Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Wat is mAh bij een Powerbank en Waarom is het Belangrijk?

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

6 min leestijd

Hoe vaak heb je de term 'mAh' gezien op de verpakking van je powerbank en je afgevraagd wat het betekent? En nog belangrijker: hoe beïnvloedt het de prestaties van je powerbank? Daar gaan we vandaag op in. 😊

MAh, of milliampère-uur, is de maatstaf voor de energiecapaciteit van een batterij. Specifiek gezegd geeft het aan hoeveel stroom een powerbank maximaal levert en voor hoelang. Een hogere mAh-waarde betekent dat je powerbank meer energie kan opslaan, en je apparaat zodoende gedurende een langere tijd kan opladen dan een powerbank met een lager mAh-waarde.

Daar houdt het niet op. De juiste hoeveelheid mAh voor je behoeften is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan de gebruiksfrequentie, de accugrootte van het apparaat dat je ermee oplaadt en je budget. We behandelen dit alles en nog veel meer in detail, dus blijf lezen!

Belangrijke punten:

  • MAh, of milliampère-uur, is een aanduiding voor de energiecapaciteit van een powerbank, wat aangeeft hoeveel stroom deze maximaal levert en voor hoelang.
  • De mAh-waarde beïnvloedt de prestaties van de powerbank, met hogere waarden die doorgaans tot betere prestaties leiden dan lagere, maar ook langere oplaadtijden vereisen.
  • Bij het kiezen van een powerbank moet je rekening houden met je specifieke behoeften en voorkeuren, de batterijcapaciteit van je apparaat en je budget.

De basis: wat betekent mAh precies?

Laten we beginnen met de basis. mAh staat voor milliampère-uur. Het is een meeteenheid die de energiecapaciteit van een batterij aangeeft. Simpel gezegd: mAh laat zien hoeveel stroom een powerbank levert en voor hoelang.

Bijvoorbeeld: als je een powerbank hebt met een capaciteit van 2000 mAh, betekent dit dat het maximaal 2000 milliampère stroom levert gedurende een uur.

De rol van mAh in de capaciteit van je powerbank

Wat betekent dit nu voor je powerbank? mAh bepaalt de capaciteit van je powerbank. Een powerbank met een hogere mAh-waarde slaat meer energie op. Dit betekent dat het je verbonden apparaat gedurende een langere tijd kan opladen.

Stel je voor dat je een powerbank hebt van 10000 mAh. Dit betekent dat het genoeg energie heeft om een smartphone van 2000 mAh vijf keer volledig op te laden. Wil je meer weten over hoe dit bij een draadloze powerbank werkt? Bekijk dan onze gids over hoe een draadloze powerbank werkt!

Een smartphone die verbonden is aan kabels

Hoe mAh de prestaties van je powerbank beïnvloedt

Een powerbank met een hogere mAh-waarde presteert over het algemeen beter. Het laadt je apparaat langer op en heeft bovendien genoeg energie om meerdere apparaten tegelijk op te laden.

Zo bepaalt de mAh-waarde ook hoeveel keer je een apparaat oplaadt, voordat je de powerbank zelf moet opladen. Een powerbank van 20000 mAh laadt een smartphone met 5000 mAh aan accu vier keer volledig op, maar een smartphone met een accu van 4000 mAh laadt hij vijf keer op.

Het verband tussen mAh en oplaadtijd

Laten we dit eens ontrafelen. Een hogere mAh-waarde betekent meer capaciteit, maar het betekent ook dat je powerbank langer nodig heeft om op te laden. Als je meer wilt weten over het opladen van een powerbank, lees dan verder in het gelinkte artikel. 📚

Stel je voor dat je een emmer vult met water. Een grotere emmer duurt langer om te vullen, toch? Hetzelfde geldt voor powerbanks.

Let wel: de oplaadtijd hangt ook af van andere factoren, zoals de stroombron en de kwaliteit van de oplaadkabel. Een krachtige stroombron en een hoogwaardige kabel verkorten de oplaadtijd aanzienlijk in verhouding met een zwakke stroombron en een slechte kabel.

Als je merkt dat je powerbank niet meer oplaadt als voorheen, is het goed mogelijk dat he probleem bij de kabel of de stroombron ligt, en niet zozeer bij de powerbank!

Hoe het formaat van de batterij de mAh-waarde beïnvloedt

Grotere batterijen hebben meestal hogere mAh-waarden, maar grotere batterijen betekenen ook grotere powerbanks, en dat heeft invloed op de draagbaarheid. Zelf koos ik voor de middenweg. Mijn powerbank heeft een redelijke hoeveelheid mAh, maar is ook nog draagbaar, waardoor hij een vast plekje in mijn rugzak heeft.

Als je een goede powerbank wilt die gemakkelijk in je broekzak past, moet je waarschijnlijk een model kiezen met een lagere mAh-waarde in verhouding tot de grotere modellen. Als draagbaarheid daarentegen geen probleem is, ga dan vooral voor de hoogste mAh die je kunt vinden!

Heb je zelf nu een powerbank met een grote capaciteit, en wil je weten wanneer je die powerbank nu wel of niet in je koffer mag stoppen tijdens een vlucht? Lees dan ons artikel over waarom mag je geen powerbank in je koffer. Veiligheid eerst!️

Hoe kies je de juiste mAh voor je behoeften?

Denk ten eerste aan hoe je je apparaat gebruikt. Ben je de hele dag door aan het bellen, appen en surfen op het web? Dan heb je waarschijnlijk een powerbank met een hoge mAh-waarde nodig.

Maar als je je telefoon alleen gebruikt om af en toe te bellen of een bericht te sturen, dan is een model met een lagere mAh waarschijnlijk voldoende. Vergeet niet: het idee is om een powerbank te kiezen die je apparaat kan opladen wanneer je ver weg bent van een stroombron, niet als vervanging voor een normale oplader.

Een solar powerbank is bijvoorbeeld een goede keuze voor een campingtrip waarbij je meerdere apparaten moet opladen!

Hoe de accucapaciteit van je telefoon de keuze van mAh beïnvloedt

Elk apparaat heeft een andere batterijcapaciteit. Een tablet heeft bijvoorbeeld meer energie nodig dan een smartphone. Daarom moet je bij het kiezen van een powerbank rekening houden met de batterijcapaciteit van je apparaat. Doorgaans gaat het hierbij om een smartphone, maar tablets, laptops en andere mobiele apparaten sluit je hier ook probleemloos op aan.

Budgetvriendelijke powerbanks vs. high-end modellen

High-end powerbankmodellen hebben vaak hogere mAh-waarden, maar duurder betekent niet altijd beter. Het gaat erom dat je de juiste balans vindt tussen prijs, capaciteit en draagbaarheid.

Dus neem even de tijd om je opties te overwegen, voordat je je portemonnee trekt. Je zult jezelf dankbaar zijn dat je dat gedaan hebt! 😉

Veelgestelde vragen over mAh en powerbanks

Ik krijg vaak vragen over mAh en powerbanks, en dat is logisch. Het is niet het simpelste onderwerp om eigen te maken. Daarom beantwoord ik hieronder enkele van de meest gestelde vragen!

Is een hogere mAh altijd beter?

Een hogere mAh-waarde betekent meer capaciteit, maar dat is niet altijd beter. Een hogere mAh-waarde leidt tot langere oplaadtijden van de powerbank zelf, als deze eenmaal leeg is. De powerbank zelf is doorgaans ook groot. Dat is niet handig als je hem in je rugzak of zelfs je broekzak wilt stoppen!

Het is dus belangrijk om te kijken naar je specifieke behoeften en voorkeuren. Wil je een compacte powerbank die je gemakkelijk meeneemt? Dan is een kleiner model met de daarbij horende lagere capaciteit doorgaans een betere keuze. Als je veel en vaak stroom nodig hebt, bijvoorbeeld voor een lange reis, dan is een powerbank met een hogere mAh-waarde waarschijnlijk de betere optie.

Laadt een powerbank met een hogere capaciteit mijn telefoon sneller op?

Dit is een veelvoorkomende misvatting. mAh geeft de capaciteit van de powerbank aan, niet de snelheid waarmee hij je apparaat kan opladen. Andere factoren, zoals de output van de powerbank (gemeten in ampère) en de compatibiliteit tussen de powerbank en je telefoon, bepalen de oplaadsnelheid.1Externebatterij.nl (n.d.). 'Hoe lang moet een powerbank opladen?'

Een powerbank met een hoge output laadt je telefoon sneller op dan eentje met een lagere output, maar alleen als je telefoon dat ook aankan. Als je telefoon bijvoorbeeld een maximale laadsnelheid heeft van 1 A, dan heeft het geen zin om een powerbank met een output van 2 A te gebruiken.

Wat zegt mAh over de kwaliteit van een powerbank?

mAh is een aanduiding voor de capaciteit van de powerbank, niet voor de kwaliteit. Als iemand een powerbank maakt van inferieure materialen, is een powerbank met een hoge capaciteit alsnog eentje van slechte kwaliteit.

Bij het beoordelen van de kwaliteit van een powerbank moet je daarom kijken naar andere factoren. Denk aan de bouwkwaliteit, de connectiviteitsopties, de betrouwbaarheid van het merk, enzovoort. Een powerbank van een gerenommeerd merk als Anker is misschien iets duurder, maar je kunt er wel op vertrouwen dat hij goed is gebouwd en betrouwbaar is.

Een powerbank die een mobiel oplaadt

Conclusie

We zijn best diep in het onderwerp gedoken, maar hopelijk heeft deze uitleg je geholpen om te begrijpen wat 'mAh' betekent en hoe het de capaciteit en prestaties van je powerbank beïnvloedt. Samengevat: een hogere mAh-waarde betekent meer energieopslag, waarmee je je aangesloten apparaat vaker oplaadt dan met een powerbank met een lagere capaciteit.

Echter, dit kan ook resulteren in langere oplaadtijden voor de powerbank zelf, alsook een grotere omvang. Het belangrijkste is om het mAh te kiezen die bij je specifieke behoeften past, rekening houdend met factoren als je apparaatgebruik, de accugrootte van je apparaat en je budget.

Hopelijk kun je nu met dit onderwerp uit de voeten. Succes!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Julian heeft reeds een master klinische neuropsychologie afgerond. Behalve het duiken in andermans hoofd, doet hij dat ook graag in het schrijven en tech. Inmiddels kan hij deze passies bundelen en schrijft hij al lange tijd voor Wifiwijs en Technerds.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross