Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Printen in 3D: Maak Kennis met de Beste 3D-Printer en zijn Eigenschappen

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

16 min leestijd

Als je op zoek bent naar de beste 3D-printer op de markt, dan ben je hier op de juiste plek. Met zoveel verschillende modellen en merken beschikbaar, is het vinden van de perfecte 3D-printer een uitdagende taak. Maar maak je geen zorgen: ik heb het zware werk voor je gedaan en licht de beste 3D-printers hieronder voor je uit.

Of je nu een professional bent die hoogwaardige prints nodig heeft, of een hobbyist die lol wilt hebben met het maken van objecten: er bestaat een printer die aan je behoeften voldoet. Zeg vaarwel tegen beperkte ideeën en hallo tegen onbeperkte mogelijkheden met de beste 3D-printers.

Lees verder om te ontdekken welke printers op het moment onze favorieten zijn, en hoe je uiteindelijk hieruit zelf de beste kiest.

Waarom een 3D-printer aanschaffen?

Het kopen van de beste 3D-printer biedt tal van voordelen. Ten eerste heb je de mogelijkheid om hoogwaardige en gedetailleerde prints te maken, waarmee je creativiteit opeens geen einde meer kent.

Met een 3D-printer maak je een breed scala aan objecten, van functionele onderdelen tot decoratieve kunstwerken. Als je bijvoorbeeld niet van saaie telefoonhoesjes houdt, is het mogelijk om je eigen unieke telefoonhoesjes te ontwerpen en printen in verschillende kleuren en stijlen!

En is het stiekem niet heel erg tof om bijvoorbeeld met je eigen gemaakte sieraden te lopen? Je zult waarschijnlijk geen echte Rolex kunnen namaken, maar een leuk armbandje moet zeker lukken met een goede 3D-printer!

Bovendien is een 3D-printer een kosteneffectieve oplossing voor productie en het maken van prototypes, waardoor het een geweldige keuze is voor zowel professionals als hobbyisten.

Als je op zoek bent naar de beste 3D-printer op de markt, dan hoef je in ieder geval niet verder te zoeken. Hieronder heb ik de huidige top 3 uitgelicht om je te helpen de juiste 3D-printer te vinden. Wil je weten wat het beste bij jou aansluit, lees dan vooral verder!

Verschil met normale printers

De naam doet het al vermoeden: een 3D-printer print in 3D. Dat gebeurt echter niet op papier, en ook niet met inkt uit cartridges of tanks. Voordat ik begon met mijn onderzoek wist ik wel dat 3D-printers compleet anders werken dan de traditionele 2D-printers, maar ik had niet door dat 3D-printers zoveel verschillende technologieën hadden om te printen. 🤯

Verschil in printtechnologie

Het belangrijkste verschil tussen een normale printer en een 3D-printer is dat een normale printer in staat is om alleen platte documenten te printen, terwijl een 3D-printer driedimensionale objecten kan printen. Een 3D-printer maakt gebruik van een ander soort printtechnologie en materialen dan een normale printer.

Een normale printer gebruikt de technologie van inkjet- of laserprinten om een plat document af te drukken. Hoewel een normale printer naast printen soms ook nog kan scannen (net als een goede scanner) en kan kopiëren, kan een 3D-printer dit meestal niet.

3D-scannen kan echter wel. Via een 3D-scanner is het mogelijk om een object vast te leggen en om te zetten in een digitaal 3D-model. Het werkt door middel van het zenden van licht of lasers naar het object en het meten van de weerkaatsing van het licht om de vorm en afmetingen van het object te bepalen.

Er bestaat trouwens ook een all-in-one-printer, waarmee je zowel kan printen, als kopiëren en scannen – in 2D. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je ruimte wilt besparen op je kantoor en niet meerdere apparaten voor verschillende functies wilt hebben!

Bij inkjetprinten spuit de beste inkjetprinter kleine druppeltjes printmateriaal op een oppervlak om het object laag voor laag op te bouwen. De printkop beweegt heen en weer over het papier en spuit de inkt in patronen om het gewenste beeld te creëren.

Een goede fotoprinter is bijna altijd een inkjetprinter door de hoge mate van kleurnauwkeurigheid die nodig is om foto's correct op papier te krijgen.

Een laserprinter gebruikt een laser die door middel van elektrostatisch geladen tonerpoeder aan het papier hecht. De laserstraal trekt op de juiste plaatsen een beeld op een drum die in de tonercartridge zit. Vervolgens wordt het tonerpoeder van de drum naar het papier getransporteerd en daar vastgesmolten door middel van warmte.

Net als bij de bekende, normale printers, zijn er ook verschillende soorten 3D-printtechnologieën, zoals FDM (fused deposition modeling), SLA (stereolithografie), DLP (digital light processing), SLS (selective laser sintering), en MJF (multi jet fusion). Elk van deze technologieën maakt gebruik van verschillende materialen en printprocessen.

Sommige gebruiken zelfs licht en poeders, net als 2D-printers, maar geloof me: 3D-printers zetten deze materialen op een veel andere manier in.

Een FDM-printer gebruikt bijvoorbeeld filament, zoals plastic, welke de printer verwarmt en laagje voor laagje op elkaar legt om het object te creëren. Een SLA- en DLP-printer daarentegen gebruiken hars (resin) die door middel van UV-licht wordt uitgehard.

Een SLS- en MJF-printer gebruiken dan weer poeder, waarbij een laser het poeder opwarmt en aan elkaar smelt om het object te creëren.

Door dit verschil in printtechnologie tussen een normale printer en een 3D-printer, zijn 3D-printers over het algemeen aanzienlijk groter. 📏 Bij normale printers bestaan zelfs pocketprinters die klein van formaat zijn. Zo breng je de beste pocketprinter overal mee naartoe! Nu is er nog geen ware pocket-3D-printer beschikbaar, maar wie weet, ooit op een dag ...

MakerBot Replicator+

MakerBot Replicator+
Printmateriaal: PLA, PETG
Voorgemonteerd: Ja

array ( 0 => (object) array( 'store' => 'Bol.com', 'url' => 'https://www.bol.com/nl/nl/p/makerbot-replicator-3d-printer-fused-deposition-modeling-wi-fi/9200000083740733/', 'price' => 0.0, 'tag_line' => 'Bekijk bij bol.com', ), )

Bekijk de laagste prijs

Bambu Lab P1P

Bambu Lab P1P

array ( 0 => (object) array( 'store' => 'eu.store.bambulab.com', 'url' => 'https://eu.store.bambulab.com/en-nl/products/p1p', 'price' => 0.0, 'tag_line' => 'Check website voor beschikbaarheid.', ), 1 => (object) array( 'store' => 'Bol.com', 'url' => 'https://www.bol.com/nl/nl/p/-/9300000167429702/', 'price' => 0.0, 'tag_line' => 'Bekijk bij bol.com', ), )

Bekijk de laagste prijs

Dremel DigiLab 3D45 3D Printer

Dremel DigiLab 3D45 3D Printer

array ( 0 => (object) array( 'store' => 'Bol.com', 'url' => 'https://www.bol.com/nl/nl/p/dremel-2615pl01ja-dr-3d-pla-filament-d01-weiss-rfid-filament-pla-kunststof-1-75-mm-wit-750-g/9300000034404859/', 'price' => 0.0, 'tag_line' => 'Bekijk bij bol.com', ), 1 => (object) array( 'store' => 'Amazon.nl', 'url' => 'https://www.amazon.nl/dp/B0883LWRXL', 'price' => 41.33, 'tag_line' => 'Bekijk bij Amazon', ), )

Bekijk de laagste prijs

Koopgids: hoe kies ik de beste 3D-printer?

Als je een 3D-printer wilt kopen, zijn er enkele belangrijke specificaties om rekening mee te houden. Hieronder volgen enkele belangrijke punten waar je op moet letten.

Soort 3D-printers

Net als bij de bekende, normale printers, zijn er ook verschillende soorten 3D-printtechnologieën, zoals FDM (fused deposition modeling), SLA (stereolithografie), DLP (digital light processing), SLS (selective laser sintering), en MJF (multi jet fusion).

Elk van deze technologieën maakt gebruik van verschillende materialen en printprocessen. Hieronder staan de meest voorkomende soorten 3D-printers. ⤵️

FDM (fused deposition modeling)

FDM is de populairste soort 3D-printer en werkt door het smelten en extruderen van een filament van thermoplastisch materiaal om laag voor laag een onderdeel op te bouwen.

Thermoplasticiteit is een eigenschap van kunststoffen die in staat zijn om te worden gevormd en vervormd door middel van warmte. Dit betekent dat het materiaal zacht en buigbaar wordt als het wordt verhit, waardoor de gewenste 3D-vorm te creëren is. Als het materiaal weer afkoelt, behoudt het zijn nieuwe vorm.

FDM-printers zijn over het algemeen betaalbaar en gemakkelijk in gebruik, en zijn geschikt voor het printen van onderdelen van verschillende afmetingen.

FDM-printers hebben meer moeite met het produceren van gladde oppervlakken. SLA-printers (stereolithografie) gebruiken een andere printtechnologie dan FDM-printers en zijn beter geschikt voor het produceren van zeer gedetailleerde en gladde oppervlakken.

Dit komt doordat ze werken met een vloeibare hars die door middel van een laser of projector wordt uitgehard. Hierdoor kunnen ze zeer fijne details en dunne wanden printen met een zeer hoge resolutie.

FDM-printers werken door het smelten en extruderen van een filament, waardoor de maximale resolutie van de print afhankelijk is van de diameter van het gebruikte filament. Hierdoor zijn FDM-printers minder nauwkeurig dan sommige andere soorten 3D-printers.

Voor het printen van zeer fijne details zijn SLA- of DLP-printers betere keuzes, omdat deze werken met een vloeibare hars die met een hoge resolutie kan worden uitgehard. Door gebruik te maken van een zeer dunne laagdikte en een hoge resolutie van de projector of laser, kunnen zeer gedetailleerde prints worden gemaakt.

SLA (stereolithografie)

SLA-printers gebruiken een vloeibare fotopolymeerhars (resin) die uithardt wanneer deze wordt blootgesteld aan een laser. Dit proces maakt het mogelijk om zeer gedetailleerde onderdelen met een hoge resolutie te produceren. Over de resolutie vertel ik je verderop meer!

SLA-printers zijn door deze hoge printresolutie gemiddeld duurder dan FDM-printers en het maximale printvolume is meestal kleiner.

Deze hogere prijs van SLA-printers is naar mijn mening alleen gerechtvaardigd wanneer zeer gedetailleerde, complexe onderdelen nodig zijn voor toepassingen zoals productie van hoogwaardige en nauwkeurige onderdelen.

De hoge resolutie van de prints zorgt voor een hoge mate van precisie en reproduceerbaarheid van het onderdeel, wat belangrijk kan zijn in bepaalde toepassingen zoals bijvoorbeeld in de medische of luchtvaartindustrie.

Persoonlijk zou ik alleen de SLA-printers aanraden aan professionals waarbij de precisie van een print een aanzienlijk verschil maakt.

Zowel SLA- als DLP-printers maken gebruik van vloeibare fotopolymeerhars (resin) die uithardt bij blootstelling aan licht. Het belangrijkste verschil tussen deze twee technologieën zit hem in de manier waarop het licht wordt toegepast om de hars uit te harden.

Een SLA-printer gebruikt een laser om het licht te richten op specifieke delen van het resin, waardoor deze uitharden en aan het bouwplatform blijven plakken. De laser kan op microniveau nauwkeurig worden gericht, waardoor het mogelijk is om zeer gedetailleerde en nauwkeurige onderdelen te produceren.

Een DLP-printer gebruikt in plaats van een laser een speciale projector om het licht te richten op het resin. Het licht wordt in één keer op het hele bouwplatform geprojecteerd, waardoor het mogelijk is om sneller te printen dan bij een SLA-printer.

SLS (selective laser sintering)

Een SLS-printer is een laserprinter dat zijn laser gebruikt om poederachtige materialen te smelten en te binden, om daar vervolgens weer onderdelen op te bouwen.

SLS-printers zijn ideaal voor het printen van complexe, gedetailleerde objecten en werken een breed scala aan materialen, waaronder metalen, nylon en keramiek. SLS-printers zijn door deze diversiteit duurder en hebben vaak een beperkter printvolume dan FDM-printers.

MJF (multi jet fusion)

De multi jet fusion (MJF) is een relatief nieuwe technologie in de wereld van 3D-printen. Het werd ontwikkeld door het bedrijf HP en maakt gebruik van een poederbed met thermoplastisch poeder in plaats van filament of hars.

Bij MJF wordt een laag poeder op een bouwplatform gelegd en vervolgens wordt er een printhoofd bovenop geplaatst die de laag verhit en met een bindmiddel besproeit. Hierdoor smelt het poeder op de plaatsen waar het bindmiddel is aangebracht en worden de deeltjes aan elkaar verbonden.

MJF-printers hebben verschillende voordelen ten opzichte van andere 3D-printtechnologieën. Ze kunnen bijvoorbeeld veel sneller printen dan SLS-printers, omdat het bindmiddel snel uithardt.

Bovendien produceren ze zeer nauwkeurige details en hebben ze een hoge mate van reproduceerbaarheid. Een ander voordeel van MJF is dat het eindresultaat sterk en duurzaam is, en het materiaal niet krimpt tijdens het printen.

Het nadeel van MJF is dat het poeder niet herbruikbaar is, wat betekent dat er meer materiaal wordt gebruikt dan bij sommige andere printtechnologieën. Daarnaast is de aanschafprijs van MJF-printers momenteel hoger dan die van FDM-printers en sommige andere 3D-printtechnologieën.

Binder jetting

Binder jetting is een 3D-printtechnologie waarbij een bindmiddel op poeder wordt aangebracht om het samen te voegen tot een solide vorm. Het proces begint met een dunne laag poeder die op een bouwplatform wordt gelegd.

Vervolgens spuit een inkjetkop een ​​bindmiddel op specifieke delen van de poederlaag. Het bindmiddel bindt de deeltjes in die delen aan elkaar, wat een solide laag vormt.

Het platform zakt vervolgens naar beneden, waarna een nieuwe laag poeder bovenop de vorige laag gelegd. Dit proces herhaalt zich, totdat het object volledig is opgebouwd. Na het printen haal je het object uit de poederbak en maak je het eventueel schoon schoon en behandel je het na om overtollig poeder en bindmiddel te verwijderen.

Binder jetting is vooral geschikt voor het printen van objecten met complexe structuren die moeilijk te produceren zijn met andere printtechnologieën. Het is echter niet geschikt voor het printen van onderdelen met hoge precisie, omdat het proces minder nauwkeurig is dan bijvoorbeeld SLA- of DLP-printen.

opmeten 3D-prints

Soort printmateriaal

De keuze van printmatieraal is een belangrijke factor om te overwegen bij het kopen van een 3D-printer. Verschillende printmaterialen hebben verschillende eigenschappen, en de keuze van het materiaal kan invloed hebben op het uiteindelijke printresultaat en de duurzaamheid van het object.

PLA (polylactic acid) is een van de populairste materialen voor 3D-printen. Het is milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar, gemakkelijk te printen en heeft een glad oppervlak. PLA is geschikt voor het maken van prototypes, speelgoed en decoratieve objecten.

ABS (acrylonitril-butadieen-styreen) is een sterk en duurzaam materiaal dat bestand is tegen hoge temperaturen en slijtage. Het is geschikt voor het maken van functionele onderdelen zoals auto-onderdelen, huishoudelijke apparaten en speelgoed.

PET (polyethyleentereftalaat) is een sterk en licht materiaal dat bestand is tegen chemicaliën en vocht. Het is geschikt voor het maken van flessen, verpakkingen en andere functionele onderdelen.

Nylon is een sterk en flexibel materiaal dat bestand is tegen hoge temperaturen en slijtage. Het is geschikt voor het maken van functionele onderdelen zoals scharnieren, tandwielen en andere mechanische onderdelen.

TPU (thermoplastisch polyurethaan) is een flexibel materiaal dat bestand is tegen slijtage en impact. Het is geschikt voor het maken van telefoonhoesjes, schoenzolen en andere flexibele onderdelen.

Metaal 3D-printen is geschikt voor het maken van onderdelen die een hoge sterkte en duurzaamheid vereisen, zoals auto-onderdelen, luchtvaartonderdelen en medische implantaten. Dit zal je dus niet snel nodig hebben in het dagelijks leven.

De keuze in filamentmateriaal is belangrijk, omdat het invloed heeft op de eigenschappen van het uiteindelijke object. Het is daarom belangrijk om te overwegen welk materiaal het meest geschikt is voor het bedoelde gebruik van het object.

Printvolume

Het is belangrijk om op het printvolume te letten bij het kopen van een 3D-printer, omdat dit de maximale afmetingen bepaalt van objecten die je kunt printen. Het printvolume is het gebied waarbinnen de printer objecten kan printen.

Als het printvolume van de printer te klein is, dan kun je geen grote objecten printen of moet je deze in stukken opdelen en vervolgens weer aan elkaar bevestigen, wat extra werk en tijd kost.

Daarnaast kan een te groot printvolume leiden tot energieverspilling als je alleen kleine objecten gaat printen. Daarom is het belangrijk om een 3D-printer te kiezen met een printvolume dat past bij de grootte van de objecten die je van plan bent te printen.

Een kleinere printer is meestal ook goedkoper en neemt minder ruimte in beslag. Als je voornamelijk voor hobby doeleinden print, dan is een kleinere printer waarschijnlijk de beste keuze.

Als je echter van plan bent om grotere objecten te printen, zoals onderdelen voor meubels, dan heb je waarschijnlijk een groter printvolume nodig. Een grotere printer biedt je meer flexibiliteit en verhoogt je werkefficiëntie, omdat je geen tijd hoeft te besteden aan kleinere onderdelen te printen om ze vervolgens weer aan elkaar te zetten.

De grootte van het printoppervlak

Het printoppervlak van een 3D-printer bepaalt de maximale grootte van prints die je kunt maken. Bij het printen van grote objecten, zoals meubels of decoratieve stukken, is een printer met een groot bouwoppervlak noodzakelijk.

Als je alleen kleine onderdelen wilt printen, zoals moeren, bouten en kleine beeldjes, dan raad ik je een printer met een kleiner bouwoppervlak aan.

Hoe dan ook: het is belangrijk te onthouden dat een groter printoppervlak niet altijd beter is. Grotere printers zijn gemiddeld duurder en nemen meer ruimte in beslag dan hun kleinere tegenhangers. Maak niet dezelfde fout die veel beginners maken, door 'dan maar voor het grootste model te gaan'. Dit pakt onnodig duur uit, en is in veel gevallen zonde van de ruimte!

Een andere overweging bij het kiezen van de grootte van het bouwoppervlak is de nauwkeurigheid van de prints. Grote prints kunnen minder nauwkeurig zijn dan kleinere prints, omdat ze meer tijd en materiaal vereisen om te printen. Dit kan leiden tot vervorming of andere problemen.

De benodigde afmetingen van het bouwoppervlak van een 3D-printer hangen af van het beoogde gebruik en de grootte van de prints die je wilt maken. Als je de printer alleen voor hobbydoeleinden gebruikt, zoals het printen van kleine accessoires of speelgoed, dan is een printer met een bouwoppervlak van ongeveer 15 × 15 cm vaak voldoende.

Voor professionele doeleinden, zoals het printen van prototypes of productonderdelen, is een groter bouwoppervlak nodig. Ik raad een printer met een bouwoppervlak van minstens 30 × 30 cm aan bij deze doeleinden. Dit komt doordat de afmetingen van deze onderdelen vaak groter zijn dan bijvoorbeeld een decoratief object.

Wanneer je één geheel wilt printen, en niet losse onderdelen in elkaar wilt zetten, heb je in sommige gevallen dus een extreem grote 3D-printer nodig. Voor deze doeleinden vind je 3D-printers voor persoonlijk gebruik die groter zijn dan de beste A3-printer! 🤯

Dit is dus perfect als je van plan bent om grote objecten te printen, zoals meubels of decoratieve stukken. In dat geval adviseer ik je om een 3D-printer te nemen met een bouwoppervlak van 50 × 50 cm of groter.

Groot is niet altijd beter – Het printen van grote objecten kan tot onnauwkeurigheden leiden, omdat kleine afwijkingen zich sneller opbouwen gedurende het printproces. Dit uit zich in vervormingen of andere foutjes in het uiteindelijke object. Met een kleiner printoppervlak maak je makkelijker nauwkeurigere prints maken, omdat het materiaal minder ver hoeft te worden, wat de foutmarge verkleint.

3D-printer vergelijken

 MakerBot Replicator+Bambu Lab P1PDremel DigiLab 3D45 3D PrinterAnycubic Kobra 2 MaxPrusa Mini+
MPN
PrintmateriaalPLA, PETG
VoorgemonteerdJa
Printoppervlak hoogte
Printoppervlak breedte
Printoppervlak diepte

De snelheid van printen

De snelheid van printen is een belangrijke factor om te overwegen bij het kopen van een 3D-printer. Hieronder staan enkele redenen waarom de snelheid van printen belangrijk is:

De snelheid van het printen beïnvloedt direct de tijd die nodig is om een object te produceren. Bijvoorbeeld, wanneer je een groot object wilt printen met veel details, zal dit langer duren in vergelijking met een eenvoudig object.

Als je echter kiest voor een 3D-printer met hogere printsnelheden, verloopt het productieproces sneller, waardoor je het object eerder te gebruiken is. Een hogere printsnelheid bij het gebruik van een 3D-printer voor zakelijke doeleinden draagt bij aan de productiviteit van je bedrijf, omdat je er meer objecten per uur mee produceert.

Tijd is geld, en sneller printen betekent dat je minder tijd nodig hebt om een object te produceren. 💸 Dit betekent dat je minder kosten maakt voor het printen van hetzelfde aantal objecten, aangezien je minder tijd en materiaal verbruikt.

Hoewel de snelheid van printen belangrijk is, adviseer ik zelf ook altijd om te onthouden dat dit niet zomaar ten koste mag gaan van de kwaliteit van het uiteindelijke object. Sommige 3D-printers met hogere printsnelheden kunnen bijvoorbeeld minder nauwkeurig printen, wat kan leiden tot fouten in het uiteindelijke object. Vind het liefste een balans tussen snelheid en nauwkeurigheid!

Print van 3D-printer

Connectiviteitsopties

Bij het kiezen van een 3D-printer is het belangrijk om te overwegen welke connectiviteitsopties beschikbaar zijn.

Sommige 3D-printers worden geleverd met verbindingsopties zoals wifi, Bluetooth of usb, waardoor je eenvoudig bestanden naar de printer kunt verzenden en bedienen vanaf je computer, smartphone of tablet. Zo'n wifi-printer stroomlijnt het gebruik van de printer.

Het is belangrijk om firmware-updates uit te voeren om ervoor te zorgen dat je 3D-printer correct blijft werken. Door de connectiviteitsopties de bovenstaande, is het mogelijk om deze updates gemakkelijk te downloaden en te installeren. Hierdoor blijft de printer altijd up-to-date!

Als je een printserver gebruikt, bevestig dan vooraf of deze compatibel is met je 3D-printer en het besturingssysteem van je computer. Controleer ook of het je 3D-printsoftware ondersteunt. Een goede printerserver voor een 3D-printer maakt het mogelijk om de 3D-printer via het netwerk te verbinden en te gebruiken, zonder allerlei tussenkomende kabels.

Met verschillende connectiviteitsopties op een 3D-printer ben je voorbereid op mogelijke problemen, omdat je altijd nog een andere optie hebt om bestanden te verzenden als een van de opties niet meer functioneert.

Om samen te werken met anderen die ook 3D-printers hebben, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de beschikbare connectiviteitsopties op hun printers. Dit stelt je in staat om bestanden te delen en elkaars printers te bedienen, waardoor de samenwerking wordt verbeterd.

De 5 beste 3D-printers op een rij

1. Metalen printmogelijkheden, populair bij hobbyisten en ontwerpers/ingenieurs: MakerBot Replicator+

1. Metalen printmogelijkheden, populair bij hobbyisten en ontwerpers/ingenieurs: MakerBot Replicator+

Belangrijke specificaties:

Printmateriaal: PLA, PETG
Voorgemonteerd: Ja

De MakerBot Replicator+ 3D-printer is geoptimaliseerd voor metaalprinten en professionele ontwerptoepassingen, waardoor het een uitstekende keuze is voor gebruikers met specifieke behoeften aan hoogwaardige output. Met een prijs van $2.499 is deze printer gericht op educatieve en gebruikers die veel printen, met een 22% grotere bouwvolume en 30% snellere printsnelheid in vergelijking met zijn voorganger. Met een printvolume van 11,6 x 7,6 x 6,3 inch biedt het voldoende ruimte voor het maken van ingewikkelde en grootschalige ontwerpen. De Smart Extruder+ zorgt voor betrouwbaarheid en een soepelere printervaring. De toevoeging van een 3-inch LCD, USB, Wi-Fi, Ethernetverbindingen en een webcam voor externe monitoring verbetert de toegankelijkheid en veelzijdigheid.

Volgens Tom's Guide is de Makerbot Replicator+ 3D-printer gericht op educatieve en gebruikers die veel printen, met een 22% grotere bouwvolume en 30% snellere printsnelheid in vergelijking met zijn voorganger. De Smart Extruder+ zorgt voor betrouwbaarheid en een soepelere printervaring. Echter, de vervangingskosten voor de Smart Extruder+ zijn $199, en de opslaglade voor het filament maakt het uitdagend om het resterende filament te monitoren, zoals vermeld door Tom's Guide.

De compatibiliteit van de printer met filament van derden draagt bij aan zijn aantrekkingskracht, waardoor gebruikers meer flexibiliteit hebben in materiaalopties. Het is echter belangrijk om op te merken dat het ontbreken van een verwarmd printbed het bereik van materialen die effectief met deze printer kunnen worden gebruikt, kan beperken. De review van 3D Beginners benadrukt dat hoewel het gemiddelde tot goede printkwaliteit biedt, de hoge prijs van ongeveer $2000 mogelijk niet wordt gerechtvaardigd door de algehele prestaties. Daarnaast ontbreken de ondersteuning en tutorials voor dit model, waardoor het mogelijk moeilijker wordt voor gebruikers om hun ervaring met de printer te optimaliseren.

De MakerBot Replicator+ 3D-printer valt op door zijn focus op professionele ontwerptoepassingen en metaalprinten, waardoor het een geschikte keuze is voor degenen die op zoek zijn naar hoogwaardige output. Het verbeterde bouwvolume, de snellere printsnelheid en de Smart Extruder+ dragen bij aan de efficiëntie en betrouwbaarheid, in lijn met de behoeften van educatieve en gebruikers die veel printen. Potentiële kopers moeten echter rekening houden met de extra kosten van vervangingsonderdelen en de beperkingen van het niet-verwarmde printbed, vooral in vergelijking met andere opties in een vergelijkbare prijsklasse. Voor professionals die een betrouwbare 3D-printer nodig hebben die is geoptimaliseerd voor metaalprinten, biedt de MakerBot Replicator+ ondanks zijn nadelen een robuuste oplossing, waardoor het een overtuigende keuze is voor gespecialiseerde toepassingen.

Voordelen MakerBot Replicator+
 • Geoptimaliseerd voor metaalprinten en professionele ontwerptoepassingen
 • 22% toename in bouwvolume en 30% snellere printsnelheid in vergelijking met zijn voorganger
 • Smart Extruder+ pakt betrouwbaarheidsproblemen aan en zorgt voor een soepelere printervaring
Nadelen MakerBot Replicator+
 • Vervangingskosten voor Smart Extruder+ zijn $199
 • Het ontbreken van een verwarmd printbed kan de materiaalopties beperken
 • De hoge prijs kan niet gerechtvaardigd zijn door de algehele prestaties en mist ondersteuning en tutorials

2. Beste 3D Printer: Bambu Lab P1P

2. Beste 3D Printer: Bambu Lab P1P

Belangrijke specificaties:

De Bambu Lab P1P 3D-printer is een gestripte, bliksemsnelle machine met een royale bouwvolume van 256 x 256 x 256 mm en compatibiliteit met verschillende materialen. Het beschikt over automatische bednivellering, een filament runout-sensor en meerdere connectiviteitsopties, waaronder microSD-kaart, WiFi en Bluetooth. Het Core XY-printing systeem van de printer, eigen automatische bednivellering en volledig metalen hotend met een .4mm roestvrijstalen mondstuk dragen bij aan zijn indrukwekkende snelheid en printkwaliteit.

Volgens beoordelingen springt de P1P eruit vanwege zijn moderne hoofdprintplaat functies, directe aandrijving extruder, PEI bouwoppervlak en een CoreXY Kinematic System, waardoor het een capabele 3D-printervaring biedt zonder de noodzaak van montage of uitgebreide kalibratie. Het wordt echter opgemerkt dat het een aanraakscherm mist en sommige gebruikers het LCD-scherm gedateerd vinden. Ondanks deze nadelen zijn de printkwaliteit en snelheid van de P1P vergelijkbaar met die van duurdere modellen, waardoor het een overtuigende optie is voor gebruikers die hoge prestaties zoeken zonder de complexiteit van montage en kalibratie.

In vergelijking met de Creality K1 biedt de P1P een groter printoppervlak en een meer gebruiksvriendelijke app-interface. Hoewel beide printers op vergelijkbare snelheden werken, liggen de voordelen van de P1P in zijn grotere bouwvolume en een meer gestroomlijnde app. De Creality K1 heeft daarentegen kostenvoordelen en een meer gebruiksvriendelijke touchscreen-interface.

De Bambu Lab P1P 3D-printer biedt een aantrekkelijke optie voor gebruikers die snelheid, bouwvolume en moderne functies prioriteren boven een gebruiksvriendelijke touchscreen-interface. Zijn bliksemsnelle snelheid en compatibiliteit met verschillende materialen maken het een overtuigende keuze voor degenen die een capabele 3D-printer zoeken zonder de noodzaak van uitgebreide montage of kalibratie. Potentiële kopers moeten echter de afweging maken tussen de snelheid en bouwvolume van de P1P tegen het ontbreken van een aanraakscherm en de behoefte aan onderdelen en ondersteuning van de fabrikant. Zoals een beoordeling opmerkt, "De Bambu Lab P1P is een gestripte printer met bliksemsnelheid," waarbij de opvallende eigenschap benadrukt wordt, hoewel het misschien niet de beste keuze is voor degenen die meer gebruiksgemak en onafhankelijke hardware-ondersteuning wensen.

Samenvattend springt de Bambu Lab P1P 3D-printer eruit als een toppresteerder op het gebied van snelheid en bouwvolume, waardoor het een uitstekende optie is voor gebruikers die deze eigenschappen prioriteren. Potentiële kopers moeten echter de beperkingen, zoals het ontbreken van een aanraakscherm en de behoefte aan fabrieksondersteuning, afwegen tegen de hoge snelheid en moderne functies.

Voordelen Bambu Lab P1P
 • Ruim bouwvolume van 256 x 256 x 256 mm
 • Automatische bednivellering en filament-uitloopsensor
 • Compatibiliteit met diverse materialen
Nadelen Bambu Lab P1P
 • Geen aanraakscherm
 • Afhankelijkheid van ondersteuning van de fabrikant voor onderdelen en assistentie

3. Dremel DigiLab 3D45 3D Printer

3. Dremel DigiLab 3D45 3D Printer

Belangrijke specificaties:

Ik ben de Dremel DigiLab 3D45 3D-printer, een professionele, veelzijdige en betrouwbare open materiaal 3D-printer die perfect is voor prosumers en professionals. Mijn verwarmingsplaat bereikt 100°C en mijn extruder bereikt 280°C, waardoor een breder scala aan materialen kan worden gebruikt, waaronder PLA, ABS, PETG en nylon. Mijn compacte formaat, 4,5-inch touchscreen, ingebouwde camera voor op afstand printen en luchtfiltratiesysteem maken mij uniek op de markt. Ik ben uitgerust met spoelen met RFID-chips voor automatische materiaalherkenning en ik ben compatibel met een open filament systeem, waardoor je flexibel bent in de materiaalkeuze.

Volgens 3D Printing Industry wordt ik geprezen als een professionele, veelzijdige en betrouwbare open materiaal 3D-printer." Deze mening wordt gedeeld door 3Dnatives, die mijn premiumfuncties en accessoires benadrukt, zoals filamentspoelen, lijm, spatel en een complete handleiding, waardoor ik een uitgebreide 3D-printoplossing ben. Mijn gebruiksvriendelijke ontwerp wordt versterkt door mijn eenvoudige installatie, verwijderbaar printblad en rechttoe rechtaan filament laden dat rechtstreeks vanaf het bedieningsscherm wordt beheerd.

Mijn semi-automatische karakter, met functies zoals automatische bednivellering, filamentdetectie en een ingebouwde HD-camera voor op afstand monitoren, maakt mij een eersteklas optie. Mijn betrouwbaarheid, printconsistentie en slicer-software hebben hoge beoordelingen ontvangen, waardoor ik geschikt ben voor scholen, maker spaces en print farms. Mijn hardware, waaronder een verwarmd, verwijderbaar bed met een glazen oppervlak en een ingebouwd koolstoffilter, is goed gebouwd, hoewel het aanraakscherm minder responsief is dan verwacht.

Mijn gebruikersinterface, met duidelijke pictogrammen en doordachte lay-out, biedt handige instellingen voor filamentbehandeling, temperatuuraanpassingen, printsnelheid en ventilatiekoeling. De Dremel 3D Slicer-software wordt geprezen om zijn ingebouwde aanbevolen instellingen voor de 3D45, hoewel toegang tot alle Cura-instellingen beperkt is. Mijn mogelijkheden voor monitoring, inclusief de ingebouwde HD-camera voor realtime printmonitoring en cloudbeheersoftware voor op afstand printstatus en filamentmonitoring, worden benadrukt als handige functies voor gebruikers.

In vergelijking met mijn tegenhangers blink ik uit in betrouwbaarheid, printconsistentie en monitoringmogelijkheden, waardoor ik een geschikte keuze ben voor professionele en educatieve omgevingen. Echter, ik schiet tekort op bepaalde gebieden, zoals het minder responsieve aanraakscherm en beperkte toegang tot Cura-instellingen. Ondanks deze nadelen blijf ik een topkandidaat op de 3D-printermarkt, vooral voor degenen die op zoek zijn naar een professionele, veelzijdige en betrouwbare printoplossing voor een scala aan materialen en toepassingen.

Voordelen Dremel DigiLab 3D45 3D Printer
 • Professionele kwaliteit
 • Veelzijdige printmaterialen (PLA, ABS, PETG, Nylon)
 • Ingebouwde camera voor op afstand printen controleren
Nadelen Dremel DigiLab 3D45 3D Printer
 • Minder responsief touchscreen
 • Beperkte toegang tot Cura-instellingen

4. Voordelige keuze voor beginners: Anycubic Kobra 2 Max

4. Voordelige keuze voor beginners: Anycubic Kobra 2 Max

Belangrijke specificaties:

De Anycubic Kobra 2 Max is een grote 3D-printer die indruk maakt met zijn hoge printsnelheid en betaalbaarheid, waardoor het een opvallende optie is op de markt. Met een ruim bouwvolume van 420 x 420 x 500mm en ondersteuning voor diverse materialen tot 260 graden, voldoet het aan een breed scala aan printbehoeften. Zoals TechRadar opmerkt, is het een "upgrade van de standaard Kobra 2 Neo," met een robuuste gereedschapskop, dubbele schroefdraad en USB-poorten voor bestandsdownloads. Dit maakt het bijzonder aantrekkelijk voor beginners vanwege zijn gebruiksvriendelijke open-frame Cartesian-stijl en semi-geassembleerd ontwerp, wat zorgt voor een snelle en gemakkelijke montage.

De Kobra 2 Max valt op door zijn indrukwekkende 10X verhoging van de printsnelheid, bereikt door een krachtige processor en geoptimaliseerde directe extruder, zoals vermeld in de beoordeling van TechRadar. Deze snelle printsnelheid onderscheidt het in de markt en maakt het een overtuigende keuze voor degenen die efficiëntie zoeken zonder in te boeten aan kwaliteit. Het geavanceerde LeviQ 2.0 automatische nivelleringssysteem, filament-uit sensorsysteem en Dual-shaft Core met SG15-lagers dragen bij aan de functionaliteit, waardoor een soepele printervaring gegarandeerd is.

Het is echter vermeldenswaardig dat hoewel het automatische bednivelleringssysteem en het filament-laadproces handig zijn, aanpassingen nodig kunnen zijn voor perfecte nivellering, zoals vermeld in de review van Tom's Hardware. Bovendien zijn er zorgen geuit over het eventueel kromme bed dat kan arriveren. Daarnaast kan de beperkte Wi-Fi-connectiviteit met de Anycubic-slicer en app, evenals de grote omvang van de printer, uitdagingen opleveren in bepaalde ruimtes.

In vergelijking met zijn voorgangers biedt de Kobra 2 Max opmerkelijke verbeteringen, waaronder een metalen PEI-flexplaat en een directe aandrijving, zoals benadrukt in de review van Tom's Hardware. Deze verbeteringen dragen bij aan de algehele prestaties en printmogelijkheden. De integratie met alternatieve software zoals CURA, naast de AnycubicSlicer-software, draagt bij aan de veelzijdigheid en gebruiksgemak.

In het competitieve landschap van 3D-printers onderscheidt de Anycubic Kobra 2 Max zich door zijn indrukwekkende printsnelheid, groot bouwvolume en gebruiksvriendelijk ontwerp, waardoor het een ideale keuze is voor zowel beginners als ervaren gebruikers. Zijn geavanceerde functies en opmerkelijke verbeteringen ten opzichte van eerdere modellen positioneren het als een sterke concurrent op de markt.

Kortom, de Anycubic Kobra 2 Max is een overtuigende optie voor degenen die een grote 3D-printer met hoge printsnelheid zoeken tegen een betaalbare prijs. Hoewel het opmerkelijke prestaties en gebruiksvriendelijke functies biedt, moeten potentiële kopers rekening houden met de behoefte aan handmatige aanpassingen, potentiële bedvervorming en ruimtevereisten, vooral in vergelijking met andere modellen op de markt.

Voordelen Anycubic Kobra 2 Max
 • Hoge printsnelheid
Nadelen Anycubic Kobra 2 Max
 • Handmatige aanpassingen vereist voor perfecte nivellering
 • Mogelijke bedvervorming
 • Beperkte Wi-Fi-connectiviteit en grote omvang kunnen passingsuitdagingen opleveren

5. Prusa Mini+

De Prusa Mini+ 3D-printer is een toonaangevende optie die indrukwekkende resultaten en uitzonderlijk gebruiksgemak biedt. Het wordt geprezen om zijn vermogen om schone en gladde prints te produceren met minimale stringing, dankzij gedetailleerde optimalisatie-instructies. De ondersteuning voor een breed scala aan filamenten, in combinatie met de juiste kalibratie, stelt het in staat om effectief om te gaan met ingewikkelde modellen en functionele objecten. Zijn compacte formaat onderscheidt het van andere kleine 3D-printers, waardoor het een uitstekende keuze is voor mensen met beperkte ruimte.

Een opvallende eigenschap van de Prusa Mini+ is het gebruiksvriendelijke ontwerp en de handige montage, waardoor het een uitstekende keuze is voor beginners. Zijn printoppervlak van 7x7x7 inch en stille motoren bedienen een breed scala aan printbehoeften, terwijl de inbegrepen filament spoelhouder met lagers en een filament sensor bijdragen aan de algehele efficiëntie. De eigen Prusa Slicer-software vereenvoudigt het snijproces, waardoor het aantrekkelijk is voor gebruikers die een gestroomlijnde printervaring zoeken.

De Prusa Mini+ biedt waarde voor zijn iets hogere kosten in vergelijking met andere instapniveau 3D-printers, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor degenen die bereid zijn te investeren in kwaliteit. De semi-geassembleerde en complete kit-versies voldoen aan verschillende gebruikersvoorkeuren en bieden flexibiliteit in het installatieproces. Bovendien onderstreept het assortiment 3D-printers van Prusa Research, inclusief de Original Prusa MK4 en i3 MK3S+, samen met hun ondersteuning voor onderwijsinstellingen en makerspaces, hun toewijding om een uitgebreid 3D-printecosysteem te bieden.

In vergelijking met andere kleine 3D-printers blinkt de Prusa Mini+ uit in uitzonderlijke printkwaliteit en gebruiksgemak. Zijn vermogen om een breed scala aan filamenten en ingewikkelde prints te verwerken, in combinatie met zijn compacte formaat en gebruiksvriendelijk ontwerp, positioneert het als een opvallende keuze op de markt. Hoewel de iets hogere kosten budgetbewuste kopers kunnen afschrikken, maakt de algehele waarde en kwaliteit het een de moeite waard investering voor degenen die op zoek zijn naar eersteklas 3D-printmogelijkheden.

Samenvattend straalt de Prusa Mini+ 3D-printer uit als een topoptie, uitblinkend in printkwaliteit, gebruiksgemak en veelzijdigheid. Zijn compacte formaat, brede ondersteuning voor filamenten en gebruiksvriendelijk ontwerp onderscheiden het van zijn tegenhangers, waardoor het een ideale keuze is voor zowel beginners als ervaren gebruikers. Ondanks de iets hogere kosten, levert de Prusa Mini+ uitzonderlijke waarde, waardoor het een van de beste opties is in de categorie kleine 3D-printers.

Voordelen Prusa Mini+
 • Uitzonderlijke printkwaliteit
Nadelen Prusa Mini+
 • Iets hogere kosten

Resolutie

De resolutie van een 3D-printer bepaalt de nauwkeurigheid van de geprinte objecten en is daarom een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het kiezen van een model dat bij je past. Een hogere resolutie betekent dat de 3D-printer in staat is om meer details vast te leggen, wat leidt tot 3D-prints van hoge kwaliteit.

Dit is niet alleen belangrijk als je veel precisie nodig hebt voor je print, maar ook als je onderdelen wilt printen die perfect moeten passen. Let wel: een hogere resolutie betekent ook een langere printtijd.

Het is daarom belangrijk om te overwegen hoeveel tijd je hebt om objecten te printen en hoe belangrijk het is om een hoge resolutie te hebben. Als ik zelf continu met strakke deadlines voor simpele prototypes rekening zou moeten houden, zou ik niet voor de hoogste printresolutie gaan.

Een hogere resolutie gaat daarnaast vaak gepaard met een hogere prijs voor je beoogde 3D-printer. Overweeg dan ook of het de extra kosten waard is om een hogere resolutie te hebben, vooral als je niet vaak gedetailleerde objecten print.

Iemand meet een object uit een 3D-printer

Voorgemonteerde 3D-printer

Een voorgemonteerde 3D-printer is vooraf in elkaar gezet. Je hoeft hem dus niet zelf te monteren voor je hem in gebruik neemt! 🎉 Een niet-voorgemonteerde 3D-printer vereist daarentegen enige montage. Hiervoor moet je zelf onderdelen moet monteren en installeren, zoals de extruder, de hot-end (welke filament verwarmt) en/of het verwarmingsbed.

Het voordeel van een voorgemonteerde printer is dat het je een boel bespaart, terwijl het voordeel van een niet-voorgemonteerde printer is dat je meer controle hebt over de montage en je de printer naar eigen wens kunt aanpassen.

Veelgestelde vragen over 3D-printers

We hebben de meestgestelde vragen over de beste 3D-printer hieronder voor je opgesomd. Mocht je vraag hier niet tussen staan, dan helpen we je uiteraard graag verder. Aarzel niet om contact met ons op te nemen als je nog vragen hebt over de beste 3D-printer of als je meer informatie nodig hebt om een weloverwogen beslissing te maken!

Hoe groot moet het printeroppervlak van een 3D-printer zijn?

Hoe groot het printoppervlak van een 3D-printer moet zijn, hangt af van wat je wilt printen. Als je alleen kleine objecten – zoals sieraden of modelauto's – wilt printen, dan is een klein printoppervlak van bijvoorbeeld 10 × 10 cm voldoende.

Voor grotere objecten – zoals meubels of onderdelen voor machines – heb je echter een groter printoppervlak nodig. In dit geval zou een printoppervlak van 20 × 20 cm of meer geschikter zijn om de verschillende onderdelen uit te printen.

Welk printmateriaal is het beste?

Er zijn veel verschillende soorten printmaterialen beschikbaar, waaronder PLA, ABS, PETG, nylon, TPU en nog veel meer. Elk materiaal heeft zijn eigen unieke eigenschappen, zoals sterkte, flexibiliteit, temperatuur- en vochtbestendigheid en kleurmogelijkheden.

PLA is het meest gebruikte materiaal onder mensen die een 3D-printer hebben als hobby. Als je meer functionele producten wilt printen is ABS geschikter, omdat dit materiaal sterker en duurzamer is.

Hoeveel lawaai maakt een 3D-printer tijdens het printen?

Over het algemeen maken 3D-printers wel enig geluid, vergelijkbaar met het geluid van een kleine ventilator of een zacht zoemend geluid. Het is echter zeldzaam dat het geluid van de 3D-printer storend is, tenzij de printer zich in een kamer bevindt waar mensen proberen te slapen of werken en het geluid de rust verstoort.

Sommige printers hebben gelukkig ook een stille printmodus om het geluidsniveau te verminderen, wat uitermate handig is als je weinig ruimte hebt, en de 3D-printer in je slaapkamer komt te staan.

Conclusie

Bedankt voor het lezen van dit artikel over de beste 3D-printers en waar je op moet letten bij het kopen van een 3D-printer.

We hebben de belangrijkste specificaties besproken waarop je op moet letten bij het kiezen van een 3D-printer, zoals het printoppervlak, filamentmateriaal, printsnelheid, connectiviteitsopties en resolutie. Deze eigenschappen zijn van groot belang voor iedereen die serieus aan de slag wilt met 3D-printen en de beste afdrukresultaten wilt! ✨

Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen bij het vinden van de beste 3D-printer voor jou. Als je nog vragen of opmerkingen hebt over dit onderwerp, laat het ons dan gerust weten via het feedbackformulier. Bedankt voor je aandacht en ik wens je veel plezier met het 3D-printen!

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Jonathan is een computerexpert met een passie voor computers. Hij heeft dan ook informatica gestuurd aan de UvA, en werkt inmiddels al tien jaar in de IT-sector. Hij schrijft over de nieuwste technologieën, reviewt hardware en software, en beantwoordt dringende vragen over computerproblemen. En als hij daar niet mee bezig is, vind je hem met een VR-headset op in zijn favoriete game. 👓
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross