Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Een Monitor Overklokken: de Ultieme Handleiding

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

6 min leestijd

Je zit lekker thuis te gamen, maar de heldhaftige avonturen in je favoriete RPG lopen niet zo soepel zoals ze zouden moeten. Of misschien verliest je je legendarische Overwatch-match omdat de actie te snel gaat voor je monitor. Dan is je monitor overklokken misschien wel een idee.

Dat wil zeggen dat je de maximumsnelheid van je monitor voorbij gaat voor een hogere verversingssnelheid en dus soepelere beelden. Dit klinkt geweldig, maar het brengt risico's met zich mee. Lees dit artikel goed door en kom erachter of je monitor hiervoor geschikt is en hoe je de kansen op oververhitting minimaliseert.

BELANGRIJKE PUNTEN:

  • Monitor overklokken leidt tot een soepelere gameplay en visuele ervaring, vooral nuttig bij gaming en grafische ontwerpen.
  • Het overklokken van je monitor brengt risico's met zich mee, zoals instabiliteit, oververhitting en een verkorte levensduur van je monitor.
  • Goede voorbereiding is essentieel voor het overklokken, inclusief het kennen van de specificaties van je monitor en het gebruik van de juiste tools.

Wat is overklokken en waarom zou je het willen doen?

Het overklokken van je monitor is het proces waarbij je de verversingssnelheid van je monitor verhoogt. Het is een beetje zoals het opvoeren van een auto: je wringt extra snelheid uit de hardware, maar je moet wel voorzichtig zijn, anders loop je risico op schade.

"Waarom zou je het dan doen?", hoor ik je al vragen. Overklokken brengt flinke voordelen met zich mee. Een hogere verversingssnelheid resulteert in een vloeiendere weergave van bewegende beelden. Dit is vooral nuttig bij gaming, waar elke milliseconde telt.

Maar pas op, het overklokken van je monitor brengt ook risico's met zich mee. Als je onvoorzichtig bent, levert het instabiliteit, oververhitting en zelfs een verkorte levensduur van je monitor op. En als je niet zeker weet wat je doet, kan het ook ten koste gaan van de garantie. Voordat je begint, is het dus belangrijk dat je goed voorbereid aan de slag gaat.

De voordelen van monitor overklokken

Laten we wat dieper ingaan op de voordelen van overklokken. Zoals eerder vermeld, leidt een hogere verversingssnelheid tot een vloeiendere weergave van beelden. Stel je voor dat je een snelle firstpersonshooter speelt. Elk detail, elke beweging maakt het verschil tussen winnen en verliezen. Het overklokken van je monitor verbetert in dat geval je game-ervaring aanzienlijk.

Bovendien is overklokken ook nuttig voor grafische ontwerpers of videobewerkers, waarbij een hogere verversingssnelheid een nauwkeurigere kleurweergave en een algemeen verbeterde visuele ervaring oplevert. Maar onthoud, dit is niet nodig als je van meet af aan de beste monitor voor je behoeften kiest.

man zit met headset op achter twee monitors

De risico's van monitor overklokken

Echter, er kleven ook nadelen aan het overklokken van je monitor. Oververhitting is een groot probleem dat overklokken soms tot gevolg heeft. Dit leidt op den duur tot een kortere levensduur van je monitor. Bovendien loop je de kans dat je door het overklokken van je monitor je garantie kwijt raakt. Dat is toch een flinke domper als hij stuk gaat.

Het is daarom belangrijk dat je deze risico's in overweging neemt en leert hoe je ze minimaliseert voordat je begint met overklokken. Gelukkig hoef je geen rekening te houden met het risico van backlight bleeding wanneer je je scherm overklokt. Dat is alvast een zorg minder.

1. Bereid je voor op het overklokken van je monitor

Voordat je begint met overklokken, is het belangrijk dat je je monitor goed leert kennen. Dit betekent niet dat je jezelf nu moet voorstellen aan je monitor, maar dat je de specificaties moet controleren en een back-up moet maken van je huidige instellingen. Je monitor kalibreren voordat je begint met overklokken is ook zeker geen slecht idee.

De benodigde tools voor het overklokken

Er zijn verschillende tools beschikbaar voor het overklokken van je monitor. Dit zijn onder andere softwareprogramma's zoals MSI Afterburner en EVGA Precision X, evenals ingebouwde tools in je grafische kaart drivers 1Rozario, H. MUO (2023). 'The 6 Best Overclocking Software to Boost PC Performance'.

Deze tools helpen je bij het aanpassen van de verversingssnelheid en andere instellingen van je monitor.

Controleer de specificaties van je monitor

Voordat je begint met het overklokken van je monitor, is het essentieel dat je de specificaties van je monitor kent. Ga op zoek naar het merk, het model en de standaard verversingssnelheid van je monitor. Deze informatie vind je meestal vinden in de handleiding van je monitor of op de website van de fabrikant.

Als je met meerdere monitoren werkt, is het handig als je weet hoe dat zit met een dubbele monitor. Het kennen van de specificaties is cruciaal voordat je begint met overklokken, omdat het je helpt te begrijpen wat je monitor aankan en hoe ver je kunt gaan met het overklokken.

2. Het daadwerkelijke overklokken: een stap-voor-staphandleiding

Nu je de specificaties van je monitor kent, is het tijd voor het daadwerkelijke overklokken. Dit proces bestaat uit verschillende stappen die je nauwkeurig moet volgen, zo voorkom je problemen. Houd in je achterhoofd dat het overklokken van je monitor risico's met zich meebrengt, dus zorg dat je de stappen zorgvuldig volgt.

Ondervind je problemen met ghosting op je monitor in plaats van beelden die niet soepel lopen, dan ga je geen resultaat krijgen met het overklokken van je monitor. Daarvoor is het beter dat je de overdrive van je monitor instelt.

Hoe stel je de vernieuwingsfrequentie in op Nvidia grafische kaarten?

Als je een grafische kaart van Nvidia hebt, vind je de instellingen voor de verversingssnelheid via het Nvidia Configuratiescherm. Ga naar het gedeelte "Beeldscherm" en klik vervolgens op "Resolutie wijzigen". Daar vind je de optie waarmee je de vernieuwingsfrequentie van je monitor instelt.

man zit achter twee monitors

Hoe pas je de verversingssnelheid aan op AMD grafische kaarten?

Voor AMD grafische kaarten gebruik je de AMD Radeon-instellingen voor het instellen van de vernieuwingsfrequentie. Ga naar het gedeelte "Display" en kies de optie "Custom Resolutions". Klik daar op "Create" en stel de gewenste verversingssnelheid van je monitor in.

En hoe doe je dat met grafische kaarten van Intel?

Heb je een grafische kaart van Intel, klik dan met de rechtermuisknop op het bureaublad en open "Intel Grafische Instellingen". Ga naar "Beeldscherm" en daarna naar "Algemene Instellingen". Selecteer het scherm dat je wilt aanpassen en stel de verversingssnelheid naar wens in. Klik tot slot op "Toepassen" om de boel af te ronden.

3. Test je nieuwe instellingen

Nadat je de vernieuwingsfrequentie van je monitor opnieuw hebt ingesteld, moet je de nieuwe instellingen natuurlijk even testen. Zo controleer je of het proces succesvol was en of je monitor stabiel blijft bij de nieuwe verversingssnelheid.

Hoe controleer je de stabiliteit van je monitor na het overklokken

Er zijn verschillende softwaretools die de stabiliteit van je monitor achterhalen. Deze tools testen je monitor op fouten en controleren of de vernieuwingsfrequentie stabiel is. Een instabiele verversingssnelheid leidt soms tot problemen als schermflikkering of grafische artefacten. Als je daar last van hebt, heb je er niets aan. Zelfs niet aan de beste ultrawide monitoren.

Hoe controleer je de prestaties van je monitor na het overklokken

Na het overklokken van je monitor, wil je weten of je inspanningen effect hadden. 😊 Hoe meet je dat? Raadpleeg de verversingssnelheid, frames per seconde (fps) en andere relevante statistieken.

Er zijn verschillende tools beschikbaar die deze metingen voor je doen, zoals de Frame Rate Counter van Nvidia of de Radeon Overlay van AMD. Deze tools geven je realtime-informatie over de prestaties van je monitor tijdens het gamen of het uitvoeren van andere grafisch intensieve taken.

Veelgestelde vragen over het overklokken van monitoren

Het overklokken van monitoren roept vaak vragen op. Hier zijn enkele van de meest gestelde vragen, met duidelijke en beknopte antwoorden.

Is overklokken veilig voor mijn monitor?

Overklokken heeft zo zijn risico's. Een daarvan is oververhitting, wat op den duur leidt tot schade aan je monitor. Zorg dat je de temperatuur van je monitor in de gaten houdt en stop met overklokken als deze te hoog wordt.

Wat gebeurt er als ik te ver ga met overklokken?

Als je te ver gaat met overklokken, levert dit permanente schade aan je monitor op. Dit varieert van kleine grafische glitches tot volledige uitval van de monitor. Het is daarom ontzettend belangrijk dat je het overklokken stapsgewijs doet en de prestaties en stabiliteit van je monitor voortdurend controleert.

Conclusie

Of overklokken de moeite waard is, hangt sterk af van je persoonlijke behoeften en situatie. Als je een fervente gamer bent en op zoek bent naar die extra boost in prestaties, dan is overklokken zeker het overwegen waard.

Aan de andere kant, als je je monitor voornamelijk gebruikt voor kantoorwerk of surfen op het web, dan zijn de voordelen van overklokken waarschijnlijk niet merkbaar en wegen ze niet op tegen de mogelijke risico's.

Denk goed na over wat je wilt bereiken en weeg de voordelen af tegen de mogelijke nadelen voordat je besluit om je monitor te overklokken. En vergeet niet: veiligheid eerst! 👍

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Robbert, uit Wognum (NH). is één van onze Content Creators. Samen met zijn voorliefde voor fotografie, videografie en monteren, is zijn grootste passie toch echt het luisteren, maar vooral het maken van muziek. Hij verzorgt al zes jaar de lead vocals bij tributeband Touch of Toto en maakt sinds vorig jaar ook deel uit van de formatie van feestband Cherry & The Sugarstuds. En alsof dat niet genoeg is is hij bezig met de studie Media Design bij de LOI. Dankzij die studie heeft hij kennis over de wereld van creatieve hard- en software en onderzoeksmethoden. Al doende groeit hij daar verder in tijdens het schrijven van artikelen voor Technerds.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross