptops vind je meestal SSD's (solid state drives) in plaats van HDD's (hard disk drives). Het grootste verschil? SSD's zijn sneller, stiller en duurzamer, omdat ze geen bewegende onderdelen hebben, terwijl HDD's meer opslagruimte bieden voor een lagere prijs. In de dunne behuizing van een lichte laptop past een SSD beter vanwege zijn compacte formaat en schokbestendigheid.

Voor verschillende soorten gebruikers raad ik de volgende opslagcapaciteiten aan:

 • Basisgebruikers (internetten, e-mail, documenten): 128 GB tot 256 GB.
 • Gemiddelde gebruikers (streamen, lichte fotobewerking): 256 GB tot 512 GB.
 • Zware gebruikers (videobewerking, gaming, softwareontwikkeling): 512 GB tot 1 TB of meer.

Onthoud dat cloudopslag of externe harde schijven altijd een optie zijn voor extra opslagruimte. Kies wat het beste past bij jouw behoeften en werkstijl.

Grafische kaarten in lichte laptops: wat je moet weten

In lichte laptops kom je twee soorten grafische kaarten tegen: geïntegreerde en discrete. Geïntegreerde grafische kaarten zijn ingebouwd in de processor, terwijl discrete grafische kaarten aparte, krachtigere units zijn. Laten we de voor- en nadelen van beide bekijken in een tabel.

Type grafische kaartVoordelenNadelen
GeïntegreerdZuiniger met energie, wat beter is voor de batterijduur. Goedkoper en neemt minder ruimte in beslag, ideaal voor dunne laptops.Minder krachtig, niet geschikt voor zware grafische taken, zoals geavanceerde games of professionele videobewerking.
DiscreetBiedt veel betere prestaties voor grafisch intensieve taken. Geschikt voor gaming, 3D-modellering en videobewerking.Verbruikt meer energie, wat invloed heeft op de batterijduur. Maakt laptops dikker en duurder.

In een lichte laptop vind je vaak geïntegreerde grafische kaarten vanwege hun compactheid en energie-efficiëntie. Ze zijn prima voor dagelijks gebruik zoals surfen op het web, het bekijken van films en lichte fotobewerking. Voor zwaardere grafische taken is een laptop met een discrete grafische kaart aan te raden, hoewel deze zelden in zeer lichte modellen te vinden zijn.

Iemand in een spijkerjas en spijkerbroek draagt een MacBook op straat

Poorten en connectiviteit in de beste lichte laptops

Bij lichte laptops is het aantal en type poorten vaak beperkter dan bij grotere modellen. Dit komt door hun compacte ontwerp. Je vindt meestal de essentiële poorten, maar verwacht geen overvloed. Hier zijn de meest voorkomende types:

 • Usb-poorten, vaak usb-c voor zowel opladen als dataoverdracht. Soms vind je nog een of twee traditionele usb-a-poorten.
 • HDMI, voor het aansluiten op externe schermen, hoewel niet altijd aanwezig.
 • Audiojack, voor koptelefoons of externe luidsprekers, hoewel sommige ultradunne modellen dit kunnen weglaten.
 • SD-kaartlezer, handig voor fotografen, maar niet altijd inbegrepen.

Welke merken maken goede lichte laptops?

Ik test veel lichte laptops, en ben er persoonlijk achter gekomen dat niet ieder merk gelijk geschapen is. Ik heb echter de nodige ervaring opgedaan en raad je vol vertrouwen de onderstaande merken aan. Kiezen tussen de beschikbare opties is niet altijd even simpel, maar met deze merken heb ik altijd goede ervaringen gehad!

Apple

Apple staat bekend om zijn MacBook Air- en MacBook Pro-lijnen, die vaak worden geprezen om hun slanke, lichte ontwerp en sterke prestaties. Ze zijn populair onder professionals en studenten vanwege hun betrouwbare besturingssysteem, lange batterijduur en hoogwaardige bouwkwaliteit.

Dell

De Dell XPS-lijn is vaak een topkeuze voor lichte laptops. Deze laptops bieden een combinatie van krachtige prestaties, hoge resolutie schermen en een stijlvol, draagbaar ontwerp. Dell wordt vaak gewaardeerd voor zijn klantenservice en duurzaamheid van de producten.

Wat is volgens de Consumentenbond de beste lichte laptop?

De beste lichte laptop volgens Consumentenbond is de MacBook Air 2022 13,6" met M2-chip en 512 GB opslag. Deze laptop blinkt uit in zijn categorie door de krachtige M2-chip, die zorgt voor snelle prestaties en efficiënt energieverbruik.

Het 13,6 inch Retina-display biedt heldere en scherpe beelden, ideaal voor zowel werk als entertainment. Met een gewicht van slechts 1,24 kg en een dikte van 1,13 cm is hij daarnaast uitzonderlijk draagbaar. De opslagcapaciteit van 512 GB biedt ruim voldoende ruimte voor al je bestanden en software.      

Wat is volgens Tweakers de beste lichte laptop?

De beste lichte laptop volgens Tweakers is de Lenovo Yoga Slim 6 14IAP8. Deze laptop valt op door zijn Intel Core i5-processor van de 11e generatie, wat zorgt voor snelle en efficiënte prestaties tegen een in verhouding toegankelijke prijs.

Het 14 inch Full HD-scherm biedt heldere en levendige beelden, perfect voor zowel werk als ontspanning. Met een gewicht van slechts 1,4 kg en een dikte van 1,59 cm is hij daarnaast gemakkelijk mee te nemen. Bovendien biedt de batterijduur van maximaal 18 uur je de vrijheid om de hele dag door te werken zonder opladen. ✨

Wat is volgens PC Magazine de beste lichte laptop?

De beste lichte laptop volgens PC Magazine is de Asus Zenbook 14 OLED (UM3402). Deze laptop onderscheidt zich met zijn indrukwekkende oled-scherm van 14 inch, dat levendige kleuren en diepe zwarttinten biedt voor een ongeëvenaarde kijkervaring.

Aangedreven door een AMD Ryzen-processor, combineert hij hoge prestaties met efficiënt energieverbruik. Het gewicht van slechts 1,39 kg en een ultradun profiel maakt hem bovendien ideaal voor onderweg. Bovendien biedt de Zenbook 14 OLED een ruime opslagcapaciteit en een batterijduur die je dagelijkse behoeften moeiteloos ondersteunt.      

Veelgestelde vragen over lichte laptops van onze lezers

Dit deel is toegewijd aan al jullie vragen en opmerkingen, maar …

We hebben nog geen vragen ontvangen

Zin om daar wat aan te doen? Laat ons hieronder via het formulier weten welke opmerkingen je nog hebt, zodat we deze tijdens een toekomstige update van dit artikel kunnen beantwoorden.

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Jonathan is een computerexpert met een passie voor computers. Hij heeft dan ook informatica gestuurd aan de UvA, en werkt inmiddels al tien jaar in de IT-sector. Hij schrijft over de nieuwste technologieën, reviewt hardware en software, en beantwoordt dringende vragen over computerproblemen. En als hij daar niet mee bezig is, vind je hem met een VR-headset op in zijn favoriete game. 👓
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross