Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Goede Communicatie met de Beste Portofoon-Oordopjes

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

8 min leestijd

Het kiezen van de beste portofoon-oordopjes voelt al snel als het navigeren door een doolhof van frequentiebereiken, impedanties en gevoeligheden. Herinner je die keer dat je dacht de perfecte match gevonden te hebben, maar ze bleken meer achtergrondruis op te pikken dan je gesprek? Ik help je graag dit te vermijden.

Wat zijn de beste portofoon-oordopjes van 2024?

Dit zijn de top 5 beste portofoon-oordopjes op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie:

 1. Kenwood KHS-9BL Security – Beste allroundportofoon-oordopjes.
 2. 10x Security Oortje/Microfoon – Beste koop portofoon-oordopjes.
 3. Hoornie - Beste heavy-duty-headset voor Motorola R7 & MXP600.
 4. DerComms® - Beste heavy duty portofoon oortjes voor Kenwood.
 5. Alecto FRH-10 DUO – Beste budgetportofoon-oordopjes.

Waarom Technerds vertrouwen? Ons team besteedt uren aan het onderzoek, schrijven, actualiseren en bewerken van onze artikelen. Klik hier voor meer informatie over onze redactionele richtlijnen.

De beste portofoon-oordopjes, gedetailleerd


#1 Kenwood KHS-9BL Security

Beste allround portofoon-oordopjes van 2024

Vergunningsvrij: Ja
IP-certificering:
Onbekend
Noise-cancelling:
Ja
PMR-frequentie: 446 MHz
Verpakkingsinhoud: Het oortje zelf, afstandsbediening en microfoontje

 

Portofoon-oortjes van Kenwood, bovenaanzicht

Toen ik op zoek was naar de perfecte portofoon-oordopjes en erachter kwam dat de standaard draadloze oordopjes lang niet altijd compatibel zijn, kwam ik de Kenwood KHS-9BL Security tegen. Mijn ervaring met deze oortjes heeft me overtuigd van hun superioriteit op verschillende fronten.

Uitzonderlijke geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van de Kenwood KHS-9BL is ongeëvenaard. Met een frequentiebereik dat de nuances in communicatie vangt, heb ik nooit last van misverstanden of onduidelijkheden. De helderheid waarmee ik zowel ontvang als verzend, is indrukwekkend.

Comfort

Langdurig comfort was een grote zorg voor mij, gezien mijn lange werkdagen. De KHS-9BL stelde niet teleur. Het ergonomische ontwerp en de zachte oordopjes betekenen dat ik ze urenlang kan dragen zonder enig ongemak.

Effectieve ruisonderdrukking

In lawaaierige omgevingen blinken de KHS-9BL oortjes uit door effectief achtergrondgeluid te onderdrukken. Dit zorgt dat ik me kan concentreren op de communicatie zonder afgeleid te worden, of ik nu bij een druk event ben, of in de trein zit.

Zijn er minpunten?

Als ik dan toch een minpunt moet noemen, zou het de grootte van de PTT-knop kunnen zijn. Deze is soms lastig te vinden en in te drukken in haastige situaties. Echter, dit is een klein ongemak in vergelijking met de vele voordelen.

Wat vinden wij goed:

 • Uitstekende geluidskwaliteit
 • Comfortabel

Wat vinden wij minder:

 • De PTT is niet gemakkelijk te bedienen

#2 10x Security Oortje/Microfoon

Beste koop portofoon-oordopjes van 2024

Vergunningsvrij: Ja
IP-certificering: 
IP44
Noise-cancelling:
Ja
PMR-frequentie: Onbekend
Verpakkingsinhoud: 10x Baofeng/Kenwood security oortje

Na mijn ervaring met de Baofeng Kenwood Security-oortjes, ben ik ervan overtuigd dat deze set de titel 'beste koop' meer dan waard is.

Portofoonoortje, bovenaanzicht op witte achtergrond

Uitmuntende prijs-kwaliteitverhouding

Een van de meest opvallende kenmerken is dat je tien sets oortjes krijgt. Dit maakt het niet alleen een kosteneffectieve keuze voor teams, maar ook voor individuen die waarde hechten aan duurzaamheid en altijd een reservepaar bij de hand willen hebben.

IP44-certificering en VOX-functie

De IP44-certificering betekent dat deze oortjes beschermd zijn tegen spatwater en vaste voorwerpen groter dan 1 mm.1Belsimpel (n.d.). 'Dossier stof- en waterbestendigheid' Dit maakt ze ideaal voor gebruik in diverse omgevingen, van bouwplaatsen tot outdoor evenementen, waar ze blootgesteld kunnen worden aan de elementen.

De VOX-functie is een game changer. Het stelt gebruikers in staat om handsfree te communiceren, wat cruciaal is in situaties waarin je je handen vrij moet hebben, of dat nu tijdens het klimmen is of wanneer je gereedschap bedient.

Superieure geluidsonderdrukking

De noise-cancelling-eigenschap van deze oortjes zorgt dat achtergrondgeluid effectief wordt geminimaliseerd. Dit garandeert dat communicatie helder blijft, zelfs in lawaaierige omgevingen, wat essentieel is voor bijvoorbeeld werk in evenementenbeheer.

Zijn er minpunten?

Hoewel de oortjes veel te bieden hebben, is de gevoeligheid van de microfoon voor windruis iets om rekening mee te houden. Dit is echter een klein minpunt vergeleken met de vele voordelen.

Wat vinden wij goed:

 • Je krijgt tien oortjes
 • IP44 certificering
 • VOX-functie

Wat is er minder aan:

 • De ruisonderdrukking is niet altijd even goed

#3 Heavy Duty Headset voor de Motorola R7 & MXP600

Beste heavy-duty-portofoonoordopjes voor Motorola R7 en MXP600

Vergunningsvrij: Ja
IP-certificering: 
Onbekend
Noise-cancelling:
Ja
PMR-frequentie: 446 MHz
Verpakkingsinhoud: Het oortje zelf, afstandsbediening en microfoontje

Als fervent gebruiker van de Motorola R7 & MXP600-portofoons, heb ik de Hoornie Heavy Duty Headset uitgebreid getest.

Hoornie portofoon-oortje, bovenaanzicht op witte achtergrond

Duurzaamheid dankzij Kevlar

De kabels van deze headset zijn versterkt met Kevlar vezels, wat een wereld van verschil maakt in termen van levensduur. In een omgeving waar elke uitrusting het zwaar te verduren krijgt, heeft deze headset zich keer op keer bewezen door niet te bezwijken onder druk.

Ontwerp en functionaliteit

Met twee aparte draden, één voor de microfoon en één voor het oortje, biedt deze headset een niveau van flexibiliteit en gebruiksgemak dat ik bij weinig andere headsets heb gezien. De microfoon/spreeksleutel met een PTT-knop is intuïtief geplaatst en makkelijk te gebruiken, zelfs in stressvolle situaties.

Met een lengte van ongeveer 1 meter en een gewicht van ongeveer 75 gram, is deze headset de perfecte balans tussen functionaliteit en comfort. Het lichte gewicht maakt langdurig gebruik geen probleem, terwijl de lengte voldoende bewegingsvrijheid biedt.

Geluidskwaliteit

De duidelijkheid van het geluid, zowel ontvangen als verzonden, is opmerkelijk. In omgevingen waar communicatie cruciaal is, heeft deze headset me nooit in de steek gelaten. De helderheid van het geluid door het oortje en de gevoeligheid van de microfoon zijn topnotch.

Zijn er minpunten?

Als ik dan toch een minpunt moet noemen, zou het de afzonderlijke draden kunnen zijn. Hoewel dit voor de meeste situaties een voordeel is, kan het in zeer specifieke omstandigheden lastig zijn om beide draden goed te managen.

Wat vinden wij goed:

 • Duurzaamheid dankzij de Kevlar-coating
 • Uitstekende geluidskwaliteit

Wat is er minder aan:

 • In sommige gevallen zijn de afzonderlijke draden niet handig

#4 DerComms®-oortje

Beste heavy-duty-portofoonoortje voor Kenwood van 2024

Vergunningsvrij: Nee
IP-certificering:
IP53
Noise cancelling: Ja
PMR Frequentie: Onbekend
Verpakkingsinhoud: 1x DerComms® Heavy duty headset + reserve oordopje

DerComm portofoon-oortjes, bovenaanzicht

Als fervent gebruiker van Kenwood portofoons, waaronder modellen als de TK-3101 en TK-3401D, was ik op zoek naar een headset die niet alleen robuust en betrouwbaar was, maar ook veelzijdig genoeg voor mijn diverse behoeften. Het DerComms® Heavy Duty-portofoonoortje overtrof mijn verwachtingen en hier lees je waarom.

Duurzaamheid en compatibiliteit

De kabel, versterkt met kevlar van 3 mm dik, heeft zich keer op keer bewezen. Of ik nu in de regen werk of in een stoffige omgeving, deze headset houdt stand zonder tekenen van slijtage. Dit is essentieel voor mijn dagelijkse activiteiten, waarbij apparatuur vaak zwaar wordt belast.

Niet alleen is deze headset perfect voor mijn Kenwood portofoons, maar de compatibiliteit strekt zich ook uit tot merken als Hytera en Baofeng. Dit maakt de DerComms® een allrounder in ware zin, geschikt voor een breed scala aan situaties en apparaten.

Handsfree gemak en comfort

De integratie van een luchtslangetje en een microfoon met een PTT-spreekschakelaar, compleet met een handige bevestigingsclip, maakt handsfree communicatie moeiteloos. Dit is een gamechanger tijdens drukke evenementen of wanneer ik beide handen vrij moet hebben voor mijn werk.

Met een gewicht van slechts 59 gram is deze headset verrassend licht. Dit, gecombineerd met het meegeleverde reserve oordopje, zorgt voor een comfortabele pasvorm die ik de hele dag door kan dragen zonder ongemak.

Zijn er minpunten?

Hoewel de een-draadsconfiguratie veel voordelen biedt in termen van eenvoud en gebruiksgemak, kan het soms een uitdaging zijn om de kabel netjes te houden, vooral in beweging. Dit is echter een klein ongemak in vergelijking met de vele voordelen.

Wat vinden wij goed:

 • Brede compatibiliteit
 • Duurzaamheid dankzij de Kevlar coating

Wat is er minder aan:

 • Door de een-draadskabel is het soms lastig de kabels netjes te houden

#5 Alecto FRH-10 DUO

Beste budget portofoon-oordopjes van 2024

Vergunningsvrij: Ja
IP-certificering: 
IP00
Noise-cancelling:
Nee
PMR-frequentie: 446 MHz
Verpakkingsinhoud: Airtube headset 2x, Siliconen oordopjes 4x, Handleiding NL / EN / DE / FR

Als fervent gebruiker van Alecto-portofoons was ik op zoek naar een headset die niet alleen betrouwbaar en functioneel was, maar ook comfortabel voor langdurig gebruik.

Alecto-portofoon oortje, bovenaanzicht

De DerComms® FRH-10 DUO-portofoonoortjes hebben al mijn verwachtingen overtroffen en hier is waarom ze naar mijn mening de beste budgetportofoon-oordopjes zijn.

Veelzijdigheid en comfort

De FRH-10 DUO-oortjes bieden professionele geluidskwaliteit die essentieel is voor heldere communicatie. Het feit dat ze geschikt zijn voor zowel PTT- als VOX-gebruik maakt ze uiterst veelzijdig. Ik heb ze gebruikt in verschillende situaties, van evenementen coördineren tot outdoor activiteiten, en de prestaties zijn consistent indrukwekkend.

Het ergonomisch gevormde oordopje zorgt voor een comfortabele pasvorm, zelfs na uren gebruik. Dit was voor mij een superbelangrijke eigenschap, aangezien ik vaak lange dagen maak. De vervangbare siliconen oordopjes zijn ook een pluspunt, waardoor ik de pasvorm kan aanpassen aan mijn voorkeur.

Inline-microfoon

De inline microfoon is discreet maar effectief, waardoor ik duidelijk kan communiceren zonder de microfoon steeds naar mijn mond te hoeven brengen. Dit is vooral handig in situaties waarin discretie vereist is.

Handsfree ervaring met VOX

De mogelijkheid om deze oortjes te gebruiken met VOX-technologie heeft mijn manier van werken getransformeerd. Het biedt een echte handsfree ervaring, waardoor ik me kan concentreren op de taak zonder me zorgen te maken over het indrukken van knoppen.

Zijn er minpunten?

Hoewel de FRH-10 DUO-oortjes veel te bieden hebben, is het belangrijk om op te merken dat een verloopplug nodig kan zijn voor portofoons met een andere aansluiting. Hou hier rekening mee.

Wat vinden wij goed:

 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
 • Comfortabel

Wat is er minder aan:

 • De aansluiting past niet op elke portofoon

Portofoon op een zwarte tafel met een earpiece + laptop + andere randapparatuur ernaast

Veelgestelde vragen over portofoon-oordopjes

Dit deel is bedoeld voor de vaakst gestelde vragen en opmerkingen! Als je zelf nog vragen hebt met betrekking tot dit onderwerp, dan kun je deze hieronder kwijt!

Wat zijn volgens de Consumentenbond de beste portofoon-oordopjes?

De Consumentenbond heeft nog geen portofoon-oordopjes getest en de resultaten daarvan gedeeld. Komt daar verandering in, dan vind je die informatie hier terug.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken om op te letten bij het kiezen van de beste portofoon-oordopjes?

Bij het kiezen van de beste portofoon-oordopjes zijn er enkele cruciale kenmerken waar je op moet letten:

 • Frequentiebereik. Zoek naar oordopjes met een breed frequentiebereik, idealiter van 20 Hz tot 20 kHz, voor heldere hoge tonen en diepe bassen.
 • Impedantie. Een impedantie van ongeveer 16 Ohm zorgt voor een optimale balans tussen volume en kwaliteit op de meeste portofoons.
 • Gevoeligheid. Een gevoeligheid van minstens 100 dB garandeert dat je gesprekken luid en duidelijk zijn, zelfs in lawaaierige omgevingen.
 • Comfort en pasvorm. Kies oordopjes die ergonomisch ontworpen zijn voor langdurig gebruik zonder discomfort.
 • Duurzaamheid. Let op materialen en bouwkwaliteit die bestand zijn tegen regelmatig gebruik en ruwe omstandigheden.
 • Geluidsisolatie. Goede isolatie is essentieel om omgevingsgeluid te minimaliseren en je communicatie helder te houden.
 • Compatibiliteit. Zorg dat de oordopjes compatibel zijn met jouw specifieke portofoonmodel.
 • Microfoonkwaliteit. Een heldere, ruisvrije microfoon is cruciaal voor duidelijke tweerichtingscommunicatie.

Deze kenmerken helpen je bij het vinden van de beste portofoon-oordopjes die aan jouw behoeften voldoen, risico's minimaliseren en zorgen voor een heldere communicatie.

Hoe belangrijk is het frequentiebereik voor portofoon-oordopjes?

Het frequentiebereik van portofoon-oordopjes is cruciaal voor de kwaliteit van de communicatie. Dit bereik, vaak tussen 20 Hz en 20 kHz, bepaalt hoe goed je zowel lage als hoge tonen kunt horen. Voor heldere, verstaanbare gesprekken is een breed frequentiebereik essentieel.

Dit betekent dat je niet alleen de diepte van stemmen vangt, maar ook de nuances en subtiele details die belangrijk kunnen zijn in kritieke communicatie. Een beperkt frequentiebereik kan leiden tot gemiste informatie, omdat bepaalde geluidsfrequenties dan buiten je gehoorbereik vallen.

Ik adviseer je om te kiezen voor oordopjes die het volledige spectrum van hoorbare geluiden kunnen reproduceren. Dit minimaliseert het risico op miscommunicatie en verhoogt de effectiviteit van je portofoon.

Wat is de ideale impedantie voor portofoon-oordopjes om heldere communicatie te garanderen?

De ideale impedantie voor portofoon-oordopjes speelt een cruciale rol in het waarborgen van heldere communicatie. Impedantie, gemeten in Ohm, beïnvloedt direct hoe goed oordopjes samenwerken met de portofoon.

Voor de meeste portofoons ligt de optimale impedantie rond de 16 Ohm. Dit niveau zorgt voor een evenwichtige stroomverdeling, waardoor je oordopjes efficiënt geluid kunnen produceren zonder de batterij van de portofoon te veel te belasten.

Een impedantie van 16 Ohm garandeert dat de oordopjes voldoende gevoelig zijn om helder geluid te leveren, zelfs in omgevingen met veel achtergrondgeluid. Het zorgt ook voor een goede kwaliteit van de audio-overdracht, wat essentieel is voor duidelijke tweerichtingscommunicatie.

Net als bij een goede soundbar, leidt een te hoge impedantie tot te zacht geluid, terwijl te lage impedantie de portofoon harder kan laten werken dan nodig, wat de levensduur van de batterij kan verkorten.

Hoe beïnvloedt de gevoeligheid van portofoon-oordopjes de geluidskwaliteit?

De gevoeligheid van portofoon-oordopjes (en ook boekenplankspeakers en koptelefoons), uitgedrukt in decibels (dB), is cruciaal voor de geluidskwaliteit. Dit kenmerk bepaalt hoe effectief oordopjes geluid kunnen omzetten van elektrische signalen. Hier is hoe gevoeligheid de geluidskwaliteit beïnvloedt:

 • Hoger volume. Oordopjes met een hogere gevoeligheid produceren een luider geluid bij dezelfde invoersignaalsterkte. Dit is essentieel in lawaaierige omgevingen waar heldere communicatie noodzakelijk is.
 • Duidelijkheid. Een gevoeligheid van minstens 100 dB zorgt voor heldere en onvervormde audio, wat cruciaal is voor het verstaan van gesproken woorden zonder miscommunicatie.
 • Efficiëntie. Efficiënte oordopjes met een goede gevoeligheid gebruiken minder energie van de portofoon, wat de batterijduur ten goede komt.

Een optimale gevoeligheid rond de 100 dB garandeert dus niet alleen dat je gesprekken luid en duidelijk zijn, maar minimaliseert ook risico's op misverstanden en zorgt voor een efficiënt gebruik van je apparatuur.

Kunnen de beste portofoon-oordopjes achtergrondgeluiden effectief onderdrukken?

Ja, de beste portofoon-oordopjes kunnen achtergrondgeluiden effectief onderdrukken. Dit is hoe:

 • Geluidsisolerende materialen. Ze gebruiken materialen die passief externe geluiden blokkeren, waardoor je je kunt concentreren op de communicatie zonder afleiding.
 • Ergonomisch ontwerp. Een ontwerp dat goed in je oor past, creëert een fysieke barrière tegen omgevingsgeluid, wat de helderheid van het geluid verbetert.
 • Actieve ruisonderdrukking (ANC). Sommige topmodellen zijn uitgerust met ANC-technologie die actief achtergrondgeluiden vermindert door anti-geluid te produceren.
 • Geavanceerde microfoons. Kwalitatieve oordopjes hebben vaak microfoons die achtergrondgeluiden filteren, zodat je stem helder overkomt.

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Jonathan is een computerexpert met een passie voor computers. Hij heeft dan ook informatica gestuurd aan de UvA, en werkt inmiddels al tien jaar in de IT-sector. Hij schrijft over de nieuwste technologieën, reviewt hardware en software, en beantwoordt dringende vragen over computerproblemen. En als hij daar niet mee bezig is, vind je hem met een VR-headset op in zijn favoriete game. 👓
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross