Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Wees Slim; Kies de Beste Slimme Verlichting

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

5 min leestijd

Ik kan niet meer zonder de beste slimme verlichting! Ik zet de lampen 's avonds aan als ik niet thuis in (zowel omdat dat de indruk wekt dat iemand thuis is, en omdat ik mijn kat niet alleen in het donker wil laten); ik kies een leuk kleurtje uit terwijl ik 's avonds een film kijk, of iets wat past bij de bui van mijn favoriete game op het moment. Staat dat je ook aan? Lees dan vooral verder!

Wat zijn de beste slimme verlichtingsopties van 2024?

Dit zijn de 5 beste slimme verlichtingsopties volgens onderzoek van onze redactie en expertreviews:

Waarom Technerds vertrouwen? Ons team besteedt uren aan het onderzoek, schrijven, actualiseren en bewerken van onze artikelen. Klik hier voor meer informatie over onze redactionele richtlijnen.

Beste slimme verlichtingsopties van 2024

1. Beste slimme verlichting: Philips Hue White and Color

1. Beste slimme verlichting: Philips Hue White and Color

Belangrijke specificaties:

Fitting: E27
Lumen per lichtpunt: 1055 lm
Levensduur lichtbronnen: 25000 jaar
Smart Home Platform: Alexa Amazon, Philips Hue

Ik ben verheugd om het Philips Hue White and Color Ambiance Starter Kit (Gen 3) aan te kondigen, dat een opmerkelijke standaard zet in de wereld van slimme verlichting, met een indrukwekkend scala aan functies en compatibiliteit. Met de mogelijkheid om miljoenen kleuren te produceren, vooraf ingestelde scènes en spraakbesturing compatibiliteit met Alexa, Google Assistent en Apple HomeKit, biedt dit kit een zeer aanpasbare verlichtingservaring. De inclusie van een Bridge en LED-lampen, die 1100 lumen helderheid leveren, zorgt voor een naadloos installatieproces en een robuust verlichtingssysteem. Zoals een gebruiker op Amazon opmerkte, "Deze starter kit biedt dynamische lichteffecten en personalisatieopties." Het Gen 3 model biedt verbeterde connectiviteit via Wi-Fi en is uitgerust met een garantie van 3 jaar, wat een toewijding aan duurzaamheid en betrouwbaarheid aantoont.

In vergelijking met eerdere modellen tilt het Gen 3 kit de slimme verlichtingservaring naar een hoger niveau met verbeterde helderheid en connectiviteit, met aandacht voor een breder scala aan gebruikersbehoeften. De toevoeging van Matter-technologie zorgt voor een veilige verbinding en de mogelijkheid om de verlichting vanaf elke locatie te bedienen. De optie om het systeem uit te breiden met accessoires zoals een slimme dimmerschakelaar en extra LED-lampen biedt flexibiliteit voor gebruikers om de verlichting aan te passen aan hun specifieke voorkeuren. Bovendien maakt de compatibiliteit met populaire spraakassistenten en slimme home ecosystemen het een veelzijdige keuze voor een verbonden thuisopstelling.

In vergelijking met concurrenten onderscheidt het Philips Hue White and Color Ambiance Starter Kit zich door naadloze integratie met verschillende platforms, en biedt het een uitgebreide slimme verlichtingsoplossing. Hoewel de prijs misschien iets hoger ligt dan sommige alternatieven, maken de uitgebreide functies en ecosysteemcompatibiliteit het een overtuigende keuze voor degenen die op zoek zijn naar een robuuste, allesomvattende slimme verlichtingsoplossing. Zoals een recensent op Best Buy verklaarde, "Het Philips Hue starter kit is een slimme investering voor iedereen die zijn thuisambiance wil verbeteren."

Tot slot heeft het Philips Hue White and Color Ambiance Starter Kit (Gen 3) zich stevig gevestigd als een eersteklas slimme verlichtingsoplossing, met een combinatie van prestaties, veelzijdigheid en gebruiksgemak. Zijn vermogen om te voldoen aan diverse gebruikersvoorkeuren, naadloze integratie met populaire slimme home-platforms en duurzaamheid door zijn garantie maken het een uitzonderlijke keuze voor degenen die de beste slimme verlichtingservaring zoeken. Hoewel de prijs voor sommigen een overweging kan zijn, positioneert zijn uitgebreide functieset en ecosysteemcompatibiliteit het als een opvallende speler op de markt.

Voordelen Philips Hue White and Color
 • Mogelijkheid om miljoenen kleuren en vooraf ingestelde scènes te gebruiken voor een zeer aanpasbare verlichtingservaring
 • Compatibiliteit met spraakbesturing via Alexa, Google Assistant en Apple HomeKit
 • Inclusief een Bridge en LED-lampen voor een naadloze installatie en robuust verlichtingssysteem
Nadelen Philips Hue White and Color
 • Prijs kan hoger zijn dan sommige alternatieven

2. Betaalbare slimme lamp met brede compatibiliteit: Wyze Bulb White

2. Betaalbare slimme lamp met brede compatibiliteit: Wyze Bulb White

Belangrijke specificaties:

Smart Home Platform: Google Assistant

Ik ben de Wyze Bulb White en ik ben een opvallende verschijning op de markt voor slimme verlichting. Met een kleurtemperatuurbereik van 2700K - 6500K en een 800-lumen lamp bied ik veelzijdige verlichtingsopties en een hoge kleurnauwkeurigheid met 90+ CRI. Mijn Sun Match functionaliteit past automatisch de kleurtemperatuur gedurende de dag aan, wat de gebruikerservaring verbetert. Ik kan moeiteloos worden ingesteld via de Wyze app met Bluetooth en bied slimme bedieningsopties zoals slaaproutines, spraakbediening met Alexa of Google Assistent, vakantiemodus en groepering voor handige controle van meerdere lampen.

Volgens PCMag is de Wyze Bulb White een uitstekende keuze met "een scala aan functies, waaronder temperatuur- en helderheidsregeling." Mijn veelzijdigheid en gebruiksgemak maken mij aantrekkelijk voor consumenten die op zoek zijn naar betaalbare slimme verlichtingsoplossingen. Bovendien draagt mijn compatibiliteit met populaire spraakassistentplatforms en mijn energiezuinige ontwerp bij aan mijn aantrekkingskracht.

TechHive benadrukt de Wyze Bulb Color als een "budgetvriendelijke slimme lamp met indrukwekkende functies." Het wordt opgemerkt om zijn helderheid, eenvoudige installatie en intuïtieve bediening via de Wyze app. Ondanks enkele beperkingen, zoals het onvermogen om gegroepeerd te worden met de instelbare witte Wyze Bulb, wordt het geprezen als een veelbelovende budget slimme lamp, vooral gezien de prijs van $35 voor een vierpack.

In vergelijking met zijn concurrenten valt de Wyze Bulb White op door zijn overtuigende combinatie van betaalbaarheid, brede compatibiliteit en geavanceerde functies zoals Sun Match functionaliteit en hoge kleurnauwkeurigheid. Hoewel sommige concurrenten mogelijk extra effecten of geavanceerde integraties bieden, blinkt de Wyze Bulb White uit als een betaalbare slimme verlichtingsoplossing met brede compatibiliteit.

De voornaamste gebruiksscenario's voor de Wyze Bulb White zijn het creëren van aangepaste verlichtingsomgevingen, het instellen van slaaproutines en naadloze integratie in slimme thuisecosystemen. Mijn voordelen liggen in mijn betaalbaarheid, gebruiksgemak en robuuste functies, waardoor ik een ideale keuze ben voor gebruikers die op zoek zijn naar kosteneffectieve slimme verlichtingsoplossingen. Mogelijke beperkingen kunnen echter de huidige niet-beschikbaarheid van individuele eenheden voor aankoop en voortdurende functieverbeteringen zijn.

Tot slot komt de Wyze Bulb White naar voren als een uitstekende keuze voor consumenten die op zoek zijn naar een betaalbare slimme verlichtingsoplossing met brede compatibiliteit. Mijn geavanceerde functies, gebruiksgemak en concurrerende prijsstelling positioneren mij als een topkandidaat op de markt, vooral voor degenen die kostenbesparend zijn zonder in te leveren op functionaliteit. 🌟

Voordelen Wyze Bulb White
 • Brede compatibiliteit
Nadelen Wyze Bulb White
 • Huidige niet-beschikbaarheid van losse eenheden voor aankoop
 • Mogelijke doorlopende functieverbeteringen

3. Kosteneffectief met instelbare instellingen: Nanoleaf Essentials smart lights

3. Kosteneffectief met instelbare instellingen: Nanoleaf Essentials smart lights

Belangrijke specificaties:

Bediening verlichting: Bediening via mobiele app
Smart Home Platform: Alexa Amazon, Apple HomeKit, Google Assistant, SmartThings

Ik ben razend enthousiast over de Nanoleaf Essentials slimme lampen, inclusief de Matter-over-Thread slimme lampen, die een essentiële toevoeging zijn aan het slimme thuisnetwerk. Met ondersteuning voor Thread zorgen deze lampen voor snelle en betrouwbare draadloze verbindingen. De Circadian Lighting functie past moeiteloos de kleurtemperatuur aan op basis van het tijdstip van de dag, voor een naadloze verlichtingservaring. Bovendien synchroniseert de Screen Mirror functie de lampen met de kleuren op het scherm, waardoor de sfeer in elke ruimte wordt verhoogd. De aanpasbare schema's en compatibiliteit met belangrijke slimme thuisnetwerken maken deze lampen een veelzijdige en praktische keuze voor liefhebbers van slimme verlichting.

Volgens The Verge worden deze lampen "geprezen als een essentieel onderdeel van het slimme huis," waarbij hun belang op de markt wordt benadrukt. Daarnaast biedt de Nanoleaf-website een studentenkorting van 15%, waardoor ze een voordelige keuze zijn voor studenten of prijsbewuste consumenten. De veelzijdigheid van het productassortiment van Nanoleaf gaat verder dan slimme lampen, met boeiende opties zoals de Shapes Kits, 4D Kit en Lines. Deze aanbiedingen zijn afgestemd op diverse voorkeuren, waarbij de Shapes Kits zorgen voor aanpasbare wandpanelen met touch-gevoelige bedieningselementen en app-connectiviteit, de 4D Kit zorgt voor een meeslepende game- of filmervaring, en de Lines bieden modulaire 11-inch staven voor sculpturale verlichtingsontwerpen.

De slimme lampen van Nanoleaf vallen op vanwege hun vermogen om 16 miljoen kleuren en heldere wittinten te bieden, evenals de mogelijkheid om te synchroniseren met de kleuren op het scherm voor verbluffende verlichtingseffecten. Wired benadrukt het belang van het overwegen van factoren zoals beschikbare ruimte, gewenste verlichtingsstijl en voorkeuren voor bediening voordat tot aankoop wordt overgegaan, waarbij de veelzijdigheid en aanpasbare opties van de producten van Nanoleaf worden benadrukt. Bovendien positioneren de compatibiliteit met belangrijke slimme thuisnetwerken en de beschikbaarheid van diverse kleur- en verlichtingseffecten Nanoleaf als een sterke speler in de markt voor slimme verlichting.

In vergelijking met andere opties voor slimme verlichting blinken de Nanoleaf Essentials slimme lampen uit in hun kosteneffectiviteit en instelbare instellingen, zoals blijkt uit hun ondersteuning voor Thread, Circadian Lighting en Screen Mirror functie. Sommige beoordelingen wijzen echter op gebieden die verbeterd moeten worden, zoals het verbeteren van de functionaliteit voor meerdere beheerders. Desalniettemin maken de innovatieve benadering van Nanoleaf voor slimme verlichting en hun toewijding om essentiële functies te leveren hun producten tot een aantrekkelijke keuze voor degenen die op zoek zijn naar een uitgebreide, aanpasbare en kosteneffectieve oplossing voor slimme verlichting.

Voordelen Nanoleaf Essentials smart lights
 • Robuuste connectiviteit en uitgebreide set functies
 • Ondersteuning voor Thread voor snelle en betrouwbare draadloze connectiviteit
 • Circadian Lighting-functie voor een naadloze verlichtingservaring
 • Screen Mirror-functie voor gesynchroniseerde kleuren op het scherm
 • Aanpasbare schema's en compatibiliteit met belangrijke smart home ecosystemen
 • Veelzijdige productlijn met boeiende opties zoals Shapes Kits, 4D Kit en Lines
Nadelen Nanoleaf Essentials smart lights
 • Behoefte aan verbetering in multi-admin functionaliteit

4. Ideaal voor het verlichten van looppaden: Ring Solar Pathlight

De Ring Solar Pathlight biedt een milieubewuste en handige beveiligingsverlichtingsoptie die naadloos integreert in het Ring-ecosysteem. Met een zonnepaneel voor druppellading en een duurzame kunststof constructie, elimineert het de noodzaak van wegwerpbatterijen. Volgens TechHive kan de zonneversie worden opgeladen via een micro-USB-kabel als er onvoldoende zonlicht is. Met een bescheiden helderheid van 80 lumen, verbindt het zich met het Wi-Fi-netwerk via de Ring Bridge en kan worden geprogrammeerd om in te schakelen op basis van verschillende parameters. Ondanks de hogere prijs in vergelijking met traditionele zonne-padverlichting, biedt de Ring Solar Pathlight een duurzame en onderhoudsarme verlichtingsoplossing, zoals benadrukt door Tom's Guide: "De Pathlights presteren goed, met de mogelijkheid om helderheid en bewegingsgevoeligheid aan te passen. Ze integreren met andere Ring-producten, waardoor ze compatibel zijn met slimme thuisapparaten."

Het ontwerp van de Ring Solar Pathlight is onderscheidend, met een kleine zonnepaneel en LED gehuisvest in een helder kunststof gedeelte. Hoewel de initiële investering hoger is dan bij niet-slimme padverlichting, maken de integratie met het Ring-ecosysteem en de aanpassingsopties via de Ring-app het de kosten waard, vooral voor bestaande Ring-productgebruikers. De naadloze integratie en aanpassingsopties binnen het Ring-ecosysteem maken het tot een overtuigende keuze voor gebruikers die geïnvesteerd zijn in het slimme thuisaanbod van het merk. Zoals Tom's Guide suggereert, biedt de Ring Solar Pathlight unieke functies die doorgaans niet te vinden zijn in andere zonnelampen.

Binnen de bredere categorie slimme verlichting valt de Ring Solar Pathlight op door zijn duurzame en onderhoudsarme kenmerken. Het adresseert de noodzaak om wegwerpbatterijen te kopen en biedt het gemak van zonne-energie. Bovendien maken de integratie met het Ring-ecosysteem en de compatibiliteit met andere Ring-apparaten het tot een aantrekkelijke optie voor gebruikers die een uitgebreide slimme thuisoplossing zoeken. Echter, zoals opgemerkt door TechHive, kunnen de hogere prijs in vergelijking met traditionele zonne-padverlichting en de volledig kunststof constructie mogelijke beperkingen zijn voor sommige gebruikers.

In vergelijking met andere slimme lampen onderscheidt de Ring Solar Pathlight zich door zijn duurzame en onderhoudsarme ontwerp, waardoor het een geschikte keuze is voor buitenverlichting binnen het Ring-ecosysteem. Hoewel het aanvankelijk duurder kan zijn, maken de langetermijnvoordelen op het gebied van duurzaamheid en integratie met andere Ring-apparaten het tot een waardevolle toevoeging aan een slimme thuisopstelling. Als onderdeel van het Ring-ecosysteem biedt de Pathlight een handige en aanpasbare buitenverlichtingsoplossing, in lijn met het veelzijdige scala aan opties binnen de Ring Smart Lighting-reeks.

Voordelen Ring Solar Pathlight
 • Milieubewust en duurzaam met zonne-opladen
Nadelen Ring Solar Pathlight
 • Hogere initiële kosten in vergelijking met traditionele zonnelampen voor paden
 • Volledige kunststof constructie spreekt mogelijk niet alle gebruikers aan
 • Kan opladen via micro-USB nodig hebben als zonlicht onvoldoende is

5. Nanoleaf Shapes -- Hexagons

5. Nanoleaf Shapes -- Hexagons

Belangrijke specificaties:

Fitting: Geen fitting
Lumen per lichtpunt: 100 lm
Kleur licht: RGB
Kleurtemperatuur: 50 K
Bediening verlichting: Bediening via mobiele app
Levensduur lichtbronnen: 25000 uur
Smart Home Platform: Alexa Amazon, Apple HomeKit, Google Assistant, SmartThings

Met het Nanoleaf Shapes -- Hexagons slimme verlichtingssysteem voeg ik een visueel verbluffende en aanpasbare toevoeging toe aan elke ruimte. Met zijn modulaire zeshoekige panelen kan ik mijn eigen gepersonaliseerde verlichtingsontwerpen creëren, waardoor het een opvallende keuze is voor degenen die op zoek zijn naar een visueel boeiende slimme verlichtingsoplossing. Het Nanoleaf Shapes -- Hexagons slimme verlichtingssysteem is een aanzienlijke evolutie ten opzichte van eerdere modellen, met verbeterde connectiviteit, aanraakmogelijkheden en een breder scala aan kleuropties. Het onderscheidende verkoopkenmerk van dit product ligt in zijn vermogen om elke kamer te transformeren in een meeslepende, kleurrijke omgeving, waardoor het zich onderscheidt van traditionele slimme verlichtingsopties.

Volgens een review van TechRadar bieden de Nanoleaf Shapes -- Hexagons "een volledig unieke benadering van slimme verlichting, waarbij design en technologie worden gecombineerd om een meeslepende, aanpasbare ervaring te creëren." Deze mening wordt ook gedeeld in een review van PCMag, waarin wordt opgemerkt dat "de Nanoleaf Shapes -- Hexagons opvallen door hun vermogen om een vleugje artistieke flair toe te voegen aan slimme verlichtingsopstellingen."

De primaire gebruiksscenario's voor het Nanoleaf Shapes -- Hexagons slimme verlichtingssysteem zijn divers, variërend van het creëren van sfeerverlichting voor ontspanning tot het toevoegen van een dynamische, kleurrijke achtergrond voor sociale bijeenkomsten of entertainment. De belangrijkste kenmerken van het product zijn aanraakgevoelige bediening, compatibiliteit met spraakassistenten en de mogelijkheid om te synchroniseren met muziek voor een echt meeslepende ervaring. Met meer dan 16 miljoen kleuren om uit te kiezen en de optie om aangepaste verlichtingsscènes te creëren, biedt het Nanoleaf Shapes -- Hexagons ongeëvenaarde aanpassingsmogelijkheden.

In vergelijking met andere slimme verlichtingsopties blinken de Nanoleaf Shapes -- Hexagons uit in het bieden van een meer artistieke en visueel opvallende verlichtingsoplossing. In tegenstelling tot traditionele slimme lampen en strips richten ze zich voornamelijk op standaard verlichtingsfunctionaliteit. Het is echter belangrijk op te merken dat de Nanoleaf Shapes -- Hexagons misschien niet de beste budgetoptie zijn voor degenen die op zoek zijn naar basis slimme verlichting, omdat ze worden gepositioneerd als een premium, op design gericht product.

Hoewel het Nanoleaf Shapes -- Hexagons een werkelijk unieke en visueel boeiende slimme verlichtingservaring bieden, zijn er enkele beperkingen om rekening mee te houden. De initiële investering kan hoger zijn in vergelijking met andere slimme verlichtingsalternatieven, en sommige gebruikers vinden het installatieproces misschien wat ingewikkelder vanwege de modulaire aard van de panelen. Bovendien kunnen individuen die op zoek zijn naar eenvoudige, enkele kleurverlichting de Nanoleaf Shapes -- Hexagons misschien meer uitgebreid vinden dan nodig is voor hun behoeften.

Tot slot is het Nanoleaf Shapes -- Hexagons slimme verlichtingssysteem een opvallende keuze voor degenen die op zoek zijn naar een visueel verbluffende en aanpasbare slimme verlichtingsoplossing. De naadloze combinatie van kunst en technologie, samen met de meeslepende aanpassingsopties, maakt het een topkandidaat in de slimme verlichtingsmarkt. Hoewel het misschien niet de beste budgetoptie is voor basis slimme verlichtingsbehoeften, blinken de Nanoleaf Shapes -- Hexagons uit in het bieden van een werkelijk unieke en visueel boeiende verlichtingservaring.

Voordelen Nanoleaf Shapes -- Hexagons
 • Visueel verbluffend en aanpasbare toevoeging aan elke ruimte
 • Modulaire zeshoekige panelen zorgen voor gepersonaliseerde verlichtingsontwerpen
 • Verbeterde connectiviteit, aanraakmogelijkheden en een breder scala aan kleuropties
Nadelen Nanoleaf Shapes -- Hexagons
 • Hogere initiële investering in vergelijking met andere slimme verlichtingsalternatieven
 • Complex installatieproces vanwege de modulaire aard van de panelen
 • Kan meer uitgebreid zijn dan nodig is voor personen die eenvoudige, enkelkleurige verlichting zoeken
Een woonkamer verlicht door slimme verlichting in de nacht

Hoe kies je goede slimme verlichting?

Niet iedereen is naar hetzelfde op zoek. Daarom behandel ik hieronder de belangrijkste eigenschappen om bij stil te staan tijdens je zoektocht naar de beste slimme verlichting!

Installatiegemak: van een simpele, slimme lamp tot een led-strip

De installatie van slimme verlichting is verrassend eenvoudig, maar varieert per type. Slimme lampen draai je in een bestaande, passende fitting en verbind je met je wifi-netwerk, vaak via een bridge of direct, afhankelijk van het merk. Dit proces neemt gemiddeld slechts 5 minuten in beslag.

Led-strips of lichtpanelen vereisen meer stappen: je plakt ze op een schoon oppervlak, sluit ze aan op een stroombron en synchroniseert ze met je netwerk. Dit kan tot 15 minuten duren.

In beide gevallen voltooi je de configuratie van je verlichting via een app op je smartphone, waarmee je de lampen naderhand ook bedient. Het belangrijkste is dat je geen technische kennis nodig hebt; volg de instructies van de fabrikant voor een probleemloze installatie!

De impact van bediening op het gebruiksgemak van slimme verlichting

Slimme verlichting staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid. Je bedient deze lampen bijna altijd via een app op je smartphone, waarmee je niet alleen de lampen aan- en uitzet, maar ook de kleur en intensiteit aanpast.

Sommige systemen, zoals Philips Hue, bieden ook bediening via een afstandsbediening of slimme lichtschakelaars, wat handig is als je telefoon niet binnen handbereik is, of als je een tactielere ervaring wilt.

De impact van aanpasbaarheid van slimme verlichting

Slimme verlichting blinkt uit in aanpasbaarheid. Kleurbereik is een belangrijk kenmerk: RGB-lampen bieden een spectrum van 16 miljoen kleuren, ideaal voor sfeerverlichting en thematische instellingen.

Kies RGB-lampen voor kleurrijke, dynamische verlichting of witte slimme lampen voor een meer traditionele, maar nog steeds aanpasbare verlichtingservaring. Met slimme verlichting heb je volledige controle over de sfeer in je ruimte.

Witte slimme lampen variëren in warmte, van koel daglicht (ongeveer 6500K) tot warm wit (rond 2700K), perfect voor dagelijkse activiteiten. Zoals je misschien al ziet: hoe lager het nummer voor de 'K' (afkorting voor 'Kelvin'), hoe warmer de wittint.

Dimmen is tenslotte een standaardfunctie in slimme verlichting. Je past eenvoudig de lichtintensiteit aan van 0% tot 100% om de juiste sfeer te creëren, zonder losse dimmer. Dit maakt slimme lampen uiterst veelzijdig, geschikt voor zowel functionele verlichting als sfeerverlichting.

Smart-home-platformen waar je slimme verlichting mee samenwerkt

Bij de aanschaf van slimme verlichting is compatibiliteit met slimme thuisplatformen cruciaal, vooral als dit je eerste slimme apparaat is. Deze compatibiliteit bepaalt hoe goed de verlichting samenwerkt met systemen, zoals Google Home, Amazon Alexa of Apple HomeKit.

Waarom is dit belangrijk? Als je verlichting compatibel is met je platform, kun je deze naadloos integreren in je bestaande of toekomstige slimme huisopstelling. Dit betekent eenvoudige bediening via spraakopdrachten of een centrale app, wat leidt tot een gestroomlijnde, efficiënte ervaring.

Als je al slimme apparatuur hebt die samenwerkt met een specifiek smart-home-platform, zoals een goede slimme stekker, de beste slimme koelkast, een slim deurslot of de beste slimme thermostaat, dan is het wel zo handig om slimme verlichting te kiezen die ook samenwerkt met hetzelfde smart-home-platform!

Een woonkamer met een grote grijze bank en een muur met gekleurde lichtpanelen erachter

Doet energie-efficiëntie ertoe bij slimme verlichting?

Ja, energie-efficiëntie is belangrijk bij slimme verlichting. Slimme lampen, zoals led-lampen, verbruiken aanzienlijk minder energie vergeleken met traditionele gloeilampen – vaak tot 80% minder. Dit betekent dat je niet alleen bespaart op je energierekening, maar ook bijdraagt aan een duurzamere leefomgeving.

Bij slimme verlichting kom je tegenwoordig energielabels tegen die lopen van A tot en met G. Dit is een verandering sinds 1 september 2021, waarbij de oude labels van A++ tot E zijn vervangen. Veel lampen die voorheen label A hadden, zijn nu mogelijk gelabeld als F of G.1Coolblue (n.d.). 'Wat betekent het vernieuwde energielabel voor smart lampen?' Dit betekent niet dat de lampen minder energiezuinig zijn geworden; het is slechts een aanpassing in de labelsystematiek.

Bij slimme lampen wordt het label gebaseerd op het maximale verbruik, omdat deze lampen dimbaar zijn en verschillende soorten kleuren licht kunnen geven. Het daadwerkelijke verbruik is vaak lager dan het piekverbruik dat het label aangeeft.

Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden bij het kiezen van slimme verlichting, aangezien het energielabel een indicatie geeft van het maximale energieverbruik, niet het typische gebruik.

Bovendien hebben slimme led-lampen een langere levensduur, soms wel tot 25.000 uur, wat betekent dat je ze minder vaak hoeft te vervangen. Door te kiezen voor energie-efficiënte slimme verlichting, profiteer je dus van zowel economische als ecologische voordelen.

Nuttige extra functies voor slimme verlichting

Slimme verlichting biedt diverse extra functionaliteiten die je dagelijks leven gemakkelijker en aangenamer maken:

 • Geofencing. Je lampen zetten zichzelf automatisch aan- of uit als je je huis verlaat of binnenkomt, gebaseerd op de locatie van je smartphone.
 • Automatiseringen. Stel routines in voor je verlichting, zoals geleidelijk feller worden in de ochtend of dimmen in de avond.
 • Stembediening. Bedien je verlichting met spraakopdrachten via slimme assistenten, zoals Google Assistant, Amazon Alexa of Siri.
 • Lichtscènes. Creëer en bewaar aangepaste lichtinstellingen voor verschillende activiteiten of sferen.
 • Synchronisatie met media. Synchroniseer je lichten met muziek, films of games voor een meeslepende ervaring.
 • Afstandsbediening. Bedien je verlichting op afstand via een app, handig als je niet thuis bent.
 • Energieverbruiksmonitoring. Houd je energieverbruik in de gaten en bespaar energie door efficiënt gebruik.

Welke merken maken goede slimme verlichting?

Er zijn twee duidelijke winnaars als het aankomt op merken die slimme verlichting produceren! ⤵️

Philips Hue

Philips Hue staat bekend om zijn uitgebreide assortiment aan slimme verlichtingsproducten. Hun lampen zijn bekend om hun hoge kwaliteit, brede scala aan kleuren, en uitstekende integratie met verschillende slimme thuisplatformen. Philips Hue biedt ook geavanceerde functies, zoals geofencing, routines en de mogelijkheid om te synchroniseren met muziek en films.

LIFX

LIFX-lampen onderscheiden zich door hun hoge helderheid en diepe, levendige kleuren. Ze vereisen geen centrale hub, wat installatie en gebruik vereenvoudigt. LIFX biedt ook een reeks slimme verlichtingsproducten die direct via wifi-verbinding maken, wat zorgt voor een gemakkelijke integratie in slimme huissystemen.

Wat is volgens de Consumentenbond de beste slimme verlichting?

De beste slimme verlichting volgens Consumentenbond is de Philips Hue White and Color Ambiance GU10. Deze lamp biedt uitzonderlijke kleurweergave met 16 miljoen kleuren en alle tinten wit.

Met een levensduur van 25.000 uur en een energieverbruik van slechts 6,5 W, is het een duurzame en energie-efficiënte keuze. Je bedient hem eenvoudig via de Philips Hue-app of stemassistenten, zoals Alexa en Google Assistant. Ideaal voor sfeerverlichting en het personaliseren van je ruimte.       

Wat is volgens Tweakers de beste slimme verlichting?

Tweakers heeft nog geen specifieke slimme verlichting uitgelicht als hun topkeuze. Gebeurt dat wel, dan vind je die info hier terug!

Wat is volgens Pocket-lint de beste slimme verlichting?

De beste slimme verlichting volgens Pocket-lint is het Philips Hue Wit en Kleur Ambiance 3-Pack. Deze set biedt een breed scala aan kleuren (16 miljoen) en tinten wit, waardoor je elke gewenste sfeer kunt creëren.

Met een energieverbruik van slechts 9 watt per lamp en een levensduur van 25.000 uur, zijn ze zowel energiezuinig als duurzaam. Je kunt ze eenvoudig bedienen via de Philips Hue-app of stemassistenten, zoals Alexa en Google Assistant. Dit maakt het een ideale keuze voor slimme, aanpasbare huisverlichting.       

Veelgestelde vragen over slimme verlichting van onze lezers

Hier vind je de antwoorden op alle vragen van jou en je mede-lezers terug! Maar ...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Dus heb je een vraag? Laat die dan hieronder in het feedbackformulier achter!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Jonathan is een computerexpert met een passie voor computers. Hij heeft dan ook informatica gestuurd aan de UvA, en werkt inmiddels al tien jaar in de IT-sector. Hij schrijft over de nieuwste technologieën, reviewt hardware en software, en beantwoordt dringende vragen over computerproblemen. En als hij daar niet mee bezig is, vind je hem met een VR-headset op in zijn favoriete game. 👓
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross