Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

Vermijd Gedoe met de Beste Printerserver van 2024

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

8 min leestijd

De beste printerserver is vooral nuttig in kantoorruimtes, waar meerdere computers met een of meer printers in verbinding staan. Je voorkomt hiermee een enorme wirwar aan kabels, softwarematige chaos en ander gedoe als je printers gebruikt die geen ingebouwde printerserver hebben. Als het tijd is je printer met zo'n printerserver te upgraden, ben je hier aan het juiste adres!

Wat zijn de beste printerservers van 2024?

Dit zijn de 5 beste printerservers volgens onderzoek van onze redactie en expertreviews:

Waarom Technerds vertrouwen? Ons team besteedt uren aan het onderzoek, schrijven, actualiseren en bewerken van onze artikelen. Klik hier voor meer informatie over onze redactionele richtlijnen.

Beste printerservers van 2024

1. Digitus DN-13020 Netwerk-USB-server USB 2.0,

1. Digitus DN-13020 Netwerk-USB-server USB 2.0,

Belangrijke specificaties:

Aantal ethernet poorten: 1
Draadloze verbinding: Nee
Aantal USB 2.0 poorten: 1

De Digitus DN-13020 Netwerk-USB-server is echt een handig apparaat! Hiermee kan ik mijn multifunctionele printer delen en zelfs mijn USB-harde schijven aansluiten als netwerkopslag. Het is geweldig om mijn USB-apparaten nu toegankelijk te maken via het netwerk.

Wat ik echt geweldig vind aan de DN-13020 is hoe eenvoudig het is om het apparaat in te stellen en te configureren. Gewoon via mijn webbrowser! Geen gedoe met extra software installeren. Dit is echt een uitkomst, vooral als je niet zo technisch bent.

De DN-13020 heeft USB 2.0- en LAN (10/100 MBit/s) interfaces, waardoor het compatibel is met allerlei USB-apparaten zoals printers, harde schijven, scanners en USB-sticks. En met een overdrachtssnelheid van 10/100 Mbit/s gaat het overzetten van bestanden en delen van gegevens razendsnel.

Helaas zijn er wel wat negatieve beoordelingen over de betrouwbaarheid van de printserver. Sommige gebruikers hebben gemeld dat de software op hun PC's regelmatig de printserver niet kan vinden en dat ze het apparaat opnieuw moeten opstarten om het weer werkend te krijgen. Dat kan natuurlijk frustrerend zijn, zeker als je afhankelijk bent van de server voor je printtaken.

Een andere klacht is dat de DN-13020 niet goed werkt met Mac. Het zou volgens de omschrijving moeten werken, maar volgens de helpdesk van het merk is dit niet het geval sinds enkele macOS-versies geleden. Echt jammer voor de Mac-gebruikers die een netwerk-USB-server zoeken die naadloos samenwerkt met hun besturingssysteem.

Ook kwam ik erachter dat de DN-13020 alleen SMB V1 ondersteunt en geen SMB V2/3, waardoor het moeilijk is om een soort NAS-opstelling te maken. Gelukkig werkt FTP wel goed, maar ik heb uiteindelijk gekozen voor een TP-link AC750 die meer functionaliteit biedt voor minder geld.

Ondanks deze nadelen heeft de DN-13020 ook zijn sterke punten. De eenvoudige installatie via de webbrowser en de mogelijkheid om multifunctionele printers en USB-harde schijven als netwerkopslag aan te sluiten, maken het een handig apparaat voor thuisgebruik of kleine kantoren. Dus als je op zoek bent naar een betaalbare oplossing om je USB-apparaten via het netwerk te delen, kan de DN-13020 een goede keuze zijn. 💪

Voordelen Digitus DN-13020 Netwerk-USB-server USB 2.0,
 • Eenvoudige installatie via webbrowser
 • Mogelijkheid om multifunctionele printers en USB-harde schijven als netwerkopslag aan te sluiten
 • Betaalbare oplossing om USB-apparaten via het netwerk te delen
Nadelen Digitus DN-13020 Netwerk-USB-server USB 2.0,
 • Betrouwbaarheidsproblemen met printserver
 • Niet goed werken met Mac sinds enkele macOS-versies geleden
 • Ondersteunt alleen SMB V1 en geen SMB V2/3

2. Hp Jetdirect 3100w Printserver Zwart

2. Hp Jetdirect 3100w Printserver Zwart

Belangrijke specificaties:

Aantal ethernet poorten: 1

Ik ben de HP Jetdirect 3100w BLE/NFC/Wireless Accessory, jouw handige maatje voor mobiel printen. Met mij wordt printen onderweg veilig en betrouwbaar. Ik bied allerlei geavanceerde functies om het afdrukken van documenten vanaf je mobiele apparaat eenvoudig en efficiënt te maken.

Een van mijn coolste features is mijn ondersteuning voor Bluetooth Low Energy (BLE) en Near Field Communication (NFC). Met BLE kun je draadloos verbinden met een printer vanaf je mobiele apparaat, zonder dat je een wifi-netwerk nodig hebt. Super handig als je onderweg bent en snel documenten moet afdrukken. NFC maakt het nog makkelijker: je hoeft alleen maar je mobiele apparaat tegen me aan te tikken om een draadloze verbinding te maken.

Maar er is meer! Ik zorg ook voor draadloze beveiliging. Met mijn ingebouwde beveiligingsfeatures kun je je documenten veilig afdrukken, zonder je zorgen te maken over ongeautoriseerde toegang. Vooral belangrijk voor bedrijven waar vertrouwelijke informatie wordt afgedrukt.

Ik ben een evolutie van eerdere modellen en bied verbeterde prestaties en functionaliteit. Met mijn toevoeging van BLE en NFC wordt het afdrukken vanaf mobiele apparaten nog makkelijker en handiger. Wat mij onderscheidt van mijn concurrenten is de combinatie van draadloze connectiviteitsopties en beveiligingsfeatures.

Ik ben vooral handig in zakelijke omgevingen waar mobiel printen een must is. Ik geef werknemers de mogelijkheid om documenten vanaf hun mobiele apparaten af te drukken, zonder dat ze toegang nodig hebben tot een wifi-netwerk. Ideaal voor verkoopmedewerkers die offertes moeten afdrukken tijdens een klantbezoek, of voor managers die rapporten moeten afdrukken terwijl ze onderweg zijn.

Maar er is één klein nadeel: ik ben alleen compatibel met bepaalde HP printers. Dat kan de keuzemogelijkheden beperken voor gebruikers die al een printer hebben van een ander merk. Daarnaast kunnen sommige gebruikers wat moeite hebben met het instellen van de draadloze verbinding, vooral als ze geen ervaring hebben met het configureren van netwerkapparaten.

Al met al ben ik de HP Jetdirect 3100w, een handige accessoire voor mobiel printen met geavanceerde functies en uitstekende beveiliging. Dankzij mijn combinatie van BLE, NFC en draadloze beveiliging wordt het afdrukken vanaf mobiele apparaten eenvoudig en veilig. Hoewel ik beperkt ben tot compatibiliteit met HP printers, bied ik een solide oplossing voor zakelijke gebruikers die onderweg documenten moeten afdrukken.

Voordelen Hp Jetdirect 3100w Printserver Zwart
 • Ondersteuning voor Bluetooth Low Energy (BLE) en Near Field Communication (NFC) maakt draadloos printen zonder wifi-netwerk mogelijk
 • Ingebouwde beveiligingsfuncties zorgen voor veilig printen van vertrouwelijke informatie
 • Handig voor zakelijke gebruikers die onderweg documenten moeten afdrukken
Nadelen Hp Jetdirect 3100w Printserver Zwart
 • Alleen compatibel met bepaalde HP printers
 • Mogelijke problemen bij het instellen van de draadloze verbinding
 • Beperkte keuzemogelijkheden voor gebruikers met printers van andere merken

3. Beste printerserver: StarTech.com 1-poorts USB Wireless N

3. Beste printerserver: StarTech.com 1-poorts USB Wireless N

Belangrijke specificaties:

Aantal ethernet poorten: 1
Draadloze verbinding: Ja

Ik ben dolenthousiast over de StarTech.com 1-poorts USB Wireless N netwerkprintserver! Met dit handige apparaat kan ik mijn USB-printer delen met meerdere gebruikers via een draadloos netwerk of een vaste LAN-verbinding. Het ondersteunt 802.11b/g/n draadloze standaarden en werkt met bijna elk draadloos netwerk. En alsof dat nog niet genoeg is, heeft het ook nog eens een RJ45-poort voor vaste verbindingen.

Een van de beste dingen aan deze printserver is dat ik geen extra printers hoef te kopen voor elk werkstation of elke ruimte. Ik kan gewoon een printer plaatsen op elke plek met netwerktoegang. Dit bespaart niet alleen kosten, maar maakt het ook veel gemakkelijker om printers te delen in een kantooromgeving.

Ik moet wel eerlijk zijn en zeggen dat de installatie van de printserver een beetje lastig kan zijn, zoals een andere gebruiker in een review heeft opgemerkt. Houd er ook rekening mee dat het niet compatibel is met AirPrint, dus als je draadloos wilt printen vanaf je Apple-apparaten, moet je misschien een andere oplossing overwegen. Maar maak je geen zorgen, het werkt wel met USB 2.0 standaarden en een breed scala aan USB-printers en besturingssystemen.

Gelukkig is er ook goed nieuws! Het installeren van deze printserver is redelijk eenvoudig, zoals een andere gebruiker in een review heeft vermeld. Je kunt het configureren via een op het internet gebaseerde interface of een handige op Windows gebaseerde installatiewizard. En het heeft zelfs een WiFi Protected Setup (WPS)-knop, zodat je snel en gemakkelijk verbinding kunt maken met je draadloze netwerk.

En laten we niet vergeten dat de StarTech.com 1-poorts USB Wireless N netwerkprintserver wordt geleverd met een 2-jarige garantie en gratis levenslange technische ondersteuning van StarTech.com. Dat is geweldig, want zo weet je zeker dat je hulp kunt krijgen als je problemen tegenkomt met het apparaat.

Kortom, de StarTech.com 1-poorts USB Wireless N netwerkprintserver is een fantastische oplossing om je USB-printer te delen via draadloze of vaste netwerken. Het is compatibel met veel verschillende printers en biedt eenvoudige installatieopties. Het enige nadeel is dat de installatie wat lastig kan zijn en het niet werkt met AirPrint. Maar desondanks biedt het een geweldige prijs-kwaliteitverhouding en kan het een waardevolle toevoeging zijn voor elk kantoor of huishouden waar printers gedeeld moeten worden. 💪️

Voordelen StarTech.com 1-poorts USB Wireless N
 • Geen extra printers nodig, bespaart kosten en maakt het gemakkelijk om printers te delen
 • Brede compatibiliteit met verschillende USB-printers en besturingssystemen
 • 2-jarige garantie en gratis levenslange technische ondersteuning
Nadelen StarTech.com 1-poorts USB Wireless N
 • Installatie kan lastig zijn
 • Werkt niet met AirPrint

4. Print server Digitus DN-13001-1

4. Print server Digitus DN-13001-1

Belangrijke specificaties:

Ik ben de Digitus DN-13001-1 Netwerkprintserver LAN (10/100 MBit/s), Parallel (IEEE 1284), de ideale printserver voor multifunctionele apparaten. Met mijn parallelle poortverbinding kan ik eenvoudig worden toegevoegd aan je bestaande netwerk. Met mijn technische specificaties, waaronder LAN (10/100 MBit/s) en Parallel (IEEE 1284) interfaces, zorg ik voor een snelle en betrouwbare verbinding.

Een van mijn belangrijkste kenmerken is dat ik multifunctionele apparaten kan aansluiten. Dit betekent dat je verschillende functies, zoals printen, scannen en kopiëren, kunt integreren in één apparaat. Met mijn parallelle poortverbinding bied ik een handige oplossing voor oudere printers die nog steeds gebruik maken van deze aansluiting.

Een ander voordeel van mij is dat ik gemakkelijk kan worden geïntegreerd in je bestaande netwerk. Ik kan eenvoudig worden toegevoegd aan je huidige netwerk, zodat je vanaf meerdere computers en apparaten kunt printen. Dit is vooral handig in een kantooromgeving waar meerdere mensen toegang nodig hebben tot dezelfde printer.

Wat betreft technische specificaties, bied ik een overdrachtssnelheid van 10/100 Mbit/s, zodat je snel en efficiënt kunt printen. Ik ben compatibel met zowel LAN- als Parallel (IEEE 1284) interfaces, zodat je verschillende apparaten kunt aansluiten.

Hoewel er geen gebruikersreviews beschikbaar zijn, kunnen we op basis van mijn productbeschrijving concluderen dat ik een betrouwbare en veelzijdige printserver ben. Ik ben ideaal voor kantooromgevingen waar meerdere computers en apparaten toegang nodig hebben tot dezelfde printer. Mijn mogelijkheid om multifunctionele apparaten aan te sluiten en mijn eenvoudige integratie in een bestaand netwerk zijn sterke punten.

Een mogelijke beperking van mij is dat ik alleen compatibel ben met apparaten die een parallelle poort hebben. Dit kan beperkend zijn voor gebruikers die geen parallelle poort op hun apparaten hebben of die gebruik maken van nieuwere printers met andere aansluitmogelijkheden.

Al met al ben ik de Digitus DN-13001-1 Netwerkprintserver LAN (10/100 MBit/s), Parallel (IEEE 1284), een betrouwbare en veelzijdige printserver met sterke functies zoals de mogelijkheid om multifunctionele apparaten aan te sluiten en eenvoudige integratie in een bestaand netwerk. Ik ben een goede keuze voor kantooromgevingen, maar houd er rekening mee dat ik alleen compatibel ben met apparaten die een parallelle poort hebben.

Voordelen Print server Digitus DN-13001-1
 • Mogelijkheid om multifunctionele apparaten aan te sluiten
 • Eenvoudige integratie in een bestaand netwerk
 • Snelle en betrouwbare verbinding met technische specificaties zoals LAN (10/100 MBit/s) en Parallel (IEEE 1284) interfaces
Nadelen Print server Digitus DN-13001-1
 • Alleen compatibel met apparaten die een parallelle poort hebben

5. LevelOne FPS-1032 USB Print Server

5. LevelOne FPS-1032 USB Print Server

Belangrijke specificaties:

Aantal ethernet poorten: 1
Draadloze verbinding: Nee
Aantal USB 2.0 poorten: 1

Ik ben enthousiast om de LevelOne FPS-1032 USB-printserver aan te bevelen voor iedereen die op zoek is naar een eenvoudige en veelzijdige oplossing voor netwerkprinten. Met zijn USB 2.0 interface is het gemakkelijk op te zetten en biedt het een intuïtieve gebruikerservaring voor zowel Windows, Mac als Linux systemen.

Een van de geweldige kenmerken van de LevelOne FPS-1032 is de ondersteuning van meerdere netwerkprintprotocollen, waardoor het perfect is voor bedrijven met diverse printbehoeften. Het is ook een toekomstbestendige investering, omdat het werkt met verschillende besturingssystemen, wat het ideaal maakt voor organisaties die een mix van systemen gebruiken.

Het beste van alles is de eenvoudige installatie en configuratie, waardoor het perfect is voor kleine tot middelgrote bedrijven. Met dit apparaat kunnen meerdere gebruikers gemakkelijk toegang krijgen tot één of meerdere printers, waardoor bedrijven hun printapparaten efficiënter kunnen benutten.

Hoewel de LevelOne FPS-1032 zijn beperkingen heeft in complexe netwerkomgevingen, blijft het een krachtige en betrouwbare keuze voor organisaties die op zoek zijn naar een gebruiksvriendelijke printserver met uitgebreide compatibiliteit. Kortom, ik raad de LevelOne FPS-1032 USB-printserver ten zeerste aan voor MKB's en thuiskantoren die op zoek zijn naar een kosteneffectieve en efficiënte printoplossing. 🖨️

Voordelen LevelOne FPS-1032 USB Print Server
 • Eenvoudige installatie en configuratie
 • Ondersteuning van meerdere protocollen voor netwerkprinten
 • Compatibiliteit met meerdere besturingssystemen
Nadelen LevelOne FPS-1032 USB Print Server
 • Uitdagingen bij integratie in complexe netwerkomgevingen
 • Mogelijke beperkingen in geavanceerde printfuncties
 • Beperkingen in vergelijking met specifieke printerdrivers
Man met een korte baard werkt aan een printer

Hoe kies je een goede printerserver?

Voor de beste pocketprinter hoef je een printerserver niet in huis te halen, maar iedere andere soort – de beste A3-printer, de beste inkjetprinter, een laserprinter, of een all-in-one printer – kan wel degelijk eentje gebruiken.

Het lijkt een simpel apparaat, en dat is het in de praktijk ook – maar tóch zijn er enkele dingen om in gedachten te houden wanneer je de beste printerserver uitkiest!

Netwerkconnectiviteit: de ruggengraat van je printerserver

Om je een helder beeld te geven van de netwerkconnectiviteit van printerservers, heb ik een tabel samengesteld. Deze tabel geeft niet alleen de verwachte connectiviteitsopties weer, maar belicht ook de voor- en nadelen van elke optie.

ConnectiviteitsoptieBeschrijvingVoordelenNadelen
Gigabit ethernetEthernetpoort met een snelheid van 1000 Mbps.Hoge snelheid en stabiele verbinding, ideaal voor grote printopdrachten.Vereist fysieke bekabeling, wat minder flexibel is.
Wifi 6Ondersteuning voor de nieuwste wifi-standaard (tot 9,6 Gbps).Snelle draadloze verbinding, betere capaciteit voor meerdere apparaten.Kan gevoelig zijn voor interferentie in drukke netwerkomgevingen.
Dual-band-wifiOndersteunt zowel 2,4 GHz als 5 GHz.5 GHz biedt hogere snelheden en minder interferentie, terwijl 2.4 GHz groter bereik heeft.5 GHz heeft een korter bereik dan 2,4 GHz.
CloudprintdienstenCompatibiliteit met diensten als Google Cloud Print en Apple AirPrint.Maakt printen mogelijk vanaf elk apparaat en elke locatie.Afhankelijk van externe diensten die kunnen veranderen of stoppen.
NetwerkbeveiligingFuncties als WPA3-beveiliging en VPN-ondersteuning.Beschermt tegen ongeautoriseerde toegang en datalekken.Vereist configuratie en onderhoud voor optimale veiligheid.

VPN-ondersteuning: belangrijker dan je denkt

VPN-compatibiliteit in printerservers is een belangrijk aspect, vooral in een tijd waarin de beveiliging van netwerkgegevens en de privacy van gebruikers essentieel zijn.

Een VPN zorgt voor een beveiligde verbinding tussen de printerserver en andere apparaten in het netwerk, waardoor de data die tijdens het printproces wordt verzonden is beschermd tegen externe bedreigingen, zoals hackers of ongeautoriseerde toegang. Dit is vooral cruciaal in bedrijfsomgevingen waar gevoelige informatie vaak wordt uitgeprint.

Het stelt werknemers bovendien in staat om op afstand en veilig te printen, wat bijdraagt aan de flexibiliteit en productiviteit, vooral in het steeds populairder wordende hybride-werkmodel.

Remote management en toegangscontrole

Deze functies zijn zijn niet in iedere printerserver te vinden, maar zijn cruciaal voor bedrijven. Ze stellen IT-beheerders in staat om printerservers op afstand te monitoren, te configureren en te onderhouden, wat zorgt voor efficiëntie en tijdsbesparing.

Toegangscontrole is van vitaal belang om te garanderen dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot de printerfuncties en gevoelige documenten. Dit is essentieel voor het handhaven van de beveiliging van bedrijfsgegevens en het voorkomen van datalekken.

Door het instellen van gebruikersrechten en authenticatieprotocollen kunnen organisaties de integriteit van hun printnetwerk behouden en tegelijkertijd een soepele en veilige printervaring voor alle gebruikers garanderen.

Een draadloze printer in een thuiskantoor

Het belang van compatibiliteit tussen de printerserver en verschillende besturingssystemen

De compatibiliteit van printerservers met verschillende besturingssystemen is een cruciaal aspect dat je niet mag negeren. Als je een printerserver kiest, moet je een kiezen die idealiter met alle besturingssystemen samenwerken die binnen je netwerk worden gebruikt. Hier is een overzicht van de belangrijkste opties:

 • Windows. De meeste printerservers zijn volledig compatibel met Windows, van oudere versies, zoals Windows 7 tot de nieuwste Windows 10 en 11. Dit garandeert een soepele integratie in de meest voorkomende kantooromgevingen.
 • macOS. Voor Apple-gebruikers is het belangrijk dat de printerserver compatibel is met macOS. Dit zorgt voor een probleemloze connectiviteit met Mac-computers, wat essentieel is in gemengde of design-georiënteerde werkomgevingen. Let daarbij wel op dat er vaak onderscheid wordt gemaakt tussen macOS die op Intel-processors loopt, en macOS die op Apple's eigen M-chips loopt!
 • Linux. In technische of gespecialiseerde omgevingen waar Linux veel wordt gebruikt, moet de printerserver compatibel zijn met diverse Linux-distributies. Dit zorgt voor flexibiliteit en ondersteuning in meer technisch geavanceerde settings.
 • Mobiele besturingssystemen. Met de toename van mobiel werken, is compatibiliteit met iOS en Android ook belangrijk. Dit stelt gebruikers in staat om direct vanaf hun smartphones of tablets te printen, wat productiviteit en flexibiliteit verhoogt. 📈

Beveiligingsfuncties van printerservers uitgelicht

Om je een duidelijk beeld te geven van de veiligheidsmaatregelen die in printerservers geïmplementeerd kunnen worden of waarmee ze compatibel kunnen zijn, heb ik een tabel samengesteld. Deze tabel benadrukt de belangrijkste veiligheidsfuncties, zodat je een in no-time weloverwogen keuze maakt!

Beveiligings-
maatregel
BeschrijvingWerkingVoordelen
WPA3-beveiligingDe nieuwste wifi-beveiligingsstandaard.Versleutelt de data die over wifi wordt verzonden, waardoor het moeilijker wordt voor onbevoegden om toegang te krijgen.Verhoogt de beveiliging van draadloze netwerken, essentieel in open of gedeelde werkruimtes.
VPN-ondersteuningMogelijkheid om via een VPN met de printerserver te verbinden.Creëert een beveiligde tunnel voor data tussen de printerserver en het netwerk, waardoor datalekken worden voorkomen.Ideaal voor remote werknemers en het beschermen van gevoelige informatie.
ToegangscontroleBeperkt ongewenste toegang tot de printerserver.Gebruikers moeten zich authenticeren, voordat ze toegang krijgen tot de printerfuncties.Voorkomt ongeautoriseerd gebruik en verhoogt de controle over printactiviteiten.
Firewall-integratieBescherming tegen externe aanvallen.Een firewall filtert binnenkomend en uitgaand netwerkverkeer om ongewenste toegang te blokkeren.Beschermt tegen netwerkaanvallen en verhoogt de algehele netwerkveiligheid.
Encryptie van printopdrachtenVersleutelt documenten tijdens het verzenden naar de printer.Zorgt dat de inhoud van printopdrachten niet te onderscheppen of lezen valt voor derden.Essentieel voor het handhaven van de vertrouwelijkheid van documenten.

Deze tabel biedt een overzicht van de veiligheidsmaatregelen die je kunt verwachten van een moderne printerserver. Door deze functies te overwegen, zorg je dat jouw printinfrastructuur veilig en betrouwbaar is, wat cruciaal is voor de bescherming van bedrijfsgegevens en de privacy van gebruikers.

Centraal beheer – Dan heb ik het niet over Centraal Beheer, de verzekeringsmaatschappij. Printerservers worden vaak centraal beheerd. Dit betekent dat de configuratie en het onderhoud van de printerserver worden uitgevoerd vanaf een centrale locatie, meestal door een IT-beheerder (zoals ikzelf), wat tot verbeterde veiligheid en efficiëntie leidt.

Ondersteuning voor meerdere printers en gebruikers

Als je een printerserver kiest, is de ondersteuning voor of compatibiliteit met meerdere printers en verbonden apparaten een essentieel aspect. Een goede printerserver werkt naadloos samen met een diversiteit aan printers – van inkjet tot laser, en zelfs geavanceerde multifunctionele apparaten, een scanner of de beste 3D-printer in de exclusiefste gevallen.

Dit betekent dat je met een goede printerserver niet beperkt bent tot één type of merk printer, wat flexibiliteit en schaalbaarheid in jouw organisatie biedt.

Daarnaast is de compatibiliteit met verschillende verbonden apparaten, zoals computers, smartphones en tablets, van groot belang. De capaciteit om meerdere printopdrachten gelijktijdig te verwerken, zonder verlies van snelheid of kwaliteit, is een teken van een krachtige printerserver. Dit is vooral belangrijk in een omgeving waar veel gebruikers tegelijkertijd printopdrachten versturen.

Bekijk hier wat de beste printers zijn om tot de beste, snelste prints te komen.

De invloed van een printerserver op printsnelheid

Een printerserver speelt een cruciale rol in het beheer en de optimalisatie van je printomgeving. Het verbetert de printsnelheid en efficiëntie van je verbonden printers aanzienlijk, maar heeft ook negatieve gevolgen als je de printerserver niet goed configureert of onderhoudt. Die narigheid heb ik ervaren bij meer dan één werkplek waar ik langs mocht komen om deze problemen op te lossen. 😅

Positieve invloed van een printerserver:

 • Verbeterde printsnelheid. Een printerserver kan de printsnelheid verhogen door taken te centraliseren en de communicatie tussen computers en printers te coördineren. Dit leidt tot een efficiëntere printverwerking, waardoor je printers sneller printen.
  • Printopdrachten in de wachtrij. Printerservers kunnen printtaken in de wachtrij plaatsen, zodat printers niet steeds opnieuw moeten opstarten om met nieuwe taken te beginnen. Dit verhoogt de printsnelheid aanzienlijk, vooral bij grote printjobs.
 • Opslagbeheer. Printerservers bieden een centrale locatie voor het opslaan van printbestanden, waardoor je ruimte op je computers bespaart. Dit helpt bovendien om printfouten te voorkomen, omdat bestanden niet meer continu tussen computers en printers hoeven te worden gekopieerd.
 • Gebruikersbeheer. Printerservers staan je toe gebruikerstoegang tot printers te beheren, wat helpt om onnodige printkosten en veiligheidsrisico's te voorkomen.

Negatieve invloed van een printerserver:

 • Netwerkbelasting. Printerservers nemen – als je niet voorzichtig bent – een aanzienlijke hoeveelheid netwerkbandbreedte in beslag, wat leidt tot een trage internetverbinding voor andere gebruikers. Dit is vooral een probleem bij kleine netwerken met een beperkte bandbreedte.
 • Complexiteit. Printerservers zijn vaak complexer om te configureren en te onderhouden dan directe printerverbindingen. Dit leidt al snel tot fouten en problemen die de printsnelheid en efficiëntie verminderen.
Witte printer op een houten bureau naast een raam dat veel licht doorlaat

Installatie- en configuratiegemak van printerservers

Printerservers zijn over het algemeen vrij eenvoudig te installeren en te gebruiken, zelfs voor de gemiddelde persoon zonder veel technische kennis. Veel printerservers worden geleverd met eenvoudig te volgen installatieprocedures en grafische gebruikersinterfaces (GUI's) die het installatieproces aanzienlijk vereenvoudigen. De meeste printerservers kunnen worden geïnstalleerd in slechts enkele minuten, zonder dat je enige technische expertise hoeft te hebben.

Natuurlijk kan het installeren van een printerserver enigszins complexer zijn als je meerdere printers in je netwerk hebt of als je geavanceerde configuratie-instellingen wilt gebruiken. In dergelijke gevallen kan het raadzaam zijn om een ​​IT-expert in te huren om de installatie voor je te voltooien.

Over het algemeen is het echter veilig om te zeggen dat de meeste printerservers eenvoudig te installeren en te gebruiken zijn, zelfs voor mensen zonder veel technische kennis. Als je een nieuwe printerserver wilt installeren, raadpleeg dan de meegeleverde documentatie of zoek online naar instructies. Je zult zien dat het proces veel eenvoudiger is dan je misschien had gedacht.

Power over Ethernet (PoE) en hoe het de installatie vergemakkelijkt

Sommige printerservers ondersteunen Power over Ethernet (PoE), waarmee je de printer zonder een aparte stroomkabel kunt aansluiten op het netwerk. Dit is handig als je de printer op een moeilijk bereikbare plaats wilt plaatsen, of als je de hoeveelheid kabels die door het gebouw lopen wilt verminderen.

PoE-compatibele printerservers zijn meestal iets duurder dan niet-PoE-compatibele servers, maar ze besparen je in de loop van de tijd geld door de benodigde stroomkabels te verminderen. Bovendien helpen ze je een nettere en veiligere werkomgeving te creëren!

Welke merken maken goede printerservers?

Net zoals de ene printerserver beter is dan de andere, is ook het ene merk beter dan de ander. Dat wilt zeggen: sommige merken produceren gemiddeld betere printerservers. De twee bekendste vind je hieronder!

HP

HP is een toonaangevende leverancier van printerservers en hun producten staan bekend om hun betrouwbaarheid, prestaties en gebruiksgemak. HP-printerservers zijn compatibel met een breed scala aan printers en besturingssystemen, en ze bieden een verscheidenheid aan functies die kunnen helpen om je printervaring te verbeteren.

Epson

Epson is een andere toonaangevende leverancier van printerservers en hun producten staan bekend om hun kwaliteit en betaalbaarheid. Epson-printerservers bieden een goede balans tussen functies en prijs, en ze zijn een goede optie voor kleine en middelgrote bedrijven.

Klik hier voor de beste fotoprinters!

Veelgestelde vragen over printerservers van onze lezers

Heb je nog vragen of opmerkingen over printerservers, laat die dan vooral hier achter! Dan beantwoord ik of een collega van me deze hier. Maar vooralsnog:

We hebben nog geen vragen ontvangen

Dus stuur hieronder het feedbackformulier in om je vragen met ons te delen!

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Jonathan is een computerexpert met een passie voor computers. Hij heeft dan ook informatica gestuurd aan de UvA, en werkt inmiddels al tien jaar in de IT-sector. Hij schrijft over de nieuwste technologieën, reviewt hardware en software, en beantwoordt dringende vragen over computerproblemen. En als hij daar niet mee bezig is, vind je hem met een VR-headset op in zijn favoriete game. 👓
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2024 White Citadel B.V. | KvK: 87387018 | All rights reserved
cross