Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Draagbaarheid en Prestatie: de Beste 15 inch Laptop

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

8 min leestijd

Het kiezen van de beste 15 inch laptop voelt soms als het navigeren door een doolhof van technische specificaties. Maar geen zorgen, ik ben hier om je te gidsen. Ik help je stap voor stap de ideale 15 inch laptop te vinden die past bij jouw levensstijl en behoeften.

Wat zijn de beste 15 inch laptops van 2024?

Dit zijn de 5 beste 15 inch laptops volgens onderzoek van onze redactie en expertreviews:

Waarom Technerds vertrouwen? Ons team besteedt uren aan het onderzoek, schrijven, actualiseren en bewerken van onze artikelen. Klik hier voor meer informatie over onze redactionele richtlijnen.

Beste 15 inch laptops van 2024

1. Beste 15 inch laptop: Apple Macbook Air (2023) MQKW3N/A

1. Beste 15 inch laptop: Apple Macbook Air (2023) MQKW3N/A

Belangrijke specificaties:

Bluetooth versie: Bluetooth 5.3

De Apple MacBook Air 15-inch M2 is een aantrekkelijke keuze voor iedereen die op zoek is naar een grotere MacBook Air, met een groter scherm en een stevig ontwerp. Vanaf $1,299, biedt het een 8-core CPU, 10-core GPU en wordt geprezen om zijn uitbreidbare RAM en opslagopties. Met een gewicht van 3,3 pond behoudt de laptop een dun en licht profiel, waardoor hij zeer draagbaar is. Het zesluidsprekersysteem, 1080p FaceTime HD-camera en het ruime touchpad zijn opvallende verbeteringen. Volgens Tom's Guide heeft de laptop een lange batterijduur, tot wel 14 uur en 59 minuten, waardoor het een van de langst meegaande laptops is die getest zijn. Het 15-inch scherm biedt voldoende ruimte voor werk, film kijken en gamen, met een scherpe native resolutie en uitstekende kleurnauwkeurigheid, zoals benadrukt door een andere review van Tom's Guide.

De MacBook Air 15-inch biedt een groter scherm zonder de hoge kosten van een pro-level laptop, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor wie op zoek is naar een groter scherm. Sommigen zullen echter vinden dat de prestatiewinst ten opzichte van het 13-inch model minimaal is, aangezien beide de M2-chip hebben en vergelijkbaar scoorden op de Geekbench 5 CPU-test, zoals opgemerkt door Tom's Guide. Voor wie niet sterk betrokken is bij foto- of videobewerking, kunnen de prestatieverschillen niet significant zijn. De minimale poortselectie, met slechts twee USB-C-poorten, MagSafe-opladen en een koptelefoonaansluiting, kan een beperking zijn voor sommigen, hoewel de draagbaarheid en goed gebouwde ontwerp het nog steeds een aantrekkelijke keuze maken, vooral voor wie overweegt om over te stappen van Windows naar Mac, zoals benadrukt door Mashable.

In vergelijking met andere laptops valt de MacBook Air 15-inch op door zijn grotere scherm, uitbreidbare RAM- en opslagopties en lange batterijduur. Hoewel het mogelijk niet significante prestatieverschillen biedt ten opzichte van het 13-inch model, maakt de betaalbaarheid in vergelijking met de MacBook Pro-modellen, vanaf $1,299, het een aantrekkelijke optie voor gebruikers die een groter scherm zoeken zonder het hogere prijskaartje. De energiezuinigheid van de MacBook Air, heldere audiokwaliteit en zeer responsieve touchpad bieden een gebruiksvriendelijke ervaring, wat het een overtuigende reden maakt om over te stappen van Windows naar Mac, zoals uitgedrukt door Mashable.

Kortom, de Apple MacBook Air 15-inch M2 biedt een sterke keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een grotere MacBook Air met een balans tussen prestaties, draagbaarheid en betaalbaarheid. Het grotere scherm, uitbreidbare opties en lange batterijduur maken het een opvallende keuze voor wie prioriteit geeft aan schermruimte en productiviteit onderweg. Hoewel de prestatiewinst voor sommige gebruikers misschien niet significant is, maakt het totaalpakket het een aantrekkelijke optie in de categorie 15-inch laptops.

Voordelen Apple Macbook Air (2023) MQKW3N/A
 • Groter display voor betere productiviteit en entertainment
 • Upgradebare RAM- en opslagopties
 • Lange batterijduur tot 14 uur en 59 minuten
Nadelen Apple Macbook Air (2023) MQKW3N/A
 • Prestatiewinsten ten opzichte van het 13-inch model kunnen voor sommige gebruikers minimaal zijn
 • Minimale poortselectie met slechts twee USB-C-poorten, MagSafe opladen en een koptelefoonaansluiting

2. De beste keuze voor liefhebbers van Windows: Dell XPS 15 9510 (2021)

2. De beste keuze voor liefhebbers van Windows: Dell XPS 15 9510 (2021)

Belangrijke specificaties:

Als ik naar de Dell XPS 15 9510 (late 2021) kijk, zie ik een premium keuze voor Windows liefhebbers. Met zijn krachtige en elegante ontwerp, sterke prestaties en indrukwekkend scherm, valt deze laptop op. De bouwkwaliteit is uitstekend, met krachtige Intel 11e generatie technologie en aparte Nvidia graphics, waardoor hij geschikt is voor een dag werken in de meeste situaties. "Het toetsenbord is uitstekend voor een hele dag typen, en de trackpad is groot en nauwkeurig," waardoor je een comfortabele gebruikerservaring hebt. Het 16:10 beeldscherm en hoge resolutie bieden een geweldige werkomgeving, hoewel sommige recensies opmerken dat de kleurnauwkeurigheid verbeterd kan worden. Bovendien heeft het luide, hoogwaardige luidsprekers voor een meeslepende audiobeleving. Het is echter belangrijk om op te merken dat de laptop duur is en een gemiddelde batterijduur heeft, met het ontbreken van een USB-A poort als nadeel. Ondanks deze beperkingen levert de Dell XPS 15 9510 op prestaties, ontwerp en beeldkwaliteit.

Het opvallende kenmerk van de XPS 15 9510 is het scherm, met een OLED-paneel dat diepe zwarttinten en een hoog contrast levert, waardoor een prachtige en evenwichtige laptopervaring ontstaat. Het 16:10 beeldverhouding biedt voldoende bruikbare schermruimte en meer symmetrische randen, wat de algehele visuele aantrekkingskracht van het apparaat verbetert. Het is echter vermeldenswaardig dat de witte versie van de XPS 15 functionele verschillen heeft ten opzichte van het zwart-en-zilver model, wat van invloed kan zijn op de keuze van componenten en het uiterlijk van de toetsenbordverlichting. Over het algemeen wordt de laptop geprezen om zijn algehele prestaties en gevoel, waardoor het een overtuigende keuze is voor gebruikers die een premium Windows laptopervaring zoeken.

De Dell XPS 15 OLED (2021) biedt een prachtig OLED-scherm en een elegante, verfijnde vormgeving die doet denken aan een Porsche, met een dunne plaat aluminium en de keuze uit zacht aanvoelend carbon fiber zwart of sneeuwwit weefsel. De laptop heeft een groot touchpad, luidsprekers aan de bovenkant en dunne randen, waardoor een meeslepende multimedia-ervaring ontstaat. Het gaat echter ten koste van de batterijduur en de topconfiguratie heeft een hoge prijs. Bovendien is hij iets zwaarder met 4,3 pond, wat gebruikers die mobiliteit belangrijk vinden wellicht minder aanspreekt.

In vergelijking met zijn concurrenten onderscheidt de Dell XPS 15 9510 (late 2021) zich door zijn sterke prestaties, strakke ontwerp en indrukwekkende beeldkwaliteit. Het staat echter tegenover concurrentie in de vorm van andere premium Windows laptops die mogelijk een betere batterijduur of een breder scala aan poortopties bieden. Dit maakt de XPS 15 9510 een ideale keuze voor degenen die op zoek zijn naar een krachtige en visueel meeslepende Windows laptopervaring, maar misschien niet de beste optie voor gebruikers die uitgebreide poortmogelijkheden of een langere batterijduur prioriteren.

Samenvattend blinkt de Dell XPS 15 9510 (late 2021) uit als een premium Windows laptop, met sterke prestaties, een prachtig scherm en een strak ontwerp. Het komt echter met een hoog prijskaartje en compromissen op het gebied van batterijduur en poortopties. Als je prestaties en visuele kwaliteit in een Windows laptop prioriteert en bereid bent te investeren in een premium apparaat, is de Dell XPS 15 9510 een uitstekende keuze.

3. Dell G5 15 SE

Hey daar! Ik ben de Dell G5 15 SE (2020), een gaming laptop die krachtige prestaties levert met mijn AMD Ryzen 7 CPU en Radeon RX GPU, en dat allemaal voor een geweldige prijs. Met een scherm van 15,6 inch en een verversingssnelheid van 120Hz of 144Hz, bied ik levendige kleuren, scherpte en soepele gameplay. Mijn laptop biedt een indrukwekkende 108% sRGB kleurengamma, wat zorgt voor een meeslepende visuele ervaring. Dankzij de AMD SmartShift-technologie geniet je van vloeiende gameplay in titels als Control en Shadow of the Tomb Raider, met respectievelijke framerates variërend van 49 tot 61 fps en 45 fps.

Mijn design is voorzien van een "supernova silver" afwerking en een prisma-achtig Dell-logo op de klep, maar mijn plastic behuizing en iets dikkere randen maken mij misschien niet de meest premium. Zoals opgemerkt door TechRadar, kan ik warm worden onder druk en voelt mijn plastic behuizing wat fragiel en zwaar aan. Maar wacht, er is meer! Ik heb een fantastische batterijduur, waardoor je mij lang kunt gebruiken zonder vaak op te laden. Ook bied ik een goede verscheidenheid aan poorten, zodat je allerlei randapparatuur en accessoires kunt aansluiten.

Ondanks enkele nadelen op het gebied van grafische prestaties en design, onderscheid ik mij als een krachtige gaming laptop met een vriendelijk prijskaartje. Zoals TechRadar opmerkt, ben ik een solide keuze voor gamers die op zoek zijn naar een krachtige en betaalbare laptop. Maar let op, mijn grafische prestaties van de Radeon GPU kunnen teleurstellend zijn voor gebruikers die een gaming desktop willen vervangen. Ook kan mijn dikke en plastic design misschien niet aansprekend zijn voor gebruikers die een meer premium esthetiek zoeken.

In vergelijking met mijn concurrenten blink ik uit in het bieden van een betaalbare game-ervaring met mijn AMD Ryzen 7 CPU en Radeon RX GPU. Mijn 120Hz of 144Hz verversingssnelheid en AMD SmartShift-technologie bieden een concurrentievoordeel voor budgetbewuste gamers. Maar als je meer gefocust bent op esthetiek en een premium design zoekt, zijn er misschien andere opties op de markt die meer aanspreken.

Kortom, ik ben de Dell G5 15 SE (2020) en ik ben een overtuigende keuze voor budgetbewuste gamers die een krachtige game-ervaring willen voor een toegankelijke prijs. Mijn levendige display, soepele gameplay en AMD SmartShift-technologie maken mij een opvallende optie voor mensen die waarde hechten aan prestaties. Ondanks mijn beperkingen op het gebied van design en grafische prestaties, blijf ik een sterke concurrent in de categorie van budget gaming laptops. 🎮

Voordelen Dell G5 15 SE
 • Krachtige AMD Ryzen 7 CPU en Radeon RX GPU voor uitstekende gameprestaties.
 • Betaalbare prijs onder de $1.000, waardoor het een solide keuze is voor budgetgamers.
 • Levendig 15,6-inch FHD-display met 120Hz of 144Hz verversingssnelheid en 108% sRGB-kleurdekking voor een meeslepende visuele ervaring.
Nadelen Dell G5 15 SE
 • Plastic behuizing en iets dikke randen bieden mogelijk geen premium ontwerp.
 • Wordt heet onder belasting en de plastic behuizing voelt zwak en zwaar aan.
 • De grafische prestaties van de Radeon GPU kunnen teleurstellend zijn voor degenen die een gaming-desktop willen vervangen.

4. Razer Blade 15 (2022)

4. Razer Blade 15 (2022)

Belangrijke specificaties:

Bluetooth versie: Bluetooth 5.2

Als ik kijk naar de Razer Blade 15 (2022), zie ik een elegante combinatie van werk- en gamekracht, verpakt in een strak, zwart aluminium chassis met een aanpasbaar RGB-verlicht toetsenbord. Met een 15,6-inch scherm met slanke randen biedt het een overvloed aan poorten zoals Thunderbolt 4, USB-A, USB-C, HDMI en een SD-kaartsleuf. Sommige critici hebben echter gewezen op de eigenaardige stroomaansluiting en een omvangrijke stroomadapter als minpunten. Uitgerust met een Intel Core i7-12800H, Nvidia GeForce RTX 3070 Ti, 16GB DDR5-4800 geheugen en 1TB M.2 PCIe NVMe SSD, levert de Blade 15 robuuste gameprestaties, hoewel de helderheid van het scherm in twijfel is getrokken. Zoals Tom's Hardware opmerkt, "behoudt de Razer Blade 15 (2022) zijn strakke en ingetogen ontwerp," maar de helderheid en beeldverhouding van het scherm zijn misschien niet geschikt voor alle gebruikers.

In het rijk van 15-inch laptops wordt de Razer Blade 15 (2022) geconfronteerd met concurrentie van de Apple MacBook Air 15-inch (2023), de Acer Aspire 5 (2022) en de Dell XPS 15 (2023). Terwijl de Apple MacBook Air indruk maakt met zijn strakke ontwerp en prachtig scherm, valt de Acer Aspire 5 op als een solide budgetoptie met een helder 1080p scherm en goede connectiviteit. Aan de andere kant blinkt de Dell XPS 15 uit in zijn algehele prestaties, duurzaam chassis en uitstekend scherm. Echter, de Razer Blade 15 (2022) snijdt zijn eigen pad door elegant werk en gamen in balans te brengen, met 13 configuraties variërend in prijs van $1.800 tot $4.000. Zoals Tom's Guide benadrukt, "het ontwerp is subtiel en strak, met een matzwart chassis en een verlicht Razer-logo op de cover," waardoor het een draagbare krachtpatser is.

Ondanks de reeks configuraties die de Razer Blade 15 (2022) biedt, hebben het toetsenbord en de touchpad kritiek gekregen vanwege een benauwd gevoel en overgevoeligheid, respectievelijk. De beeldscherminstellingen variëren van 1080p tot 4K, met verversingssnelheden variërend van 144 Hz tot 360 Hz. Ondanks zijn sterke punten, zijn de helderheid van het scherm en de 16:9 beeldverhouding misschien niet universeel aantrekkelijk. Met een prijskaartje van $2.999,99 krijgt de Blade 15 lof voor zijn design en draagbaarheid, maar de beperkingen van het scherm sluiten mogelijk niet aan bij de voorkeuren van alle gebruikers. Zoals TechRadar opmerkt, levert de laptop "sterke gameprestaties," maar de helderheid en beeldverhouding van het scherm zijn mogelijk niet geschikt voor alle gebruikers. Al met al komt de Razer Blade 15 (2022) naar voren als een verleidelijke optie voor degenen die op zoek zijn naar een harmonieuze mix van werk en gaming, hoewel het misschien niet aan ieders schermvoorkeuren voldoet.

Voordelen Razer Blade 15 (2022)
 • Het heeft een elegant en strak ontwerp.
Nadelen Razer Blade 15 (2022)
 • Het gebruikt een eigen stroomaansluiting en een lompe voedingsadapter.
 • Het toetsenbord en touchpad kunnen krap en te gevoelig aanvoelen.
 • De schermhelderheid en de 16:9 beeldverhouding vallen niet bij iedereen in de smaak.

5. Acer Swift 3 OLED (2022)

5. Acer Swift 3 OLED (2022)

Belangrijke specificaties:

De Acer Swift 3 OLED (2022) 15-inch laptop is een overtuigende optie voor degenen die op zoek zijn naar een betaalbare Ultrabook met een opmerkelijk OLED-scherm en krachtige prestaties. Als een zeer draagbare laptop, heeft het een strak zilveren chassis, verlicht toetsenbord en responsief touchpad, met een gewicht van slechts drie pond. De inclusie van twee USB Type-C Thunderbolt 4 poorten, twee USB 3.2 Gen 1 poorten, één HDMI 2.1 poort en één audio-aansluiting verbetert de connectiviteit, hoewel het ontbreken van een SD-kaartlezer opvalt. De Intel Core i7-processor levert indrukwekkende CPU-prestaties en goede gaming benchmarks, waardoor het een veelzijdige keuze is voor verschillende taken.

Volgens TechRadar valt de Acer Swift 3 OLED op door zijn "prachtige OLED-scherm en indrukwekkende prestaties," waarbij de waardepropositie en strakke ontwerp worden benadrukt. De review merkt echter op dat de laptop wel hoogwaardig geluid biedt, maar tekortschiet in volume, en dat de 1080p webcam, hoewel redelijk, niet uitzonderlijk is. Beschikbaarheid wordt genoemd als een aanzienlijke zorg, met frequente uitverkopen in de VS en beperkte beschikbaarheid in andere regio's zoals het VK en Australië, wat mogelijk van invloed is op de toegankelijkheid voor geïnteresseerde kopers.

Het aluminium chassis van de laptop straalt solide bouwkwaliteit uit, zoals vermeld in de review van Digital Trends, en het minimalistische ontwerp voegt nog meer toe aan de aantrekkingskracht. De robuuste prestaties van de Core i7-1260P-processor overtreffen die van sommige laptops met een hoger wattage CPU's, wat bijdraagt aan zijn concurrentievoordeel in het middensegment. De toevoeging van een tweede gebruikerstoegankelijke SSD-sleuf voor opslaguitbreiding verhoogt de veelzijdigheid, hoewel het ontbreken van een SD-kaartlezer opnieuw wordt genoemd als een opmerkelijk nadeel.

Hoewel de Acer Swift 3 OLED indruk maakt met zijn draagbaarheid, beeldkwaliteit en prestaties, benadrukt The Verge een potentieel nadeel in de batterijduur, wat wijst op de noodzaak van verbetering op dit gebied. Bovendien kunnen de beschikbaarheidsproblemen van de laptop, zoals benadrukt door TechRadar, een uitdaging vormen voor potentiële kopers die op zoek zijn naar een direct beschikbare optie.

In vergelijking met andere laptops in het middensegment, valt de Acer Swift 3 OLED op door zijn prachtige OLED-scherm, sterke CPU-prestaties en strakke ontwerp. Echter, de beperkingen op het gebied van geluidsvolume, webcamkwaliteit, batterijduur en beschikbaarheid zijn aspecten die potentiële kopers in overweging moeten nemen. Desalniettemin, voor gebruikers die op zoek zijn naar een betaalbare laptop met indrukwekkende beeldkwaliteit en prestaties, staat de Acer Swift 3 OLED zijn mannetje in de competitieve markt voor middensegment-laptops.

Voordelen Acer Swift 3 OLED (2022)
 • Opmerkelijk OLED-scherm
 • Krachtige prestaties
 • Sierlijk ontwerp
Nadelen Acer Swift 3 OLED (2022)
 • Beperkte beschikbaarheid in sommige regio's
 • Gebrek aan volume in geluidsweergave
 • 1080p webcamkwaliteit is niet uitzonderlijk
Iemand bewerkt een foto in een videobewerkingsprogramma op een MacBook Pro

Hoe kies je een goede 15 inch laptop?

Je hebt besloten om een nieuwe 15 inch lichtgewicht laptop te kopen, maar hoe maak je een keuze? Wat is een goed laptopmerk? Lees hieronder over de belangrijkste eigenschappen.

Het belang van schermresolutie en kwaliteit

Bij het kiezen van een 15-inch laptop is schermresolutie, zoals Full HD (1920 × 1080), QHD (2560 × 1440) of 4K (3840 × 2160), essentieel voor de beeldkwaliteit. Full HD volstaat voor algemeen gebruik, terwijl QHD of 4K beter is voor grafisch werk met hun hogere detailniveau.

Hieronder zet ik ze op een rijtje:

 • HD (1280 × 720): standaard definitie, geschikt voor basisgebruik, zoals tekstverwerking en eenvoudige webbrowsing.
 • HD+ (1600 × 900): iets beter dan standaard HD, biedt meer werkruimte en is geschikt voor alledaags gebruik.
 • Full HD (1920 × 1080): de meest voorkomende resolutie voor veel laptops, ideaal voor het bekijken van HD-video's en algemeen gebruik.
 • QHD (2560 × 1440): hogere resolutie dan Full HD, biedt scherpere beelden en is beter voor grafische toepassingen en gaming.
 • QHD+ (3200 × 1800): een stap boven QHD, met nog meer details en scherpte, geschikt voor hoge kwaliteitsgrafische taken.
 • 4K UHD (3840 × 2160): vier keer de resolutie van Full HD, ideaal voor professionele grafische ontwerpers, videobewerkers en gamers die de beste beeldkwaliteit zoeken.
 • 5K (5120 × 2880): nog hogere resolutie dan 4K, biedt uitzonderlijke details en helderheid, meestal gevonden in high-end en gespecialiseerde apparaten.

Let ook op het paneeltype; IPS-panelen bieden bredere kijkhoeken en betere kleuren dan TN-panelen. Een schermhelderheid van minimaal 300 nits beveel ik daarnaast aan voor duidelijke zichtbaarheid in diverse lichtomstandigheden. Zo combineer je hoge resolutie met uitstekende schermkwaliteit voor de beste kijkervaring.1Newhavendisplay (n.d.). 'Wat is een IPS-scherm?'

Processortype: Het hart van jouw laptop

Wanneer je een laptop kiest, is het type processor een sleutelfactor. Er zijn hoofdzakelijk twee merken: Intel en AMD.

 • Intel overlegt verschijdene productlijnen, maar de bekendste zijn de Core i3, i5, en i7, waarbij i7 de krachtigste is, en daarmee geschikt voor intensieve taken zoals videobewerking of gaming.
 • AMD's Ryzen-reeks, zoals Ryzen 3, 5, en 7, concurreert direct met Intels Core-lijn en biedt vaak betere prijs-prestatieverhoudingen.

Voor algemeen gebruik voldoet een i5 of Ryzen 5. Zoek jij kracht voor zware applicaties, kies dan voor een i7 of Ryzen 7.

Processorsnelheid: Gemeten in GHz en kernen

De snelheid van een processor, uitgedrukt in gigahertz (GHz), bepaalt hoe snel je laptop taken kan verwerken. Een hogere GHz-waarde betekent een snellere processor. Voor basisgebruik is een snelheid van rond de 2,5 GHz voldoende.

Voor meer veeleisende taken, zoals gaming of videobewerking, zoek je een processor met minimaal 3,5 GHz of hoger. Onthoud dat een hogere GHz-waarde ook meer energie verbruikt, wat invloed kan hebben op de batterijduur.

Ook belangrijk zijn de 'cores' – denk aan ze als individuele werkers. Meer cores betekent meer vermogen om meerdere taken tegelijk aan te kunnen. Een quad-core-processor is een goede standaard, maar voor intensievere taken als videobewerking, is een hexa-core of zelfs octa-core aan te raden.

Kort samengevat, kies een processor op basis van jouw behoeften: Intel of AMD, afhankelijk van je voorkeur en budget, en een passende GHz-waarde voor jouw specifieke taken. Deze keuze beïnvloedt direct de snelheid en efficiëntie van je laptop. Overweeg ook een laptopkoeler!

RAM: Het werkgeheugen van je laptop

RAM (Random Access Memory) is cruciaal voor de prestaties van je laptop. Het werkt als het kortetermijngeheugen van je computer, waarbij meer RAM zorgt voor vloeiender multitasken en snellere toegang tot gegevens.

 • Voor basisgebruik, zoals internetten en tekstverwerken, is 4 GB RAM voldoende.
 • Voor zwaardere taken, zoals videobewerking, gaming of professioneel grafisch werk, raad ik aan om te kiezen voor minstens 8 GB of 16 GB RAM. Dit zorgt dat je laptop ook bij intensief gebruik soepel blijft draaien.

Uitbreidbaarheid: Klaar voor de toekomst met je laptop

Het is ook belangrijk om te weten of het RAM-geheugen van de laptop uitbreidbaar is. Dit betekent dat je in de toekomst meer RAM kunt toevoegen om de prestaties te verbeteren. Controleer of er extra slots beschikbaar zijn voor RAM-uitbreiding en wat de maximale capaciteit van het systeem is.

Een laptop of ultrabook met uitbreidbare RAM is een goede investering, vooral als je van plan bent om de laptop voor langere tijd te gebruiken en je behoeften in de toekomst kunnen veranderen.

Besturingsysteem van je laptop

Bij het kiezen van een besturingssysteem (OS) voor je 15 inch laptop, heb je hoofdzakelijk drie opties: Windows, macOS en Linux. Elk heeft zijn unieke kenmerken en voordelen.

BesturingssysteemKenmerkenGebruik
Windows- Breed scala aan software- en hardwarecompatibiliteit
- Touchscreen ondersteuning, gezichtsherkenning
- Integratie met Microsoft Office
- Zakelijk en persoonlijk gebruik
- Gebruikers die flexibiliteit en softwarecompatibiliteit zoeken
macOS- Gestroomlijnde interface
- Sterke integratie met Apple-producten
- Uitstekende grafische prestaties
- Robuuste beveiligingsfuncties
- Voorkeur van creatieve professionals
- Gebruikers die waarde hechten aan esthetiek en gebruiksgemak
Linux- Open-source en gratis
- Flexibel en aanpasbaar
- Ondersteunt veel gratis software
- Favoriet onder ontwikkelaars en IT-professionals
- Gebruikers die volledige controle willen

Opslagcapaciteit en type opslag van je laptop

De opslagcapaciteit is niet alleen belangrijk wanneer je een laptop voor fotobewerking of videobewerking hebt. Heb je niet genoeg geheugen, dan levert dit frustratie op.

Je hebt twee hoofdopties: SSD (solid state drive) en HDD (hard disk drive). SSD's zijn sneller, stiller en energiezuiniger. Ze bieden een leessnelheid van ongeveer 550 megabytes per seconde en een schrijfsnelheid die kan oplopen tot 500 megabytes per seconde.

In contrast, HDD's zijn goedkoper (en je vindt deze in goedkopere laptops), maar trager, met een gemiddelde lees- en schrijfsnelheid van 100-120 megabytes per seconde. Voor de meeste gebruikers raad ik een SSD aan vanwege de snelheid en betrouwbaarheid. Een standaard opslagcapaciteit is 256 GB of 512 GB, maar als je veel bestanden opslaat, overweeg dan 1 TB of meer.

Grafische kaart en videogeheugen in laptops

De grafische kaart is essentieel voor gaming, videobewerking en grafisch ontwerp. Voor basisgebruik volstaat een geïntegreerde grafische kaart, zoals Intel UHD Graphics. Maar voor intensievere taken heb je een dedicated grafische kaart nodig, zoals NVIDIA GeForce of AMD Radeon.

Deze kaarten komen met eigen videogeheugen, variërend van 2 GB tot 8 GB of meer, wat essentieel is voor vloeiende prestaties in grafisch intensieve toepassingen. Zoek naar een laptop met minstens 4 GB videogeheugen voor een evenwichtige prestatie.

Batterijduur en oplaadtijd: Je laptop opladen

Batterijduur is een van de belangrijkste overwegingen voor mobiliteit. Gemiddeld bieden 15-inch laptops een batterijduur van 6 tot 8 uur, afhankelijk van het gebruik. Laptops met een efficiënte processor en SSD-opslag neigen naar een langere batterijduur.

Let ook op de oplaadtijd; een snellaadfunctie is handig als je vaak onderweg bent. Sommige laptops kunnen in ongeveer 1 tot 2 uur volledig opladen. Ik adviseer je om een model te kiezen met een batterijduur die past bij jouw dagelijkse behoeften, vooral als je vaak lange tijd zonder toegang tot een stopcontact werkt.

Aantal en typen poorten: usb, HDMI en meer

Bij het kiezen van een 15-inch laptop is het belangrijk om te letten op het aantal en type poorten. Dit bepaalt hoeveel en welke externe apparaten je kunt aansluiten.

Usb-poorten

Je hebt meestal usb-poorten nodig, zoals usb 3.0 of usb-c. Usb 3.0 biedt een overdrachtssnelheid tot 5 gigabits per seconde, terwijl usb-c, bekend om zijn omkeerbaarheid, snelheden tot 10 gigabits per seconde kan bereiken en ook stroomlevering ondersteunt.

HDMI-poorten

HDMI-poorten zijn cruciaal voor het aansluiten op externe monitoren en ondersteunen high-definition video- en audio-overdracht. Ben je van plan een externe monitor aan te sluiten of zelfs een tv met een resolutie van 4K, wees dan zeker dat de HDMI-poort van je beoogde laptop (en de kabel die je gebruikt) minstens HDMI 2.0 ondersteunt!

Daarnaast zijn een SD-kaartlezer, Ethernetpoort voor bedrade internetverbinding en een 3,5mm-audiojack handige toevoegingen. Ik adviseer je in ieder geval om een laptop te kiezen met ten minste één usb-c-poort en een HDMI-poort, om toekomstbestendig te zijn en brede compatibiliteit te garanderen.

Extra functies: Vingerafdruklezer, verlicht toetsenbord en meer

Sommige laptops bieden extra functies die je ervaring kunnen verbeteren.

 • Vingerafdruklezer. Voor extra beveiliging en snel inloggen, ideaal als je vaak met gevoelige informatie werkt, bijvoorbeeld wanneer je een goede zakelijke laptop hebt.
 • Verlicht Toetsenbord. Dit is niet alleen mooi, maar ook praktisch in slecht verlichte omgevingen. Zoek naar toetsenborden met instelbare helderheid voor extra comfort.
 • Touchscreen en 360-graden-scharnier. Deze functies zijn bijzonder handig voor creatieve professionals of als je je laptop met touchscreen ook als tablet wilt gebruiken.

Denk na over welke van deze functies belangrijk zijn voor jou en zorg dat je laptop deze heeft. Dit verhoogt je efficiëntie en gebruikersgemak. Investeer ook in een goede laptophoes of laptoprugzak.

zijkant van een kleine laptop met verschillende aansluitingen

Welke merken maken goede 15 inch laptops?

Ik heb veel 15 inch laptops mogen testen, en weet inmiddels dat niet iedere fabrikant gelijk geschapen is. Ik heb aardig wat eerstehandservaring en durf met dit in gedachten de onderstaande merken aan te raden. Kiezen tussen de beschikbare opties is niet zomaar gedaan, maar met deze heb ik veel goede ervaringen gehad!

Apple

Apple's MacBook Pro 15 inch staat bekend om zijn indrukwekkende prestaties, hoogwaardige Retina-display en uitstekende bouwkwaliteit. Deze laptops zijn populair onder professionals vanwege hun krachtige processors, uitstekende grafische prestaties en het macOS-besturingssysteem, dat bekend staat om zijn stabiliteit en gebruiksvriendelijkheid.

Dell

Dell's XPS 15 serie is een favoriet vanwege zijn stijlvolle design, krachtige prestaties en hoge kwaliteit schermopties, waaronder 4K-resolutie. Deze laptops zijn veelzijdig, geschikt voor zowel professioneel gebruik als entertainment, en bieden een goede balans tussen draagbaarheid en functionaliteit.

Wat is volgens TechRadar de beste 15 inch laptop?

De beste 15 inch laptop volgens TechRadar is de Asus VivoBook S15 (S532F). Deze laptop valt op door zijn unieke ScreenPad 2.0, een tweede touchscreen dat fungeert als touchpad en extra functionaliteiten biedt.

Met zijn slanke design, lichtgewicht van slechts 1,8 kg en een Full HD scherm, combineert de VivoBook S15 draagbaarheid met uitstekende beeldkwaliteit.

De combinatie van een Intel Core i7 processor, 8 GB RAM en snelle opslagopties maakt deze laptop niet alleen stijlvol, maar ook krachtig voor zowel werk als entertainment.

Wat is volgens de Consumentenbond de beste 15 inch laptop?

De beste 15 inch laptop volgens Consumentenbond is de Apple MacBook Air 2023 15,3 inch serie. Deze laptop onderscheidt zich door zijn indrukwekkend lichte en dunne ontwerp, ideaal voor onderweg.

Met de krachtige M2-chip biedt hij uitzonderlijke prestaties voor zowel alledaagse taken als veeleisende applicaties. Het Retina-display zorgt voor haarscherpe beelden en levendige kleuren, perfect voor zowel werk als entertainment.

Bovendien staat de MacBook Air bekend om zijn lange batterijduur en efficiënte energieverbruik, wat hem een uitstekende keuze maakt voor professionals en studenten.

Laptop met numpad met een notitieblok ernaast

Veelgestelde vragen over 15 inch laptop van onze lezers

Hier beantwoord ik al jullie vragen en opmerkingen over 15 inch laptop. Maar …

We hebben nog geen vragen ontvangen

Wil je dat veranderen? Stuur ons dan je vragen en/of opmerkingen via het onderstaande feedbackformulier; dan behandelen we hier je ingezonden vraag zodra we dit artikel updaten.

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Jonathan is een computerexpert met een passie voor computers. Hij heeft dan ook informatica gestuurd aan de UvA, en werkt inmiddels al tien jaar in de IT-sector. Hij schrijft over de nieuwste technologieën, reviewt hardware en software, en beantwoordt dringende vragen over computerproblemen. En als hij daar niet mee bezig is, vind je hem met een VR-headset op in zijn favoriete game. 👓
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross