Game je veel en voor langere periodes? Dan krijg je soms last van je ogen. 😵 Dat weet ik als geen ander. Zeker toen ik lenzen droeg, werden mijn ogen heel snel droog tijdens het gamen. En als kind zei mijn moeder al tegen me: "Als je zo lang achter een scherm blijft zitten, krijg je vierkante ogen!"
Inhoudsopgave
- Waarom oogbescherming belangrijk is voor gamers
- Kenmerken van gaming-monitoren die goed zijn voor je ogen
- 1. Hogere verversingssnelheid: minder flikkering en vloeiendere beelden
- 2. Schermresolutie: scherper beeld en minder inspanning voor je ogen
- 3. Blauwlichtfilters: bescherming tegen schadelijk licht?
- 4. Instelbare schermhelderheid en kleurtemperatuur: beter kijkcomfort
Mijn ogen zijn nog steeds niet vierkant, maar natuurlijk wil je het beste voor je ogen. Betekent dat dat je je lange game-sessies moet opofferen? Er zijn manieren om computerogen te voorkomen. Heeft je monitor invloed? Is een gaming-monitor beter voor je ogen dan andere soorten schermen?
Hoewel je je ogen natuurlijk altijd genoeg rust moet gunnen, kan een gaming-monitor ook helpen met het tegengaan van vermoeide ogen. In dit artikel leg ik je daar alles over uit. De bedoeling is dat je straks precies kunt afwegen of de aanschaf van een nieuwe monitor voor jou de moeite waard is.
Alvast de belangrijkste punten:
- Gaming-monitoren zijn beter voor je ogen dankzij functies zoals hogere verversingssnelheden, betere schermresolutie en blauwlichtfilters.
- Oogbescherming is belangrijk voor gamers om oogvermoeidheid te verminderen en gameprestaties te verbeteren.
- Neem regelmatig pauzes, doe oogoefeningen en zorg voor een ergonomische gaming setup om je ogen gezond te houden tijdens het gamen.
Waarom oogbescherming belangrijk is voor gamers
Om je ogen gezond te houden, let je op goede oogbescherming. In dit artikel behandelen we hoe je monitor je ogen beïnvloedt. Hoe helpen gaming-monitors bij het beschermen van je ogen?
Kenmerken van gaming-monitoren die goed zijn voor je ogen
Gaming-monitoren hebben verschillende functies die oogvermoeidheid verminderen. Hieronder geef ik daar een overzicht van. Als je de beste monitor, of zelfs een ultrawide monitor, voor je ogen zoekt, neem deze kenmerken dan mee in je overweging.
1. Hogere verversingssnelheid: minder flikkering en vloeiendere beelden
Verversingssnelheid, of refresh rate, is het aantal keer per seconde dat het beeld ververst. Hoe hoger de verversingssnelheid, hoe vloeiender en scherper de beelden zijn. Dit is fijn omdat je ogen minder belast worden met flikkerende beelden. 🌟
Gebruik een goede G-Sync of FreeSync monitor met een verversingssnelheid van 144 Hz of hoger. Deze monitoren hebben een ingebouwde technologie die zorgt dat de beelden zo vloeiend mogelijk zijn.
2. Schermresolutie: scherper beeld en minder inspanning voor je ogen
Resolutie is het aantal pixels, of puntjes, die een beeld op je scherm vormen. Hoe meer pixels, hoe scherper en gedetailleerder het beeld. Een scherp en helder beeld vereist minder inspanning van je ogen. Focussen en details onderscheiden gaat dan makkelijker.
Wil je echt de helderste en meest gedetailleerde beelden? Ga dan voor een 4K-monitor. Met vier keer zoveel pixels als een standaard HD-scherm, biedt een 4K-monitor een kristalhelder beeld dat je ogen zullen waarderen. Zo kun je in je game duiken zonder dat je ogen moe worden.
3. Blauwlichtfilters: bescherming tegen schadelijk licht?
Blauw licht is een soort licht met een korte golflengte, wat betekent dat het hogere energieniveaus heeft. Je vindt het overal om je heen. Het is een deel van het natuurlijke zonlicht, maar het komt ook uit digitale schermen, zoals die van je monitor, smartphone of tablet.
Veel mensen denken dat overmatige blootstelling aan blauw licht je ogen kan beschadigen. Dit draagt dan bij aan digitale oogvermoeidheid en op de lange termijn zelfs tot ergere aandoeningen. Hebben gamers blauwlichtfilters nodig? Hoe schadelijk is het echt?
Wetenschappers hebben deze vraag ook gesteld en hebben de effecten van blauwlichtfilters onderzocht. De resultaten zijn gemengd. Sommige studies suggereren dat die filters helpen bij het verminderen van digitale oogvermoeidheid. Andere studies zijn daar niet zo zeker van. Het is dus nog geen uitgemaakte zaak.1Amy L. Shappard, James S. Wolffsohn, BMJ Open Ophthalmology (2018). 'Digital eye strain: prevalence, measurement and amelioration'
Wat betekent dit voor jou? Als gamer breng je waarschijnlijk veel tijd door voor je monitor. Als blauwlichtfilters echt werken, kunnen ze je helpen om minder vermoeide ogen te hebben. Maar omdat er nog meer onderzoek nodig is, is het belangrijk kritisch te blijven.
Een voordeel van blauwlichtfilters is wel zeker: de invloed op je slaap. Tijdens de dag helpt natuurlijk blauw licht ons alert te blijven en verbetert het onze stemming en reactietijden. Omdat ons lichaam begrijpt dat het dag is, gaat het in actie-modus.
's Avonds kan blootstelling aan blauw licht, vooral het intense blauwe licht van digitale schermen, ons lichaam misleiden om te denken dat het nog steeds dag is. Dit kan de productie van melatonine, het hormoon dat ons lichaam helpt slapen, onderdrukken en zo ons slaap-waakritme verstoren.
Een blauwlichtfilter helpt dus zeker om je slaapritme te bewaken. En er is ook kans dat het helpt om oogvermoeidheid tegen te gaan. Het heeft dus zeker voordelen om een monitor met zo'n filter aan te schaffen.
4. Instelbare schermhelderheid en kleurtemperatuur: beter kijkcomfort
Als je een luxe gaming-monitor koopt, is het belangrijk dat je veel dingen zelf kunt instellen. Twee voorbeelden hiervan zijn de schermhelderheid en de kleurtemperatuur. Laten we eens kijken hoe die je ogen beïnvloeden.
Schermhelderheid
Schermhelderheid bepaalt hoeveel licht er van je scherm afkomt. Zit je in een lichte omgeving, dan zet je die graag lekker hoog. Anders mis je belangrijke details die je nodig hebt om je game winnen!
De helderheid van een scherm wordt gemeten in nits. Dit geeft aan hoeveel licht het scherm kan uitstralen. Voor overdag gamen binnen is 250 tot 300 nits ruim voldoende. Speel je HDR-games, met hoge contrasten en superlevendige kleuren, zoek dan een scherm van 400 nits of zelfs hoger.
Maar in een donkere omgeving worden je ogen daar snel moe van. Je ogen raken vermoeid, je hebt moeite om te focussen en voor je het weet, ben je aan het verliezen. Je wilt de helderheid dus hoger en lager kunnen zetten, afhankelijk van de situatie.
Kleurtemperatuur
De kleurtemperatuur bepaalt hoe 'koel' of 'warm' het licht van je monitor is. Het wordt gemeten in graden Kelvin (K). Lagere waarden geven een warmer, meer rood- of oranjegekleurd licht. Hogere waarde geven een koeler, meer blauwgekleurd licht.
De standaardkleurtemperatuur voor een monitor is 6500K.2Eizo, Eizo.com 'Altering color dramatically with a single setting: Examining Monitor Color Temperature' We hebben net al besproken welke invloed blauw licht (dus een hoge kleurtemperatuur) op je ogen kunt hebben: het zou schadelijk kunnen zijn en verstoort je slaapritme. Naast een blauwlichtfilter, is het dus fijn als je de temperatuur zelf omlaag kunt zetten.
Aan de andere kant kan een te lage kleurtemperatuur, met meer rood licht, het beeld minder duidelijk en minder comfortabel maken om naar te kijken. Het kan ook de kleurnauwkeurigheid beïnvloeden, wat belangrijk kan zijn in bepaalde games.
Het sleutelwoord hier is 'balans'. Je wilt een kleurtemperatuur vinden die prettig is voor je ogen en die past bij het omgevingslicht waarin je gamet. Veel gaming-monitoren laten je kleurtemperatuur aan te passen. Zo vind je wat het prettigst kijkt, en hoef je je alleen nog te concentreren op het verslaan van die eindbaas of het winnen van die race.
Gaming-monitoren en verschillende schermtechnieken
Elk schermtechnologie-type heeft zijn unieke manier om je ogen in het spel te houden. In dit artikel vergelijken we oled-technologieën en led-schermen. Waarin verschillen ze en hoe beïnvloedt dat je ogen?
Oledschermen en ledschermen: waarin verschillen ze?
Oled, dat staat voor organic light emitting diodes, tovert diepe zwarttinten en hoog contrast op je scherm. Hoe helpt dit je ogen? Door die donkerzwarte tinten creëren Oledschermen een aangename rust voor je ogen, met kleuren die natuurlijker aanvoelen.
Het hogere contrast maakt de details duidelijker, zodat je ogen minder hard hoeven te werken om alles op het scherm te zien. Minder werk voor je ogen betekent minder vermoeidheid, waardoor je langer kunt genieten van je gamesessie.
Dan hebben we ledschermen. Led staat voor light emitting diodes. Deze schermen zijn energiezuinig. Dit is prettig voor je ogen, want dit leidt tot minder flikkerend beeld. Flikkering is wanneer het scherm snel aan en uit gaat, iets wat soms zo snel gebeurt dat je het niet eens merkt.
Maar je ogen merken het wel, en constante flikkering kan vermoeiend zijn voor je ogen. Minder flikkering betekent een stabieler beeld, wat weer leidt tot comfortabeler en langer gamen. In het artikel over de beste ultrawide monitoren bespreken we meer schermtechnologieën.
Hoe gaming-monitoren zich onderscheiden op het gebied van oogbescherming
Kortom, gaming-monitoren zijn over het algemeen beter voor je ogen dan andere soorten schermen, dankzij hun de technologieën en functies die specifiek gericht zijn op oogbescherming.
Blauwlichtfilters, hogere verversingssnelheden en instelbare schermhelderheid en kleurtemperatuur: deze functies zijn ontworpen om oogvermoeidheid en -belasting te minimaliseren. Belangrijk als je urenlang achter een scherm zit!
Tips om je ogen gezond te houden tijdens het gamen
Een goede monitor helpt om je ogen minder te belasten. Toch is goed letten op je gezondheid veel belangrijker. We kunnen er niet omheen: soms moet je voor jezelf zorgen. Dit is hoe je dat doet:
Neem regelmatig pauzes en doe oogoefeningen
Hoe diep je ook in je game zit, je moet af en toe pauzes nemen. Als we gamen, zijn onze ogen continu gefocust zijn op het scherm. Dit is veel te vermoeiend, dus gun je ogen even rust.
Pas de 20-20-20 regel toe: na elke 20 minuten gamen, kijk je 20 seconden naar een object op 20 meter afstand. Hier gaan we dieper in op ons artikel over duizeligheid door je computerscherm.
Er bestaan ook oogoefeningen. Knipper snel met je ogen gedurende 10 seconden om ze te bevochtigen en verfrissen. Of probeer je ogen te ontspannen door ze zachtjes te masseren met je vingertoppen.
Zorg voor een ergonomische opstelling van je gaming-setup
Een ergonomische werkplek helpt oogvermoeidheid voorkomen. Zorg dat je monitor op de juiste hoogte staat, zodat je niet naar beneden of naar boven hoeft te kijken. Idealiter moet de bovenkant van het scherm op ooghoogte staan.
Let ook op je afstand tussen jou en je scherm. Houd ongeveer 50-70 cm aan voor het beste kijkcomfort. En zorg voor voldoende omgevingslicht, zodat je niet in een donkere kamer zit te turen naar je scherm.
Stel de helderheid en kleurtemperatuur van je scherm juist in
Eerder in dit artikel legde ik al uit welke invloed helderheid en kleurtemperatuur op je ogen hebben. Stel ze dus goed in. Wat betreft de helderheid: zorg dat het scherm niet te fel of te donker is.
Over kleurtemperatuur: kies voor warmere kleuren (meer geel en rood) in plaats van koele kleuren (meer blauw) om je ogen minder te belasten. Veel gaming-monitoren hebben ingebouwde instellingen om dit eenvoudig aan te passen.
Conclusie: is een gaming-monitor écht beter voor je ogen?
Gaming-monitoren hebben specifieke functies, zoals hogere verversingssnelheden, betere schermresolutie en blauwlichtfilters, die bijdragen aan een beter kijkcomfort en minder oogvermoeidheid.
Voor gamers die op zoek zijn naar een monitor met oogbescherming is een gaming-monitor dus zeker een goede keuze. Maar vergeet niet om ook onze tips toe te passen om je ogen gezond en fris te houden tijdens het gamen! Bedankt voor het lezen van dit artikel, vergeet niet feedback achter te laten, en wees zuinig op je ogen. 👁️️
Was dit artikel behulpzaam?
Bronnen
- 1
- 2