Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Het Opladen van een Powerbank in Luttele Minuten

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

6 min leestijd

Heb je ooit het gevoel gehad dat je telefoon altijd leeg raakt op het meest ongelegen moment? 😖 Wanneer je in de trein zit en net die belangrijke e-mail wilt versturen, of tijdens een roadtrip als je muziek luistert en je route volgt. Plotseling gaat je telefoon uit en er is geen stopcontact in zicht.

Hier komt de powerbank om de hoek kijken, je redder in nood! Maar, zoals met elk reddingsmiddel, moet je het voorbereiden: je moet het opladen om je te kunnen helpen.

Belangrijke punten:

  • Je kunt je powerbank opladen met dezelfde lader als die van je smartphone, vaak met een usb-naar-usb-c- of micro-usb-aansluiting.
  • De keuze van de juiste kabel en lader, die passen bij de specificaties van je powerbank, is cruciaal voor een effectief oplaadproces.
  • Het is aan te raden om je powerbank volledig op te laden voordat je hem voor het eerst gebruikt voor een betere prestatie op de lange termijn.

Wat je nodig hebt om je powerbank op te laden

Een goede powerbank is je redder in nood als je batterij bijna leeg is en je hebt geen stopcontact in de buurt. Maar je powerbank moet wel opgeladen zijn om je die onmisbare stroom te leveren.

Je laadt je powerbank op met dezelfde lader als die van je smartphone. Meestal krijg je een kabel meegeleverd bij de powerbank. Dit is vaak een usb-naar-usb-c of een usb-naar-micro-usb-kabel.

De juiste kabels voor je powerbank

Er zijn verschillende soorten kabels die je kunt gebruiken om je powerbank op te laden. De meest voorkomende aansluitingen (die je in je powerbank plugt) zijn usb-c, micro-usb en soms zelfs Lightning.

Het belangrijkste is dat als de fabrikant geen kabel meelevert, je zelf eentje kiest die in de oplaadpoort van de powerbank past. Deze informatie vind je altijd terug in de eigenschappen van de powerbank!

Het opladen van je smartphone gaat meestal met een soortgelijke kabel, maar tegenwoordig kan het ook draadloos. Benieuwd naar hoe een draadloze powerbank werkt? Lees dan hier meer!

De beste lader voor je powerbank

Het kiezen van de juiste lader voor je powerbank is net zo belangrijk als het kiezen van de juiste kabel. Niet alle laders leveren dezelfde laadstroom.

Een lader met een hogere laadstroom (gemeten in ampère) laad je powerbank sneller op. Maar let op: niet alle powerbanks kunnen een hoge laadstroom aan. Kies dus altijd een lader die past bij de specificaties van je powerbank.1BatteriesPlus (n.d.). 'Batteries and Chargers Understanding Volts, Amps & Watts'

Een telefoon wordt opgeladen door een powerbank.

Stap voor stap je powerbank opladen

Het opladen van je powerbank is eenvoudig. Het begint met het aansluiten van je powerbank op de lader met de juiste kabel. Vervolgens steek je de lader in het stopcontact. Je powerbank begint nu met opladen.

Het is een goed idee om je powerbank volledig op te laden voor het eerste gebruik. Hierdoor presteert de batterij van je powerbank op de lange termijn beter. 👍

1. Zorg dat je de juiste apparatuur bij de hand hebt

Wat heb je precies nodig? Allereerst een powerbank, maar daarnaast heb je ook een oplaadkabel nodig die compatibel is met je powerbank en een stroombron, zoals een stopcontact of een laptop.

Het belang van de juiste oplaadkabel is niet te onderschatten. De kabel zorgt voor de overdracht van stroom van de bron naar de powerbank. Een verkeerde kabel kan leiden tot een langzamer laadproces of, in het ergste geval, schade aan je powerbank.

2. Hoe je de powerbank correct aansluit op de lader

  1. Plug de kabel in de stekker, indien het gaat om een losse usb-kabel met een losse stekker die je eerst aan elkaar moet koppelen.
  2. Steek het ene uiteinde van de oplaadkabel in de stroombron.
  3. Steek het andere uiteinde in de powerbank.

Let goed op dat je de kabel correct aansluit. Forceren kan de aansluitingen beschadigen. De powerbank begint nu op te laden, maar je kunt dit controleren door te kijken naar eventuele indicatielampjes op de powerbank. De powerbank ontvangt stroom en wordt opgeladen.

3. Hoelang het duurt om je powerbank volledig op te laden

De tijd die het kost om een powerbank volledig op te laden, varieert en hangt af van verschillende factoren, zoals de capaciteit van de powerbank en de sterkte van de stroombron. Een powerbank met een hoge capaciteit heeft logischerwijs meer tijd nodig om volledig op te laden dan een powerbank met een lagere capaciteit.

Hetzelfde geldt voor de stroombron. Een stopcontact levert meestal meer stroom dan een laptop en zal de powerbank dus sneller opladen, maar de oplader (zowel de stekker als de kabel) moeten hier beide mee overweg kunnen.

Gemiddeld duurt het tussen de 2 en 6 uur om een powerbank volledig op te laden. Benieuwd naar de capaciteit van je powerbank? Bekijk dan onze gids over wat mAh is bij een powerbank.

Tips om je powerbank efficiënter op te laden

Het opladen van een powerbank kan een tijdje duren, maar er zijn enkele tips en trucs die je kunt toepassen om dit proces te versnellen. Probeer bijvoorbeeld je powerbank op te laden via een stopcontact in plaats van een laptop, want een stopcontact levert meestal meer stroom en laad je powerbank dus sneller op.

Hoe je de laadsnelheid van je powerbank verhoogt

Het verhogen van de laadsnelheid van je powerbank is net zo simpel als het gebruik van de juiste oplaadkabel en stroombron. Niet alle kabels en stroombronnen zijn gelijk. Sommige kabels dragen meer stroom over dan andere, wat resulteert in een snellere laadtijd.

Hetzelfde geldt voor stroombronnen. Een stopcontact levert meestal meer stroom dan een laptop. Dus als je wilt dat je powerbank sneller oplaadt, gebruik dan een stopcontact.

Het belang van de capaciteit van je powerbank bij het opladen

De capaciteit van je powerbank speelt een cruciale rol bij het opladen. De capaciteit bepaalt hoeveel stroom je powerbank maximaal opslaat en dus hoe vaak je je apparaat – zoals je smartphone – kunt opladen, voordat de powerbank zelf weer aan de lader moet.

Een powerbank met een hoge capaciteit levert een grotere hoeveelheid stroom, maar het opladen ervan als deze eenmaal op is, duurt ook langer.

Zelf heb ik voor de middenweg gekozen. Ik koos een powerbank met een redelijke capaciteit, zodat het formaat van de powerbank draagbaar bleef en ik hem makkelijk meeneem. Hoe meer capaciteit, hoe groter de powerbank doorgaans is.

Man zit in de natuur met een powerbank in zijn hand

Veelgestelde vragen over het opladen van powerbanks

Ik krijg vaak vragen over powerbanks en het opladen ervan. Hier zijn de meest gestelde, én hun antwoorden erop.

Kun je een powerbank opladen terwijl hij je smartphone oplaadt?

Jazeker; dit heet pass-through charging. Let wel: terwijl het technisch mogelijk is, raden sommige fabrikanten het af, omdat het de levensduur van de powerbank kan verkorten. Het kan ook zijn dat je powerbank langzamer oplaadt, omdat hij zijn ingewonnen vermogen direct doorgeeft aan je smartphone.

Wat gebeurt er als je powerbank overladen is?

Een overladen powerbank kan oververhit raken, wat de levensduur van de batterij verkort en in extreme gevallen zelfs leidt tot een onveilige situatie. Daarom stoppen de meeste powerbanks het laadproces zodra ze volledig zijn opgeladen, dankzij een ingebouwde beveiliging.

Toch is het slim om je powerbank niet onnodig lang aan de lader te laten liggen. En als je powerbank het einde van zijn levensduur heeft bereikt, lees dan mijn artikel over waar je je powerbank kunt weggooien!

Hoe weet je wanneer je powerbank volledig is opgeladen?

De meeste powerbanks hebben indicatielampjes die aangeven hoeveel stroom er nog in zit. Wanneer je powerbank volledig is opgeladen, branden alle lampjes en knipperen ze niet meer. Sommige powerbanks schakelen deze lampjes juist uit als ze volledig zijn opgeladen.

Conclusie

Er gaat niets boven de gemoedsrust die een volledig opgeladen powerbank je geeft als je onderweg bent. Of je nu door de bergen trekt of naar je werk gaat, een opgeladen powerbank redt je dag! En heb je nog vragen over het meenemen van je powerbank in het vliegtuig? Lees dan ons artikel over waarom je je powerbank niet in je koffer mag stoppen. ✈️

Nu je weet hoe je je powerbank correct kunt opladen, hoelang het duurt en welke kabels je nodig hebt, ben je helemaal klaar om optimaal gebruik te maken van deze geweldige gadget. Laat ons vooral weten of je nog vragen hebt hieronder!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Julian heeft reeds een master klinische neuropsychologie afgerond. Behalve het duiken in andermans hoofd, doet hij dat ook graag in het schrijven en tech. Inmiddels kan hij deze passies bundelen en schrijft hij al lange tijd voor Wifiwijs en Technerds.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross