Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

De Ultieme Gids voor het Reinigen van je Oordopjes

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

6 min leestijd

Het reinigen van je oordopjes, een taak die veel mensen over het hoofd zien. Heb je er zelf ooit bij stil gestaan? Ik zou het je wel aanraden, en de reden is simpel: om je favoriete muziek op zijn best te laten klinken en om de levensduur van je oordopjes te verlengen.

Het helpt zelfs om mogelijke oorinfecties te voorkomen. Klinkt belangrijk, nietwaar? Dat is het ook! Laat me je door dit proces leiden. Het is makkelijker dan je denkt. Laten we deze reis samen beginnen.

Belangrijkste punten samengevat:

 • Reinig je oordopjes regelmatig voor een optimale luisterervaring en om gezondheidsrisico's te vermijden.
 • Gebruik een zachte doek en een droge tandenborstel voor het reinigen en vermijd het gebruik van water of scherpe voorwerpen.
 • Onderhoud en opslag zijn essentieel voor de levensduur van je oordopjes. Bewaar ze in een hoesje en rol het snoer losjes op.

Waarom is het belangrijk om je oordopjes te reinigen?

Je oordopjes reinigen is meer dan een kwestie van esthetiek. Het is een belangrijke stap om je luisterervaring te optimaliseren en mogelijke gezondheidsrisico's te vermijden. Bovendien kan het de levensduur van je oordopjes aanzienlijk verlengen.

De impact van vuile oordopjes op je luisterervaring

Zelfs de kleinste hoeveelheid vuil beïnvloedt de geluidsuitvoer van je oordopjes, wat resulteert in een minder helder en minder krachtig geluid.

In mijn geval stond ik er nooit bij stil mijn oordopjes regelmatig schoon te maken. Het gevolg was een dof geluid waar vooral de hoge tonen het moesten laten gelden. Na het schoonmaken was de geluidskwaliteit weer als vanouds.

Bovendien: als je oordopjes vuil zijn, worden ze oncomfortabel om te dragen. Misschien vroeg je je al af waarom je oordopjes pijn doen – nu weet je dat vuile oordopjes tot pijn en irritatie leiden.

Het belang van hygiëne voor je oren

Schone oordopjes hebben is ook cruciaal voor je oorhygiëne. Vuile oordopjes kunnen leiden tot oorinfecties en andere gezondheidsproblemen. Volgens medische bronnen kan het inbrengen van vuile oordopjes in je oren zomaar bacteriën en schimmels introduceren, wat weer leidt tot oorinfecties.1OSF HealthCare (2022). 'Can earbuds cause ear infection?'

Persoon houdt oplaadcase vast met in-ear oordopjes

Stap-voor-staphandleiding: oordopjes reinigen

Het reinigen van je oordopjes hoeft geen tijdrovende of ingewikkelde taak te zijn. Met de juiste materialen en een beetje geduld, reinig je je in ear-oordopjes en noise-cancelling oordopjes snel en effectief.

1. Benodigdheden voor het reinigen van je oordopjes

Voordat je begint met het reinigen van je AirPods of welke oordopjes dan ook, is het belangrijk om de juiste spullen hiervoor te hebben. Dit omvat:

 • een zachte doek;
 • een tandenborstel met zachte haren;
 • een alcoholoplossing of desinfecterende doekjes;
 • [optioneel] isopropyl alcohol;
 • [optioneel] een wattenstaafje;
 • [optioneel] een tandenstokertje.

2. De oordopjes zachtjes reinigen met een doekje

Begin met het zachtjes afvegen van je oordopjes met een zachte doek. Dit helpt om los vuil en oorsmeer te verwijderen. Wrijf zachtjes om te voorkomen dat je de oordopjes beschadigt.

Optioneel mag je hierbij wat alcohol (isopropyl alcohol of isopropanol) gebruiken om de boel meteen te ontsmetten. Gebruik wel een zeer geringe hoeveelheid om te voorkomen dat je de boel kortsluit, en vermijd eventuele naden van je oordopjes.

Alcohol droogt gelukkig zeer snel op, dus je hoeft je geen zorgen te maken over dat je de oordopjes intensief moet droogvegen naderhand – zolang je het bij de geringe hoeveelheid alcohol hebt gehouden.

3. Gebruik een tandenborstel voor hardnekkig vuil

Je gebruikt een tandenborstel met zachte haren voor hardnekkig vuil en oorsmeer dat niet gemakkelijk met een doekje te verwijderen is. Borstel zachtjes over de buitenkant van de oordopjes en langs de naden om het vuil los te maken.

Houd het droog – De tandenborstel moet droog zijn om te voorkomen dat er vocht via de naden van de oordopjes naar binnen loopt.

4. Oorsmeer verwijderen uit je oordopjes

Als je half in-ear oordopjes hebt, dus zonder rubberen of siliconen tips die in je oren gaan, maak je nu de grill ofwel de mesh schoon. Dit is het 'net' dat voor de speakertjes in de oordopjes zit om vuil van de speakers weg te houden, en dit is ook meteen waar oorsmeer écht vast komt te zitten.

Nu is een goed moment om die alcohol er weer bij te pakken, en deze keer met een wattenstaafje erbij. ⤵️

 1. Doe wat alcohol op dit wattenstaafje – wees wederom zuinig!
 2. Ga hier voorzichtig mee over de grill. Druk er niet op, maar sleep het wattenstaafje rustig erover.
 3. Laat de grill even goed drogen.

Mogelijk moet je deze stap een paar keer herhalen, maar wacht tussentijds altijd tot de boel is opgedroogd voor je er opnieuw met dit wattenstaafje overheen gaat.

Je kunt aanvullend of juist als alternatief ook voorzichtig met een tandenstoker te werk gaan, ervan uitgaande dat je een vaste hand hebt:

 1. Pulk voorzichtig vastzittend oorsmeer los met deze tandenstoker. Wederom: druk niet op de grill, want daarmee beschadig je hem en maak je je oordopjes mogelijk volledig onbruikbaar.
 2. Vergeet ook vooral niet langs de randen te gaan, aangezien zich daar vaak grote hoeveelheden oorsmeer verzamelen.

Eartips van in-ear oordopjes schoonmaken

Als je in-ear oordopjes hebt, zoals AirPods Pro, is het ook zaak je eartips schoon te maken. Deze zijn altijd verwijderbaar, dus haal ze van je oordopjes af, en trakteer ze op een schoonmaakbeurt!

Gebruik wederom een wattenstaafje – droog, om te beginnen – om oorsmeer los te krijgen. In veel gevallen is dit al genoeg om de boel helemaal schoon te maken. Een enkele keer kun je weer uitwijken naar een druppeltje alcohol om het hardnekkige vuil in beweging te krijgen, maar laat deze stap over voor wanneer het écht niet wilt lukken met een droog wattenstaafje!

5. Het snoertje van je oordopjes schoonmaken

Het snoertje is een vaak vergeten onderdeel bij het schoonmaken van oordopjes die nog een kabeltje gebruiken. Maar ook dit onderdeel verdient aandacht. Gebruik een zachte, droge doek om het snoer voorzichtig schoon te maken, en wijk eventueel weer uit naar een druppeltje alcohol. Vermijd het gebruik van water of schoonmaakmiddelen, deze kunnen de kabel beschadigen.

Om kabelbreuk te voorkomen, rol je het snoer losjes op en trek niet aan de kabel als je de oordopjes uit je apparaat haalt, maar aan de plug zelf. Ben je het gedoe met kabels zat? Overweeg dan eens goede draadloze oordopjes. 😉

Hoe onderhoud je je oordopjes voor een langere levensduur?

Als je oordopjes niet goed onderhoudt, zijn ze gevoelig voor schade, maar met de juiste zorg en aandacht gaan ze jaren mee. Het opbergen van je oordopjes in een hoesje voorkomt bijvoorbeeld al veel schade. Daarnaast is het belangrijk om je oordopjes regelmatig te reinigen. Hoe vaak hangt af van de mate van gebruik en de omgeving.

Tips voor het veilig opbergen van je oordopjes

Het opbergen van je oordopjes maakt een groot verschil voor hun levensduur. Een hoesje of etui biedt bescherming tegen stof, vuil en schade. Zorg er ook voor dat je het snoer niet te strak oprolt, want dit beschadigt de kabel al snel.

Elk van deze methoden draagt bij aan het verlengen van de levensduur van je oordopjes. Vallen je oordopjes uit je oor? Overweeg dan grotere oordopjes.

Hoe vaak moet je je oordopjes reinigen?

Het is aan te raden om je oordopjes minstens één keer per week te reinigen. Maar als je ze vaak gebruikt of in een stoffige omgeving bent, is het wellicht nodig om ze vaker te reinigen. Beter te vaak dan te weinig, toch?

Persoon kijkt naar telefoon met draadloze oordopjes in.

Veelgemaakte fouten bij het reinigen van oordopjes

Het reinigen van oordopjes lijkt eenvoudig, maar er zijn een paar valkuilen waar je op moet letten. Het gebruik van te veel water of het reinigen met scherpe voorwerpen is bijvoorbeeld schadelijk voor je oordopjes.

Maar wees gerust, met de juiste technieken en hulpmiddelen is het reinigen van je oordopjes een fluitje van een cent.

Wat je absoluut moet vermijden bij het reinigen van je oordopjes

Bij het reinigen van je oordopjes zijn er een paar dingen die je absoluut niet moet doen. Gebruik geen water, en wees voorzichtig met vloeistoffen als alcohol. Als je met bijvoorbeeld tandenstokers aan de haal gaat, wees er dan zeker van dat je hand hier stabiel genoeg voor is. Ben je hier niet zeker van, vermijd deze optie dan volledig.

Conclusie

Nu weet je hoe je je oordopjes kunt reinigen en onderhouden. Belangrijker nog, je begrijpt nu waarom het essentieel is voor je luisterervaring en je gezondheid. Nu is het aan jou. Maak van het reinigen van je oordopjes een wekelijkse routine en geniet van je muziek als nooit tevoren!

Vergeet niet om ons te laten weten hoe het gaat. We horen graag van je via het formulier onder dit artikel!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Julian heeft reeds een master klinische neuropsychologie afgerond. Behalve het duiken in andermans hoofd, doet hij dat ook graag in het schrijven en tech. Inmiddels kan hij deze passies bundelen en schrijft hij al lange tijd voor Wifiwijs en Technerds.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross