Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Waarom je Oordopjes Telkens uit je Oor Vallen

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

7 min leestijd

De meesten kennen het wel. Je hebt je oordopjes in, je zit heerlijk in de muziek, en dan voel je dat een van je oordopjes uit je oor valt. Behalve dat het een hinderlijke onderbreking is, loop je het risico dat je je oordopjes voorgoed kwijtraakt, of dat ze in het water belanden. Oeps! 😬

In dit artikel leer je waarom dit gebeurt, en hoe je het eenvoudig aanpakt. Lees vooral verder om te voorkomen dat je oordopjes van elkaar gescheiden raken!

Belangrijke punten:

  • De unieke anatomie van je oor bepaalt hoe goed je oordopjes passen en of ze in je oren blijven zitten.
  • Niet alle oordopjes zijn geschikt voor iedereen, dus de juiste maat kiezen en je oordopjes correct dragen zijn cruciaal.
  • Je oordopjes regelmatig schoonmaken en accessoires als oorhaken helpen je je oordopjes op hun plaats te houden.

De anatomie van je oor en de oordopjes

Het is een feit dat oren uniek zijn. Net als vingerafdrukken heeft iedereen een unieke oorvorm.👂 Dit betekent dat wat voor de één comfortabel is, voor de ander ontzettend onprettig aanvoelt.

Hetzelfde geldt voor oordopjes: wat voor jou werkt, werkt misschien niet voor iemand anders. Dit komt doordat er verschillende soorten oren bestaan, en fabrikanten ontwerpen oordopjes niet om in iedereens oor te passen. Dat is een onmogelijke taak.

Sommige mensen hebben kleinere oren, terwijl anderen grotere oren hebben. Sommigen hebben bredere gehoorkanalen, terwijl anderen nauwer zijn. Al deze factoren hebben invloed op hoe goed je oordopjes passen en of ze in je oren blijven zitten.

Neem bijvoorbeeld AirPods. Zelfs deze hoogwaardige oordopjes van Apple zijn niet voor iedereen geschikt – ik zelf had nogal wat problemen met het vinden van de juiste eartips voor mijn oren! Vraag je je af wat AirPods zijn? Duik dan in de gelinkte gids!

in-ear oordopjes naast een telefoon

Hoe de vorm van je oor de pasvorm van je oordopjes beïnvloedt

De anatomie van je oor speelt een grote rol in hoe je oordopjes passen. Het oor bestaat uit drie delen: de buitenste oorschelp, het middenoor en het binnenoor. De buitenste oorschelp is het deel dat we kunnen zien en waar we veelal onze oordopjes in stoppen.1Struijk audiciens (n.d.). 'Anatomie van het oor'

Als je oorschelpen bijvoorbeeld groter of kleiner zijn dan gemiddeld, of als je gehoorkanalen smaller of breder zijn, heeft dit invloed op de pasvorm van je oordopjes. Daarom is het belangrijk om oordopjes te kiezen die goed passen bij je unieke oorvorm.

Nu kun je niet zomaar een winkel binnenwandelen en vragen of je je beoogde oordopjes kunt passen. Dat heeft te maken met hygiëne. Zou jij trek hebben in een vooraf gedragen setje earbuds? Waarschijnlijk niet.

Dat terzijde: dit betekent dat je goed moet stilstaan bij de hoeveelheid eartips een fabrikant meelevert met in-ear-modellen, alsook welke maten, en van welk materiaal. Let op: dit geldt niet voor half-in-ear-oordopjes!

  • Doorgaans krijg je small, medium en large tips meegeleverd.
  • Veelgebruikte materialen zijn rubber, silicone en traagschuim. Houd hier rekening mee als je allergisch bent voor een van deze materialen!

Waarom alle oordopjes niet voor iedereen geschikt zijn

Niet alle oordopjes zijn hetzelfde. De voornaamste categorieën en hun voor- en nadelen zijn:

  • In-ear-oordopjes gaan direct je gehoorkanaal in, en bieden over het algemeen uitstekende geluidskwaliteit. Het bijkomende voorbeeld is passieve geluidsisolatie, omdat de pasvorm van de eartips je gehoorgang afsluit voor geluid van buitenaf. Dat betekent echter ook dat je van je omgeving afgesloten bent, wat risico's met zich meebrengt tijdens verkeersdeelname.
  • Half-in-ear-oordopjes rusten eerder tegen de opening van je gehoorgang aan, zonder dat er een rubberen, siliconen of traagschuimen tip je gehoorgang in gaat. Dit betekent dat je meer omgevingsgeluiden meekrijgt, wat zowel irritant als handig kan zijn. Het is een stuk veiliger tijdens verkeersdeelname, maar minder prettig in een drukke wachtkamer, bijvoorbeeld.
  • Over-ears, ofwel oordopjes met oorhaken, zijn eerder een soort subtype van een van de bovenstaande. Ze kunnen zowel in je oor zitten, als tegen de opening van je oor aan, of zelfs tegen je slaap (bone conduction). Hoe dan ook: deze modellen hebben een oorhaak die je over en achter je oorschelp plaatst, waardoor ze goed op hun plaats blijven zitten.

Redenen waarom oordopjes uit je oor vallen

Er zijn verschillende redenen waarom oordopjes uit je oor vallen. Sommige van deze redenen hebben te maken met de oordopjes zelf, terwijl andere te maken hebben met hoe je ze draagt. Hier zijn enkele van de meest voorkomende redenen.

De oordopjes zijn niet de juiste maat voor je

Een van de meest voorkomende redenen waarom oordopjes uit je oor vallen, is omdat ze niet de juiste maat hebben. Als je oordopjes te groot of te klein zijn, passen ze niet goed in je oor en vallen ze er gemakkelijk uit.

Niet alle oordopjes worden in slechts één maat geleverd. Sommige merken bieden meerdere maten oordopjes – of minstens eartips – aan, waardoor je zelf de maat kunt kiezen die het beste bij je oren past. Als je merkt dat je oordopjes steeds uit je oor vallen, dan heb je mogelijk de verkeerde maat te pakken.

Doen je oordopjes pijn? Ook dan is het mogelijk dat je een verkeerde maat te pakken hebt – waarschijnlijk een te grote. Probeer een andere maat uit om te zien of dit het probleem oplost!

De juiste maat vinden vergt wat trial and error, maar het is de moeite waard om de perfecte pasvorm te vinden. Met de juiste maat oordopjes schiet je luistercomfort omhoog, klinkt je muziek beter, en het allerbelangrijkste: je oordopjes vallen niet uit je oren!

man gebruikt sport oordopjes tijdens hardlopen

Je draagt de oordopjes niet op de juiste manier

Het lijkt misschien simpel, maar de manier waarop je oordopjes draagt, maakt een wereld van verschil. 😉 Vaak plaatsen mensen hun oordopjes verkeerd in hun oren.

Zorg eerst zelf dat de oordopjes goed zijn afgestemd op je oren. De oordopjes moeten stevig in je oor zitten, maar niet zo strak dat ze oncomfortabel zijn. De luidspreker van de oordopjes moet daarbij direct naar je gehoorgang wijzen.

In mijn geval had ik de oordopjes wel diep genoeg in mijn oren, maar de hoek klopte niet. De oordopjes draaien totdat ik ze haast niet meer voelde loste het probleem op. Bovendien vielen ze niet meer uit mijn oren naderhand!

Je doet activiteiten die zorgen dat de oordopjes loskomen

Ben je een sportliefhebber? Dan weet je hoe frustrerend het is als je oordopjes uitvallen tijdens je work-out. Activiteiten als hardlopen, springen of zelfs wandelen kunnen zorgen dat je oordopjes losraken.

Draag tijdens deze activiteiten oordopjes die speciaal ontworpen zijn voor beweging. Sportoordopjes zijn een uitstekende optie, omdat ze een betere grip hebben en bovendien beter bestand zijn tegen zweet.

Hoe je de perfecte pasvorm vindt voor je oordopjes

Een goede pasvorm is essentieel voor comfort en geluidskwaliteit. Het vinden van de perfecte pasvorm kan even duren, maar het is de moeite waard.

Probeer verschillende maten en soorten oordopjes uit. Veel merken bieden verschillende maten dopjes aan, zodat het merendeel van de consumenten zonder moeite de perfecte pasvorm vindt.

De juiste manier om je oordopjes in te brengen

Je oordopjes correct inbrengen is cruciaal. 👇

  • Trek je oor iets omhoog en naar achteren om je gehoorgang te openen.
  • Plaats vervolgens de oordop in je oor.
  • Draai hem zachtjes tot hij stevig zit en je hem idealiter nauwelijks meer voelt zitten.

Een veelgemaakte fout is het te diep inbrengen van de oordopjes. Dit kan oncomfortabel zijn en kan zelfs je gehoor beschadigen. Wees dus voorzichtig!

Tips voor het kiezen van de juiste maat oordopjes

Het kiezen van de juiste maat oordopjes is een gevoelskwestie. Hier zijn geen harde regels voor, behalve dat je gekozen maat comfortabel aanvoelt – zowel van het oordopje zelf als de eventuele tip die eraan vast zit.

Probeer verschillende maten uit en kies degene die het comfortabelst is en het beste in je oor blijft zitten. In-ear-oordopjes bieden een betere geluidsisolatie en passen direct in de gehoorgang, zijn in-ear-oordopjes een geweldige optie.

Zwarte draadloze oordopjes in hun oplaadhoesje

Extra tips om te voorkomen dat je oordopjes uit je oor vallen

Tot slot zijn hier enkele extra tips die je kunnen helpen om je oordopjes op hun plaats te houden.

Probeer je oordopjes regelmatig schoon te maken. Oorsmeer en vuil kunnen de grip van de oordopjes verminderen en zorgen dat ze uitvallen. Maak je oordopjes daarom regelmatig schoon met een zachte doek, en eventueel een beetje isopropyl alcohol.

Als je de eartips van je in-ears versleten zijn, is het nuttig ze te vervangen. Deze kunnen na verloop van tijd hun vorm verliezen, waardoor ze minder goed in je oor passen. Je kunt ze hierna niet alsnog in de juiste vorm 'dwingen', maar gelukkig zijn vervangende tips doorgaans lekker goedkoop! 🪙

Probeer oorhaken of oorclips voor extra stabiliteit

Iedereen die weleens heeft gerend met oordopjes in, weet hoe vervelend het is als ze uit je oren vallen. De oplossing? Oorhaken of oorclips. Deze handige accessoires zorgen voor extra stabiliteit en houden je oordopjes op hun plek, zelfs tijdens intensieve activiteiten.

Merken als Beats en Bose bieden oordopjes met ingebouwde oorhaken die zowel comfortabel als effectief zijn, maar je kunt ook losse oorhaken kopen die je aan bijvoorbeeld je AirPods kunt koppelen. Probeer het eens, je merkt het verschil!

Overweeg draadloze oordopjes voor meer bewegingsvrijheid

Bekabelde oordopjes hebben het bijkomende probleem dat de kabel achter van alles en nog wat blijft hangen als je niet voorzichtig bent. Als dit jou ook overkomt, overweeg dan vooral draadloze oordopjes.

Deze geven je meer bewegingsvrijheid, en het scheelt je bovendien een dagelijks gevecht met een kabel die in de knoop is geraakt! Merken als Apple met hun AirPods en Samsung met hun Galaxy Buds hebben hoogwaardige draadloze oordopjes die goed in je oren blijven zitten.

Conclusie

Na het lezen van dit artikel hoop ik dat je oordopjes nooit meer uitvallen! Kies het juiste formaat, doe ze op de correcte manier in je oor en gebruik eventueel oorhaken als de voorgaande tips je probleem niet oplossen.

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Is er iets wat ontbrak? Laat het dan hier onderaan weten. Veel luisterplezier!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Julian heeft reeds een master klinische neuropsychologie afgerond. Behalve het duiken in andermans hoofd, doet hij dat ook graag in het schrijven en tech. Inmiddels kan hij deze passies bundelen en schrijft hij al lange tijd voor Wifiwijs en Technerds.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross