Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Je Computerscherm Splitsen om Beter te Multitasken

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

5 min leestijd

Wil je een grootse sprong in je productiviteit? Dan zou je computerscherm splitsen zomaar het antwoord kunnen zijn. Denk aan het gemak van twee vensters open hebben staan, naast elkaar, op hetzelfde scherm. Het maken van aantekeningen terwijl je een online presentatie volgt of het vergelijken van documenten.

Je scherm splitsen betekent je scherm opdelen in meerdere, aparte secties. Klaar om je workflow een boost te geven? 💪

Belangrijkste punten samengevat:

  • Splitsen van je computerscherm verhoogt je productiviteit door meerdere taken tegelijkertijd mogelijk te maken.
  • Met behulp van sneltoetsen splits en maximaliseer je je scherm efficiënt.

Wat is het splitsen van een computerscherm en waarom zou je het willen doen?

Het splitsen van je computerscherm betekent dat je je scherm verdeelt in twee of meer afzonderlijke secties. Dit stelt je in staat om verschillende taken tegelijkertijd op hetzelfde scherm uit te voeren. Denk aan het bekijken van een online presentatie terwijl je aantekeningen maakt. Het splitsen van je computerscherm is een game-changer voor je productiviteit.

Voor gamers kan een gesplitst scherm de spelervaring verbeteren. Met de beste gaming-monitor kun je bijvoorbeeld verschillende game-apps tegelijkertijd open hebben staan.

Ga je even weg van je werkplek? Vergeet dan niet om je computerscherm te locken. Hierdoor voorkom je dat anderen toegang tot je computer krijgen.

Ook kun je je computerscherm als tv gebruiken. Hierdoor geniet je van je favoriete films en series terwijl je achter je computer zit.

laptop met een gesplitst scherm

De basis van het splitsen van je computerscherm (Windows)

Het splitsen van je computerscherm met Windows is eenvoudiger dan je denkt. Met een paar klikken en sneltoetsen verdeel je je scherm in meerdere secties. Ook kun je de grootte van elk deel aanpassen aan je behoeften. Klinkt goed, toch?

Voordat we beginnen: het handigst voor deze stappenlijst is een ultrawide monitor; deze voorziet je van een gesplitst scherm, zonder dat dat ten koste gaat van de leesbaarheid en bruikbaarheid van je geopende vensters.

1. Leer de juiste sneltoetsen kennen

Sneltoetsen zijn je beste vrienden als het gaat om het splitsen van je computerscherm. Met een paar toetsaanslagen splits je het scherm in twee. Zo gebruik je bijvoorbeeld de Windowstoets in combinatie met de pijltjestoetsen om vensters naar een kant van het scherm te verplaatsen.

Het leren van de juiste sneltoetsen helpt je om je scherm efficiënt te splitsen en het meeste uit je monitor te halen.

2. Pas de groottes van de gesplitste schermen aan naar wens

Nadat je je scherm hebt gesplitst, kan je de grootte van elk venster aanpassen. Plaats je muis op de rand van een venster. Wanneer de cursor verandert in een dubbele pijl, klik en sleep je om de grootte van het venster aan te passen.

Lees ook ons artikel over een tweede beeldscherm op je laptop instellen, want ook dit is handig voor de productiviteit! Gedetailleerde instructies over het casten van je computerscherm vind je weer hier.

Let hoe dan ook op zaken als ergonomie, temperatuur en geluid terwijl je je ideale monitor-set-up in elkaar zet. Deze factoren hebben ook een grote invloed op je productiviteit.1Smartwp (2020). 'De relatie tussen de werkomgeving en productiviteit'

De basis van het splitsen van je computerscherm (macOS)

Heb je een MacBook of iMac? Dan is het mogelijk om je twee apps naast elkaar te gebruiken via de functie 'Split View'. Hier is een stapsgewijze handleiding voor het splitsen van je computerscherm op een Mac.

1. Open de juiste apps en ga naar Mission Control

Zorg dat je de applicaties al hebt geopend die je op het gesplitste scherm wilt weergeven. Dit is bijvoorbeeld een webbrowser en een tekstverwerker, of twee of meer andere programma's.

Mission Control is een functie op macOS die je helpt bij het beheren van meerdere bureaubladen en vensters. Je opens Mission Control op verschillende manieren:

  • Veeg met drie of vier vingers omhoog op je trackpad (afhankelijk van je instellingen).
  • Druk op de F3-toets (of de Control + Up pijltoets).
  • Klik op het Mission Control-pictogram (drie overlappende vensters) in je Dock.

2. Bureaubladen en vensters

In het menu van Mission Control, zie je bovenaan het scherm een overzicht van je huidige bureaubladen en open vensters. Volg deze stappen om een venster naar een nieuw bureaublad te slepen:

  1. Sleep het venster dat je wilt splitsen naar de bovenkant van het scherm, waar je de bureaubladen ziet.
  2. Plaats het venster bovenaan het scherm, op het bureaublad waar je het wilt plaatsen.

Druk op de Control + Left (ofwel de linkerpijltoets) of Control + Right (ofwel rechter pijltoets) om tussen bureaubladen te schakelen.

3. Pas het formaat van de vensters aan [Optioneel]

Om de grootte van de vensters aan te passen, beweeg je de aanwijzer naar de rand van een venster. Je cursor verandert in een dubbele pijl. ↔️ Klik en versleep deze om het venster groter of kleiner te maken.

Alternatieve manier om Split View te activeren

Er is ook nog een andere manier om twee vensters naast elkaar te plaatsen. Eerst open je de programma's die je naast elkaar wilt zetten. Sleep de muisaanwijzer naar het groene bolletje in de linkerbovenhoek van het venster. Na enkele seconden vouwt een menu uit. Kies voor 'Plaats venster links van scherm' of 'Plaats venster rechts van scherm' om Split View te activeren.

Veelgestelde vragen over het splitsen van computerschermen

In deze sectie beantwoord ik enkele van de meest voorkomende vragen over het splitsen van computerschermen. Hopelijk helpt dit je verder!

Kan ik mijn scherm in meer dan twee delen splitsen?

Absoluut! De meeste moderne besturingssystemen bieden de mogelijkheid om je scherm in meerdere delen te splitsen. Het exacte proces verschilt, afhankelijk van je besturingssysteem. Lees hiervoor de handleiding van het besturingssysteem – of onze handige gidsen!

Hoe pas ik de grootte van de gesplitste schermen aan?

Dit is vrij eenvoudig. Zodra je scherm is gesplitst, zie je een scheidingslijn tussen de twee vensters. Plaats je cursor op deze lijn. De cursor verandert hiermee in een dubbele pijl. Klik en sleep hiermee de lijn naar links of rechts om de grootte van de vensters aan te passen.

Waarom werken mijn sneltoetsen niet voor het splitsen van mijn scherm?

Er zijn verschillende redenen waarom je sneltoetsen niet werken. Mogelijk is de functie voor sneltoetsen in je besturingssysteem uitgeschakeld, vervult de sneltoets in kwestie een andere functie, of misschien werkt je toetsenbord niet goed.

Zelf had ik ooit een probleem met mijn sneltoetsen en de oorzaak was een stukje vuil in het toetsenbord. Probeer daarom ook je toetsenbord schoon te maken.

Conclusie

Met het splitsen van je computerscherm kies je voor een productieve werkwijze die multitasking mogelijk maakt. Stel je voor: het bijhouden van je e-mails terwijl je een interessante online conferentie bijwoont, of het ontwerpen van een presentatie terwijl je gelijktijdig inspirerende ideeën opzoekt – allemaal een stuk makkelijker met een gesplitste monitor!

Met deze handleiding heb je de middelen in handen om dit snel en moeiteloos voor elkaar te krijgen. Dus waarom wacht je nog? Splits je scherm en ontdek een nieuwe manier van productief zijn. Succes!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Rowena is 30 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zichzelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie, webdesign en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van haar hond en gamet ze graag op haar Xbox.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross