
Elke dag is het zo ver. Ik wil de deur uit, maar waar had ik die sleutels gelegd? Misschien herken je dit wel bij jezelf. Je haast je naar buiten voor een belangrijke afspraak of om de kinderen naar school te brengen, maar je bent weer de sleutels kwijt. Of erger nog, je staat voor een gesloten deur en je hebt geen sleutels mee. Het beste slimme deurslot biedt een oplossing voor mensen zoals wij!
Ik ging op onderzoek uit en vertel je in onderstaande koopgids wat de mogelijkheden zijn. Daarmee voorkom je een miskoop en koop je een slim slot die perfect bij je past! Lees gauw verder voor meer... 🔐
Waarom een slim deurslot aanschaffen?
Een slim deurslot is een elektronisch slot dat niet alleen met een sleutel werkt. Je kunt deze sloten ook open maken via je mobiele telefoon, een RFID/NFC-tag of een afstandsbediening.
Het grootste voordeel is het gemak. Je loopt geen risico dat je het huis niet binnenkomt, omdat je de sleutels bent vergeten. Met de mobiele app of pincode kom je altijd binnen. Wil je de deur op afstand openen of sluiten? Ook dit is mogelijk met sommige slimme sloten!
Heb je regelmatig gasten of familie over de vloer? Of verhuur je kamers, bijvoorbeeld voor Airbnb? Je hoeft ze dan geen sleutel meer te overhandigen. Het geven van een pincode of het aanmaken van een extra digitale sleutel is al voldoende.
Klaar om over te stappen naar een slim huis? Bekijk hieronder alvast de top drie van vandaag! 👇🏻
Empty products count or some error API!Koopgids: hoe kies ik het beste slimme deurslot?
Wil je graag overstappen naar een slim slot, maar geen idee wat je moet kiezen? Ik ga je helpen! Hieronder vind je de belangrijkste eigenschappen om mee te nemen in je overweging. Succes!
Type slotbediening
De eerste vraag die je stelt is: hoe wil ik het huis binnenkomen? Slimme deursloten verschillen in 'slimheid' en bedieningsmogelijkheden. Hieronder zet ik de opties op een rijtje. 👇🏻
Met pincode
Een slim slot met pincode is eenvoudig te openen met een gepersonaliseerde toegangscode. Via een app maak je snel nieuwe codes aan of wijzig je bestaande codes.
De meeste modellen gebruiken een touchscreen voor het invoeren van de code. Vind je fysieke knoppen fijner, dan is dit ook mogelijk.
Met smartphone
Slimme deursloten die werken via je smartphone maken verbinding met een app. Dit gebeurt door middel van Bluetooth of wifi. Hierdoor is het mogelijk om het slot vanaf afstand te openen en sluiten.
Met vingerafdrukscanner
Een vingerafdrukscanner is een betrouwbare en veilige manier om je deuren te vergrendelen. Je hebt geen pincodes die je kunt vergeten. Bovendien kom je snel het huis binnen. Ik raad aan om voor een exemplaar te gaan die tevens werkt met een pincode. Mocht de vingerafdrukscanner het niet doen, omdat je bijvoorbeeld een wondje op je vinger hebt, dan kom je alsnog binnen.
Vingerafdrukscanners verschillen bovendien in kwaliteit. Ga voor een exemplaar met een laag weigeringspercentage.
Met afstandsbediening
Een slim deurslot dat werkt via afstandsbediening is te vergelijken met het slot van je auto. Met behulp van een kleine afstandbediening sluit of open je de deur. De afstandsbediening werkt met Bluetooth en daardoor werkt deze alleen als je in de buurt van de deur bent.
Met RFID of NFC-tag
Slimme sloten die werken met RFID of NFC maken gebruik van een tag of kaart. Je hoeft deze alleen maar tegen het slot aan te houden en het slot gaat open. Dit is meestal een aanvullende mogelijkheid, bijvoorbeeld wanneer je telefoon leeg is. Dit type slot is overigens ideaal voor kantoorruimtes of een appartementencomplex.
Slimme deursloten vergelijken
Connectiviteit
Een slim slot moet verbinding maken met een smartphone of smart-hub. Dit gebeurt met een bepaald communicatieprotocol. Meestal is dit Bluetooth. Dit is energiezuinig en daardoor gaan de batterijen een jaar of zelfs langer mee.
Bluetooth maakt rechtstreeks verbinding met mobiele apparaten. Houd er wel rekening mee dat Bluetooth een beperkt bereik heeft. Ook meubels en muren verzwakken het bereik. Dit type slot werkt daarom alleen wanneer je thuis bent.
Duurdere exemplaren maken verbinding met het wifi-netwerk. Het maakt niet uit waar je bent, het is altijd mogelijk om toegang te krijgen tot het slot.
Een slim slot met wifi is meestal ook te verbinden met andere slimme apparaten in huis. Denk dan bijvoorbeeld aan je slimme verlichting die automatisch aangaat zodra je het slot gebruikt. Dit doe je door middel van Alexa, Google Assistant of een ander slim systeem.
Wifi verbruikt daarentegen meer energie dan Bluetooth. Zorg daarom dat je altijd een setje batterijen in huis hebt en kies een exemplaar met noodstroomvoorziening. Daarover later meer!
Andere populaire manieren zijn Z-Wave of Zigbee. Dit zijn smart-hubs waarop je meerdere slimme apparaten aansluit. Deze hub is noodzakelijk om te hebben, want dit is de enige manier voor het slot om met de smartphone te communiceren. Zodra je de smartphone verbindt met de hub is het mogelijk om het slot vanaf iedere locatie te bedienen.
De hub van Z-Wave moet zich minimaal binnen 120 meter van het slot bevinden wilt het werken. Het slot heeft geen eigen app, je gebruikt de app die hoort bij de Z-Wave-hub. Zigbee werkt soortgelijk, maar is gevoeliger voor storingen. Het werkt echter wel sneller dan Z-Wave.
Enkele slimme sloten ondersteunen Apple HomeKit. Je opent de deur dan gemakkelijk met je iPhone of Apple Watch via de NFC-chip.
Verbinding met andere slimme apparaten
Heb je meerdere slimme apparaten in huis, zoals de beste slimme stekker, een goede slimme koelkast of de beste slimme thermostaat? Dan is het fijn als alle slimme apparaten met elkaar in verbinding staan. Op die manier automatiseer je je huis volledig en bedien je alle apparaten met je smartphone.
In combinatie met een slim deurslot is dit erg handig. Laat bijvoorbeeld het licht branden zodra je de deur ontgrendelt. De mogelijkheden zijn eindeloos en maken het huis veiliger en comfortabeler.

Noodstroomvoorziening
Zo'n elektrisch slot biedt veel gemak, maar wat gebeurt er als de batterijen op zijn? Een noodstroomvoorziening is dan noodzakelijk.
Sommige sloten geven de mogelijkheid om een 9 volt-batterij aan te sluiten. Het slot bevat externe pinnen. In geval van nood plaats je hier de 9 volt-batterij. De batterij geeft dan genoeg stroom, zodat je het huis binnenkomt. Er zijn ook exemplaren waarbij je nog de traditionele sleutel gebruikt wanneer nodig.
Veiligheid
Het is belangrijk om de veiligheid van het slot in overweging te nemen. Controleer of de producent documentatie heeft van veiligheidstesten en of het slot voldoet aan internationale veiligheidsclassificaties. In Europa zijn er strenge normen en classificaties voor deursloten, zoals de SKG-IKOB.
Geofencing
De functie geofencing biedt ultiem gemak! Door deze techniek weet het slimme deurslot wanneer je in de buurt bent. Het ontgrendelt en sluit de deur automatisch wanneer je smartphone in de buurt is of vertrekt.
Montage
Er zijn twee manieren waarop je een slim deurslot monteert. De eerste manier is door het op het originele slot te monteren. Het slimme slot bestaat uit een montageplaat die over het bestaande slot heen valt. Je past alleen de behuizing van het slot aan en dat maakt de installatie gemakkelijk.
De tweede mogelijkheid is om het cilinderslot te vervangen. Hierbij verwijder je het gehele cilinderslot. Je hebt meer gereedschap en kennis nodig. Controleer vooraf of het slot geschikt is voor de deur.
De 5 beste slimme deursloten onder elkaar
Veelgestelde vragen over slimme deursloten
Hieronder staat een lijst met de meestgestelde vragen over slimme deursloten. Als je vraag hier niet tussen staat, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.
Hoe veilig zijn slimme deursloten?
Slimme sloten zijn veiliger dan gewone sloten. Het is lastiger om een slim slot te hacken dan een ouderwets slot te kraken. Ieder slim deurslot heeft een encryptie waardoor hacken praktisch onmogelijk is.
En wat als iemand je telefoon steelt om toegang te krijgen tot je slimme slot? Je blokkeert de digitale sleutel dan eenvoudig op afstand. En laten we eerlijk zijn, een normale sleutel kan ook gestolen worden.
Hoe werken slimme deursloten?
Slimme deursloten werken op verschillende manieren, afhankelijk van het type slot. Over het algemeen maken slimme deursloten gebruik van draadloze technologieën zoals Bluetooth, wifi of Z-Wave om te communiceren. Je opent en sluit het slot met behulp van pincodes, je smartphone, een NFC-tag of je vingerafdruk.
Wat kost een slim slot?
Je betaalt iets meer voor een slim slot dan voor een traditioneel slot. Verwacht ongeveer een prijs vanaf € 100 tot € 400.
Conclusie
Ben je op zoek naar extra beveiliging, gemak of gewoon een gadget om mee te pronken bij je vrienden? Het beste slimme deurslot is zeker een investering die de moeite waard is. Hopelijk maakt deze koopgids het gemakkelijk om goed exemplaar uit te kiezen. Heb je twijfels? Vergelijk dan de favorieten in de top 5 van vandaag.
Bedankt voor je tijd! Heb je nog vragen, opmerkingen of suggesties? Laat dan gerust hieronder een reactie achter.
Was dit artikel behulpzaam?
