Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Alles over de Levensduur van een IPS-monitor

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

5 min leestijd

Misschien wil je wel weten hoe je de levensduur van je IPS-monitor kunt verlengen. Het is tenslotte geen kleine investering, zo'n apparaat, en je wilt er zeker van zijn dat je je geld goed besteedt.

Welkom bij dit artikel waarin ik alles uit de doeken doe over de gemiddelde levensduur van een IPS-monitor en tips geven over hoe je deze kunt maximaliseren. Zou het niet geweldig zijn als je nog jaren kunt genieten van die prachtige kleuren en dat heldere beeld? Laten we er dan maar eens goed voor gaan zitten. 🤓

Belangrijke punten

  • Een IPS-monitor staat bekend om zijn uitstekende kleurweergave en brede kijkhoeken, en gaat gemiddeld 5 tot 7 jaar mee.
  • De levensduur van de monitor heeft invloed op je gebruikerservaring en je portemonnee – hoe langer deze meegaat, hoe minder snel je een nieuwe hoeft te kopen.
  • Met de juiste onderhouds- en gebruiksgewoonten, zoals regelmatige reiniging en het vermijden van overbelasting, verleng je de levensduur van je IPS-monitor aanzienlijk.

Wat is een IPS-monitor en waarom is de levensduur belangrijk?

Een IPS-monitor, of in-plane switching-monitor, is een type lcd-beeldscherm dat bekend staat om zijn uitstekende kleurweergave en brede kijkhoeken.

De unieke manier waarop de vloeibare kristallen in het scherm zijn georganiseerd, zorgt hiervoor. Maar waarom zou je de levensduur van zo'n monitor moeten weten? Dat is nogal wiedes: als je investeert in een goede IPS-monitor met een hoge PPI, wil je zeker weten dat je er een lange tijd plezier van hebt.

Meer weten over hoeveel PPI een monitor heeft? Check dan even de aangehaalde link.

De technologie achter de IPS-monitor

De manier waarop de vloeibare kristallen zijn georiënteerd, maakt een IPS-monitor zo bijzonder.

De kristallen zijn horizontaal geplaatst in plaats van verticaal, zoals bij de meeste monitoren het geval is. Dit zorgt voor een betere lichtdoorlatendheid en dus een betere kleurweergave. Echter, deze technologie heeft ook invloed op de levensduur van de monitor.

Of het een normale monitor betreft of de beste ultrawide monitor: de helderheid van het scherm kan na verloop van tijd zomaar afnemen door simpele slijtage. En als zon ultrawide toch te groot is voor bepaalde toepassingen, kun je altijd nog je computerscherm verkleinen voor een betere focus.

Man zit te werken achter meerdere monitors

Waarom de levensduur van je monitor ertoe doet

De levensduur van je monitor heeft directe invloed op je gebruikerservaring en op je portemonnee. Hoe langer je monitor meegaat, hoe minder snel je een nieuwe hoeft te kopen. 🤑

Bovendien helpt een monitor die zijn helderheid en kleurweergave behoudt je om efficiënter te werken of je game-ervaring te verbeteren.

Hoelang gaat een IPS-monitor gemiddeld mee?

De levensduur van een IPS monitor varieert, maar de meeste gaan gemiddeld 5 tot 7 jaar mee.

Dit hangt ook sterk af van hoe je de monitor gebruikt en onderhoudt. Vergelijk dit eens met andere soorten monitoren en je zult zien dat een IPS-monitor een goede investering is.

Ben je op zoek naar een monitor met de allerbeste beeldkwaliteit? Neem dan een kijkje bij de beste 4K-monitor.

Gemiddelde levensduur van verschillende monitorsoorten

Om je een idee te geven van hoe lang verschillende soorten monitoren meegaan, heb ik een handig overzicht voor je gemaakt:

MonitortypeGemiddelde levensduur
IPS-monitor5-7 jaar
TN-monitor3-5 jaar
VA-monitor4-6 jaar

Zoals je ziet, komt de IPS-monitor als een van de beste uit de bus. Houd er wel rekening mee dat deze levensduren gemiddelden zijn. Je monitor kan langer of korter meegaan, afhankelijk van verschillende factoren, zoals gebruik en onderhoud.

Een set-up met twee schermen in een thuisstudio.

Factoren die de levensduur van een IPS-monitor beïnvloeden

Verschillende factoren beïnvloeden de levensduur van een IPS-monitor, dat is geen geheim. Zo speelt het gebruik van de monitor een cruciale rol. Intensief gebruik kan de levensduur verkorten.

Daarom is een tweede beeldscherm voor je laptop een slimme keuze. Hierdoor verdeel je de werklast over twee schermen en verleng je de levensduur van beide monitoren. Zelf werk ik met een externe monitor naast mijn laptop. Dit verbetert mijn workflow aanzienlijk en zorgt dat ik alle taken overzichtelijk op twee schermen weergeef.

Wil je meer monitoren aan elkaar koppelen? Dan is beeldscherm-daisy-chain wellicht iets voor je.

Ook de omgevingsfactoren hebben invloed. Denk bijvoorbeeld aan temperatuur en luchtvochtigheid. Extreme temperaturen en hoge luchtvochtigheid kunnen de interne componenten van de monitor beschadigen.

Tot slot is ook het onderhoud belangrijk. Een regelmatige poetsbeurt en een beetje onderhoud verlengen de levensduur van je monitor al aanzienlijk.

Tips om de levensduur van je IPS-monitor te verlengen

Het verlengen van de levensduur van je IPS-monitor is makkelijker dan je denkt. Met de juiste tips en een beetje moeite gaat je monitor jaren mee.

1. Start met het juiste onderhoud van je monitor

Het begint allemaal met het juiste onderhoud. Schakel de monitor uit en ontkoppel alle kabels, voordat je begint met de reiniging. Gebruik een microvezeldoek om stof en vuil van het scherm te verwijderen. Vermijd het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen – deze kunnen het scherm beschadigen.1Jan Meijroos, AD (2021). 'Zo maak je een beeldscherm het beste schoon'

2. De invloed van de helderheidsinstellingen op de levensduur

De helderheidsinstellingen van je monitor hebben ook invloed op de levensduur. Een continu te hoge helderheid verkort de levensduur van de achtergrondverlichting. Daarom is het slim om je monitor te kalibreren. Hiermee stel je de helderheid en het contrast van je monitor optimaal in, wat bijdraagt aan een langere levensduur.

3. Vergeet de ventilatie niet

Regelmatige reiniging is essentieel voor het behoud van je IPS-monitor. Stof en vuil hopen zich op in de ventilatieopeningen, wat kan leiden tot oververhitting. Maak daarom de ventilatieopeningen regelmatig schoon met een zachte borstel of perslucht.

Let op: gebruik geen water of vloeibare reinigingsmiddelen voor de binnenkant of andere plekken in contact met de binnenkant van je monitor. ⛔

Een monitor op een bureau met natuur op het beeldscherm

Veelvoorkomende problemen met IPS-monitors en hun oplossingen

We stuiten allemaal wel eens op een probleem met onze monitor. Maar geen zorgen; ik help je graag met de meest voorkomende problemen en hun oplossingen.

Bekende monitorproblemen

Het herkennen van problemen met je monitor is niet altijd even makkelijk. Soms zijn er subtiele tekenen, zoals een flikkerend scherm of vreemde kleuren. Een ander veelvoorkomend probleem is dat je monitor plotseling uitvalt. Herkenbaar? Dan is het tijd om actie te ondernemen.

Oplossingen voor veelvoorkomende problemen

Dat verschilt per probleem, maar om je een samenvatting te geven:

  • Bij een flikkerend scherm helpt het vaak om de verversingssnelheid van je monitor aan te passen.
  • Het resetten van de kleurinstellingen lost vaak vreemde kleuren op.
  • Als je monitor plotseling uitvalt, controleer dan de aansluitingen en probeer een andere stroombron.

Troubleshooten is de sleutel! En als dat niet werkt, overweeg dan om je monitor naar een professional te brengen.

Conclusie

Het kiezen van de juiste monitor kan een hele klus zij, maar het gaat niet alleen om het vinden van het juiste model met de beste beeldkwaliteit. Ook de levensduur van de monitor is een belangrijke overweging.

Zoals we hebben gezien, heeft een IPS-monitor een levensduur van gemiddeld 5 tot 7 jaar. Dat is een behoorlijke tijd, vooral als je de monitor goed verzorgt. Hoe beter je dat doet, hoe langer deze meegaat. 🙌

Dus: volg de onderhoudstips, wees voorzichtig met je monitor, en je hebt er nog vele jaren plezier van. Veel succes met het vinden van je perfecte monitor en vergeet niet om ons te laten weten hoe het gaat!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Julian heeft reeds een master klinische neuropsychologie afgerond. Behalve het duiken in andermans hoofd, doet hij dat ook graag in het schrijven en tech. Inmiddels kan hij deze passies bundelen en schrijft hij al lange tijd voor Wifiwijs en Technerds.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross