Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Bouw een Feestje met de Beste Boekenplankspeaker

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

6 min leestijd

Ik kan niet meer zonder mijn Edifier-boekenplankspeakers. Ze nemen me mee in de fantasiewereld van Lord of the Rings, de verre toekomst van Mass Effect, en, jawel, zelfs het drama van Gooische Vrouwen (sue me). Dat kun jij ook voor jezelf regelen door de beste boekenplankspeakers in huis te halen. Lees hier hoe je dat doet!

Wat zijn de beste boekenplankspeakers van 2024?

Dit zijn de 5 beste boekenplankspeakers volgens onderzoek van onze redactie en expertreviews:

Waarom Technerds vertrouwen? Ons team besteedt uren aan het onderzoek, schrijven, actualiseren en bewerken van onze artikelen. Klik hier voor meer informatie over onze redactionele richtlijnen.

Beste boekenplankspeakers van 2024

1. Edifier S1000DB Audiophile

1. Edifier S1000DB Audiophile

Belangrijke specificaties:

WIFI: Geen Wi-Fi
Bluetooth: Ja

Als ik op zoek ben naar een uitzonderlijke luisterervaring, zijn de Edifier S1000DB Audiophile Active Bookshelf Speakers mijn absolute keuze. Met hun indrukwekkende geluidskwaliteit, veelzijdige connectiviteitsopties en krachtige near-field monitorcapaciteiten bieden deze luidsprekers een premium ervaring. Dankzij Bluetooth 4.0 en optische ingang kan ik moeiteloos meerdere apparaten aansluiten en genieten van verliesvrije audiokwaliteit. De strakke vormgeving, draadloze afstandsbediening en 120W aan studiogeluid maken ze geschikt voor diverse scenario's, zoals gaming, films en vinyl.

Volgens een recensie van Head-Fi.org worden de Edifier S1000DB luidsprekers geprezen om hun "indrukwekkende geluidskwaliteit" en "veelzijdige connectiviteitsopties." Ze bieden een "premium luisterervaring" voor audiofielen en muziekliefhebbers. Ondertussen benadrukt de recensie van HiFiReport.com de technologische vooruitgang in het S1000MKII-model, waaronder verbeterde kerntechnologieën, verbeterde hoge tonen en woofer, en ondersteuning voor aptX HD Bluetooth, wat resulteert in "24bit/192kHz digitale invoer" en verbeterde gevoeligheid. De evolutie van het vorige model toont het streven naar verfijning en verbetering van de prestaties van de luidsprekers.

De Edifier S1000DB luidsprekers hebben een prijs van $449,99 en bieden bekroonde studiokwaliteit audio met titanium tweeters en een 5,5" mid-range unit. Het schuine ontwerp voor akoestiek, meerdere invoeropties en draadloze afstandsbediening dragen bij aan de aantrekkingskracht van de luidsprekers. Sommige recensenten hebben echter een gebrek aan bascontrole opgemerkt en verbeteringen aan de afstandsbediening voorgesteld. Ondanks deze kleine nadelen worden de S1000DB luidsprekers gepositioneerd als een high-end keuze in de categorie boekenplankluidsprekers, volgens een recensie van TechGearLab. De recensie benadrukt de behoefte aan helder en onderscheidend geluid, een criterium dat de Edifier S1000DB luidsprekers duidelijk vervullen.

In vergelijking met zijn tegenhangers, zoals de Klipsch R-51PM en de Edifier R1700BT, springt de S1000DB eruit als een premium keuze, met superieure geluidskwaliteit, veelzijdige connectiviteit en een visueel opvallend ontwerp. Terwijl de Klipsch R-51PM wordt beschouwd als de beste algehele luidspreker en de Edifier R1700BT als de beste budgetoptie, vinden de S1000DB Audiophile-luidsprekers hun plek als een high-end keuze, gericht op audiofielen die premium geluidskwaliteit en moderne technologie waarderen.

Kortom, de Edifier S1000DB Audiophile Active Bookshelf Speakers excelleren in het bieden van een premium luisterervaring, met studiokwaliteit audio, veelzijdige connectiviteit en een visueel opvallend ontwerp. Ondanks enkele beperkingen zoals bascontrole en afstandsbedieningsfunctionaliteit, positioneert de algehele prestatie en features ervan als een topkeuze in de categorie high-end boekenplankluidsprekers. Met zijn indrukwekkende geluidskwaliteit en veelzijdigheid bieden de S1000DB-luidsprekers een premium audio-ervaring voor veeleisende gebruikers. 🎵

Voordelen Edifier S1000DB Audiophile
 • Indrukwekkende geluidskwaliteit
 • Veelzijdige connectiviteitsopties
 • Krachtige near-field monitor mogelijkheden
Nadelen Edifier S1000DB Audiophile
 • Gebrek aan basregeling
 • Aanbevolen verbeteringen aan de afstandsbediening

2. Triangle Borea BR03

2. Triangle Borea BR03

Belangrijke specificaties:

Multiroom: Nee
Streaming opties: Geen streamingoptie
Bluetooth: Nee
Actieve speaker: Nee

Ik ben erg enthousiast over de Triangle Borea BR03 boekenplankspeakers. Deze speakers zijn een geweldige keuze voor iedereen die op zoek is naar indrukwekkende prestaties en een stijlvol ontwerp. Plaatsing is cruciaal voor optimale prestaties, met een aanbeveling voor een specifieke afstand tussen de speakers en de luisterpositie, en een minimale afstand van een achtermuur. Wanneer ze correct zijn geplaatst, bieden ze een groot gevoel van schaal, indrukwekkende scheiding en gedetailleerde bassen.

De speakers hebben een 25mm zijden dome tweeter en een 16cm midrange/bass papieren driver met een tweepuntige diffuser om de dispersie van hoge frequenties te verbeteren. Volgens What Hi-Fi? "zijn hun timing en tonale balans prijzenswaardig, met een verfijnde en attente weergave," en ze passen goed bij de Cambridge Audio CXA61 versterker, met een expressief en inzichtelijk karakter. Er is echter een lichte piek in het hoog, wat merkbaar kan zijn als ze worden gecombineerd met helder klinkende elektronica.

De Triangle Borea BR03 speakers zijn ook beschikbaar als actieve boekenplankspeakers, met een Class-D versterker, 2×60 Watt RMS output, en een tweeweg basreflexsysteem met een 6.5-inch midrange/bass driver en een 1-inch EFS stof dome tweeter, om te voldoen aan diverse gebruikersbehoeften. Ze bieden verschillende analoge en digitale ingangen, waaronder Bluetooth 5.0, RCA Line-In/Phono ingang, mini-jack 3.5mm aux ingang, Optical S/PDIF, en Coaxiaal, waardoor ze veelzijdig en gemakkelijk te gebruiken zijn.

In de boekenplankspeaker categorie concurreert de Triangle Borea BR03 met andere opties zoals de Q Acoustics 3020i, JBL Stage A130, Edifier S1000MKII, en ELAC Debut ConneX DCB41. Elke optie heeft verschillende behoeften en voorkeuren, waarbij de Triangle Borea BR03 opvalt door zijn verfijnde en attente weergave, optimale prestaties wanneer goed geplaatst, en stijlvol ontwerp. Het is echter belangrijk op te merken dat de piek in het hoog een zorgpunt kan zijn voor sommige mensen, vooral wanneer ze worden gecombineerd met helder klinkende elektronica.

Concluderend bieden de Triangle Borea BR03 boekenplankspeakers indrukwekkende prestaties en een stijlvol ontwerp, waardoor ze een opvallende keuze zijn voor degenen die op zoek zijn naar een combinatie van esthetiek en kwalitatief geluid. Hoewel ze zorgvuldige plaatsing vereisen en mogelijk een lichte piek in het hoog vertonen, maken hun algehele prestaties en ontwerp ze een sterke concurrent in de boekenplankspeaker markt.

Voordelen Triangle Borea BR03
 • Indrukwekkende prestaties
Nadelen Triangle Borea BR03
 • Vereist zorgvuldige plaatsing
 • Lichte piek in de hoge tonen

3. Definitive Technology BP9080x

3. Definitive Technology BP9080x

Belangrijke specificaties:

Ik ben verheugd om de Definitive Technology BP9080x Bookshelf Speaker te introduceren, een opvallende performer in de BP9000-serie die een overtuigende mix van design, functies en audiokracht biedt. De geïntegreerde subwoofers werden geprezen om hun diepe en indrukwekkende basrespons, terwijl de ingebouwde Atmos-modules een meeslepende dimensie toevoegden aan het geluidsbeeld, wat resulteerde in een boeiende en omhullende luisterervaring. Met zijn high-performance towervorm, inclusief een 12" aangedreven subwoofer en naar voren gericht bipolar array, levert deze speaker een verbluffende diepte en ultra-lage, kamer-overschuddende bas, waardoor hij zich onderscheidt van traditionele bookshelf speakers. De ingebouwde hoogtemodule en gebalanceerd dubbel surround-systeem versterken de mogelijkheid van de speaker om een realistisch 3D-geluidsbeeld te creëren, waardoor zijn prestaties naar nieuwe hoogten worden getild.

Visueel is de BP9080x een strakke en moderne toevoeging aan elke home theater setup, die esthetische aantrekkingskracht toevoegt aan zijn al indrukwekkende audiokwaliteiten. De mogelijkheid van de speaker om een breed geluidsbeeld en krachtige bas te leveren werd benadrukt, waardoor het een ideale keuze is voor audiofielen en home theater liefhebbers die op zoek zijn naar een meeslepende en hoogwaardige audiobeleving. Het is echter belangrijk om op te merken dat het systeem een stevig prijskaartje heeft, wat een afschrikmiddel kan zijn voor sommige kopers. Ondanks dit maakt zijn uitzonderlijke audioprestaties het tot een sterke concurrent in zijn categorie.

In vergelijking met traditionele bookshelf speakers valt de BP9080x op vanwege zijn geïntegreerde subwoofers en Dolby Atmos/DTS:X compatibiliteit, wat een niveau van audiobeleving en basrespons biedt dat niet vaak wordt gevonden in deze speakerscategorie. Zijn naar voren gerichte bipolar array en 3D-geluidsbeeld capaciteiten onderscheiden hem verder van concurrenten, wat een unieke luisterervaring biedt die verder gaat dan wat traditionele bookshelf speakers kunnen bieden.

Kortom, de Definitive Technology BP9080x Bookshelf Speaker excelleert in het leveren van een meeslepende en krachtige audiobeleving, waardoor het een topkeuze is voor degenen die op zoek zijn naar high-performance audio in een strakke en moderne verpakking. Hoewel de prijs een beperkende factor kan zijn voor sommigen, maken de uitzonderlijke geluidskwaliteit en innovatieve vormgeving van de speaker het tot een overtuigende optie voor degenen die hun home audio setup willen verbeteren.

Voordelen Definitive Technology BP9080x
 • Geïntegreerde subwoofers voor diepe en indrukwekkende basrespons.
 • Ingebouwde Atmos-modules voor een meeslepende geluidsweergave.
 • Sleek en modern ontwerp voor visuele aantrekkingskracht.
Nadelen Definitive Technology BP9080x
 • Het forse prijskaartje kan een afschrikmiddel zijn voor sommige kopers.

4. Klipsch R-51PM Bluetooth

De Klipsch R-51PM Bluetooth Bookshelf Speaker heeft aanzienlijke lof gekregen, met experts en liefhebbers die zijn veelzijdige prestaties en unieke ontwerp prijzen. Met een opvallende uitstraling met hoorn tweeters en koperkleurige woofers, bieden deze luidsprekers een combinatie van stijl en inhoud. Volgens soundreviewhub.com bieden ze "een hoogwaardige geluidsweergave en flexibele plaatsing van de luidsprekers," waardoor ze een opvallende keuze zijn voor mensen die zowel esthetische aantrekkingskracht als functionaliteit zoeken. De inclusie van diverse connectiviteitsopties, zoals USB, Optisch, 3.5mm aux, phono of line input, en een sub out, zorgt voor naadloze integratie met meerdere apparaten, waardoor hun veelzijdigheid en gebruiksgemak worden verbeterd.

Een van de opvallende kenmerken van de Klipsch R-51PM is zijn vermogen om een rijk, dynamisch geluid met een lichte warme toon te leveren, waardoor diepe en krachtige basrespons wordt geboden via de "Dynamic Bass EQ," zoals benadrukt in de recensie van techradar.com. Deze eigenschap maakt de luidsprekers zeer geschikt voor verschillende scenario's, zoals het gebruik als tv-luidsprekers, waar ze uitblinken in het bieden van een breed geluidsbeeld en goede beeldvorming. Zoals de recensie van soundreviewhub.com opmerkt, bieden deze luidsprekers "uitstekende helderheid en detail in het hogere frequentiebereik zonder vervorming bij hoge volumes," waarbij ze hun vermogen benadrukken om hoogwaardige audio te leveren over verschillende genres en mediatypes.

In vergelijking met de KEF LSX-luidsprekers, neigt de Klipsch R-51PM naar een warmer, meer muzikaal geluid, waarbij ze 70% van de prestaties en functies van de KEF LSX bieden voor een fractie van de prijs, waardoor ze een aantrekkelijke optie zijn voor mensen die hoge prestaties zoeken binnen een budget, zoals vermeld in de recensie van soundreviewhub.com. Deze positionering onderstreept de waarde van de Klipsch R-51PM als een overtuigende keuze voor individuen die op zoek zijn naar een budgetvriendelijke maar hoogwaardige bookshelf speaker.

Het is echter essentieel om op te merken dat de Klipsch R-51PM Powered Speakers geen ondersteuning bieden voor hi-res audiocodecs, zoals benadrukt door techradar.com. Daarnaast, terwijl de interne phono stage als gemiddeld wordt beschreven, schakelen de luidsprekers niet automatisch uit met de tv, zoals opgemerkt in dezelfde recensie. Deze beperkingen worden echter teniet gedaan door de algehele prestaties en waarde van de luidsprekers, met name voor mensen die op zoek zijn naar een kosteneffectieve maar functierijke audio-oplossing.

In de wereld van bookshelf speakers valt de Klipsch R-51PM op door zijn unieke ontwerp, veelzijdige connectiviteit en indrukwekkende geluidskwaliteit, waardoor het een sterke concurrent is op de markt. Zijn balans tussen prestaties en betaalbaarheid positioneert het als een uitstekende keuze voor zowel audiofielen als casual gebruikers, aangezien het een overtuigende mix biedt van hoogwaardig geluid en waarde, zoals benadrukt in de recensie van soundreviewhub.com. Hoewel het enkele kleine nadelen kan hebben, maken zijn algehele prestaties en kenmerken het tot een opvallende optie in zijn categorie.

Voordelen Klipsch R-51PM Bluetooth
 • Unieke vormgeving met hoorn tweeters en koperkleurige woofers
 • Veelzijdige connectiviteitsopties, waaronder USB, optisch, 3,5 mm aux, phono of lijningang, en een sub-uitgang
 • Levert rijk, dynamisch geluid met een lichte warme toon en diepe basweergave
Nadelen Klipsch R-51PM Bluetooth
 • Ontbreekt ondersteuning voor hi-res audiocodecs
 • Gemiddelde interne phonotrap
 • Schakelt niet automatisch uit met de tv

5. Q Acoustics M20 HD

5. Q Acoustics M20 HD

Belangrijke specificaties:

Multiroom: Nee
Smart Home Platform: Geen platform
Streaming opties: Airplay, Spotify connect
WIFI: Geen Wi-Fi
Bluetooth: Ja
Actieve speaker: Ja

Ik ben dol op de Q Acoustics M20 HD Bookshelf Speaker! Deze luidspreker biedt een uitzonderlijke geluidskwaliteit, heldere vocalen en krachtige bassen, waardoor het ideaal is voor kleinere ruimtes. Het is zelfs geprezen door Wired vanwege zijn indrukwekkende audioprestaties en aantrekkelijk design. Home Theater Hifi merkt op dat de luidsprekers prestaties bieden die vergelijkbaar zijn met duurdere modellen, maar tegen een aantrekkelijke prijs.

De Q Acoustics M20 HD wordt geleverd als actieve luidspreker met een digitale versterker en een passieve luidspreker, en biedt veelzijdige connectiviteitsopties, zoals optische audio-ingang, stereo analoge ingangen en een USB-B-slot voor het overzetten van muziek van hoge resolutie vanaf een pc, zoals benadrukt door TechRadar. Deze luidspreker excelleert in het verbeteren van tv- of thuisbioscoopgeluid, met diepte, warmte en precisie in het stereo-geluidslandschap.

De stijlvolle vormgeving en compacte afmetingen van de M20 HD worden aangevuld door een eenvoudige installatie, maar sommige gebruikers merken op dat de bassen soms overheersend kunnen zijn, zoals opgemerkt door Wired. Daarnaast kan het ontbreken van Bluetooth-connectiviteit voor sommigen een nadeel zijn, volgens Wired. Home Theater Hifi geeft aan te verlangen naar een traditionele EQ, verwijderbare roosters en een grotere kastversie, maar rechtvaardigt toch de premium van de Q Acoustics M20 HD-luidsprekers op basis van hun stijlvolle karakter. De afhankelijkheid van kabels en beperkte draadloze functionaliteit, zoals opgemerkt door TechRadar, kan een overweging zijn voor potentiële kopers.

In vergelijking met andere boekenplankluidsprekers valt de Q Acoustics M20 HD op door zijn indrukwekkende audioprestaties, stijlvol design en veelzijdige connectiviteitsopties. Het concurreert met modellen in een hogere prijsklasse en biedt vergelijkbare prestaties, zoals benadrukt door Home Theater Hifi. Echter, het ontbreken van Bluetooth-connectiviteit en potentieel overheersende bassen kunnen gebieden zijn waar andere modellen uitblinken. Voor degenen die waarde hechten aan stijl en bouwkwaliteit is de Q Acoustics M20 HD een overtuigende optie. Potentiële kopers moeten echter hun voorkeuren over draadloze functionaliteit en bassniveaus in overweging nemen.

Concluderend maakt de Q Acoustics M20 HD Bookshelf Speaker indruk met zijn uitzonderlijke geluidskwaliteit, stijlvol design en veelzijdige connectiviteitsopties. Ondanks enkele beperkingen, zoals overheersende bassen en beperkte draadloze functionaliteit, maakt zijn prestaties en esthetiek het een sterke concurrent in de boekenplankluidspreker-categorie. Voor degenen die op zoek zijn naar een combinatie van premium audioprestaties en stijlvol design, is de Q Acoustics M20 HD een overtuigende keuze.

Voordelen Q Acoustics M20 HD
 • Uitzonderlijke geluidskwaliteit
 • Duidelijke vocalen en krachtige bas
 • Veelzijdige connectiviteitsopties
Nadelen Q Acoustics M20 HD
 • De bas kan soms overheersend zijn
 • Gebrek aan Bluetooth-connectiviteit
 • Afhankelijkheid van kabels en beperkte draadloze functionaliteit
Boekenplankspeaker op een witte boekenplank met boeken ernaast

Hoe kies je een goede boekenplankspeaker?

Om de beste uit de opties uit onze top 5 te kiezen, is het wel zo handig om je wensen op een rijtje te hebben, en op basis daarvan vast te stellen welke eigenschappen bij je passen. Hieronder neem ik ze met je door!

Geluidskwaliteit: de belangrijkste eigenschap van een speaker

Laten we beginnen met de drivers, de kern van elke speaker. Er zijn twee hoofdtypen: woofers en tweeters.

 • De woofer, meestal tussen 4 en 8 inch (10-20 cm) groot, is verantwoordelijk voor de lage tonen. Hoe groter de woofer, hoe dieper de bas. Voor een extra stevige bas, raad ik je aan een aparte subwoofer te overwegen (een oude subwoofer voor de auto gebruiken is geen optie 😉). Klik hier om daar meer over te lezen.
 • De tweeter, vaak kleiner dan 1 inch (2,5 cm), verzorgt de hoge tonen. Een kwalitatief hoogwaardige tweeter zorgt voor heldere, scherpe hoge tonen zonder vervorming.

Crossover-netwerken zijn ook essentieel, al delen niet veel fabrikanten hier op hun productpagina's veel info over. Deze netwerken verdelen het audiosignaal over de verschillende drivers. Een goed ontworpen crossover zorgt dat elke driver alleen de frequenties ontvangt waarvoor hij is ontworpen, wat resulteert in een helderder en meer gebalanceerd geluid.

De behuizing van de speaker speelt ook een cruciale rol. Een stevige, goed ontworpen behuizing minimaliseert ongewenste resonantie en trillingen, wat resulteert in een zuiverder geluid. Kies idealiter voor speakers vand MDF of massief hout, die bekend staan om hun goede akoestische eigenschappen.

Frequentiebereik is een andere belangrijke factor. Dit geven we weer in Hertz (Hz) en kilohertz (kHz, ofwel 1000 Hz). Een breder bereik betekent dat de speaker een groter spectrum aan geluiden reproduceert. Zoek naar speakers met een bereik van ongeveer 20 Hz tot 20 kHz, wat overeenkomt met het menselijk gehoor.

Het vermogen, uitgedrukt in watt, beïnvloedt ook de geluidskwaliteit. Meer watt betekent niet altijd beter geluid, maar het geeft wel aan hoe luid de speaker geluid kan produceren zonder vervorming. Een vermogen van 50 tot 100 watt is vaak voldoende voor een helder en krachtig geluid in een normale woonkamer.

Tot slot: let op de gevoeligheid van de speaker, uitgedrukt in decibel (dB). Dit geeft aan hoe efficiënt de speaker elektrische energie omzet in geluid. Een hogere gevoeligheid (rond 90 dB of meer) betekent dat de speaker meer geluid produceert met minder vermogen!

Boekenplankspeakers op een turqouise tafel met een stel boeken eromheen

De aansluitingen van een boekenplankspeaker: draadloos én bekabeld

Het is wel zo handig als je meerdere verbindingsopties tot je beschikking hebt. Mij zie je bijvoorbeeld geen speakerset meer in huis halen als deze niet minstens één draadloze verbindingsoptie biedt!

ConnectiviteitsoptieBeschrijvingVoordelenAandachtspunten
Bekabeld (AUX, RCA, XLR)Standaard audio-ingangen voor directe verbinding met apparaten.Betrouwbare, stabiele verbinding. Hoge geluidskwaliteit zonder vertraging.Vereist fysieke kabels. Beperkt in mobiliteit en plaatsing.
BluetoothDraadloze verbinding met smartphones, tablets en laptops.Gemakkelijk te koppelen, flexibel in plaatsing.Kan compressie van audio veroorzaken. Beperkter bereik (meestal tot 10 meter).
WifiVerbinding via thuisnetwerk voor streamingdiensten en multi-room-setups.Hogere geluidskwaliteit dan Bluetooth. Groter bereik.Afhankelijk van netwerkstabiliteit. Complexere setup.
Optisch (Toslink)Digitale audioverbinding, vaak gebruikt voor tv's en gameconsoles.Zuivere, digitale geluidsoverdracht. Ondersteunt surround sound formaten.Niet universeel beschikbaar op alle apparaten.
UsbDirecte verbinding met computers of digitale muziekspelers.Kan digitale audio direct verwerken. Handig voor desktop setups.Niet altijd geschikt voor alle muziekbronnen.
AirPlay/ChromecastSpecifieke draadloze protocollen voor Apple- en Google-apparaten.Eenvoudige integratie in ecosystemen van Apple of Google. Ondersteunt hogere resolutie audio.Vereist compatibele apparaten en netwerk.

Sta vooral stil bij welke van de bovengenoemde opties en hun voordelen goed aansluiten op je beoogde gebruiksscenario's, en of je bereid bent de nadelen ervan op de koop toe te nemen.

Mijn boekenplankspeakers dienden in het verleden zowel als de beste pc-speakers die ik tot mijn beschikking had via aux, als voor een goede Bluetooth-speaker, voordat ik ze weer naast mijn tv zette.

Een vriend van me heeft ze in zijn wanhoop zelfs als eens ingezet als plaatsvervangende autospeakers! Zo zie je maar dat je met veelzijdige ingangsopties en de beste speakerkabel een heel eind komt!

Compatibiliteit tussen je boekenplankspeaker en je apparaten

Daarnaast moet je met het oog op compatibiliteit in gedachten houden of je beoogde boekenplankspeaker ook samen kan werken met het apparaat waaraan je hem aan wilt verbinden.

De meeste boekenplankspeakers hebben standaard aansluitingen, zoals 3,5mm-AUX, RCA, of soms XLR voor professionele audio. Deze aansluitingen zijn compatibel met veel apparaten, zoals smartphones, laptops, tv's en stereosystemen.

Echter, als je een modern apparaat hebt zonder deze traditionele aansluitingen, zoals sommige nieuwere smartphones, heb je mogelijk een adapter nodig, of moet je uitwijken naar een draadloze optie.

Sommige boekenplankspeakers bieden ook specifieke draadloze protocollen zoals Apple AirPlay of Google Chromecast. Deze zijn ideaal voor naadloze integratie met apparaten binnen hetzelfde ecosysteem, maar werken niet met apparaten buiten dat ecosysteem.

Het oog wilt ook wat: formaat en ontwerp van je boekenplankspeaker

De grootte van de speaker bepaalt in verrassend grote mate de geluidskwaliteit!

 • Grotere speakers, laat zeggen tussen 6 en 12 inch (15-30 cm) hoog, hebben meer ruimte voor grotere drivers, wat resulteert in een rijker en voller geluid, vooral in de lage tonen.
 • Kleinere speakers, rond 4 tot 6 inch (10-15 cm) hoog, zijn compacter en passen makkelijker in beperkte ruimtes, maar kunnen beperkingen hebben in de basprestaties.

Het ontwerp van de speaker beïnvloedt niet alleen de esthetiek, maar ook de akoestische prestaties. Speakers met een gesloten behuizing bieden strakkere bascontrole, terwijl basreflexontwerpen meer basrespons bieden, maar meer ruimte nodig hebben voor optimale prestaties.

De materiaalkeuze, zoals MDF of hardhout, draagt zoals eerder gezegd ook bij aan de geluidskwaliteit door de resonantie-eigenschappen.

Witte boekenplankspeaker op een houten boekenplank met boeken en een plantje ernaast

Handige extra's voor boekenplankspeakers om te hebben

Boekenplankspeakers kunnen verschillende handige extra's bevatten die jouw luisterervaring aanzienlijk verbeteren. Hier is een lijst van enkele van deze nuttige extra's:

 • Afstandsbediening. Hiermee kun je het volume aanpassen, de muziek pauzeren of overslaan, en soms zelfs de geluidsinstellingen wijzigen, allemaal vanuit het comfort van je stoel.
 • App-bediening. Veel moderne speakers kun je bedienen via een smartphone-app. Dit biedt je de mogelijkheid om instellingen aan te passen, muziek te selecteren en zelfs meerdere speakers te beheren vanaf je telefoon.
 • Multiroom-audio. Wifi-speakers ondersteunen multiroom-audio via wifi, waarmee je muziek afspeelt in verschillende kamers tegelijk. Dit is ideaal voor feestjes of om een consistente geluidservaring in je hele huis te creëren.
 • Ingebouwde spraakassistenten. Speakers met ingebouwde spraakassistenten (ofwel smartspeakers), zoals Google Assistant of Amazon Alexa, stellen je in staat om muziek af te spelen, vragen te stellen en smart-home-apparaten te bedienen met je stem.
 • Aanpasbare geluidsinstellingen. Sommige speakers hebben instellingen waarmee je de bas, treble en midrange naar wens aanpast voor een gepersonaliseerde luisterervaring.
 • Waterbestendigheid. Voor gebruik in vochtige omgevingen, zoals badkamers of buiten, zijn er speakers die waterbestendig zijn.
 • Ingebouwde versterkers. De beste actieve speakers hebben ingebouwde versterkers, wat betekent dat je geen aparte versterker of receiver nodig hebt.
 • AUX-in-aansluiting. Dit is vooral leuk als je aankondigingen wilt doen via de speakers met een goede microfoon. Sommige goede DAB+-antennes en FM-antennes gebruiken dezelfde aansluiting,

Deze extra's verbeteren je ervaring met boekenplankspeakers aanzienlijk, zowel in gebruiksgemak als in geluidskwaliteit. ✨

Zoek je naar een audio-ervaring toegespitst op homecinema? Klik dan hier voor de beste set!

Welke merken maken goede boekenplankspeakers?

Bepaalde fabrikanten blinken écht uit in het maken van boekenplankspeakers. Bij de onderstaande ben je in ieder geval verzekerd van een set goede boekenplankspeakers!

Bowers & Wilkins (B&W)

B&W staat bekend om zijn innovatieve technologieën en hoogwaardige materialen, en om de gedetailleerde en natuurlijke geluidsweergave van hun speakers. Ze bieden vaak unieke ontwerpelementen, zoals de 'Nautilus tweeter', die helpt bij het verminderen van ongewenste geluidsgolven voor een helderder geluid.

Klipsch

Klipsch-speakers zijn geliefd vanwege hun dynamische geluidsprestaties en efficiëntie. Ze gebruiken gepatenteerde technologie om een krachtig, gedetailleerd geluid te leveren met een indrukwekkende basrespons, zelfs bij lagere volumes. Hun speakers zijn ook bekend om hun kenmerkende retro-uitstraling.

KEF

KEF staat bekend om zijn innovatieve Uni-Q-driver-technologie, waarbij de tweeter in het midden van de midrange/bas-conus zit. Dit zorgt voor een uitzonderlijk gedetailleerd, coherente en ruimtelijke geluidsweergave. KEF-speakers zijn ook gewaardeerd om hun strakke, moderne ontwerp.

Twee houten boekenplankspeakers op kleine standaarden op een lichter houten kastje

Wat is volgens de Consumentenbond de beste boekenplankspeaker?

De Consumentenbond heeft nog geen tests toegewijd aan enkel boekenplankspeakers, dus deze vraag kan ik nog niet beantwoorden. Als hier verandering in komt, vind je het antwoord hier terug!

Wat is volgens Tweakers de beste boekenplankspeaker?

Tweakers heeft eveneens nog geen toegewijde roundup gepubliceerd over hun favoriete boekenplankspeakers. De resultaten vind je hier terug als daar verandering in komt!

Wat is volgens What Hi-Fi de beste boekenplankspeaker?

Volgens What Hi-Fi is de beste boekenplankspeaker de KEF LS50 Meta. Deze speaker valt op door zijn geavanceerde Metamaterial Absorption Technology, die zorgt voor een uitzonderlijk zuivere en gedetailleerde geluidsweergave. De LS50 Meta combineert een innovatief ontwerp met een compacte vormfactor, waardoor hij ideaal is voor zowel kleine als grote ruimtes. Met zijn nauwkeurige en ruimtelijke geluidskwaliteit is de KEF LS50 Meta een topkeuze voor audiofielen en muziekliefhebbers.       

Veelgestelde vragen over boekenplankspeakers van onze lezers

Dit deel is bedoeld om al jullie vragen en opmerkingen over boekenplankspeakers te beantwoorden, maar ...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Dus scrol vooral nog iets verder, en vul het feedbackformulier in om commentaar en/of vragen achter te laten!

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Jonathan is een computerexpert met een passie voor computers. Hij heeft dan ook informatica gestuurd aan de UvA, en werkt inmiddels al tien jaar in de IT-sector. Hij schrijft over de nieuwste technologieën, reviewt hardware en software, en beantwoordt dringende vragen over computerproblemen. En als hij daar niet mee bezig is, vind je hem met een VR-headset op in zijn favoriete game. 👓
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross