Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Waarom Geen Powerbank in je Koffer als je met het Vliegtuig Gaat?

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

4 min leestijd

Ga je binnenkort vliegen en ben je van plan je powerbank mee te nemen? Houd die dan in je handbaggage, want in een koffer in het ruim mag niet! Waarom mag je geen powerbank in de koffer?

Nou, powerbanks zijn compacte energiebronnen, echte redders in nood als je telefoon of tablet bijna leeg is, maar er schuilt ook een duister kantje aan.

De lithiumbatterijen die ze bevatten kunnen oververhitten of exploderen, vooral als ze aan bepaalde omstandigheden worden blootgesteld. Dit leidt in sommige situaties tot serieuze veiligheidsproblemen, vooral wanneer je met een vliegtuig reist.

Belangrijke punten:

  • Powerbanks bevatten bijna allemaal lithiumbatterijen die bij beschadiging, oververhitting of kortsluiting brandgevaarlijk zijn.
  • Regelgeving rondom powerbanks in vliegtuigen verschilt per luchtvaartmaatschappij, maar over het algemeen mogen powerbanks alleen in de handbagage.

De risico's van powerbanks in je ruimbagage

Powerbanks vormen een potentieel risico in de ruimbagage. Waarom? Ze bevatten lithiumbatterijen. Lithiumbatterijen zijn krachtig, en dat maakt ze perfect om je smartphone of tablet op te laden, maar tegelijkertijd ook gevaarlijk.

Een batterij kan door beschadiging, oververhitting of kortsluiting in brand vliegen of exploderen. Stel je voor: je powerbank zit in je koffer, diep in het ruim van een vliegtuig. Er is geen goed toezicht op dat moment als er iets met de powerbank aan de hand is – hoeveel schade kan zo'n in brand gevlogen powerbank wel niet aanrichten als het niet bijtijds opgemerkt wordt?

Wat te doen als powerbank het niet meer doet

Het gevaar van lithium in powerbanks

Lithium is een licht metaal dat zeer reactief is. Het reageert heftig bij contact met water en lucht. Hierdoor is het brand- en explosiegevaarlijk, vooral bij hoge temperaturen of druk. Nu is de luchtdruk in het ruim waar de koffers belanden ongeveer gelijk aan dat in de cabine waar jij en de andere passagiers zitten.

Maar vraag jezelf dit af: áls zo'n powerbank in brand vliegt, is het dan niet handiger dat een steward of stewardess hier direct op kan reageren, in plaats van dat de brand zich eventueel rustig verspreid tussen alle baggage?

Man met rugzak controleert hurkend zijn bagage

Regelgeving rondom powerbanks in het vliegtuig

Er zijn regels opgesteld voor het vervoeren van powerbanks in vliegtuigen om de veiligheid van alle passagiers te waarborgen. Deze regels verschillen per luchtvaartmaatschappij, maar in het algemeen geldt: powerbanks mogen alleen in de handbagage, niet in de ruimbagage. Dit komt door de eerder genoemde risico's.

Je merkt in de cabine problemen sneller op en je grijpt sneller in. In het ruim is dat een stuk lastiger. Persoonlijk vind ik het ook veel fijner om de powerbank bij de hand te hebben. En vergeet niet, een goede powerbank of solar powerbank voldoet altijd aan de veiligheidsvoorschriften.

Hoeveel powerbanks mag je meenemen in het vliegtuig?

Hoe zit het met je handbagage? Het beleid van luchtvaartmaatschappijen varieert, maar de meeste – KLM bijvoorbeeld – staan toe dat je powerbanks in je handbagage meeneemt.

De IATA, een internationale luchtvaartorganisatie, heeft beperkingen gesteld aan de capaciteit van de powerbanks die je mag meenemen. Je meet dit in wattuur (Wh). Je hanteert hierbij idealiter de vuistregel dat maximaal 2 powerbanks met een totale maximumcapaciteit tot 100 Wh zijn toegestaan.1IATA (n.d.). 'Traveling with Portable Electronic Devices (PEDs)'

Het is bovendien altijd een goed idee om de specifieke regels van je luchtvaartmaatschappij te controleren, voordat je vertrekt. ✈️

Wat is mAh bij een powerbank?

Powerbank in je handbagage of rugzak

Niet alleen mag je je powerbank in je handbagage of rugzak dragen, het is ook veiliger. In het onwaarschijnlijke geval dat je powerbank oververhit raakt, ben je er tenminste bij om snel actie te ondernemen.

Wat te doen als je toch je powerbank in je koffer hebt gestopt?

Het kan gebeuren dat je per ongeluk je powerbank in je koffer stopt. Maar wat gebeurt er dan? Een scanner haalt tijdens de veiligheidscontrole je bagage en koffer door. Als ze een powerbank detecteren in de ruimbagage, zorgt dit voor problemen. Je powerbank wordt dan in beslag genomen en eventueel ontvang je zelfs een boete.

Tips om problemen op het vliegveld te voorkomen

Om problemen op het vliegveld te voorkomen, is het belangrijk om je bagage dubbel te controleren, voordat je vertrekt. Zorg dat je powerbank in je handbagage zit en niet in je koffer. Wees je bewust van de regels en voorschriften rondom het vervoeren van powerbanks in het vliegtuig!

Waar kun je je powerbank weggooien als deze niet meer werkt?

Conclusie

Dus, waarom geen powerbank in de koffer? Eenvoudig: vanwege veiligheidsredenen. Het is niet toegestaan om je powerbank in de ruimbagage van een vliegtuig te stoppen vanwege de mogelijke gevaren die verbonden zijn aan lithiumbatterijen. Het is belangrijk om de veiligheidsvoorschriften en regelgevingen te respecteren.

Als je je powerbank in je handbagage houdt en je goed bewust bent van de capaciteitslimieten en voorschriften, dan is er niets om je zorgen over te maken. Reizen met een powerbank is nog steeds mogelijk en absoluut handig, zolang je het op de juiste manier doet. Vergeet niet, veiligheid eerst!️

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Rowena is 30 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zichzelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie, webdesign en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van haar hond en gamet ze graag op haar Xbox.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross