Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Hebben VA-monitoren Backlight Bleed? Een Diepgaande Blik

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

7 min leestijd

Het is een gewone avond. Je zit comfortabel in je favoriete stoel, klaar om je favoriete film of game te starten op je gloednieuwe VA-monitor – maar wacht even, iets lijkt niet helemaal in orde. Is dat een lichtgloed die je ziet? Heb je misschien last van backlight bleed? 😰

Geen paniek! In dit artikel duiken we diep in dit fenomeen, specifiek bij VA-monitoren. We onthullen de oorzaken, mogelijke oplossingen en preventieve maatregelen, zodat je zeker weet dat je monitor de best mogelijke beeldkwaliteit levert.

Belangrijke punten

  • Backlight bleed, of 'lichtlekkage', is een veelvoorkomend probleem bij monitoren die achtergrondverlichting ('backlight') gebruiken, en beïnvloedt vooral de beeldkwaliteit bij donkere beelden.
  • VA-monitoren hebben over het algemeen minder last van backlight bleed dan andere soorten monitoren, maar zijn er niet volledig immuun voor.
  • Er zijn verschillende methoden om backlight bleed te identificeren en te verminderen, waaronder het aanpassen van de helderheid van je scherm, het toepassen van lichte druk op het scherm, of het inschakelen van een professional.

Wat is backlight bleed en waarom zou je je zorgen maken?

Backlight bleed, in het Nederlands ook wel 'lichtlekkage' genoemd, is een veelvoorkomend probleem bij monitoren. Het ontstaat wanneer licht van de achtergrondverlichting van het scherm door de randen of hoeken van het scherm lekt. Technisch gezien ontstaat dit door onvolkomenheden in de productie van het scherm.

Waarom is dit een probleem? Backlight bleed kan de beeldkwaliteit van je monitor aanzienlijk beïnvloeden. Het kan met name storend zijn bij het bekijken van donkere scènes in films of games, of als je je beeldscherm draait voor werktaken, waar het licht dat door de randen van het scherm lekt. Dit verstoort het contrast en kleurweergave.

Vooral als ik bezig ben met grafische taken, zoals het bewerken van foto- of videomateriaal, wil ik zo weinig mogelijk backlight bleed, zodat ik een correcte weergave krijg van waar ik mee bezig ben. Dat geldt vooral als ik kijk naar de donkerdere vlakken van het beeld, waar backlight bleed écht een negatieve impact op heeft.

Het herkennen van backlight bleed op je monitor

Backlight bleed herkennen is niet moeilijk. Het ziet eruit als ongelijkmatig verspreide lichtvlekken die meestal zichtbaar zijn in de hoeken of aan de randen van het scherm. Vooral in donkere scènes of bij een zwart scherm kun je het goed zien.

Maar let op: verwar backlight bleed niet met IPS glow, een fenomeen dat optreedt bij IPS-monitoren in het specifiek. IPS glow verandert afhankelijk van je kijkhoek, terwijl backlight bleed constant is, ongeacht de kijkhoek. 1Miriel Parmar, History Computer (2023). 'Backlight Bleed vs. IPS Glow: How Do You Spot It?'

Wil je zeker weten of je te maken hebt met backlight bleed? Volg deze stappen: zet je monitor aan met een volledig zwart beeld. Kijk vervolgens naar de hoeken en randen van je scherm. Zie je lichte vlekken? Dat is mogelijk backlight bleed. Wees gerust, er zijn manieren om dit aan te pakken.

Een monitor op een bureau met daarop een verlichte stad

Hebben VA-monitoren last van backlight bleed?

Nu vraag je je waarschijnlijk af: hebben VA-monitoren last van backlight bleed? Het antwoord is ja, maar over het algemeen in mindere mate dan bij andere soorten monitoren, zoals IPS- en TN-panelen.

VA-monitoren, of vertical alignment-monitoren, hebben een structuur die helpt om de lichtlekkage te beperken. Echter, geen enkele monitor is volledig immuun voor backlight bleed. Het hangt sterk af van de kwaliteit van de productie en het specifieke model van de monitor.

Toch komt het bij deze monitoren komt het nog steeds voor. Als je op zoek bent naar de beste gaming-monitor, is het dus belangrijk om dit in overweging te nemen.

Wat maakt VA-monitoren gevoelig voor backlight bleed?

De technologie achter VA-monitoren is complex en uniek, wat ze zowel bijzonder aantrekkelijk als gevoelig maakt voor backlight bleed. Een VA-paneel levert diepe zwarttinten en een hoog contrast, maar deze kenmerken leiden soms tot ongewenste lichtlekken.

Een specifieke laag van het paneel, de zogenaamde backlight-laag, verlicht de beelden die je computer doorgeeft aan het scherm, om ze zichtbaarder te maken voor het menselijk oog.

Licht kan 'lekken' naar gebieden waar het niet bedoeld is als je deze laag niet gelijkmatig verlicht, wat resulteert in backlight bleed. Bovendien kunnen productie- en ontwerpfouten ook een rol spelen bij het ontstaan van dit probleem.

Het is daarom belangrijk om bij de aanschaf van een monitor niet alleen te kijken naar de prestaties, maar ook naar de bouwkwaliteit. Een goed gebouwde monitor, zoals de beste FreeSync-monitor, is al een goede eerste stap om deze problemen te vermijden.

Hoe identificeer je backlight bleed bij VA-monitoren?

Het identificeren van backlight bleed bij VA-monitoren kan een uitdaging zijn, maar met de juiste tools en kennis kan het een stuk eenvoudiger worden.

Een eenvoudige en effectieve methode is om je scherm te vullen met een volledig zwart beeld en vervolgens je monitor te inspecteren op heldere of lichte plekken, vooral in de hoeken. Als je deze ziet, heb je mogelijk te maken met backlight bleed.

Let op: het is belangrijk om te onthouden dat niet elke lichte vlek op een zwart scherm een teken is van backlight bleed. Andere factoren, zoals schermreflecties of vuil op je scherm, kunnen ook lichte vlekken veroorzaken.

Als je op zoek bent naar een nieuwe monitor en je wilt zeker weten dat je geen last hebt van backlight bleed, dan is de beste 4K-monitor een uitstekende keuze. Deze monitoren staan bekend om hun uitstekende beeldkwaliteit en minimale backlight bleed.

Stap-voor-stapgids om op backlight bleed te testen

Het testen van je monitor op backlight bleed is een eenvoudig proces! 🧐

  1. Warm je monitor op door hem aan te zetten, en deze vervolgens een half uur aan te laten staan.
  2. Open een nieuw venster op je computer en maak dit volledig zwart. Open hiervoor een zwart beeld of gebruik een website die speciaal ontworpen is om monitoren te testen.
  3. Bekijk je monitor vanuit verschillende hoeken en afstanden. Let op lichte of heldere plekken, vooral in de hoeken van je scherm.

Als je lichte plekken ziet, heb je mogelijk te maken met backlight bleed. Het is echter belangrijk om te onthouden dat een klein beetje backlight bleed nog geen reden tot zorg en zelfs normaal is, en niet direct een teken is van een defecte monitor.

Man zit voor monitor en typt op toetsenbord

Als testmethode kun je ook je beeldscherm daisy-chainen door een dubbele monitor in te zetten, en vervolgens de lichtprestaties van je oorspronkelijke monitor te vergelijken met de tweede monitor.

Als je verdere problemen ondervindt met je monitor, zoals gestotter of lag, overweeg dan om je monitor te overklokken. Dit kan de prestaties van je monitor verbeteren en eventuele problemen met backlight bleed verminderen als je mazzel hebt.

Mogelijke oplossingen voor backlight bleed bij VA-monitoren

Een beetje backlight bleed kan normaal zijn, maar als het je ervaring verstoort, zijn er een paar dingen die je kunt proberen. 🤔

  1. De helderheid van je scherm. Een lagere helderheid vermindert in veel gevallen het probleem van backlight bleed aanzienlijk. Maar let op, ga niet te laag, want dan wordt je scherm te donker om comfortabel te werken of te gamen.
  2. Lichte druk toepassen is een andere methode om de backlight bleed te verminderen. Je drukt zachtjes op het gebied waar de backlight bleed zichtbaar is. Verbetert dit de prestaties? Dan kun je wellicht de schroeven achterop je scherm iets aandraaien. Pas hierbij wel op: te veel druk beschadigt je scherm!
  3. Andersom geldt dat als de backlight bleed erger wordt door extra druk, je juist de schroeven achterop wat losser wilt draaien.
Let op – Wees voorzichtig bij het losdraaien van de schroeven om te voorkomen dat je het scherm beschadigt. En houd rekening dat deze methode niet altijd werkt en in sommige gevallen de backlight bleed zelfs kan verergeren. Het is dus altijd een risico.

Wanneer moet je een professional inschakelen?

Als de bovenstaande oplossingen niet werken of als de backlight bleed zeer ernstig is, is het raadzaam om een professional in te schakelen. Een ervaren technicus heeft de kennis en de tools om de backlight bleed effectief te behandelen.

Een professional inschakelen kan duur zijn, maar het is doorgaans wél de effectiefste, vooral als de backlight bleed het gevolg is van een defect in de hardware van de monitor. Het is hierbij belangrijk om een betrouwbare professional te vinden. Lees reviews, vraag om aanbevelingen en zorg dat je een duidelijk beeld hebt van de kosten voordat je akkoord gaat met een reparatie.

Het belang van garantie

Als je monitor nog onder garantie is, is je hierop beroepen de beste optie. De meeste fabrikanten repareren of vervangen een monitor met ernstige backlight bleed kosteloos. Het is belangrijk om de garantievoorwaarden van je monitor goed te kennen.

Als je monitor last heeft van backlight bleed, neem dan contact op met de fabrikant of de winkel waar je de monitor hebt gekocht. Zij kunnen je informeren over de stappen die je moet nemen om een claim in te dienen.

Als je monitor last heeft van backlight bleed, is het belangrijk dit probleem niet te negeren. Wel één dingetje: als je zelf aan de schroeven van je monitor gaat zitten en de monitor per ongeluk open springt, met alle mogelijke gevolgen van dien, zoals kabeltjes die los schieten, dan is het goed mogelijk dat je garantie direct komt te vervallen.

Ben je niet zeker van je zaak, laat die schroevendraaier dan vooral liggen en schakel direct een professional in als het probleem zich in storende mate blijft voordoen!

Man zit te werken achter twee monitors

Conclusie

We hebben ontdekt dat backlight bleed een potentieel probleem kan zijn, óók bij VA-monitoren. Hoewel ze over het algemeen minder vatbaar zijn voor backlight bleed dan andere soorten monitoren, is het probleem helaas niet volledig uit te sluiten.

Gelukkig weet je inmiddels ook dat je enkele maatregelen kunt nemen om het effect te verminderen of zelfs volledig te elimineren. Een lagere schermhelderheid en een beetje extra druk (of juist minder) zijn allemaal mogelijke oplossingen.

Maar vergeet niet: als de backlight bleed echt ernstig is of je niet zeker bent over je zaak, een professional het probleem in no-time aanpakt. Als je monitor nog garantie heeft, ligt een kosteloze reparatie of vervanging zelfs in het verschiet!

Dus, voor welke oplossing ga jij? Laat het ons vooral even weten – ook als je zelf nog enkele tips hebt die we met je mede-lezers kunnen delen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Julian heeft reeds een master klinische neuropsychologie afgerond. Behalve het duiken in andermans hoofd, doet hij dat ook graag in het schrijven en tech. Inmiddels kan hij deze passies bundelen en schrijft hij al lange tijd voor Wifiwijs en Technerds.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross