Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Je Chromecast Verbinden met Wifi is zo Gebeurd!

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

5 min leestijd

Je hebt een Chromecast in huis gehaald en staat te springen om je lievelingsfilm te casten naar je tv! Voordat je onderuitgezakt op de bank kan gaan zitten, moet je Chromecast wel eerst verbonden zijn met internet. Gelukkig is dit niks om je zorgen over te maken, je Chromecast verbinden met wifi is niet ingewikkeld en binnen een paar minuten geregeld! 🙌

Check je Chromecast – De eerste Chromecast stamt uit 2013. Sinds die tijd heeft Google niet stilgezeten en zijn er verschillende modellen op de markt verschenen. Sinds de komst van Chromecast Ultra in 2016, is het ook mogelijk om je Chromecast te verbinden met een netwerkkabel. Een bekabeld netwerk is in de regel stabieler dan een wifi-verbinding, maar in de praktijk merk je bij een Chromecast zo goed als geen verschil tussen deze verbindingen.

Voordat je begint...

Om je Chromecast te verbinden met je wifi-netwerk heb je een aantal dingen nodig. Apparaten of gereedschap aanschaffen hoeft niet, als het goed is heb je alles in huis om aan de slag te gaan. Wat je gaat gebruiken:

  • Een Google Chromecast
  • Een tv met HDMI-aansluiting (optioneel ook een usb-aansluiting)
  • Een stabiel wifi-netwerk
  • Een Gmail-/Google-account
  • Je smartphone met de Google Home app
Oudere Chromecast van boven gezien

Stap 1: De Chromecast aansluiten

Hoe je Chromecast precies uitziet, is afhankelijk van het model. Zo had de eerste generatie Chromecast wat weg van een usb-stick (zoals op bovenstaande foto), terwijl het nieuwste model uit een ovalen kastje met een kabeltje bestaat. Ongeacht het model dat je hebt, moet je altijd dezelfde twee stappen volgen om een Chromecast aan te sluiten.

Als eerste plug je de HDMI-kabel van je Chromecast in een vrije HDMI-aansluiting in je tv. Onthoud goed welke HDMI-poort je gebruikt!

Vervolgens sluit je de Chromecast met meegeleverde kabel aan op het stopcontact. De meeste Chromecasts kun je ook rechtstreeks met een usb-kabel in de tv pluggen. Bij de Chromecast Ultra kan dit niet.

Stap 2: Google Home instellen

Tijd voor de configuratie! Dit gebeurt via je Google Home app. Deze is gratis te downloaden in de App Store (iPhone) of Play Store (Android).

App gedownload? Zet dan je tv aan en zorg dat deze op de juiste bron staat. Dit is de HDMI-poort waar je je Chromecast hebt ingeplugd. Je ziet dan het volgende scherm (of iets dat hierop lijkt).

Tv met Chromecast scherm

Ga terug naar je app en klik op het plusje links bovenin. Je komt nu in een menu terecht. Kies hier voor ‘Apparaat Instellen’ en klik vervolgens op de optie 'Nieuw apparaat'. De app wil nu dat je een huis kiest. Staat het huis wat je wilt gebruiken er al tussen? Kies dan deze. Klik op ‘Huis toevoegen’ om een nieuw huis aan te maken.

Hetzelfde netwerk – Zorg dat je smartphone verbonden is met je wifi, en niet met de mobiele data (4G). Je Chromecast verbindt uiteindelijk ook met je wifi-netwerk. Als je smartphone zich niet op het wifi-netwerk begeeft waarop je je Chromecast aan wilt sluiten, kan je smartphone je Chromecast niet vinden.

Stap 3: Verbinden met de Chromecast

Je hebt je huis ingesteld? Mooi! Je Google Home app zoekt nu zelf naar nieuwe apparaten. Vaak moet je je Bluetooth aanzetten tijdens deze stap.

Je smartphone zoekt nu een paar seconden naar de Chromecast en verbindt automatisch. Gebeurt dit niet? Ga dan wat dichterbij je tv staan, of zet de wifi-verbinding op je smartphone even uit en aan. Probeer het daarna nog eens.

Wanneer je telefoon de Chromecast heeft gevonden, krijg je een melding in je Google Home app die zegt dat de Chromecast is gevonden. De app vraagt of je deze wil instellen. Klik hier op ‘Ja’. Er verschijnt nu een code op zowel je tv als je smartphone (zie onderstaande foto). Check of de codes overeenkomen, als dit zo is klik je opnieuw op ‘ja’.

Smartphone en tv-scherm met Chromecast-codes op de schermen

Stap 4: Netwerk kiezen

Je Chromecast is nu verbonden met Google Home. Kies nu het wifi-netwerk waar je je Chromecast op wilt aansluiten. Zorg er opnieuw voor dat dit hetzelfde netwerk is waar je smartphone verbonden is.

Soms kan Google nog naar je wifi-wachtwoord vragen. Voer deze in dat geval in en verbind met je draadloze signaal. Je Chromecast is nu verbonden met wifi!

Stap 5 en 6: Locatie en laatste stappen

Tot slot wil de Google Home app van je weten waar de Chromecast staat. Is hij aangesloten op een tv in je woonkamer, slaapkamer, badkamer of zolder? Je geeft de ruimtes zelf een naam. Zo heb je in je app een handig overzicht van alle ruimtes in je huis waar slimme apparaten staan – als je meer dan enkel de Chromecast op Google Home hebt aangesloten.

Als je Chromecast verbonden is, krijg je nog een paar vragen op je telefoon te zien. Zo vraagt Google Home of je je Google-account wilt koppelen aan de Chromecast, een proefabonnement wilt op Youtube Premium of op de hoogte wilt blijven van updates. Dit is je eigen keuze; op ‘Nee’ drukken verandert niks aan de verbinding van je Chromecast.

Door je Google-account aan je Chromecast te koppelen kun je jouw Chromecast wat persoonlijker instellen. Bijvoorbeeld door je eigen foto’s, uit je Google Photos-opslag, op het scherm te laten zien als je niet aan het casten bent.

Stap 7: Casten naar je tv

Je Chromecast is geïnstalleerd en je bent helemaal klaar om te casten! In de Youtube, Netflix of NPO app (of een andere geschikte app voor Chromecast) op je telefoon doe je dit door op het te klikken. Het icoontje is een wifi-icoon (bolletje met drie streepjes) in een vierkant en staat vaak bovenaan in je app.

Casten vanaf je laptop of computer doe je met de Google Chrome browser. Staat het cast-icoon niet standaard in Chrome? Ga dan naar de instellingen van je browser en klik op ‘Weergave’. Hier vind je optie ‘Casten…’, Nadat je hierop klikt, kun je je Chromecast selecteren.

Problemen?

Niets is zo frustrerend als een simpel apparaat dat niet wil werken. Heb je problemen met je Chromecast verbinden met je wifi? Je Google Home app updaten kan een oplossing zijn als je de meest recente versie nog niet hebt.

Een andere mogelijke oorzaak is je wifi-signaal. Dit is op te lossen met een HDMI-verlengsnoer of een wifi-extender. Ook kun je je tv verplaatsen.

Nog steeds geen succes? Dan kun je je Chromecast nog resetten naar de fabrieksinstellingen. Er zitten een paar kleine verschillen in deze stap, afhankelijk van de versie Chromecast. Google heeft er een goede, simpele handleiding voor geschreven, in nog geen 20 seconden is het gebeurd! Volg na het resetten dit stappenplan opnieuw.

Conclusie

Klaar is Kees! Als het goed is, was met dit stappenplan je Chromecast verbinden met wifi een fluitje van een cent. Je bent helemaal klaar om je favoriete films, muziek, series, foto’s en video’s te casten naar je tv; veel kijkplezier!

Heb je nog vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat het ons weten en vul het onderstaande feedbackformulier in! 👇

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Jonathan is een computerexpert met een passie voor computers. Hij heeft dan ook informatica gestuurd aan de UvA, en werkt inmiddels al tien jaar in de IT-sector. Hij schrijft over de nieuwste technologieën, reviewt hardware en software, en beantwoordt dringende vragen over computerproblemen. En als hij daar niet mee bezig is, vind je hem met een VR-headset op in zijn favoriete game. 👓
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross