Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Beste Goedkope Laptop: een Laptop voor een Prikkie

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

7 min leestijd

Op zoek naar de beste goedkope laptop? Dat voelt waarschijnlijk als het vinden van een naald in een hooiberg, maar geen zorgen: in deze koopgids ontdek je hoe je, zonder je bankrekening te plunderen, een laptop vindt die krachtig genoeg is voor jouw behoeften, en lees je alles over processorsnelheid tot schermresolutie. Want wie zegt dat kwaliteit altijd duur moet zijn?

Wat zijn de beste goedkope laptops van 2024?

Dit zijn de 5 beste goedkope laptops volgens onderzoek van onze redactie en expertreviews:

Waarom Technerds vertrouwen? Ons team besteedt uren aan het onderzoek, schrijven, actualiseren en bewerken van onze artikelen. Klik hier voor meer informatie over onze redactionele richtlijnen.

Beste goedkope laptops van 2024

1. Beste goedkope laptop: Acer Aspire 5 (2022, A515-57-56UV)

1. Beste goedkope laptop: Acer Aspire 5 (2022, A515-57-56UV)

Belangrijke specificaties:

Schermgrootte: 15.6 Inch
Beeldschermresolutie: 1920 x 1080
Processor implementatie: i5-1235U
Intern geheugen: 16 GB
Opslagcapaciteit: 512 GB
Opslag media: SSD
Type videokaart: Intel Iris Xe Graphics

Als ik kijk naar de Acer Aspire 5 (2022, A515-57-56UV), valt hij echt op in de categorie betaalbare laptops. Hij biedt een geweldige mix van prestaties en waarde. Volgens TechRadar zijn er verschillende configuraties beschikbaar, maar het 14-inch model dat we hebben getest heeft een Intel Core i5-1135G7 processor, 8GB DDR4 RAM en 512GB PCIe SSD-opslag. Voor ongeveer $600 in de VS en £450 in het VK krijg je een helder 1080p scherm, Wi-Fi 6, Gigabit Ethernet en een stevige behuizing. Het toetsenbord typt comfortabel en de vingerafdruksensor op de trackpad maakt het gebruik handig. Het 14-inch scherm wordt geprezen om zijn goede kijkhoeken en draagbaarheid, met een gewicht van 1,7 kg en een dikte van 18 mm. Maar zoals TechRadar opmerkt, kan de dunne L-vormige stroomconnector een potentieel zwakke plek zijn.

De Acer Aspire 5 (2022) wordt erkend als een van de "beste goedkope laptops voor dagelijks internetgebruik en productiviteitstaken". Het is een ideale keuze voor budgetbewuste gebruikers die op zoek zijn naar een betrouwbare laptop voor dagelijks gebruik. Zoals PCMag benadrukt: "De Aspire 5 is een solide keuze als je op zoek bent naar een budgetvriendelijke Windows-laptop die basiscomputertaken aankan."

Deze nieuwste versie van de Aspire 5-serie bouwt voort op zijn voorgangers door moderne functies zoals Wi-Fi 6 en een krachtigere processor te integreren, en daarmee in te spelen op de veranderende behoeften van gebruikers. Door zijn betaalbaarheid, gecombineerd met respectabele specificaties en stevige bouw, is het een overtuigende kanshebber in het instapsegment van laptops.

In vergelijking met zijn concurrenten onderscheidt de Acer Aspire 5 zich door een gebalanceerde mix van prestaties en betaalbaarheid. Hoewel hij misschien niet de dunste randen heeft of het meest geavanceerde ontwerp, compenseert hij dat met betrouwbare prestaties en een aantrekkelijk prijspunt. Zoals PCMag het treffend verwoordt: "De Acer Aspire 5 is een solide keuze als je op zoek bent naar een budgetvriendelijke Windows-laptop die basiscomputertaken aankan."

Ondanks zijn sterke punten heeft de Aspire 5 enkele kleine tekortkomingen, zoals het beperkte aantal USB-C-poorten en het ietwat conventionele ontwerp met forse schermranden. Bovendien is de kwetsbaarheid van de stroomconnector, zoals TechRadar opmerkt, een punt van overweging voor potentiële kopers.

Al met al biedt de Acer Aspire 5 (2022, A515-57-56UV) een overtuigende optie voor prijsbewuste consumenten die een capabele laptop zoeken voor dagelijks gebruik. Met zijn evolutie brengt hij moderne functies en verbeterde prestaties tegen een betaalbare prijs, waardoor het een opmerkelijke keuze is voor mensen die waarde hechten aan essentiële functionaliteit zonder daarvoor te veel te betalen.

Voordelen Acer Aspire 5 (2022, A515-57-56UV)
 • Betaalbare prijs
Nadelen Acer Aspire 5 (2022, A515-57-56UV)
 • Beperkt aantal USB-C poorten
 • Vulnerabiliteit van de stroomconnector
 • Conventioneel ontwerp met dikke schermranden

2. Uitstekende Chrome OS-tablet voor een betaalbare prijs: Lenovo Chromebook Duet 5 (2021)

2. Uitstekende Chrome OS-tablet voor een betaalbare prijs: Lenovo Chromebook Duet 5 (2021)

Belangrijke specificaties:

De Lenovo Chromebook Duet 5 (2021) is een slank en draagbaar apparaat met een batterijlevensduur van meer dan tien uur, waardoor het geschikt is voor lichte productiviteit, school en zakelijk gebruik. Het opvallende kenmerk is het OLED-scherm, dat superieure beelden en een hoog scherm-tot-lichaam verhouding biedt, waardoor het ideaal is voor mediaconsumptie en licht gamen. Het high-end model, uitgerust met een Qualcomm Snapdragon 7c Gen 2-processor, 8 GB RAM en 128 GB eMMC-opslag, biedt een overtuigend pakket, vooral gezien de prijs. Volgens Laptop Mag wordt "het 13,3-inch OLED-scherm van het apparaat zeer gewaardeerd, en de stoffen hoes voegt een unieke touch toe." De toetsenbord kan echter wat krap aanvoelen, en de responsiviteit van het touchpad voldoet mogelijk niet altijd aan de verwachtingen. Het is vermeldenswaard dat het apparaat niet geschikt is voor zware werkbelastingen of gaming.

Het lichte en ventilatorloze ontwerp van de Chromebook Duet 5, gecombineerd met de veelzijdigheid van een magnetische stoffen achterkant en toetsenbord, maken het een handige en comfortabele optie voor onderweg. Ondanks de voordelen heeft het apparaat enkele beperkingen, zoals het ontbreken van een 3,5 mm koptelefoonaansluiting en HDR-inhoudsondersteuning, zoals benadrukt door Rtings. Bovendien wijst de review van notebookcheck.net op nadelen zoals een relatief zacht toetsenbord en klikpad, evenals buigen en draaien van de tablet. De snelle schermresponstijden maken het echter geschikt voor snel gamen, wat wijst op het potentieel voor entertainmentdoeleinden.

Op het gebied van betaalbaarheid en beeldkwaliteit steekt de Lenovo Chromebook Duet 5 (2021) duidelijk boven de rest uit. Met zijn OLED-scherm, lange batterijduur en veelzijdige ontwerp biedt het een sterke waardepropositie. In vergelijking met andere goedkope Chromebooks met gemiddelde displays, excelleert de Duet 5, zoals opgemerkt door notebookcheck.net: "De Lenovo IdeaPad Duet 5 Chromebook maakt indruk met zijn AMOLED-display, dat superieure kleuren en zwartniveaus biedt tegen een concurrerende prijs, in tegenstelling tot de meeste goedkope Chromebooks met gemiddelde displays." Voor gebruikers die een krachtige werkstation of uitgebreid zakelijk gebruik zoeken, is de Duet 5 mogelijk niet de beste keuze vanwege zijn beperkingen en prestatiebeperkingen, zoals vermeld door Rtings.

In de wereld van goedkope laptops blinkt de Lenovo Chromebook Duet 5 (2021) uit in het bieden van een hoogwaardig OLED-scherm, draagbaarheid en indrukwekkende batterijduur, waardoor het een uitstekende keuze is voor lichte productiviteit, schoolgebruik en mediaconsumptie. Hoewel het misschien niet geschikt is voor zware werkbelastingen of gaming, maken de kenmerken het tot een overtuigende optie voor degenen die een budgetvriendelijk apparaat zoeken met de nadruk op beeldkwaliteit en gemak voor onderweg.

Voordelen Lenovo Chromebook Duet 5 (2021)
 • Sleek en draagbaar ontwerp
 • OLED-display met een hoog scherm-tot-lichaamsverhouding
 • Lange batterijduur
Nadelen Lenovo Chromebook Duet 5 (2021)
 • Krap toetsenbord
 • Beperkte responsiviteit van de touchpad
 • Afwezigheid van een 3,5 mm koptelefoonaansluiting en HDR-inhoudsondersteuning

3. Betaalbare 14-inch 2-in-1 Chromebook: Acer Chromebook Spin 514 (2022)

3. Betaalbare 14-inch 2-in-1 Chromebook: Acer Chromebook Spin 514 (2022)

Belangrijke specificaties:

Schermgrootte: 14 Inch
Beeldschermresolutie: 1920 x 1080
Processor implementatie: 3050C
Intern geheugen: 4 GB
Opslagcapaciteit: 128 GB
Opslag media: SSD
Type videokaart: AMD Radeon Graphics

Ik ben trots om de Acer Chromebook Spin 514 (2022) aan te kondigen, een betaalbare 14-inch 2-in-1 Chromebook die indrukwekkende waarde biedt voor zijn prijs. Met een veelzijdig ontwerp en essentiële functies, kan het goed concurreren met duurdere modellen, waardoor het geschikt is voor professionals, casual gebruikers en studenten. De laptop heeft een 14-inch 1080p Corning Gorilla Glass-display en een 1080p webcam, wat essentiële maar goed geïmplementeerde functies biedt. Volgens TechRadar is "het prestatieverschil verwaarloosbaar voor niet-technofiele gebruikers", waarmee het zijn kracht in dagelijks gebruik bevestigt. Met een AMD Ryzen 5 5625C-processor, 8GB geheugen en 128GB opslag biedt de Spin 514 krachtige prestaties voor taken die op de Chrome-browser kunnen worden beheerd.

Het apparaat verrast ook met functies zoals een "geweldige 1080p webcam en militaire duurzaamheid", zoals benadrukt door Laptop Mag. Het stevige, geruisloze ontwerp en verschillende processormogelijkheden, tot 16GB RAM en 512GB opslag, maken het een robuuste en veelzijdige optie. De 2-in-1 functionaliteit en lichte bouw van de Spin 514 voegen nog meer aantrekkingskracht toe, ondanks dat hij een beetje fors is. Het voldoet aan diverse connectiviteitsbehoeften met een ruim assortiment poorten, hoewel het een microSD-kaartsleuf mist. Deze functies positioneren de Spin 514 als een betrouwbare en duurzame Chromebook, geschikt voor gebruikers die op zoek zijn naar een robuuste, reisvriendelijke optie.

In vergelijking hiermee valt de Acer Chromebook 514 (2022) op als een "volkomen adequate" en betrouwbare Chromebook, op maat gemaakt voor dagelijkse functionaliteit. Het heeft een eenvoudige combinatie van een 11e generatie Core-chip, 8GB RAM en 128GB SSD-opslag, waardoor het geschikt is voor gangbare ChromeOS-taken. Het solide en functionele ontwerp geeft prioriteit aan praktisch gebruik boven extravagantie en biedt een betrouwbare optie voor dagelijks werk. Het toetsenbord, trackpad en scherm worden geprezen vanwege hun geschiktheid voor dagelijks gebruik, samen met een redelijke batterijduur. Geprijsd op een redelijk niveau voor een mid-range machine, wordt het beschouwd als een betrouwbare keuze voor alledaagse taken.

In vergelijking met concurrenten blinkt de Acer Chromebook Spin 514 (2022) uit in het leveren van een robuuste en veelzijdige 2-in-1 Chromebook-ervaring tegen een betaalbare prijs. Zijn prestaties, duurzaamheid en essentiële functies maken het een overtuigende keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een budgetvriendelijk maar capabel apparaat. Het kan echter in de VS te maken krijgen met sterkere concurrentie van duurdere modellen zoals de HP Dragonfly Pro Chromebook. Ondanks dit maken de waarde en prestaties van de Spin 514 het toch een opmerkelijke optie, vooral voor degenen wiens werklast kan worden beheerd op de Chrome-browser.

Tot slot valt de Acer Chromebook Spin 514 (2022) op als een budgetvriendelijke 2-in-1 Chromebook, die een combinatie van prestaties, duurzaamheid en essentiële functies biedt. Zijn veelzijdigheid, robuuste ontwerp en verrassende elementen zoals een geweldige webcam dragen bij aan zijn aantrekkingskracht, waardoor het een uitstekende keuze is voor verschillende gebruikerstypes. Hoewel het misschien niet de premiummodellen overtreft, maken zijn waarde en prestaties het tot een topkandidaat in de betaalbare Chromebook-categorie, vooral voor degenen die op zoek zijn naar een betrouwbare en kosteneffectieve dagelijkse werkpartner.

Voordelen Acer Chromebook Spin 514 (2022)
 • Betaalbare prijs
Nadelen Acer Chromebook Spin 514 (2022)
 • Iets grof ontwerp
 • Geen microSD-kaartsleuf

4. Microsoft Surface Go 3 (2021)

4. Microsoft Surface Go 3 (2021)

Belangrijke specificaties:

Beeldschermresolutie: 1920 x 1280
Opslagcapaciteit: 128 GB

Ik ben enthousiast over de Microsoft Surface Go 3 (2021)! Deze betaalbare 2-in-1 Windows tablet combineert draagbaarheid en functionaliteit op een overtuigende manier. Met een startprijs van $799 is het verkrijgbaar in twee configuraties, met een 12.4-inch PixelSense touchscreen, 12th Gen Intel Core i5-1235U processor, 8-16GB RAM en 256GB SSD-opslag. Dit 2.49-ponds apparaat heeft een slank aluminium chassis en is verkrijgbaar in vier kleuropties, waardoor het een premium uitstraling heeft. Helaas maakt de glanzende afwerking en lage helderheid het lastig om buiten te gebruiken, zoals benadrukt door Tom's Guide.

Volgens RTINGS maken het scherpe en kleurrijke display, het comfortabele toetsenbord en de degelijke webcam videokwaliteit de Surface Go 3 geschikt voor school- en zakelijk gebruik. Toch is het kleine scherm misschien niet ideaal voor multitasking, en de beperkte CPU-kracht en geïntegreerde graphics beperken de mogelijkheden voor veeleisende taken. Daarnaast beperken de beperkte prestaties bij het spelen van veeleisende games, de trage responstijd van het display en het ontbreken van VRR-ondersteuning de game-potentie.

De beperkingen in prestaties en batterijduur zijn factoren om rekening mee te houden bij langdurig gebruik, vooral in veeleisende werksituaties, zoals opgemerkt door RTINGS. Ondanks deze beperkingen maken de draagbaarheid en goede beeldkwaliteit het geschikt voor multimedia- en zakelijk gebruik.

In vergelijking met concurrenten zoals de MacBook Air M2, kan de Surface Go 3 last hebben van beperkte verwerkingskracht, zoals vermeld door Tom's Guide. Echter, het 3:2 beeldverhouding biedt voldoende schermruimte, een functie die zich onderscheidt als een concurrentievoordeel.

Kortom, de Microsoft Surface Go 3 (2021) blinkt uit als een betaalbare 2-in-1 Windows tablet, ideaal voor school, zakelijk en multimedia gebruik vanwege zijn draagbaarheid en goede beeldkwaliteit. Hoewel het misschien niet kan tippen aan de verwerkingskracht van sommige concurrenten, maken de premium uitstraling en ruime schermruimte het een sterke speler in de budget 2-in-1 markt.

Zoals Tom's Guide zegt, biedt de Surface Go 3 "een overtuigende mix van draagbaarheid en functionaliteit," terwijl RTINGS zijn geschiktheid voor school- en zakelijk gebruik benadrukt, ondanks de beperkingen. Deze inzichten benadrukken de sterke punten en beperkingen van het product en benadrukken zijn niche als een top budget 2-in-1 Windows tablet.

Voordelen Microsoft Surface Go 3 (2021)
 • Portabiliteit en functionaliteit
Nadelen Microsoft Surface Go 3 (2021)
 • Glanzende afwerking en lage helderheid voor buitengebruik
 • Beperkte verwerkingskracht en capaciteit voor veeleisende taken
 • Beperkingen in het omgaan met veeleisende game-titels

5. Acer Aspire 3 (A315-24P)

5. Acer Aspire 3 (A315-24P)

Belangrijke specificaties:

Schermgrootte: 15.6 Inch
Beeldschermresolutie: 1920 x 1080
Processor implementatie: 7520U
Intern geheugen: 8 GB
Opslagcapaciteit: 512 GB
Opslag media: SSD
Type videokaart: AMD Radeon 610M

De Acer Aspire 3 (A315-24P) is een voordelige keuze voor diegenen die behoefte hebben aan een laptop met een groot scherm. Met een prijs van $399,99 biedt deze budgetvriendelijke laptop indrukwekkende prestaties, waardoor hij geschikt is voor productiviteit en licht gamen. Met een 15,6-inch 1080p scherm, 8GB RAM en 128GB SSD, wordt hij geleverd met Windows 11 in de S-modus, maar kan eenvoudig worden omgeschakeld om apps van buiten de Microsoft Store te installeren. Volgens HowToGeek belooft hij een indrukwekkende batterijduur van 11 uur, waardoor hij ideaal is voor langdurig gebruik.

De Aspire 3 15 (2023) is ontworpen voor school, zakelijk en werkstationgebruik, volgens RTINGS, en is goed geschikt voor basisproductiviteitstaken en draagbaarheid. Zijn draagbaarheid, goede beeldscherpte en vermogen om lichte productiviteitstaken aan te kunnen worden benadrukt als sterke punten. RTINGS merkt echter nadelen op, zoals een dof en uitgewassen TN-paneel, beperkt RAM en korte batterijduur. Het wordt niet aanbevolen voor gamen of multimediaconsumptie vanwege zijn lage CPU-vermogen, geïntegreerde graphics en beeldkwaliteit.

LaptopMedia benadrukt de aantrekkingskracht van de Aspire 3 als een betaalbare dagelijkse laptop, beschikbaar in meerdere configuraties met verschillende processoren en opslagopties. De laptop biedt een AMD Ryzen 5 7520U of Ryzen 3 7320U processor, AMD Radeon 610M graphics, 8GB RAM en opslag variërend van 128GB SSD tot 512GB SSD. Zijn 15,6" Full HD scherm met IPS-technologie, samen met functies zoals USB Type-C, HDMI en een vingerafdruklezer, maken het een veelzijdige keuze voor dagelijks gebruik.

Ondanks zijn sterke punten, heeft de Aspire 3 beperkingen, met name op het gebied van gamen en multimedia prestaties. De beeldkwaliteit en natuurlijke luidsprekers beperken zijn multimediaprestaties, terwijl zijn gamenprestaties beperkt worden door de CPU en geïntegreerde graphics. Bovendien worden het beperkte RAM en de korte batterijduur geïdentificeerd als mogelijke nadelen.

In vergelijking met zijn tegenhangers onderscheidt de Acer Aspire 3 zich door zijn grote scherm, betaalbaarheid en verscheidenheid aan configuraties. Echter, voor diegenen die op zoek zijn naar een laptop voor meer veeleisende taken zoals gamen of multimediaconsumptie, zouden concurrerende modellen met krachtigere processoren en toegewijde grafische kaarten geschikter kunnen zijn.

Samengevat, de Acer Aspire 3 (A315-24P) valt op als een voordelige keuze voor een laptop met groot scherm, uitblinkend in basisproductiviteitstaken en alledaags gebruiksscenario's. Zijn budgetvriendelijke prijs en meerdere configuratieopties maken het een veelzijdige optie voor gebruikers met uiteenlopende behoeften. Het is echter essentieel om rekening te houden met zijn beperkingen op het gebied van gamen, multimediaprestaties en batterijduur. Zoals HowToGeek het treffend verwoordt, "Als je op zoek bent naar een betaalbare laptop voor dagelijks gebruik, biedt de Acer Aspire 3 een reeks configuraties om aan verschillende behoeften te voldoen."

Voordelen Acer Aspire 3 (A315-24P)
 • Groot 15,6-inch 1080p scherm
 • Betaalbare prijs
 • Veelzijdige configuratie-opties
Nadelen Acer Aspire 3 (A315-24P)
 • Beperkte gaming- en multimediaprestaties
 • Mat en vaag TN-paneel
 • Beperkt RAM-geheugen en korte batterijduur
Een oude Acer-laptop op een boek met meer boeken erachter

Hoe kies je een goede goedkope laptop?

Je vindt niet zomaar een goedkope laptop die ook aan je eisen voldoet. Het is makkelijker om een geweldige ultrabook te vinden, een laptop voor fotobewerking of een goede laptop voor videobewerking, zolang je het budget hebt. Maar dat is voor degenen met een krapper budget niet aan de orde. Tijd om te leren hoe je de beste keuze maakt onder de goedkopere modellen!

Welke prijzen houden we aan voor goedkope laptops? – Voor 'goedkope laptops' houden we prijzen tot zo'n 350 tot 400 euro aan.

Kiezen van het juiste besturingssysteem voor een goedkope laptop

In laptops onder de 400 euro kom je voornamelijk twee soorten besturingssystemen tegen: Windows en Chrome OS. Hier is een overzicht van de voor- en nadelen van elk:

BesturingssysteemVoordelenNadelen
Windows- Breed scala aan software en applicaties.
- Vertrouwd voor de meeste gebruikers.
- Goede compatibiliteit met hardware en randapparatuur.
- Is in verhouding zwaarder voor goedkopere hardware.
- Meer vatbaar voor virussen en malware.
ChromeOS- Lichtgewicht en snel, ideaal voor basisgebruik.
- Sterke integratie met Google-diensten.
- Lage vatbaarheid voor virussen.
- Beperkter in software en applicaties.
- Voornamelijk afhankelijk van internetverbinding.
- Minder geschikt voor zware taken.

Bij het kiezen van een besturingssysteem voor een goedkope laptop, overweeg je primaire gebruik. Windows biedt meer flexibiliteit en is geschikt voor een breed scala aan taken, terwijl Chrome OS uitblinkt in basisgebruik en online activiteiten.

Schermgrootte en resolutie: Wat past bij jouw behoeften?

Bij goedkope laptops variëren de schermgroottes meestal van 11 tot 15 inch. De keuze hangt af van je beoogde gebruik:

 • 11 tot 13 inch is ideaal voor mobiliteit en basisgebruik, zoals surfen en tekstverwerking. Perfect voor studenten en reizigers – vooral degenen die koste wat het kost een lichte laptop willen!
 • 14 tot 15 inch biedt een goede balans tussen bruikbaarheid en draagbaarheid. Een 14 of 15 inch laptop is geschikt voor algemeen gebruik, van kantoorwerk tot lichte mediaconsumptie.

In laptops onder de 400 euro vind je vaak een schermresolutie van 1366 × 768 (HD) tot 1920 × 1080 (Full HD). Full HD biedt een scherpere en duidelijkere weergave, wat prettig is voor het bekijken van video's en het werken met meerdere vensters.

Schermgrootte en -resolutie zijn verder nauw met elkaar verbonden:

 • Bij kleinere schermen (11-13 inch) is een HD-resolutie vaak nog wel voldoende, omdat het kleinere formaat de lagere resolutie compenseert.
 • Voor grotere schermen (14-15 inch) is Full HD aan te bevelen voor een helderder en gedetailleerder beeld. Ga je toch voor HD, dan kun je de individuele pixels op je scherm haast tellen!

Touchscreens kom je tenslotte niet vaak tegen onder de goedkope laptops. Zoek je daarnaar, dan moet je voor de beste laptop met touchscreen mogelijk nog even doorsparen.

Een zwarte laptop op een bureau omringd met planten en boeken

Processorkeuze: Type en snelheid voor jouw laptop

Bij het kiezen van een budgetlaptop is het type processor van groot belang. De processor bepaalt grotendeels hoe snel en efficiënt je laptop taken uitvoert. Aangezien er een enorm aanbod aan processors is, zelfs onder de goedkope laptops, heb ik de meest voorkomende processors en aansluitende activiteiten voor je op een rijtje gezet:

ProcessortypePrestatieniveauGeschikt voorEnergie-efficiëntie
Intel Core i3Basis tot matigInternetten, Office-toepassingen, licht multimedia-gebruikHoge efficiëntie, laag energieverbruik
Intel Core i5Matig tot hoogMatig gamen, fotobewerking, multitaskingGebalanceerde efficiëntie en kracht
Intel Core i7Hoog tot zeer hoogIntensief gamen, videobewerking, zware multitaskingHoger energieverbruik, maar efficiënt voor veeleisende taken
AMD Ryzen 3Basis tot matigVergelijkbaar met Intel i3: lichtere taken en multimediaHoge efficiëntie, laag energieverbruik
AMD Ryzen 5Matig tot hoogVergelijkbaar met Intel i5: matig gamen en multitaskingGebalanceerde efficiëntie en kracht
AMD Ryzen 7Hoog tot zeer hoogVergelijkbaar met Intel i7: veeleisende applicaties en multitaskingHoger energieverbruik, efficiënt voor intensieve taken

Kloksnelheden

In goedkope laptops ligt de kloksnelheid van de processor meestal tussen 1,5 en 2,5 GHz. Dit is voldoende voor alledaagse activiteiten, zoals surfen op het web, tekstverwerking en het streamen van media.

Voor meer veeleisende taken is een hogere kloksnelheid nodig, maar hogere kloksnelheden gaan vaak ten koste van dat vriendelijke prijskaartje. Sommige budgetmodellen bieden daarom een Turbo Boost-functie, waardoor de processor tijdelijk sneller werkt en betere prestaties levert.

Een hogere kloksnelheid leidt echter tot een hoger energieverbruik en meer warmteproductie. Daarom is het belangrijk om een evenwicht te vinden tussen prestaties, energie-efficiëntie en koeling in goedkope laptops.

De kloksnelheid moet bovendien in overeenstemming zijn met de koelcapaciteiten van de laptop om oververhitting te voorkomen – vooral als je nog geen goede laptopkoeler bij de hand hebt. Het is essentieel om de kloksnelheid te zien als slechts één aspect van de totale prestaties van een laptop, samen met andere factoren, zoals energieverbruik en de specifieke eisen van de gebruiker.

Kernen

De kernenaantallen in laptopprocessors zijn cruciaal voor het bepalen van de multitasking-capaciteiten en algehele efficiëntie van een laptop. In essentie beslissen ze hoeveel taken een processor maximaal tegelijkertijd verwerkt.

Terwijl de kloksnelheid de snelheid aangeeft waarmee elke kern taken uitvoert, zorgt een hoger aantal kernen voor een betere verdeling en afhandeling van meerdere processen. Dit is vooral belangrijk bij toepassingen die profiteren van parallelle verwerking, zoals videobewerking of softwareontwikkeling.

Dat betekent dat je goedkope laptops met veel kernen dan ook niet snel zult vinden, behalve in oude, refurbished modellen.

In goedkope laptops zijn dual-core- of quad-core-processoren vaak voldoende voor algemeen gebruik en lichte multitasking. Voor gebruikers die meer veeleisende taken willen uitvoeren zonder een aanzienlijke investering, bieden quad-cores een goede balans tussen prestaties en prijs.

RAM of intern geheugen: Hoeveel heb je nodig?

In goedkope laptops kun je redelijkerwijs verwachten dat ze uitgerust zijn met 4 tot 8 GB RAM. Voor basisgebruik, zoals surfen op het internet (zonder meer dan twee tabbladen open te hebben), tekstverwerking of lichte multimedia-activiteiten is 4 GB vaak voldoende.

Echter, voor een soepelere ervaring en om toekomstbestendig te zijn, raad ik je aan te kiezen voor 8 GB RAM (hoewel een goedkope Chromebook meestal nog genoeg heeft aan 4 GB). Dit biedt meer ruimte voor multitasking en gaat beter om met zwaardere webpagina's en basis fotobewerking.

De snelheid van RAM, uitgedrukt in megahertz (MHz), is ook belangrijk. Hogere snelheden betekenen dat de RAM gegevens sneller verwerkt. In goedkope laptops vind je vaak RAM met snelheden rond de 2400 tot 2666 MHz. Deze snelheden zijn toereikend voor de taken waarvoor een budgetlaptop geschikt is.

Een budgetlaptop op een houten bureau met een plantje ernaast en boekenkast erachter

Opslagopties in goedkope laptops: HDD versus SSD

In goedkope laptops is de opslagcapaciteit vaak tussen de 128 GB en 256 GB. Dit is voldoende voor verschillende gebruiksscenario's:

 • Basisgebruik (zoals documenten, lichte software): 128 GB is meestal genoeg.
 • Gemiddeld gebruik (meer apps, foto's, enkele video's): 256 GB biedt hiervoor de nodige ruimte en flexibiliteit.
 • Intensiever gebruik (grote softwarepakketten, veel media): overweeg 512 GB voor extra opslagruimte.

Wat betreft opslagmethoden heb je de volgende opties – en heb ik nog wat adviezen voor je:

 • HDD's vind je minder vaak in nieuwe, goedkope laptops. Ze bieden meer opslag voor minder geld, maar zijn trager en kwetsbaarder door bewegende onderdelen.
 • SSD's komen veel voor in moderne laptops. SSD's zijn sneller, stiller en duurzamer, maar duurder per GB. Voor de meeste goedkope laptops is een SSD van 256 GB een uitstekende keuze voor snelheid en capaciteit.
 • Hybride opslag combineert de grote opslagcapaciteit van een HDD met de snelheid van een SSD. In budgetlaptops minder gebruikelijk, maar een goede optie als je zowel snelheid als opslagruimte nodig hebt zonder de hoofdprijs te betalen.

Grafische kaarten in budgetlaptops: Wat te verwachten?

In goedkope laptops kom je zelden dedicated (losse) grafische kaarten tegen. Deze laptops zijn meestal uitgerust met geïntegreerde grafische chips, zoals Intel UHD Graphics of AMD Radeon Graphics, die deel uitmaken van de processor.

Voor alledaagse taken, zoals internetten, Office-applicaties en het bekijken van video's, is dit voldoende. Echter, als je van plan bent om te gamen of grafisch intensieve software te gebruiken, merk je al snel dat deze geïntegreerde videokaarten hun beperkingen hebben.

Ligt de nadruk voor jou op Office-applicaties? Bekijk hier dan de beste zakelijke laptop.

Bij het kiezen van een laptop met de juiste geïntegreerde GPU zijn er enkele belangrijke punten om op te letten:

 1. Processorgeneratie. Nieuwere generaties processors hebben vaak betere geïntegreerde GPU's. Bijvoorbeeld, Intel's 10e en 11e generatie Core-processors hebben betere geïntegreerde graphics (zoals Intel Iris Xe) vergeleken met oudere generaties.
 2. GPU Model. Kijk naar het specifieke model van de geïntegreerde GPU. Intel UHD Graphics is bijvoorbeeld gangbaar, maar Intel Iris Xe biedt betere prestaties. Bij AMD zijn de Ryzen-processors met Vega graphics krachtiger dan de oudere Radeon R-serie.
 3. RAM. Omdat geïntegreerde GPU's het systeemgeheugen delen, is meer RAM behulpzaam. Overweeg een laptop met minstens 8 GB RAM voor betere grafische prestaties.
 4. Reviews en benchmarks. Zoek naar reviews en benchmarks van de laptop die je overweegt. Deze geven vaak een goed beeld van de grafische prestaties in scenario's uit het echte leven.

Welke merken maken goede goedkope laptops?

Ik heb aardig wat goedkope laptops mogen testen, en weet inmiddels dat niet iedere fabrikant gelijk geschapen is. Ik heb inmiddels echter getest en durf met dit in gedachten de onderstaande merken aan te raden. Kiezen tussen de beschikbare opties is niet zomaar gedaan, maar dit zijn de beste laptopmerken als je op zoek bent naar een goedkope laptop. ⤵️

Acer

Acer staat bekend om zijn betaalbare laptops die toch krachtige prestaties leveren. Hun Aspire-serie biedt bijvoorbeeld een goede balans tussen prijs en functionaliteit, met voldoende processorkracht en geheugen voor alledaagse taken.

Lenovo

Lenovo's IdeaPad-serie is populair voor wie op zoek is naar een goedkope laptop. Deze laptops zijn vaak uitgerust met solide basisfuncties, duurzame bouwkwaliteit en een gebruiksvriendelijk ontwerp, wat ze ideaal maakt voor zowel studenten als professionals.

Wat is volgens de Consumentenbond de beste goedkope laptop?

De beste goedkope laptop volgens Consumentenbond is de Medion E15415 MD62478 (30034407). Deze laptop blinkt uit in prijs-kwaliteitverhouding, met een krachtige Intel Core i5-processor en 8 GB RAM voor soepele prestaties.

Het 15,6 inch Full HD-scherm biedt heldere en scherpe beelden, ideaal voor zowel werk als entertainment. Met een opslagcapaciteit van 512 GB SSD start hij snel op en biedt voldoende ruimte voor al je bestanden. Deze Medion-laptop is een uitstekende keuze voor dagelijks gebruik, zonder dat het veel kost!     

Wat is volgens Tweakers de beste goedkope laptop?

Wat Tweakers de beste goedkope laptop vindt, is nog onbekend. Als daar verandering in komt, dan delen we dat hier met je!

Wat is volgens PC Magazine de beste goedkope laptop?

De beste goedkope laptop volgens PC Magazine is de Acer Aspire 3 A315-24P. Deze laptop valt op door zijn uitstekende prijs-prestatieverhouding. Je krijgt een krachtige AMD Ryzen 3-processor en 8 GB RAM, wat zorgt voor vlotte dagelijkse prestaties.

Het 15,6 inch scherm biedt heldere beelden, ideaal voor zowel werk als ontspanning. Met een opslagcapaciteit van 256 GB SSD is hij snel en efficiënt, perfect voor de essentieelste taken – en dat voor een betaalbare prijs. 💸

Veelgestelde vragen over goedkope laptops van onze lezers

Hier beantwoord ik al jullie vragen en opmerkingen over goedkope laptops. Echter …

We hebben nog geen vragen ontvangen

Wil je dat veranderen? Stuur ons dan je je gedachten via het onderstaande feedbackformulier; dan behandelen we hier je ingezonden vraag zodra we dit artikel updaten!

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Jonathan is een computerexpert met een passie voor computers. Hij heeft dan ook informatica gestuurd aan de UvA, en werkt inmiddels al tien jaar in de IT-sector. Hij schrijft over de nieuwste technologieën, reviewt hardware en software, en beantwoordt dringende vragen over computerproblemen. En als hij daar niet mee bezig is, vind je hem met een VR-headset op in zijn favoriete game. 👓
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross