Ook powerbanks begeven het ooit op een dag. Hopelijk heb je er lang van kunnen genieten, maar dan nu die belangrijke vraag: "waar kan ik mijn powerbank weggooien?" Ik kan je al vertellen dat het niet de normale prullenbak is.
Inhoudsopgave
Powerbanks horen niet thuis in het algemene afval. Ze bevatten immers een batterij, een chemisch product dat potentieel gevaarlijk is en het milieu schaadt als dit niet op een correcte wijze wordt verwerkt.
Net als het gevaar bij het vervoer van powerbanks in een vliegtuig, is ook het achteloos weggooien van deze apparaten een risico. Het goede nieuws? Met de juiste informatie en een beetje inzet, speel je een cruciale rol in de oplossing. Ik beloof je dat je na het lezen hiervan precies weet wat je moet doen.
Belangrijke punten:
- Je mag powerbanks die lithium-ionbatterijen bevatten en gevaarlijk zijn als ze beschadigd raken, niet zomaar in de prullenbak gooien.
- Onjuiste afvalverwerking kan leiden tot ernstige milieuschade en gezondheidsproblemen.
- Er zijn specifieke inleverpunten waar je oude accu's en batterijen kunt inleveren, en het correct inleveren van je powerbank draagt bij aan een duurzamere wereld.
Waarom je powerbank niet zomaar in de prullenbak mag
Het lijkt misschien makkelijk, je powerbank in de prullenbak gooien als deze niet meer werkt. Maar wist je dat dit behoorlijk gevaarlijk kan zijn? Het grote merendeel van de powerbanks bevat een lithium-ion-batterij of een lithium-polymerbatterij, en deze kunnen ontploffen of brand veroorzaken als ze beschadigd raken.
Denk maar eens aan de regels rondom het vervoeren van een powerbank in het vliegtuig. Er zijn strikte regels voor waarom geen powerbank in de koffer mag en dat is niet zonder reden.
Daarnaast is het weggooien van een powerbank in de prullenbak schadelijk voor het milieu. De batterijen in de powerbank bevatten chemische stoffen die schadelijk zijn als ze in het milieu terechtkomen. Ik kan het belang van verantwoord recyclen dan ook niet genoeg benadrukken.
De gevaren van batterijen in de vuilnisbak
Batterijen in de vuilnisbak gooien leidt al snel tot lekkage van schadelijke chemische stoffen. Deze stoffen komen in het grondwater terecht en vervuilen zo het milieu en onze drinkwatervoorziening. Bovendien zijn de chemische stoffen in de batterijen schadelijk voor dieren die in contact komen met het afval.
Je beschouwt powerbanks als klein chemisch afval (KCA) en daarom mogen ze niet bij het huishoudelijk afval. Dit komt door de batterij in de powerbank. Deze bevat – net als een solar powerbank en ieder ander type batterij – stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu en onze gezondheid.
Wat te doen met je kapotte powerbank
Als je powerbank kapot is, is het belangrijk om deze op de juiste manier te behandelen. Zorg dat je powerbank niet meer aan de oplader ligt. Een powerbank opladen die defect is, kan gevaarlijk uitpakken in verband met opwarming van de accu.
Veilig omgaan met een defecte powerbank
Zorg dat je de powerbank op een veilige plaats bewaart, buiten het bereik van kinderen en huisdieren. Als de powerbank lekt, vermijd dan contact met de vloeistof. Deze is irriterend voor de huid en ogen en leidt in de ergste gevallen tot ernstige schade aan je ogen en huid.
Bij lekkage van de powerbank gebruik je handschoenen om deze te hanteren en plaats de powerbank in een plastic zak. Breng de powerbank zo snel mogelijk naar een inzamelpunt voor klein chemisch afval.
Als je powerbank het niet meer doet, maar je hem graag wilt proberen te redden, lees dan ons artikel, powerbank doet het niet meer, voor meer tips!
Bewaren vs. weggooien
Het is een veelvoorkomende vraag: moet ik mijn oude – maar wel werkende – powerbank bewaren of weggooien? Laten we eerst eens kijken naar de voordelen van beide opties:
- Bewaren is handig als back-up, voor het geval je huidige powerbank stuk gaat.
- Weggooien heeft echter ook voordelen. Op deze manier maak je ruimte vrij in je huis en kan een recyclebedrijf grondstoffen uit je powerbank winnen.1Milieu Centraal (n.d.). 'Lege batterijen en accu's inleveren'
Bovendien: als je al even nieuwsgierig bent naar de werking van een draadloze powerbank en je oog hebt laten vallen op een model dat draadloos oplaadt, is het interessant om je oude powerbank te vervangen door een nieuwer, draadloos model. Zelf heb ik zo'n model dat draadloos laadt, en kom de dag niet meer door zonder!
Mijn advies? Als je powerbank nog goed werkt, bewaar hem dan als reserve. Is hij defect of verouderd? Lever hem dan in voor recycling.
De juiste plekken om je powerbank in te leveren
Het weggooien van een powerbank doe je niet zomaar in de prullenbak. Er zijn specifieke inleverpunten waar je oude accu's en batterijen inlevert. Winkels en supermarkten hebben vaak een inleverbak. Zelf lever ik batterijen in wanneer ik boodschappen ga doen; dat is wel zo makkelijk.
Ook de gemeentelijke milieustraat neemt oude accu's en batterijen in. Daarbij komt dat ze vaak meer afvalstromen aannemen, dus kun je gelijk al je afval in één keer kwijt.
Wil je meer weten over de capaciteit van powerbanks? Lees dan eens dit artikel over wat mAh is bij een powerbank. Ben je op zoek naar een nieuwe powerbank? Check dan deze powerbank-tips!
Praktische tips om je powerbank verantwoord weg te gooien
Het is belangrijk om de juiste stappen te volgen bij het weggooien van je powerbank. Hier zijn enkele tips om je te helpen:
Zorg voor veilige opslag voor je de powerbank wegbrengt
Zorg dat je je powerbank veilig opslaat, voordat je deze weggooit. Bewaar hem op een droge plek, ver weg van hittebronnen en uit de buurt van kinderen en huisdieren. 🔒
Zoek je dichtstbijzijnde inleverpunt
De makkelijkste manier om je dichtstbijzijnde inleverpunt te vinden is door op deze website te kijken. Voer je postcode in en je krijgt een lijst met inleverpunten in je buurt.
Conclusie
Een powerbank weggooien is niet moeilijk! We hebben de problemen besproken die ontstaan als we onze kapotte powerbanks verkeerd weggooien – en, ja, die zijn ernstig. Ik raad je aan om je lokale inleverpunten te verkennen en je oude powerbank daar te in te leveren. Als we allemaal bijdragen, maken we echt een verschil.
Bedankt voor het lezen. Lees vooral verder op onze website voor meer informatie en tips over dit onderwerp en meer.
Was dit artikel behulpzaam?
Bronnen
- 1