Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Help, Mijn Powerbank Doet het Niet Meer! Wat Nu?

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

5 min leestijd

Kun je het leven zonder mobiele telefoon nog herinneren? Ik wel, maar die herinneringen worden steeds vager... Hoe we vandaag de dag die telefoon altijd en overal opgeladen houden, is in deze tijd een belangrijke vraag. Eén apparaat speelt hierin een cruciale rol: de powerbank. Maar wat als je powerbank het niet meer doet?

Je telefoon laadt niet meer op of de powerbank zelf laadt niet op, of misschien doet hij er enkel langer over dan je gewend bent. Herkenbaar? Je bent niet alleen! In dit artikel duiken we dieper in de wereld van een kapotte powerbank. We bekijken de meest voorkomende problemen, mogelijke oorzaken en oplossingen.

Belangrijke punten:

  • Het verschil tussen een kapotte en een niet goed functionerende powerbank is cruciaal voor het oplossen van problemen.
  • Een defecte batterij, problemen met de oplaadpoort of stroomadapter, of zelfs de powerbank zelf veroorzaken veelvoorkomende problemen.
  • Goed onderhoud en het vermijden van bepaalde fouten verlengen de levensduur van je powerbank aanzienlijk.

Hoe herken je een kapotte powerbank?

Er zijn enkele veelvoorkomende problemen die je met powerbanks tegenkomt zijn: een powerbank die zelf niet oplaadt, een powerbank die je apparaat niet oplaadt, een powerbank die heet wordt tijdens het opladen of een powerbank die erg langzaam laadt.

Deze symptomen wijzen op specifieke problemen, zoals een defecte batterij, problemen met de oplaadpoort of problemen met de stroomadapter. Voor meer informatie over powerbanks, raadpleeg je idealiter eerst onze gids over powerbanks. Ons artikel over de mAh-waarde van de powerbank is ook interessant om een idee te krijgen van wat je van zijn capaciteit mag verwachten.

De mogelijke oorzaken van je kapotte powerbank en oplossingen

Begin met het controleren van de eenvoudigste dingen, zoals de oplaadkabel en de stroomadapter. Als deze goed functioneren, ga dan verder met het onderzoeken van de powerbank zelf. Misschien is de batterij defect of zijn er problemen met de oplaadpoort.

Is je powerbank simpelweg oud?

Leeftijd heeft invloed op de werking van een powerbank. Net als elke andere batterij, hebben ook de batterijen in powerbanks een beperkte levensduur. Na verloop van tijd vermindert hun vermogen om een volledige lading vast te houden. Als je powerbank al een aantal jaar oud is en hij niet meer zo goed werkt als vroeger, dan is het tijd om hem te vervangen.

Tekenen van een verouderde powerbank zijn:

  • De powerbank laadt heel langzaam op.
  • De powerbank laadt niet volledig op.
  • De powerbank houdt de lading niet lang vast.

Heeft je powerbank last van temperatuurschommelingen?

Klimaat speelt een grote rol in de prestaties van je powerbank. Extreme hitte of kou verkort de levensduur van de batterij en vermindert de maximumcapaciteit ervan. Heeft je powerbank onlangs in de zon gelegen of juist in de vriezende kou? Dit kan een verklaring zijn voor de huidige problemen.

Om te controleren of temperatuurschommelingen de oorzaak zijn, breng je powerbank naar een omgeving met een gematigde temperatuur (tussen 16 en 22 graden Celsius). Laat het daar een paar uur liggen, voordat je het opnieuw probeert te gebruiken.

Dit artikel helpt je begrijpen waarom powerbanks niet in de koffer mogen tijdens het vliegen – en hoe dit gerelateerd is met de omgevingstemperatuur!

Is je oplaadkabel het probleem?

Een defecte oplaadkabel zorgt ook dat je powerbank niet correct oplaadt, of in sommige gevallen helemaal niet. Controleer je oplaadkabel op zichtbare schade, zoals knikken, scheuren of losse verbindingen. Probeer een andere kabel om te zien of dit het probleem oplost.

Als je geen vervangende kabel bij de hand hebt, kun je ook proberen de kabel in kwestie aan te sluiten op een ander apparaat. Als het andere apparaat wel oplaadt, weet je dat de kabel goed werkt. Als je powerbank het dan nog steeds niet doet, is het tijd om na te denken over waar je je powerbank kunt weggooien en welk model een geschikte vervanger is.

Zorg dat je je oude powerbank inlevert bij een inleverpunt. Die zorgt dat het op de juiste plek terechtkomt en zo min mogelijk schade aan het milieu toebrengt.1Rijksoverheid (n.d.). 'Waar kan ik mijn lege batterijen inleveren'

Wil je meer weten over hoe een powerbank werkt? Lees dan onze gids over hoe een draadloze powerbank werkt. Hier lees je ook meer over het opladen van een powerbank!

Een powerbank die een mobiel oplaadt

Zelf repareren

Voordat je besluit een nieuwe powerbank aan te schaffen, zijn er een paar dingen die je zelf kunt proberen. 💪

Begin met een zachte reset. Dit doe je door de powerbank uit te schakelen, een paar minuten te wachten en vervolgens weer aan te zetten. Controleer ook of er stof of vuil in de poorten zit en maak deze indien nodig schoon met een droge doek of een perslucht.

Wanneer is het tijd om je oude powerbank te vervangen?

Een powerbank is net als elk ander apparaat: hij heeft een houdbaarheidsdatum. Als je merkt dat je apparaat niet meer zo lang meegaat als vroeger, of als het niet meer oplaadt, is het misschien simpelweg tijd voor een nieuwe.

Ook als je powerbank fysieke schade heeft, zoals scheuren of bobbels, is dit een teken dat het tijd is om hem te vervangen. Ik raad je sterk af om de powerbank proberen te blijven gebruiken als de powerbank fysieke schade heeft opgelopen, omdat je mogelijk – zonder het te zien – de batterij hebt beschadigd. Dat brengt brand- en explosiegevaar met zich mee in de ernstigste gevallen.

Een nieuwe powerbank geeft je de zekerheid van een betrouwbare energiebron. Bovendien heb je de mogelijkheid om te upgraden naar een model met meer capaciteit of extra functies.

Onderhoudstips voor je powerbank

Een powerbank is een investering en je wilt dat hij zo lang mogelijk meegaat. Goed onderhoud is hierbij essentieel. Hier zijn enkele tips om je powerbank in topconditie te houden. En als je op zoek bent naar een duurzame en milieuvriendelijke optie, overweeg dan eens een goede solar powerbank.

Hoe houd je je powerbank in topconditie?

  • Laad je powerbank regelmatig op, ook als je hem niet gebruikt.
  • Bescherm je powerbank tegen extreme temperaturen. Bewaar hem bij voorkeur op een droge, koele plaats, tussen de 16 en 22 graden Celsius.
  • Gebruik alleen de meegeleverde oplaadkabel of een kabel van goede kwaliteit. Goedkope kabels kunnen je powerbank beschadigen.

Met deze tips verleng je de levensduur van je powerbank aanzienlijk. 👍

Wat je vooral niet moet doen

Net zoals er dingen zijn die je moet doen om je powerbank in topconditie te houden, zijn er ook dingen die je absoluut moet vermijden. Hier zijn de meest voorkomende fouten:

  • Je powerbank volledig laten leeglopen. Dit verkort de levensduur van de batterij.
  • Je powerbank blootstellen aan water of vocht. Dit kan kortsluiting veroorzaken.
  • Je powerbank laten vallen of blootstellen aan schokken. Dit kan interne schade veroorzaken.

Door deze fouten te vermijden, zorg je dat je powerbank langer meegaat en betrouwbaar blijft. Ik heb mijn powerbank een keer laten vallen en daarna was deze onbruikbaar. Gelukkig heb ik daarna een beter exemplaar gekocht.

Conclusie

Ik hoop dat ik je met dit artikel wat meer inzicht heb gegeven in de wereld van powerbanks en wat er mis kan gaan. Van simpele problemen met de oplaadkabel, tot complexere problemen met de batterij. Niet altijd zijn de problemen makkelijk te verhelpen, maar hopelijk helpen de tips uit dit artikel je bij het vinden van de juiste oplossing.

En onthoud: een powerbank is een onmisbaar item voor je mobiele telefoon vandaag de dag. Zorg er dus goed voor!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Rowena is 30 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zichzelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie, webdesign en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van haar hond en gamet ze graag op haar Xbox.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross