We kennen het allemaal wel: urenlang naar een computerscherm staren en dan ineens merken dat onze ogen moe, droog en geïrriteerd aanvoelen. 😣 Niemand wil last krijgen van computerogen, maar hoe zijn computerogen te voorkomen?
Inhoudsopgave
- Wat zijn computerogen en waarom is het belangrijk om ze te voorkomen?
- Symptomen van computerogen herkennen
In dit artikel ontdekken we praktische tips en oplossingen om dit moderne probleem aan te pakken. Zo zorgen we dat je comfortabel werkt en geniet van je digitale apparaten, zonder die vervelende vermoeide ogen.
Belangrijkste punten samengevat:
- Een ergonomische werkplek en goede houding zijn cruciaal om computerogen te voorkomen.
- Regelmatige pauzes en oogoefeningen helpen oogvermoeidheid te verminderen.
- Optimaliseer scherminstellingen en beperk blauw licht om je ogen minder te belasten.
Wat zijn computerogen en waarom is het belangrijk om ze te voorkomen?
Computerogen, ook wel digitale oogvermoeidheid genoemd, zijn een veelvoorkomend probleem bij mensen die langdurig naar een computerscherm kijken. Ik weet er zelf alles van, want ik breng het merendeel van mijn dagen achter de computer door. De oorzaken zijn divers, zoals langdurige blootstelling aan blauw licht, slechte houding en onvoldoende rust voor de ogen.
Langdurige blootstelling aan schermen leidt tot vermoeide, droge en geïrriteerde ogen, wat vervolgens invloed kan hebben op je concentratie en werkprestaties. Bovendien leidt het negeren van de symptomen van tot langdurige oogproblemen. Dus, laten we die oogbolletjes wat liefde geven!️
Speel je graag games? We geven in een ander artikel antwoord op de vraag: 'Is een gaming-monitor beter voor je ogen?'.
Symptomen van computerogen herkennen
De meest voorkomende symptomen van computerogen zijn droge en geïrriteerde ogen, wazig zien, hoofdpijn en nek- of schouderpijn. Als je merkt dat je ogen na een lange dag achter de computer vermoeid of gevoelig aanvoelen, is de kans groot dat je last hebt van computerogen.
Het is belangrijk om computerogen te herkennen en te onderscheiden van andere oogproblemen. Raadpleeg een opticien als je twijfelt over de oorzaak van je klachten, zodat je de juiste behandeling krijgt.
Geen last van droge ogen, maar duizeligheid? Duizelig door computerscherm heeft verschillende oorzaken, waar we in een ander artikel uitgebreid op in gaan.
1. Zorg voor een goede werkomgeving om computerogen te voorkomen
Een ergonomische werkplek is cruciaal bij het voorkomen van computerogen. Een comfortabele en goed ingerichte omgeving zorgt dat je lichaam en ogen minder snel vermoeid raken.
Een goede werkomgeving:
- Helpt je ogen om gemakkelijker scherp te stellen op het scherm
- Voorkomt dat je een ongezonde houding aanneemt
- Stimuleert je om vaker pauzes te nemen
Kies het juiste meubilair voor een gezonde houding
Een goede stoel, bureau en andere meubels zijn essentieel voor het voorkomen van computerogen. De juiste meubels ondersteunen een gezonde houding, waardoor je ogen minder snel vermoeid raken.
Tips voor het kiezen van het juiste meubilair:
- Zorg voor een verstelbare bureaustoel met voldoende lendensteun.
- Kies een bureau op de juiste hoogte, zodat je armen een hoek van 90 graden vormen.
- Overweeg een in hoogte verstelbaar bureau om zowel zittend als staand te kunnen werken.
Stel je computerscherm op de ideale hoogte en afstand in
De juiste schermhoogte en afstand helpen om computerogen te voorkomen. Wanneer je scherm te hoog, te laag, te dichtbij of te ver weg staat, moeten je ogen harder werken om scherp te stellen.️
Richtlijnen voor het instellen van je scherm:
- Plaats het scherm op armlengte afstand (ongeveer 50-70 cm)
- Zorg dat de bovenkant van het scherm op ooghoogte staat. Overweeg een verstelbare monitor die je kunt aanpassen aan je ideale kijkhoogte en -afstand.
- Stel de hoek van het scherm in om reflecties en schitteringen te minimaliseren
Ons informatieve artikel over hoe de grootte van de monitor wordt gemeten, is wellicht ook interessant om erbij te pakken!
2. Neem regelmatig pauzes om je ogen te ontspannen
Pauzes zijn essentieel om computerogen te voorkomen. Ze geven je ogen de kans om te herstellen van langdurige fixatie op het scherm. Bovendien vermindert het de kans op overbelasting en andere klachten.
Effectieve pauzes zijn niet ingewikkeld. Probeer bijvoorbeeld elk uur 5 minuten weg te lopen van je scherm.️ Een korte wandeling, wat rekoefeningen of een praatje met collega's doen al wonderen.
De 20-20-20 regel: een eenvoudige manier om oogvermoeidheid te verminderen
Het idee is om elke 20 minuten, 20 seconden naar iets te kijken dat 20 meter verderop ligt. Zo geef je je ogen de kans om te ontspannen en te focussen op verschillende afstanden.
Om de 20-20-20 regel makkelijker toe te passen, kun je een timer instellen op je telefoon of computer.️ Zo vergeet je niet om regelmatig een korte pauze te nemen. Probeer het eens, je ogen zullen je dankbaar zijn!
Maak gebruik van geheugentechnieken om vaker te pauzeren
Geheugentechnieken helpen je om niet te vergeten pauze te nemen. Een eenvoudige truc is om een opvallend voorwerp op je bureau te plaatsen, zoals een felgekleurde post-it of een opvallende sleutelhanger. Elke keer dat je het voorwerp ziet, herinnert het je eraan om even je ogen te ontspannen.
Een andere techniek is om vaste momenten in te plannen voor je pauzes. Koppel bijvoorbeeld je koffiepauze aan het checken van je e-mails, of neem een korte wandeling na een bepaalde taak. Zo creëer je een routine die je helpt om regelmatig te pauzeren.
3. Optimaliseer de helderheid en het contrast van je scherm
De juiste scherminstellingen zijn cruciaal om computerogen te voorkomen. Een te helder of te donker scherm belast je ogen onnodig.
Pas de helderheid en het contrast van je scherm aan, zodat het overeenkomt met de verlichting in je omgeving. Experimenteer met verschillende instellingen om te ontdekken wat voor jou het prettigst is. Meer tips vind je in ons artikel computerscherm minder fel.
Verminder de blauwe lichtemissie met speciale software of instellingen
Blauw licht speelt een grote rol bij het veroorzaken van computerogen. Het verstoort je slaapritme en vermoeit je ogen sneller. Gelukkig zijn er oplossingen om de blauwe lichtemissie te verminderen.
Veel apparaten hebben ingebouwde instellingen om het blauwe licht te verminderen, zoals de nachtmodus of de leesmodus. Daarnaast zijn er speciale softwareprogramma's, die de kleurtemperatuur van je scherm aanpassen aan het tijdstip van de dag. Probeer het eens en ervaar het verschil!
4. Oefeningen en tips om je ogen te ontspannen tijdens computerwerk
Wist je dat oogoefeningen cruciaal zijn om computerogen te voorkomen? Ze helpen je oogspieren te ontspannen en verminderen de kans op oogvermoeidheid. Ik deel graag enkele oogoefeningen die je tijdens het computerwerk kunt doen.
- Knipper regelmatig met je ogen om ze vochtig te houden.
- Rol je ogen in een cirkelvormige beweging om de oogspieren te strekken.
- Focus op een object in de verte en dan weer op je scherm om je ogen aan te passen aan verschillende afstanden.
Tips voor het verbeteren van je ooggezondheid op lange termijn
Investeer in je ooggezondheid op de lange termijn met deze tips:
- Plan regelmatige oogcontroles bij een opticien of oogarts.
- Eet voedingsmiddelen rijk aan vitamine A, C en E, en omega-3 vetzuren. Denk aan wortels, spinazie, zalm en noten.
- Volgens deskundigen is het belangrijk om het gebruik van digitale apparaten vóór het slapengaan te beperken voor een goede nachtrust. 1Thuisarts.nl, (2023). 'Ik wil beter slapen'
Conclusie
Het voorkomen van computerogen is geen hogere wiskunde, maar wel een kwestie van bewustwording en het toepassen van simpele veranderingen in je dagelijkse routine.
Van het creëren van een ergonomische werkplek en het regelmatig nemen van pauzes tot het doen van oogoefeningen en het optimaliseren van de scherminstellingen: allemaal dragen ze bij aan een gezonde en comfortabele werkomgeving. En nu je hier toch bent, waarom zou je niet nog meer artikelen op onze website lezen om je kennis verder te vergroten?
Was dit artikel behulpzaam?
Bronnen
- 1