Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Hoeveel PPI heeft je Monitor Nodig? De Ultieme Gids

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

8 min leestijd

Stel je voor: je zit voor een scherm, geconcentreerd en gefascineerd door de levendige kleuren en verbluffende details van een spannende nieuwe videogame.

Plotseling, midden in de actie, worden de beelden korrelig. De eerst zo heldere kleuren zijn nu vervagen, de fijne details verloren. Wat is er misgegaan? Een zeer mogelijke boosdoener: de PPI van je monitor.

Belangrijkste punten

  • PPI, of 'pixels per inch', bepaalt de pixeldichtheid van een scherm en speelt een grote rol in de beeldkwaliteit van een monitor.
  • De ideale PPI kan variëren afhankelijk van het schermformaat van je monitor en de taken die je uitvoert. Voor grafisch intensieve taken kan een hogere PPI nuttig zijn.
  • Te veel of te weinig PPI kan problemen veroorzaken, zoals een korrelig beeld of te kleine tekst en iconen. Het is belangrijk om de juiste PPI te kiezen op basis van je behoeften.

Wat is PPI en waarom is het belangrijk voor je monitor?

'PPI' staat voor pixels per inch en is een aanduiding voor de pixeldichtheid van een scherm. Je ziet eraan hoeveel pixels in één inch van je scherm zitten. Het is daarmee een maatstaf van beelddetail.

Hoe hoger de PPI, hoe meer details je scherm weergeeft. Dit komt doordat er meer pixels zijn om visuele informatie te tonen! Een hogere PPI leidt dus tot een scherper en gedetailleerder beeld. 😃

Bijvoorbeeld, stel je voor dat je een foto bekijkt op een monitor met een lage PPI. Je merkt dan dat de randen van de objecten in de foto een beetje wazig of blokkerig zijn, omdat er niet genoeg pixels zijn om alle details van de foto te tonen. Als je dezelfde foto bekijkt op een monitor met een hogere PPI, merk je juist dat de details veel scherper en zichtbaarder zijn.

Een ander fenomeen wat voor een wazig beeld zorgt en waar je een lage PPI vooral niet mee moet verwarren, is backlight bleeding. Om hier meer over te weten, check onze gids over backlight bleeding en VA-monitoren en backlight bleeding in het specifiek, wat een ander belangrijk aspect is om te overwegen bij het kiezen van een monitor.

man zit met headset te gamen achter monitor

De rol van PPI in beeldkwaliteit

PPI speelt – zoals je al hebt gelezen – een grote rol in de beeldkwaliteit van een monitor. Het bepaalt de scherpte en het detailniveau van het beeld op je scherm. Hoe hoger de PPI, hoe scherper en gedetailleerder het beeld zal zijn.

Maar PPI is niet de enige factor die de beeldkwaliteit bepaalt. Andere factoren, zoals schermgrootte en resolutie spelen ook een rol. PPI hangt zeer sterk samen met deze twee dingen. Sterker nog: schermformaat en resolutie bepalen de uiteindelijke PPI.

Een groter scherm heeft meer een hogere resolutie nodig om hetzelfde niveau van detail (PPI) te behouden als een kleiner scherm met dezelfde resolutie. Daarom hebben grotere schermen een hogere resolutie nodig om een hoge beeldkwaliteit te overleggen.

Het is ook belangrijk te weten dat een hogere PPI wel bijdraagt aan een betere beeldkwaliteit, maar het is niet altijd noodzakelijk. ⤵️

  • Als je voornamelijk aan tekstdocumenten en e-mails werkt, heb je de hoogst mogelijke PPI waarschijnlijk niet nodig nodig.
  • Als je veel grafische taken doet, zoals videobewerking of gaming, dan heeft een hogere PPI absoluut meerwaarde.

Hoeveel PPI is ideaal voor je schermformaat?

Het ideale PPI-niveau varieert afhankelijk van het schermformaat van je monitor. Een kleiner scherm heeft minder pixels nodig om een scherp beeld te produceren, terwijl een groter scherm meer pixels nodig heeft.

Bijvoorbeeld: voor een 24 inch monitor is ongeveer 90-100 PPI meestal voldoende voor een scherp beeld. Voor een 27 inch monitor daarentegen zou je idealiter een PPI van rond de 110 willen hebben!

Maar onthoud: het gaat niet alleen om de PPI. De algehele resolutie van je scherm en de afstand tussen jou en de monitor spelen ook een rol in hoe scherp het beeld uitziet. Voor meer tips over het aanpassen van je monitor, bekijk je onze gids over het overklokken van je monitor.

De invloed van schermdiagonaal op de ideale PPI

De schermdiagonaal van je monitor heeft een grote invloed op de ideale PPI. Hoe groter de schermdiagonaal, hoe meer pixels er nodig zijn om hetzelfde niveau van detail te behouden.

Bijvoorbeeld: een 27 inch monitor heeft meer pixels nodig dan een 24 inch monitor om hetzelfde niveau van detail te behouden. Daarom heeft een 27 inch monitor idealiter een hogere PPI dan een 24 inch monitor.

PPI en schermruimte: hoeveelheid pixels vs. schermgrootte

De hoeveelheid pixels en de grootte van het scherm hebben een grote invloed op de PPI van je monitor. Een groter scherm heeft meer pixels nodig om dezelfde PPI te behouden dan een kleiner scherm.

27 inch monitors en zelfs de beste ultrawide monitoren met een hoge PPI geven meer vensters of applicaties tegelijkertijd weer dan 24 inch monitors met een lagere PPI.

man werkt aan een grafische taak op laptop

Verschillende resoluties en hun PPI: HD, QHD en meer

Verschillende schermresoluties hebben verschillende PPI-niveaus, zoals, een HD-scherm heeft een lagere PPI dan een QHD-scherm. Dit komt doordat een QHD-scherm meer pixels heeft dan een HD-scherm.

De resolutie van je scherm heeft een grote invloed op de PPI. Hoe hoger de resolutie, hoe meer pixels er op het scherm zijn, wat kan leiden tot een hogere PPI.

Wil je met twee schermen tegelijkertijd werken? Dan is het mogelijk dat de weergave verschilt door de verschillende PPI-weergaven. Bekijk hiervoor onze gids over hoe je een dubbele monitor instelt of over het aansluiten van een tweede beeldscherm op je laptop.

De PPI van een HD-scherm

Hoeveel PPI biedt een HD-scherm? Een standaard HD-scherm, ook wel 720p genoemd, heeft een resolutie van 1280 × 720 pixels. Als we dit op een 32 inch scherm plaatsen, krijgen we ongeveer 46 PPI.

Maar is dat genoeg? Niet echt. Hoewel het voor televisies op een afstand misschien werkt, is het voor een computerscherm dat dichtbij staat, niet ideaal. De beelden vallen korrelig uit en tekst is niet zo scherp als we zouden willen. 😕 Voor een betere ervaring, kijk je idealiter naar de beste 4K-monitor.

De PPI van QHD-schermen: een scherper beeld?

Dan hebben we QHD, ook wel 1440p genoemd. Een QHD-scherm heeft een resolutie van 2560 × 1440 pixels. Als we diezelfde 32 inch monitor nemen, krijgen we een PPI van ongeveer 92. Dat is al een stuk beter! De beelden zijn scherper en de tekst is duidelijker.

Maar is een QHD-scherm altijd de beste keuze? Niet noodzakelijk. Het hangt af van wat je nodig hebt. Voor gaming of grafisch ontwerp kan het zeker nuttig zijn. Maar voor algemeen gebruik is een HD-scherm misschien meer dan voldoende.

De gevolgen van een te hoge of te lage PPI

Te veel of te weinig PPI kan problemen veroorzaken. Een te hoge PPI maakt dat tekst en iconen te klein uitvallen om lees- en bruikbaar te zijn. Aan de andere kant zorgt een te lage PPI dat beelden korrelig uitzien en tekst te vaag is om leesbaar te zijn.

Wat gebeurt er als je monitor te veel PPI heeft?

Een te hoge PPI kan de leesbaarheid en bruikbaarheid van een monitor beïnvloeden. Tekst en iconen kunnen zo klein worden dat ze moeilijk te zien of te gebruiken zijn. In mijn geval werkte ik achter een monitor met een te hoge PPI. De kleine lettertjes zorgden dat ik me te veel moest inspannen met hoofdpijn tot gevolg. 😵

Risico's van een te lage PPI: verlies aan beeldkwaliteit

Een te lage PPI heeft – tot niemands verrassing – ook invloed op beeldkwaliteit. Beelden kunnen er korrelig of wazig uitzien, en tekst kan onduidelijk zijn. Dit kan het moeilijk maken om te lezen of details in beelden te zien. Het kan ook leiden tot een algeheel minder aangename kijkervaring, omdat beeldmateriaal merkbaar ongedetailleerd is.

Twee schermen met grafieken staan op een bureau

Hoe je de juiste PPI kiest voor je gebruiksscenario

Het kiezen van de juiste PPI voor je monitor hangt af van verschillende factoren. Niet alleen je persoonlijke voorkeur speelt een rol, maar ook het doel waarvoor je de monitor gebruikt. Ben je een grafisch ontwerper of een fervent gamer? Of gebruik je de monitor voornamelijk voor kantoorwerk? Elk scenario vraagt om een andere PPI. 😊

Waarop letten bij het kiezen van een monitor met de juiste PPI

Bij het kiezen van een monitor op basis van PPI, is het tóch belangrijk om te letten op de resolutie van het scherm en de grootte ervan. Omdat de pixels over een breder oppervlak verspreid zijn bij een grotere monitor, heeft die grotere monitor met dezelfde resolutie een lagere PPI.

Let mede daarom ook op de kijkafstand. Bij een grotere kijkafstand, volstaat lagere PPI volstaan en andersom.1Rob Shafer, DisplayNinja (2023). 'What Is Pixel Density And Pixels Per Inch (PPI)?'

Het controleren van de PPI van een monitor vóór je deze koopt, is eenvoudig. De specificaties van de monitor geven meestal de resolutie en de grootte van het scherm aan.

Als de PPI daar niet bij staat vermeld, kun je met deze twee waarden tóch de PPI berekenen via een site als Calculatorsoup. Daar vul je de schermdiagonaal van je (beoogde) monitor in, alsook het aantal pixels in de breedte en de hoogte.

Tips voor het beoordelen van de PPI bij het kopen van een monitor

Bij het beoordelen van de PPI van een monitor, kun je het beste verschillende monitoren met elkaar vergelijken. Let op de helderheid en de scherpte van de tekst en de afbeeldingen. Probeer ook de monitor in actie te zien. Een statische afbeelding geeft je een idee van de beeldkwaliteit, maar video's en games kunnen verschillende eisen stellen aan de PPI.

Veelgestelde vragen over PPI en monitoren

Laten we eens kijken naar enkele veelgestelde vragen over PPI en monitoren. Deze antwoorden kunnen je helpen bij het maken van je keuze.

Is een hogere PPI altijd beter?

Een hogere PPI betekent meer detail en scherpte in het beeld, maar dat is niet altijd beter. Bij een te hoge PPI kunnen tekst en iconen te klein worden om comfortabel te lezen of te gebruiken. Bovendien kan een hogere PPI meer rekenkracht van je computer vragen, wat kan leiden tot een kortere batterijduur of tragere prestaties.

Hoe kan ik de PPI van mijn monitor controleren?

Het controleren van de PPI van je monitor is vrij eenvoudig. Je hebt de grootte van je scherm en de resolutie nodig. De resolutie is het aantal pixels in de breedte en de hoogte van je scherm.

Met deze twee waarden en je schermdiagonaal in inches, bereken je met behulp van een online PPI-calculator wat de PPI van je scherm is. Vul de waarden in en de calculator doet de rest!

Conclusie

Dus, hoeveel PPI heb je nu precies nodig voor je monitor? Het antwoord is: het hangt ervan af. Als je een enthousiaste gamer of grafisch ontwerper bent, zou je wel eens kunnen profiteren van een hogere PPI, maar voor alledaags kantoorgebruik is een lagere PPI misschien wel meer dan voldoende.

Weet jij wat de PPI van jouw monitor is? Is het toereikend voor wat je met je monitor doet? Laat het me hieronder vooral even weten!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Julian heeft reeds een master klinische neuropsychologie afgerond. Behalve het duiken in andermans hoofd, doet hij dat ook graag in het schrijven en tech. Inmiddels kan hij deze passies bundelen en schrijft hij al lange tijd voor Wifiwijs en Technerds.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross