Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Stap voor Stap: Hoe Gaat de Set-up van een Dubbele Monitor?

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

7 min leestijd

Heb je ooit een dubbele monitor-set-up overwogen, maar geen idee hoe je dat voor elkaar krijgt? Het is niet zo simpel als het lijkt. Gelukkig ben je op de goede plek, want ik leg je uit hoe een dubbele monitor set-up in elkaar zit!

Stel je voor, een wereld waarin je op het ene scherm codeert of ontwerpt en op het andere je favoriete muziekvideo's afspeelt. Of misschien gebruik je één scherm om je mailbox in de gaten te houden, terwijl je aan een project werkt op het andere. Zie je het al voor je? In dit artikel lees je alles over hoe je dit zelf opzet, en hoe je er het meeste uit haalt.

BELANGRIJKE PUNTEN:

  • Dubbele beeldschermen verhogen je productiviteit aanzienlijk, of je nu codeert, ontwerpt of gamet.
  • De juiste hardware, kabels en software zijn essentieel voor een succesvolle dubbele monitor set-up.
  • Probleemoplossing en optimalisatie zijn belangrijke aspecten van het beheer van een dubbele monitor set-up.

1. De basis van de dubbele monitor-set-up

Dubbele beeldschermen verhogen je productiviteit en verbeteren je werkervaring verbeteren. Of je nu codeert, ontwerpt of gamet, twee schermen zijn beter dan één. Maar voordat je begint, is het handig als je uitzoekt wat de beste monitors zijn voor een dubbele monitor-set-up.

De hardwarevereisten voor dubbele beeldschermen variëren afhankelijk van je specifieke behoeften. Maar over het algemeen heb je een pc nodig met minstens twee videopoorten (HDMI, DisplayPort, DVI of VGA) om twee schermen aan te sluiten.

Kies de juiste beeldschermen voor je pc

Het kiezen van de juiste beeldschermen voor je pc is wel een uitdaging. Je moet rekening houden met factoren zoals schermgrootte, resolutie, paneeltype en aansluitingen. Controleer altijd de specificaties van je pc, zodat je er zeker van bent dat deze compatibel is met de schermen die je wilt gebruiken.

Ook moet je nadenken over het feit dat beide schermen elkaar goed aanvullen. Afhankelijk van je behoeften moeten ze allebei van gelijke grootte zijn (handig als je bijvoorbeeld wilt gamen), staat de ene verticaal en de ander horizontaal (als je voor je werk veel moet chatten bijvoorbeeld). De monitors die je kiest moeten dit allemaal wel kunnen.

Een jongen die aan het gamen is met twee schermen.

Wat je nodig hebt om te starten

Voor het optuigen van een dubbele monitor set-up heb je een paar dingen nodig. Ten eerste heb je twee beeldschermen nodig, duh. Daarnaast zijn de juiste kabels ook handig als je de schermen op je pc wilt aansluiten. Afhankelijk van de monitoren die je hebt gekozen en van wat je pc ondersteunt, zijn dit HDMI, DisplayPort, DVI of VGA-kabels zijn.

Je moet ook de juiste software en stuurprogramma's downloaden. Dit is meestal beschikbaar op de website van de fabrikant van je videokaart. Als je geen zin hebt om moeilijk te doen, is het in Windows ook gemakkelijk voor elkaar te krijgen 1Windows (n.d.) 'Stuurprogramma's handmatig bijwerken in Windows'.

2. Verbind je beeldschermen met je pc

Het verbinden van je beeldschermen met je pc is vrij eenvoudig. Sluit de kabels aan op de overeenkomstige poorten op je pc en de schermen. Zorg dat je de schermen instelt in je besturingssysteem.

Windows heeft bijvoorbeeld een menu voor beeldscherminstellingen waar je kiest hoe je de schermen weergeeft. Hier is het bijvoorbeeld mogelijk je beeldscherm te draaien of de schermresolutie aan te passen.

Het gebruik van HDMI en DisplayPort

Er zijn verschillende manieren om je schermen aan te sluiten op je pc, maar de twee meest voorkomende zijn HDMI en DisplayPort. Veel mensen gebruiken HDMI als de standaard voor de meeste tv's en monitoren, terwijl DisplayPort bedoeld is voor high-end monitoren en gaming-pc's. Beide hebben hun voordelen, dus het hangt af van je specifieke set-up welke je moet gebruiken.

Wat te doen als je beeldschermen niet worden gedetecteerd

Soms detecteert je pc je schermen niet. Dit komt misschien door een slechte kabelaansluiting, problemen met je videokaart of stuurprogramma conflicten. Als je problemen ondervindt, probeer dan de kabels opnieuw aan te sluiten, je pc opnieuw op te starten, en de nieuwste stuurprogramma's voor je videokaart te installeren.

Als dit allemaal niet werkt, raad ik aan om internetfora af te speuren en desnoods contact op te nemen met de helpdesk van Windows of Apple (afhankelijk van je computer natuurlijk), of van de monitorfabrikant.

Een set-up met twee schermen in een thuisstudio.

3. Configureer je beeldschermen

Laten we beginnen met het instellen van je monitoren. Ga naar de instellingen van je pc en zoek naar de beeldscherminstellingen. Hier pas je de resolutie en oriëntatie van elk scherm aan. Voor echte topresultaten moet je je monitoren kalibreren, maar daar heb je vaak een extern apparaat voor nodig.

Hoe de schermindeling aan te passen

De schermindeling aanpassen is een fluitje van een cent. Ga terug naar de beeldscherminstellingen, daar vind je de optie waarmee je de indeling van je schermen wijzigt. Speel een beetje met de instellingen tot je de perfecte opstelling hebt gevonden.

De schermstand wijzigen

De schermstand wijzigen is handig voor verschillende toepassingen, zoals het lezen van een document. Ook dit wijzig je in de beeldscherminstellingen onder het kopje 'Weergavestand'.

4. Haal het meeste uit je dubbele monitor-set-up

Een dubbele monitor-set-up maakt je workflow een stuk efficiënter. Houd bijvoorbeeld je e-mail op het ene scherm open, terwijl je aan een project werkt op het andere. Bepaalde software werkt ook beter met dubbele monitoren.

Optimaliseer je werkruimte met meerdere schermen

Gebruik meerdere schermen voor het efficiënter organiseren van je bureaublad. Verspreid vensters en applicaties over je schermen, zodat je ze gemakkelijk beheert. Als je dezelfde informatie op beide schermen wilt tonen, dupliceer je je scherm. Dit is bijvoorbeeld nuttig voor presentaties. Houd er wel rekening mee dat het je pc in sommige gevallen trager maakt.

5. Problemen oplossen met je dubbele monitor set-up

Het is niet ondenkbaar dat je problemen tegenkomt bij je dubbele monitor set-up. Geen zorgen, de meeste problemen hebben eenvoudige oplossingen.

Een bureau met twee beeldschermen die hetzelfde weergeven.

Wat te doen als de beeldschermopties niet werken?

Als de beeldschermopties niet werken, probeer dan je stuurprogramma's bij te werken. Als dat niet helpt, start dan je pc opnieuw op. Loop voor de zekerheid ook de kabels even na.

Problemen met het docking station te verhelpen

Een docking station dat niet werkt, is heel irritant. Maar maak je geen zorgen, ik ga je helpen om dat te verhelpen. Probeer eerst het docking station te resetten door het los te koppelen en opnieuw aan te sluiten. Zie daarna of het je beeldschermen nu wel detecteert.

Nog steeds geen geluk? Probeer dan een andere kabel of poort. Het is mogelijk dat er een probleem is met de verbinding. Als je nog steeds problemen ondervindt, test dan je docking station op een ander systeem. Dit helpt bepalen of het probleem bij het docking station ligt of bij je computer.

6. Tips en trucs voor het gebruik van dubbele monitoren

Twee beeldschermen geven niet alleen een boost aan je productiviteit, maar ook aan je game-ervaring. Vooral als je weet hoe je ze optimaal gebruikt.

Tip: Ben je een gamer? Overweeg dan het overklokken van je monitor voor een nog betere spelervaring.

Maak gebruik van sneltoetsen voor efficiëntie

Sneltoetsen besparen je tijd en moeite, stroomlijnt je workflow. Probeer bijvoorbeeld de Windowstoets + P voor het snel schakelen tussen verschillende schermmodi. Maak ook vooral je eigen sneltoetsen in de instellingen van je besturingssysteem en zet je computer geheel naar eigen hand.

Efficiënt je scherm organiseren

Hoe je je scherm organiseert, bepaalt een hoop. Probeer bijvoorbeeld je meest gebruikte apps op je primaire monitor te houden en secundaire apps op je tweede monitor. Denk ook eens na over het gebruiken van verschillende bureaubladen of het gebruiken van virtuele bureaubladen voor verschillende taken.

7. Dubbele monitoren voor een duppie: Waar vind je een goede prijs?

De aanschaf van een tweede monitor hoeft geen fortuin te kosten. Er zijn veel plaatsen waar je goede deals vindt, waaronder online marktplaatsen en elektronicawinkels. Houd bij goedkopere schermen wel rekening met de ppi (pixels per inch) van de monitor om er zeker van te zijn dat je de beste kwaliteit voor je geld krijgt.

De beste deals op Amazon

Amazon is een geweldige plek om te zoeken naar dubbele monitoren. Houd de dagelijkse deals en flashverkoop evenementen in de gaten voor de beste prijzen. Check de klantbeoordelingen voordat je een aankoop doet, zodat je niet met een kat in de zak eindigt.

Waar je op moet letten bij het kopen van een tweede monitor

Bij het kopen van een tweede monitor, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Ten eerste, zorg dat de monitor compatibel is met je computer en je huidige monitor. Ten tweede, let op de kwaliteit van de monitor. Een degelijke monitor mag in ieder geval geen backlight bleed hebben. Controleer tot slot de garantie en het retourbeleid, zeker als je de website niet kent.

Conclusie

Gefeliciteerd! Je bent nu een stuk wijzer over het instellen en gebruiken van een dubbele monitor-set-up. Het heeft misschien wat moeite gekost, maar het zal de moeite waard zijn, beloofd. Door dit alles toe te passen, transformeer je je werkplek en breng je je productiviteit naar nieuwe hoogten.

Het zal in het begin even wennen zijn aan je nieuwe set-up, maar blijf geduldig en probeer verschillende dingen uit. Dan vind je vanzelf wat het beste voor je werkt. Nu ben je klaar om de wereld van dubbele monitoren te veroveren. En als je nog vragen hebt of als je wilt blijven leren, lees dan lekker verder in onze andere artikelen. Succes!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Robbert, uit Wognum (NH). is één van onze Content Creators. Samen met zijn voorliefde voor fotografie, videografie en monteren, is zijn grootste passie toch echt het luisteren, maar vooral het maken van muziek. Hij verzorgt al zes jaar de lead vocals bij tributeband Touch of Toto en maakt sinds vorig jaar ook deel uit van de formatie van feestband Cherry & The Sugarstuds. En alsof dat niet genoeg is is hij bezig met de studie Media Design bij de LOI. Dankzij die studie heeft hij kennis over de wereld van creatieve hard- en software en onderzoeksmethoden. Al doende groeit hij daar verder in tijdens het schrijven van artikelen voor Technerds.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross