Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

How To: Wifi-Repeater Instellen

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

4 min leestijd

Bij mooi weer werk ik graag in de tuin aan mijn artikelen. Alleen was mijn wifi daar voorheen zo traag dat ik geen meter opschoot. Ik naar de winkel om een wifi-repeater te halen, maar toen liep ik tegen de vraag aan: 'hoe moet je een wifi-repeater instellen?' Dat heb ik uitgezocht en dat deel ik in dit artikel met je, zodat ook jij geniet van een goede wifi dekking. 🌐📶

Wat heb je nodig?

Een wifi-repeater is een apparaat dat het draadloze signaal van je router versterkt en uitbreidt. Zo heb je thuis of op kantoor op de plekken met normaal gesproken geen of slecht wifi-bereik, toch een goed internetsignaal. Om een wifi-repeater in te stellen, heb je de volgende dingen nodig:

Laptop die geopend op een bureau staat.

Let goed op of de repeater de internetsnelheden aan kan die je router uitzendt. Het zou zonde zijn van je goede router voor glasvezel of gaming-router die je hebt gekocht na het lezen over de beste router, als je die topsnelheden niet kunt benutten, omdat je wifi-repeater ze niet kan bijpoten.

Kijk voordat je aan de stappen hieronder begint eerst een of de repeater een WPS-knop heeft. Een WPS knop activeert de wifi protected setup. Deze functie maakt het proces van een verbinding leggen met een beveiligd draadloos netwerk vele malen makkelijker.

Het enige wat je moet doen is de repeater verbinden met je pc of laptop, de WPS-knop indrukken en de rest gaat automatisch. Dat scheelt werk – maar laten we hier even in detail naar kijken. 🧐

Stap 1: Zorg voor stroom

Haal de wifi-repeater uit de verpakking en sluit hem aan op een stopcontact – het liefst op een plek waar je nog ruim wifi-ontvangst hebt vanuit je router, en waar je tegelijkertijd de repeater ook gemakkelijk verbindt aan een pc of laptop.

Stap 2: Verbinden

Wacht tot de wifi-repeater is opgestart en een draadloos netwerk uitzendt. Dit duurt mogelijk enkele minuten. Het draadloze netwerk heeft meestal een naam die lijkt op "WiFi-Repeater" of "EXTENDER". De precieze naam (SSID) en het eventuele wachtwoord hiervoor, vind je terug in de handleiding of achterop de doos van de repeater.

Pak je smartphone, tablet of laptop en verbind met het draadloze netwerk van de wifi repeater. Open vervolgens een webbrowser en ga naar het adres dat in de handleiding of op de achterkant van de wifi-repeater staat. Dit is meestal iets als 'http://192.168.1.1' of 'http://repeater.setup'. Deze adressen worden gebruikt voor het instellen van routers en andere netwerkapparaten.2 Netspot (n.d.) '192.168.10.1 IP Address'

Appondersteuning – Er zijn ook apps verkrijgbaar voor het instellen van een wifi-repeater. Deze zijn echter niet universeel, maar merkspecifiek. Daarnaast dient het slechts voor extra fine-tuning naderhand, bijvoorbeeld het aanpassen van de naam en het wachtwoord van de repeater of ouderlijke toezichtinstellingen. Voor de eerste set-up moet je de repeater doorgaans echt via een browser configureren.

Stap 3: Inloggen

Je belandt nu op de webpagina voor de configuratie van de router. Log in op je router met de gebruikersnaam en wachtwoord die doorgaans op de sticker van je router staan. Het is meestal 'admin' voor beide velden. Klik vervolgens op Wireless Setup Wizard > 'wireless repeater'.

Browser met routerinstellingen geopend op een laptop.

Stap 4: Voeg de repeater toe aan je netwerk

Volg de instructies op het scherm voor de koppeling van de wifi-repeater aan je bestaande wifi-netwerk. Gebruik hiervoor de naam (SSID) en het wachtwoord (key) van je wifi-netwerk.

Kies ook een nieuwe naam en een nieuw wachtwoord voor het draadloze netwerk dat de wifi-repeater uitzendt. Maak dit hetzelfde als je bestaande wifi-netwerk of kies een andere naam hiervoor om de veiligheid van het netwerk te bevorderen.

Stap 5: Start de repeater opnieuw op

Als alles goed is gegaan, krijg je een bevestiging dat de wifi-repeater succesvol is ingesteld en eventueel de vraag of je de repeater opnieuw op wilt starten. Druk op 'Ja'.

Koppel nu je smartphone, tablet of laptop los van het draadloze netwerk van de wifi-repeater en verbindt met het nieuwe draadloze netwerk dat de wifi-repeater uitzendt. Je zou nu betere ontvangst moeten hebben op de plek waar je de wifi-repeater hebt geplaatst.

Stap 6: Plaats de wifi-repeater op zijn uiteindelijke plek

Zorg dat de repeater niet te ver weg is van je router, maar ook niet te dichtbij. Een goede afstand is ongeveer halverwege tussen je router en de plek waar je beter wifi-bereik wilt hebben. Test of alles goed werkt door een paar websites te bezoeken of een online video te bekijken. Verplaats hem naar een andere plek of pas de instellingen aan als de verbinding nog niet goed genoeg is.

Conclusie

Hopelijk lukt het met dit stappenplan voor het instellen van je wifi-repeater. Het is een goedkope en snelle manier voor het uitbreiden van je draadloze netwerk, daar kan zelfs de beste mesh-router niet tegenop. Zo heb je overal in je huis een goede dekking. Dat weet ik zeker, want dit artikel heb ik vanuit mijn tuin in het zonnetje geschreven. 😉🌞

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen

Auteur
Robbert, uit Wognum (NH). is één van onze Content Creators. Samen met zijn voorliefde voor fotografie, videografie en monteren, is zijn grootste passie toch echt het luisteren, maar vooral het maken van muziek. Hij verzorgt al zes jaar de lead vocals bij tributeband Touch of Toto en maakt sinds vorig jaar ook deel uit van de formatie van feestband Cherry & The Sugarstuds. En alsof dat niet genoeg is is hij bezig met de studie Media Design bij de LOI. Dankzij die studie heeft hij kennis over de wereld van creatieve hard- en software en onderzoeksmethoden. Al doende groeit hij daar verder in tijdens het schrijven van artikelen voor Technerds.
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross