Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Altijd een Aangename Temperatuur met de Beste Slimme Thermostaat!

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

4 min leestijd

In dit artikel verkennen we de wereld van slimme thermostaten, een revolutionaire toevoeging aan het moderne huishouden. We leiden je stap voor stap door de belangrijkste functies en overwegingen bij het kiezen van de juiste slimme thermostaat voor jouw woning. Ontdek hoe deze innovatieve apparaten je comfort verhogen en tegelijkertijd energie besparen.

Wat zijn de beste slimme thermostaten van 2024?

Dit zijn de top 5 beste slimme thermostaten op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Waarom Technerds vertrouwen? Ons team besteedt uren aan het onderzoek, schrijven, actualiseren en bewerken van onze artikelen. Klik hier voor meer informatie over onze redactionele richtlijnen.

Beste slimme thermostaten van 2024

1. Beste slimme thermostaat: Google Nest Thermostaat Zwart

1. Beste slimme thermostaat: Google Nest Thermostaat Zwart

Belangrijke specificaties:

Geschikt voor IFTTT: Ja
Per halve graad instelbaar: Ja
Zelflerend: Ja
Smart Home Platform: Google Assistant, Homey, Nest
Display verlichting: Ja
OpenTherm communicatie: Ja
Geschikt voor type CV-ketel: Aan/Uit, Modulerend

De Google Nest Learning Thermostat zorgt dat je huis altijd de perfecte temperatuur heeft. Deze thermostaat leert namelijk van elke keer dat je de temperatuur aanpast. Zo voorspelt de Nest thermostaat hoe laat jij elke dag weg gaat. Zo verlaagt de thermostaat automatisch de temperatuur wanneer jij geen warm huis nodig hebt. Dankzij geofencing weet de thermostaat ook wanneer je smartphone weer in de buurt is. Zo kom je thuis in een verwarmd huis. De thermostaat is modulerend, maar de Nest V3 werkt ook met aan/uit ketels. Je bedient de temperatuur zelf via de Google Home app. Op het extra grote scherm zie je de tijd en temperatuur. Het scherm licht op wanneer je binnenkomt. Elke maand krijg je een overzicht van de verbruikte energie. Zo weet je precies wat je maandelijks aan energiekosten kwijt bent.

2. Betaalbaar met naadloze Alexa-integratie: Amazon Smart Thermostat

Ik ben de Amazon Smart Thermostaat, een betaalbaar apparaat met naadloze Alexa-integratie, ontworpen om energieverbruik te optimaliseren en kosten te besparen. Met een afmeting van 3,56 bij 3,56 bij 0,84 inch, heeft het een strak en minimalistisch ontwerp. De installatie, begeleid via de Alexa-app, vereist een 2,4 GHz Wi-Fi-netwerk en een C-draadverbinding, waardoor het compatibel is met de meeste 24-volt HVAC-systemen. Volgens de productpagina is het Energy Star-gecertificeerd en zou het minstens $50 per jaar kunnen besparen op elektriciteitsrekeningen, mogelijk in aanmerking komend voor extra subsidies. De integratie met Alexa Hunches voor temperatuurregeling verbetert zijn slimme mogelijkheden. "De Amazon Smart Thermostaat is een apparaat dat gebruikers helpt geld en energie te besparen," waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor degenen die op zoek zijn naar kosteneffectieve energiebeheeroplossingen.

Een van zijn opvallende kenmerken is de naadloze compatibiliteit met Alexa en Ring, waardoor de gebruikerservaring wordt verrijkt binnen een Alexa-gecentreerd slim thuissysteem. Het maakt deel uit van een breder scala aan Alexa-compatibele slimme thuissystemen, waaronder verlichting, beveiligingscamera's, stekkers, stofzuigers, sloten, Wi-Fi en home entertainment, en biedt een allesomvattende oplossing voor het creëren van een slim thuismilieu. De compatibiliteit van de thermostaat met verschillende 24-volt HVAC-systemen en de beschikbaarheid van een compatibiliteitscontrole dragen bij aan zijn aantrekkingskracht, en zorgen voor bredere toepasbaarheid in verschillende huishoudens. "Het product maakt deel uit van een reeks slimme thuissystemen die werken met Alexa, waaronder slimme verlichting, beveiligingscamera's, stekkers en stopcontacten, stofzuigers, slimme sloten, Wi-Fi en netwerken, en home entertainment."

In vergelijking met eerdere modellen blinkt de Amazon Smart Thermostaat uit in zijn focus op betaalbaarheid en naadloze integratie met Alexa, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor gebruikers die op zoek zijn naar een kosteneffectieve slimme thermostaatoplossing. De nadruk op energiebesparing en compatibiliteit met een reeks HVAC-systemen positioneert het als een praktische keuze voor een breder gebruikerspubliek. Het vereiste van een C-draad en een 2,4 GHz Wi-Fi-netwerk kan echter beperkingen opleggen voor sommige gebruikers, met name degenen met oudere HVAC-systemen of verschillende Wi-Fi-opstellingen. Ondanks dit maken de kosteneffectiviteit en sterke integratie met Alexa het tot een overtuigende optie voor degenen die geïnvesteerd zijn in het Amazon slimme thuissysteem. "De thermostaat zou compatibel moeten zijn met de meeste 24-volt HVAC-systemen, en er is een compatibiliteitscontrole beschikbaar op de productpagina om de compatibiliteit te verifiëren."

In de wereld van slimme thermostaten ligt de concurrentievoordeel van de Amazon Smart Thermostaat in zijn betaalbaarheid en naadloze integratie met het Alexa-ecosysteem, waardoor het een ideale keuze is voor gebruikers die op zoek zijn naar een budgetvriendelijke slimme thermostaat met een robuuste slimme thuissysteemintegratie. Hoewel de afhankelijkheid van een C-draad en een 2,4 GHz Wi-Fi-netwerk uitdagingen kan opleveren voor sommige gebruikers, positioneert de kosteneffectiviteit en compatibiliteit met een breed scala aan HVAC-systemen het als een aantrekkelijke optie voor degenen die energieverbruik willen optimaliseren en kosten willen verlagen.

Voordelen Amazon Smart Thermostat
 • Naadloze integratie met Alexa en Ring voor een uitgebreide slimme woningervaring.
 • Kosteneffectief en gericht op betaalbaarheid, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor prijsbewuste gebruikers.
 • Compatibiliteit met een breed scala aan 24-volt HVAC-systemen, waardoor het breder toepasbaar is in verschillende huishoudens.
Nadelen Amazon Smart Thermostat
 • Vereiste van een C-draad en een 2,4 GHz Wi-Fi-netwerk kan beperkingen opleggen aan gebruikers met oudere HVAC-systemen of verschillende Wi-Fi-instellingen.
 • Afhankelijkheid van specifieke Wi-Fi- en bedradingsvereisten kan uitdagingen opleveren voor sommige gebruikers tijdens de installatie.
 • Beperkt tot huishoudens met 24-volt HVAC-systemen, mogelijk uitsluiting van die met andere HVAC-opstellingen.

3. Ecobee Smart Thermostat Premium

3. Ecobee Smart Thermostat Premium

Belangrijke specificaties:

4. Budgetvriendelijk en ideaal voor bestaande gebruikers van Wyze producten: Wyze Thermostat

Ik ben de Wyze Thermostaat, een voordelige slimme thermostaat die ideaal is voor bestaande Wyze productgebruikers. Met mij kun je de temperatuur op afstand regelen via de Wyze app, ben ik compatibel met Alexa en Google voice assistants, kun je dagelijkse schema's instellen, energieverbruik bijhouden en de kamerklimaat aanpassen met Wyze Room Sensoren. Ook heb ik een altijd-aan display, draadloze installatie en een comfortmodus met bewegingsdetectie. Mijn 20-minuten DIY installatieproces, begeleid door de Wyze app, maakt mij gebruiksvriendelijk en handig. Volgens een review op Amazon werkte ik goed nadat een klant een C-draad probleem had opgelost en gaf me een compliment voor mijn strakke design. Maar ze merkten op dat ik niet in aanmerking kwam voor lokale energiebesparingskortingen en adviseerden om de plastic beschermfolie van de bewegingssensor te verwijderen voor optimale werking.

Ik val op door mijn gebruiksvriendelijke ontwerp en naadloze integratie met andere Wyze producten. Volgens een review op de Wyze website bied ik eenvoudige dagelijkse schema's en energiebesparende tips op basis van gebruiksgeschiedenis. Ik ben ontworpen voor eenvoudige bediening door gasten en familie, waardoor ik een veelzijdige optie ben voor huishoudens. Met mijn nadruk op betaalbaarheid en gebruiksgemak richt ik me op gebruikers die op zoek zijn naar een voordelige en eenvoudige oplossing voor slimme klimaatregeling.

In vergelijking met andere slimme thermostaten onderscheid ik me door mijn betaalbaarheid, eenvoudige installatie en naadloze integratie met het Wyze ecosysteem. Ik bied een overtuigende optie voor bestaande Wyze productgebruikers die op zoek zijn naar een voordelige slimme thermostaat zonder in te leveren op essentiële functies. Hoewel sommige concurrenten misschien geavanceerde integraties of extra functies bieden, maken mijn eenvoud en betaalbaarheid mij een uitstekende keuze voor mensen die gebruiksgemak en kosteneffectiviteit prioriteren.

Ik ben de Wyze Thermostaat en ik bied een overtuigende optie voor gebruikers die op zoek zijn naar een voordelige slimme thermostaat die naadloos integreert met bestaande Wyze producten. Mijn eenvoudige installatieproces, energiebesparende functies en gebruiksvriendelijk ontwerp maken mij een aantrekkelijke keuze voor huishoudens die willen upgraden naar een slimme thermostaat zonder de bank te breken. Potentiële kopers moeten echter letten op de compatibiliteit met lokale energiebesparingskortingen en de installatietips volgen voor optimale prestaties. 🌡️

Voordelen Wyze Thermostat
 • Budget-vriendelijke optie voor bestaande Wyze-productgebruikers
 • Naadloze integratie met andere Wyze-producten
 • Eenvoudige dagelijkse planning en energiebesparende tips
Nadelen Wyze Thermostat
 • Komt niet in aanmerking voor lokale nutsbedrijf kortingen
 • Bewegingssensor vereist mogelijk verwijdering van plastic afdeklaken voor effectieve functionaliteit
 • Mogelijk vereist oplossing van C-wire probleem voor optimale prestaties

5. Nest Thermostat E

5. Nest Thermostat E

Belangrijke specificaties:

# PRODUCTBESCHRIJVING

Hoi, ik ben de Nest Thermostat E! Ik ben een gebruiksvriendelijke en betaalbare slimme thermostaat die opvalt door mijn eenvoud en efficiëntie. In tegenstelling tot andere thermostaten bied ik een gestroomlijnde en probleemloze ervaring voor mensen die de "lerende" aspecten van slimme thermostaten overweldigend vinden. Ik ben compatibel met verschillende HVAC-systemen en kan zelfs zonder een gemeenschappelijke draad functioneren, wat mij een aantrekkelijke keuze maakt voor veel huishoudens.

Een van mijn belangrijkste kenmerken is mijn kosteneffectiviteit in vergelijking met de Nest Learning Thermostat, waardoor ik een aantrekkelijke optie ben voor mensen die een budgetvriendelijke slimme thermostaat zoeken. Ondanks mijn lagere resolutie display en het ontbreken van de Farsight-functie, ben ik goed ontworpen en makkelijk te installeren, met energiebesparende functies en naadloze integratie met de Nest-app.

Ik kan concurreren met andere toonaangevende slimme thermostaten op het gebied van prijs en gebruiksvriendelijkheid. Maar misschien bied ik niet dezelfde geavanceerde functies als sommige van mijn concurrenten. Bijvoorbeeld, de Ecobee Smart Thermostat Premium valt op door zijn ingebouwde slimme assistenten en luchtkwaliteitsmonitor, terwijl de Amazon Smart Thermostat wordt geprezen om zijn strakke ontwerp en Alexa Hunches-functie. De Nest Learning Thermostat daarentegen wordt geprezen om zijn slimme temperatuuroptimalisatie op basis van gebruikerspatronen. Elk van deze thermostaten voldoet aan verschillende behoeften van gebruikers, met verschillende prijspunten en unieke kenmerken.

Kortom, ik ben het meest geschikt voor mensen die een eenvoudige, betaalbare en efficiënte slimme thermostaat zoeken zonder de complexiteit van uitgebreide leermogelijkheden. Mijn eenvoudige installatie, compatibiliteit met een breed scala aan HVAC-systemen en integratie met populaire slimme thuisplatforms maken mij een aantrekkelijke keuze voor mensen die hun energieverbruik en comfort in huis willen optimaliseren. Maar ik ben misschien niet de ideale optie voor gebruikers die geavanceerde functies zoeken, zoals ingebouwde slimme assistenten of uitgebreide afstandsensormogelijkheden.

Kortom, ik ben de Nest Thermostat E: een budgetvriendelijke en gebruiksvriendelijke slimme thermostaat die een overtuigende combinatie van eenvoud en efficiëntie biedt. Hoewel ik misschien niet de meest geavanceerde functies heb in vergelijking met sommige van mijn concurrenten, maakt mijn toegankelijkheid en naadloze integratie met slimme thuis ecosystemen mij een waardevolle toevoeging aan elk huis dat de voordelen van slimme temperatuurregeling wil benutten.

Voordelen Nest Thermostat E
 • Gebruiksvriendelijk en kosteneffectief
Nadelen Nest Thermostat E
 • Biedt mogelijk geen geavanceerde functies

Hoe kies je de beste slimme thermostaat?

Slimme thermostaten hebben allerlei handige opties. Via spraakbesturing regel je de temperatuur of je stelt speciale zones in om de temperatuur van een specifieke kamer aan te passen. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Hier volgt alle benodigde informatie voor een doordachte aankoop!👇🏻

Communicatieprotocollen

Modulerende cv-ketels en thermostaten werken via een communicatieprotocol. Informatie tussen de cv-ketel en thermostaat wordt daardoor makkelijk uitgewisseld. Zowel de cv-ketel als de thermostaat moeten hetzelfde protocol ondersteunen. OpenTherm komt het meeste voor. Onder andere merken zoals Intergas, Remeha en Viessman ondersteunen OpenTherm.

Nefit en Bosch werken doorgaans met het EMS-protocol. Dit is de afkorting van energy management system. Er zijn convertors beschikbaar als je deze cv-ketels wilt aansluiten op een OpenTherm-thermostaat. ATAG en Vaillant maken in sommige gevallen ook gebruik van het EBUS-protocol.

Merken zoals ATAG, Nefit, Vaillant en Bosch hebben voor sommige cv-ketels hun eigen protocol. Controleer daarom altijd de handleiding van je cv-ketel. 📖

Geofencing

Als je graag bespaart op energiekosten, dan is dit zeker een functie die je wilt hebben. Het werkt als volgt: je stelt eenvoudig een zone in rondom het huis. Verlaat je het huis en neem je je smartphone mee? Dan weet de thermostaat dat je vertrekt en schakelt hij de airco uit of de verwarming gaat een graad omlaag.

Je kunt ook instellen wanneer de thermostaat weer begint met opwarmen of afkoelen! Bijvoorbeeld als je twee of vijf kilometer van je huis vandaan bent. Zodra je thuis bent is de temperatuur precies zoals je wilt. Dit geldt overigens ook voor je slimme verlichting en slimme stekkers!🌡️

Zelflerende slimme thermostaten

Het zelflerende vermogen van een slimme thermostaat is een groot voordeel. Dit betekent dat de thermostaat in staat is om je dagelijkse routine te herkennen. De thermostaat weet precies wanneer je vertrekt en thuiskomt. Het past de temperatuur tijdig aan zonder dat je hier iets voor hoeft te doen.

Zelf vond ik dit een van de doorslaggevende factoren, zodat mijn huis lekker verwarmd is zodra ik thuis kom, zonder dat ik nog een tijdje hoeft te wachten.

Bewegingssensoren

Voor al die slimme handigheden maakt een slimme thermostaat gebruik van diverse sensoren. Een bewegingssensor volgt je bewegingen en weet daardoor rond welke tijd je slaapt of wanneer je aan het werkt bent. 1IntoLed (2022). 'Alle informatie over bewegingsmelders'

Een nabijheidsensor registreert wanneer iemand de slimme thermostaat nadert. Het scherm licht dan op. Is er niemand in de buurt, dan staat het scherm uit.

Bediening

De besturing via een mobiele app is het grootste verschil tussen een normale thermostaat en een slimme thermostaat. Een app stelt je in staat om overal de temperatuur van het huis te regelen. Je hebt alleen een werkende internetverbinding nodig. Naast het besturen van de thermostaat ontvang je ook meldingen bij eventuele problemen.

Let bij aankoop op of de app compatibel is met je smartphone. De meeste apps werken gelukkig op zowel iOS als Android. Heb je thuis een smart home-systeem? Kies een slimme thermostaat die hier op aansluit zodat je gebruik kunt maken van de handige spraakcommando's.

Een vierkante slimme thermostaat hangt aan beige muur

Inzicht in het energieverbruik

Het is fijn om inzicht te hebben in je energieverbruik. Daardoor kom je niet voor verrassingen te staan. Sommige slimme thermostaten helpen je hierbij! Deze lezen je meterstanden automatisch uit. Ook vergelijk je dit verbruik gemakkelijk met andere maanden en jaren.

Zone-regeling voor efficiënt verwarmen

Wil je graag maximale controle hebben over de temperatuur per kamer? Dan heb je een slimme thermostaat met zone-regeling nodig. Dit gebruik je samen met een slimme radiatorknop. Deze knop communiceert met de thermostaat om de temperatuur door te geven. Deze functie is ideaal als meerdere kamers in huis niet gebruikt worden.

Draadloze verbinding

Heeft je huis nog geen thermostaat en heb je alles al netjes afgewerkt? Dan is het vervelend als je gaten moet boren om kabels van de thermostaat naar de cv-ketel te leggen. Daarom zijn er ook draadloze slimme thermostaten verkrijgbaar. Wil je je huis nog draadlozer maken? Overweeg dan het beste slimme deurslot.

Wat is volgens de Consumentenbond de beste slimme thermostaat?

Volgens Consumentenbond is de Tado slimme thermostaat de beste keuze op de markt. Deze thermostaat onderscheidt zich door zijn gebruiksvriendelijkheid en efficiënte energiebeheer, waardoor je flink kunt besparen op je energierekening. 

Met functies zoals geolocatie, open raam-detectie en integratie met de meeste verwarmingssystemen, biedt Tado een slimme oplossing voor het reguleren van je huiscomfort. Bovendien is de Tado thermostaat compatibel met spraakassistenten en kan hij eenvoudig bediend worden via een app op je smartphone, wat zorgt voor gemak en controle, waar je ook bent.

Wat is volgens UnitedConsumers de beste slimme thermostaat?

UnitedConsumers beoordeelt de Google Nest Learning Thermostat V3 als de beste slimme thermostaat. Deze thermostaat blinkt uit in gebruiksgemak en leert van jouw voorkeuren om de verwarming efficiënt te regelen, wat leidt tot energiebesparing. 

Met zijn stijlvolle design en intuïtieve interface past hij in elk interieur. De Nest Thermostat V3 is eenvoudig te bedienen via een app en compatibel met de meeste verwarmingssystemen. Bovendien biedt hij functies zoals afwezigheidsdetectie en een gedetailleerd energierapport, waardoor je volledige controle hebt over je energieverbruik.

Wat is volgens id.nl de beste slimme thermostaat?

 Id.nl heeft de Tado V3 aangewezen als de beste slimme thermostaat. Deze thermostaat valt op door zijn geavanceerde functies voor klimaatbeheersing, zoals geolocatie, die de verwarming automatisch aanpast wanneer je weg bent of thuiskomt. 

De Tado V3 is eenvoudig te installeren en te bedienen via een gebruiksvriendelijke app, waardoor je altijd en overal controle hebt over je huiscomfort. Met zijn slimme rapportages en tips voor energiebesparing helpt de Tado V3 je om efficiënter met energie om te gaan, wat zowel goed is voor het milieu als voor je portemonnee.      

Veelgestelde vragen over slimme thermostaten van onze lezers

Dit deel is speciaal toegewijd aan jullie vragen en opmerkingen. Maar …

We hebben nog geen vragen ontvangen

Stuur ons hieronder via het feedbackformulier vooral jullie vragen of opmerkingen door, zodat we deze hier kunnen doornemen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Rowena is 30 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zichzelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie, webdesign en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van haar hond en gamet ze graag op haar Xbox.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross