Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Hoe Werkt een Draadloze Powerbank? Een Diepgaande Uitleg

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

6 min leestijd

We kennen allemaal het moment waarop onze batterij bijna leeg is en er net dan geen enkel stopcontact te vinden is. Maar wat als ik je vertel dat er een manier is om je apparaten op te laden zonder een stopcontact nodig te hebben? Ooit al eens aan een draadloze powerbank gedacht? Maar hoe werkt een draadloze powerbank?

In dit artikel duiken we dieper in op deze vraag. Ik ga het onder andere hebben over de rol van elektromagnetische velden en inductie in dit proces. Het gaat niet alleen om het gemak; het is pure wetenschap!

Belangrijke punten:

  • Draadloze powerbanks maken het mogelijk om apparaten op te laden zonder gebruik te maken van kabels, wat handig is voor onderweg.
  • Elektromagnetische inductie, die een elektrisch veld creëert dat door het apparaat wordt opgenomen om op te laden, vormt de basis van de technologie achter draadloze powerbanks.
  • Hoewel draadloze powerbanks handig zijn, zijn ze meestal groter en zwaarder dan bedrade powerbanks en raken ze sneller leeg. Het is belangrijk om een powerbank te kiezen die past bij je specifieke behoeften.

Wat is draadloos opladen?

Draadloos opladen is een techniek die je apparaten oplaadt zonder gebruik te maken van kabels. Zolang de inductiespoel in je op te laden apparaat zich op minder dan ongeveer 1 centimeter van de spoel van de draadloze oplader bevindt, laadt het apparaat zich zo op.

Het bijkomende voordeel van een powerbank die draadloos laden ondersteunt, is dat je onderweg niet meer afhankelijk bent van een heel kabelnest. Pak je powerbank, leg bijvoorbeeld je smartphone erop, en klaar is Kees.

een draadloze oplader op een tafel

Hoe werkt een draadloze powerbank?

Laten we nu eens kijken hoe zo'n draadloze powerbank in het specifiek werkt. In de kern van een goede powerbank zit een batterij, net zoals in een traditionele powerbank. De magie gebeurt echter in de inductiespoel en de printplaat. Deze componenten werken samen om elektriciteit om te zetten in een elektromagnetisch veld dat je apparaat absorbeert om op te laden.

Met andere woorden: je legt je apparaat op de powerbank en voilà, het laadproces begint – zonder dat er een kabel aan te pas komt. Voor de milieubewuste lezers zijn er zelfs solar powerbanks beschikbaar die zonne-energie gebruiken om je apparaten op te laden, al dan niet draadloos.

De technologie achter draadloze powerbanks

De technologie achter draadloze powerbanks is fascinerend. Het principe van elektromagnetische inductie vormt de basis hiervoor. Maar, voordat we daar dieper op ingaan, is het misschien nuttig om te weten hoe je een powerbank oplaadt.

Elektromagnetische velden

Een belangrijk onderdeel van draadloos opladen is het elektromagnetisch veld. Elektriciteit en magnetisme creëren dit gebied van kracht. Een draadloze powerbank genereert dit veld en je smartphone (of ander apparaat) vangt deze energie op en zet het om in stroom om de batterij op te laden.

De rol van inductie in het opladen zonder kabels

Inductie speelt een sleutelrol in het draadloos opladen. Het proces wekt een elektrische stroom op in een geleider door het veranderen van een magnetisch veld. In het geval van een draadloze powerbank, draagt de inductiespoel de energie over van de powerbank naar je apparaat.

Het is een ingenieus systeem dat opladen een stuk minder omslachtig maakt, vooral als je onderweg bent. Maar let op, er zijn regels voor het meenemen van een powerbank in het vliegtuig. Lees hier waarom je geen powerbank in je koffer mag stoppen.

Draadloze powerbanks in actie

Draadloze powerbanks zijn een geweldige uitvinding, vooral voor degenen onder ons die altijd onderweg zijn en onze apparaten opgeladen moeten houden. Maar hoe werken ze precies met onze apparaten? Laten we dat eens nader bekijken.

Het 'koppelen' van je apparaat met een draadloze powerbank

Het koppelen van je apparaat met een draadloze powerbank is doorgaans een fluitje van een cent. Zorg eerst dat je je powerbank oplaadt. Leg vervolgens je apparaat op de powerbank en het opladen begint! De meeste draadloze powerbanks werken met een breed scala aan apparaten, van smartphones tot tablets.

Maar wat als het draadloze opladen niet lukt? 🤔 Geen paniek!

  1. Controleer eerst of je apparaat wel draadloos kan opladen. Niet alle apparaten hebben deze functie.
  2. Als je apparaat dit wel heeft, lijn dan je apparaat en de powerbank goed op elkaar uit. Je moet sommige apparaten op een specifieke manier op de powerbank plaatsen om ze goed op te kunnen laden.
    • Bij veel powerbanks gaat er een lampje branden als hij aan het opladen is. Daaraan zie je of je apparaat en de powerbank goed contact maken.

Snelladen

Je vraagt je misschien af hoe draadloze powerbanks je apparaten sneller opladen. Het antwoord ligt in de technologie die ze gebruiken. Steeds meer draadloze powerbanks maken gebruik van een snellaadtechniek. Dit betekent dat ze een hoger wattage leveren dan standaardladers zonder deze functie, wat resulteert in snellere oplaadtijden.

Een kanttekening: het betekent ook dat je powerbank en mogelijk de accu van je apparaat tijdens het opladen warmer worden. Bij te hoge temperaturen stopt de powerbank doorgaans vanzelf met laden, maar vergeet niet tóch een oogje in het zeil te houden voor de zekerheid. Je wilt de accu niet met regelmaat oververhitten!

Daarnaast hebben sommige draadloze powerbanks meerdere oplaadspoelen. Hierdoor kunnen ze meer stroom leveren en je apparaat sneller opladen.

Als je je afvraagt waar je je oude powerbank moet weggooien, denk dan ook meteen aan een upgrade naar een draadloze powerbank voor sneller opladen!

Belangrijke overwegingen bij het gebruik van draadloze powerbanks

Er zijn een paar dingen die je in gedachten moet houden bij het gebruik van draadloze powerbanks.

  1. Ten eerste, hoewel ze handig zijn, zijn ze doorgaans groter en zwaarder dan bedrade powerbanks. Dit komt doordat ze extra componenten bevatten om het draadloos opladen mogelijk te maken.
  2. Ten tweede: niet alle draadloze powerbanks zijn gelijk gemaakt. Sommige hebben een hogere capaciteit en laden je apparaat sneller op dan andere. Het is belangrijk om een powerbank te kiezen die past bij je specifieke behoeften.
  3. Tot slot: hoewel draadloos opladen handig is, is het meestal niet zo efficiënt als bedraad opladen. Dit betekent dat een draadloze powerbank mogelijk sneller leegloopt dan een bedrade powerbank.

Als je nieuwsgierig bent en je wilt meer weten over de technische aspecten van bijvoorbeeld powerbankcapaciteit, dan zou je eens kunnen kijken naar wat mAh is bij een powerbank voor meer informatie.

zwarte draadloze powerbank ligt op tafel

Veelgestelde vragen over draadloze powerbanks

Er zijn veel vragen die gebruikers hebben over draadloze powerbanks. Laten we enkele van de meest voorkomende vragen beantwoorden.

Kun je alle apparaten draadloos opladen?

Nee, niet alle apparaten laden draadloos op. Alleen apparaten die een specifieke technologie – genaamd Qi – ondersteunen laden draadloos op. Deze technologie maakt gebruik van inductie om stroom over te brengen van de powerbank naar je apparaat. Veel moderne smartphones ondersteunen Qi, maar sommige oudere modellen en bepaalde soorten apparaten doen dat niet.

Is draadloos opladen veilig voor mijn apparaten?

Ja, draadloos opladen is veilig voor je apparaten. Het maakt gebruik van inductie, wat een veilige en efficiënte manier is om stroom over te dragen. Er zijn echter enkele dingen waar je op moet letten.

Vermijd het gebruik van je apparaat tijdens het opladen, omdat dit de oplaadsnelheid vertraagt en mogelijk de levensduur van de batterij verkort, mede door opwarming van de accu van zowel de powerbank als het apparaat.

Tot slot: zorg dat je een powerbank koopt van een betrouwbaar merk om te voorkomen dat je een product krijgt dat niet voldoet aan de veiligheidsnormen. Experts geven aan dat de gevaren vooral liggen bij oververhitting. De batterij vat dan gemakkelijk vlam en dat is ook de reden dat ze niet mee het vliegtuig in mogen.1 Irene Tham, Straitstimes (2023). 'What causes a powerbank to catch fire? What precautions can you take?'

Conclusie

Draadloos opladen is niet langer een futuristisch concept, het bestaat nu. Het is wetenschap op zijn best, die ons leven een stukje gemakkelijker maakt. Een draadloze powerbank is een krachtig hulpmiddel dat we kunnen gebruiken om onze apparaten altijd en overal opgeladen te houden.

Verbaas je over de technologie die dit mogelijk maakt. En onthoud, of je nu onderweg of in een afgelegen gebied bent, met een draadloze powerbank ben je altijd voorbereid.

Als je powerbank het niet meer doet, check dan deze handige gids voor mogelijke oplossingen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Rowena is 30 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zichzelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie, webdesign en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van haar hond en gamet ze graag op haar Xbox.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross