Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Ontdek wat AirPods zijn: een Complete Gids

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

7 min leestijd

Maak kennis met AirPods, de draadloze oordopjes van Apple. 🍏 Deze slimme, draadloze oordopjes doen meer dan je van de gemiddelde oordopjes kunt verwachten. Ze bieden helder, rijk geluid dat je helemaal in de muziek laat opgaan.

Klinkt goed, toch? Maar wat zijn AirPods nu precies? In dit artikel leg ik je precies uit wat AirPods zijn, hoe ze werken en waarom ze zo speciaal zijn.

Belangrijkste punten:

 • AirPods zijn draadloze oordopjes van Apple die bekend staan om hun superieure geluidskwaliteit en slimme functies.
 • AirPods onderscheiden zich van andere draadloze oordopjes door hun automatische connectiviteit met Apple-apparaten en de mogelijkheid om muziek te pauzeren wanneer ze uit de oren worden gehaald.
 • De AirPods hebben een oplaadbaar opbergdoosje, zijn licht en comfortabel, en werken naadloos samen met Siri.

De basis: wat zijn AirPods precies?

Apple maakt draadloze oordopjes en noemt deze AirPods. Deze kleine, krachtige oordopjes bieden een superieure luisterervaring, zonder het gedoe van kabels of verbindingen die je handmatig moet instellingen.

Maar er is meer! In vergelijking met andere draadloze oordopjes op de markt, hebben AirPods enkele unieke eigenschappen die ze onderscheiden.

Ze zijn niet alleen draadloos, maar ook slim. AirPods maken automatisch verbinding met je iPhone, iPad of Mac, en ze pauzeren zelfs de muziek als je ze uit je oren haalt. Bovendien beschikken ze over een oplaadbaar opbergdoosje dat je overal mee naartoe kunt nemen. Erg handig, toch? 😊

Er zijn drie typen AirPods te krijgen:

 1. AirPods, de 'normale', half-in-ears;
 2. AirPods Pro, de in-ear-oordopjes met geavanceerde functies als spatial audio en active noise cancellation (ANC);
 3. AirPods Max, de over-ear-koptelefoon. Dit zijn geen oordopjes.
AirPods Pro in oor

AirPods: meer dan gewone oordopjes

Maar wat maakt AirPods dan zo bijzonder in vergelijking met andere oordopjes? Ten eerste, de geluidskwaliteit. AirPods bieden helder, rijk geluid, waardoor je helemaal in de muziek opgaat. Bovendien hebben ze een ingebouwde microfoon voor telefoongesprekken of spraakopdrachten aan Siri, de spraakassistent van Apple.

Verder werken deze oordopjes naadloos samen met andere producten uit het ecosysteem van Apple, zoals iPhones, iPads, MacBooks, enzovoorts. Sinds ik een iPhone in huis heb gehaald, merk ik dan ook dat ik persoonlijk sneller geneigd ben om ook andere producten van Apple te kiezen, zoals AirPods.

Bovendien helpt Apple je bij gebruik van de AirPods Pro om de beste pasvorm voor je eartips – de rubberen tips die je op de oordopjes zet – te vinden. Dat bespaart je een hoop getwijfel tijdens het kiezen van de geschiktste eartips, waarbij de geluidsisolerende waarde wordt benadrukt.

Ofwel: de hardware en software werken tijdens de test samen om vast te stellen welke pasvorm het meeste geluid van buitenaf blokkeert.

Daarnaast moet ik de batterijduur benoemen. Met één enkele oplaadbeurt kun je tot wel 6 uur muziek luisteren, afhankelijk van of je gebruikmaakt van transparency mode (voor AirPods Pro en Max), ANC (voor AirPods Pro en Max) en spatial audio. Deze functies verbruiken extra batterij, dus wees je daarvan bewust.

En met het oplaaddoosje laad je de AirPods meerdere keren op. Je haalt er op deze manier tot wel 30 uur luistertijd uit!

Wat zijn transparency mode, ANC en spatial audio? – Transparency mode is een functie die toestaat dat je je omgevingsgeluiden meekrijgt. De AirPods Pro en AirPods Max gebruiken hier ingebouwde microfoontjes voor, waarna het geluid via je de speakers in je gehoorgang belandt. ANC is het tegenovergestelde. Hierbij gebruiken de AirPods Pro en AirPods Max gebruiken de microfoons om omgevingsgeluid te herkennen en vervolgens te dempen. Spatial audio volgt de bewegingen van je hoofd, en past je audio daarop aan!

Wie maakt de AirPods en waarom zijn ze zo speciaal?

De AirPods zijn een product van Apple, een bedrijf dat bekend staat om zijn innovatieve en kwalitatief hoogwaardige producten. Van de iPhone tot de MacBook, Apple-producten zijn populair vanwege hun design, gebruiksvriendelijkheid en betrouwbaarheid.

De AirPods zijn geen uitzondering. Sinds hun introductie in 2016 zijn ze enorm populair en hebben ze de markt voor draadloze oordopjes revolutionair veranderd. Maar waarom zijn ze zo speciaal?

Waarom AirPods anders zijn dan andere draadloze koptelefoons en oordopjes

Veel draadloze koptelefoons zijn op de markt, maar de AirPods onderscheiden zich door hun slimme functies. Denk aan automatisch pauzeren als je ze uit je oren haalt, of het snel omschakelen tussen verschillende apparaten.

Daarnaast is de gebruiksvriendelijk in samenwerking met andere Apple-apparatuur een ontzettend groot voordeel. Mij zie je niet snel meer met oordopjes van andere merken priegelen om de verbinding met mijn iPhone aan te gaan!

Bovendien bieden AirPods een geweldige geluidskwaliteit, met rijke bastonen en heldere hoge tonen. Met de nieuwste generaties van de AirPods Pro geniet je ook van ruimtelijke audio, transparency mode en ANC. Kortom: de AirPods bieden een unieke luisterervaring die je bij andere koptelefoons niet snel zult vinden.

Tenslotte: wat als deze oordopjes nat zijn geworden? Schiet vooral niet in de stress, want AirPods zijn spatwaterbestendig!

man gebruikt sport oordopjes tijdens hardlopen

Hoe werken AirPods?

AirPods zijn slimme, draadloze oordopjes, maar hoe werken ze precies? Laten we dat eens nader bekijken.

Het gemak van draadloos: hoe AirPods verbinden met apparaten

AirPods maken verbinding met je apparaten via Bluetooth. Zodra je het doosje opent, detecteert een ander Apple-apparaat de AirPods automatisch. Selecteer 'Verbind' en voilà, je bent klaar om te luisteren! Geen gedoe met kabels of ingewikkelde instellingen. Het verbindingsproces is zo eenvoudig en gebruiksvriendelijk dat zelfs je oma het kan doen! 🎧

Wil je ze met een Android-telefoon gebruiken, of welk ander non-Apple-apparaat dan ook? Dat is ook mogelijk, maar dan moet je alsnog de verbinding handmatig via je instellingen aan de praat krijgen. Dit gaat overigens ook ten koste van enkele handige features, zoals:

 • toegang tot Siri;
 • dubbel-tik-functionaliteit (commando's geven via de oordopjes zelf);
 • oordetectie (waardoor muziek automatisch stopt als je een oordopje uit doet);
 • toegang tot het batterijpercentage op je verbonden apparaat.

Ofwel: toegang tot deze vier functies bovenop de supersimpele connectiviteitsopties krijg je exclusief als je de AirPods met een ander Apple-apparaat verbindt.

De magie van het opbergdoosje: opladen en opbergen

Het oplaadproces is net zo eenvoudig. Plaats je AirPods in het opbergdoosje en ze beginnen automatisch op te laden!

Geen gedoe met kabels of stopcontacten. Het doosje zelf laad je op met:

 • via een Lightning-kabel (AirPods; AirPods Pro 1st gen)
 • via draadloos opladen (AirPods 2nd gen of later; AirPods Pro van alle generaties)
 • via usb-c (AirPods Pro 2nd gen of later)

Verschillende generaties van AirPods

AirPods hebben sinds hun introductie in 2016 een hele evolutie doorgemaakt. Apple heeft ze voortdurend verbeterd en aangepast om aan de behoeften van de gebruikers te voldoen.

Van AirPods 1 tot 3: de evolutie van de AirPods

De eerste generatie AirPods zette de standaard voor draadloze oordopjes. De tweede generatie verbeterde de prestaties en de derde generatie introduceerde ruimtelijke audio en een langere batterijduur. Elke generatie heeft zijn eigen kenmerken en verbeteringen, maar ze hebben allemaal hetzelfde doel: het leveren van hoogwaardig, draadloos geluid. 🎵

AirPods Pro: wat maakt deze versie 'pro'?

De AirPods Pro gaan nog een stap verder. Ze bieden actieve ruisonderdrukking (ANC), transparency mode, een aanpasbare pasvorm en een superieure geluidskwaliteit.

Deze geavanceerde functies maken de AirPods Pro ideaal voor muziekliefhebbers en professionals die het beste van het beste willen. Als je op zoek bent naar het neusje van de zalm onder de draadloze oordopjes, dan zijn de AirPods Pro voor jou.

Wat is een AirPod? De kenmerken uitgelegd

Een AirPod is een klein, draadloos oordopje, ontworpen door Apple. Ze zijn bijzonder vanwege hun onderscheidende ontwerp en superieure geluidskwaliteit. Dat ontwerp maakt het soms wel lastig om deze oordopjes goed in je oren te krijgen.

Als je merkt dat je oordopjes uit je oor vallen of dat je oordopjes pijn doen, lees dan vooral over de trucjes waarmee je dit voorkomt, in het gelinkte artikelen.

AirPods zijn gelukkig wél volledig draadloos, wat betekent dat er geen kabels zijn om in de knoop te raken of om je te beperken in je bewegingen. Dit draagt bij aan hun comfort en gebruiksgemak.

Hoe dan ook: AirPods werken met geavanceerde technologie. Ze overleggen daarmee hoogwaardige geluidskwaliteit en hebben een reeks functies die het gebruik ervan intuïtief en handig maken.

Persoon kijkt naar telefoon met draadloze oordopjes in.

AirPods kopen: waar moet je op letten?

Als je overweegt om AirPods te kopen, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Van het controleren van de echtheid tot het overwegen van je specifieke behoeften, het is belangrijk om een weloverwogen keuze te maken.

Kooptips voor je eerste paar AirPods

Bij het kopen van je eerste paar AirPods moet je rekening houden met factoren:

 • Prijs. De 'normale' AirPods zijn de goedkoopste in de reeks, gevolgd door de geavanceerdere AirPods Pro en de over-ear-koptelefoon, de AirPods Max. Als je budget beperkt is, maar je per se een over-ear-koptelefoon wilt (en wel van Apple), dan moet je misschien nog even doorsparen!
 • Compatibiliteit met je apparaten. Zoals gezegd: Apple-apparatuur werkt uitstekend samen met elkaar. Je loopt pas tegen teleurstellingen aan als je je AirPods aan bijvoorbeeld een Android-smartphone of een Windows-tablet wilt koppelen.
 • Je persoonlijke luisterbehoeften. Zoek je simpele oordopjes die muziek spelen, maar heb je niet per se behoefte aan ANC? Dan zijn de 'normale' AirPods een uitstekende optie. Wil je wél ANC en dreunende bastonen in een draagbaar pakket? Ga dan voor de AirPods Pro. Zoek je een model dat over je oren past, in plaats van erin? Dan ga je voor de AirPods Max!

Sta ook stil bij welke functies de verschillende generaties bieden, zoals de oplaadopties waar ik het net over had!

Hoe weet je of AirPods echt zijn?

Wist je dat er ook neppe AirPods in de omloop zijn? Er zijn een paar manieren om te controleren of een paar AirPods echt is. Let op de fysieke kenmerken, zoals het gewicht, de afwerking en het logo van Apple. Het verpakkingsmateriaal geeft ook aanwijzingen.1 iCulture (2022). 'Neppe AirPods herkennen: zo voorkom je oplichting door namaak.'

Vergeet niet dat echte AirPods altijd samenwerken met de officiële Apple-software. Échte AirPods in samenwerking met andere Apple-apparaten leveren daarmee de beste luisterervaring en geven je toegang tot de volledige productondersteuning van Apple.

Conclusie

AirPods zijn meer dan alleen maar oordopjes! Ze zijn een combinatie van innovatief design, superieure geluidskwaliteit en slimme technologie. Van automatische verbinding met je apparaten tot touch-bediening en ruisonderdrukking, de AirPods bieden een unieke luisterervaring die je bij andere oordopjes niet snel zult vinden.

Of je nu overweegt om je eerste paar te kopen of je wilt meer weten over dit innovatieve product, ik hoop dat dit artikel nuttig voor je was. 😊 Maar, voordat je ze in je oren steekt, is het een goed idee om je oordopjes te reinigen.

Wil je nog meer ontdekken? Voel je vrij om meer artikelen op onze website te lezen. Succes!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Julian heeft reeds een master klinische neuropsychologie afgerond. Behalve het duiken in andermans hoofd, doet hij dat ook graag in het schrijven en tech. Inmiddels kan hij deze passies bundelen en schrijft hij al lange tijd voor Wifiwijs en Technerds.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross