Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Een Usb-stick Formatteren Doe je Zo!

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

3 min leestijd

Staat je beste usb-stick vol met oude bestanden die je niet meer nodig hebt? Of werkt deze niet meer geheel vlekkeloos en ben je de foutmeldingen beu? Of in het ergste geval: de computer herkent de usb-stick helemaal niet meer? De usb-stick formatteren is dan het juiste om te doen!

Ik leg je hier stapsgewijs uit hoe je dit makkelijk, snel en op een veilige manier doet. Op deze manier raak je geen bestanden kwijt en is de usb-stick op meerdere besturingssystemen te openen.

Klaar om je usb-stick te formatteren en weer te gebruiken als nieuw? Lees dan gauw verder! 💻

Dit heb je nodig

Als je eenmaal weet hoe je een usb-stick formatteert, dan is dit een makkelijk klusje. Ik ga het je stap voor stap laten zien! Laat ik beginnen bij de benodigdheden:

  • Computer of laptop met usb-aansluiting
  • Usb-stick

Daarnaast moet je weten in welke indeling je de usb-stick gaat formatteren. De indeling zorgt dat de usb-stick gelezen wordt door het besturingssysteem van de computer of laptop. Sommige indelingen werken alleen op Windows of Mac.

Wil je de usb-stick op beide besturingssystemen (en bijvoorbeeld op je smart-tv of de beste usb-autolader) gebruiken? Gebruik dan de indeling exFAT.

Bestandsverlies – Het formatteren van een usb-stick verwijdert alle bestanden voorgoed. Staan er belangrijke gegevens op, zorg dan dat je eerst een back-up maakt voordat je begint met formatteren.

Usb-stick formatteren op Windows

Maak je gebruik van Windows? Volg dan onderstaande gids. 🔽

Stap 1: Maak verbinding met de computer of laptop

Sluit de usb-stick aan via de usb-poort van de computer of laptop. Klik op start en open 'Deze computer'. Geen usb-poorten vrij? Dan heb je zeker weten de beste usb-hub nodig.

Stap 2: Selecteer de usb-stick

In de map 'Deze computer' vind je het icoontje van de usb-stick. Klik met je rechtermuisknop op de usb-stick zodat er een menu verschijnt.

Een screenshot van het hamburgermenu bij een usb-stick in Windows. Formatteren is geselecteerd.

Stap 3: Selecteer 'Formatteren'

In dit menu klik je op 'Formatteren'. Een nieuw venster verschijnt. Onder het kopje 'Bestandsysteem' selecteer je de juiste indeling.

Stap 4: Formatteer de usb-stick

Klik op start. Er verschijnt een waarschuwing in beeld die je helpt herinneren dat alle bestanden definitief worden verwijderd. Klik op 'OK' om deze melding weg te halen en het formatteren te starten. Klik nogmaals op 'OK' zodra het formatteren is voltooid. Je kunt nu alle vensters sluiten en de usb-stick uit de computer of laptop halen.

Snelformatteren?  – Tijdens dit proces kom je ook de optie 'Snelformatteren' tegen. Dit houdt in dat de usb-stick niet wordt gescand op beschadigingen en fouten, alleen de bestanden worden gewist. Het proces is daardoor sneller klaar.  Eventuele fouten worden niet opgelost.

Usb-stick formatteren op macOS

Heb je een computer of laptop van Apple in huis? Dan vind je hieronder de juiste stappen om te volgen. Dit werkt net even anders dan bij Windows! 🔽

Stap 1: Sluit de usb-stick aan op de computer of laptop

Sluit de usb-stick aan op de computer of laptop. De nieuwste MacBooks hebben geen poort voor usb 3.0. Je hebt dan een adapter nodig van usb 3.0 naar usb-c.

Schijfhulpprogramma in Finder

Stap 2: Ga naar schijfhulpprogramma in Finder

Open Finder en ga naar de map Applicaties > Hulpprogramma's > Schijfhulpprogramma. Een nieuw venster opent en aan de linkerkant zie je de usb-stick staan. Selecteer de usb-stick in de lijst.

Stap 3: Selecteer de juiste instellingen in schijfhulpprogramma

Zodra je de usb-stick selecteert, verschijnen er nieuwe tabbladen. Klik op het tabblad 'Wissen'. Onder het kopje 'Volume formatteren' selecteer je de gewenste bestandsindeling.

Stap 4: Formatteer de usb-stick

Na het kiezen van de juiste indeling, klik je op 'Wissen'. Er wordt gevraagd of je zeker weet dat je de schijf wilt wissen. Klik daarom nogmaals op 'Wissen'.

Stap 5: Koppel de usb-stick veilig los

Is de usb-stick klaar? Sluit dan alle vensters. Verwijder de usb-stick op een veilige manier door Finder te openen. Klik met je rechtermuisknop op de usb-stick en klik op 'Verwijderen'. Je kunt nu de usb-stick uit het apparaat halen!

Conclusie

Ik hoop dat je nu weet waarom een usb-stick formatteren belangrijk is en hoe je dit op de makkelijkste manier voor elkaar krijgt. Vergeet niet om een back-up te maken van je belangrijkste bestanden, want na het formatteren zijn deze voorgoed weg.

Voor mij biedt het formatteren van de usb-stick altijd de oplossing bij problemen. En ik weet 99,9% zeker dat het jou ook gaat helpen! Bedankt voor het lezen en aarzel niet om een bericht hieronder achter te laten.

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Rowena is 30 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zichzelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie, webdesign en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van haar hond en gamet ze graag op haar Xbox.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross