Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Lichtbepakt op Pad met de Beste Ultrabook

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

7 min leestijd

Stel je voor, je zit in een café met de beste ultrabook die slechts 1,3 kg weegt en een batterijduur van 12 uur heeft – een ware technologische triomf. Ik help je vandaag door het doolhof van specificaties en functies om de perfecte ultrabook voor jouw behoeften te kiezen, van opslagopties tot schermresolutie. Bekijk hieronder de top 5, en lees daarna de koopgids!

Wat zijn de beste ultrabooks van 2024?

Dit zijn de 5 beste ultrabooks volgens onderzoek van onze redactie en expertreviews:

Waarom Technerds vertrouwen? Ons team besteedt uren aan het onderzoek, schrijven, actualiseren en bewerken van onze artikelen. Klik hier voor meer informatie over onze redactionele richtlijnen.

Beste ultrabooks van 2024

1. Beste Ultrabook: Acer Swift 3 OLED (2022)

1. Beste Ultrabook: Acer Swift 3 OLED (2022)

Belangrijke specificaties:

Schermgrootte: 14 Inch
Beeldschermresolutie: 1920 x 1080
Processor implementatie: 1165G7
Intern geheugen: 8 GB
Opslagcapaciteit: 512 GB
Opslag media: SSD
Type videokaart: Intel Iris Xe Graphics

Hallo daar! Ik ben de Acer Swift 3 OLED (2022) en ik ben een betaalbare Ultrabook die jou heel wat waar voor je geld biedt. Mijn prachtige OLED-scherm met HDR-ondersteuning en zilveren behuizing maken me een echte eyecatcher, en dat allemaal voor een redelijke prijs van $1,300. Met mijn Intel Core i7 CPU presteer ik uitstekend bij berekeningen en games, zoals TechRadar ook opmerkt. En met mijn diverse poorten, waaronder USB Type-C Thunderbolt 4 en HDMI 2.1, ben ik super veelzijdig. Het enige waar ik nog wat aan kan verbeteren, is mijn geluidskwaliteit en webcam.

Mijn nieuwe model van medio 2022 heeft een 14-inch scherm, Intel Alder Lake Core i5 of i7 processor, Intel Iris Xe graphics, tot 16 GB LPDDR4x-4266 geheugen en 2x M.2 slots voor opslag. Mijn nieuwe ontwerp is compacter, heeft subtiele Acer branding en een zwaardere behuizing vanwege een vernieuwde koelmodule. Hoewel ik goed presteer, kan mijn thermisch ontwerp ervoor zorgen dat er warme lucht in het scherm blaast, zoals Ultrabook Review opmerkt.

Ik ben perfect voor school, multimedia, werkstation en zakelijk gebruik, aldus RTINGS. Maar voor gaming of technische toepassingen met veel GPU-vermogen ben ik misschien niet ideaal vanwege de beperkingen in geïntegreerde graphics. Met een batterijduur van ongeveer zes uur voor licht gebruik, heb ik een helder en kleurrijk OLED-scherm, een ruime selectie aan poorten, een snelle SSD en weinig ventilatorgeluid. Toch voel ik me misschien niet zo luxe als andere opties in het mid-tier ultrabooksegment, zoals Ultrabook Review opmerkt.

In vergelijking met mijn concurrenten onderscheid ik me door mijn betaalbare prijs, heldere OLED-scherm met HDR-ondersteuning en sterke CPU-prestaties. Maar vanwege mijn beperkingen in geluidskwaliteit, webcam en GPU-vermogen, zou je me misschien niet boven andere opties kiezen voor een algehele multimedia- en game-ervaring.

Kortom, de Acer Swift 3 OLED (2022) is een geweldige keuze als betaalbare Ultrabook, met indrukwekkende CPU-prestaties en een prachtig OLED-scherm. Hoewel ik misschien niet de beste keuze ben voor gaming of veeleisende GPU-taken, maakt mijn veelzijdigheid en betaalbaarheid me een aantrekkelijke optie voor verschillende dagelijkse scenario's.

Voordelen Acer Swift 3 OLED (2022)
  • Uitzonderlijke waarde voor de prijs
  • Prachtig OLED-scherm met HDR-ondersteuning
  • Krachtige CPU-prestaties
Nadelen Acer Swift 3 OLED (2022)
  • Beperkingen in geluidskwaliteit en webcam
  • Niet ideaal voor gaming of technische vakgebieden die aanzienlijke GPU-verwerkingskracht vereisen
  • Voelt misschien niet zo premium aan als andere opties in de mid-tier ultrabook-ruimte

2. Dell XPS 13 OLED (9310)

2. Dell XPS 13 OLED (9310)

Belangrijke specificaties:

3. LG gram 14 (14Z90R-K.ARW5U1

3. LG gram 14 (14Z90R-K.ARW5U1

Belangrijke specificaties:

Schermgrootte: 17 Inch
Beeldschermresolutie: 2560 x 1600
Processor implementatie: i7-1260P
Processor generatie: 12e generatie
Intern geheugen: 16 GB
Opslagcapaciteit: 1000 GB
Opslag media: SSD
Type videokaart: Intel Iris Xe Graphics

LG Gram 17Z90Q. Type product: Laptop, Vormfactor: Clamshell. Processorfamilie: Intel® Core™ i7, Processormodel: i7-1260P. Beeldschermdiagonaal: 43,2 cm (17"), HD type: WQXGA, Resolutie: 2560 x 1600 Pixels. Intern geheugen: 16 GB, Intern geheugentype: LPDDR5-SDRAM. Totale opslagcapaciteit: 1 TB, Opslagmedia: SSD. On-board graphics adapter model: Intel Iris Xe Graphics. Inclusief besturingssysteem: Windows 11 Home. Kleur van het product: Grijs. Gewicht: 1,35 kg

4. Hybride ontwerp en lichtgewicht: HP Spectre x360 (2022)

4. Hybride ontwerp en lichtgewicht: HP Spectre x360 (2022)

Belangrijke specificaties:

Schermgrootte: 13.5 Inch
Beeldschermresolutie: 1920 x 1280
Processor implementatie: i5-1335U
Intern geheugen: 16 GB
Opslagcapaciteit: 512 GB
Opslag media: SSD
Type videokaart: Intel Iris Xe Graphics

Vervaardigd voor de prestaties en het ontwerp waar jij om vraagt <br />De HP Spectre x360 13,5 inch combineert puur vakmanschap met krachtige prestaties. Door het ontwerp van 360 graden is hij in de perfecte stand te draaien en met de dynamische camerafuncties zie je er live op je best uit. Kies voor een krachtige laptop met een voor Intel® Evo™ gecertificeerd platform [2] en Intel® Unison™ [1], dat je de vrijheid biedt om in verschillende besturingssystemen te werken. Intel® Core™ i5-1335U (tot 4,6 GHz met Intel® Turbo Boost-technologie, 12 MB L3-cache, 10 cores, 12 threads) Windows 11 Home 34,3 cm (13,5 inch) WUXGA+ touchscreen Intel® Iris® Xᵉ-videokaart 16 GB memory; 512 GB SSD storage

5. 15-inch MacBook Air (M2, 2023)

De 15-inch MacBook Air (M2, 2023) is een overtuigende toevoeging aan het assortiment van Apple, met een groter scherm en verbeterde prestaties die geschikt zijn voor een diverse groep gebruikers. Met een 8-core CPU, 10-core GPU en opties voor maximaal 24GB RAM en 2TB opslag, is deze Ultrabook ideaal voor veeleisende taken, van multimedia bewerking tot zakelijk gebruik. Zijn lichte gewicht en opties voor uitbreidbaar RAM en opslag maken het een aantrekkelijke keuze, zoals opgemerkt door Tom's Guide, dat zijn "bouwkwaliteit" en "uitbreidbare" functies benadrukt. Het grotere scherm en de zes luidsprekers verbeteren de multimedia-ervaring, waardoor het een goede keuze is voor entertainmentdoeleinden.

De MacBook Air 15 heeft een goed gebouwd, draagbaar ontwerp, een scherp en helder scherm, en een comfortabel toetsenbord en touchpad, waardoor het geschikt is voor verschillende professionele en entertainmentomgevingen, zoals benadrukt door RTINGS. Ondanks zijn sterke punten, krijgt de laptop kritiek op zijn beperkte poortbeschikbaarheid, met slechts twee USB-C-poorten en ondersteuning voor slechts één extern scherm, evenals het onvermogen om RAM en opslag te upgraden, volgens Notebookcheck. Bovendien biedt het geen significante prestatiesprong ten opzichte van het 13-inch model, zoals benadrukt door TechRadar.

In het veranderende landschap van Ultrabooks concurreert de 15-inch MacBook Air (M2, 2023) met zijn 13-inch tegenhanger en andere 15-inch laptops. Hoewel het grotere scherm en krachtige M2 hardware het een waardige optie maken voor degenen die een groter display wensen, blijft het 13-inch model de voorkeur genieten vanwege de lagere prijs en betere draagbaarheid, volgens TechRadar. Dit plaatst de 15-inch MacBook Air in een niche waar zijn grotere scherm en verbeterde prestaties tegemoetkomen aan gebruikers die een balans zoeken tussen draagbaarheid en productiviteit, waardoor het een veelzijdige keuze is voor professionals en content creators.

Al met al excelleert de 15-inch MacBook Air (M2, 2023) in het bieden van een groter canvas voor productiviteit en multimedia taken, en biedt het goede waarde in vergelijking met andere 15-inch laptops en zijn 13-inch tegenhanger. Zijn sterke prestaties, levendig display en draagbare ontwerp positioneren het als een solide keuze voor gebruikers met diverse computerbehoeften. Echter, potentiële kopers moeten rekening houden met de beperkingen op het gebied van poortbeschikbaarheid en uitbreidbaarheid. Over het algemeen maakt de MacBook Air 15 zijn belofte van dagelijks gebruik en professionele prestaties waar, waardoor het een topkeuze is in de categorie Ultrabooks.

Voordelen 15-inch MacBook Air (M2, 2023)
  • Groter display voor verbeterde productiviteit en multimedia taken
  • Krachtige prestaties en levendig display voor professionele taken
  • Goed gebouwd, draagbaar ontwerp geschikt voor verschillende professionele en entertainment omgevingen
Nadelen 15-inch MacBook Air (M2, 2023)
  • Beperkte poort beschikbaarheid met slechts twee USB-C poorten en ondersteuning voor een enkel extern display
  • Onvermogen om RAM en opslag te upgraden, beperkt langetermijnflexibiliteit en aanpassing
  • Biedt volgens TechRadar geen significante prestatiesprong ten opzichte van het 13-inch model
Iemand die aan het typen is op een laptop.

Hoe kies je een goede ultrabook?

Voor een investering als deze, is het wel zo nuttig om te weten waar je precies naar moet zoeken. Dat geldt ook voor andere laptops, zoals een zakelijke laptop, een laptop voor videobewerking en de beste laptop voor fotobewerking. Laten we er meteen in duiken!

Kiezen van de juiste processor voor jouw ultrabook: type en snelheid

Bij het kiezen van de beste ultrabook is het essentieel om te weten dat 'ultrabook' technisch gezien exclusief verwijst naar laptops met Intel-processors.1Intel (n.d.). 'Trademarks and Approved Nounds' AMD-processors en Apple's M-processors hoor je dus niet tegen te komen binnen deze categorie! Dat terzijde: laat me je uitleggen waar je zoal op moet letten bij het kiezen van een ultrabook als het op de processor aankomt.

De processor, het hart van je ultrabook, bepaalt hoe snel en efficiënt deze zijn taken uitvoert. Belangrijk zijn de 'cores' – probeer ze te zien als individuele werkers. Meer cores betekent meer vermogen om meerdere taken tegelijk aan te kunnen.

  • Een quad-core (4 kernen) is een goede standaard.
  • Voor intensievere taken als videobewerking, is een hexa-core (6 kernen) of zelfs octa-core (8 kernen) aan te raden.

Dan is er de kloksnelheid, gemeten in gigahertz (GHz), die de snelheid aangeeft waarmee elke core taken uitvoert. Een hogere kloksnelheid betekent snellere verwerking, ideaal voor veeleisende software.

  • Voor basisgebruik, zoals surfen op het web of tekstverwerking, volstaat een kloksnelheid van rond de 1,5 GHz.
  • Voor gaming of professionele grafische toepassingen kijk je naar 2,5 GHz of hoger.

RAM-vereisten voor verschillende ultrabook-gebruiksscenario's

Bij het kiezen van een ultrabook is RAM, ofwel het werkgeheugen, een sleutelfactor voor de prestaties. Ik help je begrijpen hoeveel RAM je nodig hebt voor verschillende werklasten, zonder dat je laptop vertraagt.

  • Voor basisgebruik, zoals internetten, e-mailen en tekstverwerking, is 4 GB RAM voldoende.
  • Voor een soepelere ervaring en om meerdere applicaties tegelijk te draaien, raad ik minimaal 8 GB aan.
  • Ben je een professionele gebruiker die werkt met zware software, zoals videobewerking, grafisch ontwerp of geavanceerde data-analyse, dan is 16 GB of meer de standaard.

Naast de hoeveelheid is de snelheid van RAM ook belangrijk. Deze snelheid drukken we uit in megahertz (MHz). Hogere snelheden betekenen snellere gegevensoverdracht. RAM-generaties, zoals DDR3 of DDR4 hebben verschillende snelheden; DDR4 is bijvoorbeeld sneller dan DDR3. Voor de meeste gebruikers is DDR4-RAM met een snelheid van 2400 MHz of hoger ideaal.

Optimale schermgrootte en resolutie voor jouw ultrabook

Schermgrootte en resolutie werken samen om je visuele ervaring te bepalen. Een lagere resolutie op een groter scherm resulteert in minder scherpe beelden, omdat dezelfde hoeveelheid pixels over een groter oppervlak is uitgespreid. Dit resulteert in een 'korrelig' of onscherp beeld, waar je vooral als foto- of videobewerker niet op zit te wachten!

Schermgrootte, gemeten in inches diagonaal, bepaalt hoe groot je beeld is. Een algemene opdeling van schermformaten en waar ze voor geschikt zijn, vind je hieronder:

  • Kleinere schermen (11-13 inch) zijn ideaal voor mobiliteit en basisgebruik, zoals surfen en tekstverwerking, en vind je in onder andere de beste lichte laptop.
  • Voor multitasking en professioneel gebruik, zoals grafisch ontwerp of programmeren, zijn grotere schermen (14-17 inch) beter geschikt vanwege de extra ruimte. Klik hier om een kijkje te nemen bij de beste 15 inch laptops ter referentie!

Resolutie verwijst naar het aantal pixels op het scherm, en ook daarin kun je onderscheid maken tussen verschillende resoluties en taken waarvor ze geschikt zijn. Hogere resoluties, zoals Full HD (1920 × 1080), Quad HD (2560 × 1440) of zelfs 4K (3840 × 2160), bieden scherpere en duidelijkere beelden.

  • Voor algemeen gebruik en het bekijken van media is Full HD meer dan voldoende.
  • Ben je een grafisch ontwerper of een gamer, dan is een hogere resolutie, zoals Quad HD of 4K, aan te bevelen voor de fijnste details.

Batterijduur en oplaadsnelheid: essentieel voor ultrabook

Bij het kiezen van een ultrabook is de batterijduur en oplaadsnelheid van groot belang. De levensduur van een batterij wordt meestal aangegeven in aantal uren gebruik. Gemiddeld bieden ultrabooks 8 tot 12 uur batterijduur, afhankelijk van hoe intensief je ermee werkt. Voor intensief gebruik als videobewerking, zoek je naar modellen met een zo lang mogelijke levensduur.

Houd daarbij rekening met het feit dat als de fabrikant zegt dat een accu zo'n 10 uur meegaat op één lading, dat een stuk korter uitvalt als je er (vooral langdurig) complexe taken mee uitvoert. Ga je urenlang video's bewerken onderweg? Zorg dan vooral dat je onderweg kunt opladen. Ik spreek uit ervaring: urenlang software debuggen heeft zo zijn impact op de accu!

De oplaadsnelheid is ook een sleutelfactor. Een goede ultrabook moet in staat zijn snel op te laden, idealiter bereikt het binnen 1 tot 2 uur een aanzienlijk percentage (tenminste van 20% tot 80%) van de batterijcapaciteit. Sommige nieuwere modellen bieden zelfs 'snel opladen' functies, waarmee je binnen een half uur tot 50% kunt opladen. Overweeg ook een goede laptopkoeler.

Opslagopties voor ultrabooks: SSD versus HDD

Bij het selecteren van een ultrabook is de keuze van opslagcapaciteit cruciaal, afhankelijk van je specifieke gebruik:

  • Basisgebruik (documenten, lichte media). 256 GB SSD is meestal voldoende.
  • Gemiddeld gebruik (standaard programma's, enige media-opslag). Overweeg 512 GB SSD.
  • Zwaar gebruik (grote softwarepakketten, games, veel media). 1 TB SSD of meer is aanbevolen.

Je ziet dat ik continu SSD's benoem, en niet HDD's (ouderwetse harde schijven). Laat me je de verschillen hieronder uitleggen. Dan zie je meteen waar ik altijd voor een SSD zou kiezen, zelfs als een HDD in verhouding nog steeds iets goedkoper is vandaag de dag. ⤵️

  • SSD:
    • Sneller in data-overdracht en opstarten.
    • Duurzamer en betrouwbaarder, minder gevoelig voor fysieke schade.
    • Over het algemeen duurder per GB dan HDD.
  • HDD:
    • Biedt meer opslagruimte voor een lagere prijs.
    • Trager in data-overdracht en opstarten.
    • Kwetsbaarder voor fysieke schade door bewegende onderdelen.

Heel eerlijk: zelfs een goedkope laptop heeft vandaag de dag doorgaans een kleine SSD-opslag als opstartschijf. Mik tenminste daarop als je hier wat geld op wilt besparen, want een ultrabook opstarten vanaf een HDD is geen pretje.

Grafische kaarten in ultrabooks: prestaties en keuzes

In ultrabooks vind je meestal geïntegreerde grafische kaarten. Deze zijn ingebouwd in de processor en delen het RAM-geheugen van je laptop. Voor alledaagse taken als surfen op het internet, Office-toepassingen en lichte fotobewerking, is een geïntegreerde grafische kaart voldoende.

Er zijn echter ook ultrabooks met discrete grafische kaarten. Deze hebben hun eigen geheugen, los van het RAM van je laptop, wat ze krachtiger maakt voor intensievere grafische taken. Denk hierbij aan geavanceerde fotobewerking, videobewerking en gaming.

Laten we de voor- en nadelen van beide opties bekijken:

EigenschapGeïntegreerde grafische kaartDiscrete grafische kaart
EnergieverbruikLager; leidt tot langere batterijduurHoger; kan batterijduur verkorten
KostenGoedkoperDuurder
Grafische prestatiesVoldoende voor basisgebruik zoals tekstverwerking, eenvoudige fotobewerking, en video streamingBeter geschikt voor grafisch intensieve taken zoals geavanceerde fotobewerking, videobewerking en gaming
GeheugengebruikDeelt RAM-geheugen van de laptopHeeft eigen geheugen, onafhankelijk van laptop RAM
GeschiktheidBasisgebruik en lichte grafische takenGebruikers die intensieve grafische prestaties nodig hebben

Besturingssystemen die je tegenkomt in ultrabooks

Bij het kiezen van een ultrabook is het besturingssysteem (OS) een cruciaal aspect dat de gebruikservaring sterk beïnvloedt. De meest voorkomende besturingssystemen in ultrabooks zijn Windows, macOS (alleen beschikbaar op Apple's MacBook-lijn, die vergelijkbaar is met ultrabooks), en in mindere mate Linux. Laten we de voor- en nadelen van elk systeem bekijken.

BesturingssysteemVoordelenNadelen
Windows- Hoge compatibiliteit met software en hardware.
- Gebruiksvriendelijk met regelmatige updates.
- Breed scala aan modellen en prijsklassen.
- Kan vatbaar zijn voor virussen en malware.
- Soms instabiel na grote updates.
macOS (Apple)- Stabiele en intuïtieve gebruikersinterface.
- Uitstekende integratie met andere Apple-producten.
- Minder vatbaar voor virussen en malware.
- Beperkt tot Apple's MacBook-lijn, wat hogere prijzen met zich meebrengt.
- Minder compatibel met Windows-gerichte software en games.
Linux- Open-source en gratis.
- Flexibel en aanpasbaar, ideaal voor ontwikkelaars.
- Veilig en minder vatbaar voor virussen.
- Vereist meer technische kennis.
- Minder compatibel met populaire commerciële software en games.

Welke merken maken goede ultrabooks?

Ik heb veel ultrabooks mogen testen, en ben er persoonlijk achter gekomen dat niet ieder merk gelijk geschapen is. Ik heb aardig wat eerstehandservaring en raad je vol vertrouwen de onderstaande merken aan. Kiezen tussen de beschikbare opties is niet altijd makkelijk, maar met deze heb ik veel fijne ervaringen gehad.

Dell (XPS-serie)

De XPS-serie van Dell staat bekend om zijn hoogwaardige bouwkwaliteit, indrukwekkende schermresoluties en krachtige prestaties. Ze zijn vaak de uitgelezen keuze voor professionals vanwege hun betrouwbare prestaties en duurzaamheid.

Lenovo (Yoga-serie)

Lenovo is een goed laptopmerk die via hun Yoga-serie veel veelzijdigheid biedt dankzij het 2-in-1 ontwerp, waardoor je ze als een laptop met touchscreen, als een normale laptop én als tablet kunt gebruiken. Ze staan bekend om hun innovatieve functies, lange batterijduur en comfortabele toetsenborden.

Wat is volgens de Consumentenbond de beste ultrabook?

Wat de Consumentenbond de beste ultrabook vindt, is nog niet bekend. Komt daar verandering in, dan delen we dat hier met je.

Wat is volgens Tweakers de beste ultrabook?

Wat de Consumentenbond de beste ultrabook vindt, is nog onbekend. Als daar verandering in komt, dan vind je die informatie hier terug!

Wat is volgens TechRadar de beste ultrabook?

Volgens TechRadar is de Lenovo Yoga 9i Gen 8 de beste ultrabook. Deze ultrabook blinkt uit in veelzijdigheid met zijn 2-in-1 ontwerp, waardoor je hem zowel als laptop en tablet gebruikt. De Yoga 9i Gen 8 onderscheidt zich door zijn krachtige prestaties, lange batterijduur en het hoogwaardige scherm. Ideaal voor zowel professioneel als persoonlijk gebruik – deze ultrabook combineert innovatie met gebruiksgemak.  ✨ 

Veelgestelde vragen over ultrabooks van onze lezers

Hier behandel ik al jullie vragen en opmerkingen over ultrabooks. Maar …

We hebben nog geen vragen ontvangen

Zin om daar wat aan te doen? Laat ons hieronder via het formulier weten welke opmerkingen je nog hebt, zodat we deze tijdens een toekomstige update van deze koopgids kunnen oppakken!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Jonathan is een computerexpert met een passie voor computers. Hij heeft dan ook informatica gestuurd aan de UvA, en werkt inmiddels al tien jaar in de IT-sector. Hij schrijft over de nieuwste technologieën, reviewt hardware en software, en beantwoordt dringende vragen over computerproblemen. En als hij daar niet mee bezig is, vind je hem met een VR-headset op in zijn favoriete game. 👓
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross