Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Help, mijn Oordopjes zijn Nat Geworden: Wat Nu?

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

4 min leestijd

Je oordopjes zijn nat geworden. Wat nu? Allereerst, maak je geen zorgen! Dit is een situatie die je makkelijk oplost. Of het nu je favoriete earbuds zijn die na een intensieve loop in de regen doorweekt zijn, of je AirPods die een ongeplande duik in de wasbak namen: ik ben hier om je te helpen.

In dit artikel deel ik handige en effectieve manieren om je oordopjes te redden van waterschade. Ontdek ook de mythen en de feiten over de befaamde 'rijstmethode' om natte elektronica te drogen. Laten we beginnen!

Belangrijke punten:

  • Snel handelen is cruciaal als je oordopjes nat zijn geworden om permanente schade te voorkomen.
  • Gebruik geen warmtebronnen om je oordopjes te drogen en probeer ze niet te gebruiken, voordat ze volledig droog zijn.
  • Speciale droogdoekjes en het laten drogen op een goed geventileerde plek zijn effectieve methoden om je natte oordopjes te drogen.

Eerste hulp bij natte oordopjes

Blijven je oordopjes uit je oren vallen en zijn ze eindelijk in een plas water beëindigd? Geen paniek! De eerste stap is snel handelen. Hoe sneller je reageert, hoe groter de kans dat je oordopjes het overleven.

Verwijder ze direct uit het water en droog ze af met een zachte doek. Vermijd het gebruik van warmte, zoals een haardroger. Hoe verleidelijk het gebruik van warmte ook klinkt om het droogproces te versnellen: dit beschadigt je oordopjes.

Vergeet niet om ze uit te schakelen en los te koppelen van je apparaat om kortsluiting te voorkomen. Als je merkt dat ze pijn doen na dit incident, lees dan onze gids over waarom mijn oordopjes pijn doen.

Draadloze en bedrade witte in-ear oordopjes op houten tafel

Het belang van direct handelen

Water beschadigt gemakkelijk de kleine, gevoelige componenten van de complexe oordopjes. Als het water in de binnenkant van de oordopjes terechtkomt, kan dit de elektronica eroderen en permanente schade veroorzaken. Hoe sneller je ze uit het water haalt en begint met drogen, hoe beter!

Wat je niet moet doen als je oordopjes nat zijn geworden

Er zijn een paar dingen die je absoluut niet moet doen als je oordopjes nat zijn. ⤵️

  1. Zet ze niet aan en gebruik ze niet vóór ze volledig droog zijn. Dit leidt in no-time tot kortsluiting.
  2. Hoe verleidelijk het ook mag zijn: gebruik geen warmtebronnen, zoals haardrogers, magnetrons of zelfs ovens om ze te drogen.

Hoe droog je natte oordopjes op de juiste manier?

Er zijn verschillende manieren om je natte oordopjes te drogen. De eenvoudigste en veiligste methode is om ze af te drogen met een zachte, droge doek. Vergeet niet: zachte bewegingen zijn waar je naar op zoek bent. Je wilt niet het risico lopen dat je je in-ear oordopjes verder beschadigt.

Schud het water voorzichtig eruit en leg ze vervolgens op een droge, goed geventileerde plek. Zelf leg ik de oordopjes voor een ventilator, zodat er een flinke luchtstroom is.

Je hebt vast ooit de tip gekregen om elektronica in een afgesloten bak met rijst te leggen. Onderzoek toont echter aan dat silica-gel of zelfs couscous effectiever het resterende vocht absorbeert.1 Algemeen Dagblad (2021). 'Nee, je moet een natte smartphone niet in rijst leggen'

Wat te doen als je oordopjes nog steeds niet werken?

Het is de nachtmerrie van elke muziekliefhebber: je oordopjes zijn nat geworden, je hebt alles geprobeerd, maar ze werken nog steeds niet. Wat nu? Waarschijnlijk is het tijd om een nieuw paar goede oordopjes te scoren.

Er zijn tal van geweldige draadloze oordopjes op de markt die bovendien waterbestendig zijn en een geweldige geluidskwaliteit bieden. Wie weet: misschien vind je wel een nieuw paar dat je nog meer bevalt dan je oude. 👀

man in een winkel kijkt naar rek vol oordopjes

De rol van garantie bij waterschade

Laat ik je eerst iets vertellen over garantie en waterschade. Fabrikanten geven vaak garantie op hun producten, maar waterschade valt hier meestal niet onder.

Toch is het de moeite waard om dit na te vragen bij de winkel waar je de oordopjes gekocht hebt, vooral als je oordopjes een passende IP-certificering hebben, zoals IP65 of beter.2Belsimpel (n.d.) 'Dossier stof- en waterdichtheid' Als consument heb je recht op een deugdelijk product dat voldoet aan de beloftes van de fabrikant!

Reparatieopties voor beschadigde oordopjes

Als je oordopjes nat zijn geworden en niet meer werken, kun je ze misschien nog laten repareren. Breng ze hiervoor naar een gespecialiseerd reparatiebedrijf. Daar proberen ze de waterschade te herstellen.

Het is lastig te zeggen wat de kosten en tijdsduur van deze reparatie zijn, en een succesvolle reparatie is bovendien zelden te garanderen bij waterschade. Dit is afhankelijk van het merk en model van je oordopjes en de ernst van de waterschade.

Hoe voorkom je dat je oordopjes nat worden?

Voorkomen is beter dan genezen. Dus hoe zorg je dat je oordopjes niet nat worden?

Tips om je oordopjes droog te houden tijdens het sporten of in de regen

Sport je graag met muziek, of gebruik je je oordopjes in de regen? Dan loop je het risico dat ze nat worden. Gelukkig zijn er manieren om dit te voorkomen!

  • Draag bijvoorbeeld een hoofdband die je zweet opvangt.
  • Gebruik een paraplu of zet je capuchon op als het regent.👌

Conclusie

Water en oordopjes mixen niet; dat weten we nu. Hoewel het nat worden van je oordopjes geen ideaal scenario is, is het niet altijd een doodvonnis voor je geliefde oordopjes. Er zijn effectieve manieren om je oordopjes te redden en te voorkomen dat ze nat worden, zoals je inmiddels weet.

Vergeet niet om altijd voorzichtig te zijn met je oordopjes en dat het beter is om te voorkomen dan te genezen! Wil je meer handige tips leren? Neem dan zeker een kijkje naar andere artikelen op onze website.

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Rowena is 30 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zichzelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie, webdesign en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van haar hond en gamet ze graag op haar Xbox.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross