Technerds logo
Menu
Onze categorieën
Over onsContact

De Beste Fotoprinter voor de Mooiste Plaatjes

Als fotograaf vind ik het belangrijk om foto's in mijn handen te hebben. Dit is zoveel beter dan digitaal! Fotoafdrukken geven sfeer aan iedere muur of zijn leuk om als cadeau te geven. Het printen van foto's doe je het makkelijkste vanuit huis met de beste fotoprinter.

Ik ervaar maximale controle over het eindresultaat sinds ik mijn eigen fotoprinter heb. Ik heb de mogelijkheid om te experimenteren met verschillende papiersoorten en formaten. Daardoor wordt mijn werk nog persoonlijker.

Het aanbod begint bij mobiele printers in zakformaat tot professionele inkjetprinters die meterslange fotopanorama's printen. Dat maakt kiezen lastig. Geen zorgen, want onderstaande koopgids geeft antwoord op alle vragen.

Waarom een fotoprinter aanschaffen?

Maak je veel foto's of kijk je graag naar kunst? Dan word je blij van een goede fotoprinter. Foto's komen pas goed tot hun recht zodra je ze print. Een foto op papier voelt anders aan dan kijken naar een foto op een digitaal scherm. 🖼️

Naar een fotolab gaan is prima als je nauwelijks foto's print. Zelf in staat zijn om foto's te printen biedt meer gemak en controle over het eindresultaat! Een goed exemplaar print met veel detail en meer dan vier kleuren.

Daarnaast zijn er ook exemplaren die documenten printen, scannen en kopiëren. Print je voornamelijk tekstdocumenten? Klik hier en lees ons artikel over de beste printer! Ben je naast fotografie met meer creatieve dingen bezig? Dan vind je een goede 3D-printer waarschijnlijk ook interessant!

Wil je direct winkelen? Bekijk de top 3 favorieten van vandaag hieronder! 🔽

DrPhone PIX15 Mini Printer Sticker wit

DrPhone PIX15 Mini Printer Sticker wit
Aantal papierladen: 1
Printresolutie (DPI): 1200 x 1200
Aanvullende functies: Geen
Maximaal printformaat: A6
Aantal inktpatronen/kleuren: 1
Randloos printen: Nee
WIFI: Geen Wi-Fi
Printtechnologie: Thermo-printer
Bekijk op Bol.comPijltje

Epson Expression Home XP-2200 zwart

Epson Expression Home XP-2200 zwart
Aantal papierladen: 1
Printresolutie (DPI): 5760 x 1440
Aanvullende functies: Rode-ogeneffect onderdrukken, Photo Enhance
Maximaal printformaat: A4
Aantal inktpatronen/kleuren: 4
Randloos printen: Ja
WIFI: Ja
Printtechnologie: Inkjetprinter
Bekijk op CoolbluePijltjeBekijk op Bol.comPijltje

Canon Selphy CP1500 Pink roze

Canon Selphy CP1500 Pink roze
Aantal papierladen: 1
Printresolutie (DPI): 300 x 600
Maximaal printformaat: A6
Aantal inktpatronen/kleuren: 1
Randloos printen: Ja
WIFI: Geen Wi-Fi
Printtechnologie: Thermo-printer
Bekijk op Bol.comPijltjeBekijk op CoolbluePijltje

Koopgids: hoe kies ik de beste fotoprinter?

Het kiezen van een fotoprinter is lastig. Er zijn zoveel technische details, functies en specificaties. Ik begeleid je daarom graag bij het kopen van de beste fotoprinter binnen je budget!

Printtechnologie

Het is handig om meer over de verschillende printtechnologieën te weten. Fotoprinters zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. Er zijn ook technologieën die minder goed werken. Hieronder zet ik de opties op een rijtje!

Inkjetprinter

Een fotoprinter is meestal een goede inkjetprinter. De printer maakt hierbij gebruik van inktcartridges. Diverse spuitmondjes spuiten inktdruppels op het papier.

Er zijn enkele verschillen tussen de gebruikelijke inkjetprinter en een fotoprinter. Een fotoprinter spuit kleinere inktdruppels. Dat zorgt voor haarscherpe beelden. Ook bevat de printer meer inktcartridges, waardoor de kleuren prachtig zijn.

Het nadeel van een inkjetprinter is onder andere de snelheid. Het is zeker niet de snelste printer! Het printen van foto's op hoge kwaliteit neemt tijd in beslag. De snelheid is afhankelijk van de printresolutie, het aantal spuitmondjes en het formaat van de printkop. De beste exemplaren printen een foto op A3-formaat in hoge kwaliteit binnen enkele minuten.

Als je de fotoprinter een tijd niet gebruikt, dan is het mogelijk dat de spuitmondjes verstopt raken. Denk daarom aan het onderhoud van de printer. Voor een volgende printopdracht moeten deze worden gereinigd. En dat kost onnodig inkt. Later in deze koopgids vertel ik meer over het inktverbruik.

Deze variant van een fotoprinter is ook verkrijgbaar als goede all-in-one printer. De printer bevat dan de beste scanner zodat je analoge foto's (of andere documenten) makkelijk scant en/of kopieert.

Laserprinter

Een laserprinter werkt met een laser. Deze printer drukt razendsnel meerdere documenten af. Daarom vind je laserprinters in veel gevallen op kantoor. De printer richt zich vooral op tekstdocumenten. Voor het printen van foto's is een laserprinter minder geschikt.

De beste led-printer gebruikt dezelfde techniek. Het enige verschil is dat gebruik gemaakt wordt van ledlampjes in plaats van een laser. Dat maakt de printer minder slijtagegevoelig.

Printer zonder inkt

De andere mogelijkheid is printen zonder inkt. In plaats daarvan werkt de printer met hitte. Je hebt dan speciaal fotopapier nodig. Dit noem je een thermische printer. De beste exemplaren werken met zink-technologie.

Zink staat voor zero ink. Zinkpapier bestaat uit verschillende kleurlagen (magenta, cyaan en geel). De hitte van de printer activeert de kleurlagen en daardoor ontstaat een foto op het papier. Voor twintig vellen betaal je gemiddeld € 20.

Een pocketprinter is zo'n printer. Deze kleine printers printen direct vanaf je telefoon en zijn gemakkelijk mee te nemen. Ideaal voor op reis, want je print vakantiekiekjes direct af! Je hebt geen computer nodig.

Fotoprinters vergelijken

BluetoothPrinttechnologieMaximaal printformaatPrinter technologieRandloos printenAantal inktkleuren
1DrPhone PIX15 Mini Printer Sticker witJaThermo-printerA6Thermo-printerNee1
2Epson Expression Home XP-2200 zwartNeeInkjetprinterA4InkjetprinterJa4
3Canon Selphy CP1500 Pink rozeJaThermo-printerA6Thermo-printerJa256
4QualitySource Mobiele Fotoprinter - Fotoprinter rozeJaThermo-printerA6Thermo-printerJa3
5HP ENVY Inspire 7221e All-in-One witNeeInkjetprinterA4InkjetprinterNee2

DrPhone PIX15 Mini Printer Sticker wit

Bluetooth: Ja

Printtechnologie: Thermo-printer

Maximaal printformaat: A6

Printer technologie: Thermo-printer

Randloos printen: Nee

Aantal inktkleuren: 1

Epson Expression Home XP-2200 zwart

Bluetooth: Nee

Printtechnologie: Inkjetprinter

Maximaal printformaat: A4

Printer technologie: Inkjetprinter

Randloos printen: Ja

Aantal inktkleuren: 4

Canon Selphy CP1500 Pink roze

Bluetooth: Ja

Printtechnologie: Thermo-printer

Maximaal printformaat: A6

Printer technologie: Thermo-printer

Randloos printen: Ja

Aantal inktkleuren: 256

QualitySource Mobiele Fotoprinter - Fotoprinter roze

Bluetooth: Ja

Printtechnologie: Thermo-printer

Maximaal printformaat: A6

Printer technologie: Thermo-printer

Randloos printen: Ja

Aantal inktkleuren: 3

HP ENVY Inspire 7221e All-in-One wit

Bluetooth: Nee

Printtechnologie: Inkjetprinter

Maximaal printformaat: A4

Printer technologie: Inkjetprinter

Randloos printen: Nee

Aantal inktkleuren: 2

Printkwaliteit

De printresolutie van een fotoprinter bepaalt voor een groot deel de printkwaliteit. De resolutie wordt aangegeven met dpi. Dit staat voor dots per inch. Dit geeft het aantal inktdruppels per 2,54 cm (1 inch) aan. Meer inktdruppels staat gelijk aan meer detail en scherpte. De beste fotoprinter heeft een minimale resolutie van 4800 × 1200 dpi.

Ook de kijkafstand en kwaliteit van de afbeelding spelen een rol in de printkwaliteit. Als je een foto vanaf een afstand bekijkt, dan valt onscherpte minder op. Ga je een afbeeldingen printen in met lage resolutie, bijvoorbeeld een afbeelding van het internet? Dan is het onmogelijk dat deze scherp uit de printer komt.

Pocketprinters printen in een lagere kwaliteit. Deze hebben in de meeste gevallen een maximale resolutie van 300 dpi. Dit is voldoende voor het (kleine) formaat waarop het geprint wordt!

Kleurprofielen

Printers en andere grafische software (zoals Photoshop) maken gebruik van een bepaald kleurprofiel. Dit noem je een ICC-profiel. ICC is de afkorting van international color consortium. Het is opgericht door bedrijven waaronder Adobe, Microsoft, Apple, Kodak en Afga.

Een digitaal bestand maakt gebruik van een RGB-kleurruimte. Printers maken gebruik van een CMYK-kleurruimte. Dit moet correct worden omgezet. En dat is nog niet alles! Ook het papier en de inktsoort hebben invloed op de uitkomst. En dat is waar een kleurprofiel om de hoek komt kijken.

Door de juiste ICC-profielen te gebruiken houdt de printer rekening met bovenstaande zaken. Koop je nieuw fotopapier, dan is hier op het internet een extra ICC-profiel voor te vinden. Ga naar de website van de fabrikant, klik op de papiersoort en selecteer je printer uit de lijst. Na installatie komen de foto's in de juiste kleuren uit de printer!

close-up van fotoprinter van canon

Formaat van de printer en het printformaat

Het formaat van een fotoprinter varieert nogal. Ik begin bij mobiele printers in zakformaat. Deze printers printen direct vanaf je telefoon. Het printformaat van deze printers is creditcardformaat of 10 × 15.

De populairste fotoprinters printen maximaal tot A4 (21 × 29,7 cm). Dit is voor de meeste toepassingen meer dan voldoende. Bovendien neemt de printer weinig ruimte in beslag vanwege het compacte formaat.

Fotografeer je hobbymatig of professioneel? Dan wil je je werk ook groots aanschouwen. Het is dan slim om voor een grote en professionele fotoprinter te kiezen. Kies bijvoorbeeld een A3-printer. De geavanceerdste exemplaren van onder andere Canon en Epson printen zelfs tot A2.

Gebruiksgemak

Verschillende onderdelen beïnvloeden het gebruiksgemak van een fotoprinter. Laat ik beginnen bij het vervangen van de inktcartridges en het inladen van papier.

De cartridges moeten ten eerste makkelijk te bereiken zijn. Een lcd-display die weergeeft hoeveel inkt er nog in iedere cartridge zit is ook onmisbaar. Je weet dan op tijd welke kleuren aan vervanging toe zijn, want je gebruikt niet iedere kleur evenveel.

Wat betreft het vervangen van de cartridges, let op of het überhaupt mogelijk is om de kleuren afzonderlijk te vervangen. Sommige printers vereisen dat je alle cartridges tegelijk vervangt. Dat loopt gauw op in de kosten, vooral als je bepaalde kleuren nauwelijks gebruikt.

We gaan door naar het inladen van het papier. Over het algemeen gaan fotoprinters goed om met diverse soorten papier. Kijk vooral naar de maximale papierdikte die de printer aankan en hoe je dit in de printer legt. Op die manier voorkom je dat de printer vastloopt.

Als laatste let ik op de printsnelheid. Persoonlijk vind ik de kwaliteit van een fotoafdruk belangrijker dan de snelheid waarmee deze print. Print je daarentegen honderden vakantiefoto's voor in een fotoalbum, dan is de printsnelheid wél belangrijk. De snelheid wordt aangegeven in pagina's per minuut.

Inkt

Kies je een fotoprinter met inkjettechnologie? Deze printers maken gebruik van inktcartridges. Deze inkt is gebaseerd op pigment of op kleurstof. Op kleurstof gebaseerde inkt is de standaard. De kleuren zijn levendig. Daar staat tegenover dat de afbeelding na verloop van tijd vervaagt.

Inkt gebaseerd op pigment heeft een langere levensduur. Ook kan de inkt beter tegen de uv-straling van de zon. Deze fotoafdrukken zijn zelfs goed genoeg voor een expositie in een luxe galerij!

Een goede fotoprinter heeft vijf of zes verschillende kleuren. De vier basiskleuren zijn cyaan, magenta, geel en zwart. Een fotoprinter bevat daarnaast ook een lichtere cyaan en/of magenta. Dat zorgt voor een breder kleurbereik!

Ga je professioneel aan de slag? De professionele fotoprinters (van onder andere Canon of Epson) hebben maar liefst twaalf verschillende kleuren en/of grijstinten.

Vind je het vervelend om telkens nieuwe inkt te halen? Voor diegene bieden fabrikanten abonnementen aan, zoals HP Instant Ink of Epson ReadyInk. Voor een klein bedrag per maand krijg je genoeg inkt voor het aantal pagina's dat je print.

Gebruik je veel inkt in een maand, dan is het voordelig als je kiest voor een fotoprinter met inktreservoir in plaats van cartridges. Dit wordt EcoTank genoemd. De reservoirs vul je bij met flessen inkt en daardoor hoef je niet telkens nieuwe cartridges te kopen.

Bedieningsknoppen van een fotoprinter van Canon

Connectiviteit

Nieuwe fotoprinters hebben diverse verbindingsmogelijkheden. Laat ik beginnen met wifi. Een goede wifi-printer is toegevoegd aan het netwerk. Je verstuurt gemakkelijk printopdrachten vanaf ieder apparaat in hetzelfde netwerk. Heb je een camera met wifi, dan print je zelfs rechtstreeks vanaf de camera! 📷

De meeste exemplaren werken ook via Bluetooth. Let hierbij op de Bluetooth-versie. De nieuwste versies bieden onder andere een beter bereik en snellere dataoverdracht. De nieuwste versie is op het moment van schrijven Bluetooth 5.3.

Een andere mogelijkheid is printen via NFC (near-field communication). Verstuur printopdrachten zonder gedoe door je telefoon of ander apparaat met NFC tegen de printer aan te houden.

Goede fotoprinters printen daarnaast vanaf de cloud. Dit kan onder andere met Apple AirPrint of Google Cloud. Je print dan vanaf ieder apparaat die in verbinding staat met de cloud. Printen via e-mail is ook een optie. Sommige printers hebben bovendien plek voor een geheugenkaartje of usb-stick.

Er zijn ook bedrade mogelijkheden. Je sluit de printer dan aan op de usb-poort van je laptop of computer met een printerkabel.

Gebruik je de fotoprinter in een zakelijke omgeving? Dan heb je waarschijnlijk meerdere computers staan. Een goede printerserver stelt je in staat om vanaf meerdere computers af te drukken. 🖨️

Fotopapier

In een fotoprinter gebruik je fotopapier. Het aanbod is groot! Fotopapier is beschikbaar in diverse afwerkingen. Grofweg zijn deze in twee categorieën te verdelen: mat en glanzend. Hierin zijn vervolgens verschillende gradaties.

Glanzend fotopapier is onder andere beschikbaar in luster, satijn, semi-glans en hoogglans. Glanzend papier zorgt voor levendige kleuren en afdrukken met hoog contrast. De inkt heeft daarentegen even de tijd nodig om te drogen. Ook stof en vingerafdrukken zijn goed zichtbaar.

Mat fotopapier neemt de kleuren beter op. Daardoor ogen kleuren dof, ook de zwarte tonen. De inkt is snel droog. Vingerafdrukken verdwijnen gemakkelijk en het papier trekt weinig stof aan. Dit fotopapier is verkrijgbaar in diverse texturen.

Gebruik je een pocketprinter? Dan heb je speciaal fotopapier nodig (bijvoorbeeld ZINK-papier). Dat komt omdat pocketprinters gebruik maken van hitte in plaats van inkt. Het fotopapier bevat alle kleuren die nodig zijn. De fabrikant geeft aan welk papier geschikt is voor de printer.

Aanvullende functies

Heb je genoeg te besteden? Verdiep je dan ook eens in de volgende aanvullende functies. Geavanceerde fotoprinters hebben bijvoorbeeld de mogelijkheid om afbeeldingen te bewerken. Je verwijdert rode ogen binnen een handomdraai of voegt creatieve kleureffecten toe.

Ben je bezig met landschapsfotografie? Als je budget ruim genoeg is, ga dan voor een fotoprinter met rolinvoer. Hierop plaats je een rol papier. Daardoor ben je in staat om panorama's af te drukken van zo'n 3,5 meter lang!

De 5 beste fotoprinters op een rij

1. DrPhone PIX15 Mini Printer Sticker wit

1. DrPhone PIX15 Mini Printer Sticker wit
Capaciteit papierladen: 1
Printer functies: Printen
Bluetooth: Ja
Printtechnologie: Thermo-printer
Maximaal printformaat: A6
Printer technologie: Thermo-printer
Randloos printen: Nee
Aantal inktkleuren: 1

2. Epson Expression Home XP-2200 zwart

2. Epson Expression Home XP-2200 zwart
Capaciteit papierladen: 100
Printer functies: Kopiëren , Printen , Scannen
Bluetooth: Nee
Printtechnologie: Inkjetprinter
Maximaal printformaat: A4
Printer technologie: Inkjetprinter
Randloos printen: Ja
Aantal inktkleuren: 4

3. Canon Selphy CP1500 Pink roze

3. Canon Selphy CP1500 Pink roze
Printer functies: Printen
Bluetooth: Ja
Printtechnologie: Thermo-printer
Maximaal printformaat: A6
Printer technologie: Thermo-printer
Randloos printen: Ja
Aantal inktkleuren: 256

4. QualitySource Mobiele Fotoprinter - Fotoprinter roze

4. QualitySource Mobiele Fotoprinter - Fotoprinter roze
Printer functies: Printen
Bluetooth: Ja
Printtechnologie: Thermo-printer
Printer technologie: Thermo-printer
Randloos printen: Ja
Aantal inktkleuren: 3

5. HP ENVY Inspire 7221e All-in-One wit

5. HP ENVY Inspire 7221e All-in-One wit
Capaciteit papierladen: 125
Printer functies: Printen
Bluetooth: Nee
Printtechnologie: Inkjetprinter
Maximaal printformaat: A4
Printer technologie: Inkjetprinter
Randloos printen: Nee
Aantal inktkleuren: 2

Veelgestelde vragen over fotoprinters

Vragen over de beste fotoprinter? Lees dan gauw verder, want hier vind je de veelgestelde vragen van vandaag. Kun je het antwoord niet vinden? Laat het ons weten en we gaan aan het werk! 

Welke soorten fotoprinters zijn er?

Fotoprinters zijn verkrijgbaar met inkjettechnologie of als thermische printer. Inkjet zorgt voor professionele afdrukken. De printers zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. Ook bevat een goed exemplaar meer dan vier kleuren. Dat maakt de fotoprinter geschikt voor de professionele fotograaf!

Een thermische fotoprinter maakt gebruik van hitte. Ze hebben een klein formaat en zijn daardoor gemakkelijk mee te nemen. Printen doe je vanaf een laptop, tablet of telefoon. Ideaal voor het afdrukken van vakantiekiekjes. Leg herinneringen vast en plak ze direct in een fotoalbum!

Wat betaal je voor een goede fotoprinter?

De prijs van een fotoprinter varieert sterk. Vanaf € 50 heb je al een goed exemplaar in huis. De prijs is onder andere afhankelijk van het printformaat en de printkwaliteit. Wil je professioneel aan de slag? Reken dan op een uitgave van enkele honderden tot duizenden euro's. Denk ook aan de doorlopende kosten, zoals papier en inkt.

Welk fotopapier past in de fotoprinter?

Het maakt niet uit welk merk fotopapier je gebruikt, zolang het papiergewicht en het formaat maar kloppen. Kijk hiervoor in de handleiding van de printer.

Conclusie

Hopelijk is je zoektocht naar de beste fotoprinter snel voorbij. Deze koopgids bevat alle informatie die je nodig hebt voor een doordachte aankoop. Goede fotoprinters leveren een afdrukkwaliteit die je foto's verdienen en een professioneel resultaat op het gewenste papierformaat.

Heb je nog vragen of tips? Laat dan gerust hieronder een reactie achter. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Auteur
Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Technerds logo

Technerds.nl is dé plek voor informatie over technologie in en rondom je huis. Hier vind je uitgebreide koopgidsen, how-to-artikelen en nog veel meer!

Contact

Email 
Adres
Fagelstraat 76, 1052 EZ Amsterdam
© 2023 Technerds.nl All rights reserved
cross