Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Wat is Backlight Bleeding? De Ultieme Uitleg

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

5 min leestijd

Er hangt een sluier van mysterie om dat technische jargon dat je tegenkomt als je je in de wereld van schermtechnologie verdiept. De kans is groot dat je nog nooit hebt gehoord van backlight bleeding. Of dat je weet wat het veroorzaakt en hoe je het voorkomt.

Het is tijd om die verwarring weg te nemen. Als je op zoek bent naar een duidelijke en beknopte uitleg over wat backlight bleeding is, dan ben je hier aan het juiste adres. In deze gids vertel ik je wat het betekent, wat de oorzaken zijn en hoe je backlight bleeding tegengaat.

Belangrijkste punten samengevat:

  • Backlight bleeding is een fenomeen waarbij licht lekt uit de randen van je scherm, wat leidt tot ongelijke verlichting en een verminderde kijkervaring.
  • De hoeveelheid backlight bleeding varieert afhankelijk van het type scherm, de kwaliteit van het scherm en de instellingen van het scherm.
  • Er zijn manieren waarop je de impact van backlight bleeding minimaliseert, zoals het aanpassen van de omgevingsverlichting, het verlagen van de schermhelderheid en het kiezen van een kwaliteitsmonitor.

Allereerst, wat zit er achter backlight bleeding?

Laten we beginnen met de basis: wat is backlight bleeding? Het is een fenomeen dat je soms ziet bij schermen, vooral lcd-schermen. Licht lekt uit de randen van je scherm en zorgt voor ongelijke verlichting. Het is een ongewenst effect wat de kijkervaring vermindert. Maar hoe ontstaat dit?

Bij het verlichten van je scherm speelt de achtergrondverlichting een cruciale rol. Het is de lichtbron die schijnt door het lcd-paneel die de beelden op je scherm creëert. Maar soms ontsnapt dit licht langs de randen van het scherm. Dat is backlight bleeding.

Het type scherm dat je hebt, heeft deels invloed op de hoeveelheid backlight bleeding je krijgt. Zo zijn IPS-panelen bijvoorbeeld gevoeliger voor dit probleem dan andere types.

Een lcd-scherm waarop je backlight bleeding ziet.

Hoe ontstaat backlight bleeding in je scherm?

Verschillende factoren veroorzaken backlight bleeding. De kwaliteit van het scherm en het productieproces zijn de twee belangrijkste factoren. Goedkopere schermen hebben vaak meer last van backlight bleeding, omdat de productiekwaliteit niet zo hoog is.

Daarnaast hebben de instellingen van je scherm er soms ook invloed op. Hoge helderheid en contrastinstellingen leiden bijvoorbeeld tot meer backlight bleeding. Het kalibreren van je scherm zorgt dat je monitor onder andere de juiste helderheid heeft. Het heeft dus niets met reactietijd van het scherm van doen, dus stel met een gerust hart overdrive in op je monitor.

Verschil tussen backlight bleeding en IPS glow

Naast backlight bleeding is er nog een ander fenomeen dat je misschien bent tegengekomen: IPS glow. Dit is een soort gloed die je ziet bij IPS-schermen als je vanuit een hoek kijkt 1HP Online Store (2023). 'What is an IPS Monitor?'. Dit is niet hetzelfde als backlight bleeding – ze hebben verschillende oorzaken en effecten.

Licht lekt langs de randen van het scherm en veroorzaakt backlight bleeding, terwijl de verspreiding van licht binnen het IPS-paneel IPS glow veroorzaakt. Beide hebben een slechte invloed op de kijkervaring, maar op verschillende manieren.

Het is ook nuttig om te weten dat IPS glow of backlight bleeding niet per se impact heeft op de levensduur van een IPS-monitor. Beide zijn simpelweg inherent aan de technologie en zijn soms lastig te vermijden.

Hoe herken je backlight bleeding en IPS glow?

Het verschil zien tussen backlight bleeding en IPS glow is in principe niet moeilijk. Kijk naar je scherm. Zie je ongelijkmatige lichtvlekken aan de randen? Dan is dat waarschijnlijk backlight bleeding. En die vreemde gloed die je ziet als je vanuit een hoek naar het scherm kijkt, is IPS glow.

Daarnaast zie je backlight bleeding vaak meer uitgesproken langs de randen van je scherm, terwijl IPS glow eerder een algemene gloed over het hele scherm is.

Hoe beïnvloedt backlight bleeding je kijkervaring?

Je vraagt je misschien af: hoe erg is backlight bleeding nou echt? Het antwoord daarop is dat het afhangt van wat je doet. Als je veel donkere films kijkt, dan is backlight bleeding behoorlijk storend. Hetzelfde geldt voor donkere games of grafische ontwerpen.

Stel je voor dat je een horrorgame speelt op je laptop met een tweede beeldscherm. Dan word je behoorlijk uit de game gehaald als je merkt dat de donkere delen van het scherm lichter lijken dan ze zouden moeten zijn. Zeker als je meerdere beeldschermen op een daisy chain hebt. Daar moet je toch niet aan denken?

Een persoon die op een lcd-scherm aan het ontwerpen is.

Hoe voorkom of verminder je backlight bleeding?

Goed nieuws! Er zijn een paar manieren waarmee je backlight bleeding vermindert. Een daarvan is door simpelweg het kopen van een kwaliteitsmonitor. Sommige monitoren beheersen backlight bleeding beter dan andere, omdat sommige schermen beter zijn dan anderen.

Een andere manier is het aanpassen van de instellingen van je scherm. Verlaag bijvoorbeeld de helderheid, zodat de zichtbaarheid van de backlight bleeding minder wordt.

De beste monitoren waarmee je backlight bleeding beperkt, hebben een paneel en achtergrondverlichting van goede kwaliteit. Let dus op die factoren. Een hoogwaardige monitor maakt een wereld van verschil in je kijkervaring.

Tips om de impact van backlight bleeding te minimaliseren

Als je het verschil niet kan maken met hardware, zijn er nog andere manieren waarop je de impact van backlight bleeding minimaliseert. Ze zijn eenvoudig, maar effectief. 😊

De eerste optie is het aanpassen van de omgevingsverlichting. Een donkere kamer versterkt de zichtbaarheid van backlight bleeding. Zachte, indirecte verlichting in je kamer verlaagt het contrast tussen het scherm en de omgeving en verzacht het effect van backlight bleeding.

De andere optie is het verlagen van de schermhelderheid. Een te hoge helderheid vergroot de kans op backlight bleeding, evenals de zichtbaarheid ervan. Het verlagen van de helderheid, heeft een beperkende werking op de impact van backlight bleeding.

Veelgestelde vragen over backlight bleeding

Er zijn veel vragen rondom backlight bleeding. Laten we enkele van de meest voorkomende vragen beantwoorden.

Is backlight bleeding schadelijk voor mijn scherm?

Backlight bleeding zelf is niet schadelijk voor je scherm. Het is een esthetisch probleem en heeft geen invloed op de prestaties of levensduur van het scherm. Het is daarentegen wel storend tijdens het gebruik van het scherm, vooral in donkere omgevingen of bij het bekijken van donkere beelden.

Langdurige blootstelling aan backlight bleeding heeft geen bewezen nadelige effecten op je scherm. Maar als je het storend vindt, volg dan de tips die ik eerder heb gegeven en verminder de hoeveelheid backlight bleeding dat je ervaart.

Is backlight bleeding een defect of een normaal verschijnsel?

Backlight bleeding is meestal geen defect, maar een normaal verschijnsel bij veel schermen, vooral bij monitoren met edge-lit achtergrondverlichting. De mate van backlight bleeding verschilt dus van scherm tot scherm. Sommige fabrikanten zien een bepaalde mate van backlight bleeding als acceptabel.

Vind je dat het scherm een onaanvaardbaar niveau van backlight bleeding heeft, overweeg dan de monitor te retourneren en te vragen om een vervanging.

Conclusie

Het lijdt geen twijfel dat backlight bleeding een storende factor is, vooral voor degenen onder ons die hoge eisen stellen aan de beeldkwaliteit van hun schermen. Maar zoals we hebben gezien, zijn er strategieën waarmee je de impact van backlight bleeding minimaliseert.

Met een beetje kennis en wat inspanning verbeter je je beeldervaring, zelfs in het licht van backlight bleeding. Voel je dus vrij om meer te verkennen, meer te leren en meer te doen om het beste uit je schermen te halen. Als je meer artikelen wilt lezen over schermtechnologie, dan is onze website dé place to be!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Robbert, uit Wognum (NH). is één van onze Content Creators. Samen met zijn voorliefde voor fotografie, videografie en monteren, is zijn grootste passie toch echt het luisteren, maar vooral het maken van muziek. Hij verzorgt al zes jaar de lead vocals bij tributeband Touch of Toto en maakt sinds vorig jaar ook deel uit van de formatie van feestband Cherry & The Sugarstuds. En alsof dat niet genoeg is is hij bezig met de studie Media Design bij de LOI. Dankzij die studie heeft hij kennis over de wereld van creatieve hard- en software en onderzoeksmethoden. Al doende groeit hij daar verder in tijdens het schrijven van artikelen voor Technerds.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross